etusivu
minä itse
palautetta
vieraskirja
English

DVD-kaupat netissä

Päivitetty viimeksi 24.05.2004 - korjasin virheen tullimaksuesimerkeissä ja päivitin tietoja Play.com:n osalta R2-elokuvista suomenkielisellä tekstityksellä.

Olen tilannut monia leffoja nettikaupoista ja niistä on kertynyt sitä kautta kokemuksia. Tässä luettelossa on mukana sekä kotimaisia että ulkomaisia kauppoja.

Suomalaiset

Ulkomaiset

Jos sinulla on kokemuksia DVD-kaupoista, otan mielelläni vastaan palautetta tästä sivusta tai mitä kauppoja listaan kannattaisi lisätä. Lopussa on palautteena tulleita kommentteja eri ostopaikoista.

Sivuilla näkyvät levypiste-kiekot kuvaavatt arvosana yhdestä viitteen. Kiekko kuvastaa sitä miten hyvin kauppa vastaa tarpeitani. Itse kuvaustekstistä voi paremmin muodostaa oman näkemyksensä.

Kannattaa myös lukea Tullihallituksen sivuilta "Ostaisinko Interner-kaupasta" -ohje. Siellä on selitetty tarkkaan tullauksen rajat, EU:n sisäiset tai ulkoiset tulli- ja veroalueet ja niin edelleen. Esimerkiksi se on hyvä huomata, että vaikka nettikauppa sijaitsisikin EU:n tullialueella, se ei välttämättä kuulu EU:n veroalueeseen.

Hyviä linkkejä

Netissä on muutamia saitteja, jotka jokainen DVD-harrastaja haluaa pistää suosikkilinkkeihinsä:

 • Hometheater Forums - asiallista moderoitua keskustelua suomeksi elokuvista, DVD-leffoista ja -kaupoista, telkkarista, digi-tv:stä, kotiteatterilaitteista, jne. Ehdottomasti parhaimpia saitteja tällä saralla. (Lisätty 3.11.2001)
 • Exreme AV - Hifikauppa, joka myy kaikenlaista hifiroinaa ja on paras paikka tehdä DVD-soittimiin modaukset pk-seudulla
 • http://shadow.tky.hut.fi/dvd/ - DVD-kauppojen hintavertailuhaku
 • Hintahaku.com - etsi leffoja ja vertaa hintoja suomalaisista nettikaupoista
 • Rewind - Home of DVD Region Comparisons - eri alueiden DVD:iden vertailua

 

Suomalaiset kaupat

Laaseri - http://www.laaseri.com/

Laaseri on Porissa sijaitseva kauppa, joka palvelee tavallisen myymälän lisäksi netissä. Myynnissä on musiikkia (CD:t), leffoja (DVD) ja erilaisia näihin liittyviä laitteita.

DVD-kauppana Laaseri on sikäli erinomainen, että valikoima on todella laaja ja päivittyy jatkuvasti. Tarjolla on sekä R1- että R2-leffoja.

Laaserin hinnat ovat melkoisen kalliita, kun laskee päälle tulevat pakkaus- ja toimituskulut. Postiennakolla tilatessa kuluja tulee vielä 17 mk/lähetys lisää. Esimerkiksi DVD Box Officesta saa monet uutuusleffat samaan hintaan kaikkine kuluineen kuin mitä Laaserissa on tarjoushintoina ilman toimituskuluja.

Laaserilla ei suurinta osaa elokuvista omassa varastossa, joten toimitusajoissa on paljon vaihtelua. Elokuva saattaa tiulla esimerkiksi viikossa tai viipyä paljon pidempäänkin. Onneksi asiakaspalvelu on asiallista, joten liikaa viivästyvät tilaukset voi perus tappelematta.

Maksutapoja on runsaasti, luottokortit, nettipankit ja postiennakko. Postiennakkoa ei kannata käyttää, jos muut maksutavat käyvät, sillä siitä aiheutuu lisäkustannuksia.

levypiste levypiste 

Plussat
 • laaja valikoima
 • monia maksutapoja
Miinukset
 • puutteelliset tiedot DVD:iden sisällöstä
 • kallis
 • vielä kalliimpi postiennakkoa käyttäessä
 • vaihtelevat toimitusajat

NetAnttila - http://www.netanttila.com/

Anttilalla on tavallisia liikkeitä valtakunnallisesti ja jonkin aikaa se on palvellut myös verkkokauppana. Se ei edes yritä olla todellisen leffaharrastajan ostospaikka, sillä valikoima on  melko suppea ja tarjolla on vain R2-alueen eli Euroopan elokuvia.

NetAnttila ei ole erityisen halpa, sillä uutuusleffat maksavat noin 160 mk + postikulut 19 tai 24 mk riippuen siitä toimitetaanko tavara ovelle tai postikonttoriin. 

Hintaa siis tavallisesti kertyy, mutta onneksi Anttilassa on usein tarjouksia vanhemmista elokuvista. Verkkokaupassa ei tunnu olevan yhtä paljon tarjousleffoja kuin varsinaissa liikkeissä, joten niissäkin kannattaa käydä tekemässä löytöjä.

Maksutapoja on paljon, sillä ostokset voi maksaa luottokortilla, nettipankissa, postiennakolla tai laskulla 30 päivän veloituksettomalla maksuajalla.

levypiste levypiste levypiste levypiste

Plussat
 • nopeat toimitukset
 • monia maksutapoja
 • usein tarjouksia
Miinukset
 • pieni valikoima
 • puutteelliset tiedot DVD:iden sisällöstä
 • vain R2-alueen elokuvia
 • vakiohinnat kalliita

Mauermann - http://www.mauermann.fi/

Mauemann vaikuttaa ensisilmäyksellä yhden tai kahden miehen nakkipajalta jo sivujen amatöörimäisen toteutuksen vuoksi, mutta näin armototonta tuomiota se ei DVD:iden ystävän silmissä ansaitse.

Kaupassa on nimittäin jatkuvasti mainioita tarjouksia, jjoita kyttäämällä voi tehdä mielettlmän halpoja löytöjä vanhemmista elokuvista. Netistä tarjoussleffojen bongaaminen on vaikeaa, sillä välillä perässä on ollut "käsipelillä" lisättyjä huomautuksia tyyliin "Enää 10 kappaletta jäljellä". 10 kappaletta silloin, kun sivuja jaksettiin viinmeksi päivittää? 

Olen tilannut kaupasta vasta yhden leffan, joka kuitenkin tuli jo muutamassa päivässä perille. Pystyssä vaikuttaa siis olevan.

Mauermannin erikoisuus on DVD:iden vuokrausmahdollisuus ja jopa viikonlopun ajaksi. Elokuva lähetetään vuokraajalle postissa ja palautusaika on sovittavissa tarvittaessa tapauskohtaisesti.

Sivujen ylläpitäjä, Mauermannin yrittäjä tai muu vastaava henkilö on spammannut sivuja ikävästi netissä muutamissa DVD-foorumeissa. Älynee pian lopettaa sen tai asiakkaat helpottavat päätöksenteossa äänestämällä lompakollaan ja jal...selaimillaan muualle.

levypiste levypiste

Plussat
 • joskus hienoja tarjouksia
 • vuokraus mahdollista
 • selkeät hinnat (leffa + toimitus)
Miinukset
 • puutteelliset tiedot DVD:iden sisällöstä
 • pieni valikoima
 • sivujen ulkoasu ei herätä luottamusta

Filmifriikki - http://www.filmifriikki.fi/

Filmifriikki ei ole enää aivan juniori, sillä yritys on perustettu jo vuonna 1993 sekä palvellut Internetissä vuodesta 1997. Kokemus tuntuu käytännössä, sillä kauppa on isoja ketjuja lukuunottamatta niitä harvoja suomalaisia ostopaikkoja netistä, josta voi luottavaisin mielin odottaa toimitusta jo muutaman päivän kuluessa. Toimitukset siis pelaavat erinomaisesti.

Kaupan valikoima on laaja, mutta rajoittuu vain R2-elokuviin. Ennen Filmifriikki toi maahan myös R1-leffoja, mutta syystä tai toisesta joutui ilmeisesti lopettamaan sen. Tämä on melko harmi, sillä kavereilla selvästikin on tuntemusta elokuvista ja tietäisivät takuuvarmasti milloin jenkkiversio on se parempi valinta eurooppalaiseen verrattuna.

Sivujen käytettävyys on pääasiassa kohdallaan, mutta hakutoiminto on toteutettu kehnosti. Se ei koskaan löydä yksittäisiä elokuvia, vaan sivuja, joissa jokin nimi esiintyy. Näin ollen hakutuloksena voi tulla listaus, jossa on mona sivua elokuvia ja jossain siellä välissä se etsitty kappale.

Filmifriikillä on myös myymälä Helsingissä ja tämä on vain hyvä asia, sillä bonuksena päälle tulee toimiva asiakaspalvelu puhelimitse ja sähköpostitse. Yksi tilauksistani oli palautumassa takaisin puutteellisten osoitetietojan takia, mutta Filmfriikistä soitettiin henkilökohtaisesti ja tiedot korjattiin, jonka jälkeen elokuva saapuikin jo seuraavana päivänä.

Filmifriikki ei ole erityisen halpa, muttei kalliskaan. Toimituskuluineen se on yleensä samaa luokkaa kuin esimerkiksi NetAnttila, mutta hinnan käydessä yhteen kannattaa miettiä toimitusten nopeutta, jossa Filmifriikki menestyy tavallisesti paremmin, monesti itse asiassa parhaiten kaikista tällä sivulla mainituista kaupoista.

levypiste levypiste levypiste levypiste

   
Plussat
 • nopeat toimitukset
 • laaja R2-valikoima
 • tehokas ja ystävällinen asiakaspalvelu
 • monta maksutapaa
 • usein hyviä tarjouksia
Miinukset
 • puutteelliset tiedot DVD:iden sisällöstä
 • vain R2-elokuvia
 • sivujen haku on epätarkka

Ulkomaiset kaupat

DVD Box Office - http://www.dvdboxoffice.com/

DVD Box Office on suosittu kanadalainen musiikkia, pelejä ja elokuvia myyvä verkkokauppa. Nimestäkin näkee, että se on keskittynyt DVD:ideihin.

Myynnissä on vain R1-alueen eli Yhdysvaltain markkinoille tarkoitettuja elokuvia. Niitä onkin todella laaja valikoima. Elokuvat tulevat yleensä myyntiin monet vain kuukauden tai pari sen jälkeen, kun ovat olleet Suomessa elokuvateatterien ensi-illassa.

Tavallisesti EU:n ulkopuolelta tilatessa hintoihin on laskettava päälle tullimaksu ja ALV, jotka ovat DVD-elokuvien tapauksessa 3,5% (tullimaksu) ja 22%:ia (ALV). 

DVD Box Office on ainakin toistaiseksi ollut viranomaisia ovelampi, sillä se lähettää tilaukset eurooppalaisen välipisteen kautta. Näin ollen lähetykset tulevat tänne EU:n sisäisenä lähetyksenä eikä Suomen tulli kiinnostu niistä. Samasta syystä tosin toimitukset ovat hitaita, sillä välietappi tietenkin hidastaa kulkua.

Edullisuus tai kalleus riippuu paljolti siitä mikä on dollarin ja euron keskinäinen kurssi. Tällä hetkellä USA:n talous köhii ja dollari on heikentynyt, joten elokuvien tilaaminen on suorastaan sikahalpaa. Uutusleffat maksavat €16-25 eli noin 100-150 mk. Tämän päälle ei tule erikseen toimitusmaksuja eikä muitakaan kuluja.

Valitettavasti DVD Box Officesta ei ole iloa luottokortittomille, sillä muut maksutavat eivät käytännössä ole järkeviä. Maksumääräykset ja sekit käyvät luottokorttien lisäksi, mutta ne ovat hitaita ja tällöin jo maksutavasta aiheutuu 70-100 mk (pankista ja maksutavasta riippuen) lisäkustannuksia tilaukseen.

Päivitetty 27.8.2002: Monien kokemuksista päätellen tulli alkaa hiljalleen tuntea DBO:n eli paketit saattavat pysähtyä tullissa, vaikka niissä tuleekin yleensä jokin EU-maa lähetyspaikkana.

levypiste levypiste levypiste levypiste

Plussat
 • laaja valikoima
 • hyvin ajan tasalla
 • leffat eivät jää tulliin
 • ei lisäkustannuksia => halpa, jos euro ei ole heikkona
 • pre-order ja back order onnistuvat
Miinukset
 • luottokortti tarpeen
 • hitaat toimitukset
 • vain R1-alueen elokuvia

Play.com - http://www.play.com

Jerseyläinen Play on siitä monipuolinen DVD-kauppa, että se myy sekä R1- että R2-alueen elokuvia. Valikoima on laaja ja uusia leffoja ilmestyy lähes yhtä nopeasti kuin DVD Box Officeen ja usein nopeamminkin.

Toimitukset ovat nopeita, koska tulevat Euroopan sisältä. Samasta syystä tullimaksuja ei joudu maksamaan. Play.com:ssa hinnat ovat kuitenkin verottomia, joten Suomen päässä joutuu maksamaan ALV:n 22%, jos paketti jää tulliviranomaisten haaviin. ALV:n joutuu maksamaan vain, jos se olisi vähintään 10 euroa, mikä tarkoittaa noin 45 euron arvoista lähetystä. Tavalliset leffalähetykset eivät siis jää tulliin, vaan lähinnä tv-sarjojen kausipaketit, pelit ja muut vastaavat toimitukset.

Tulliviiranomaiset Suomessa tuntevat jo hyvin Play.com:n tapauksen ja Jerseyn saaren, joten mikäli tuo noin 45 euroa ylittyy sieltä tilatessa, melko varmasti tavara jumittuu tulliin.

Suomenkielistä tekstitystä kaipaavien kannattaa huomata, että Playssä myydään UK-versioita, joista usein puuttuu suomenkielinen tekstitys. Tämä kuitenkin lukee tiedoissa elokuvien kohdalla. Tällä hetkellä (2.11.2002) Play.com:ssa on jo yli 880 R2-alueen DVD:tä, jossa on suomenkieliset tekstitykset.

Maksutavaksi käy vain luottokortti, joten ilman sellaista Play247:ään ei ole asiaa. Englannin valuutta punta on melko vahva euroon nähden, joten leffat eivät tällä hetkellä ole hirveän halpoja. Joka tapauksessa uudetkin leffat saa noin 150-170 mk:lla (ei tule muita kustannuksia) eli Suomen koviin hintoihin nähden shoppailu kannattaa.

Alkuvaiheessa minulla oli muutamia ongelmia asiakaspalvelun kanssa, eikä kaikkiin yhteydenottoihin vastattu lainkaan. Myöhemmin nämäkin tapaukset selvisivät, väärät maksut hyvitettiin ja sain vielä yhden tilauksen puoleen hintaan hyvitystarkoituksessa

 levypiste levypiste levypiste levypiste

Plussat
 • R1- ja R2-leffoja
 • hyvin ajan tasalla
 • usein todella hyviä alehintatarjouksia
 • nopeat toimitukset
 • pre-order ja back order onnistuvat
 • asiakaspalvelu toimii erinomaisesti nykyisin
Miinukset
 • luottokortti tarpeen
 • R2-leffoissa ei aina suomenkielistä tekstitystä
 • ei kuulu EU:n veroalueeseen, yli noin 45 euron arvoisista lähetyksistä joutuu maksamaan ALV:n 22%

DVD Express - http://www.express.com/

Olen käyttänyt aiemmin DVD Expressiä, mutta lopetin sen kaupan suljettua Euroopan www-palvelunsa. Jenkkikaupasta tulevat leffat jäävät herkästi tulliin enkä näe näin ollen mitään pointtia tilata täältä. Suomen tullilla on ihan tarpeeksi tekemistä ilmankin DVD-harrastajaparkojen kiusaamista, joten näin voi säästää heidän työsarkaansa ja omia rahojaan.

Lisäksi DVD Express on viimeaikaisten uutisten mukaan talousvaikeuksissa ja menossa konkurssiin. Need I Say More?

levypiste

Plussat
 • hyvin ajan tasalla
 • laaja valikoima
 • hyvä bonuskuponkien systeemi

 

Miinukset
 • oletettavasti menossa KONKURSSIIN 
 • vain R1-alueen elokuvia
 • luottokortti tarpeen
 • leffat tulevat suoraan USA:sta ja jäävät helposti tulliin

 

EzyDVD - http://www.ezydvd.com.au/

Australian suurimmaksi DVD-kaupaksi itseään mainostava EzyDVD on kiinnostava myös eurooppalaiselle ostajalle, sillä kaupassa on laaja valikoima, nopeat toimitukset Suomeenkin asti ja kohtuulliset hinnat (valuuttakurssien varauksella).

EzyDVD myy Austealian eli R4-alueen elokuvia, jotka kuitenkin toimivat pääasiassa myös R2-alueen eli Euroopan aluekoodeille rajatuissa soittimissa. R4-versiot ovat kuitenkin extrojen puolesta tavallisesti samaa tasoa kuin jenkkien R1:t eli niistä ei joudu tinkimään.

Vastoin kuin DVD Box Office, EzytDVD on keskimäärin todella nopea toimituksissa. Elokuvat tulevat Australiasta parhaimmillaan muutamassa päivässä ja yli viikon tai parin toimitusajat ovat tuttavien kokemuksista päätellen harvinaisia.

Nopeiden toimitusten varjopuoli on, että elokuvat Suomeen suoraan Australiasta eli EU:n ulkopuolella. Jos tulliviranomaiset kiinnostuvat postista, tulee levylle tulla reilusti - ensin tullimaksu 3,5%:ia ja siihen vielä päälle arvonlisävero 22%:ia. Elokuvat on siis tilattava EzyDVD:stä yksitellen eikä tällöinkään ole varmaa, etteivät jäisi tulliin.

EzyDVD:ssä onnistuu myös pre-order eli tulevien leffojen tilaaminen etukäteen. Sama toimii niiden kanssa, jotka ovat tilapäisesti loppuneet (back order).

levypiste levypiste levypiste levypiste

Plussat
 • hyvin ajan tasalla R4-alueen leffoissa
 • laaja valikoima
 • pre-order ja back order onnistuvat
Miinukset
 • luottokortti tarpeen
 • leffat tulevat suoraan Australiasta - tulliriski

Kommentteja vertailusta (uusimmasta vanhimpaan)

Nimi: Petri Mikkonen
Päivä: 17.7.2001
Aika: 17:44:12

Palauteviesti

Moi! Oot näemmä ostanut monia leffoja eu:n ulkopuolella olevista kaupoista. Misä tiedät milloin ne jäävät tulliin? Vai onko se vain onnen varassa? Ja miten tarkalleen lasketaan paljonko tullimaksua ja arvonlisäveroa joutuu maksamaan?

Pete

Vastaus

Tulliviranomaisten kiinnostuminen EU:n ulkopuolelta tulevista paketeista tuntuu olevan sattuman varassa. Yleensä useammat elokuvat kannattaa tilata yksi kerrallaan, koska isompi paketti näyttää tietenkin arvokkaammalta maahan tullessaan.

Jos paketti jää tulliin, tulee kustannuksia seuraavasti:

( Toimituksen arvo + tullimaksu ) + ALV

DVD-leffojen tapauksessa tullimaksu on 3,5% ja ALV 22%. Toimituksen arvo tarkoittaa elokuvan myyntihintaa + kaikki mahdolliset kulut (esim. pakkaus- ja rahtikulut). Esimerkki, kun Suomeen tulee 40 euron arvoinen paketti:

(40*1,035) * 1,22 => Paketin kokonaishinnaksi siis tulee noin 50,51 euroa tullin kautta kierrettyään.

Toinen esimerkki, tiataan levy vaikkapa USA:sta, jossa toimituksen arvo (levyn hinta + toimituskulut) on 24 euroa:

( 24 * 1,035 ) * 1,22 ~ 30 euroa.

Tässä tullimaksun ja ALV:n osuus on noin 30-24 = 6 euroa. Tullmaksuja ja ALV:ia ei peritä, jos niiden osuus jää alle 10 euroon. Niitä ei siis joudu maksamaan ja vastaanottaja saa elokuvan 24 eurolla.

Voikin helposti laskea, että tullausmaksun ollessa 3,5% ja ALV:n 22%,, tullimaksut ja ALV:t peritään, jos lähetyksen arvo on kalliimpi kuin x:

1,035x * 1,22 = x + 10

1,2627x = x + 10

0,2627x = 10

x ~ 38 euroa

Eli jos tilaat elokuvia EU:n ulkopuolelta, yli noin 38 euron arvoisista lähetyksistä (elokuvan hinta + muut kulut eli lähinnä toimituskulut) joudut maksamaan tullmaksun ja ALV:n, mikäli tavara jää tullin haaviin.


Nimi: Olli Salonen
Päivä: 17.7.2001
Aika: 15:59:17

Palauteviesti

Tuolta puuttui filmifriikki.fi, jota itse olen käyttänyt. Postikulut 10mk, jos maksaa esim. Meritan Solo-palvelulla. Ennakolla tulee tietysti enemmän. Kolme tilausta olen tehnyt, kaikki tulleet kahden päivän kuluessa tilauksesta.

Valikoima ihan OK, joskin vain R2-levyjä.

Vastaus

Filmifriikki on periaatteessa tuttu, mutta ainakin tähän saakka olen pitänyt sitä turhan kalliina kauppana verrattuna R1:sten tilaamiseen ison lätäkön länsipuolelta.

Update 25.8.2001: Tilasin vinkkien johdosta Unbreakablen täältä ja leffa oli tulossa mukavasti jo kahdessa päivässä. Kauppa on toimiva ja toimitukset tuntuvat luotettavilta -- saamieni palautteiden ja työkavereiden vinkkien perusteella ainakin. Filmifriikistä vieläpä soitettiin minulle henkilökohtaisesti, kun postimies oli palauttanut toimituksen matkoilla ollessani työpaikan osoitteesta. Tilanne korjautui ohjaamalla paketti kotiosoitteeseen. Hienoa palvelua Filmifriikistä, jäi hyvä mieli asiakkaalle.

Updatte 1.10.2001: Olen nyt tilannut sen verran monia leffoja Filmifriikistä, että olen jo itsekin tykästynyt sen nopeuteen, asialliseen asiakaspalveluun ja hyvään valikoimaan R2-leffoja. Lisäsin kaupan listalleni.


Nimi: Aarni VanAmo
Päivä: 21.3.2001
Aika: 22:34:14

Palauteviesti

TERSE

Sivusi paranee vaan, tämä kauppavertailukin on hieno.

Tahdon mainostaa sinulle sitä muutenkin paljon kehumaani britti-Amazonia. Olen tilannut sieltä kymmeniä leffoja, ja homma toimii kuin junan vessa.

Osoite on siis www.amazon.co.uk. Valikoima on laaja, kutakuinkin kaikki R2-leffat mitä on julkaistu. R1-leffoja ei sitten olekaan. Mikäli levy on varastossa (kuten usein on), toimitus kolahtaa postiluukusta kahden yön päästä tilauksesta. Ja tosiaan luukusta, jos tilaa yhden levyn kerrallaan ne toimitetaan niin pienessä paketissa että se jaetaan normaalin postin mukana.

Koska putiikki toimii Englannissa, levyt eivät jää tulliin. Luottokortti pitää olla, mutta minkäs teet. Hinnat eivät ole kilpailukykyisiä minkään paikan kanssa, etenkin yksittäin tilattuna leffat tulevat postikuluineen maksamaan n. 200 markkaa. Tuota hintaa vastaan saa sitten laajan valikoiman ja hyvän palvelun.

Palvelusta: Olen tilannut heiltä n. 30 tilausta. Yhdesti heidän laskuttamansa tuote ei tullut perille. Kirjoitin sähköpostia asiasta heille lauantaina, ja tiistaina DHL toi tuotteen minulle (tietysti ilman eri kuluja). Toisen kerran sain rikkinäisen DVD:n, ja sama juttu toistui; yhden sähköpostin jälkeen DHL juoksi paikalle uutukaisen kanssa. Rikkinäistä ei tarvinnut edes palauttaa.

plussat 
+Nopea ja hyvä palvelu
+Laaja valikoima R2-lättyjä
+Myyvät myös PS2-pelejä (ja äänilevyjä ja kirjoja)
+Ostokset kannetaan kotiin asti
+Kamat eivät jää tulliin

-Kallis
-Ei R1-levyjä

Mielestäni tuo Amazon ansaitsisi maininnan sivullasi, ellei muista niin ainakin historiallisistä syistä. Amazon on kuitenkin tämän halvatun "e"-bisneksen edellekävijä.

Aarni


etusivu - minä itse - CV - palautetta - vieraskirja - English

Google-haku
Etsi WWW:stä Etsi lehto.net:stä