[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, tammikuu 13, 2008

Kännyköiden näyttötarkkuudet

Joni Koski kyselee tuolla naapuriblogissaan, että kyllästyttääkö jo QVGA-resoluutio (240 x 320/320 x 240) kännyköissä, kun aiemmin Nokiakin näytti kokeilleen jo isompia tarkkuuksia (lähinnä 352 x 416/416 x 352).

Minusta esimerkiksi Nokia E70:ssä ongelma on tuon korkeamman erottelukyvyn takia kirjasinkoko monissa sovelluksissa, erityisesti sähköposteissa ja webissä. S60:ssä ei ollut riittävästi säätöjä kirjasinkoolle noinm tarkalla näytöllä.

Sopiva tekstikoko riippuu näöstä, ja siksi säädettävyys onkin tarpeen. Minun huonolla näölläni 352 x 416 on vähän liikaa parin tuuman näytöllä. Enkä ole ainoa, sillä työpaikallani E70 on yksi firman tukemista puhelimista, ja yleisin rutinan aihe on ollut liian pieni kirjasinkoko.

Nokialla on isommat näyttötarkkuudet E90:ssä (800 x 352) ja N810:ssa (800 x 480). Korkea resoluutio toimii etenkin jälkimmäisessä, koska näytöllä on kokoa 4,13 tuumaa. Siltikin joudun suurentamaan kirjasinkokoa selaimessa.

E90:ssä taas tuntuu siltä, ettei S60:tä ole vielä optimoitu hyödyntämään korkeaa näyttötarkkuutta. Esimerkiksi perustilassa (idle) suuri osa ruutualast jää käyttämättä, ja muissakin valikoissa vanha S60 tuntuu olevan vain venytetty 800 x 352 pikseliin. Kieltämättä esimerkiksi Nokia Mapsissa ja web-selaimessa tarkka näyttö on vaikuttava.

Toisaalta, en mitenkään vastusta korkeampia resoluutioita, kunhan se ei pienennä tekstikokoja. HP iPAQ hx4700 oli aikoinaan suosikkini PDA-laitteissa, koska se tarjosi VGA-näytön neljän tuuman näyttökoolla. Kirjasinkoko oli sopiva ja säädettävissä riittävästi. Sen seuraja on syksyllä julkistettu iPAQ 214 Series Enterprise Handheld, jota ei ole vielä saatu ainakaan Suomeen.

Vaan entäpä kuvan ulostulo? Jos mobiililaitteessa olisi esimerkiksi HDMI-liitäntä, voisi kuvia ja videoita katsella isolla televisiolla hyvällä erottelukyvyllä. 720p-ulostuloon kykeneviä älypuhelimia saattaa tulla jo loppuvuodesta, jos Broadcomin hehkutusta on uskominen.

Tunnisteet: , , , ,

torstai, syyskuu 06, 2007

HP esitteli puhelimia ja PDA-malleja

HP julkisti siis New Yorkissa viisi uutta iPAQ-mallia pitkän hiljaiselon jälkeen. Minut yllätti se, että vain kaksi noista on data- ja puheyhteyksillä varustettuja, ja kolme on perinteisiä PDA-julkistuksia ilman data- ja puheyhteyksiä.

Kollegani raportoi New Yorkista, mutta hänen jutustaan ei selviä, miksi suhde on tämä. Luulisi, että nykyään kannattaisi laittaa edes (E)GPRS-tuki kaikkiin yrityskäyttöön suunnattuihin malleihin.

Ensimmäinen 3G-/HSPA-malli HP iPAQ 614 Series Business Navigator näyttää Nokian yrityskännyköiden haastajalta. Se on periaatteessa nykyinen 514-malli, mutta 3G-tuella. Kilpailuetuna siinä on integroitu GPS.

HP iPAQ 614 Series Business Navigator -puhelin

HP iPAQ 914 Series Business Messenger taas on selvästi samaa genreä Motorola Q/Q q9:n, Nokia E61i:n, Palm Treon ja RIM Blackberryn kanssa.

PDA-julkistuksia on kolme. HP iPAQ 114 Series Classic Handheld näyttää pressikuvalta tavalliselta PDA:lta, siltä kuolevalta tuoteryhmältä. Siinä on kuitenkin melko tehokas 624 MHz suoritin ja 3,5" QVGA-näyttö, eli kännykän kumppanina varmaankin hyvä PDA.

Harmi, että Pocket IE on surkea web-selain, vaikka näyttökoko olisi mikä. Saahan siihen kuitenkin Opera Mobile -selaimen.

HP iPAQ 214 Series Enterprise Handheld herättää muistoja ja saa minut vähän syttymään. Se on selkeästi HP iPAQ hx4700:n seuraaja, joka on HP:n tähän asti tehokkain kämmenmikro. Seuraajassakin on 4,0" VGA-näyttö, tehokas 624 MHz suoritin, ja tällä kertaa 64+256 Mt sisäistä muistia.

HP iPAQ 214 Series Enterprise Handheld

HP:n tuote navigointi- ja viihdekäyttöön on iPAQ 314 Series Travel Companion, joka on siis nykyisen rx5900 Travel Companionin suora seuraaja. Se on integroidulla GPS:llä varustettu laite, joka tuli ainakin Suomessa autoasennuskitin kera. Ymmärsin, että tuote kävi aika hyvin kaupaksiksin, koska tämä yhdisti onnistuneesti PDA:n ja itsenäisen PND:n (personal navigation device) edut.

Viime keväänä HP:n mobiilipuolen johtaja selitteli, että 3G-tukea ei vielä tuoda, koska nykylaitteissa akkukesto jää liian heikoksi. Tänä vuonna HP siis julkisti kaksi 3G-mallia HP iPAQ 614 ja 914, mutta onko jotain merkittävää kehitystä akkukestossa sitten tapahtunut? Se jää nähtäväksi. HP iPAQ 514, joka tukee E(GPRS)-yhteyksiä, on saanut kehuja hyvästä useiden työpäivien akkukestostaan.

Viime syksynä GPS:llä varustettujen PDA-laitteiden myynti oli selvästi kasvussa, mutta HP:n laitetoimitukset vähenivät. Haastattelemani Gartnerin analyytikko arvioi, että HP tarjosi liian vähän vastinetta kilpailijoita korkeammille hinnoilleen, eikä ulkonäkökään erottunut muusta tarjonnasta.

Enää HP ei käytä HTC:tä alihankkijanaan (kuten 3GSM:ssä kerrottiin), mutta uutta kumppania ei ole huomatakseni julkistettu. En ole tietenkään nähnyt vielä uusia malleja livenä, mutta pressikuvissa ulkonäkö on ihan ok. Musta on turvallinen valinta, kun haluaa näyttää perushyvältä.

Tunnisteet: , , , ,

sunnuntai, maaliskuu 04, 2007

Nokian kartat Windows Mobilessa

Monia on hämmentänyt se, että Nokia ilmoitti tarjoavansa maksuttomat kartat mobiililaitteille Symbian S60:n lisäksi heti myös Windows Mobilelle. Onko Nokia kännykkävalmistaja, ohjelmistovalmistaja vai palvelutalo? Sitä pohditaan kovasti.

Windows Mobile -aiheisissa julkaisuissa on muun muassa kirjoitettu, että "ei aivan Nokian Windows-kännykkä, mutta...". Myös msmobiles.com:ssa pääteltiin, että WM:n tukeminen on entistä järkevämpää.

Kartalla näkyvät katujen ja teiden nimien lisäksi kysytyimmät palvelut ja nähtävydet (PoI, Points of Interest).

Karttasoftan taustahan on se, että Nokia osti Gate5:n, joka on tarjonnut ohjelmistoaan ennestään useille alustoille.

Kokeilin siis smart2go-sovellusta HP iPAQ hw6915:ssa, jonka käyttöjärjestelmä on Windows Mobile 5.0 PocketPC. Halusin nähdä, onko WM5-versiota rampautettu S60-versioon nähden.

WM5-versiohan on näppärä! Käyttöönotto Bluetooth-GPS-sovittimen kanssa oli jopa helpompaa kuin S60-laitteella (Nokia E70). Bluetooth-GPS tosin oli jo valmiiksi luotettuna laitteena.

PocketPC toimii ihan näppärästi navigaattorisa. Kädessä pitäessä kahden käden otteella kynällä pystyy tarkasti liikuttamaan karttaa ja navigoimaan toiminnoissa.

Osoitehakuun ei tarvitse yleensä kirjoittaa koko osoitetta kohteen löytämiseksi.

Kun iPAQ on kiinni vaikka telineessä, pikatoiminnot, kuten lyhyimmän tai nopeimma reitin valinta onnistuvat nopeasti kosketusnäytön isojakuvakkeita sormella tökkäämällä.

Käyttölittymä ja kartoilla liikkuminen toimivat sulavammin iPAQ:ssa kuin Nokia E70:ssa. Nopeuseron voi tosin selittää se, että resoluution ero, E70:n 352 x 416 vs. iPAQ:n 240 x 320 (QVGA).

Käyttöliittymää ohjataan kynällä tai sormella tökkien. Oletusatuksilla ohjelma mm. näyttää kartan pimeän aikaan vastaväreissä (ks. seuraava kuva).

Kokeilin ohjelmalla simuloitua navigointia. Reittihaku opasteineen Nizzasta Monacoon kesti kaikkiaan 11 minuuttia, ja dataa siirtyi lähemmäs 5 Mt. Kartat saa onneksi ladattua PC:lle myös etukäteen. Pelkällä iPAQin (E)GPRS:llä karttojen lataaminen tuntui tosi hitaalta.

Navigaattoritilassa on 2D- ja 3D-kartat, puheopasteet, yöväritila ja muut tarpeelliset toiminnot maksutta. Varsinainen point-to-point-navigointi puheopasteineen maksaa.

Pientä säädettävää ohjelmassa alkuun oli. Vaihdon jaloista ja maileista metriyksiköihin, latasin verkosta suomenkieliset opasteet ja muuta pientä.

Näemmä myös Windowsm Mobilelle kartta- ja navigaattoriohjelmistoja tarjoavat yritykset joutuvat tosissaan panostamaan siihen, että ohjelmasta kannattaa maksaa toista sataa euroa, kun kartat, reittiopasteet ja paikalliset nähtävyydet.

Ja mikäli joku ei huomannut, kokeilin aiemmin jo ohjelman S60-versiota.

Tunnisteet: , ,

maanantai, helmikuu 19, 2007

3GSM-poimintoja sieltä ja täältä

Mitkä olivat mielestänne tämän vuoden 3GSM:n kiinnostavimmat julkistukset? Entä pettymykset? Inspiraation lähteeksi pari 3GSM-kuva- ja videolinkkiä:

Minulle 3GSM:n kiinnostavimpia julkistuksia ja löytöjä olivat tänä vuonna LG:n Prada-malli (jota sai ajoittain jonottaa päästäkseen kokeilemaan), Motorolan Motorizr Z8 ja MotoQ q9, Nokia E65 ja E90 Communicator sekä Sling Player WM5:ssa ja S60:ssä

LG:n Prada-kännykässä kiinnosti iPhonesta matkittu (onkohan samalta alihankkijalta jopa?) muotoilu ja kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä. Oli kiva nähdä ja kokeilla, tuskin jaksaisin arkikäytössä.

LG Prada -kännykkä matkii Apple iPhonea

Motorolan julkistuksissa ihmetetyttää se, että firma suoltaa sekalaisesti Symbian-, Windows Mobile- ja "Java-/Linux-kännyköitä", ja osa perustuu vielä yhtiön vanhempaan P2K-alustaan. Eikö johonkin keskittyminen helpottaisi kumppaneiden elämää?

Nokia E65 näytti vähemmän tylsältä kuin nykyiset E60 ja E70. Muotoa ja värejä on vähän rohkeammin. On jännä huomata, että uusissa E-sarjalaisissa mallimerkintä on etupaneelissa (kuten N-sarjalaisissa on ollut alusta lähtien).

E90 Communicator ei ole erityisen nätti, mutta vielä enemmän epäilyttää raskaus. E90 tuntui raskaalta, ja speksien mukaan se onkin 210g. E90:een on nyt laitettu mukaan "kaikki mahdollinen". Veikkaan, että perästä seuraa massaltaan ja ominaisuuksiltaan kevennetty malli.

Toivottavasti E90:n S60-toteutusta vielä viilataan, sillä messuilla esitellyssä versiossa esimerkiksi päävalikossa on 800 pikselin levvisestä päävalikosta suurin osa tyhjänä hyödyntämättä.

Nokia E61i, Nokia E65 ja E90 Communicator

Samsungilla oli mieletön määrä malleja esillä, joissa oli DVB-H:ta, HSDPA:ta ja toisaalta tyylikästä muotoiluakin. Uusi ohutmalli näytti ja tuntui hyvältä kädessä.

Sony Ericsson ei julkistanut Barcelonassa mitään, vaan ständeillä esiteltiin edellisviikon julkistuksia.

Ja HP esitteli viimein iPAQ-kännykän, joka näyttää kännykältä. Ulkonäössä tai spekseissä ei tosin ollut mitään jännittävää, jolla HP olisi kahminut kauheasti mediahuomiota. IPaq-pomon haastattelusta sain irti sen, että aikovat kuitenkin haastaa esimerkiksi Nokian yrityskännykät.

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,

sunnuntai, joulukuu 17, 2006

Mesettääkö sinun kännykkäsi?

Viime viikolla Oulun yliopistossa oli kiinnostavan tutkimuksen väitöstilaisuus, joka jäi medioissa melko vähällem huomiolle. Siis minä ainakin missasin tiedotteen. Maikkari näemmä uutisoi asian.

En ehtinyt vielä syventyä tutkimukseen, mutta mietin silti pika- ja SMS-viestejä ja sähköpostia kännykässä. Tiedotteesta sain käsityksen, että sähköposti olisi tutkijan mukaan korvaamassa tekstiviestit, Japanin esimerkkiä seuraten.

Tästähän on ennenkin puhuttu. SMS-viestit ovat olleet operaattoreille hyvä tulonlähde, joten kuluttajien sähköpostia kännykässä ei ole suureen ääneen rummutettu. Oikeastihan operaattoreiden ei tarvitse välttämättä edes lanseerata uusia teknisesti palveluita, vaan monille kuluttajille riittäisi tieto, että nykyiset laajakaistaliittymien ohessa tulevat IMAP4- ja POP3-postilaatikot voisi viedä kännykkään sellaisenaan.

Vaan onko sähköposti kätevämpi kuin SMS, tai ainakaan korvaava? Jotenkin arvelen, että ne ovat viestimuotoja eri tarpeisiin. Sähköpostilla ei tavoita yhtä nopeasti kuin tekstiviestillä, eikä perillemenoon voi vielä samalla tapaa luottaa. Ei vaikka vastaanottaja olisi ammattikäyttäjä.

Arvelen, että nouseva viestimuoto ovat pikaviestit. Kännykkävalmistajat ja operaattorit eivät ole onnistuneet kehittämään tähän uskottavaa standardia, joten pikaviestien hevikäyttäjillä, nuorilla standardi on "Mese" eli Microsoftin Live Messenger (aiemmin MSN Messenger).

Joidenkin nuorisotutkimusten mukaan pikaviestit voivat olla nykyisille koululaisille ja opiskelijoille sähköpostiakin tärkeämpi viestintämuoto. Siihen viittasi ainakin Habbo-tutkimus taannoin.

Vasemmalla Live Messenger S60:ssa ja oikealla (eri aikaan tosin) Windows Mobilessa, molemmissa Microsoftin tarjoamana.

Kun pikaviestejä pääasiassa lähetellään Windowsissa, on luonnollista haluta samat kontaktit ja viestit mukaan kännykkään. Saako Microsoft tästä kilpailuetua Windows Mobilellle? Ehkä saa, kenties ei. Aiemminkin mainitsemani Windows Live Messengerin S60-versio toimii hyvin Nokian laitteissa ja vielä Microsoftin tarjoamana.

Sekä S60- että WM 5.0 -versiot toimivat jo melko kätevästi. Jos esimerkiksi lähetän viestin matkalla, suljen ohjelman kännykässä ja palaan "Meseen" Windowsissa, saan poissaollessani minulle tulleet viestit. Isoin ero softissa on se, että Microsoftin ohjelma tulee WM5:n mukana, S60-versio ei tule S60:n mukana.

Minua ihmetyttää, että kännykkävalmistajat ja operaattorit tyytyvät seuraamaan pikaviestejä sivusta. Uskovatko ne vielä OMA:n avoimeen standardiin? Ilmeisesti teleinsinöörit eivät ole huomanneet, että teinien standardi on jo "Mese". Viiden vuoden päästä se on useimpien työelämään tulevien nuorten aikuisten standardi.

Saunalahti tarjoaa pikaviestejä. mutta tietääkseni ne perustuvat OMA:n standardiin, jota kukaan muu ei Suomessa tue. Tunnustaako joku käyttävänsä palvelua?

Live Messenger ja muut internet-pohjaiset pikaviestimet tuovat sellaisenaan operaattoreille dataliikennettä, mutta ilmeisesti se ei riitä. Ne ovat tottuneet, että SMS:ssä joka viestistä tulee rahaa. Sellainen sopii aika huonosti internet-taustaisille pikaviestimille.

Voittaako siis nuorison suosion se, joka laittaa Microsoftin "Mesen" kännykkään? Kohta voi tulla kiire tarjota Mese-sukupolvelle sopiva kännykkä.

Tunnisteet: , ,

maanantai, syyskuu 04, 2006

Kohta GPS kulkee kivasti mukana - osa II

Jatkona aiempiin kirjoituksiin uudesta GPS-palikasta selä navigaattoreista ja -sovelluksista, innostuin viikonloppuna kokeilemaan muutamia ohjelmia. GPS tuntuu nyt hyvin ajankohtaiselta, kun BT-GPS-palikat halpenevat ja pienenevät, ja kuten kerroin torstaina (huomatakseni ensimmäisenä Suomessa), Nokian edustaja vahvisti Nseries-navigointilaitteen tulevan ensi vuonna. TalousSanomat kertoi seuraavana aamuna, että niitä tulee useitakin. Epävirallisesti tuota on tietystu spekuloitu jo pidempään.

Asensin siis Mobile Gmapsin. Se on hauska lelu, vaikken hyötykäyttöä keksikään. Ohjelmassa voi kokeilla Googlen ja MSN:n karttoja ja satelliittikuvia. Molemmissa tiedot ovat Suomen osalta ilmeisesti vuosia vanhat.

Tein alkuun sellaisen havainnon, että S60 3rd Editionissa (ainakin N93:ssa ja E70:ssä) Bluetooth-GPS-vastaanotin näkyy sisäisenä (internal) GPS-sovittimena. Ja vastoin kuin moni aiemmin epäili, GPS-laitteen hyödyntäminen Javan kautta tuntui onnistuvan hyvin.

Asensin ohjelman myös HP iPAQ hw6915:een, mutta sen sisältämä Esmertecin J2ME-toteutus ei onnistunut juttelemaan sen enempää laitteen sisäisen GPS-sovittimen kuin Bluetooth-GPS-sovittimen kanssa. Asensin siis seuraavaksi Microsoftin Virtual Earth Mobilen, joka sentään tunnisti iPAQin GPS:n.


Lisäksi kokeilin Hain Mobilea, mutten saanut sitä juttelemaan Nokia 6630:ssa BT-GPS-palikan kanssa. Softa vain jämähti, buuttaus ei auttanut, joten en jaksanut setviä asiaa enempää.

Lisäksi kokeilin vielä iPAQissa mukana tullutta TomTomia. Se on perinteinen navigaattori, joka on suomennettu kohtuullisesti. 2D-/3D-opasteet ovat selkeät, ja ohjelma osaa ainakin teoriassa neuvoa perille myös jalankulkijan ja pyöräilijän. Suomesta en saanut liikenne- ja säätietoja päivitettyjä.

En koe ulkoista BT-GPS-sovitinta satunnaisessa käytössä kovin käteväksi, koska se a) pitää muistaa ottaa mukaan, b) voi kadota helposti ja c) pitää vielä laittaa erikseen päälle. Millaisia palveluita integroitu GPS sitten mahdollistaisi?

  • Satunnaisen navigoinnin. Olen vieraassa paikassa sattumalta, tai jokin palvelu on kateissa.
  • Haku- ja hakemistopalveluissa, kuten Eniro ja Fonecta. Voin etsiä vaikka lähimmän kiinalaisen ravintolan tai muita palveluita, ja saisin tietysti reittiopasteet kartalla perille.
  • Kaiken datan "geotäggääminen", vähän Flickrin tapaan. Kun otan kuvia ja videoita, niihin tallentuisi tarkka sijaintitieto. Tämä olisi tietysti kohtuullisesti mahdollista jo GSM-solupaikannuksella.
  • Sijaintiin kytketty mainonta. Tämä ei taida tiukan lainsäädännön vuoksi koskaan toteutua. ("Pistäydy meille taas oluelle, keskioluttuoppi nyt vain 4,2 euroa!")

Mihinköhän muuhun sitä voisi GPS:ää hyödyntää? Kennu näyttää jo kokeilleen blogissaan paikannustiedon yhdistämistä kirjoituksiin.

Minä ajattelin seuraavaksi kokeilla useiden valmistajien ns.. peruskännyköillä, onnistuvatko ne kommunikoimaan Javalla BT-GPS-palikan kanssa.

Sony Ericssonin uusien mallien pitäisi ilmeisesti tukea JSR-rajapintaa. Mobile Gmaps on ensimmäinen ohjelma, mutta aiemmin ehdotettiin muitakin. Se tarkoittaisi, että GPS:ää voisi hyödyntää laajemmin kuin vain Symbian- ja Windows Mobile -laitteissa.

Tunnisteet: , ,

lauantai, elokuu 19, 2006

HP lisää panoksia älypuhelimiin?

Helsingin Sanomissa oli torstaina ja perjantaina uutisjuttu (linkki ilmaiseen online-versioon) siitä, että tietokoneyhtiö HP lisää panoksia älypuhelimiin. Tiedän, ettei HP aiheena ole innostanut blogissani, mutta olen kuitenkin seurannut asiaa niin läheisesti ja pitkään, että haluan kommentoida. Ja kukas minua estäisikään.

Hesarin jutussa ei ole skuuppia, jos nyt kauheasti uutta tietoa muutenkaan. HP:n "puhelimen sisältävät kämmenmikrot, jotka eivät ole puhelimia", ovat olleet olemassa pitkään. Jutussa mainitut GPS- ja sähköpostiominaisuudet eivät ole uutta nekään -- edes HP:llä.

"On aika helppo päätellä, mihin olemme menossa", divisioonan teknologiajohtaja Phil McKinney sanoo Hesarille ja jatkaa: "Mobiliteetti ja kämmentietokoneet ovat meille strategisesti tärkeä aloite."

Muuta toimittaja ei ilmeisesti saanutkaan McKinneystä irti, eikä teksti vastaa tärkeisiin peruskysymyksiin miten, mihin, milloin ja miksi HP juuri nyt panostaa.

Jyrki Alkio kirjoittaa myös: "Sähköpostikännyköissä selvä ykkönen on tätä nykyä kanadalainen RIM Blackberry-malleillaan". Lähdettä tälle arviolle ei anneta. Tutkimusyhtiöistä esimerkiksi Canalys laskee, että RIM Blackberryt ovat kaukana kärjestä. Myös Gartner ja IDC ovat laskeneet, että Nokia johtaa globaalisti "smart converged devices" -segmenttiä, eli sitä jossa mukaan lasketaan S60-laitteet.

Kysymys siis kuuluu: Miten sähköpostikännykkä määritellään? Esimerkkinä, eurooppalainen kuluttaja tai yrittäjä lukee IMAP4- tai POP3-sähköpostinsa vaikka Gmailin tai operaattorin postilaatikosta esimerkiksi Nokian S60-laitteella tai Sony Ericssonin UIQ-laitteella. Ovatko nämä sähköpostilaitteita? Pitääkö olla erikseen tilattu "mobiilisähköposti"?

Ymmärrän, että sanomalehdessä pitää yksinkertaistaa, mutta lähde pitäisi antaa, kun kyse on tulkinnanvaraisista arvioista. Ja kämmenmikro- ja älypuhelinarviot tosiaan ovat.

Tiedoksi muuten, että HP ilmeisesti uskaltaa viimein kutsua hw9600-sarjan iPAQejaan älypuhelimiksi, koska Suomessakin monet työntekijät ovat saaneet, tai erään työntekijän kommentin mukaan, joutuneet ottamaan sellaisen työkäyttöön.

Hesarin toimittaja arvioi, että HP:llä on hyvät edellytykset menestyä älypuhelimissa yrityksille. Minä rohkenen vielä epäillä tätä kolmesta syystä.

Ensinnäkin niin kauan, kun edes HP:ssä ei täysin tiedetä kenelle ja miten tuotetta profiloidaan, tai ainakin asiasta tulee ristiriitaisia viestejä medialle, en usko sen nousevan PDA-vehkeiden marginaaliasemasta.

Toiseksi, iPAQ:ien akkukesto, käyttöliittymä (puhelimena) ja luotettavuus ovat vielä kaukana Symbian-laitteista. Yrityskännykän on pakko toimia myös puhelimena.

Kolmanneksi HP on jo tekniikassa, kuten näyttötarkkuudessa ja 3G-tuen puuttumisessa, jopa Fujitsu Siemens Computersin Pocket Looxeja sekä HTC:n ja saman valmistajan operaattorimalleja jäljessä.

Todettakoon lopuksi, että pidän kuitenkin peukkuja HP:n menestykselle. Ei ole hyvä, jos Symbian pääsee älypuhelimissa monopoliasemaan. HP on yksi firma, jolla on resursseja tarjota vaihtoehtoja.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, elokuu 02, 2006

GPS- ja navigaattorispekulointia

Google Maps Mobilen uutta versiota kokeillessa tuli mieleen, että tähän tarvittaisiin vielä tuki GPS-vastaanottimille ja integroitu GPS päätelaitteisiin.

En ole jaksanut säätää erilaisten Bluetooth-GPS-palikoiden kanssa, koska sellainen ei kuitenkaan ole mukana juuri silloin, kun tarvetta olisi. Eihän sitä välttämättä tiedä etukäteen, haluanko löytää jonnekin ja tarvitsevani opasteet perille.

Jonkin aikaa on spekuloitu Nokia N95:n tuovan integroidun GPS:n Nokian N-sarjaan. Muut ovat jo yrittäneet. Jo nyt HP:llä on parikin GPS:llä varustettua iPAQ:ia (hw6500- ja hw6900-sarjat) ja Fujitsu-Siemensillä taas Pocket Looxi N100, T810 ja T830.

Canalysin tuoreimmassa converged market -raportissa ainakin ennustetaan parempia aikoja GPS-kämmenlaitteille erityislaitteiden sijasta:

“The GPS navigation demand that has served device vendors so well in Europe over the past couple of years has undergone a huge transformation. Dedicated portable navigation devices have the lion’s share now, and we are starting to see smart phones make an impact here too for certain types of user. The navigation sector is a superb example of how quickly a market, and the fortunes of the players in that market, can change.”

Kilpailijat eivät luovuta. Monet autovalmistajat ovat tarjonneet kalleimpiin malleihinsa LCD-näyttöä, GPS-vastaanotinta ja navigaattorisoftaa. Nyttemmin niitä alkaa saada myös edullisempiin autoihin. Etuna on riippumattomuus kännykästä, iso värinäyttö ja helppo käytettävyys, kun kyse on tähän tarkoitukseen optimoidusta laitteesta ja softasta.

En osaa arvioida GPS-vastaanottimen virrankulutusta, mutta satunnaiseen käyttöön ja ihan jalankulkijanakin GPS tuntuisi silti toivottavalta mobiililaitteessa.

Softapuolellakin on kiinnostavia mahdollisuuksia. Ostavatko ihmiset Navicoren, Route 66:n ja TomTomin kaltaisia melko kalliita ohjelmistoja, vai laajentuuko Google tälle alueelle? USA:ssa uusin Google Maps Mobile tarjoaa jo tosiaikaiset liikennetiedot. Hakujen, karttojen ja satelliittipaikannuksen yhdistämisessä olisi mahdollisuuksia.

Kumpi on kätevämpää, ladata karttoja verkosta tarpeen mukaan vai ostaa muistikortilla esimerkiksi koko Euroopan paketti? Minä toivoisin yhdistelmää, eli mahdollisuutta ostaa vaikka Suomen kartat netistä ja kopioida ne muistikortille, ja jos satun tarvitsemaan yhtäkkiä vaikka Amsterdamin karttoja, ne päivittyvät halutessani mobiililaitteeseen netistä. Nykyisillä roaming-hinnoilla kartat pitäisi tietysti hakea jo kotimaassa tai vaikka hotellin WLAN:n kautta.

Kovasti on avoimia kysymyksiä ja seurattavia näkökulmia.

Tunnisteet: ,

lauantai, toukokuu 20, 2006

HP:n "iPAQ-strategiasta" taas

Perjantaina ilmestyneessä Tietoviikossa (Tivi 19/2006, s. 6) on juttu HP:n mobiilitapahtumasta San Franciscosta. Siellä todettiin, että "iPAQ on osa kokonaisuutta".

On hyvä alkuun muistaa, että HP:lle "mobiili" sisältää myös "portablen" eli kannettavat tietokoneet. Kyynikko väittäisi, että noin on pakko sanoa, koska HP:n kämmenlaitteiden myynti laskee jopa 25 prosentin vuosivauhtia, vaikka koko markkina kasvaa 10 tai jopa 15 prosenttia vuodessa.

On sanottava, ettei tämä Tietoviikon välittämä juttukaan aivan selvitä mikä se HP:n strategia on. En syyttäisi kollegoita Tivissä, vaan HP:ltä näyttää yksinkertaisesti puuttuvan iPAQ-strategia. HP:n pc-johtaja Todd Bradley vakuutti tilaisuudessa, että perinteisiin kämmenmikroihin (aka PDA) riittää vielä uskoa. Toisaalta vastaava pomo Chin-Teik See Aasian ja Tyynenmeren alueella sanoi Cnetille aiemmin, että tämä bisnes kuihtuu neljässä vuodessa. Minä olen saanut molempia lausuntoja.

HP:ssä ei haluta enää oikein tuoda markkinoille perinteisiä PDA-laitteita ilman langattomia yhteyksiä, toisaalta puhelinmalleja ei uskalleta sanoa puhelimiksi ja taas välillä väitetään, että puhelinominaisuuksiin optimoitu laitekin on tulossa. Kovin vähäistä tuotetarjonta vain on menneiden vuosien julkistuksiin verrattuna.

HP on myös jostain syystä onnistunut tekemään julkistuksista aika sekavia. Siinä missä Nokian ja kumppaneiden julkistukset ovat isoja mediatapahtumia, HP:ssä ei aina edes tiedetä milloin tai missä jokin laite on julkistettu. Esimerkiksi HP iPAQ hw6900 -sarjaa ei julkistettu virallisesti 3GSM 2006:ssa Barcelonassa (olin heidän lehdistötilaisuuksissaan paikalla), mutta nyt jälkikäteen väitetään julkistuksen tapahtuneen siellä. Laite oli toki messuosastolla esillä, mutta se sivuttiin ohjelmassa täysin.

Viime vuonna HP:stä sanottiin, että 3G-verkkoja tukeva iPAQ tulee tänä vuonna. Tänä vuonna sanotaan, että se tulee ensi vuonna. On vaikea enää uskoa mitään.


* * *

Ei minulla ole mitään iPAQeja vastaan. Olen ollut tyytyväinen iPAQ hx4700:n käyttäjä pari vuotta. Se on ollut hyvä laite, eikä mikään niin sanottu älypuhelin ole pystynyt eikä pysty edelleenkään tarjoamaan samaa suorituskykyä. Valitettavasti laitteen näyttö jotenkin magnetisoitui tai muuten kärähti tällä viikolla (sateenkaarimaisia väriläiskiä), joten tuo saattaa jäädä minun viimeiseksi perinteiseksi PDA:ksi.

Jatkossa HP:n pitäisi minusta keskittyä helppokäyttöisiin laitteisiin, joissa on ainakin GSM-, GPRS- ja WLAN-yhteydet sisäänrakennettuna. Tärkeimmät ohjelmistot ovat Windows Mobile 5.0:ssa mukana. Näitä saa HTC:ltä liukuhihnalta, ei pitäisi olla vaikeaa saada markkinoille.

Otan nyt toistaiseksi lasillisen iPAQin muistolle, toivottavasti ei viimeiselle.

Tunnisteet: ,

torstai, toukokuu 04, 2006

HP iPAQ ja WM5-päivityksistä

Pocket & Smartphone Magazinen printtiversio tipahti keskiviikkona postilaatikkooni (kuukauden myöhässä digiversiosta), jossa näin linkin keskusteluun HP iPAQ hx4700:n Windows Mobile 5 -päivityksestä.

En ollut odottanut sitä, koska viimeksi helmikuussa kysyessäni HP:n EMEA-tason johtaja ja PR-kontakti sanoivat, ettei moista aiota tarjota. Eipä ole ensimmäinen kerta, kun HP:llä yhdessä päässä ei johto tiedä mitä toisaalla tehdään.

En ole vielä aikeissa ostaa softapäivitystä (sitä ei näemmä jaeta maksutta), koska käyttäjien kokemusten perusteella päivityksestä on seurannut suorituskyvyn kanssa ongelmia.

Toinen ongelma on se, että Microsoft ActiveSync 4.1 keskustelee WM5-laitteiden kanssa TCP/IP:llä synkronoinnissa, ja Windows-työkoneeni softapalomuuri estää liikenteen. Microsoftilla on ohjeet ongelman kiertämiseen, mutta en oikeuksillani pääse muuttamaan tällaisia asetuksia.

HP:n sinänsä tasokas laite on minulla edelleen käytössä Pocket PC -softan testauksessa, äänimuistiona sekä usein web-päätteenä Opera-selaimen, VGA-näytön (480 x 640 <> 640 x 480) ja tehokkaan suorittimen ansiosta. Kalenteri- ja sähköpostikäytössä iPAQistani on tullut tarpeeton, esimerkiksi S60-puhelin ajaa jo saman asian.

Tunnisteet: ,

tiistai, joulukuu 13, 2005

Huhut: HP lanseeramassa älypuhelinta

(Päivitetty 13.12.2005 klo 01.30: lisäsin vähän tarpeellista itsekritiikkiä loppuun.)

Huomasin msmobiles.com:ssa huhukirjoituksen HP:n tulevasta älypuhelimesta. Siitä on keskusteltu ainakin HowardForumissa. Tähän asti HP:n markkinoille tuomat GSM- ja GPRS-päätelaitteet iPAQ-kategoriassa ovat olleet yrityksen mukaan jotain navigaattoreita tai viestilaitteita, mutta ei siellä oikein itsekään tunnuta tietävän mitä myydään. Sekava viesti ei uppoa asiakkaisiin.

Suomessa osa HP:n edustajista puhuu uusista iPAQeista puhelimina, toiset viestilaitteina tai navigaattorina (GPS-malli). HP:n kansainvälisellä puolella tunnutaan olevan ihan yhtä hämillään. Keväällä HP:n Alberto Bozzo lupaili minun ja monen muun 3GSM-haastattelussa Cannesissa UMTS-älypuhelinta vuoden 2006 alkupuoliskolle. On siitä puhuttu Suomessakin sen jälkeen.

Jos HP nyt tuo markkinoille Windows Mobile SmartPhone -puhelimen, sitä ei voi yrittää kiertelemällä väittää muuksi kuin puhelimeksi. Sitten pitäisi vielä päättää myydäkö kuluttajille vai yrityksille, kenen kanssa kumppanoitua sähköpostissa ja muissa palveluissa ja myydäkö muutaman ison operaattorin kautta vaiko samoissa jakelukanavissa kuin muita HP:n koneita. Tähän asti tämä ei ole näyttänyt kovin selkeältä.

Minulla on ollut iPAQit h6340 (GSM/GPRS/WLAN) ja uudempi hw6515 (GSM/(E)GPRS/GPS) pikatestissä. Molemmat olivat "ihan kivoja", mutta jotain käytettävyydessä vielä puuttui. Neliö näyttö hw6515:ssa on ongelmallinen, koska suurin osa softista on kehitetty 240 x 320 tai 480 x 640 pikselille eli eri kuvasuhteelle. WLAN:n pois jättäminen oli myös huono idea.

Minusta HP:n pitäisi

  • puhua rehellisesti älypuhelimista ja optimoida käytettävyys tähän,
  • keskittyä hyöty- ja yrityskäyttäjiin (pikaviestit, sähköposti, GPS-navigointi, web-selailu jne),
  • tuoda markkinoille houkuttelevia GSM-, UMTS- ja WLAN-yhdistelmämalleja,
  • panostaa lokalisoituihin QWERTY-näppäimiin,
  • tuoda toimiva MS Exchangea tukeva push-sähköposti kaikkiin iPAQeihin niin pian kuin mahdollista,
  • hakea paikallisia kumppaneita, kuten Suomessa Elisan ja Soneran yritysasiakkaat,
  • keskittyä pelkissä PDA-laitteissa navigointi- ja yrityssovelluksiin integroidun GPS:n kera,
  • brändätä ja taata yhtenäinen palvelu- ja softa-alusta kaikille iPAQeille ja ehkä tärkeimpänä
  • antaa ja korostaa käyttäjien päätöstä siinä, missä määrin painottavat data-, puhe- ja viestiominaisuuksia.

Enkä minä tietenkään kuvittele, että osaisin tehdä HP:n bisnestä paremmin kuin itse tekevät. Havaintoni vain ovat, että näillä osa-alueilla HP:n kilpailijat ovat olleet vahvempia. Kertokaa, jos olen väärässä.

Tunnisteet:

tiistai, lokakuu 25, 2005

Canalys: Nokia selvä ykkönen älypuhelimissa

Tutkimusyhtiö Canalys on julkaissut raportin ja tiedotteen älypuhelinten markkinaosuuksista maailmalla vuoden 2005 kolmannen neljänneksen aikana.

Nokia on Canalysin mukaan edelleen selvä ykkönen, ja kaukana perässä tulevat Palm, RIM Blackberry, Motorola ja HP. Palmia vauhdittivat Palm Treo 650 -sarjan puhelimet ja HP nousi takaisin TOP-5:een iPAQ hw6500 -sarjan laitteilla. Kyse ei ole vain GSM/GPRS-yhteyksistä, vaan integroitu GPS on Canalysin mukaan houkutellut ostajia.

Canalysin arvio markkinaosuuksista

Canalys arvioi hyvin myyneiksi Nokian puhelimiksi 3G-mallit 6630, 6680, N70 ja N90 sekä vanhemmista edullisempi 6600.

Suhteellisesti nopeimmin kasvoivat Motorolan älypuhelintoimitukset, jonka Linux-puhelin on myynyt hyvin Kiinassa, arvioi Canalys.

Tunnisteet: ,

perjantai, elokuu 12, 2005

HP iPAQ hw6700 -huhut

David Ciccone raportoi löytäneensä HP UK -sivuilta kuvia ja esityksen tulevasta HP iPAQ hw6700 -kämmenmikron ja -puhelimen, jossa on Suomessa juuri myyntiin tulleeseen hw6500-sarjaan verrattuna WLAN-tuki (802.11b ja 802.11g). Windows Mobile 5.0 eli uudempi käyttöjärjestelmä ja tehokkaampi Intelin suoritin (Intel XScale 312 MHz) vain mini-SD-muistikorttipaikka. Dave kommentoi havaintoja ja taustoja myös tuoreessa podcastissaan (MP3).

Muutokset hw6500:aan eivät siis ole isot, WLAN-tuki mukana, mutta tavallinen SD-slotti jää pois. Uudempi käyttöjärjestelmä ei ole iso juttu, koska sen saanee päivityksenä hw6500:aan jatkossa.

Myös Business Week kirjoitti uudesta iPAQ:sta, joten kyse ei ole vain harrastajan fantasioista.

Tunnisteet: