Matkapuhelinten tai älypuhelinten firmware-ohjelmistojen päivitykset ovat joillekin laitevalmistajille arka aihe. Niistä ei pahemmin puhuta, leikitään kuin niitä ei tarvittaisi eikä taatusti myönnetä, että päivityksistä on jo tullut osa arkea - PC-tietokoneiden tapaan.
Esimerkiksi oma jo edesmennyt Nokia 7650 -puhelimeni oli kaksi kertaa huollossa saman ohjelmistovian takia. Muistinhallinan bugi aiheutti muistin tukkiutumisen ja laitteen lukkiutumisen. Ensimmäisellä kerralla tuli kokonaan uusi laite, toisella kertaa vain päivitetyllä softalla. Huolto kesti ensimmäisellä kerralla kolme ja toisella kaksi viikkoa. Jos olisin päivittänyt laitteen ajoissa ensimmäisestä firmware-versiosta (v3.12), olisin säästänyt aikaa ja Nokia olisi säästänyt rahaa.
Kämmenmikro- ja puhelinvalmistajista jo esimerkiksi HP, Siemens ja Sony Ericsson tarjoavat firmware-päivitykset internetissä. Softa asennetaan PC:lle, klikataan pari kertaa ja laite on päivitetty. Ongelmia on joskus, mutta vähemmän kuin nykyisin tarvetta juosta huolloissa.
Arvelenkin, että Nokiakin joutuu jossain vaiheessa myöntymään tähän: älypuhelimet ovat jo tietokoneita, eikä softan päivittäminen huollossa ole enää realistista. Jos kyseessä on uusi laite, softapäivitystä ei välttämättä vielä edes ole huolloissa, ja silloin laite lähtee viikkojen kierrokelle ulkomaille. Kunhan Symbian- tai Windows CE -viruksia alkaa levitä tai tietoturva-aukkoja löytyä, voivat sellaiset valmistajat olla pulassa, joiden asiakkaat eivät saa laitteitaan päivitettyä kohtuullisella vaivalla.
Nokian 9210i-kommunikaattorissa oli jo softabugeja. Loppuvuonna myyntiin tuleva 9500 on monta kertaluokkaa avoimempi ja monimutkaisempi laite. Jo WLAN-yhteydet tekevät siitä alttiimman tietoturvauhkille. Ainakin yritykset vaativat mahdollisuutta ajaa firmware-päivitykset keskitetysti lähiverkosta tai langattomina OTA-päivityksinä (FOTA, Firmware Over The Air).
Tunnisteet: Firmware