[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, heinäkuu 03, 2008

Hieman halvempaa verkkovierailua

Pakkaan jo laukkua Italian-matkaa varten. Samalla tarkistin TeliaSoneran verkkovierailuhinnat datalle (PDF) perillä. Italia kuuluu maaryhmään 2 A, ja datahinnat ovat 0,18 €/50 kt. En tiedä mistä operaattorit ovat repineet näin sekavan tavan ilmoittaa hinnat. Ehkä sen tarkoitus on hämärtää asiakkaan käsitys mobiilidatan kalleudesta.

Suomeksi tuo tarkoittaa kuitenkin vähintään noin 3,7 €/Mt. Jos tietoa siirtelee pienissä erissä vähän kerrallaan, tiedonsirto tulee vielä monta kertaa kalliimmaksi. Ymmärtääkseni jokaisesta yhteydestä peritään vähintään se 18 senttiä. Tässä laskettaneen yhteyskertoja, ei sentään yksittäisiä HTTP- tai muita istuntoja.

Hinta on siis tullut alas menneiden vuosien 8–11 €/Mt tasosta, koska EU on painostanut operaattoreita kohtuullisuuteen. Siitä voi olla montaa mieltä, onko nykyinen hinnoittelu kohtuullista. Minusta se on posketon ja rohkaisee kuluttajia välttämään datan käyttöä. Pidemmän päälle tässä kärsii koko mobiiliala, mutta sitä telepomot tuskin miettivät.

Joka tapauksessa roaming on niin kallista, että mobiilidata jää hyödyntämättä. Se ei tässä tapauksessa oikeastaan haittaa, koska puolet lomani tavoitteesta on olla offline. On siis todennäköistä, että blogini ei päivity ainakaan pariin viikkoon. Siispä, hyvää kesää!

Tunnisteet:

torstai, huhtikuu 03, 2008

Soneran mobiilidataan EU:ssa vähän alennusta

TeliaSonera siis julkisti alentavansa mobiilidatan verkkovierailu- eli roaming-maksuja noin puolella, kuluttajille noin 8€/Mt:sta 3,6 €/Mt tasolle. Yritysasiakkaille hinta on 2,4 €/Mt (TeliaSoneran operaatttorit) tai 3,0 €/Mt /muut sopimuskumppanit) + ALV 22%.

Helpoksi ei hintojen seuraaminen tule, koska sopimus koskee vain osaa EU-maista, ks. Teliaoneran lista. Kuluttajille hinta on sentään aina sama listan maissa, mutta yrityskäyttäjille hintaryhmä 1 ja 2 A ovat eri hintaiset.

Onko tämä nyt sitten riittävä alennus, että EU:n tietoyhteiskuntakomissaari Viviane Reding pidättäytyy hintasääntelystä? Tai riittävän halpa, jotta WLAN-hotspotien etsimisen voi lopettaa?

Kännykkäkäytössä hinta lienee siedettävä, jollei lataile esimerkiksi uutisvideoita tai muten isoja tiedostoja. Kannettavan PC:n kanssa etätöitä tekevä joutuu jatkossakin etsimään hotellien, kokouspaikkojen ja avointen tilojen WLAN-verkkoja.

Aiheesta on käyty keskustelua ainakin Matkapuhelininfossa ja itse laitoin hintaesimerkkejä työblogiini.

Moni on kummastellut sitä, että Saunlahti pystyy myymään mobiilidataa monissa EU-maissa 3G-kytkyasiakkailleen hintaan 1,5 €/Mt, joten mikäköhän on perustelu 3,6–8 €/Mt hinnoille? Perustelu voi olla, että otetaan niin kauan kuin saadaan.

En matkusta niin usein, että tämä olisi minulle jatkuva ongelma. Eniten minua harmittaakin se, että koko Euroopan mobiilialan kehitys hidastuu siksi, että useimmat voivat käyttää mobiilidataa vain kotimaassaan.

Tunnisteet: ,

maanantai, helmikuu 11, 2008

EU uhkaa viimein puuttua mobiilidatan roamingiin

EU:n tietoyhteiskuntakomissaari Viviane Redding on uhannut MWC:ssä pitämässään puheessa mobiilidata- ja SMS-hintoja sääntelyllä, jos operaattorit eivät uskottavasti perustele nykyistä hintatasoa, Reuters raportoi.

Kotimaassa mobiilidatan perushinta saattaa olla 1,5 €/Mt, mutta ulkomailla se hyppääkin yhtäkkiä 8–11 €/Mt tasolle EU:n sisälläkin.

En kannata yleensä sääntelyä, mutta edellytys on, että on toimivat markkinat ja vapaus valita. Niin ei tunnu olevan roaming-bisneksessä.

Ongelma tässä mobiilidatan ryöstöhinnoittelussa on, että se heikentää eurooppalaisten kansalaisten ja yritysten mahdollisuuksia liikkua ja viestiä vapaasti. Sikamainen roaming-hinnoittelu on iso haitta kilpailukyvylle. Työmatkoilla ei voi hyödyntää kännykän 3G-yhteyttä, vaan aikaa kuluu erinäisten WLAN-hotspotien etsimiseen.

EU ei ole yksi sisämarkkina, vaan 27 erillistä markkinaa – esimerkiksi tietoliikenteessä siis. (Samoja ongelmia on myös tekijänoikeusbisneksessä, mutta ne eivät ole niin tämän blogin aihe.)

Sopivasti ja sattumalta juuri tänään, samana päivänä Redingin puheen kanssa, TeliaSonera tiedotti dataroaming-maksujen alentamisesta. Se ei riitä pitkälle, jos maita on muutama, eivätkä isojen maiden operaattorit lähde mukaan.

Ajankohtaan sopivana esimerkkinä voisi kertoa, ettei TeliaSonera itsekään usko roaming-palveluihinsa. Barcelonassa operaattori kutsuu toimittajia omaan työskentelytilaansa, joissa on WLAN-verkko käytettävissä. He tietävät, ettei kukaan raski käyttää mobiilidataa.

En tiedä, mikä asiassa olisi paras tie edetä. Nykyinen hinnoittelu joka tapauksessa pilaa tehokkaasti mobiiliverkkojen idean Euroopassa. Operaattorit pitävät siitä kiinni, koska tuottoisa yrityskäyttäjä tekee jo vahingossa hetkessä satojen eurojen laskun.

Tunnisteet:

maanantai, tammikuu 14, 2008

Nopea 3G yleistyy, mutta matkaaja ei juhli

Kännykkäalan kattojärjestö GSA tiedotti äskettäin, miten nopeat HSPA-verkot yleistyvät ympäri maailmaa. Kymmenet operaattorit ovat päivittäneet lähes 170 verkkoa HSDPA-tekniikkaan, joista suurin osa 3,6 Mbit/s nopeuteen, mutta osa tukee järjestön keräämien tietojen mukaan myös seuraavan vaiheen 7,2 Mbit/s yhteyksiä.

Kiinnostavasti ensimmäiset parikymmentä operaattoria ovat ottaneet käyttöön myös HSUPA-tekniikan, eli mobiilidatan uplink-kaistan parantamisen 384 kilobitistä sekunnissa ensin 1,5 megabittiin sekunnissa. Uplinkin kasvattaminen hyödyttää esimerkiksi sähköpostin liitteiden tai kännykkävideoiden lähettelyä.

Suomessa Elisa on päivittänyt HSPA-verkkoaan HSUPA-aikaan Ericssonin tekniikalla syksystä lähtien. Päätelaitteet ovat vielä vähissä, mutta joitain PC-datakortteja ja USB-modeemeja on kaupoissa myynnissä.

Kriittisempää näkökulmaa asiaan saa telecoms.com-verkkojulkaisun jutusta, jossa selvitellään analyytikoiden näkemyksiä siitä, miten operaattorit mahtavat päivittää uusiin verkkoihin. Epäselvää näyttää olevan vielä se, uskovatko operaattorit saavansa jonkun bisneshyödyn HSUPA-päivityksistä, ja kuinka moni mahtaa päivittää.

Verkkotoimittajat korostavat sitä, että HSxPA-päivitykset tulevat softana. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ne annettaisiin maksutta. Lisäksi ainakin Suomessa suuri osa operaattoreiden tukiasemista on runkoverkkoon nähden yhden 2 Mbit/s yhteyden päässä, joten radioverkon kaistan lisääminen ei yksin riitä.

Liikematkaajan ja turistin kannalta murheellista on, että mobiilidata on yhä sikamaisen kallista, jopa 8–12 euroa megatavulta.

Suomalainen asiakas on tässä poikkeuksellisen heikoilla, koska Elisalla tai TeliaSoneralla ei ole riittänyt haluja tai osaamista neuvotella edullisempia mobiilidatan vaihtoehtoja verkkovierailijoille. Poikkeuksen muodostaa osin Saunalahti, joka on neuvotellut 1,5 €/Mt datahinnat 34 maassa kytkypakettien asiakkailleen.

Tunnisteet: , ,

torstai, toukokuu 31, 2007

Saunalahden ja Vodafonen roaming-diili

Saunalahti toi keskiviikkona iloisia uutisia tiedottamalla sopimuksestaan Vodafonen kanssa, jonka myötä 34 verkossa pystytään tarjoamaan nykyistä halvempaa mobiilidataa ulkomailla. Hinta 3G-kytkyasiakkaille on 1,5 €/Mt ja muille 4,5 €/Mt. Maat ja operaattorit on lueteltu tiedotteessa.

"Haluamme tarjota lisäetua 3g-palvelupakettiasiakkaille", sanoi puhelimitse Saunalahden myyntijohtaja Pasi Vanninen minulle uutista varten.

Samalla Elisan emoyhtiöstä vahvistettiin, että Vodafonen kanssa neuvotellaan myös asiakkaidensa liittymien osalta. Aikataulu tai hinnat eivät varmistuneet, mutta Matti Vikkula kertoi suunnan olevan suunnilleen sama kuin Saunalahdella.

Kotimaassa saa jo kaikilta 3G-operaattoreilta kiinteähintaisen datapaketin. Saunalahden Vanninen sanoi, ettei kansainvälisten operaattoreiden hinnoittelumallien vuoksi tällaisen tarjoaminen ei ole vielä mahdollista.

Tunnisteet:

torstai, toukokuu 24, 2007

EU ja roaming-maksut

Eilen Euroopan Unionin parlamentti siis pääsi yhteisymmärrykseen alustavasti verkkovierailumaksujen enimmäiskatosta. Sääntely koskee vasta puheluhintoja, ei tekstiviestejä tai dataa.

Osa eurooppalaisista ei hyödy tästä mitenkään. Monimutkaiseen hinnan muodostamiseen vaikuttavat ulkomaisen operaattorin hinnat, tukkuhinnat ja kotioperaattorin hinnat. Esimerkkejä oli laskeskeltu myös komission tiedotteessa.

Operaattorit ovat arvostelleet sääntelyä sillä, että se heikentää kilpailua. Saa nähdä, sillä aika heikosti kilpailu vaikuttaa roaming-hinnoissa toimineen tähän asti. Kun muuten puhelut ja tekstiviestit ovat halventuneet, kännykän käyttö EU:ssa tuntuu osin jopa kallistuneen.

Suomalaisoperaattorit sanoivat HS:lle, että joissakin tilanteissa paikalliset hinnat saattavat jopa nousta.

Edelleen HS:n Brysselin-lähteen mukaan tietoyhteiskuntakomissaari Viviane Reding oli jo uhannut, että jos tiedonsiirto ei halpene, siihenkin harkitaan sääntelyä. Tämä tuskin tapahtuu ennen vuotta 2011, arvioivat EU-asiantuntijat minulle taannoin.

Suomalaisten pienten operaattoreiden asiakkaat ovat joka tapauksessa isojen operaattoreiden asiakkaisiin nähden häviäjiä. Euroopassa esimerkiksi 3G-operaattori 3 ja Vodafone tarjoavat eri maiden kattavia puhe- ja datapaketteja (kuten 3:n X-Series), mutta suomalaisilla operaattoreilla ei ole vielä tällaisia diilejä monissakaan maissa.

Sonera tosin tarjoaa esimerkiksi dataa 15 €/vrk. Pohjoismaissa ja Liettuassa. Vodafonella vastaava on datapuolella 12 €/vrk. Molemmissa tosin päivittäinen tiedonsiirtomäärä on rajoitettu, Soneralla 200 Mt ja Vodafonella 50 Mt.

Mitä teette kännykällä ulkomaille, jääkö käyttämättä vai maksatte sikahinnat? Tai kannattaako vain hakea paikallinen pre-paid-kortti?

Tunnisteet:

perjantai, maaliskuu 16, 2007

Mikä on kohtuullinen roaming-hinta?

Tämä merkintä koskee lähinnä mobiilidatan työkäyttöä, koska en usko monienkaan maksavan nykyhintoja omasta pussistaan.

Päivän EU roaming -uutisen kirjoitettuani jäin miettimään, mikä itse asiassa on kohtuullinen mobiilidatan hinta? Varmasti se saa olla enemmän kuin data kotimaassa. 2 €, 5 € vai 10 € megatavua kohti? Nykyisin hinta on usein 10 € tai 12 €.

Kuten olen kertonut, olen joutunut lopettamaan mobiilidatan käytön ulkomailla rikottuani firman epävirallisen ennätyksen, 860 € (alv 0%). Se turhauttaa, kun isoissa kaupungeissa alkaa jo oikeasti olla 3G-peittoa. Toimivien WLAN-tukiasemien etsiminen milloin mistäkin on sekin penseää.

Tiedän, että ainakin kahdessa suomalaisessa teollisuusyrityksessä mobiilidata on kielletty ulkomailla ilman erillistä lupaa. Sellaisella rajataan käyttöoikeus isoihin pomoihin.

Sitäkin voisi pohtia, mikä olisi operaattoreiden kannalta optimaalinen hintataso. Jos nykyhinnoilla kuluttajat eivät käytä lainkaan ja yritykset kieltävät mobiilidatan verkkovierailun muilta kuin ylimmältä johdolta, onko bisnes operaattoreille hyvä? Miten teidän muiden työpaikoillanne on sovittu?

Tunnisteet:

maanantai, tammikuu 08, 2007

Maailmalla uutispimennossa

(Päivitetty 8.1.2007 klo 12:51. Kumma juttu, nyt Bangkok-jutut taas löytyvät HS.fi:n haulla.)

Joulun ja uudenvuoden Thaimaassa lomaillessa olin tarkoituksella uutispimennossa työasioiden osalta. Olen kuitenkin tilannut YLE24:n tekstiviestipalvelun, jonka pitäisi kertoa kaikista merkittävistä tapahtumista maailmalla.

Yllätyin tammikuun 1. päivä kuullessani Suomesta Bangkokissa räjähdelleen pommeja. En saanut tästä Yleltä mitään viestiä, vaikka Thaimaassa lomailee joulun aikaan tuhansia suomalaisia, ja Bangkokissakin useita satoja (eri matkayhtiöden kautta).

Sen sijaan Yle kyllä lähetti SMS-hälytyksen siitä, että jotkut heimot rähinöivät keskenään Somaliassa. Siinäpä onkin akuutti uutisviesti suomalaisille.

En lopulta tiedä, kuinka vakavasta tilanteesta oli Bangkokissa kyse, koska asia katosi nopeasti tiedotusvälineistä. HS.fi:n uutishaulla juttua ei löydy enää lainkaan jutut löytyvät edelleen, kuten myös Googlen uutishaulla. Suomessa UM julkaisi asiasta matkustustiedotteen.

Suomalaisten operaattoreiden 3G-/GPRS-roaming on maailmalla niin kallista, useimmiten 10 -- 12 € megatavulta, ettei uutisten seuraaminen web-selaimella tai uutisohjelmilla ole realistinen vaihtoehto. Ylen SMS-palveluunkaan ei näemmä voi luottaa.

Tilanne on harmittava, koska juuri kännykkä olisi teknisesti kätevä tapa pysyä ajan tasalla.

3G- /GPRS-datayhteyksien laatu ja saatavuus on parantunut, mutta operaattorit pilaavat ahneudellaan mahdollisuutensa opettaa kuluttajat mobiilidatan käyttöön ajasta ja paikasta riippumatta. Internet-kahviloiden ja WLAN-hotspotien etsiminen on työlästä, mutta operaattorit tekevät siitä pakollista.

Jos yksityiset toimijat eivät osaa, pitäisikö EU:n tai valtioiden vastata esimerkiksi kriisi- ja uutistiedotamisesta? Suomessa puuhattavat hätätekstiviestit voivat ainakin auttaa.

EU:n tähän asti karsastama mobiilidatan roaming-maksujen sääntely olisi myös yksi vaihtoehto. Maanosaa ei voi palvella se, että täällä on nyt 25 eri sisämarkkinaa. EU menettää kilpailuetuaan joka päivä mobiilidatassa.

Tunnisteet: ,

torstai, lokakuu 05, 2006

Offline Pariisissa

Eihän sitä uskoisi, mutta maanantaista keskiviikkoon meni tällä viikolla lähes "offline" Pariisissa. Ensin Le Meridienin hotellihuoneessa (kuva huoneestani 18:nnesta kerroksessa) löytyi avoin ja maksuton nettiyhteys (taisi olla OpenParis.net), mutta se lakkasi toimimasta parin tunnin jälkeen.

Loppuajan olin GPRS:n ja UMTS:n varassa, joten sain lähetettyä Motorola Innovation Day -keikalta parit uutiset. Vaan pirun hidasta ja vaivalloista se oli. Moni kollega luovutti ja jätti työskentelyn kotimaahansa. Ja tämä pätkivä ja hidas yhteys maksoi työnantajalle 11 euroa megatavulta, tai noin 20 euroa uutisjuttua kohti.

Hotellihuoneessa WLAN:n toivossa

Väkisinkin tulee mieleen, että eurooppalaiset yritykset kärsivät vakavasti siitä, ettei kunnollista infraa yhteyksien saamiseen ole. WLAN-verkkoja on vähän, eikä sellaisen saatavuuteen voi luottaa edes yhdessä Pariisin keskeisimmistä hotelleista. Kännykkäverkon yhteys oli vielä epävarmempi, ja hinta törkeän kallis. Kolmen päivän enemmän tai vähemmän offline-aika sotki töiden aikataulut.

En kannata sosialismia ja sääntelyä näissäkään asioissa, mutta operaattoreiden roaming-liiketoiminnan suojeleminen tuntuu kyllä pahasti heikentävän EU-maiden kansalaisten liikkuvuutta sähköisissä palveluissa. 25 EU-maan pitäisi olla yhtä markkinaa, mutta ainakaan langattomassa viestinnässä siinä ei vielä olla.

Tunnisteet:

keskiviikko, elokuu 02, 2006

Viestintävirastolta data-, puhelu- ja tekstiviestihintojen taulukot

Viestintävirasto on avannut arvokaan tietolähteen datasiirron, puheluiden ja tekstiviestien hintavertailuille. Tuoreiltaan sieltä löytyvät heinäkuussa kootut ulkomaanpuheluiden hinnat 16 maassa, pääasiassa Euroopassa.

Halvemman operaattorin perässä vaihtaminen tuskin kannattaa yhden tai parin matkan takia vuodessa, mutta suomalaisten operaattoreiden välisiä hintaerojakin merkittävämpi tieto on se, että jo saman operaattorin eri roaming-kumppaneiden välillä on tuntuvia eroja.

Kuluttaja saattaa siis säästää paljon kuluja, jos viitsii tarkistaa hinnat etukäteen, eikä vain valitse kännykän ensimmäisenä ulkomailla ehdottamaa operaattoria.

Tunnisteet:

GPS- ja navigaattorispekulointia

Google Maps Mobilen uutta versiota kokeillessa tuli mieleen, että tähän tarvittaisiin vielä tuki GPS-vastaanottimille ja integroitu GPS päätelaitteisiin.

En ole jaksanut säätää erilaisten Bluetooth-GPS-palikoiden kanssa, koska sellainen ei kuitenkaan ole mukana juuri silloin, kun tarvetta olisi. Eihän sitä välttämättä tiedä etukäteen, haluanko löytää jonnekin ja tarvitsevani opasteet perille.

Jonkin aikaa on spekuloitu Nokia N95:n tuovan integroidun GPS:n Nokian N-sarjaan. Muut ovat jo yrittäneet. Jo nyt HP:llä on parikin GPS:llä varustettua iPAQ:ia (hw6500- ja hw6900-sarjat) ja Fujitsu-Siemensillä taas Pocket Looxi N100, T810 ja T830.

Canalysin tuoreimmassa converged market -raportissa ainakin ennustetaan parempia aikoja GPS-kämmenlaitteille erityislaitteiden sijasta:

“The GPS navigation demand that has served device vendors so well in Europe over the past couple of years has undergone a huge transformation. Dedicated portable navigation devices have the lion’s share now, and we are starting to see smart phones make an impact here too for certain types of user. The navigation sector is a superb example of how quickly a market, and the fortunes of the players in that market, can change.”

Kilpailijat eivät luovuta. Monet autovalmistajat ovat tarjonneet kalleimpiin malleihinsa LCD-näyttöä, GPS-vastaanotinta ja navigaattorisoftaa. Nyttemmin niitä alkaa saada myös edullisempiin autoihin. Etuna on riippumattomuus kännykästä, iso värinäyttö ja helppo käytettävyys, kun kyse on tähän tarkoitukseen optimoidusta laitteesta ja softasta.

En osaa arvioida GPS-vastaanottimen virrankulutusta, mutta satunnaiseen käyttöön ja ihan jalankulkijanakin GPS tuntuisi silti toivottavalta mobiililaitteessa.

Softapuolellakin on kiinnostavia mahdollisuuksia. Ostavatko ihmiset Navicoren, Route 66:n ja TomTomin kaltaisia melko kalliita ohjelmistoja, vai laajentuuko Google tälle alueelle? USA:ssa uusin Google Maps Mobile tarjoaa jo tosiaikaiset liikennetiedot. Hakujen, karttojen ja satelliittipaikannuksen yhdistämisessä olisi mahdollisuuksia.

Kumpi on kätevämpää, ladata karttoja verkosta tarpeen mukaan vai ostaa muistikortilla esimerkiksi koko Euroopan paketti? Minä toivoisin yhdistelmää, eli mahdollisuutta ostaa vaikka Suomen kartat netistä ja kopioida ne muistikortille, ja jos satun tarvitsemaan yhtäkkiä vaikka Amsterdamin karttoja, ne päivittyvät halutessani mobiililaitteeseen netistä. Nykyisillä roaming-hinnoilla kartat pitäisi tietysti hakea jo kotimaassa tai vaikka hotellin WLAN:n kautta.

Kovasti on avoimia kysymyksiä ja seurattavia näkökulmia.

Tunnisteet: ,

maanantai, huhtikuu 03, 2006

MobileMondayssä verkkovieraillaan

MobileMondayssä on taas tänään kiinnostava ohjelma ja hyvä puhujakaarti. Aiheena on roaming erilaisissa verkoissa, ja myös meille vähemmän tunnetuissa.


The speakers will be Mika Kamppinen, Business Development Manager from Intel; Ari Virtanen, Vice President, Convergence Products, Nokia and Juha-Matti Järviranta from TeliaSonera Finland.

Yksi varma kysymysehdotus: miten EU-komission pyrkimykset puuttua roaming-hinnoitteluun vaikuttavat operaattori- ja verkkobisnekseen?

Tilaisuus alkaa Helsingissä Stockholm Diskotekissä klo 17.30.

Tunnisteet: ,

perjantai, lokakuu 14, 2005

T-Mobilen UMTS Lontoossa

Hotellissa Lontoossa ei tuntunut olevan WLAN:ia. Kuulin myöhemmin, että työpöydällä olisi ollut eetteripiuha ja pääsy nettiin, mutta se oli ilmeisesti minun huoneessani tippunut jonnekin piiloon.

Jouduin siis käyttämään UMTS:ia, joka muuten toimi yllättävän hyvin. Yhteys vaikutti vakaammalta ja nopeammalta kuin Espoossa tai Helsingissä Suomessa, ja vasteaikakin oli tasaisesti alle 200 ms tasolla. Pysyttelin aika tiukasti Länsi-Lontoossa, mutta ainakin tällä alueella UMTS toimi paremmin kuin koskaan Helsingissä. Mistäköhän tämä johtuu?

Sikakallistahan datakäyttö ulkomailla on, esimerkiksi Soneran dataverkkovierailu Isossa-Britanniassa T-Mobilen verkossa maksaa yli euron 100 kilotavulta. Siinä tulee jo muutaman uutistekstin lähettämiselle kuvineen hintaa, mutta toisaalta esimerkiksi sähköpostien lukeminen on halvempaa kuin vuokrata hotellin Ethernet- tai WLAN-bittiä pariksi tunniksi.

Huomasin tosin juuri, että ainakin Orange UK olisi ollut vähän edullisempi. Nämä pitäisi muistaa tarkistaa aina etukäteen.

Tunnisteet:

torstai, syyskuu 16, 2004

Soneran Suomen EDGE-peitto laajentunut

Tutkailin Soneran sivuilta puhe- ja datapalveluiden peittoa matkapuhelinverkoissa ja huomasin, että EGPRS:n (eli EDGE:llä vauhditetun GPRS:n) peittoalue laajenee ainakin kuuluvuusaluekartoilla melko hitaasti. Kattavin peitto on pk-seudulla ja muutamissa teknologiakaupungeissa, mutta on EDGE-tukea sentään muuallekin saatu. Alla on esimerkkejä:

Elisa kertoo tukevansa jo EDGE:ä pk-seudulla ja isoimmissa kaupungeissa, mutta eivät julkaise tästä vielä karttaa. Itse en ole tosin kertakaan päässyt Elisan liittynällä EDGE-nopeuksiin edes Espoossa tai Helsingissä.

Olen painottanut EDGE-tukea jo aika paljon puhelinten ominaisuuksia arvioidessa, mutta operaattoreiden tilanteeseen suhteutettuna olen selvästikin etuajassa. Useimpien suomalaisten lienee tyydyttävä tavalliseen GPRS:ään vielä pitkään.

Nokialla EDGE-tuki on ollut lokakuun 2003 jälkeen julkistetuissa puhelimissa muutamaa poikkeustta lukuunottamatta, kun taas Motorola, Samsung, Siemens ja Sony Ericsson eivät juuri vielä EDGE:ä tue.


Tunnisteet: ,