[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, joulukuu 07, 2008

Nokia 5800 voitti kosketuspuhelinten vertailun

Katsaus joulukuun ensimmäiseen viikkoon. MikroBitti vertaili kosketuskännykät ensimmäisten joukossa Suomessa, ja mukana olivat Apple iPhone, HTC Touch Pro, Nokia 5800 XpressMusic, Samsung TouchWiz ja Sony Ericsson Xperia X1. Jutusta selviää hyvin laitteiden markkinatilanne, joskin Samsung Omnia ei ollut harmillisesti ehtinyt mukaan.

Parhaiten testissä menestyivät Apple, Nokia ja Sony Ericsson. Nokia ylsi toimituksen valinnaksi ja sai kehuja ominaisuuksistaan ja käyttöliittymästään (jota kutsutaan virheelliseksi Series 60:ksi).

Käyttöliittymä saa jutussa kehuja, vaikka kuvien perusteella (esimerkiksi keskeneräisistä kuvakkeista päätellen) kyseessä näyttää olleen minunkin kokeilemani aika varhainen versio. Sen sijaan web-selaimen käytettävyyttä kritisoidaan, mistä olen samaa mieltä.

Apple taas saa miinusta App Store -rajoituksista ja operaattorilukituksista. Sony Ericssonissa näytön tarkkuus on etu, mutta joissain sovelluksissa myös tekee käytön hankalaksi. Ääkkösten hankala syöttäminen ihmetyttää, vaikka SE etukäteen kehui tekevänsä tämän mallikkaasti. Ilmeisesti kustomointi maksaisi liikaa.

HTC ei yllä kärkeen sormipohjaisen käytettävyyden heikkouden takia. Windows Mobile Professional (eli PocketPC) on yhä pohjimmiltaan se kynäohjattava alusta, jonka päälle HTC on rakentanut omat toimintonsa. Microsoftilla on minusta kiire tuoda aidosti sormin hallittava käyttöliittymä Windows Mobileen.

MikroBitin irtonumeron voi ostaa netissä (7 €). Maksutta saatavana ovat nettijatkot, joissa on esitelty kosketuspuhelinten eri sovelluksia.

Tunnisteet: , , , ,

sunnuntai, marraskuu 23, 2008

Ensivaikutelmat S60 Touch UI:sta

Pahoittelen, etten enää ehdi päivitellä blogia entiseen tapaan. Yritän seurata kuitenkin joitain kehitystrendejä. On paikallaan kommentoida Nokia 5800 XpressMusicin myötä tuotua S60-kosketuskäyttöliittymää parin viikon käytön jälkeen.

Main menu

S60 5th Edition muistuttaa nykyistä S60 3rd Editionia läheisesti, mutta kosketusohjaus näkyy monissa toiminnoissa. Laitoin kuvat ja kommentit Flickriin (englanniksi).

On myönnettävä, että Nokia 5800:n ensivaikutelma oli tosi huono. Laite on halvanoloinen ja käyttöliittymä vaatii pähkäilyä. Apple iPhoneen vertaaminen tuntuu lähinnä vitsiltä. Parin viikon käytön jälkeen mieli kuitenkin alkaa muuttua; on tässä hyvääkin, ja Nokia on keksinyt tavan muuttaa S60-alusta mielekkäästi kosketuksella ohjattavaksi.

Nokia 5800:n käyttöliittymässä voi kehua sitä, että melkein kaikki on hallittavissa sormin tökkien, siis puhelut, kalenteri, sähköposti- ja tekstiviestit ja niin edelleen.

Ero Microsoftin Windows Mobileen ja esimerkiksi HTC:n Windows Mobile -puhelimiin tai uuteen Sony Ericsson Xperia X1:een on iso. Microsoft-alustan laitteissa ollaan yhä vahvasti kiinni ikivanhan PocketPC-käyttöliittymän rajoituksissa, vaikka sen päälle on tuotukin valmistajakohtaisia käyttöliittymiä.

Pitäisin hyvänä mittarina sitä, miten pulassa käyttäjä on, jos kynä hukkuu. Nokia 5800:n kanssa olen unohtanut kynän kotiin tai töihin useina päivinä, eikä tämä ole ollut ongelma.

S60 5th Edition tuo monia parannuksia. Mobiili- ja WLAN-yhteydet saa nyt niputettua yhteen internet-yhteyttä varten. Multimediaviesteille ja WAP-asetuksille on omat ryhmänsä. Tämä tuntuu helpottavan WLAN-verkkojen käyttöä.

S60:n Today-näkymä eli valmiustila ottaa minusta takapakkia kokeilemassani versiossa. Oletuksena se tarjoaa mahdollisuutta tehdä yhteystiedoista kuvallisia kontakteja. Tämä ei kuitenkaan toimi helposti, jos kuvia ei ole ennestään. Jos tilalle vaihtaa vanhaan malliin sovelluskuvakkeet, suurin osa ruutualasta jää mustaksi ja käyttämättä.

Nyt sovelluskuvakkeita ja web-linkkejä saa ruudulle vain viisi, vaikka tilaa olisi paljon enemmälle. Tyhjää tilaa voisi käyttää paljon muuhunkin.

Ylipäätään koko käyttöliittymä kuvakkeineen näyttää keskeneräiseltä. Uuden alustan kanssa näyttää tulleen tosi kiire. Tästä en kuitenkaan olisi järin huolissani, koska yleisvaikutelma on korjattavissa nätillä graafisella teemalla ja huolitellummalla kokonaisilmeellä.

Kosketusohjaus toimii pääasiassa ongelmitta, mutta oppimiskynnys on korkea. Ensimmäinen viikko oli tuskaa. toinen viikko vielä vaikea. Sen jälkeen alkoi helpottaa. Esimerkiksi tekstinsyötössä oletuksena tarjottava tosi pieni kynäohjattava virtuaalinäppäimistö on ärsyttävä. Kunhan keksin vaihtaa tilalle koko ruudun kokoisen sormiohjattavan näppäimistön, käytettävyys parani paljon.

Jotkut valinnat ovat tosin yhä hankalan pienellä, esimerkiksi herätyskellon ajan säätäminen. Tilaa olisi käytettävissä, mutta sormilla joutuu tökkimään naurettavan pieniä numerovalintoja.

Kokeilemassani versiossa ei ole vielä suomen kieltä, joten ääkköset joutuu hakemaan hankalasti erillisen valinnan takaa. Viestien kirjoittaminen on siis nyt selvästi hankalampaa kuin iPhone OS:ssä, jossa ä ja ö tulevat esille pitämällä pohjassa a:ta ja o:ta.

Koko ruudun virtuaalinäppäimistön saa käyttöön joka sovelluksessa. Tämä ilahduttaa iPhone OS:ään verrattuna, jossa monissa sovelluksissa käytettävissä on vain pystysuuntainen pikkunäppäimistö.

Nokia 5800:ssa kuva kääntyy automaattisesti pysty- ja vaakasuuntaan asennon mukaan, mutta liikeanturin kanssa tuntuu olevan vielä häikkää. Välillä kuva hyppii pysty- ja vaakasuuntaan niin herkästi, etten tiedä missä asennossa laitetta pitäisi kädessä pitää.

S60-selain on viritetty kosketusohjaukseen, mutta en ole varma, onko kehitys mennyt parempaan suuntaan. Paljon linkkejä sisältävillä sivuilla on vaikea hallita navigointia. Välillä kosketus toimii navigointina, joskus taas klikkaan vahingossa linkkiä. Ärsyttävää. Asiassa ei yhtään auta Nokia 5800:n alitehoinen suoritin ja ilmeinen 3D-grafiikkapiirin puute.

Zoomaus ei toimi yhtä hienosti kuin iPhonen sormilla ohjaaminen. Ruudulla on erityinen toiminto tätä varten, mutta se on epätarkka ja hidas. Graafisten web-sivujen kanssa hidastelu pilaa käytettävyyden.

Selvimmin tehonpuute (tai heikko optimointi) näkyy mukana tulevassa RT GR -pelissä, jota Nokia Tube ei jaksa pyörittää lähimainkaan sulavasti. Ruudunpäivitys tuntuu olevan alle 10 ruutua sekunnissa. Toivottavasti näin surkeaa laitteen antimainosta ei pistetä myyntiversioon. Mitä ihmettä kehittäjät ovat ajatelleet?

Sähköpostiohjelmaa on hieman parannettu. Nyt viestit lajitellaan oletusarvoisesti päivän mukaan, mikä nopeuttaa niiden seuraamista. HTML-viestien muotoilua ei tunnu olevan vieläkään mukana.

Yleinen vakaus on vielä hakusessa. Esimerkiksi kalenteri-, selain- ja sähköpostitoiminnot kaatuvat päivittäin. Otaksun, että nämä korjataan ennen laitteiden laajaa saatavuutta.

Sikäli olen samaa mieltä aiempien arvioideni kanssa, ettei tämä versio (v.10.01.001.blue1, 01.10.2008) ole vielä valmis tuote. Ongelmat ovat korjattavissa, ja Nokia on onnistunut heti tekemään käyttöliittymästä melkein kokonaan sormiohjattavan. On mielenkiintoista nähdä, miten uutta käyttöliittymää käytetään arvokkaammissa laitteissa, ja kunhan bugeja on korjattu urakalla.

Tunnisteet: , ,

perjantai, marraskuu 07, 2008

Apple hengittää jo Nokian niskaan

Canalysin tuoreimmat älypuhelinluvut Q3 2008:lta hätkähdyttävät. Canalys arvioi, että Apple on noussut älypuhelimissa jo toiseksi Nokian jälkeen. Nokia on toimittanut noin 15,5 miljoonaa S60-puhelinta, Apple noin 6,9 miljoonaa iPhone 3G:tä.

Applellä on vuoden takaiseen nähden 523 prosenttia kasvua, Nokialla kolme prosenttia laskua. Kokonaismarkkina kasvoi Canalysin mukaan 28 prosenttia.

Joskus vuosi sitten pidettiin vielä naurettavana ajatusta, että Apple voisi tosissaan haastaa Nokian älypuhelimet. Nyt siitä on tullut täyttä totta.

Kehitys näkyyy myös mobiilialustoissa. Symbian johtaa yhä 46 prosentin osuudella, mutta perässä tulee Applen iPhone OS 17,3 prosentilla. Microsoftin Windows Mobilen osuus onkin sekin noussut etenkin HTC:n laitteiden kasvun siivittämänä hieman, joskin yhä vain 13,6 prosenttiin.

Miksi Nokian älypuhelinten menekki heikkenee? Se lienee monen tekijän summa. Oma tuntumani on Nokian Nseries-tuotteiden vetovoiman heikentyminen. Nokia N96 on uudeksi lippulaivamalliksi pettymys, ja monien (kuten minun) mielestä vielä halvanoloinen hintaansa nähden. Muut Nseries-mallit taas erottuvat vielä vähemmän.

En usko myöskään Nokia 5800 XpressMusicin auttavan markkinataistossa. Sekin tuntuu halvalta, muoviselta ja uusi S60-kosketuskäyttöliittymä on vielä keskeneräinen.

Sen sijaan Nokia E71 on huipputuote, ja menestynytkin kuulemma hyvin. Se ei kuitenkaan taida auttaa kilpailussa kuluttajien viihdetyyppisissä puhelimissa.

Tunnisteet: ,

lauantai, marraskuu 01, 2008

Ensivaikutelmat: iPod touch 32 Gt ihastuttaa

Ostin USA:n työmatkan yhteydessä Apple iPod touch 32 Gt:n. Olen aivan ihastunut ja innostunut. Mikään mobiililaite pitkään aikaan ei ole innostanut yhtä paljon.

Ostin iPod touchin, koska työnantaja ei tue iPhone 3G:tä puhelimeksi. Enkä halua laittaa omaa rahaa kiinni TeliaSoneran 24 kk sopimukseen.

Lopulta iPod touch 32 Gt tarjoaa kaiken kaipaamani; hyvä MP3- ja videosoitin, Applen App Storen pelit ja softat sekä mainio Safari-selain.

Käyttöliittymässä on paljon asioita, jotka haluaisin suoraan S60:een. Minkä tahanasa web-linkin voi tuoda sovelluskuvakkeeksi päävalikkoon. App Storen valikoimaa on suorastaan viihdyttävää selata (verrattuna Nokian köyhään Download-sovellukseen) ja etsiä kiinnostavaa ladattavaa.

On tässä silti vikansakin. Minua ärsyttää, että web-selain usein selittämättömästi sammuu. Kaatuilua tapahtuu muidenkin sovellusten kanssa välillä. On lisäksi ärsyttävää, ettei vaakasuuntaista tilaa tueta läheskään kaikissa sovelluksissa, kuten iPod touchin päävalikossa.

Sekin on kurjaa, että Apple rajoittaa kilpailua ja pitää kontrollin tiukasti käsissään. Tuoreimpina esimerkkeinä Mozillan ja Opera Softwaren johtajat ovat valitelleet, ettei Apple salli kilpailevia web-selaimia alustalleen. Pidemmän päälle tämä varmasti heikentää alustan kiinnostavuutta kehittäjien silmissä.

Suosikkipalveluitani ovat olleet Tvkaista.fi:n ja Yle.mobi:n iPhone-versiot. Etenkin kotini ja viime viikolla myös hotellin WLAN-verkossa videot toistuivat nopeasti.

Nettiyhteyden olen muodostanut Nokia E51:n + JoikuSpot Premiumin avulla, kun en ole WLAN-verkossa. Onhan se vähän tarpeetonta säätämistä, mutta menee parilla klikkauksella alkuasetusten jälkeen.

Ylen Mobiili-Areena toimii hienosti iPod touchin ja iPhonen selaimessa. Videot avautuvat vikkelästi ja kuvanlaatu on hyvä.

Sen lisäksi, että iPhone- ja iPod touch -softien lataaminen App Storesta on helppoa, mistä tahansa web-linkistä saa helposti sovelluskuvakkeen. Kuvassa olevat kuvakkeet ovat linkkejä esimerkiksi Jaikun ja Talsan mobiilisaiteille. Nokia saisi kopioida idean heti S60:een.

Pidemmän päälle App Storen ja iPhone-käyttöliittymän ongelma on kuitenkin se, ettei tavaraa ole enää helppo löytää. TOP 25- tai TOP 50 -lista ei paljon auta, kun softaa on saatavana tuhansia.

Samoin peruskäyttöliittymä alkaa tuntua jo turhan täydeltä, kun sovelluksia ja web-linkkejä kertyy enemmän. Seuraan mielenkiinnolla, miten Apple kehittäää käyttöliittymää.

Tunnisteet: , ,

maanantai, lokakuu 20, 2008

Qt-sovellukset S60-puhelimiin

Maanantaina tuli kiinnostavia uutisia. Qt-kehitysympäristöstä on saatavana ensimmäinen varhaisen vaiheen kehitysympäristö S60 3.1 -laitteille ja uudemmille.

Qt Softwaren saitilla julkaistu video on lupaava:Ensi kertaa olisi siis aidosti mahdollista kehittää mobiilisovelluksia useille alustoilla samalla koodinpätkällä. Qt-alustaa tuetaan myös PC-ympäristöissä, mutta silloin laitteiden erot näyttöjen koossa ja suorituskyvyssä vaativat jo käsittääseni aivan oman versionsa.

Monet nimekkäät Windows-softat on toteutettu Qt:n avulla, kuten Google Earth tai Adobe Photoshop Elements. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ohjelmia voisi sellaisenaan ajaa jatkossa Symbian S60 -puhelimissa. Sen sijaan suuri osa koodista voidaan hyödyntää, jos sovellus suunnitellaan alun perin monialustaiseksi. Korjatkaa, jos olen ymmärtänyt väärin.

Toteutuuko sitten Qt:n lupaus, eli koodin vääntäminen kerran useille mobiilialustoille? Siihen en osaa vastata. Tavoite on kunnianhimoinen. Sitä on yritetty niin Sunin Javalla kuin Microsoftin .NET:lla toistaiseksi onnistumatta. On myös epäilty, onko kukaan koskaan halunnut täysin alustariippumatonta sovellusympäristöä, vai onko joku tai jotkut aina jätetty ulkopuolelle.

Tavoitin maanantaina puhelimitse Lontoosta Qt Softwaren (eli entisen Trolltechin) PR-pomon. Aron Kozak vastasi uutisjuttuuni muutamiin kysymyksiin, mutta kovin syvälle en vielä päässyt.

Nyt Qt siis tukee Windows Mobilea, ja Symbian S60 -versio on alpha-vaiheessa. Auki on vielä se, päästetäänkö Apple iPhonen OS X:ää ja Googlen Androidia samaan leikkiin.

Symbian S60:lle tärkein tavoite lienee se, että sovellusten kehittäminen helpottuu. Aron Kozak kehui, että Qt:n API:t ovat paljon Symbianin tarjoamia rajapintoja puhtaammat ja helpommat hallita. Hänen karkea arvionsa Qt-kehittäjien määrästä oli 250 000 kehittäjää.

Tunnisteet: , , , ,

sunnuntai, lokakuu 19, 2008

Sonera kampanjoi iPhonea kovasti

Viikkoon ei ole tapahtunut Suomen kännykkärintamalla asioita, jotka olisivat innoittaneet kommentoimaan. Poikkeus on TeliaSoneran Apple iPhone -mainonta. Teleoperaattori on lisännyt iPhone 3G -mainontaa lehdissä, televisiossa ja webissä merkittävästi.

Minusta yllättävää on se, ettei Sonera edes yritä tuoda esille iPhonen etuja mainonnassa. Sen sijaan niissä luotetaan Apple brändiin:

iPhone 3G
iPhone jota olet odottanut.


Yrityksistä huoilimatta en saanut TeliaSoneraa paljastamaan iPhonen myyntilukuja. Joidenkin huhujen mukaan iPhone on verkoissa jo viisinumeroinen määrä eli vähintään 10 000, mutta TeliaSonera ei vahvista tätä.

Skeptikot ovat todenneet, ettei iPhone käy Suomessa kaupaksi, joten TeliaSonera lisää pökköä pesään. Operaattorin mukaan taas kysyntä on ollut odotuksiakin parempaa, joten saatavuutta ja markkinointia laajennetaan.

Tunnisteet:

tiistai, lokakuu 07, 2008

Kovaa tilitystä Windows Mobilen selaimesta

Firefox-selaimen mobiilijulkaisun julkinen alpha-versio on tulossa jakoon pariin viikon sisään, Mozilla Foundationin pääjohtaja John Lilly kertoi San Jose Mercury Newsin haastattelussa.

Selainkilpailua siis tulee lisää, mikä on hyvä asia. Nokian S60-selain on melko hyvissä asemissa jo ison laitekantansa ansiosta. Apple iPhonen Safari on saanut kehuja aivan valtavasti. Opera Mini ja Mobile ovat pieniä tekijöitä, mutta käyttäjäkuntansa arvostamia.

Sen sijaan Microsoftin Pocket Internet Exploreria on lähinnä haukuttu. Se ei näytä juuri mitään sivuja hyvin, kuluttaa liikaa resursseja ja on kehittynytkin hitaasti. Ars techican tilitys selaimesta pistääkin miettimään, onko Pocket IE:lla (tai "IE Mobilella) enää tulevaisuutta.

Sangen kovaa tilitystä Microsoftin selaimesta on ars technicassa.

IE Mobile isn't just a bad browser. It's also a bad mobile application. Part of this is due to Windows Mobile's diverse hardware (significantly, not all Windows Mobile devices have touch-screens), but even on fully-featured hardware, navigation is a chore. Zooming in and out of pages is clumsy, scrolling uses fiddly scroll bars, and content is scaled poorly to fit within the confines of a small screen.

Kirjoittaja Peter Bright toteaa, ettei ongelma oikeastaan jää vain selaimeen:

Next to iPhone OS, Windows Mobile looks and feels old, awkward, and ugly. Third parties have tried to mask this with custom front-ends like HTC's TouchFlo software, but these are by no means complete user interfaces, merely improved program launchers.

Snähän se tuli, ruma totuus ääneen sanottuna. Vain Nokian S60 3rd Edition ei näytä ja tunnu iPhoneen verrattuna vanhanaikaiselta. Windows Mobile näyttää pohjimmiltaan samalta kuin vuonna 2002, eikä suurta kehitystä ole tapahtunut.

Isoimmat edistysaskeleet ovat minusta HTC:n ja Samsungin uusissa WM-malleissa, joissa valmistaja on rakentanut omaa purkkaa Microsoftin käyttöjärjestelmän päälle.

Nähtäväksi jää, miten paljon ensi vuonna lanseerattava Windows Mobile 7 vie kehitystä eteenpäin.

Pocket IE (alempana) rustuu ars technican mukaan MS IE4:n koodiin. Selain soveltuu tekstisivuilla surffailuun, mutta graafiset sivustot näkyvät heikosti. Microsoft on uudistamassa selainta, tiettävästi IE6:n koodiin pohjautuen. Sekin on jo kahdeksan vuotta vanhaa. Nokian S60-selain näyttää PC:lle optimoidut sivut suht hyvin, joskin laitteisiin kaipaisi edelleen lisää vääntöä nopeuden parantamiseksi.

Tunnisteet: , , ,

torstai, lokakuu 02, 2008

Vaikutelmia Nokia 5800 XpressMusic -lanseerauksesta

Nokia 5800 XpressMusicin speksit olivat vuotaneet niin tarkkaan etukäteen, ettei julkistus mitenkään yllättänyt tai saanut aikaan wow-efektiä. Laitetta verrataan Apple iPhoneen, oli se oikein tai väärin. Koska en ollut paikalla Lontoossa näkemättä uutukaista julkisesti, en aio tuohon ottaa kantaa.

Hyvä perusesittely on All About Symbianissa. Siinä on kuvattu fyysiset ja muut speksit ja S60 Touch UI:n perusidea.

Sen sijaan on todettava, että web-lanseerauksen varassa olleet bloggaajat, tiedotusvälineet ja muut vieraat saivat kylmän suihkun. Ensin Tangler (chat ja foorumi) lakkasi toimimasta.

Sitten pressikuvatkin viipyivät ainakin klo 20:30 asti. Itse sain ne nopeiten sähköpostitse. Lisäksi saitilla ei ollut pitkään edes materiaalia, josta olisi saanut käsitystä laitteen ominaisuuksista.

Keskustelua tulee varmasti siitä, että Nokia käyttää S60 Touch UI:ssa nyt resistiivistä kosketusnäyttöä, kun esimerkiksi Applen, LG:n ja Samsungin laitteissa on käytetty kapasitiivista tekniikkaa. Käyttäjälle tämä näkyy siinä, että 5800 XpressMusic ei tue "multi-touchia", eli kahden sormen yhtäaikaiseen käyttöön perustuvia venytys- ja muita eleitä.

Hyöty fyysiseen kosketukseen perustuvassa resistiivisessä tekniikassa on se, että näyttö tunnistaa myös kynän tai vaikkapa talvihansikkaat. Edelleen, koska en ole päässyt kokeilemaan eroa luonnossa, en uskalla sanoa mitään.

Netissä on julkaistu livevideoita, joista saa ensivaikutelmaa. Alla yksi niistä:Minulle hieman yllättävää oli se, että Nokia yrittää tosissaan saada 5800 XpressMusicin markkinoille vielä tänä vuonna. Suomen verollinen hinta-arvio on siis 420 €.

Ne varmasti pettyivät, jotka odottivat "iPhonen tappajaa". Kyseessähän on keskihintainen laite. Voi arvailla, miksei kosketusnäyttöä ensin tuotu Nseries-lippulaivamalliin. Minun arvaukseni on, että Nokia haluaa ensin kokeilla tämän toimivuutta ennen käyttää arvokkainta brändiään.

Hyvä uutinen tänään oli se, että heti laitteen julkistuksen perään kerrottiin S60 5th Edition SDK:n julkaisusta kehittäjille. Heidän tukeaan Nokia tarvitsee, jotta S60 Touch UI alkaa toimia.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, syyskuu 28, 2008

Nokia Download kaipaa remonttia

Huomasin ilokseni, joskin sattumalta, että Nokian Video Center -ohjelma on tarjolla viimein E-sarjan puhelimiin (ainakin E51:eeen) Lataa- eli Download-sovelluksen kautta. Se löytyy Internet-kategorian alta, kunhan huomaa ensin itse päivittää päävalikon.

On palveluun tullut monta muutakin uutta softaa. Jos ne vain keksii sieltä alavalikkojen takaa.

Edelleenkään en löydä palvelun kautta Windows Live Messengeriä S60:lle, vaikka tiedän sen toimivan Nokia E51:ssä. Ei tämän palvelun kautta löydä oikein mitään muutakaan.

Ja jos ohjelman löytääkin, esillepano on surkea. Esittelyteksti on lyhyt, kuvia ei ole, ohjelmia ei voi kommentoida, eikä mitään tähtiä tai muita arvosanoja ole annettu, eivätkä niitä voi antaa käyttäjätkään. Palvelu on vain epähoukuttelevan tylsä.

Ero Apple iPhonen App Storen käyttökokemukseen on aivan valtava. Ei ihme, että iPhonen latausmäärät ohittivat Nokian arviot hetkessä. Näin voisi päätellä ainakin siitä, että Apple ilmoitti App Store -softalatauksia kertyneen ensimmäisen parin kuukauden aikana 100 miljoonaa, kun taas Nokian mukaan S60-softaa on ladattu 90 miljoonaa parissa vuodessa.

Ennen iPhonea en olisi varmaan edes osannut rutista tästä, koska en tiennyt paremmasta.

Nämä kehut eivät sitten tarkoita sitä, että kannattaisin Applen tiukkaa kontrollia sovellusten julkaisuun. Kommenttini koskee sitä, millaiseksi softien ostamisen ja lataamisen käytettävyys on saatu.

Nokia ei ole juuri panostanut Download-sovellukseensa (Lataa). Softaesittelyt ovat lyhyitä ja tylsiä, kuvia ei ole, eikä softilla ole pisteitä, tähtiä tai muita arvioita. Valikoima on rajattu, eikä minkäänlaista uusien tai suosittujen softien listausta ole tarjolla. Juuri tämä palvelu on kuitenkin ratkaiseva, koska se on S60-älypuhelimissa esiasennettuna.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, syyskuu 10, 2008

Uusi iPod touch 32 Gt houkuttelee

Katsoin aamulla Steve Jobsin iPod- ja iTunes-keynoten. Uusi iPod touch 32 Gt houkuttelee saman tien, koska kapasiteettia on nyt tarpeeksi musiikkikokoelmalleni ja tilaa jää vielä ylikin podcasteille, ohjelmille ja muulle tavaralle.

Uuden touchin näyttö on sama 3,5 tuumaa kuin aiemmin, mutta Jobsin mukaan laite on hieman ensimmäistä touchia ohuempi. Siitä en saanut vielä varmuutta, onko kuulokeliitäntä vanhaa kapeaa mallia vai samanlainen kuin iPhone 3G:ssä. Se ratkaisee, sopivatko Sennheiserin ja Sonyn kuulokkeeni laitteeseen.

Jobs kertoi myös iPod touchin ja iPhonen 2.1-ohjelmistoversion tuovan rutkasti bugikorjauksia. Kiinnostavaa on, että iPhone 1.x-version käyttäjät joutuvat nyt maksamaan uusimmasta softasta US$9,95.

32 Gt Touchin hinta USA.ssa on US$399, ja Suomessa hinta on 399 euroa Suomen Apple Storessa. Kiitos Eurooppa- ja Suomi-lisästä! Ei sikäli, että se uutta olisi. Jos siis matkustaa USA:han lähiaikoina, ja eikä dollari ehdi liikaa vahvistua, kannattaa laite ostaa sieltä.

Jobs päivitti myös iPhone OS X:n App Store -luvut. Tarjolla on hänen mukaansa nyt yli 3000 ohjelmaa ja peliä.

Ladattujen ohjelmien ja pelien määrä on ylittänyt 100 miljoonaa – kahdessa kuukaudessa lanseerauksen jälkeen. Se on paljon. Nokia ilmoitti vähän aikaa sitten, että S60-softia oli elokuun loppuun mennessä ladattu 90 miljoonaa kahden vuoden aikana.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, syyskuu 07, 2008

Tele2 kiertää iPhone-rajoituksia Ruotsissa

Markkinataloudessa yleensä kysyntä ja tarjonta kohtaavat, mutta aina niin ei ole. Yksi esimerkki on iPhone 3G, jonka tarjontaa Apple ja teleoperaattorit rajoittavat. Saadakseen haluamansa multimedialaitteen on tehtävä jopa 24 kuukauden sopimus tietyn operaattorin kanssa.

Ruotsissa TeliaSoneran kilpailija Tele2 yrittää haastaa tämän. Se diilaa laitteet ilmeisesti Norjasta Ruotsiin ja jälleenmyy niitä eteenpäin – sikamaiseen hintaan tietenkin. Asiasta kerrottiin uutisissa Suomessa ja muualla.

3G-kytkykaupassa on hyviäkin puolia. Suomessa päätelaitteiden tarjonta on monipuolistunut, ja käteispulasta kärsivä pienituloinenkin (kommentti toisessa blogissa) voi saada laitteen ilman isoa kertainvestointia. Mutta tämä laitteiden rajoittaminen tiettyyn operaattoriin ja liittymään on taas ikävä lieveilmiö, joka sietäisi joutaa pois.

En viikonloppuna saanut vielä Applesta tai TeliaSonerasta kommentteja siihen, aikovatko ne jotenkin puuttua Tele2:n sooloiluun. Ja onko tässä ylipäätään mitään laitonta tai sopimusrikkomusta? Toisaalta Tele2:n iPhone-hinta on niin suolainen, että lukitsemattomuudelle tulee liikaa hintaa.

Tunnisteet: ,

maanantai, syyskuu 01, 2008

3G-ongelmat eivät koske vain iPhonea

Kesästä lähtien olen seurannut uutisia ja nettikeskusteluita Apple iPhone 3G:n verkko-ongelmista, tyypillisesti 2G- ja 3G-verkkojen välillä.

Kiinnostavaa jutuissa on Suomessa ollut se, että yhtäkkiä on unohdettu puheluiden katkeamisen tai kokonaan estymisen (Yhteysvirhe/Verkko varattu) ongelmat tai tiedonsiirron tökkimisen koskeneen muiden valmistajienkin laitteita ennestään. Muistin virkistämiseksi voi katsoa vaikkapa vanhoja blogikirjoituksiani aiheesta. Siellä on linkit myös TalousSanomien ja Yleisradion juttuihin.

Minulla on ollut iPhone 3G käytössä kesästä lähtien, ja tänään lainalaite palautuu TeliaSoneralle. 3G-ongelmia en ole juuri havainnut. Pari kertaa ovat kaverit valitelleet, ettei minulle voi soittaa.

Nokian puhelimessa ongelmia oli minulla pahasti E70:n aikoihin, mutta E51-työpuhelimen myötä käyttö on ollut luotettavampaa. Ei tosin aina, ja nytkin kotona pidän E51:tä GSM-tilassa.

Edelleenkin on Turunväylällä Helsingin päässä ja Kehä II:lla Olarinluoman kohdalla paikat. joissa 3G-puhelimet tuppailevat sekoilemaan ainakin Soneran verkossa. Vastaavia paikkoja on kuulemma muuallakin pk-seudulla.

Tunnen nuo kaksi paikkaa, koska ne ovat työmatkani varrella, ja puheluni katkeilevat näissä melkein päivittäin. Ongelmista on ilmoitettu operaattorille useasti, mutta se ei tee mitään asialle. Sonera syyttää Nokian puhelinten ohjelmistoja.

Sitä en kiistä, etteikö monilla olisi ollut pahojakin ongelmia iPhonen 3G:n kanssa. Eihän kohua olisi muuten syntynyt. On kuitenkin outoa unohtaa, että 3G-ongelmista on kärsitty myös perinteisten kännykkävalmistajien laitteiden kanssa.

Tunnisteet: ,

lauantai, elokuu 16, 2008

Suomalaista iPhone-softaa pukkaa

Suomalainen kehittäjä on vääntänyt pari ensimmäistä iPhone-ohjelmaa. En tiedä ovatko ne ensimmäiset suomalaiset iPhone-softat Applen kaupassa App Storessa, mutta ensimmäisten joukossa kuitenkin. Applen kehittäjiksi on rekisteröitynyt muitakin suomalaisia.

Vaitonaisuutta aiheuttaa se, että Applen SDK:n NDA kieltää viedä julkisen keskustelun kehitystyökalujen sisällöstä, ja toisaalta moni ei halua työnantajansa takia tulla julki nimellään.

Nimimerkki mcMike väänsi iPhonelle numeropelin iFocus, jonka saa jo App Storesta. Kiinnostavampi on minusta iTeleText, joka nimensä mukaisesti hakee teksti-TV-sivut iPhoneen. Idea on sama kuin Symbian-toteutuksissa, joita on ollut saatavana peräti vuodesta 2002 alkaen.

Sivuja voi lukea sekä pysty- että vaaka-asennossa, ja sivunumerot annetaan tökkäämällä ruutua. Ohjelma hakee sivuja jo ennakkoon, ja ne latautuvatkin yllättävän nopeasti.

ITeleText on kaikessa yksinkertaisuudessaan sangen näppärä. Mitään takuuta noin 5 € maksavalle softalle ei saa, ja sehän perustuu netistä ladattaviin teksti-TV-sivujen kuviin. Tässä vaiheessa suomalaisia kanav ia on mukana kuusi, ja sivut tuntuvat näkyvän ongelmitta.

iTeleText1 iTeleText2

Maksullisessa iTeleTextissä on helppo siirtyä sivusta toiseen. Numerot annetaan tökkäämällä ruudulle avautuu virtuaalinäppäimistöä.


Ohjelma on vielä App Storessa hyväksyttävänä, mutta pääsin kokeilemaan softaa jo etukäteen.

Tunnisteet:

perjantai, elokuu 15, 2008

Kytkykauppaan uusia linjauksia

Liikenne- ja viestintäministeriösä (LVM) luetaan tätä blogia ja kuunnellaan neuvojani. Näin voisi ajatella, kun muistelee kommenttejani TeliaSoneran iPhone-lanseerauksesta kesäkuussa. Toivoin silloin LVM:n varmistavan, että laitteet ovat aina saatavissa myös ilman kytkysopimusta.

Ehkei nyt kuitenkaan blogini vaikuttanut asiassa. Joka tapauksessa viestintäministeri Suvi Lindén (kok) sanoo päivän Kaleva-lehdessä (myös nettiuutisessa) pitävänsä epäsuotavana kännykän myymistä vain liittymän kanssa.

Lindén viittaa tietenkin TeliaSoneran iPhone-paketteihin. Hänen mukaansa viestintämarkkinalain muutoksesta tulee jo elokuun lopussa, joten siihen mennessä iPhonen diilin "trendi" ei tietenkään "ehdi yleistyä". On kuitenkin hyvä, että ministeriö seuraa asiaa.

Yritin kesällä ostaa iPhonea operaattorilukitsemattomana Italiasta, mutta ne olivat loppu. Huomenna matkustan Yhdysvaltoihin, mutta siellä myydään Apple Storessa ilmeisesti vain lukittua laitetta.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, elokuu 13, 2008

Nokia Tuben kehitys etenee

Nokian kosketusnäyttöisen S60-puhelimen julkistus on luvattu tälle vuodelle, mutta epäselvyyttä tuntuu olleen siitä, saadaanko laite myös kauppoihin vielä tänä vuonna. Termi "julkistus" sotketaan usein, sillä välillä tarkoitetaan pelkkää julkistusta ja joskus myös kauppoihin tuloa.

Nokia Tube aka Nokia 5800 XpressMusic on ollut otsikoissa kesällä. GSM Arena julkaisi kuvia ja uusia huhuja. Kauppalehdessä oli koottuna "iPhone-tappajan" ominaisuuksia.

Laitteen kehitys kuuluu etenevän vauhdikkaasti. Nokiaa läheltä seuraava lähde kertoo, että "nollasarjan koneet" ovat äskettäin tulleet tehdaslinjalta.

Se tarkoittaa käsittääkseni varhaisimpien prototyyppien ja tuotantolaitteiden välissä olevaa isompaa painosta. Näitä laitteita menee esimerkiksi softakehittäjille.

Tubesta veikataan tällä hetkellä keskihintaluokan multimediakännykkää, jossa on seuraavat speksit:
 • Näyttö: 3,2" (vrt. Nokia N95 8GB: 2,8" tai iPhone 3G: 3,5"), 640 x 360 pikseliä ja 16 miljoonan värin näytöllä sekä 16:9-kuvasuhteella.
 • Koko ja massa: 111 × 52 × 14,5 mm ja 104 g.
 • Ohjelmisto: Symbian / S60 5th Edition
 • RAM-muisti: 140 Mt
 • Kamera: 3,2 megapikseliä, Carl Zeissin optiikka, "dual LED flash".
 • Yhteydet: GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, WLAN, Bluetooth.
 • Muuta: Integroitu GPS, 3,5 mm kuulokeliitäntä, TV-ulostulo.
Teknisten speksien puolesta Tube kelpaisi siis vaikka Nseries-malliston huippumalliksi. Jossain vaiheessa selviää, miten Tube lopulta profiloidaan. Voihan olla, että Nokia haluaa olla varovainen S60 Touch UI:n kanssa ennen kuin ottaa sen Nseries-tarjontaan.

Kenties Tube siis nähdäänkin jo tänä vuonna kaupoissa. Kosketuskäyttöliittymän kehittämisessä lienee paljon tehtävää ja testattavaa. Nyt on odotettavissa, että uusia kuvia ja "preview'itä" tulee pian lisää nettiin.

Tunnisteet: , , ,

maanantai, elokuu 11, 2008

Apple App Storen latauslukuja

Aamulla kirjoitin ensivaikutelmista Applen App Storesta iPhone 3G:llä. Sopivasti pari tuntia tuntia myöhemmin Wall Street Journal kertoo latauslukuja ensimmäisen kuukauden ajalta.

Applen Steve Jobs sanoi WSJ:lle, että ensimmäisen kuukauden aikana on ladattu ohjelmia 60 miljoonaa, ja näistä suurin osa olisi ollut ilmaisohjelmia. Jobsin mukaan softaa on kuitenkin myyty keskimäärin US$1 miljoonan edestä päivässä, eli tähän mennessä noin US$30 miljoonan edestä.

Jobs laskee, että softien myynnistä kertyisi tällä tahdilla US$360 miljoonaa vuodessa, ja niistä voi kehittyä jopa miljardibisnes.

Apple ottaa App Storessa myytyjen ohjelmien ja pelien tuotoista 30 prosenttia, ja kehittäjälle jää 70 prosenttia. Päälle tulee vielä alueittain vaihteleva vero, Suomessa 22 prosentin ALV. Apple myös päättää, mitkä softat kelpaavat App Storeen.

Applen kontrolli ärsyttää monia, mutta helppo käyttökokemus näyttää toimivan.

Tunnisteet:

Softien lataaminen ja ostaminen

Mobiilisoftan menekki on kauppiaiden mukaan kasvussa, mutta kokemukseni ja näkemäni lähipiiristä eivät tue kehitystä. Tarkoitan sitä, ettei softien ostaminen näytä olevan edes harrastajien keskuudessa arkipäiväistä.

Ihmiset tuntuvat pitävän ohjelmien hankkimista liian vaikeina, eivät tiedä mahdollisuuksista tai luovuttavat viimeistään erilaisten maksu- ja latausvaihtoehtojen edessä.

Tämän vuoksi onkin ollut hauska tutustua iPhone 3G:hen. App Store -kuvake on heti päävalikossa, ja ostaminen tapahtuu tökkäämällä sormella kahdesti. Ostos menee internet-henkissti suoraan luottokorttiveloituksella salasanan antamisen jälkeen. Kun ohjelma on maksettu, kuvake tulee iPhoneen. Se on ensin Loading....-kuvake, ja lataamisen jälkeen vaihtuu ohjelman kuvakkeeksi.

Peirnteisesti kännyköissä on ollut toisin. Ostospaikkoja on monia, ja asiointi tapahtuu yleensä PC:n kautta. Kännykälläkin ohjelmia ladatessa ja asentaessa pitää vastata monenlaisiin kysymyksiin; kuten mahdollisesti puuttuviin varmenteisiin tai tallennetaanko tiedostot muistikortille vai laitteen muistiin.

Apple on toteuttanut asian elegantimmin, mutta haittapuoli on tiukka kontrolli siihen, millaisia ohjelmia on tarjolla. Kuuluisin tapaus on tähän mennessä nettiyhteyden jako-ohjelma NetShare, joka julkaistiin ja poistettiin ainakin kahdesti (ks. esim. Engadgetin juttu).

Edelleenkään en mielellään osta mobiilisoftaa, koska se on yleensä sidottu laiteeseen ainakin IMEI-koodin kautta. Usein kännykkää vaihtava joutuu siis ostamaan saman ohjelman moneen kertaan tai neuvottelemaan lisenssin siirtämisestä. Netistä piraattiversion lataavalla kuluttajalla ei samoja ongelmia olekaan.

Sitä en saanut vielä testattua, saako App Storen kautta ostetut ohjelmat siirrettyä uuteen laitteeseen. Päättelin, että se onnistuisi, koska ohjelmat tallentuvat iTunesissa käyttäjäkohtaisesti.


Apple iPhonen App Storea on haukuttu siitä, että Apple valikoi tarkkaan hyvälsyttävät ohjelmat. Hyvä puoli on se, että ohjelmien etsiminen, esittelyiden ja kuvien katsominen, ostaminen ja lataaminen käyvät helposti.

Nokian S60-puhelimissa on myös esiasennettuna Lataa- ja Katalogi-sovellukset (nykyisin saman kuvakkeen takana), joilla pääsee lataamaan ilmaisia ja maksuttoman kokeiluajan ohjelmia. Käyttöliittymä on kuitenkin iPhoneen verrattuna hidas ja kankea.

Tunnisteet: ,

lauantai, elokuu 02, 2008

Kilpailutilanne mobiiliwebissä

Apple iPhonen menestystä on hehkutettu sillä, että se on näkynyt joissakin mittauksissa USA:ssa kärjessä web-käytössä. AdMob on julkaissut kiinnostavia kansainvälisiä tuloksia, joita arvostettu mobiilialan bloggaaja Russell Buckley on kommentoinut blogissaan (via All About Symbian).

Sieltä kannattaa katsoa AdMob Metrics -raportti (PDF, 244 kt, 16 s.), jossa on kiinnostavaa tietoa laitevalmistajien ja käyttöjärjestelmien yleisyydestä AdMobin seuraamilla yli 5000 mobiilisivustolla Aasiassa, Euroopassa ja USA:ssa. Sivustojen liikennemäärä yli tuplaantui heinäkuusta 2007 kesäkuuhun 2008 AdMob Metricsin mukaan.

Nokia jyrää noin kolmanneksen osuudella mobiilikävijöistä maailmanlaajuisesti, ja Aasiassa osuus vaikuttaa olevan vielä suurempi. USA:ssa se on näissäkin luvuissa heikoilla, esimerkiksi iPhonen perässä, ja jostain syystä juuri Britanniassa Sony Ericsson on ollut käytetyin merkki.

Kaikkiaan mobiilisivustojen liikenteestä noin neljännes tuli älypuhelimiksi luokitelluilta laitteilta. Suosituin maailmanlaajuisesti näyttää olleen Nokia N70, eli vanhahko 3G-malli, jota on ollut vielä äskettäin kytkykaupassa.

Applen osuus on näissä kansainvälisissä luvuissa vain 1,4 prosenttia, hieman suurempi kuin Windows Mobile -valmistaja HTC:n 1,1 prosenttia. Yksittäisissä laitteissa Apple iPhonellä on 17. sija, mutta näissä tilastoissa eivät ole mukana vielä iPhone 3G:n käyttäjät.

Kyse on siis AdMobin seurannassa mukana olevista mobiilisivuista. Mittaus ei kerro, miten paljon esimerkiksi iPhonen Safaria tai S60-selainta käytetään tavallisilla PC-käyttöön tehdyillä sivuilla. Omat arkipäivän kokemukset antavat olettaa, että laitteilla käytetään molempia.

Russell Buckley käsittelee kirjoituksessaan Windows Mobile -laitteiden heikkoa menestystä mittauksessa ja sitä, miten Microsoft mahtaa tilanteeseen reagoida. Yhtiön johto on julkisuudessa myöntänyt jääneensä 10 prosenttia 20 miljoonan Windows Mobile -lisenssin myyntitavoitteestaan päättyneellä tilikaudellaan.

Älypuhelimissa Symbian oli raportin mukaan vahvin (58%), ja RIM:n Blackberry ja Windows Mobile jakoivat toisen sijan (13% molemmilla). Apple iPhone sai 5%.

AdMobin tilastojen perusteella mobiilimainonta on käynnistynyt vahvimmin USA:ssa, ja Eurooppa tulee kaukana perässä. Jopa Afrikka on lähes samoissa luvuissa, vaikka laitekanta ei ole yhtä kehittynyt.

Suomessa tuskin menee yhtään paremmin siitä päätellen, miten vähän mobiilisivuilla vasta näkee mainoksia. Ei sivustoihinkaan ole juuri panostettu, joten tilanne tuskin kohenee hetkessä.

Tunnisteet: , , ,

sunnuntai, heinäkuu 27, 2008

Hesarin uusi mobiilipalvelu iPhonella vs. S60-selaimella

Helsingin Sanomat uudisti jokunen viikko sitten mobiilipalveluitaan avaamalla uuden sivuston mobiiliselaimille. Olen käytellyt sitä satunnaisen epäsäännöllisesti lomaillessa.

Hs

Screenshot0024.jpg

HS.fi:n mobiiliversio yrittää mobiilimainontaa. Tekstiversioon nähden uutta ovat myös uutiskuvat.

Tähän asti olen käyttänyt HS.fi:n tekstiversiota, joten vertaan kokemuksia siihen. Lyhyt versio kirjoituksesta on se, että käytän yhtä vanhaa versiota.

Uusi mobiilisivusto on nätimmän näköinen. Kuvien lisääminen, HS:n logo ja muut elemenetit tekevät sivuista hieman taitetumman oloiset. Grafiikkaa on kuitenkin varovaisesti.

Suurin ero on mainoksissa. Niitä ei vielä ainakaan ole tekstiversiossa. Mobiilisivuilla on alusta lähtien näkynyt yksi ja sama mainos. Siitä ei voi vetää vielä johtopäätöksiä, koska mediabisnes on melkein pysähdyksissä Suomessa heinäkuussa.

Mainokset kuitenkin lisäävät siirrettävää datamäärää. En ole kattavasti mittaillut, mutta arvioisin latausaikojen ja kuvien perusteella mobiilisivuston etusivun latauksen vievän kolme tai neljä kertaa enemmän dataa. Esimerkki äsken: HS.fi/teksti tuotti 52,2 kt (d) + 9,68 kt /u) eli noin 62 kt. HS.fi/mobiili kerrytti datalaskuriin 279,86 kt (d) + 16,54 kt (u), eli yhteensä noin 296. Etusivun koko riippuu tietenkin mainoksista, muista kuvista ja niin edelleen. Mainokset näyttävät kuitenkin kasvattavan liikennettä selvästi.

Kotimaassa ja 3G-verkossa näin pienellä datamäärän erolla ei tietenkään ole väliä, mutta hitaalla GPRS-yhteydellä pienempi on parempi. Ulkomailla vieraillessa datasiirto taas maksaa tyypillisesti ainakin 0,18 €/50 kt, joten pienikin ero voi tuntua laskussa. Harva kuluttaja tai yritys kai haluaa maksaa mainosten latailusta.

Mobiilisivuston uutiskuvat antavat kivan ilmeen, mutta muuten niistä ei ole iloa. Ne näkyvät niin pienellä, ettei niistä ole uutisen kannalta iloa. Suurennuslinkkiä en löytänyt S60-selaimella. Sen sijaan iPhone-selaimessa uutiskiuva näkyy koko selainikkiunan levyisenä ja siten isommalla.

iphione3

HS.fi:n mobiiliversiota on kiva lukea iPhonella. Kirjasinkoko on kuitenkin oletuksena aika pieni, eikä zoomaus tunnu toimivan.

Huomasin, että S60-selaimella (Nokia E71) tekstiversio tuntuu nopeammalta käyttää, koska kuvat eivät hidasta tekstin selaamista. Mobiiliversio oli pari viikkoa sitten rikki, mutta se oli bugi, jonka HS.fi:n ylläpito korjasi nopeasti jo testivaiheessa.

Nokia E71:llä pystyn tilaamaan HS.fi:n RSS-syötteen suoraan tekstiversion kautta (valikko Tilaa/Subscribe), mutta mobiiliversiossa tätä toimintoa ei näy.´Tällä on merkitystä lähinnä ensi kertaa sivuja käyttävälle.

Mobiiliversion tärkein etu uutishaku. Hakukenttä ei ole etusivulla, vaan yhden linkin takana. Haku etsii vain HS.fi:n avoimia uutissähkeitä, ei siis käyttäjätunnuksen takana olevia sivuja. Sisäänkirjautumista selaimella pidettiin ilmeisesti tässä vaiheessa liian hankalana.

Apple iPhonen selaimella tekstiversio näkyy huonosti zoomatessa, ja muuten ainakin minulle liian pienellä. Tekstit eivät rivity oikein, vaan venyvät ruudun yli. Tekstin näkyminen näin johtunee iPhonen selaimen kuvaan perustuvasta zoomaustavasta, joka ei toimi fiksustin kaikkien sivujen kanssa. Mobiiliversio sen sijaan näkyy hyvin ja on miellyttävä käyttää.

iphone2

Kuvapohjainen zoomaus iPhonen selaimessa toimi tekstiversiossa, mutta teksti ei rivity. Ongelma on sama monilla sivuilla, eikä uutisten lukeminen ole näin kätevää.

Nähtäväksi jää, lisääkö HS mainokset myös tekstiversioon vai loppuuko sen tarjoamionen kenties kokonaan. Minä jatkan Nokia E71:ssä tekstiversion käyttämistä, mutta iPhone-selaimessa mobiiliversio on jo parempi.

Parissa viikossa olen huomannut, että jo uutisartikkeleita lukiessa webin käyttö on miellyttävämpää iPhone-selaimella sulavsati sormiohjauksella vierittämällä kuin S60-kännykän ohjaintappia hitaasti tökkimällä.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, heinäkuu 02, 2008

Halvin tapa hankkia iPhone 3G

(Päivitetty 2.7.2008 klo 15:57. Ei se AT&T:n laite ilmeisesti olekaan operaattorilukiitsematon, kuten uutislähteistä olin väärin ymmärtänyt.)

Apple iPhone 3G:n operaattorilukitsemattomat USA:n hinnat on julkaistu, katso esmes ComputerWorldin juttu kertoo. Suomessa UusiSuomi.fi vihjaa, että laite kannattaakin ostaa mieluummin USA:n tuliaisiena kuin TeliaSooneran kautta.

AT&T:n operaattorilukitsemattomat USA:n hinnat ovat US$599 (8 8 Gt) US$699 (16 Gt), eli suoraan euroiksi muunnettuna noin 380€ ja 443€. Näissä ei ilmeisesti kuitenkaan ole mukana USA:n paikallisia veroja. Siltikin USA:sta tuliaisena Suomeen tuominen näyttää olevan edullisin tapa hankkia 3G-iPhone.

TeliaSoneran kautta hankkiessa halvimmat hinnat saada iPhone 3G ovat 477€ ja 567€ (sisältäen laitteen ja Minun Sonera 1,99€/kk*24kk -liittymän).

Sonera on tänään lähetellyt ennakkorekisteröityneille tekstiviestejä, joissa pyydetään soittamaan ja varaamaan laite 9.7. mennessä. Viestissä tietenkin korostetaan, että laitteita on rajoitetusti.

Apple on myös julkaissut videoita, joissa esitellään iPhone 3G:n uusia ominaisuuksia. Siellä on lyhyt 12 minuutin esittely uusista ominaisuuksista ja perusteista lähtevä 30 minuutin pätkä (via AppleInsider).

Tunnisteet:

lauantai, kesäkuu 28, 2008

Kommentteja Soneran iPhone 3G -paketeista

TeliaSoneran Apple iPhone -pakettien julkistus oli eilisen kiinnostavin uutistapahtuma. Julkistus herätti ristiriitaisia tunteita. Tietoja on odotettu kauan, mutta Soneran paketit ovat aika rankat. 24 kuukauden sopimus on tehtävä, jos haluaa iPhonen. Digitoday oli ynnännyt yhteen pakettien kokonaiskustannuksia kahden vuoden ajalta.

En osaa arvioida pakettien houkuttelevutta, kun en maksa laskujani. Se ihmeyttää, että edes tuo TeliaSoneran Large-paketti (~90 €/kk) ei sisällä rajoittamatonta dataa kotimaassa. 1 Gt/kk riittää useimmiten, mutta mistä tavis tietää, kun gigatavu on siirtynyt? En tajua, miksei tähän laitettu selkeyden vuoksi flat-dataa. TeliaSoneralla on yhteiset paketit pohjoismaissa, joten ehkä vika on ruotsalaisten.

Rajoittamattoman datan iPhonelle saa kuitenkin ottamalla erikseen Minun Sonera -liittymän. Silloin myös puheajat, tekstiviestit ym. pääsee valitsemaan haluamikseen.

Kiinnostava lisä on myös HomeRun-pisteiden käyttöoikeus. Näitä on relut 1500, lähinnä Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Hyödyllisyys riippuu siitä, matkustaako näissä maissa usein.

Työsuhdeliittymän käyttäjän kannalta edullisin tapa hankkia iPhone 3G (8 Gt -malli) on ostaa pelkkä laite ja tehdä Minun Sonera -sopimus ilman puhetta tai muutakaan (1,99 €/kk * 24 kk = ~ 48 €), eli hinnaksi tulee noin 477 €. 16 Gt -mallin hinnaksi tulee noin 567 €. Nuo ovat linjassa uusien Nokian, Samsungin ja Sony Ericsson älypuhelinten kanssa.

Hämmennystä on tosin aiheuttanut se, että tuleeko iPhone 3G Soneralle operaattori- vai SIM-lukittuna. Eilen asiasta oli vielä vähän epävarmuutta, ja jouduin päivittämään omaa uutisjuttuani tietojen tarkentuessa.

Yhä Matkapuhelininfo.com:n foorumissa joku arvioi, että iPhone vaatisi jonkinlaisen LOCK_A-tyyppisen SIM-kortin. Ovathan nämä kytky- ja operaatttorilukkoasiat aika hassuja. Terveiseni liikenne- ja viestintäministeriöön: Nyt kun sorvaatte viestintämarkkinalakiin uusia 3G-kytkykaupan pelisääntöjä, voisi varmistaa, että laitteet ovat aina saatavissa myös ilman kytkysopimusta ja ettei kahden vuoden sopimusta saa vaatia. Näin LVM on käsittääkseni kaavaillutkin.

En ole päässyt vielä kokeilemaan iPhone 3G:tä, joten en osaa sanoa onko se hyvä. Kovasti laite minua kiinnostaa yhä. Tuon 48 € voisi säästää, jos laitteen saa operaattorilukitsemattomana. Verkkokauppa.com yrittää tuoda laitteen Italiasta, jos ei muuten. Kyselin eilen Verkkokauppa.com:sta, eikä vielä ollut uutta tietoa.

Yritin kysellä Elisasta, saavatko iPhonen Suomeen. Ei kommenttia. TeliaSonerakaan ei kommentoi, millaisen sopimuksen ovat solmineet Applen kanssa. Minulle kerrottiin, että vain Apple saa paljastaa näitä yksityiskohtia, jos haluaa. Apple ei juuri halua.

Uutisen jälkimaininkeja lueskellessa on hauska huomata, miten iPhone herättää suuria tunteita puolesta ja vastaan. Osalla iskee isänmaareaktio Nokian puolesta, toisessa ääripäässä ovat Apple-fanit. Suuri enemmistö suhtautunee asiaan rauhallisemmin. Suomessa myydään vuosittain reilut kaksi miljoonaa kännykkää, eli alle 0,2 prosenttia maailmassa myydyistä kännyköistä.

Numeroita enemmän kyse onkin kai siitä, että Apple iPhone nousee mediatapatumaksi ja tuo jotain jännittävää muuten kuivahkoon kännykkäbisnekseen. Applen tuotteiden ostajia ei haittaa, ettei markkinaosuus ole niin suuri. Itse asiassa se on jopa etu. On kivempaa kuulua eliittiin kuin suureen yleisöön.

Mitä luulette, tuleeko iPhonesta hitti Suomessa? Alla voi myös perustella, miksi aikoo hankkia tai jättää hankkimatta Jeesus-puhelimen.

TeliaSonerasta kerrottiin eilen, että ennakkoon kiinnostuneiksi ilmoittautui yli 10 000. Silloin hintoja ja paketteja ei kuitenkaan ollut vielä tiedossa.

Apple iPhone 3G:stä on odotettavissa ensimmäiset testijutut Suomessa (viimeistään) 11. heinäkuuta.

Tunnisteet:

sunnuntai, kesäkuu 22, 2008

Loppuvuoden kiinnostavia älypuhelimia

"Älypuhelimista" kirjoittaminen tuntuu vähän hassulta, mutten ole keksinyt parempaakaan tapaa kuvata samaa asiaa lyhyesti. Toistaiseksi siihen on tyytyminen.

Vuosi on yli puolivälin, ja kesällä tuskin julkistuksia juuri tulee, joten edessä ovat syksyllä julkistettavat ja kauppoihin tulevat mallit. Mistä on supinaa foorumeilla ja alan saiteilla? Alla omat poimintani kiinnostavista tulevista malleista:
 • Apple iPhone 3G tulee Suomeen 11. heinäkuuta. Se on pakko kokeilla ja nähdä. Laite on kesän puheenaihe. Auki on yhä se, saako laitetta vain TeliaSoneran kautta Suomessa, ja mikä on hinta ilman kytkyä. Ainakin Verkkokauppa.com tavoittelee 3G-iPhonea myyntiin, jos ei muuten niin tuomalla maahan lukitsemattomia malleja Italiasta.
 • HTC Touch Diamond on taiwanilaisvalmistajan kehittyneinen kosketusnäytöllinen laite. Uutta aiempiin nähden on VGA-tason näyttö ja uusi 3D-käyttöliittymä Windows Mobilen laajennuksena. Tätä(kin) on kutsuttu Apple iPhonen haastajaksi.
 • HTC Touch Pro on Nokia E90:n haastajia. Se tarjoaa ainakin spekseissä nopeamman suorittimen ja HSDPA-yhteydet 7,2 Mbit/s asti. Näyttö on VGA-resoluutiolla 640 x 480 (vs. Nokia E90:n 800 x 352 pikseliä). Yhdennäköisyys Sony Ericsson X1:n kanssa on vahva ...
 • LG KT610 on eteläkorealaisen valmistajan Nokia E90:n vastine, joskin ilmeisesti vain QVGA-näytöllä. Käyttöliittymä on tuttu S60 3rd Edition. KT610.n piti tulla saataville toukokuussa, mutta en ole nähnyt myynnissä vielä Suomessa, eikä tietoa oikein löytynyt muiltakaan maasivuilta.
 • Nokia E66 on pienen E65:n seuraaja, ja mukaan on saatu HSDPA ja GPS. Nokia osaa tehdä nykyisin kohtuullisen hyvännäköisiä bisnespuhelimia, vaikkei E66 olekaan high-end-malli. Melko varma hittipuhelin yrityksissä.
 • Nokia E71 seuraa E61i:tä, mutta puhelin on kevyempi ja ohuempi (speksien mukaan 13,9 mm vs. 10 mm). Näppäimistön tuntumasta en osaa vielä sanoa mitään, ja näytön fyysinen koko näyttää pienentyneen. Tällä "Blackberry-muotoilulla" on oma kannattajakuntansa. Jotkut (kuten minä) eivät taas juuri innostu.
 • Nokia N96 on uusi high-end-malli Nseries-mallistoon pitkästä aikaa. Kiinnostavaa on 16 Gt sisäisen muistin ja microSD-korttipaikan yhdistäminen. DVB-H-pohjaiselle kännykkä-TV:lle on vielä heikosti tarjontaa (Suomessa tai muuallakaan).
 • Nokia Tube (5800 XpressMedia?) tulikin käsiteltyä jo aiemmin. Julkistus on luvattu tälle vuodelle, mutta saatavuudeksi on spekuloitu vasta Q1 2009 (eli viimeistään maaliskuun loppu ensi vuonna).
 • Samsung Omnia (aka SGH-i900) tarkoittaa kuulemma "kaikkea" eli mitään ei olisi pitänyt jäädä pois. Speksit ovat hienot, ja laite näyttää kuvissa vaikuttavalta. Tässä yhdistyvät ennakkolupausten mukaan uusimmat tekniset herkut ja iPhonen kaltainen kosketusohjaus. Omnialle on syntynyt kosolti fanisivuja.
 • Sony Ericsson Xperia X1 on japanilais-ruotsalaisen valmistajan ensimmäinen Windows Mobile -malli. Idea on lupaava, mutta softa on vielä aivan vaiheessa, ks. ensivaikutelmani työblogissa. SE lupaa laitetta loppuvuodeksi, joten töitä riittää vielä.
Muita en ole ottanut tutkalle vielä. Unohdanko jonkun?

* * *

On muutamia seikkoja, joihin kiinnittäisin huomiota ennen ostopäätöstä, ja niistä lyhyesti:
 • HTC:llä on ollut muun muassa Touch- ja Touch Cruise -malleissaan pahoja hitausongelmia, ilmeisesti kunnollisen videoajurin puuttumisen takia. Kosketuskäyttöliittymä ja koko Windows Mobile on todella tahmea. Ongelma on ollut useissa laitteissa, enkä ole vielä nähnyt sitä päivitettyä softaa, jossa tämä piti korjata. HTC on hyssytellyt ongelmaa. Tämä kannattaa tarkistaa ennen hankintaa. Ongelma on kirvoittanut suorastaan protestisivuston.
 • Nokia E66:ssa ja E71:ssa katsoisin sitä, onko kameraa parannettu. E90:ssä on aika vaatimaton kamera verrattuna Nseries-malleihin, ja muuten hyvässä E51:ssa on luokaton kamera edes muistiinpanojen käyttöön.
 • Nokian S60 3rd Editionin nykyinen kalenteri ja sähköpostiohjelmat ovat pahasti jäljessä Windows Mobile 6.0 Professionalista (aka PocketPC). Kalenterin näkymät ovat suppeat, ja sähköpostiohjelma ei tue HTML-viestejä (tiedän: kaikki eivät tätä kaipaa, mutta voisi se olla optiona). Nyt E66:n ja E71:n myötä ainakin kalenteria on parannettu.
 • LG ja Samsung osaavat tehdä hyvännäköisiä laitteita, mutta jotenkin ne aina kämmäävät softan. Nyt kun molemmilla on enemmän Symbian- ja Windows Mobile -laitteita, tilanne toivottavasti paranee. Katsoisin silti käyttöliittymän nopeuden. Sulavasti toimiva kosketuskäyttöliittymä (kuten Omniassa) vaatii mielettömästi grafiikka- ja suoritintehoa.
 • Kuten todettua, SE X1 näyttää hyvältä, mutta valmistajan ensimmäinen Windows Mobile -laite saattaa jäädä harjoituskappaleeksi. Huhujen mukaan valmistaja on HTC, joka periaatteessa hallitsee nämä.

* * *

Mitä jää puuttumaan?

Missä viipyy Nokia E90:n pikkuveli? Yleensä asioista hyvin perillä olevat lähteeni olivat viime keväänä aivan varmoja, että kevyempi ja pienempi sisarmalli (kuten huhuttu E80) tulee. Ei ole mitään kuulunut. Huhutkin ovat vanhentuneet.

Nokialla on nyt aika yllättävän QWERTY-tarjontaa, kun E70 vanheni pois. Saakohan se enää seuraajaa?

Nokian Nseries-malliston kehitystahti vaikuttaa siis hidastuneen. N96 tuo pikkupäivityksen N95/N95 8GB:lle. Tehokas yläpään malli kosketusnäytöllä iPhonen haastajaksi puuttuu, jos kerran Tubesta tehdään keskihintaluokan tuotetta.

Syksyllä toivottavasti julkistetaan uusi supermalli. Silloin N95:n julkistuksesta on jo kaksi vuotta.

Tunnisteet: , , , ,

sunnuntai, kesäkuu 15, 2008

Tältä näyttää S60 Touch UI

Löysin uuden S60-tiimin julkaiseman videon, jossa esitellään S60 Touch UI:ta eli Nokian loppuvuodesta odotettavaa sormin ja kynällä ohjattavaa käyttöliittymää.Nettihuhujen mukaan S60 Touch UI:n tuo ensimmäisenä Nokia Tube aka Nokia 5800 XpressMedia. Pidän edelleen siitä kiinni, etten halua levittää vuotaneita kuvia tietämättä alkuperää, joten katsokaa niitä sieltä foorumien ja muiden linkkien kautta.

Kiinnostavaa on se, että Nokia näyttää tämän hetken arvioiden mukaan tuovan S60-kosketuskäyttöliittymän ensimmäisenä keskihintaluokan 5000-sarjaan. Siitä syntyy vaikutelma, ettei se ole vielä valmis Nseries-mallistoon. Tai sitten ennakkotiedot ovat pahasti pielessä.

Videossa kiinnittää huomion myös kynällä tökkiminen. Toivottavasti Nokia ymmärtää optimoida käyttöliittymän sormilla hallittavaksi.

Venäläinen Mobile-Review.com arvioi, ettei S60 Touch UI yllä vielä Apple iPhonen käyttöliittymään. Tulevat versiot tuovat tietenkin uudistuksia.

S60:n ja iPhonen kilpailutilanteessa kannattaa huomata, että myöskään Windows Mobile 6.x ei tarjoa vielä yhtä hienostunutta kosketusohjausta kuin iPhone. Se on kuitenkin teknisesti lähempänä, koska kynäpohjainen kosketusohjaus on ollut alustassa alusta alkaen PDA-taustan takia. Windows Mobile 7:ään odotettuja uudistuksia on esitelty esimerkiksi InsideMicrosoft-blogissa.

Jo nykyisin HTC on tuonut Windows Mobile 6:een melko toimivan sormiohjauksen TouchFLO-laajennuksensa ja oman aloitusvalikkonsa avulla. Tämä toimii hienosti ainakin HTC Touch- ja TyTN II -malleissa.

Tunnisteet: , ,

tiistai, kesäkuu 10, 2008

Apple iPhone 3G

(Päivitetty 13.6.2008 klo 00:06. Huomasin kömmähdyksen AT&T:n ja Applen provikoissa.)

Applen iPhone 3G -julkistus ei tuonut minulle yllätyksiä, paitsi ehkä suomenkielisen sivuston avautuminen heti ja nopea saatavuus heinäkuussa. Puhelinvertailu.com:n uutisblogissa seurattiin Steve Jobsin avausesitystä vaihe vaiheelta.

Applen mukaan iPhone 3G:n nettiyhteys olisi 36 prosenttia nopeampi kuin Nokia N95:ssä, mutten huomannut mihin väite perustui. Uudempi HSDPA-standardiversio? Jobsin oma vedätys?

Myös uudet USA:n hinnat US$199 (8 Gt) ja US$299 (16 Gt) nostivat iPhone-hypeä, vaikka etukäteen oli spekuloitu jopa US$99 maksavaaa perusmallia. Eurohinnat lienevät samat (euroissa) ja joku lisä päälle.

Applen ja TeliaSoneran mukaan iPhone tulee myös Suomeen 11. heinäkuuta, mutta Soneran tarjoamaa kytkypakettia sille ei vielä ole paljastettu. Sekin on auki, onko TeliaSoneralla iPhoneen täällä jonkinlainen yksinoikeudellinen sopimus. Spekulaatioita on ollut molemmista. Saapa nähdä, miten tämä vaikuttaa kysyntään.

Kiinnostavaa on sekin, että nettitietojen mukaan Apple ei enää saisi puhelinlaskusta provikkaa AT&T:ltä. On kiinnostavaa nähdä, luopuuko Apple myös väitetyistä yksinoikeuksista tietyille operaattoreille, eli mistä on sovittu.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, kesäkuu 08, 2008

Uudesta iPhonesta leviää kuvia tai feikkejä

Uuden 3G-iPhonen julkistusta Applen kehittäjätapahtumassa Suomen aikaa maanantai-iltana pidetään varmana, mutta joidenkin arvioiden mukaan Apple on julkistamassa useita malleja. Myös GPS:ää on vahvasti veikattu ainakin yhteen malliin.

Engadget kirjoitteli laajasti leviävistä feikkikuvista (ja toisestakin). Puhelinvertailu.com:n uutisissa oli huomattu, että iLounge on myös esitellyt kuvia.Eihän näistä mistään voi olla varma. Siellä spekuloidaan, että uusissa malleissa näyttö pienenisi nykyisestä 3,5 tuumasta.

Olenkin todennut, että näitä ennakkokuvia levittämällä nolaa vain itsensä, eikä tekijänoikeuspuolikaan ole oikein kunnossa; kuvien alkuperästä ei ole tietoa.

Viime viikolla jututtamani analyytikko arvioi, että Apple laajentaa merkittävästi iPhonen mallistoa ja tuo mahdollisesti myös simpukkamallin (clamshell), koska 70 prosenttia USA:n massamarkkinoiden puhelimista on markkinatutkimusten mukaan simpukkamalleja.

UMTS-/HSDPA-tuen ohella on kiinnostava nähdä, mitä 2G- ja 3G-taajuuksia uusi iPhone tukee, vai tuleeko siitä erilliset versiot Eurooppaan ja USA:han.

Uudesta iPhonesta tulee joka tapauksessa viikon ykkösaihe, vaikka muitakin mobiilijulkistuksia kuuluu olevan tulossa.

Tunnisteet:

keskiviikko, toukokuu 28, 2008

TeliaSoneran iPhone-ennakko

Apple iPhone -vouhotus on käynyt taas kuumana Suomessa, kun TeliaSonera tiedotti neuvotelleensa laitteen tuomisesta saataville Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Julkistus oli sikäli erikoinen, ettei TeliSonera kertonut milloin iPhone tulee saataville, mikä versio siitä tuodaan – nykyinen vai oletettu tuleva 3G-malli – ja mikä on hintataso. Oikeastaan mitään ei siis kerrottu.

Mikä on tällaisen julkistuksen pointti? Tietenkin tarkoitus on viestiä Apple-faneille, että kohta sitä saa, vain meiltä, ei kannata vaihtaa kilpailijaan.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan TeliaSoneralla olisi jonkinlainen yksinoikeudellinen sopimus Applen kanssa. Soitin eilen TeliaSoneraan, eikä tätä haluttu kiistää tai vahvistaa.

Toistaiseksi värikkäin uutisointi oli Kauppalehdellä, joka kertoi viestintäministeri Lindénin pysäyttävän iPhonet maan rajalle. Paljon klikkauksia saaneen otsikon taustalla oli vanha tunnettu fakta, ettei 2G-iPhonen kytkykauppa onnistu Suomessa.

Toistaiseksi iPhone-klikkauskisaa johtaa kuitenkin Tietokone.fi:n uutiskommentin otsikko. Tietokone-lehden Mac-avustaja Teemu Masalin on spekuloinut, mahtaako moni vaihtaa TeliaSoneran liittymään iPhonen toivossa.

Kaiken kaikkiaan iPhone-uutiset näyttävät saavan Suomessa enemmän mediatilaa kuin Nokian tiedotteet. Se on aika jännää maassa, jossa Nokian kännyköiden osuudeksi on arvioitu 86 prosenttia syksyllä 2007.

Tunnisteet:

keskiviikko, toukokuu 14, 2008

3G- ja WLAN-verkon välillä temppuilu

Jaikussa osui silmiini minikeskustelu siitä, miten 3G- ja WLAN-verkkojen välillä siirtymisen saisi toimimaan sujuvasti.

OIen tullut siihen tulokseen, etten jaksa enää yrittää. Olen kokeillut ketjussa mainittua Psiloc Connect -ohjelmaa, muttei sekään lopulta toiminut niin sulavasti. Sellainen ei taida toteutua ennen kuin IPv6 ja Mobile IP oikeasti tulevat, ja vaatinee silloinkin mobiilioperaattorin myönteisen tuen.

Yleisin toteutustapa näyttää olevan se, että kolmannen osapuolen ohjelma luo puhelimeen oman yhteysosoitteen, ja valitsee sitten taustalla 3G- tai WLAN-verkon saatavuuden mukaan. Näin saadaan luotua käyttäjälle tuntuma kokonaan tai lähes saumattomasta siirtymisestä verkkojen välillä.

Yritysten etäyhteyksien tarjoajista ainakin Birdstep Technology (aiemmin Secgo Software) kehuu tarjoavansa Mobile IP -tuen S60-alustalle VPN-ohjelmistossaan. Lupaukse toteutumisesta en tiedä.

Nokia E51:ssä 3G- ja WLAN-verkkojen valinta ei ainakaan toimi kovin automaattisesti, vaan softa meni itse asiassa takapakkia edelliseen puhelimeeni E70:een verrattuna. Kuulemma yhteyksien hallinnan ominaisuus tulee takaisin parannettuna tulevien S60-versioiden myötä.

Edellämainitussa Jaiku-ketjussa kehutaan, että Apple iPhonessa asiaa ei tarvitse miettiä, koska homma vain toimii. Onko Apple onnistunut tässä paremmin kuin kokeneemmat toimijat, ja miten se on mahdollista?

Yhtenä selityksenä on tarjottu sitä, että Apple on tehnyt läheisen kytkysopimuksen operaattorin kanssa. Tuo ei kuitenkaan päde Suomessa käytössä oleviin "hakkeroituihin" iPhonen käyttäjiin.

Kotimaassa olen jo luopunut yrittämästä. Työsuhdeliittymässä on TeliaSonran kiinteähintainen datapaketti. WLAN:ia käytän satunnaisesti, siis lähinnä isojen tiedostojen latailuun.

Ulkomailla WLAN:lle sen sijaan on yhä tarvetta, koska datasiirto maksaa helposti 8–11 €/Mt.

Verkon valintaa on hankala automatisoida, koska käytettävä tukiasema on joku hotelli, messujen tai kokouspaikan verkko tai välillä satunnainen FON-piste tai muu vastaava. Siispä olen tyytynyt määrittämään WLAN-asetukset tapauskohtaisesti, melkeinpä joka yhteys kerrallaan.

Tunnisteet: , ,

lauantai, toukokuu 10, 2008

Apple iPhone pääsi hittisarjaan TV:ssä

Apple on onnistunut neuvottelemaan iPhonen saataville jo yli 10 uuteen maahan Vodafone-yhteistyön kautta. 3G-mallin julkistuksen odotetaan tapahtuvan kesäkuussa.

Katselin äsken TVkaistalta eilistä Ilman Johtolankaa -sarjaa (Without a Trace) ja huomasin, että iPhone oli näyttävästi sijoiteltuna tuotteena. Siinä FBI-agentti näyttää kuulusteltavalle mahdollisten epäiltyjen kuvia sulavasti kuvia vieritellen.


iPhonen käyttöliittymä rullaa nätisti, kun amerikkalaisen hittisarjan FBI-agentti näyttää epäiltyjen kuvia.

Lisäksi iPhone on kuulemma nähty toisen amerikkalaisen ohjelman, NBC:n sci-fi-sarja Jorneymanin päähenkilön puhelimena joka jaksossa.

Näin iPhone-viesti vain leviää sinnekin, minne Applen markkinointiviestintä ei yllä. Ja amerikkalaisia TV-sarjojahan katsotaan vähän kaikkialla maailmassa.

Tuotesijoitteluita on tietysti ollut ennenkin, ja tässä blogissa niitä kommentoitiin ainakin helmikuussa 2006.

Tunnisteet:

maanantai, toukokuu 05, 2008

Nokia kehuu designiaan HS:ssa

Helsingin Sanomien taloussivuilla, tai "Nokian ulkoisessa tiedotuslehdessä" – kuten eräs hesarilainen asian kuvasi – on tänään imelää Alastair Curtisin omakehua. Osa jutusta on luettavissa webissä. Ote kuitenkin painertusta HS:ssä:

"Ei silti voi sanoa, että Nokian muotoilu olisi jotenkin uudelleen syntynyt. Ammennamme vahvasti menneisyydestä. Nokia on aina tehnyt loistavia puhelimia joita on ollut loistava käyttää. Olemme vain vieneet tämän seuraavalle tasolle." (-Alastair Curtis)
Tiivistettynä siis jutussa Alastair Curtis ja HS:n toimittaja kehuvat Nokian designia.

Nokia näyttää olevan Helsingin Sanomille kansallisaihe, jalokivi, jota käsitellään silkkihansikkain ja arvoa vaalien. Kotimarkkinoillaan Nokia menestyisi kyllä ilmankin lisätukea.

On artikkelissa silti asiaakin. Alastair Curtis puhuu siitä, että myös puhelimen voi herättää tunteita:

"iPhone ei yllättänyt minua, koska olemme tottuneet näkemään Applelta loistavia tuotteita. iPhonekin on loistava etenkin siksi, että se teki hyvää koko teollisuudenalalle. Puhelin alkoi taas herättää tunteita."
Onhan tuo huomattu, että iPhone herättää tunteita. Se on jännittävä, kiinnostava ja saa heti huomiota, kun joku sellaisen ottaa esille.

Curtis kuitenkin sanoo, ettei Nokia halua kopioida iPhonea:

"Me harvoin kopioimme mitään suoraan, yksinkertaisesti
siksi, että olemme ylpeitä siitä mitä olemme. Vaikutteita tietysti
imemme."

Tämä eroaa kommentista, jonka Nokian Anssi Vanjoki totesi tiedotustilaisuudessa viime syksynä. Hän vastasi toimittajien kysymykseen iPhonelta näyttäneestä konseptimallista seuraavasti:

"En tiedä, mikä on kopiota ja mikä on alkuperäistä. Jos maailmassa on jotain hyvää, me kopioimme ylpeydellä." (-Anssi Vanjoki)

Miksiköhän peruskännykät sitten jättävätkin kylmäksi? Niitä on aika paljon, ja kaikki ovat aika samanlaisia. Numerosarjat mallimerkkeinä eivät auta asiaa.

Mitä jos Nokia julkistaisikin Nokia Tube -kännykän? Vai tuleeko siitäkin Nokia 6233 Tube?

HS olisi voinut kysyä Curtisilta, miksi Nokian puhelimet eivät herätä samalla tapaa tunteita kuin iPhone, ja jos tunteiden herättäminen on tavoite, mitä sen aikaansaamiseksi tehdään. Nykyiset S60-mallit ovat yhä aika insinöörimäisen näköisiä ja natisevaa muovia.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, huhtikuu 30, 2008

Huh mikä kännykkäbisnes

Tällä viikolla Strategy Analytics (SA) julkaisi kiinnostavaa tutkimustietoa, jossa näkyy selvästi kännykkäbisneksen nopeat muutokset vuodesta 2006 tammi–maaliskuulle 2008.

SA:n mukaan Nokia on kasvattanut vuodesta 2006 osuuttaan 34,7 prosentista lähes 41 prosenttiin, kun taas entinen markkinakakkonen Motorola on pudonnut lähes 22 prosentista 9,7 prosenttiin.

Osuuttaan ovat kasvattaneet kivasti eteläkorealaiset LG ja Samsung, mutta myös SonyEricssonilla on mennyt hyvin. Viime vuoden lopulla SE:n vauhti kuitenkin kangerteli, minkä takia LG onnistui ohittamaan sen ja kirii jo kolmossijan Motorolaa.

Strategy Analytics arvioi, että Nokia, Samsung ja LG kasvattivat markkinaosuuttaan tammi–maaliskuussa 2008. Häviäjiä olivat Apple iPhone, Motorola ja SonyEricsson.

Strategy Analyticsin webistä näyttää löytyvän vain maksullinen raportti, mutta Googlaamalla se löytyy monilta sivuilta.

Vaan tuskinpa Nokiassa voidaan juhlia hyvää menestytä pitkän aikaa. Myynti USA:ssa laskee edelleen, ja älypuhelimissa markkinaosuus on laskenut yli 50 prosentista enää 44 prosenttiin. Nämä ovat imagotappioita.

Nokian kännykkätarjonta on myös ollut alkuvuoden aika tylsää. E-sarja ei ole uudistunut aikoihin ja N-sarjaan on tulossa N96 mahdollisesti vasta syksyllä. Muutamat julkistukset ovat olleet niin kuivia, etten ole viitsinyt edes uutisoida niitä.

Noita arkisia kännyköitä tietysti myydään eniten, mutta kalliimmat multimedialaitteet ja älypuhelimet ovat oikeasti ne puheenaiheet, jotka pitävät tuotemerkin julkisuudessa — kuten Apple iPhone.

Jopa Suomessa iPhone näyttää saavan enemmän tai yhtä paljon näkyvyyttä kuin Nokian tuotteet, vaikkei sitä edes saa täällä. Apple julkistanee 3G-mallin kesäkuussa, ja kohu pyyhkäisee taas alleen hetkeksi kaiken muun.

Realismin nimissä on todettava, että ainakin SA:n mukaan iPhone-kännyköiden myyntivauhti on hetkeksi laskenut; loka–joulukuun 2007 noin 2,3 miljoonasta 1,7 miljoonaan tammi–maaliskuussa 2008. SA arvioi, että iPhone ei ole myynyt odotetusti Euroopassa korkean hinnan takia.

Olen myös positiivisesti yllättynyt LG:n ja Samsungin tarjonnan kehittymisestä. Laitteet näyttävät hyviltä ja ominaisuudet ovat kehittyneet. Molempien ongelmana ovat yhä karmeat omat käyttöliittymät. Laitteet ovat myös turhan kalliita vastaavien speksien Nokian tarjontaan verrattuna. Se varmaan nostaa jo kehityskustannuksia, kun on niin monta käyttöjärjestelmää.

SonyEricssonin Cybershot- ja Walkman-perusmallit myyvät hyvin, mutta nykyisten UIQ-mallien vetovoimasta en ole vakuutunut. Käyttöliittymä on vaikea jopa minulle, vaikka olen niitä harjoitellut ja yrittänyt oppia. Jos EXPERIA X1 menestyy, en ihmettelisi, jos SE vaihtaa kokonaan Windows Mobileen.

Motorolasta en osaa arvioida paljoakaan. Se ei ainakaan julkistanut kännyköitä, jotka toisivat jotain helpotusta tilanteeseen. Ja miten helppoa on kehittää jotain kekseliästä ja toimivaa, kun yritys irtisanoo tuhansia ja kännykkäyksikköä silpotaan erilleen? Yleisin veikkaus näyttää olevan, että Motorolan kännykät voivat enää vain päätyä jonkun ostettavaksi. Romahdus oli tajuttoman nopea.

Tunnisteet: , , , , ,

lauantai, huhtikuu 19, 2008

Nokia Tubesta ja kosketusnäytöistä

Reilu viikko sitten kehittäjäyhteisö Forum Nokian johtaja vilautteli kuvia Nokia Tubesta, joka on työnimi Nokian iPhonen haastajalle. Olen myöhässä aiheen käsittelyssä, mutta kosketusnäytöistä tekee siltii mieli kirjoittaa jotain.

Osa nettisivuista tarjosi vain kuvaa viime syksynä nähdystä videosta, mutta Symbian-Freak.com kertoi päässeensä kokeilemaan jonkinlaista prototyyppiä, josta julkaistiin myös kuva.

Kuva: Symbian-Freak.com

Sivuilla on ennakkoarvioita spekseistä tämän hetken tietojen mukaan. Laitteen julkistusta odotetaan loppuvuodeksi ja markkinoilletuloa ensi vuoden alkuun, joten yksityiskohdat voivat vielä muuttua:
 • Yli 3,0" mutta alle 3,5" ja 16:9-kuvasuhteen näyttö
 • Symbian S60
 • Bluetooth, GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, WLAN
 • GPS

Kosketusnäytöstä:

 • "tactile feedback": on
 • "multi-touch": ei
 • kynä: tulee mukana

"Tactile feedback" eli suomeksi fyysisen vasteen antaminen kosketukselle on hyvä asia. Sen sijaan minua epäilyttää kynän laittaminen mukaan. Eikö käyttö onnistu vain sormilla? Kynällä tökkiminen on pikkulaitteessa rasittavaa. Tietysti, jos kynä on vain optio, se ei ole ongelma.

Entä multi-touchin puuttuminen? Ymmärtääkseni juuri tämä mahdollistaa sen, että iPhonessa ja iPod touchissa pystyy kahden sormen avulla helposti esimerkiksi zoomaamaan kuvia ja web-sivuja. Se tuo siis käyttöliittymään eloa pelkkään tökkimiseen nähden.

Symbian-Freakin mukaan ensimmäinen S60-kosketuslaite ei oliskaan Nseries-malli, mikä olisi minusta yllättävää. Ennakkotietojen mukaan se ei olisi myöskään muutenkaan huippumalli, vaan pikemminkin älypuhelinten keskisarjaa. Nseries-sarjan kosketusmalli olisi siis tulossa myöhemmin ensi vuonna.

Onnistunut toteutus kynä- ja sormikäytön yhdistämisestä on HTC:n Windows Mobile -älypuhelinten TouchFLO-käyttöliittymä, joka on rakennetu WM6:n päälle. Idea selviää netissä olevista videoista, kuten tämä. Pidin siitä, että useimmin tarvitut toiminnot eivät vaadi kynää. Itse kosketusohjaus ei ainakaan HTC TyTN II:ssa ollut kuitenkaan yhtä sulava ja vaivaton kuin iPhonessa.

Yleisesti en ole ollut vakuuttunut uusien laitteiden kosketusnäytöstä iPhoneen verrattuna. LG:n edellinen Prada-kännykkä tuntui tosi kankealta. LG Viewty on jo paljon parempi, mutten vielä ottaisi omaan käyttöön.

Samsung Armanin (SGH-P520) kanssa minulla meni hermot, käyttöliittymä oli hidas ja kankea, eikä mikään ollut sulavaa iPhonen tapaan. Web-selain oli suorastaan surkea, vaikka yrittikin matkia iPhonen ja S60-selainten näkymää. Samsung ei osaa vieläkään tehdä softaa, ja firma vielä säästelee kännyköidensä muisteissa ja suorittimissa niin, ettei vääntöä vain riitä.

Konsulttiyhtiö Fjordin analyytikot ovat ennustaneet, että tästä tulee huonojen kosketusnäyttöjen vuosi.Samat ennusteet olivat alkuperäisessä sanamuodossaan englanniksi Forbesissa.

Tapasin Christian Lindholmin siis Suomessa helmikuussa, mutta hän ei halunnut vielä ainakaan arvioida Nokian S60 Touch UI -toteutuksen mahdollisuuksia. Tämä vain tiedoksi, kun joku olisi kuitenkin kysynyt. Ymmärsin, että Fjord tekee tässä yhteistyötä Nokian kanssa.

Kännykkävalmistajilla tuntuu olevan joka tapauksessa kova kiire seurata iPhonea. Ongelma on, että kaikki komponenttitoimittajat eivät pysty tarjoamaan hyviä kosketusnäyttöjä, eivätkä nykyiset käyttöliittymät tunnu taipuvan luonnollisesti sormiohjetaviksi.

Nokian hidastelu on ihmetyttänyt monia. Käsittääkseni kyse on siitä, ettei yhtiö halua tehdä juosten kusten iPhone-kopiota, vaan yrittää aidosti kehittää kosketusnäytön tukea S60-alustaan.

Suuret odotukset kohdistuvat myös Sony Ericsson XPERIA X1:een, jota en ole vielä päässyt kokeilemaan. MWC-messuilla X1:stä käpistelleet ovat kehuneet laitteen tuntuvan hyvältä kädessä. Paljon riippuu siitäkin, miten hyvä näppäimistö on. Erillistä ääkkösversiota tuskin saadaan, mutta ä ja ö pitää silti saada näpyteltyä helposti.

Jännittävää on myös nähdä, millaisia uudistuksia iPhonen 3G-versio tuo, joka julkistettaneen viimeistään kesällä. Pelkkä 3G-päivitys olisi pettymys. Applelta on totuttu odottamaan jotain, mitä kilpailijat yrittävät taas matkia seuraavat pari vuotta.

Lisää keskustelua ja kommentteja Nokia Tubesta oli jo aiemmin ainakin Hilavitkuttimessa ja Matkapuhelinfossa.

Tunnisteet: ,

Apple iPhone saa lisää softaa

Applen Jeesus-puhelimen markkinaosuus on jäänyt kokonaispotista pieneksi, miljoonia kappaleita myynyt laite on saanut paljon huomiota, ja tätä kautta erilaisten palveluiden ja softien tukea. Esimerkiksi Fring on nyt saatavana iPhonelle. Yrityspuolella on äskettäin julkistettu Ciscon VPN:n ja Microsoftin ActiveSync-protokollan eli käytännössä MS Exchange -työryhmäpalvelimen kalenterin ja sähköpostin tuki.

Applen iPhone ei tietenkään pärjää ohjelmien tai palveluiden määrässä Symbian S60:lle tai Windows Mobilelle, mutta tuskin sen edes täytyy. Tärkeää on saada arvostetut ja tunnetut brändit mukaan. Suurin osa ilmaisista ja maksullisista mobiilisoftista on kuitenkin roskaa.

Saapa nähdä, miten iPhonen avautuminen softien asentamiselle vaikuttaa tarjontaan. Kesäkuussa tämän on käsittääkseni määrä tapahtua. Toivottavasti Apple sentään jossain vaiheessa ymmärtää, että mitä enemmän palveluita ja softaa on tarjolla ja mitä vapaammin, sitä houkuttelevampi iPhonesta tulee.

Mitkä sitten ovat parhaat iPhone-softat? Siitä ei tietenkään ole yksimielisyyttä, mutta innostuneita harrastajien listoja piisaa.

Suomessa iPhone-ilmiö on jäänyt vielä pieneksi, koska laite on tuotava ulkomailta ja suojaukset poistettava. Joidenkin arvioiden mukaan laitteita olisi silti täällä jo satoja, rohkeimpien arvioiden mukaan peräti 5000. Esimerkiksi suomalainen hakemisto.mobi-sivusto tunnistaa nyt iPhonen, ja kehittäjät ovat kertoneet iPhone-vieraita tulevan jo toistakymmentä päivittäin.

Tunnisteet:

sunnuntai, maaliskuu 09, 2008

Exchange-tuki ja muuta kivaa iPhoneen

(Päivitetty 10.3.2008 klo 00:34. Applen julkistuksesta olikin webcast-video. Kiitos vinkistä ja linkistä Petri P.)

Apple ja Microsoft ovat kertoneet siis odotusten mukaisesti Exchangen mobiilitoimintojen tuen tuomisesta iPhoneen. Apple on lisensoinut Microsoftin Activesync-protokollan, kuten aiemmin muun muassa Motorola, Nokia, Palm, RIM (Blackberry) ja Sony Ericsson.

Applen julkistuksesta on webcast-video Applen sivuilla (demot alkavat noin 10 minuutin kohdalta), jossa Steve Jobs kollegoineen esittelee uudistuksia iPhonen softaan.

Näyttää siltä, että toteutus on jokseenkin samanlainen kuin Nokian Mail for Exchangessä tai Sony Ericssonin UIQ-alustan Activesync-ohjelmassa. Tuleeko iPhonesta nyt yrityskännykkä? Ainakin siitä tulee monelle ammattikäyttäjälle houkutteleva laite.

Microsoftin kannalta kiinnostavaa on se, että entistä enemmän Windows Mobilen etuja valuu muidenkin alustojen käyttöön. Microsoftin toimisto-, palvelin- ja web-ohjelmistojen yksiköt eivät voi odotella, että Windows Mobilen markkinaosuus olisi korkeampi. Siksi Exchange-tuki, Live Messenger ja MS Office -sovellukset ovat kohta melkein yhtä kattavasti muilla alustoilla.

Työryhmäohjelmistoissa tilanne on myös kiinnostava. Exchange-tuki on kohta aika kattavasti kaikilla mobiilialustoilla, ja IBM tuntuu olevan jäljessä Lotus Dominon kanssa. Dominolle on tarjolla Blackberry- ja Windows Mobile -tuki, ja iPhone-tuki on luvattu, mutta Symbian-ratkaisuissa IBM näyttää luottavan kumppaneidensa toteutuksiin. Jää nähtäväksi, riittääkö se.

Entä miten käy erillisten mobiilisähköpostin tarjoajien, kuten Smartner Seven ja Intellisync Mobile Suite? Ne tarjoavat monipuolisemmat toiminnot kuin pelkän synkronoinnin, mutta toisaalta erillinen asennettava ohjelma tuo lisää hallittavaa laitteeseen. Itse olen kokenut windows Mobilessa integroidun Activesync-tuen ja S60:ssä Mail for Exchangen helpommaksi ja nopeammaksi käyttää.
* * *
Applen tiedote kertoo lisäksi, että kehittäjät voivat jatkossa julkaista sovelluksiaan iPhonelle ja pitää 70 prosenttia tuotoista.

30 prosentin provikka tuntuu äkkiseltään isolta osuudelta käyttöjärjestelmän valmistajalle, mutta Apple antaa siihen mukaan myös markkinointia ja näkyvyyttä. On kiinnostavaa seurata, miten softatarjontaa syntyy, ja kuinka suuri osa kehittäjistä taipuu viralliseen yhteistyöhön Applen kanssa.

Tunnisteet: ,

maanantai, helmikuu 11, 2008

Multimediatietokone onkin iPhone!

Piirivalmistaja Nvidia haluaa entistä monipuolisemmin multimediasoittimien, GPS-laitteiden ja älypuhelinten markkinoille. Haastattelin uutiseen mobiiliyksikön johtajaa Michael Rayfieldiä aikeista.

Poiminnan arvoinen kohta oli, että hän viittasi Nokia N95:een "basically just a phone" ja Apple iPhoneen "a multimedia computer". Nielaisin ja pyysin toistamaan. Mitäs piruilua tämä on, että Nokian lanseeraama (ja usein ihmetelty) multimedia computerin titteli annetaankin iPhonelle? Niin hän nyt kuitenkin sanoi.

Nvidia ei tosin aio tarjota uutta sovellusprosessoriaan iPhonen OSX-alustalle, vaan näillä näkymin vain Windows Mobilelle.

Kiinnostavaa on se, että sovellusprosessorillaan Nvidia näyttää tavoittelevan kännykkämaailman piirivalmistajien reviirille. Vastaavaan näyttää tarjoavan speksien mukaan ainakin Broadcom Videocore III BCM2727 -suoritin, josta kirjoitin syksyllä.

Tunnisteet: , ,

lauantai, helmikuu 09, 2008

Lukitun iPhonen kissa- ja hiirileikki

Engadget kertoo, että Apple iPhonen uusimman firmware-ohjelman lukitukset saisi taas purettua. Applen ja innokkaiden iPhonen ostajien välinen leikki jatkuu.

Kuluttajat haluavat iPhonea, mutta Apple haluaa pitää kiinni operaattorisuhteistaan. Tilanne on varmaankin kiusallinen Applelle, ja vie resursseja aivan toissijaiseen asiakkaiden kiusaamiseen.

USA:ssa iPhonea kuuluu saavan alle 300 eurolla, mutta omalla parin viikon takaisella Orlandon-keikallani en vielä käynyt iPhonea hakemassa.

IPhonessa houkuttelevat hieno selain ja iso näyttö, mutta Applen halut estää laitteiden avaaminen ja softien asentaminen sekä riippuvaisuus iTunesista ovat vielä pitäneet loitolla. Pistän odotukseni seuraavan sukupolven iPhoneen.

Tunnisteet:

lauantai, helmikuu 02, 2008

Kokeilussa SlingPlayer Mobile

Innostuin tammikuun alussa taas ajatuksesta hankkia Slingbox, mutta laitteiden hankala saatavuus epäilytti. Tilanne korjaantui nopeasti, sillä Sling Media teki jälleenmyyntidiilin Verkkokauppa.com:n kanssa. Jos Slingbox ei ole tuttu, Sling Median sivujen demo tiivistää idean.

SlingPlayer Mobile & N82Pääsin jo vähän kokeilemaan SlingPlayeriä Windowsissa ja S60-kännyköistä Nokia N82:ssa ja N95 8GB:ssä. SlingPlayer Mobilen idea on mainio, joten parit kommentit siitä.

Ohjelma siis tuo kodin digi-tv:n ja muut boksiin kytketyt videolaitteet netistä hallittavaksi ja katsottavaksi. S60-sovellus ei ole yhtä mukava käyttää kuin oikeaa kaukosäädintä jäljittelevä Windows-softa, mutta ainakin kanavien vaihtaminen sentään onnistuu numeronäppäimistä.

SlingPlayerillä pitäisi voida hallita vaikkapa digiboksin tallennusten ajastuksia, mutta tätä toimintoa ei tunnu olevan mobiilisoftassa. Ajatus on siis se, että TV-ohjelman voi määrittää otettavaksi talteen, vaikkei olisikaan kotona.

Kokeilin toisto-ohjelmaa kahden eri Slingboxin kanssa, Suomessa ja USA:ssa. Kumpikaan ei siis vielä ole kotonani. Soneran 3G-verkossa kuva tökki ja pätki usein, mutta kotona WLAN-verkossa katselu oli sujuvaa. Tosin työpaikkani on korkea ja syvä betonitorni, joten ei siellä 3G koskaan ole oikein toiminut.

Erikoista on se, että SlingPlayerin saa boksin mukana (ja netistä maksutta) Macille ja Windowsille, mutta mobiilisoftasta veloitetaan erikseen noin 30 €. Loogiselta tuntuisi siivittää laitteen myyntiä sillä, että softan saa alustalle kuin alustalle samalla. Toisaalta, kehityskustannuksia tulee mobiilisoftista lisää.

Slingboxeja on myyty joitain satoja tuhansia maailmanlaajuisesti, eli kyse on sikäli aika pienestä yrityksestä. Suomessa Verkkokauppa.com on myynyt bokseja ensimmäisen parin viikon aikana joitain kymmeniä viikossa.

SlingPlayer Mobile S60:ssä. Valikon käyttö ei tunnu kovin kätevältä verrattuna Windows-version kaukosäätimeen.

SlingPlayer Mobile olisi tietysti sitä vaikuttavampi, mitä parempi näyttö laitteessa olisi. Yli neljän tuuman näytöllä esimerkiksi Nokia N810 ja Sony PSP olisivat lupaavia. Sling Median sivuilla onkin artikkeli siitä, mitä alustoja kannattaisi kenties tukea seuraavaksi.

Nokian Linux-tabletien OS 2008 ei ole yltänyt TOP-10-listalle, mutta kommenteissa innostunut käyttäjä ja kehittäjä tarjoutuu kääntämään ohjelman, jos Sling Media vain antaa tarvittavat rajapinnat käyttöön.

SlingPlayerin kanssa N810:sta tulisi varmasti houkuttelevampi laite, joten kenties porttaus on jo tekeillä. Tapaamani Sling Median EMEA-alueen johtaja Stuart Collingwood vihjasi, että iPhone-versio on jo tekeillä. Hän ei siis virallisesti julkistanut kuitenkaan.

Jos ei käynyt selväksi, olen kuitenkin ihastunut Slingboxiin. Kaveripiirissä Slingbox tuntuu kiinnostavan eniten niitä, jotka matkustavat paljon töiden takia. Hommaan sellaisen kotiin, kunhan olen testannut toimivuuden Handan-digiboksini kanssa.

Tunnisteet: , , , , , , ,

keskiviikko, tammikuu 16, 2008

Apple julistautui USA:ssa toiseksi älypuhelimissa

Applen Steve Jobs hehkutti MacWorld 2008:n avausesityksessään (ks. webcast) , että iPhone on noussut toiseksi älypuhelimissa USA:ssa RIM:n Blackberry-laitteiden jälkeen.

Jobsin mukaan iPhonea on myyty noin 20 000 päivässä, neljä miljoonaa laitetta tähän asti. Tämä tuo Jobsin mukaan 19,5 prosentin markkinaosuden RIM:n (39%) perässä. Seuraavat ovat Applen mukaan Palm (9,8%), Motorola (7,4%) ja Nokia (3,10%). Muiden osuudeksi jää jakaa noin viidennes.

Älypuhelinten markkinaosuudet USA:ssa (Q3 2007)

Apple julistautui USA:n älypuhelinarkkinoiden kakkoseksi viimeisellä neljänneksellä RIM:n jälkeen. Lähde: Gartner.


Applen markkinaosuusarviota perustuu Gartnerin arvioon kolmannen neljänneksen (heinä–syyskuun) myyntimääristä. "Älypuhelimen" määritelmä olisi tietysti tiedettävä.

Muuten, huvittava yksityiskohta. Apple julkisti iPhonelle softapäivityksen, jonka myötä laitteella voi lähettää tekstiviestin kerralla useille vastaanottajille. Jotenkin sitä on tottunut ajattelemaan tällaisen aivan kännykän perustoiminnoksi. Jobs esitteli uutta ominaisuutta innoissaan.

Nokialle viides sijoitus olisi karmaisevan huono, jos USA:ta ajatellaan internet-palveluiden ja uuden tekniikan trendimaana. Toisaalta se muodostaa vain 15 prosenttia maailman kännykkämarkkinasta, ja kuuluu olevan vajoamassa talouden taantumaan.

Jopa amerikkalaisissa blogeissa ja uutismedioissa huomaa sen, että Nokia mielletään halpojen peruspuhelinten valmistajaksi. S60-tarjontaa ei juuri tunneta.

On kiinnostavaa nähdä, saadaanko S60-tarjontaa lisättyä USA:ssa. Nokian USA:n johto on vahvistanut Reutersille, että Pohjois-Amerikkaan räätälöityjen mallien määrää lisätään.

Tunnisteet: , ,

tiistai, tammikuu 15, 2008

Windows Mobile peesaa iPhonea

Netissä leviää kiinnostavia huhuja siitä, mihin suuntaan Microsoftin Windows Mobile -alusta olisi kehittämässä. Nettilähteen mukaan vuotaneet kuvat ja esityskalvot kertovat, että erilaiset liikeanturit ja kosketusohjaus ovat tulossa iPhonen OSX:n tapan entistä vahvemmin alustaan.

3GSM-messuilla ensi kuussa Microsoftilta odotetaan Windows Mobile 6.0:n välipäivityksen julkistamista, joka saattaa olla nimeltään WM 6.0 SE tai WM 6.1. Ylläolevan linkin kuvat ja kuvaukset viittavat vuonna 2009 odotettuun isompaan päivitykseen.

Netissä on ollut myös kovasti artikkeleita siitä, onko "Microsoft haastamassa iPhonen" vai ei. Tuon voi ymmärtää monin tavoin. Bill Gates siis vahvisti CES-tapahtumassa, ettei Microsoft ole lähtemässä Windows Mobile -päätelaitteiden valmistajaksi, kuten se valmistaa esimerkiksi Zune-soittimia ja muita laitteita.

Sellaista Gates ei sen sijaan sanonut, ettei Windows Mobileen tuotaisi iPhonesta tuttuja kosketusohjauksen toimintoja. Päinvastoin, Gatesin esityksessä (puhe+video) suorastaan hehkutettiin kosketukseen perustuvia käyttöliittymiä.

Tunnisteet: ,

lauantai, tammikuu 12, 2008

Mobiiliselaimet testissä, iPhone voitti

Miten amerikkalaiset analyytikot ja käyttäjät luokittelevat mobiiliselaimet testissään? Strategy Analyticsin mukaan käyttäjät arvostivat eniten Apple iPhonen Safaria. Se on ymmärrettävää. Safari iPhonessa on minustakin paras mobiililaitteen web-selain tähän asti.

Pocket Internet Explorerin, Nokian S60-selaimen (Mini-Map) ja Opera Mobilen keskinäinen järjestys sen sijaan yllätti täysin.

Referaatti maksullisesta raportista:
Safari is rated the best in class mobile browser, as evaluated by Strategy Analytics’ Wireless User Panel in Boston, USA and London UK. Safari achieved a 5-star rating followed by Internet Explorer with a 4-star rating, Mini-Map from Nokia a 3.5-star rating and Opera Mobile a 3-star rating.

Safari received 5-star ratings for five out of the seven attributes participants rated – ease of accessing the browser, ease of entering a website address, ease of navigating web pages, ease of opening a saved bookmark and ease of moving back to a previous page.

Internet Explorer matched Safari in terms of ease of accessing the browser. Mini-Map and Opera Mobile trailed in terms of ease of navigating web pages and opening links on web pages.
En aivan tajua, miten Pocket Intrnet Explorer, joka on minusta Windows Mobilen isoin heikkous, voidaan arvioida Opera Mobilea tai S60-selainta paremmaksi. En ole vielä saanut raportista lisätietoja, joten en toisaalta voi kumotakaan argumentteja.

Pocket Internet Explorerin (PocketPC-version) eduksi voi laskea sen, että perustilassa web-osoitteen (URL:n) voi kirjoittaa heti selaimen käynnistyksen jälkeen mistään alavalikosta hakematta. Näin on kuitenkin myös Opera Mobilen ja S60-selaimen tuoreimmissa versioissa.

S60-selaimen arvioita voi heikentää se, että selain vaatii alkuun totuttelua, kuten itse aikoinaan kommentoine ensivaikutelmia. Se on kuitenkin osoittautunut toimivaksi selaimeksi myös pelkkien tekstisivujen ja kevennettyjen "mobiilisivujen" (WML/XMTML) esittämisessä.

Tunnisteet: , ,