[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, lokakuu 20, 2007

Nokia E90 sai A-GPS-tuen

All About Symbian kertoo, että Nokia E90 on saanut uusimman firmware-päivityksen myötä tuen A-GPS:lle (Assisted GPS), joka ainakin N95:ssä nopeuttaa huomattavasti "fixin" saamista. Suomeksi esimerkiksi Nokia Mapsissa ja Sports Trackerissä käyttäjän paikantaminen onnistuu huomattavasti nopeammin, parhaimmillaan alle 30 sekunnissa.

En ole moneen kuukauteen käyttänyt E90:tä, mutta yritän ehtiä perehtyä siihen uusimman firmwaren kanssa taas pian. Blogikommenteissa ja Jaikun kautta on tullut monia aihe-ehdotuksia.

Tunnisteet: , ,

lauantai, elokuu 25, 2007

Samsungiin Windows Mobile 6.0 -päivitys

Useampikin Windows Mobile -laitevalmistaja tarjoaa maksutonta päivitystä WM 5.0:st WM 6.0:aan. Yritin tätä Samsung SGH-i600:n kanssa, jonka netistä saatava päivitys julkaistiin joskus kesällä.

Samsungin ohjeiden mukaisesti asensin modeemiajurin ja päivitysohjelman. Laite on kiinni USB-kaapelilla ja yhteys muodostettu ActiveSynciin. Päivitys jumittaa silti 0%:iin. Ensin luulin laitteen kuolleen yhteyden katkettua, mutta se käynnistyikin vielä uudelleen akun irroittamisen jälkeen.

Huomenna kokeilen uudelleen toisella koneella, mutta nyt paistamaan pihvejä ja punaviini auki. Kaikkea sitä lauantaina yrittääkin.

Tunnisteet: ,

maanantai, elokuu 13, 2007

Tee-se-itse vai huoltopäivitys

Useampikin kollega on kysellyt kannattaako Nokian tai muiden valmistajien kännyköiden firmwaret päivittää itse vai viedä huoltoon. En minä tiedä. Se tuntuu olevan tuurista kiinni. Millaiset ovat onnistumisprosenttinne?

Jotkut ovat valitelleet Nokian S60-laitteiden menneen softapäivityksessä tilttiin, mutta toisilla taas toimii ongelmitta. Syitä voi vain arvailla. Erilainen softakokoonpao? Löystynyt USB-liitäntä? Tiedonsiirtohäiriö?

Huoltoon viemisestä on vähän vaivaa, mutta ainakaan laitteen ei pitäisi kadota pidemmäksi aikaa. Tietysti jos itse laitteessa on fyysistä vikaa, huoltokin kestää. Minun E70 on ollut nyt viikon poissa ohjaintapin korjausta varten. Softan päivitin sitä ennen, mutta tappi ei alkanut toimia, joten tulkitsin ongelman laiteviaksi.

Olen muuten yrittänyt löytää helppoa ja nopeaa palikkaa lisätä blogiin suomenkielisiä huutoäänestyksiä. Ottaisin ilolla ehdotuksia vastaan. Kaikissa löytämissäni tuntuu saavan kysymykset tai vastaukset vain englanniksi.

Huolloiista ja takuuvaihdoista täällä keskusteltiin ainakin lokakuussa 2005.

Tunnisteet: ,

lauantai, toukokuu 05, 2007

N95 paranee softapäivityksellä

Symbian Freak kertoo, että Nokia N95:n softapäivitys toisi parannuksia esimerkiksi roamaukseen verkkojen välillä, puheluiden äänenlaatuun, muistin loppumiseen, erityisesti still- ja videokuvaukseen, videokuvauksen ja multimediatoimintojen käynnistymisnopeuteen ja WLAN-yhteyksien vakauteen.

Matkapuhelininfon foorumissa on myös väitetty, että uudella softalla GPS toimisi nopeammin. Ensimmäisessä softaversiossa se on kokemusteni perusteella tosi hidas. Tiedä sitten mikä on piirin vs. softan osuus.

Aika isoja muutoksia, vai mitä? Ensimmäinen myyntiversio ei tainnut olla aivan valmis. Sen pohjalta useimmat mediat ovat kuitenkin joutuneet tekemään tuotearvionsa.

Minulla taisi olla tuo firmis v1.0.0.018 testissä. Olisiko pitänyt jättää mainitsematta lehtijutussa muistiongelmat ja muu epävakaus? Tein kompromissin. Mainitsin ne, mutta arvioin aiempien kokemusten pohjalta softapäivitysten korjaavan sellaiset. Lupausta ei voi antaa, koska Nokia ei vielä julkisesti listaa tunnettuja softabugeja.

Tunnisteet: , ,

torstai, maaliskuu 08, 2007

Nokia Software Updater valmistui

Nokia julkisti eilen Software Upfaterin virallisen version. Minulla ei ole siitä paljon kirjoitettavaa, koska softa vain jumittuu molemmissa Windows XP SP2 -koneissa.

Ensin Symantec Internet Security kysyy, sallitaanko NSU:lle yhteys nettiin. Kyllä, aina. Minulla on E70 kiinni USB-kaapelilla ja yhteys toimii, mutta NSU vain siis jumahtaa käynnistyksessä.

Harmi sinänsä, laitteen softa on päivätty 30-05-2006, ja uudemmat ovat kuulemma paljon vakaampia.

Tunnisteet:

tiistai, lokakuu 10, 2006

Nokian firmware-tiedot netistä

Moni Nokia Software Updatella kännykkänsä päivittämistä harkinnut on miettinyt, mitäköhän muutoksia uudessa versiossa on, tai mikä ylipäätään on uusin versio. Sain linkkivinä Nokialaisten ohjelmistojen päivityshistorian.

Kokeilin hakua useilla malleilla, eikä siellä näyttänyt vielä olevan versiohistoriaa eri versioiden muutoksille. Toivottavasti ne saadaan mukaan, jotta tietokannasta olisi enemmän hyötyä päivitystä harkitseville.

En myöskään tiedä tietojen lähdettä tai osaa arvioida luotettavuutta.

Tunnisteet:

keskiviikko, elokuu 30, 2006

S60-parannuslistani

Tommi Vilkamo kyseli S60-sovellusblogissa ajatuksia ja palautteita S60:n mukana tulevista ohjelmista. En malta olla kommentoimatta täälläkin, kun S60-laite on säännöllisessä käytössä.

Suurin osa S60:n Today-näkymän tilasta on tyhjänä.


Ohjelmat ja käytettävyys

 • Today-näkymä hyötykäyttöön. Nyt siihen saa ainakin N-sarjalaisissa vain pari seuraavaa kalenterimerkintää, ja suurin osa tilasta jää hyödyntämättä.
 • Kuvakkeita on aika paljon, ja sovellusten löytäminen on jo vaikeaa. Mikä on työkaluissa, toimistossa tai omissani? En valitettavasti osaa vielä sanoa, millaisia parannuksia tähän 3x4-ruudukon malliin kaipaisin.
 • Kalenteriin kaipaisin parannusta ainakin monipäiväisten tapahtumien tukeen. Nyt näen ne kalenterissa vain ensimmäisenä päivänä.
 • S60-selaimesta tuntuu puuttuvan esimerkiksi tunnusten ja salasanojen tallennus (evästeisiin).
 • Web- ja WAP-selaimen pitäminen erikseen sekoittaa turhaan.

Verkot

 • 3G-/GPRS- ja WLAN-verkkojen välillä vaihtaminen sulavammaksi. Nyt se vaatii liikaa käsityötä. N-sarjalaisissa ainoa tapa käyttää WLAN-verkkoja on valita yhteystavaksi "Kysy aina".
 • E-sarjalaisissa yhteysosoitteet ratkaisevat tämän, mutta niiden määrittäminen tuntuu hankalalta. Eivätkä kaikki, edes S60:n omat sovellukset tuo yhteysosoiteryhmiä.
 • SIP-asetusten määrittäminen on jo melkein rakettitiedettä. Missä on opastava "wizard"?
 • Automaattinen näppäinlukitus. Minä olen tämän jo hakenut, mutta aika monelta se puuttuu, jotka eivät osaa ohjelmia asentaa.
Suorituskyky
¨
 • Muistin ja sovellusten hallintaan selkeyttä. Nyt sovelluksia tuntuu käyttäjän kannalta S60 3rd. Ed. -laitteissa satunnaisesti. Otan yhden kuvan, ja ruutukaappari tai selain sammuu taustalta. Koskaan ei tiedä mikä toiminto kaataa selaimen tai muun perussovelluksen.

* * *

Lisäksi voisi tietysti toivoa monenlaisia apu- ja työkaluohjelmia lisää, mutta näissä alustan kehittäjän pitää tasapainotella kehittäjä- ja operaattorisuhteiden kanssa. Käyttöjärjestelmän mukaan ei kannata laittaa kaikkea, jotta sille kannattaa kehittää lisää ohjelmia.

S60:n selaimen RSS-lukija on yksi rajatapaus. Monet ovat valitelleet sen yksinkertaisuutta, mutta minulle se on riittänyt tähän asti. Pitäisikö S60:n mukaan saada parempi, vai onko se kolmansien osapuolien apaja?

Toisaalta taas today-näkymää ei minusta oikein voi ostaa 3rd party -virityksenä, koska se on alustan ja käyttöliittymän ydintoiminto. En ole toistaiseksi löytänyt tähän laajennusta tai parannusta, joka ei esimerkiksi hidastaisi käyttöä tai kuluttaisi liikaa muistia.

Kunhan firmware-päivitykset saa jatkossa uusiin S60-laitteisiin, suorituskyky- ja vakausasiat oletettavasti paranevat tuntuvasti, kun ensimmäisten myyntiversioiden bugeista pääsee helpommin eroon.

Tunnisteet: , ,

torstai, helmikuu 23, 2006

FOTA puhelimiin jo tänä vuonna?

Nokian uusien E- ja N-sarjan puhelinten lähestyessä on virkistynyt keskustelu FOTA:sta (Firmware upgrade Over The Air), eli puhelinten softapäivityksistä verkon yli. Onkohan tätä odotettavissa jo tänä vuonna? S60-spekseissä (PDF) sanotaan, että FOTA-tuki sisältyy S60 3rd Edition Feature Pack 1:een. Se ei tarkoita, että ensimmäiset Nokian Symbian 9.1 -puhelimet tukisivat ominaisuutta. Minulle ei Forum Nokiassa ei näytä lukevan "Feature Pack 1:stä" esimerkiksi N80:n tai N92:n kohdalla.

Käsitykseni on tähän asti ollut, että FOTA tulee vasta vuonna 2007. Jos homma toimii, kehitys lienee hyvästä. Kukaan ei enää kuvittele, että puhelinten softat olisivat valmiita kauppoihin tullessa. Asiakkaiden kyykyttäminen ja huoltojen kustannukset vähenevät, jos puhelimet voidaan päivittää verkon yli.

Ajatelkaapa, jos Windows-kone pitäisi toimittaa huoltoon aina, kun se kaipaa päivityksiä. Kännykät eivät vielä onneksi kaipaa päivityksiä yhtä usein.

Tunnisteet:

perjantai, lokakuu 21, 2005

F-Secure tappoi Sony PSP:n

F-Secure on julkaissut weblogissaan huumorihenkisen videon, jossa PSP tapetaan haittakoodilla. Se osoittaa, että laitteessa ei kannata ajaa ohjelmia, joiden alkuperästä ja luotettavuudesta ei ole varma.

Ainakin Pelit-lehden keskustelufoorumissa moni PSP:n omistaja on kertonut käyttävänsä vanhempaa 1.5x-firmware-versiota voidakseen kokeilla erilaisia epävirallisia ohjelmia. Ei ole mitenkään mahdotonta, että joku asentaisi PSP:hen epähuomiossa haittaohjelman, joka tappaa laitteen käyttökelvottomaksi. Se onnistuu ilmeisen helposti.

En ole vielä tarkistanut maahantuojalta, mutta ymmärtääkseni sen ja Sonyn kanta on, että jos PSP:hen asennetaan epävirallisia ohjelmia, takuu ei korvaa vahinkoja.

F-Securen videototeutus on hyvä idea, ja samaa voitaisiin hyödyntää jatkossa esimerkiksi kännykkävirusten toiminnan havainnollistamisessa.

Tunnisteet:

perjantai, syyskuu 02, 2005

Sony PSP rokkaa

Parin viikon käytön jälkeen olen edelleen vaikuttunut, Sony PSP on makea laite. Iso ja kirkas värinäyttö, hyvät kontrollit, nopeat valikot, helposti toimiva WLAN ja riittävästi tehoa.

Aiemmin pidin mahdottomana, että käsipelikonsolille voisi järkevästi toteuttaa 3D-pelejä, mutta jo pelillisesti tylsät Ridge Racer ja WipeOut osoittavat, ettei haaste ole mahdoton.

PSP:n 'coolness factor' on tippunut lähinnä siksi, että hyvät PS2-hitit vielä puuttuvat. Kunhan GTA ja Gran Turismo saadaan PSP:lle, on pelitilannekin hetken hyvällä mallilla.

Ensivaikutelmia PSP:stä:
 • WLAN-moninpeli kahden PSP:n välillä toimii hienosti, mutta miksei peliseuraa voi heti etsiä internetistä (tyyliin Xbox Live)?
 • Elokuvien rippaaminen PSP:lle on helppoa ainakin Movies on PSP -softalla. Sonyn bisnesideaa myydä ihmisten jo DVD:llä hankkimat elokuvat uudelleen UMD:llä en ymmärrä. 20 euroa tuntuu paljolta, kun saman elokuvan rippaa kohtuullisella kuvan- ja äänenlaadulla jo 512 megatavun MS Duo Pro -kortille. Isompiakin saa, mutta ne ovat jo kalliimpia ja vielä kalliimpia. Harmi ettei Sony tue SD-kortteja.
 • PSP:n heijastava näyttö toimii parhaiten sisätiloissa vähän hämärässä, kun taas kirkkaassa päivänvalossa se muuttuu herkästi peiliksi.
 • PSP:n firmware 2.0 tuo web-selaimen, joka toimii yllättävän hyvin (katso esmes HS.fi ja Tietokone.fi). Parhaiten selain soveltuu tekstisivujen selailuun.

Klikkaa suurennosta varten

Onko PSP sitten jo noin 300 euron arvoinen? Siihen en osaa vastata. Kamppailen itsekin kysymyksen kanssa. Järki sanoo ei, mutu sanoo kyllä. Siistit lelut -faktori hehkuu punaisella.

Kovasti PSP on herättänyt kysymyksiä ja mielenkiintoa viimeaikoina, kun sitä ei vielä kauhean hyvin tunneta. Eräs taksikuski ilmoitti tällaisen jo ostavansakin... kuulemma 2-vuotiaalle pojalleen. ;-)

Aiempia kirjoituksia aiheesta

Tunnisteet: ,

lauantai, tammikuu 08, 2005

Nokialta omatoimiset softapäivitykset jo 2005?

Tähän asti internetistä ladattavia ja PC:n kautta asennettavia puhelinten (firmware-)päivityksiä ovat tarjonneet ainakin PalmOne, Siemens ja Sony Ericsson.

Nokian uskotaan tuovan käyttäjien asentamat softapäivitykset langattomasti PC:tä tarvitsematta FOTA-tekniikalla (Firmware Over The Air) vuonna 2007. Tuoreiden huhujen mukaan päivitykset olisivat kuitenkin tulossa mahdollisesti jo tänä vuonna PC:n ja USB-liitännän kautta asennettuna.

Nokia ei ole minusta liian aikaisin liikkeellä, koska etenkin Series 60 -puhelinten madot ja troijalaiset ovat uutisotsikoissa jo viikoittain. Aihe on myös talous- ja tekniikkamedioissa hyvin myyvä, esimerkiksi ITviikko julkaisi McAfeen tiedotteen sellaisenaan, vaikka tutkimuksen tilaajalla (Network Associates / McAfee) on selvästi oma lehmä ojassa.

Lienee silti vain ajan kysymys, että avoimen alustan puhelimiin tarvitaan näiden takia korjauksia tai päivityksiä.

Tunnisteet:

sunnuntai, heinäkuu 25, 2004

Älypuhelinten softapäivitykset internetistä

Matkapuhelinten tai älypuhelinten firmware-ohjelmistojen päivitykset ovat joillekin laitevalmistajille arka aihe. Niistä ei pahemmin puhuta, leikitään kuin niitä ei tarvittaisi eikä taatusti myönnetä, että päivityksistä on jo tullut osa arkea - PC-tietokoneiden tapaan.

Esimerkiksi oma jo edesmennyt Nokia 7650 -puhelimeni oli kaksi kertaa huollossa saman ohjelmistovian takia. Muistinhallinan bugi aiheutti muistin tukkiutumisen ja laitteen lukkiutumisen. Ensimmäisellä kerralla tuli kokonaan uusi laite, toisella kertaa vain päivitetyllä softalla. Huolto kesti ensimmäisellä kerralla kolme ja toisella kaksi viikkoa. Jos olisin päivittänyt laitteen ajoissa ensimmäisestä firmware-versiosta (v3.12), olisin säästänyt aikaa ja Nokia olisi säästänyt rahaa.

Kämmenmikro- ja puhelinvalmistajista jo esimerkiksi HP, Siemens ja Sony Ericsson tarjoavat firmware-päivitykset internetissä. Softa asennetaan PC:lle, klikataan pari kertaa ja laite on päivitetty. Ongelmia on joskus, mutta vähemmän kuin nykyisin tarvetta juosta huolloissa.

Arvelenkin, että Nokiakin joutuu jossain vaiheessa myöntymään tähän: älypuhelimet ovat jo tietokoneita, eikä softan päivittäminen huollossa ole enää realistista. Jos kyseessä on uusi laite, softapäivitystä ei välttämättä vielä edes ole huolloissa, ja silloin laite lähtee viikkojen kierrokelle ulkomaille. Kunhan Symbian- tai Windows CE -viruksia alkaa levitä tai tietoturva-aukkoja löytyä, voivat sellaiset valmistajat olla pulassa, joiden asiakkaat eivät saa laitteitaan päivitettyä kohtuullisella vaivalla.

Nokian 9210i-kommunikaattorissa oli jo softabugeja. Loppuvuonna myyntiin tuleva 9500 on monta kertaluokkaa avoimempi ja monimutkaisempi laite. Jo WLAN-yhteydet tekevät siitä alttiimman tietoturvauhkille. Ainakin yritykset vaativat mahdollisuutta ajaa firmware-päivitykset keskitetysti lähiverkosta tai langattomina OTA-päivityksinä (FOTA, Firmware Over The Air).

Tunnisteet:

keskiviikko, kesäkuu 02, 2004

#¤%&¤%/"#¤&:n iPaq teki sen taas!

Saa tapahtua melkoisia ihmeitä Pocket PC -laitteiden kehityksessä, että ottaisin tällaisen ensisijaiseksi viestintälaitteeksi. Olin aiemmin matkalla töihin, joten luin matkalla sähköposteja, lähetin työkaverille viestejä Messengerillä ja tarkistelin webistä päivän uutisaiheita ja tapahtumia. Kaikki toimi hienosti.

Tämän jälkeen siirryin konttorille, iPaq telakkaan synkkausta varten ja virta päälle. Vaan ei käynnisty. Uusi yritys. Ei vieläkään. Otin akun irti ja kokeilin sen jälkeen. "Welcome to iPaq" sanoo laite. Eli tällä kertaa ei tarvitse lähettää huoltoon. Tosin kaikki kalenteri-, osoitekirja- ja muistiinpanomerkinnät menivät sen sileän tien tehdasasetuksille palautuessa, jotka eivät olleet muistikortilla. Kaikki arvokas tieto tietysti on muistikorteilla, koska olen (yllätys yllätys), osannut jo varautua tähän.

Kämmenmikroa tai puhelinta harkitsevan kannattaa tosissaan harkita haluaako sitä Pocket PC -käyttiksellä. PalmOS- ja Symbian-laitteet eivät tee tällaista. Minulle Pocket PC on ollut helppo valinta, kun sen käyttöliittymä ja Windows-tyyliset softat ovat ennestään tuttuja. Vahinkoa ei muutenkaan syntynyt, koska pääsin heti synkkaamaan tiedot Outlookista takaisin, mutta jos olisin ollut vaikka työmatkalla jossain hevontiesmissä, olisi taas ottanut päähän rankasti.

Edit 2.6.2004 klo 15.14: HP:n sivuilta löytyi iPaq h5550:lle uudemmat firmware- ja ROM-ohjelmistoversiot. Päivitin laitteen ja raportoin jatkoissa, törmäänkö ongelmaan uudelleen. Jos vanhat merkit pätevät, siihen ei pitäisi kulua kuukautta tai paria pidempään.

Tunnisteet: