[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, heinäkuu 01, 2007

Lomavarusteet lomalle

Jee, loma alkaa virallisesti! En taida olla ainoa, sillä blogin lukijamäärät ovat juhannuksen jälkeen pudonneet reilusti.

Poppia uima-altaalle

Mitä varusteita ja vempaimia pakkaatte mukaan matkalle tai mökille?Alla omaa listaani:
 • kamera (+laturi)
 • MP3-soitin (+laturi)
 • matkakauittimet (+patterit)
 • kännykkä (+laturi)
 • kännykkään 2 Gt microSD-kortti
 • varakännykkä (+laturi ja välikappale)

Harkitsin myös näitä

 • kannettava PC (+laturi)
 • jatkojohto

PC:n hylkäsin, koska sillä olisi liian helppo surffata netissä, seurata sähköposteja ja lipsua lomalta seuraamaan työasioita. Lisäksi sitä voisi vahingossa tehdä megalomaanisen datalaskun.

Vaikka Creative Zen Sleekini on jo kulunut ja sangen kookas soitin, sen akkukesto on aika hyvä ja äänenlaadussa en huomaa valittamista. Laitteessa on koko 14 Gt musiikkivarastoni, joten minun ei tarvitse arpoa mitä pakata mukaan.

Lisäksi hain Nokia Mapsiin Italian Veneton alueen kartan ja tutkailin Google Earthillä etäisyyksiä Venetsiaan ja Veronaan sekä naapurimaahan Sloveniaan.

Kartat kannattaa hakea Nokia Mapsiin etukäteen.

Google Earthillä ja Mapsilla on hauskaa virtuaalimatkailla etukäteen ja laskea vaikka etäisyyksiä.

Google Maps for Mobilesta (jota siis arvioin jo aiemmin) ei ole ulkomailla juuri iloa, koska karttoja ei pysty lataamaan etukäteen.

Datasiirto maksaa Italiassa TeliaSoneran asiakkaille 0,37 € / 50 kt TIM:n ja Windin verkoissa, tai 0,55 € / 50 kt Omnitelin (Vodafonen) verkossa. Tarjolla siis megakalliit ja sikamegakalliit vaihtoehdot.

Otan kaksi kännykkää siltä varalta, että jos saan jostain hommattua paikan päällä pre-paid-liittymän dataominaisuuksilla loman ajaksi, voin käyttää sitä kuvien lähettelyyn, navigointiin ym. sovelluksiin.

Yritän seuraavan neljän viikon ajan kotonakin vältellä PC:tä ja uutisia aktiivisesti, joten päivitykset ovat aika pitkälti tauolla. Muistakaa kuitenkin palata elokuussa tänne. Hyvää kesää!

Tunnisteet: , , , ,

keskiviikko, maaliskuu 21, 2007

Älä pudota kiintolevysoitinta

Tiistaina harmitti. Kuuntelin töissä musiikkia Creative Zen Sleekistä. Noustessani pöydän äärestä kuulokkeiden piuha tarttui laitteeseen ja se tipahti lattialle. Korkeutta pöydällä lienee alle 70 cm.

Musiikki tyssäsi siihen, mutta virta jäi päälle. Virtanäppäin ei tee mitään. Laitteessa ei ole vaihdettavaa akkua, joten en pysty sammuttamaan sitä. Tähänkö se nyt kuoli? Millaiset ovat kokemuksenne, näinkö herkkiä nämä ovat?

Tokihan moni varoitteli, ettei kiintolevy sovi mukana kulkevaan laitteeseen. Ison kapasiteetin flash-soitinta ei vain ollut tarjolla joulukuussa 2005.

Creativen soittimellani oli vuoden takuu, eli se ei ole enää voimassa. Vaan normaalikäytössä soittimen pitäisi kestää pidempään, eli voisiko tässä vedota tuotevastuulakiin?

Tuotevastuulakihan sanoo, ettei valmistajan vastuu lopu takuuaikaan, jos vika johtuu valmistusvirheestä ja tuotetta on käsitelty asianmukaisesti ja ohjeiden mukaan. Onko MP3-soittimen normaalia käyttöä, että se saattaa pudota lattialle? En taida olla vahvoilla tässä.

Olen käyttänyt MP3-soitinta myös töissä haastatteluiden ja avointen tilojen taltiointiin. Uutta haastattelutallenninta en ostakaan itse, vaan sen saa maksaa työnantaja. Enkä taida enää valita uutta kiintolevyllistä soitinta, jos se tästä on kiinni. Olisiko iPodin flash-malli luotettava?

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, tammikuu 08, 2006

Lomatesti: N70 ja muistikortti prakasivat

Minulla on ollut Kanavat-selaimen kokeilua varten lainassa Nokia N70, jota en ehtinyt palauttaa enää ennen vuodenvaihdetta. Se lähti siis mukaan Thaimaahan. Mukana oli myös pari Verkkokauppa.com:sta ostamaani Kingstonin 256 Mt DV RS-MMC -korttia.

Kenttätesti päättyi heikosti. Nokia N70 ei ilmeisesti kestänyt Thaimaan kosteutta ja lämpöä (vaikken laitetta auringossa pitänytkään), vaan etupaneelin metalliosa irtosi viiden päivän jälkeen. En aivan tiedä miksi ja miten se putosi, mutta alta pilkottaa jonkinlainen metallipinta ja liimajälkiä. Takaisin kiinni osaa ei mitenkään saa omin avuin, eli tuo ei ainakaan liene vaihdettavaksi tarkoitettu pala.

Lisäksi petti Kingstonin muistikortti, joka kadotti N70:llä kuvaamani sadat kuvat ja kymmenet videot. Tiedostojärjestelmä jotenkin sekosi, ja hakemistojen sijasta näkyy vain sekavia merkkejä. Seuraava operaatio on kokeilla Windowsissa levynkorjausohjelmia ja yrittää pelastaa kuvat ja videot. Otan kiitollisena vastaan vinkkejä hyvistä ohjelmista.

Thaimaan kosteat olot sen sijaan kestivät Canon PowerShot S70 sekä Sandiskin ja Verbatimin CF-kortit. Lisäksi Creative Zen Sleek (20 Gt) osoittautui hyväksi valinnaksi; 100 € halvempi kuin lähin vastaava Apple iPod (30 Gt) ja mukana myös FM-radio ja äänitallennin. Ainoa mistä en pidä, on hipaisukäyttöliittymä, joka ei minusta ole yhtä hyvä kuin selkeät paino- tai rullapainikkeet.

Kuva- tai videobloggausta en Thaimaasta tehnyt paria kokeilua enempää, koska GPRS-datasiirto on tolkuttoman kallista. En ottanut kannettavaa tietokonetta mukaan, jolla olisin lähetellyt kuvia hotellista tai nettikahviloista. Hotellin (Hilton Hua Hin) WLAN olisi maksanut 700 THB (noin 14 €) per viikko eli olisi ollut siedettävissä rajoissa, jos tarvetta olisi ollut.

Tunnisteet: ,

tiistai, joulukuu 20, 2005

MP3-soitin lomalle II: iPod jäi ostamatta

Menin tänään töiden jälkeen espoolaiseen ostoskeskukseen OnOffiin hakemaan iPodia, jota myyjän mukaan oli myymälässä ja varastossa. Etsimäni 30 Gt iPod löytyi, mutta myyjä ei osannut sanoa, sisältääkö myyntipaketti verkkovirtalaitteen. USB-piuha ei riitä, koska en aio ottaa lomalle läppäriä mukaan. Paketin avaamalla selvisi, että Apple pitää hinnan kohtuullisena karsimalla perusvarustuksesta lähes kaiken.

Myyjä ei edes tiennyt, olisiko heillä tarjota verkkovirtalaitetta. Miten se on mahdollista, ihmettelin. Luulisi, että useimmat kaipaavat sellaisen kannettavalle soittimelle. OnOffissa ei sellaista ollut tarjota, ja hintaakin olisi 50 €, jos sitä saisi.

Usein jälleenmyyjät ja maahantuojat perustelevat kivijalkakauppojen hintatasoa sillä, että nettikaupoissa ei saa myyjien asiantuntemusta. Mitä ihmeen asiantuntemusta? Useimmissa verkkokaupoissa tuoteseloste kertoo enemmän kuin myyjä osaa sanoa. Applelle näin surkea palvelu ei ainakaan ole kunniaksi.

Olisin voinut maksaa OnOffin sikahinnan iPodista, jos olisin saanut soittimen, suojakotelon ja verkkovirtalaitteen samasta paikasta ja heti. Apple Storesta en ehdi tilata, koska parin päivän päästä tähän aikaan olen jo lentokentällä.

Nyt harkitsen taas Creative Zen Sleekin 20 Gt mallia, jonka saa noin 280 € -- verkkovirtalaturin kanssa. Sen tiedän saavani 1-2 päivässä pikatoimituksena kotiovelle suoraan GNT:n logistiikkakeskuksesta toimitettuna.

Apple Store ei ehdi toimittaa iPodia riittävän nopeasti, ja esimerkiksi Stockalla 30 Gt iPod + verkkovirtalaturi taitaisivat nousta jo luokkaan 450 €. Olisihan noita kai Apple-erikoisliikkeitä, joista voisi saada vähän edullisemmin, mutta silloin laite pitäisi ilmeisesti itse hakea keskustasta.

Tunnisteet: ,

maanantai, joulukuu 19, 2005

MP3-soitin lomalle

Vuoden viimeinen blogi- ja työviikko on alkamassa. Olen harkinnut käyttää jotain kännykkää lomalla MP3-soittimena, mutta tullut siihen tulokseen, etteivät ne ole äänenlaadultaan, käytettävyydeltään ja akun kannalta vielä riittävän kehittyneitä. MP3-soittimelta haluan:
 • hyvän äänenlaadun
 • helpon käyttöliittymän, jota voi hallita katsomatta laitetta
 • nopean USB 2.0 -liitännän ja Windows-tuen ilman erillisiä softia (muistitikkumoodi)
 • standardin 3,5 mm kuulokeliitännän
 • vähintään 10 Gt muistia
 • hyvän akunkeston

Akkukesto puhelimessa on ongelma, koska jos musiikin kuuntelu syö akun loppuun, puhelimestakin menee virta. Se ei ole hyvä juttu.

Toiseksi nyt käytössä olevien puhelinten kanssa joutuisin säätämään välikappaleiden kanssa. Ne hukkuvat tai unohtuvat jonnekin. Nokia AD-15 adaptereita olen ostanut jo kaksi (á 15 €).

Siispä olen päätynyt 20-30 Gt MP3-soittimeen. Soittimen pitää tukea MP3-formaattia, koska minulla on jo CD:ideiltä ripattuna 10 Gt musiikkia koneilla.

Tällä hetkellä harkitsen Applen iPodin ja Creative Zen Sleekin tai Touchin vällillä ( 20 -- 40 Gt).

Ostopaikallakin on väliä. Verkkokauppa.com on tietääkseni ainoa kauppa, josta ostaessa ei tarvitse tukea Teosto-mafiaa. En nimittäin ymmärrä perusteluita sille, että minun pitäisi maksaa hyvitysmaksua MP3-soittimesta kopioidakseni sinne musiikkia, josta olen jo kertaalleen maksanut CD-levyissä.

Onko raadilla suosituksia? Ostopaikkavaatimuksesta voin tinkiä.

Tunnisteet: