[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, kesäkuu 15, 2008

Nokian Video centre ja Yle

Taannoin Nokian ja Yleisradion tiedotustilaisuudessa kerrottiin, millaisia suunnitelmia Yle Areenan tuomiseksi kännykkään on olemassa. Tilaisuudessa esiteltiin Nokia Video centre -sovellusta yhtenä käyttöliittymänä sisältöön.

Tiliaisuudessa kerrottiin myös Nokian alustavista aikeista avata videokauppa. Jutun julkaisun jälkeen minua yritettiin suostutella poistamaan artikkeli, koska se ei ollut tilaisuuden aihe. Journalismi ei nyt kuitenkaan toimi niin.

Olen aiemmin ihmetellyt, mikä Video centre -ohjelman idea on. Nyt sinne on siis lisätty Stara.fi:n ladattavia pätkiä (en taida olla kohderyhmää) ja Ylen striimattavia videoita.

Ylen videot hakevat Video centre -palvelu on yhä ilmeisen kesken. Siitä ei ole virallisesti tiedotettu, ja tarjolla on vain muutamia uutisvideoita ilman mitään kuvauksia.

Nokian johtajalla näkyi laittessaan Video centre -sovelluksessa joku 24-sarjan minijakso eli niin sanottu "mobisode", mutta tuo on kuulemma vasta pilottihanke Aasiassa.

Video centre -sovelluksessa pystyy vasta striimaamaan uutisvideoita, joiden järjestys ei selviä katsojalle.

Ylen sisältöjä ei tekijänoikeussyistä saa ladata muistikortille, joten S60-sovelluksen etu web-selaimella linkkien klikkailuun nähden jää vähäiseksi. Toisaalta taas esimerkiksi Reuters-uutisvideot saa ladata muistikortille.

Videot on jaoteltu ryhmiin yle.mobi-sivustolla Mobiiliareenassa. Pääutislähetykset pitää osata hakea kohdan T(V-uutiset) alta U:n sijaan.

Toivottavasti Nokia kehittää Video centre -sovellustaan siihen suuntaan, että videoiden etsiminen helpottuu ja lajitteluun tulee jotain tolkkua. Suomessa sisältöäkin on vielä aika vähän tarjolla.

Erikoista Ylen sopimuksissa on se, että näemmä ohjelmat saa ladata laitteeseensa tallentavan digiboksin kiintolevylle, mutta kännykkään sallitaan vain verkkoyhteyden yli toistaminen.

Tunnisteet:

keskiviikko, toukokuu 14, 2008

Yle.mobi ja netti-TV

Yleisradio on äskettäin avannut mobiilisivuston yle.mobi, jossa on tässä vaiheessa tarjolla joitain uutisia, uutisvideoita ja linkkejä. Tänään saapunut kutsu kertoo, että Yle Areena kännyköille esitellään yhteistyössä Nokian kanssa toukokuun lopussa.

Näyttää siltä, että Areenasta tuttu on demand -jakelu yleistyy myös mobiilissa. Yle ei ole onnistunut pääsemään sopuun tekijänoikeusasioissa broadcast-jakelusta, joten se ei ole mukana DVB-H-tekniikan kännykkä-TV:ssä vieläkään.

Lopullisesti Yle ei ole luopunut toivosta. Uusien palveluiden päällikkö Jari Lahti kertoi taannoin, että tässä haetaan ulkoista kumppania ottamaan osa riskistä ja neuvottelemaan sopimusasioita.

Usko DVB-H-jakeluun hupenee monilta, kun samanaikaisesti 3G-verkoissa kaista levenee ja kiinteähintaiset datapaketit yleistyvät. 3G-verkkojen kapasiteetti tuntuu jo riittävän siihen, että uutiset tmv. katsotan kerran tai pari päivässä. Jatkuvaan massajakeluun ei kaista riittäisi, mutta sellaiselle ei ole ollut kysyntääkään.

Periaatteessa broadcast- ja on demand -palvelut eivät ole toisiaan korvaavia, mutta molempiin ei välttämättä riitä yhtäaikaisesti resursseja vasta kehittyvässä mobiilimediassa. Kansainvälisesti tosiaikaisen kännykkä-TV:n ongelma on usseiden kilpailevien standardien sekamelska. Nokia ei ole onnistunut ajamaan DVB-H:ta läpi maailmanlaajuisesti.

Parin viikonb päästä kuullaan Nokiasta ja Ylestä kiinnostavia näkemyksiä siitä, miten TV- ja videotarjonta mobiililaitteissa kehittyvät.

Tunnisteet: , ,