[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, marraskuu 24, 2008

Minulla on jo kännykkä-TV

Hesari uutisoi maanantaina, että DVB-H-tekniikan kännykkä-TV on jäänyt Suomessa alkutekijöihinsä. Lisäksi jutussa Digitan johto vakuuttaa, että neuvotteluita yhä käydään operaattoreiden ja TV-kanavien ja kanssa.

Minua Digitan ja operaattoreiden puuhastelut lähinnä huvittavat. Minulla on jo kännykkä-TV. Se toimii osoitteessa www.tvkaista.fi. Seuraan sitä Apple iPod touchilla ja tällä hetkellä myös Nokia 5800:lla. Kuvalla on kokoa 3,5 tuumaa, ja kuvanlaatu on yleensä hyvä. Tekstityksistä saa hyvin selvää. TVkaista on maksullinen internet-palvelu, joka toimii mobiililaitteessa ja PC:ssä.

Lisäksi katson TV-ohjelmia julkisena palveluna osoitteessa yle.mobi satunnaisesti.

Hesarin toimittaja epäilee uutiskommentissaan, ettei kaista riitä, jos kansa alkaa laajamittaisesti katsella TV-lähetyksiä 3G-verkoissa. En olisi vielä huolissani. Mobiililaitteella katselu on yleensä lyhytaikaista, siis uutisia tai lyhyitä pätkiä muuten. Ja siksihän operaattorilta ostetaan 10–30 €/kk maksava datapaketti, että datayhteyttä voi käyttää kelloa tai datalaskuria seuraamatta.

DVB-H-verkon etu on epäilemättä se, ettei kuvanlaatu riipu siitä, kuinka moni verkkoa käyttää. Ei se silti takaa hyvää laatua. Esimerkiksi kotonani Olarissa Espoossa ja työpaikallani Munkkivuoressa Helsingissä kuva pätkii ja kärsii pakkausvirheistä jatkuvasti Nokia N96:lla. Olen kokeillut tätä MTV3:lla ja Voice TV:llä, koska eihän siellä paljon muuta ole tarjolla.

Hulluinta on se, että Digita ja teleoperaattorit tuntuvat luulevan, että joku haluaisi maksaa tavallisten TV-ohjelmien katsomisesta uudelleen. En voi tajuta tätä. Jotta TV-ohjelmista maksetaan, pitää saada jotain arvokasta, kuten F1-kisat. Ja jos niistä maksetaan jo kotitelevisiossa, kännykkälähetyksen on kuuluttava samaan hintaan.

Omien kokemusteni perusteella uskon, että on demand -tyyppinen jakelu sopii paremmin mobiililaitteeseen. Näin esimerkiksi Nokian kannattaa panostaa esimerkiksi Video Center -sovellukseen ja yhteistyöhön Ylen Areenan ja BBC:n iPlayerin kaltaisten palveluiden kanssa.

Tunnisteet: , , , , ,

lauantai, marraskuu 01, 2008

Ensivaikutelmat: iPod touch 32 Gt ihastuttaa

Ostin USA:n työmatkan yhteydessä Apple iPod touch 32 Gt:n. Olen aivan ihastunut ja innostunut. Mikään mobiililaite pitkään aikaan ei ole innostanut yhtä paljon.

Ostin iPod touchin, koska työnantaja ei tue iPhone 3G:tä puhelimeksi. Enkä halua laittaa omaa rahaa kiinni TeliaSoneran 24 kk sopimukseen.

Lopulta iPod touch 32 Gt tarjoaa kaiken kaipaamani; hyvä MP3- ja videosoitin, Applen App Storen pelit ja softat sekä mainio Safari-selain.

Käyttöliittymässä on paljon asioita, jotka haluaisin suoraan S60:een. Minkä tahanasa web-linkin voi tuoda sovelluskuvakkeeksi päävalikkoon. App Storen valikoimaa on suorastaan viihdyttävää selata (verrattuna Nokian köyhään Download-sovellukseen) ja etsiä kiinnostavaa ladattavaa.

On tässä silti vikansakin. Minua ärsyttää, että web-selain usein selittämättömästi sammuu. Kaatuilua tapahtuu muidenkin sovellusten kanssa välillä. On lisäksi ärsyttävää, ettei vaakasuuntaista tilaa tueta läheskään kaikissa sovelluksissa, kuten iPod touchin päävalikossa.

Sekin on kurjaa, että Apple rajoittaa kilpailua ja pitää kontrollin tiukasti käsissään. Tuoreimpina esimerkkeinä Mozillan ja Opera Softwaren johtajat ovat valitelleet, ettei Apple salli kilpailevia web-selaimia alustalleen. Pidemmän päälle tämä varmasti heikentää alustan kiinnostavuutta kehittäjien silmissä.

Suosikkipalveluitani ovat olleet Tvkaista.fi:n ja Yle.mobi:n iPhone-versiot. Etenkin kotini ja viime viikolla myös hotellin WLAN-verkossa videot toistuivat nopeasti.

Nettiyhteyden olen muodostanut Nokia E51:n + JoikuSpot Premiumin avulla, kun en ole WLAN-verkossa. Onhan se vähän tarpeetonta säätämistä, mutta menee parilla klikkauksella alkuasetusten jälkeen.

Ylen Mobiili-Areena toimii hienosti iPod touchin ja iPhonen selaimessa. Videot avautuvat vikkelästi ja kuvanlaatu on hyvä.

Sen lisäksi, että iPhone- ja iPod touch -softien lataaminen App Storesta on helppoa, mistä tahansa web-linkistä saa helposti sovelluskuvakkeen. Kuvassa olevat kuvakkeet ovat linkkejä esimerkiksi Jaikun ja Talsan mobiilisaiteille. Nokia saisi kopioida idean heti S60:een.

Pidemmän päälle App Storen ja iPhone-käyttöliittymän ongelma on kuitenkin se, ettei tavaraa ole enää helppo löytää. TOP 25- tai TOP 50 -lista ei paljon auta, kun softaa on saatavana tuhansia.

Samoin peruskäyttöliittymä alkaa tuntua jo turhan täydeltä, kun sovelluksia ja web-linkkejä kertyy enemmän. Seuraan mielenkiinnolla, miten Apple kehittäää käyttöliittymää.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, syyskuu 10, 2008

Uusi iPod touch 32 Gt houkuttelee

Katsoin aamulla Steve Jobsin iPod- ja iTunes-keynoten. Uusi iPod touch 32 Gt houkuttelee saman tien, koska kapasiteettia on nyt tarpeeksi musiikkikokoelmalleni ja tilaa jää vielä ylikin podcasteille, ohjelmille ja muulle tavaralle.

Uuden touchin näyttö on sama 3,5 tuumaa kuin aiemmin, mutta Jobsin mukaan laite on hieman ensimmäistä touchia ohuempi. Siitä en saanut vielä varmuutta, onko kuulokeliitäntä vanhaa kapeaa mallia vai samanlainen kuin iPhone 3G:ssä. Se ratkaisee, sopivatko Sennheiserin ja Sonyn kuulokkeeni laitteeseen.

Jobs kertoi myös iPod touchin ja iPhonen 2.1-ohjelmistoversion tuovan rutkasti bugikorjauksia. Kiinnostavaa on, että iPhone 1.x-version käyttäjät joutuvat nyt maksamaan uusimmasta softasta US$9,95.

32 Gt Touchin hinta USA.ssa on US$399, ja Suomessa hinta on 399 euroa Suomen Apple Storessa. Kiitos Eurooppa- ja Suomi-lisästä! Ei sikäli, että se uutta olisi. Jos siis matkustaa USA:han lähiaikoina, ja eikä dollari ehdi liikaa vahvistua, kannattaa laite ostaa sieltä.

Jobs päivitti myös iPhone OS X:n App Store -luvut. Tarjolla on hänen mukaansa nyt yli 3000 ohjelmaa ja peliä.

Ladattujen ohjelmien ja pelien määrä on ylittänyt 100 miljoonaa – kahdessa kuukaudessa lanseerauksen jälkeen. Se on paljon. Nokia ilmoitti vähän aikaa sitten, että S60-softia oli elokuun loppuun mennessä ladattu 90 miljoonaa kahden vuoden aikana.

Tunnisteet: ,

lauantai, syyskuu 06, 2008

MP3-soitinten kysyntä

CNN Moneyn Apple-blogissa on pohdintaa siitä, voiko iPodien menestys jatkua nykyisenlaisena, kun iPhone haalii käyttäjiä. Kirjoittaja arvioi iPhonen vahvan kysynnän voivan olevan merkki siitä, että MP3-soitinten aika on jo ohi.

Tätä voisi laajentaa yleisesti siihen, onko erillisillä MP3-soittimilla tulevaisuutta, kun puhelimissa alkaa olla perustason MP3-soittimet.

Kyseisten tilastojen mukaaan iPodien kysyntä näyttää pysyneen ainakin USA:ssa yhtä vahvana kuin tähän asti. Notkahdus näkyy vuosittain Q4:n jälkeen (vuoden alussa), eli olisikohan Apple-laite yhä selkeästi valinta joululahjaksi.

Suomessa näkyy Kotekin vähittäiskaupan tilastoissa (PDF) jo MP3-soitinten myyntimäärien lasku. Tammi–kesäkuussa soittimia myytiin reilut 84 000, noin 39 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kiinnostavaa on katsoa myös laitteiden keskihintoja; 56 euroa tänä vuonna ja 79 euroa vuotta aiemmin. Suomalaiset eivät siis keskimäärin osta kalliita iPodeja, vaan halvempia flash-soittimia Creativelta, Samsungilta ynnämuilta valmistajilta.

Olen itse vielä kahden vaiheilla. Työkännykkäni Nokia E51 ei ole hyvä MP3-soittimena, mutten ole vielä ostanut uutta MP3-soitintakaan jo ikivanhan ja pätkivän Creative Zen Sleekin tilalle. Lähinnä iPod touch ja iPhone 3G kiinnostavat, mutta kallis hinta hiertää vielä.

Ensi viikolla Applen odotetaan julkistavan uusia iPodeja. Uskoa MP3-soittimiin siis vielä riittää.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, syyskuu 23, 2007

Engadget: iPod touch ei olekaan paras iPod

Engadget on julkaissut arvionsa iPod touchista, jossa laitetta verrataan suurilta osin iPhoneen. Se on joidenkin mielestä aivan väärin, toisten mielestä ainoa vaihtoehto.

Minä harkitsin hetken ostamista, mutta Bluetoothin puuttuminen tarkoittaa, ettei laitteesta saa kovin kattavaa surffilautaa. Myös Engadgetin jutussa mainittu yksityiskohta äänenvoimakkuuden säätimen puuttumisesta ulkokuoresta ihmetyttää.

Se ei ole minulle vielä selvinnyt, onko iPod touchissa samanlainen ahdas kolo 3,5 mm kuulokeliitännälle kuin iPhonessa. Tuokin on ongelma. Minulla on käytössä kotona ja töissä kahdet Sennheiser- ja yhdet Sony-kuulokkeet, eivätkä niiden liittimet mahtuneet iPhoneen.

Halauaisin MP3-soittimessa olevan myös mikrofoni, jotta laitetta voi tarvittaessa käyttää esimerkiksi haastatteluiden taltiointiin.

Tunnisteet: ,

lauantai, syyskuu 08, 2007

Karsittu iPhone vai tehostettu iPod

Aiemmin harmittelin täällä, että iPod touchista karsittiin Bluetooth-yhteydet iPhoneen nähden (kuten jorde kommentikin). Se olisi ollut hyödyllinen, sillä kännykän kanssa olisi päässyt Safarilla nettiin missä missä vain 3G-(GPRS-verkossa.

Olen lukenut muutamia analyytikkoarvioita julkistuksesta ja monet ovat kirjoittaneet, ettei kyse ole karsitusta iPhonesta, vaan uusien ominaisuuksien tuomisesta iPodiin.

The addition of Wi-Fi to the new flagship iPod, the iPod Touch, is not surprising given what competitors like SanDisk and Microsoft have already done with their products. At first pass, however, Apple’s Wi-Fi implementation is more powerful than those of its competitors, .... (Chris Crotty / iSuppli)
Kyse on näkökulmansa, ja jokainen voi asettaa omansa. Teknisesti iPod touch näyttää kuitenkin olevan iPhonen karsittu versio.

Toinen analyytikko arvioi, että karsimalla ominaisuuksia Apple haluaa rajata iPod touchin vain viihdelaitteeksi, jotta se ei vähentäisi iPhonen myyntiä.

Apple is positioning the iPod Touch initially as an entertainment device. Apple wants to minimise the potential for the Touch to conflict with the iPhone. By omitting these productivity functions Apple will succeed in the short term, but Apple still leaves the way open to add features back in to the first generation iPod Touch through software/firmware updates ... (Iam Fogg / JupiterResearch)

Apple on halunut aina pitää tuotteensa riittävän helppokäyttöisinä ja yksinkertaisina, joten voi olla ettei Bluetooth-kännykän ja iPod touchin kanssa yhdessä sählääminen olisi edes sopinut kokonaisuuteen.

Netissä on kommentoitu myös esimerkiksi iPhonen hinnanlaskua 100 dollarilla ja riittääkö tämä lisäämään myyntitahtia. Analyytikot ovat tehtailleet tutkimuksia ja raportteja siitä, millä hintatasolla X prosenttia amerikkalaisista olisi halukas ostamaan iPhonen.

Pelkäksi MP3-soittimeksi iPod Touch olisi aika iso, ja siksi pitäisin Safaria ja muita nettisovelluksia tärkeinä. Minulta taitaa siis jäädä iPod Touch ostamatta.

iPod touch

Tunnisteet: , ,

torstai, syyskuu 06, 2007

"Paras iPod" ilman puhelinta

Applen Steve Jobs sanoi iPhonen julkistuksen keynotessa, että "tämä on paras iPod" koskaan. Ilmeisesti Jobs oli tosissaan, koska illalla Suomen aikaa Apple julkisti iPhonen ilman puhelinta, joka on iPod Touch. Siitä on jo Engadgetissä ensivaikutelmia ja kuvia.

Siinä on iPhonen tapaan 802.11b/g-standardin WLAN-verkkojen tuki ja Safari-selain. Otaksun, että kuva- ja videosoittimet ovat vähintään yhtä hyvät kuin iPhonessa.

Tosin iPhonessa minua harmitti se, ettei soitin osannut hyödyntää iTunesin kautta MP3-tiedostojeni "cover artia", vaikka ne Windowsissa näkyvätkin. Ilmeisesti ominaisuus toimii vain iTunesista ostetun musiikin kanssa.

Ilmeisesti Apple kuitenkin karsi ominaisuuksia reilusti, esimerkiksi Bluetoothin ja monet sovellukset, kuten Gmail Mobilen, Mailin ja Notesin. Toisaalta iPod Touch on hieman ohuempi kuin iPhone (8 vs. 11,6 mm).

Ilman Bluetooth-kännyköiden tukea nettiselain on vain WLAN-verkkojen varassa, joita toki on USA:ssa laajemmin kuin Euroopassa. Tällainen laite tehokkaasti ohjaa ihmisiä myös etsimään niitä avoimia WLAN-verkkoja.

Hinta-arviot taisivat olla reilut 300 ja 400 euroa 8 ja 16 Gt malleille. Ensimmäinen voisi mahtua budjettiini, kunhan Creativen soittimeni lopullisesti leviää.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, maaliskuu 21, 2007

Älä pudota kiintolevysoitinta

Tiistaina harmitti. Kuuntelin töissä musiikkia Creative Zen Sleekistä. Noustessani pöydän äärestä kuulokkeiden piuha tarttui laitteeseen ja se tipahti lattialle. Korkeutta pöydällä lienee alle 70 cm.

Musiikki tyssäsi siihen, mutta virta jäi päälle. Virtanäppäin ei tee mitään. Laitteessa ei ole vaihdettavaa akkua, joten en pysty sammuttamaan sitä. Tähänkö se nyt kuoli? Millaiset ovat kokemuksenne, näinkö herkkiä nämä ovat?

Tokihan moni varoitteli, ettei kiintolevy sovi mukana kulkevaan laitteeseen. Ison kapasiteetin flash-soitinta ei vain ollut tarjolla joulukuussa 2005.

Creativen soittimellani oli vuoden takuu, eli se ei ole enää voimassa. Vaan normaalikäytössä soittimen pitäisi kestää pidempään, eli voisiko tässä vedota tuotevastuulakiin?

Tuotevastuulakihan sanoo, ettei valmistajan vastuu lopu takuuaikaan, jos vika johtuu valmistusvirheestä ja tuotetta on käsitelty asianmukaisesti ja ohjeiden mukaan. Onko MP3-soittimen normaalia käyttöä, että se saattaa pudota lattialle? En taida olla vahvoilla tässä.

Olen käyttänyt MP3-soitinta myös töissä haastatteluiden ja avointen tilojen taltiointiin. Uutta haastattelutallenninta en ostakaan itse, vaan sen saa maksaa työnantaja. Enkä taida enää valita uutta kiintolevyllistä soitinta, jos se tästä on kiinni. Olisiko iPodin flash-malli luotettava?

Tunnisteet: , ,

torstai, tammikuu 11, 2007

Apple iPhone vs. Nokia N95

TalousSanomien verkkomediat ovat saaneet paljon huomiota julkaisemalla "vertailu-uutisen" Apple iPhonesta vs. Nokia N95:stä. Vertailun pohjana on ominaisuustaulukko, johon toimittaja on valinnut iPhonen rinnalle Nokia N95:n ja HTC P3300:n. Otsikossa vedetään rohkeita johtopäätöksiä.

Käsitykseni on, tällä hetkellä lähinnä analyytikoiden kommenttien perusteella, että iPhonea ostetaan juurikin käyttöliittymän ja käytettävyyden takia. Myös ulkonäkö on tärkeässä roolissa. Akkukesto on myös tärkeä, mutta sitä valmistajat harvoin onnistuvat ilmoittamaan oikeata käyttöä vastaavasti, eikä sitä ole Digitodayn taulukossa mukanakaan tosin.

Haastattelemani Gartnerin analyytikko oli sitä mieltä, että iPhone menestyy, jos on menestyäkseen, ennen kaikkea iPod-käyttäjien suosiosta lähtien. Apple siis varautuu siihen, että musiikkisoittimessa pitää olla mukana myös kännykkä.

Voiko mobiililaitteita siis pistää järjestykseen laittamalla tekniset speksit rinnakkain? Taulukko sinänsähän on kiinnostava, koska se auttaa hahmottamaan, miten tuote sijoittuu markkinoiden muuhun tarjontaan nähden.

Lopuksi, Pekka oli koonnut 5G-blogiin linkkejä linkkejä Phonen ensitesteihin, jotka ovat ainakin hetken aikaa amerikkalaisten etuoikeus.

Tunnisteet: ,

torstai, joulukuu 14, 2006

Uutta iPhone-spekulaatiota

Ircissä kiersi linkki AppleInsiderin artikkeliin, jossa referoidaan Morgan Stanleyn analyytikon analyytikon arvioita iPhonen 3,5" LCD-näytöstä, paksuudesta ja ulkonäöstä.

Kiinnostavaa on myös se, tuoko Apple musiikkikännykän markkinoille itse, vai jatkaako se kenties yhteistyötä Motorolan kanssa. Se on kaiketi selvää, ettei Apple pysty valmistaman laitetta kokonaan itse, mutta onko siinä ulkoistettu kaikki rautaa ja softaa myöten?

Ja kumpi lopulta voittaa, kännykkä iTunes-clientilla vai iPod-soitin kännykällä. Taannoisista spekulaatioista huolimatta iTunesia ei ole vieläkään julkaistu esimerkiksi S60:lle.

Tunnisteet: ,

torstai, marraskuu 16, 2006

Zune vs. iPhone

Huomasin sattumalta linkin Bloombergin uutiseen siitä, että Microsoft olisi tuomassa Zune-musiikkisoittimestaan tulevaisuudessa myös kännykkäversion.

Kiinnostavaa tuossa on se, millä käyttöjärjestelmällä Zune-kännykkä toimisi, eli olisiko se riittävän tehokas Windows Mobilelle? Toisaalta tulee mieleen, että aikooko Microsoft laajentaa rooliaan laitevalmistajana, kun se on tähän asti yrittänyt pääasiassa pysyä softafimana.

Steve Ballmerin puheet Zune-kännykästä osuvat samaan aikaan, kun taiwanilainen Commercial Times on tuonut taas kerran Apple iPhone -spekulaatioille laajasti julkisuutta.

Apple on pitänyt mahdollisen kännykkänsä konseptikuvat hyvin piilossa, mutta Ballmerin puheet Zune-kännykästä on monissa paikoissa tulkittu lähinnä puolustuspuheiksi.

Vaan eikö kummallekin tärkeämpien kilpailijoiden pitäisi olla kohta esimerkiksi Motorolan, Nokian, Samsungin ja Sony Ericssonin peruskännykät, joissa alkaa olla riittävästi kapasiteettia ja suorituskykyä nuorison MP3-soittimiksi?

Ehkä perinteinen Apple vs. Microsoft -asetelma nostaa kierroksia, joten iPod/iPhone vs. Zune -asetelma on valmis.

Tunnisteet: ,

maanantai, tammikuu 30, 2006

Musiikkipuhelimet, osa XIV

All About Symbianissa on jälleen yksi arvio musiikkipuhelimista. Ewan Spencen Ewan Spence kirjoittaa musiikkipuhelinten ongelmista nykytilassa, eli käyttöliittymistä, akkukestosta, PC-ohjelmista ja koko ajatusta musiikkitiedostojen latailusta operaattoreiden verkoista nykyisillä datahinnoilla.

Tulin samansuuntaiseen lopputulokseen loppuvuodesta, ja vaihtoehtoja katseltuani päädyin Creativen soittimeen. Toinen vaihtoehto olisi ollut Apple iPod. Kännykän käyttäminen tähän tarkoitukseen ei vielä tunu mielekkäältä "konvergenssiltä".

Minäkin kyllä uskon musiikkiominaisuuksiin puhelimissa, samalla tapaa kuten kamera on usein kiva, mutta 700 euron kännykkä, josta loppuu akku nopeasti MP3-soittimena ja jolla on massaa 1,5x peruspuhelimen verran, tuntuu vain vielä liiaksi kompromissiltä.

Tunnisteet: ,

perjantai, tammikuu 13, 2006

Applen iPod-puhelimesta huhutaan taas

Muun muassa ITviikko uutisoi, että Apple olisi rekisteröinyt sloganin "Mobile Me". Sen uskotaan olevan vihje Applen aikeista lähteä viimein puhelinmarkkinoille. Apple on jo harjoitellut puhelinbisnestä Motorolan kanssa, mutta yhteistyötä ei ole pidetty erityisen hedelmällisenä ja onnistuneena. Saa nähdä miten helposti iPod muuntautuu paljon monimutkaisemmaksi laitteeksi, älypuhelimeksi tai edes peruskännykäksi. Tai haluavatko kuluttajat edes, että näitä yhdistetään?

Tunnisteet:

sunnuntai, tammikuu 08, 2006

Lomatesti: N70 ja muistikortti prakasivat

Minulla on ollut Kanavat-selaimen kokeilua varten lainassa Nokia N70, jota en ehtinyt palauttaa enää ennen vuodenvaihdetta. Se lähti siis mukaan Thaimaahan. Mukana oli myös pari Verkkokauppa.com:sta ostamaani Kingstonin 256 Mt DV RS-MMC -korttia.

Kenttätesti päättyi heikosti. Nokia N70 ei ilmeisesti kestänyt Thaimaan kosteutta ja lämpöä (vaikken laitetta auringossa pitänytkään), vaan etupaneelin metalliosa irtosi viiden päivän jälkeen. En aivan tiedä miksi ja miten se putosi, mutta alta pilkottaa jonkinlainen metallipinta ja liimajälkiä. Takaisin kiinni osaa ei mitenkään saa omin avuin, eli tuo ei ainakaan liene vaihdettavaksi tarkoitettu pala.

Lisäksi petti Kingstonin muistikortti, joka kadotti N70:llä kuvaamani sadat kuvat ja kymmenet videot. Tiedostojärjestelmä jotenkin sekosi, ja hakemistojen sijasta näkyy vain sekavia merkkejä. Seuraava operaatio on kokeilla Windowsissa levynkorjausohjelmia ja yrittää pelastaa kuvat ja videot. Otan kiitollisena vastaan vinkkejä hyvistä ohjelmista.

Thaimaan kosteat olot sen sijaan kestivät Canon PowerShot S70 sekä Sandiskin ja Verbatimin CF-kortit. Lisäksi Creative Zen Sleek (20 Gt) osoittautui hyväksi valinnaksi; 100 € halvempi kuin lähin vastaava Apple iPod (30 Gt) ja mukana myös FM-radio ja äänitallennin. Ainoa mistä en pidä, on hipaisukäyttöliittymä, joka ei minusta ole yhtä hyvä kuin selkeät paino- tai rullapainikkeet.

Kuva- tai videobloggausta en Thaimaasta tehnyt paria kokeilua enempää, koska GPRS-datasiirto on tolkuttoman kallista. En ottanut kannettavaa tietokonetta mukaan, jolla olisin lähetellyt kuvia hotellista tai nettikahviloista. Hotellin (Hilton Hua Hin) WLAN olisi maksanut 700 THB (noin 14 €) per viikko eli olisi ollut siedettävissä rajoissa, jos tarvetta olisi ollut.

Tunnisteet: ,

tiistai, joulukuu 20, 2005

MP3-soitin lomalle II: iPod jäi ostamatta

Menin tänään töiden jälkeen espoolaiseen ostoskeskukseen OnOffiin hakemaan iPodia, jota myyjän mukaan oli myymälässä ja varastossa. Etsimäni 30 Gt iPod löytyi, mutta myyjä ei osannut sanoa, sisältääkö myyntipaketti verkkovirtalaitteen. USB-piuha ei riitä, koska en aio ottaa lomalle läppäriä mukaan. Paketin avaamalla selvisi, että Apple pitää hinnan kohtuullisena karsimalla perusvarustuksesta lähes kaiken.

Myyjä ei edes tiennyt, olisiko heillä tarjota verkkovirtalaitetta. Miten se on mahdollista, ihmettelin. Luulisi, että useimmat kaipaavat sellaisen kannettavalle soittimelle. OnOffissa ei sellaista ollut tarjota, ja hintaakin olisi 50 €, jos sitä saisi.

Usein jälleenmyyjät ja maahantuojat perustelevat kivijalkakauppojen hintatasoa sillä, että nettikaupoissa ei saa myyjien asiantuntemusta. Mitä ihmeen asiantuntemusta? Useimmissa verkkokaupoissa tuoteseloste kertoo enemmän kuin myyjä osaa sanoa. Applelle näin surkea palvelu ei ainakaan ole kunniaksi.

Olisin voinut maksaa OnOffin sikahinnan iPodista, jos olisin saanut soittimen, suojakotelon ja verkkovirtalaitteen samasta paikasta ja heti. Apple Storesta en ehdi tilata, koska parin päivän päästä tähän aikaan olen jo lentokentällä.

Nyt harkitsen taas Creative Zen Sleekin 20 Gt mallia, jonka saa noin 280 € -- verkkovirtalaturin kanssa. Sen tiedän saavani 1-2 päivässä pikatoimituksena kotiovelle suoraan GNT:n logistiikkakeskuksesta toimitettuna.

Apple Store ei ehdi toimittaa iPodia riittävän nopeasti, ja esimerkiksi Stockalla 30 Gt iPod + verkkovirtalaturi taitaisivat nousta jo luokkaan 450 €. Olisihan noita kai Apple-erikoisliikkeitä, joista voisi saada vähän edullisemmin, mutta silloin laite pitäisi ilmeisesti itse hakea keskustasta.

Tunnisteet: ,

perjantai, joulukuu 09, 2005

Apple ja Motorola yhteensopivat... tai eivät?

En ollut lukenut aiemmin Wiredin analyyttistä ja spekuloivaa artikkelia musikkipuhelimista ja bisneksestä ympärillä. Siinä on elävästi pohdittu erityisesti Applen ja Motorolan yhteistyön ristiriitaisuutta.

Kirjoittaja arvioi, että Motorolan lähtökohta iTunes-puhelimessa oli tehdä puhelimesta iPod, kun taas Applen lähtökohta oli torjua puhelinten uhka iPodille. Voiko tavoitteet yhdistää?

Lopputulos on kirjoittajan mielestä puhelin, joka ei ole yhtä tyylikäs ja pieni kuin iPod nano tai Motorolan Razr-puhelimet, muttei myöskään yhtä hyvä musiikkisoitin kuin iPodit. Erityisesti 100 kappaleen keinotekoinen rajoitus ihmetyttää. Rokr onkin kerännyt tähän asti arvosteluissa lähinnä haukkuja.

Applen vuoksi musiikkia saa ostettua puhelimeen vain iTunesista, kun taas operaattorit eivät pidä puhelimesta, jolla ei voi ladata musiikkia matkapuhelinverkon yli. Kuluttaja luultavasti haluaisi helpon ja nopean tavan kopioida MP3-musiikkinsa tietokoneelta puhelimeen.

Kiinnostavasti Nokia ja Anssi Vanjoki esiintyvät artikkelissa kapinallisena ja haastajana. Vanjoki joka väläyttää, että pian kuluttajat lataavat musiikit puhelimeensa P2P-ohjelmallaan. Haastajalta yhtiöUSA:ssa näyttääkin, kun Nokialla ei mene siellä erityisen hyvin.

Musiikkipuhelimia määriteltäessä monikaan yritys ei tunnu miettivän kuluttajan tarpeita (joita yritin itse arvioida aiemmin), vaan bisneksen luomista levy-yhtiöille, musiikkikaupoille ja operaattoreille. Ehkä bisnes vain toimii näin, mutta luulisi kuluttajien tarpeiden ottamisen lähtökohdaksi olevan ainoa realistinen tie. Jos kuluttaja omistaa jo 50 CD-levyllistä musiikkia, joka makaa kiintolevyllä MP3-formaatissa, se halutaan taatusti käyttää hyväksi.

(Kiitos Wired-linkkivinkistä S60-Tommille.)

Tunnisteet:

torstai, marraskuu 24, 2005

Tivo ja iPod vs. kännykkätelkkari

TalousSanomain toimittaja Perttu Pitkänen kirjoittaa tänään markkinakommentissa (€), että yhdysaltalainen Tivo haastaa Nokian ja kännykkätelkkarin. Kirjoitin aiheesta itse vähemmän johtopäätöksiä vetävän (eli huonosti myyvän) uutisen.

Muutama lainaus TalSan jutusta:

Yhdysvaltalaisen televisio-ohjelman digitallentimia valmistavan Tivon ja Applen yhteistyö on ikävä isku Nokian kännykkätelevisiolle. Nokia ja operaattorit toivovat lisätuottoja matkapuhelimiin välitettävistä musiikista ja videoista, mutta kilpailu kuluttajien taskuista käy yhä tiukemmaksi.
...
Tivo ilmoitti, että sen digitallentimista voi nauhoitettuja televisio-ohjelmia jatkossa siirtää tietokoneelta myös uuteen video-iPod-soittimeen, jolla voi musiikin kuuntelun lisäksi siis myös katsella videoita.

Pointti on minusta validi, koska tietenkin "offline-sisältö" kilpailee televisiotarjonnan kanssa. Kirjoitin aiheesta täällä blogissakin vastikään. Televisio on haastava media, koska sisältöä pitäisi olla juuri silloin, kun kännykkätelkkaria halutaan katsoa. Jos taas laitteeseen kopioidaan omat suosikkiohjelmat vaikka edellisillalta, niitä voidaan katsoa milloin tahansa, keskeyttää ja jatkaa sitten, kun taas sopii.

Jos pitää ennakkoon arvata, veikkaisin että offline-videoista tulee isompi juttu kuin taskutelkkareista, oli tekniikka sitten DMB, DVB-H tai joku muu. Suomalaiset TV-kanavat ovat tehneet selväksi, ettei sisältöä varta vasten mobiilitelkkarille tule ainakaan alkuvaiheessa. Ja keskellä päiväähän tulee vain chattiä ja TV-shoppia.

Tunnisteet:

perjantai, lokakuu 14, 2005

Ei videota iPodiin... eikun sittenkin

Yahoo!:n Russilla on hyvä pointti ja vähän omakehua "iPod Videon" kommentissaan. Applen Steve Jobs nimittäin väitti noin vuosi takaperin, ettei videota tulisi iPodiin; ei ole sisältöä, näyttö on liian pieni, ei bisnestä...

Russ blogikirjoituksesta vuosi takaperin:

"I couldn’t disagree with Steve Jobs more. In the keynote he gave when announcing the iPod Photo (which I just saw today - around 12 minutes in) he talks about how there’s no need for video on devices like the iPod. Video is “the wrong direction to go”, “there’s no content,” “the screens are too small” and competitors to the iPod putting R&D into providing video are “digging in the wrong place.”>

Wow… that is just so wrong, wrong, wrong."

Onkohan peräti niin, että maailma muuttuu nopeammin kuin jopa Steve Jobs käsittää?

EUgandassa on tietenkin huomattava kuluttajan aseman kannalta, että elokuvien DVD:iden rippaus esimerkiksi iPodiin tai Sony PSP:hen on monissa maissa kohta tai jo laitonta, koska lainsåäätäjät ovat halunneet turvata internetin sisältöbisneksen aseman.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, helmikuu 23, 2005

Apple uudistaa iPod-soittimensa

Apple on esitellyt pääjohtaja Steve Jobsin johdolla uusia iPod-soittimia ja uudistuksia nykyisiin soittimiin. Kaikkiin malleihin jatkossa tuleva uudistus on tuplasti aiempaa pidemmän eli 18 tunnin käyttöajan tarjoava akku.

Uudet mallit ovat 6 Gt kiintolevyllä varustettu iPod mini ja ohut 30 Gt kiintolevyllä varustettu iPod photo. Lisäksi iPodien hinnat laskevat siten, että neljän ja kuuden gigatavun iPod minit maksavat 209 ja 259 euroa.

Uudet iPod photojen hinnat ovat 369 ja 469 euroa 30 ja 60 gigatavun malleille.

Samalla myynnistä poistuu nykyinen iPod 40 Gt -malli, joka ilmeisesti häiritsi 60 Gt iPod photon kysyntää.

Tunnisteet:

lauantai, joulukuu 04, 2004

TIME:n luksusvalinnat 2004

TIME-lehti nimesi talven 2004 luksustuotteet ja -ilmiöt. Listalle on päässyt muutama mobiili- ja kanmettava laitekin.

Apple iPod Photo
Now you can carry your personal music library and complete collections of photo albums - up to 25.000 images -- in a 170g iPod.
$499 at apple.com

Canon PowerShot SD20 Digital Elph
This petite camera is still slim, but now it comes in four colors: garnet, left and midnight blue, silver and Zen gray.
$349,99 at canon.co.uk

Nokia 7280 Mobile Phone
Inspired by 1920s Art Deco style, this lacquered, graphic Nokia phone forgoes the traditional keypad in favor of a discrete keyless dial and also includes a camera.
$600 at nokia.com

SwissMemory Multi-Tool
Equipped with the standard blade, nail file and screwdriver plus a USB flash drive with 128-MB memory, Swiss Army's new pocketknife is fit for a Bond, James Bond.
$82 at Swiss Army SoHo, New York City

En ole varma olisinko valinnut itse juuri nämä tämän vuoden luksustuotteiksi, mutta tärkein pointti on se, että kulutuselektroniikassa brändi, imago ja status ovat tärkeitä, kun tuotteesta halutaan puolet enemmän hintaa samoilla teknisillä ominaisuuksilla varustettuun kilpailijaan verrattuna.

Muut tuotteet ja valinnat on esitelty myös jutun web-versiossa.


Tunnisteet:

tiistai, heinäkuu 27, 2004

Apple iTunes Motorolan puhelimiin

Apple ja Motorola julkistivat tänään kiinnostavan yhteistyöhankkeen iTunes-musiikkipalvelun ja -verkkokaupan viemiseksi Motorolan puhelimiin. Laitevalmistajat näyttävät kovasti uskovan musiikkipuhelimiin, vaikka muistikapasiteettia on ollut tähän asti liian rajallisesti ja tiedonsiirto on liian kallista kuluttajille. Kirjoitin aiemmin aiheesta TeliaSoneran ja Sonyn kalliin StreamMan-palvelun yhteydessä.

Lisää aiheesta:

Palvelun odotetaan käynnistyvän ensi vuonna Motorolan uusimman sukupolven puhelimissa. Idea vaikuttaa olevan se, että musiikkikappaleet siirretään iTunesista puhelimeen Bluetoothilla tai USB-kaapelilla eli samaan tapaan kuin nykyisin käytetään iPod-soittimia.

Motorolan tiedotustilaisuudessa (ks. webcast-linkki yllä) Applen Steve Jobs sanoi, että ideana on tuoda musiikkipalveluita niille, jotka eivät halua hankkia erillistä musiikkisoitinta, kuten iPodia.

Tunnisteet: