[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, tammikuu 06, 2009

Nokia, suurin tietokonevalmistaja

Kirjailija, konsultti ja Nokiassakin työskennellyt Tomi T. Ahonen on julkaissut kiinnostavan analyysin siitä, miten Nokia suhteutuu muihin tietokonevalmistajiin laitteiden myyntimäärissä laskettuna. (via Puhelinvertailu.com)

Ahonen päätyy siihen johtopäätökseen, että lokakuusta 2007 syyskuulle 2008 toimittamallaan 64 miljoonalla älypuhelimellaan Nokia on maailman suurin tietokonevalmistaja 13,8 prosentin markkinaosuudella.

Perässä tulevat HP, Dell, Apple, Acer, ja niin edelleen. Ahonen on siis hyväksynyt älypuhelimet mobiileiksi tietokoneiksi, ja myös jopa Applen iPod touchit ovat täyttäneet kriteerit.

Siitä voisi kiistellä ikuisuuksin asti, onko Symbian S60 -puhelin tietokone. Siinä on kuitenkin natiivisti ohjelmoitava käyttöjärjestelmä, mabdollisuus asentaa sovelluksia, usein myös näppäimistö, tekstinkäsittely- ja muita ohjelmistoja, ja niin edelleen.

Tärkeämpi kysymys lieneekin, entä sitten? Onko tietokoneella tai PC:llä sellainen imago, että sitä kannattaa tavoitella? Monelle tavikselle tulevat ensin mieleen erilaiset tekniset vaikeudet, joita tietotekniikan kanssa koetaan.

Ammattilais- ja harrastelijapiirissä tietokonevalmistajaksi julistautuminen tuo myös Nokialle paineita; tekniset vaatimukset nousevat. Laitteilta voi odottaa tehokasta moniajoa, 3D-grafiikan suorituskykyä, vertailukelpoista tietoa muistista ja suorittimista, ja niin edelleen.

Tietokoneelta ei hyväksytä sitä, että selain kaatuu, kun avaa vähän raskaamman (500 kt – 1 Mt) web-sivun, kuten vielä minun Nokia E51 tekee joka päivä. Tai kun yrittää ajaa kolmea ohjelmaa yhtäaikaisesti.

Tietokonemaiseen käyttöön panostaminen näkyy vahvimmin Nokia N97:ssä. Vasta myyntiintulon ja valmiin ohjelmiston yhteydessä nähdään, riittääkö laitteen suorituskyky vastaamaan suuriin odotuksiin.

Kun kannettavien rinnalle ovat tulleet UMPC:t ja miniläppärit ja kännyköiden rinnalle monenlaiset älypuhelimet, kiinnostavaa on, mitkä laitteet pääsevät reppuun tai työlaukkuun mukaan, kuten pohdin aiemmin. Tässä Nokian laitteet ovat vahvoilla. Ne ovat kevyempiä ja pienempiä kuin perinteiset tietokoneet.

Jos tarkoitus on vain lukea sähköpostin otsikot, iso kone jää helposti kotiin tai toimistolle. Pikkaisen kuitenkin epäilen, ettei toimistotyöntekijä pääse kokonaan eroon useamman laitteen kantamisesta mukanaan.

Tunnisteet: , ,

torstai, joulukuu 18, 2008

Intellisyncin jättämä markkinarako

Nokian Intellisync Mobile Suite on tiensä päässä, ja asiakkaiden on vaihdettava toiseen ohjelmistoon. Julkistuksen yhteydessä kerrottiin, että Nokia tekee yhteistyötä muun muassa IBM:n ja Microsoftin kanssa.

Tuo yhteistyö Nokialla on ollut yhtiöiden kanssa ennenkin. Sen luonne kuitenkin muuttuu, kun Nokia lopettaa yritysten mobiilisähköpostin myymisen. Muutos näkyy Suomessakin nopeasti.

Microsoft ja Nokia ovat pyörittäneet ainakin Kauppalehdessä isoa koko sivun mainosta, jossa kerrotaan maksuttomasta mobiilisähköpostista Nokia E71:lle. Kampanja jatkuu webissä.

Viesti perustuu Nokian tarjoamaan Mail for Exchange -ohjelmaan, jonka saa laajasti S60-alustalle. Nokia on lisensoinut ohjelmaan Microsoftin Activesync-protokollan tuen, jota myös Windows Mobile -laitteet ja esimerkiksi Sony Ericssonin älypuhelimet käyttävät.

Microsoftin ja Nokian sähköpostin mainontaa

Microsoftin ja Nokian kokosivun mainos Kauppalehdessä viime viikolla. (Suurennokset aukeavat klikkaamalla.)

Sitä mainos ei näytä kertovan (tai en ainakaan löydä sitä pikkupränttinä), että Exchangen mobiilituen maksuttomuus riippuu siitä, onko käytössä käyttäjä- vai laitekohtainen lisenssi.

Laitekohtaisia lisenssejä on käsittääkseni ainakin julkishallinnossa ja tehtaissa. Koneita on vähemmän kuin käyttäjiä, koska kaikilla ei ole omaa konettaan, ja sorvin ääressä ollaan kahdessa tai kolmessa vuorossa. Toimistotöissä taas jokaisella on yleensä omat koneensa ja puhelimensa, joten käyttäjäkohtaiset lisenssit Exchangeen ovat yleisempiä.

Monia on kiinnostanut myös se, millaisia eroja on maksuttomassa Mail for Exchangessa verrattuna vaikkapa Sevenin yritysversioon. Ymmärtääkseni Sevenin etuja ovat yhä tietoliikenteen pakkaus – roaming-kuluja ajatellen – ja postilaatikoiden salaus tietoturvamielessä.

Siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota, pääseekö mobiilisovelluksella muuhun kuin Inbox-kansioon (Saapuneet). Entä siis alikansiot tai yleiset kansiot (Exchangen Public folders)? En ole vielä nähnyt ratkaisua, jolla pääsisi kaikkiin Exchange-kansioihin.

Olen saanut monta sähköpostia ja lukenut foorumikommentteja, joissa on kyselty, kannattaako Sevenistä nyt enää maksaa, kun MfE tarjoaa samaa tai melkein samaa maksutta. Microsoftin ja Nokian mainonta varmaankin lisää mielenkiintoa MfE:hen.

Entä terästyykö Microsoftin Windows Mobile -viesti? Nyt vaikutelmaksi jää mainoksen perusteella, että Nokia E71:n Symbian S60 kelpaa Microsoftin mielestä aivan yhtä hyvin yrityskäyttöön. Windows Mobile on ollut edellä Exchange 2007:n uusien ominaisuuksien hyödyntämisessä, mutta tuoreimman MfE:n suhteen en ole varma tilanteesta.

Samalla Nokia lopettaa Intellisyncin laitehallinnan tarjoamisen, ja tässä tarjonnassa ainakin Fromdistance on aktivoitunut Suomessa.

Intellisyncin poistumisen markkinasta on herättänyt joitakin kilpailijoita tiedotusvälineiden suuntaan. Pari juttua Suomen mediasta:
Nokia on ilmoittanut Intellisync-siirtymäajaksi vuoden tai pari, tuen laajuudesta riippuen. Se ei kuitenkaan koske uusia, ensi vuonna markkinoille tulevia laitteita.

Yrityksillä alkaa siis olla hieman kiire siirtyä uuteen laitehallintaan ja mobiilitoimistoon, jos palvelut aiotaan tarjota myös uusiin laitteisiin.


* * *

Niin ja sitten on se Microsoftin kilpailijakin ... IBM. Lotus Domino ja Notes ovat yhä olemassa, vaikka sitä eivät kaikki huomaakaan.

Lotus Notes julkaistiin S60:lle sentään, mutta en tiedä miten aktiivinen IBM on asiassa asiakkaidensa suuntaan. Median edustajana on saanut olla kumman rauhassa.

Tunnisteet: , , ,

sunnuntai, marraskuu 23, 2008

Ensivaikutelmat S60 Touch UI:sta

Pahoittelen, etten enää ehdi päivitellä blogia entiseen tapaan. Yritän seurata kuitenkin joitain kehitystrendejä. On paikallaan kommentoida Nokia 5800 XpressMusicin myötä tuotua S60-kosketuskäyttöliittymää parin viikon käytön jälkeen.

Main menu

S60 5th Edition muistuttaa nykyistä S60 3rd Editionia läheisesti, mutta kosketusohjaus näkyy monissa toiminnoissa. Laitoin kuvat ja kommentit Flickriin (englanniksi).

On myönnettävä, että Nokia 5800:n ensivaikutelma oli tosi huono. Laite on halvanoloinen ja käyttöliittymä vaatii pähkäilyä. Apple iPhoneen vertaaminen tuntuu lähinnä vitsiltä. Parin viikon käytön jälkeen mieli kuitenkin alkaa muuttua; on tässä hyvääkin, ja Nokia on keksinyt tavan muuttaa S60-alusta mielekkäästi kosketuksella ohjattavaksi.

Nokia 5800:n käyttöliittymässä voi kehua sitä, että melkein kaikki on hallittavissa sormin tökkien, siis puhelut, kalenteri, sähköposti- ja tekstiviestit ja niin edelleen.

Ero Microsoftin Windows Mobileen ja esimerkiksi HTC:n Windows Mobile -puhelimiin tai uuteen Sony Ericsson Xperia X1:een on iso. Microsoft-alustan laitteissa ollaan yhä vahvasti kiinni ikivanhan PocketPC-käyttöliittymän rajoituksissa, vaikka sen päälle on tuotukin valmistajakohtaisia käyttöliittymiä.

Pitäisin hyvänä mittarina sitä, miten pulassa käyttäjä on, jos kynä hukkuu. Nokia 5800:n kanssa olen unohtanut kynän kotiin tai töihin useina päivinä, eikä tämä ole ollut ongelma.

S60 5th Edition tuo monia parannuksia. Mobiili- ja WLAN-yhteydet saa nyt niputettua yhteen internet-yhteyttä varten. Multimediaviesteille ja WAP-asetuksille on omat ryhmänsä. Tämä tuntuu helpottavan WLAN-verkkojen käyttöä.

S60:n Today-näkymä eli valmiustila ottaa minusta takapakkia kokeilemassani versiossa. Oletuksena se tarjoaa mahdollisuutta tehdä yhteystiedoista kuvallisia kontakteja. Tämä ei kuitenkaan toimi helposti, jos kuvia ei ole ennestään. Jos tilalle vaihtaa vanhaan malliin sovelluskuvakkeet, suurin osa ruutualasta jää mustaksi ja käyttämättä.

Nyt sovelluskuvakkeita ja web-linkkejä saa ruudulle vain viisi, vaikka tilaa olisi paljon enemmälle. Tyhjää tilaa voisi käyttää paljon muuhunkin.

Ylipäätään koko käyttöliittymä kuvakkeineen näyttää keskeneräiseltä. Uuden alustan kanssa näyttää tulleen tosi kiire. Tästä en kuitenkaan olisi järin huolissani, koska yleisvaikutelma on korjattavissa nätillä graafisella teemalla ja huolitellummalla kokonaisilmeellä.

Kosketusohjaus toimii pääasiassa ongelmitta, mutta oppimiskynnys on korkea. Ensimmäinen viikko oli tuskaa. toinen viikko vielä vaikea. Sen jälkeen alkoi helpottaa. Esimerkiksi tekstinsyötössä oletuksena tarjottava tosi pieni kynäohjattava virtuaalinäppäimistö on ärsyttävä. Kunhan keksin vaihtaa tilalle koko ruudun kokoisen sormiohjattavan näppäimistön, käytettävyys parani paljon.

Jotkut valinnat ovat tosin yhä hankalan pienellä, esimerkiksi herätyskellon ajan säätäminen. Tilaa olisi käytettävissä, mutta sormilla joutuu tökkimään naurettavan pieniä numerovalintoja.

Kokeilemassani versiossa ei ole vielä suomen kieltä, joten ääkköset joutuu hakemaan hankalasti erillisen valinnan takaa. Viestien kirjoittaminen on siis nyt selvästi hankalampaa kuin iPhone OS:ssä, jossa ä ja ö tulevat esille pitämällä pohjassa a:ta ja o:ta.

Koko ruudun virtuaalinäppäimistön saa käyttöön joka sovelluksessa. Tämä ilahduttaa iPhone OS:ään verrattuna, jossa monissa sovelluksissa käytettävissä on vain pystysuuntainen pikkunäppäimistö.

Nokia 5800:ssa kuva kääntyy automaattisesti pysty- ja vaakasuuntaan asennon mukaan, mutta liikeanturin kanssa tuntuu olevan vielä häikkää. Välillä kuva hyppii pysty- ja vaakasuuntaan niin herkästi, etten tiedä missä asennossa laitetta pitäisi kädessä pitää.

S60-selain on viritetty kosketusohjaukseen, mutta en ole varma, onko kehitys mennyt parempaan suuntaan. Paljon linkkejä sisältävillä sivuilla on vaikea hallita navigointia. Välillä kosketus toimii navigointina, joskus taas klikkaan vahingossa linkkiä. Ärsyttävää. Asiassa ei yhtään auta Nokia 5800:n alitehoinen suoritin ja ilmeinen 3D-grafiikkapiirin puute.

Zoomaus ei toimi yhtä hienosti kuin iPhonen sormilla ohjaaminen. Ruudulla on erityinen toiminto tätä varten, mutta se on epätarkka ja hidas. Graafisten web-sivujen kanssa hidastelu pilaa käytettävyyden.

Selvimmin tehonpuute (tai heikko optimointi) näkyy mukana tulevassa RT GR -pelissä, jota Nokia Tube ei jaksa pyörittää lähimainkaan sulavasti. Ruudunpäivitys tuntuu olevan alle 10 ruutua sekunnissa. Toivottavasti näin surkeaa laitteen antimainosta ei pistetä myyntiversioon. Mitä ihmettä kehittäjät ovat ajatelleet?

Sähköpostiohjelmaa on hieman parannettu. Nyt viestit lajitellaan oletusarvoisesti päivän mukaan, mikä nopeuttaa niiden seuraamista. HTML-viestien muotoilua ei tunnu olevan vieläkään mukana.

Yleinen vakaus on vielä hakusessa. Esimerkiksi kalenteri-, selain- ja sähköpostitoiminnot kaatuvat päivittäin. Otaksun, että nämä korjataan ennen laitteiden laajaa saatavuutta.

Sikäli olen samaa mieltä aiempien arvioideni kanssa, ettei tämä versio (v.10.01.001.blue1, 01.10.2008) ole vielä valmis tuote. Ongelmat ovat korjattavissa, ja Nokia on onnistunut heti tekemään käyttöliittymästä melkein kokonaan sormiohjattavan. On mielenkiintoista nähdä, miten uutta käyttöliittymää käytetään arvokkaammissa laitteissa, ja kunhan bugeja on korjattu urakalla.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, marraskuu 02, 2008

Symbian menettää tukijan

Olen usein ihmetellyt täällä sitä, miten LG, Motorola ja Samsung eivät tunnu keskittyvän yhteen tai pariin mobiilialustaan, vaan kehityskustannuksiltaan kalliimpia älypuhelimia tuodaan markkinoille eri käyttöjärjestelmillä.

Nyt ilmeisesti Motorolassa on viimein tajuttu, mihin monen alustan tukeminen yhtäaikaisesti johtaa kehityskustannuksissa. Uutiset ovat kertoneet (ks. myös jutut Suomessa) yhtiön karsivan nykyiset Linux- ja Symban UIQ -alustansa ja keskittyvän Googlen Linux-pohjaiseen Androidiin ja Microsoftin Windows Mobileen. Asiasta kerrottiin Q3 2008 -tulosjulkistuksessa, ja konferenssipuhelu on kuunneltavissa netissä.

Mitä tämä merkitsee Symbian Foundationille ja Nokialle? Tuskin mitään. Motorolan panostukset Symbianiin näyttävät olleen muutenkin lähinnä perässähiihtäjän asemassa.

Olen lähinnä yllättynyt siitä, miten kauan alustojen karsiminen kesti. Haastattelin yhtiön (jo potkut saanutta) teknologiajohtaja Padmasree Warrioria Helsingin-vierailulla syksyllä 2006, ja silloin uskoa riitti vielä kovasti tähän monialustaisuuteen.

On kiinnostavaa seurata, miten LG ja Samsung jatkavat. Ja keskittyykö Sony Ericsson yhä Symbianiin, vai vaihtaako se Xperia X1:n tiellä Windows Mobileen? Symbian on entistä Nokia-vetoisempi, mikä pelottaa yhtiön kilpailijoita.

Nokian panostukset Symbian Foundationiin pitävät varmasti vielä vuosia, mutta miten Qt ja Linux-panostukset (nykyisin Maemo.org-ympäristössä) muuttavat asiaa? Kenties Nokia onnistuu rakentamaan aidosti monialustaisen kehitysympäristön.

Tunnisteet: , , ,

maanantai, lokakuu 20, 2008

Qt-sovellukset S60-puhelimiin

Maanantaina tuli kiinnostavia uutisia. Qt-kehitysympäristöstä on saatavana ensimmäinen varhaisen vaiheen kehitysympäristö S60 3.1 -laitteille ja uudemmille.

Qt Softwaren saitilla julkaistu video on lupaava:Ensi kertaa olisi siis aidosti mahdollista kehittää mobiilisovelluksia useille alustoilla samalla koodinpätkällä. Qt-alustaa tuetaan myös PC-ympäristöissä, mutta silloin laitteiden erot näyttöjen koossa ja suorituskyvyssä vaativat jo käsittääseni aivan oman versionsa.

Monet nimekkäät Windows-softat on toteutettu Qt:n avulla, kuten Google Earth tai Adobe Photoshop Elements. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ohjelmia voisi sellaisenaan ajaa jatkossa Symbian S60 -puhelimissa. Sen sijaan suuri osa koodista voidaan hyödyntää, jos sovellus suunnitellaan alun perin monialustaiseksi. Korjatkaa, jos olen ymmärtänyt väärin.

Toteutuuko sitten Qt:n lupaus, eli koodin vääntäminen kerran useille mobiilialustoille? Siihen en osaa vastata. Tavoite on kunnianhimoinen. Sitä on yritetty niin Sunin Javalla kuin Microsoftin .NET:lla toistaiseksi onnistumatta. On myös epäilty, onko kukaan koskaan halunnut täysin alustariippumatonta sovellusympäristöä, vai onko joku tai jotkut aina jätetty ulkopuolelle.

Tavoitin maanantaina puhelimitse Lontoosta Qt Softwaren (eli entisen Trolltechin) PR-pomon. Aron Kozak vastasi uutisjuttuuni muutamiin kysymyksiin, mutta kovin syvälle en vielä päässyt.

Nyt Qt siis tukee Windows Mobilea, ja Symbian S60 -versio on alpha-vaiheessa. Auki on vielä se, päästetäänkö Apple iPhonen OS X:ää ja Googlen Androidia samaan leikkiin.

Symbian S60:lle tärkein tavoite lienee se, että sovellusten kehittäminen helpottuu. Aron Kozak kehui, että Qt:n API:t ovat paljon Symbianin tarjoamia rajapintoja puhtaammat ja helpommat hallita. Hänen karkea arvionsa Qt-kehittäjien määrästä oli 250 000 kehittäjää.

Tunnisteet: , , , ,

tiistai, lokakuu 07, 2008

Kovaa tilitystä Windows Mobilen selaimesta

Firefox-selaimen mobiilijulkaisun julkinen alpha-versio on tulossa jakoon pariin viikon sisään, Mozilla Foundationin pääjohtaja John Lilly kertoi San Jose Mercury Newsin haastattelussa.

Selainkilpailua siis tulee lisää, mikä on hyvä asia. Nokian S60-selain on melko hyvissä asemissa jo ison laitekantansa ansiosta. Apple iPhonen Safari on saanut kehuja aivan valtavasti. Opera Mini ja Mobile ovat pieniä tekijöitä, mutta käyttäjäkuntansa arvostamia.

Sen sijaan Microsoftin Pocket Internet Exploreria on lähinnä haukuttu. Se ei näytä juuri mitään sivuja hyvin, kuluttaa liikaa resursseja ja on kehittynytkin hitaasti. Ars techican tilitys selaimesta pistääkin miettimään, onko Pocket IE:lla (tai "IE Mobilella) enää tulevaisuutta.

Sangen kovaa tilitystä Microsoftin selaimesta on ars technicassa.

IE Mobile isn't just a bad browser. It's also a bad mobile application. Part of this is due to Windows Mobile's diverse hardware (significantly, not all Windows Mobile devices have touch-screens), but even on fully-featured hardware, navigation is a chore. Zooming in and out of pages is clumsy, scrolling uses fiddly scroll bars, and content is scaled poorly to fit within the confines of a small screen.

Kirjoittaja Peter Bright toteaa, ettei ongelma oikeastaan jää vain selaimeen:

Next to iPhone OS, Windows Mobile looks and feels old, awkward, and ugly. Third parties have tried to mask this with custom front-ends like HTC's TouchFlo software, but these are by no means complete user interfaces, merely improved program launchers.

Snähän se tuli, ruma totuus ääneen sanottuna. Vain Nokian S60 3rd Edition ei näytä ja tunnu iPhoneen verrattuna vanhanaikaiselta. Windows Mobile näyttää pohjimmiltaan samalta kuin vuonna 2002, eikä suurta kehitystä ole tapahtunut.

Isoimmat edistysaskeleet ovat minusta HTC:n ja Samsungin uusissa WM-malleissa, joissa valmistaja on rakentanut omaa purkkaa Microsoftin käyttöjärjestelmän päälle.

Nähtäväksi jää, miten paljon ensi vuonna lanseerattava Windows Mobile 7 vie kehitystä eteenpäin.

Pocket IE (alempana) rustuu ars technican mukaan MS IE4:n koodiin. Selain soveltuu tekstisivuilla surffailuun, mutta graafiset sivustot näkyvät heikosti. Microsoft on uudistamassa selainta, tiettävästi IE6:n koodiin pohjautuen. Sekin on jo kahdeksan vuotta vanhaa. Nokian S60-selain näyttää PC:lle optimoidut sivut suht hyvin, joskin laitteisiin kaipaisi edelleen lisää vääntöä nopeuden parantamiseksi.

Tunnisteet: , , ,

perjantai, lokakuu 03, 2008

Samsungin älypuhelimet tuntuivat lupaavilta

Samsung esitteli eilen Helsingissä pienimuotoisessa lehdistötilaisuudessa syksyn kännyköitään. Minusta kiinnostavimmat olivat uudet älypuhelimet Omnia, Innov8 ja edullisempi L870 (huom. linkit ovat epävirallisert).

Omnia on Samsungin "iPhonen haastaja", jos tätä ilmaisua nyt enää kannattaa toistaa. Siinä on kirkas 3,2 tuuman kosketusnäyttö ja Windows Mobile 6.1:n päälle muun muassa widgetien avulla räätälöity käyttöliittymä. Siihen en saanut selvyyttä, pystyykö noita web-vimpaimia lisäämään ja muokkaamaan vapaasti.

Elokuussa käydessäni IFA-messuilla Samsungin osastolla Omnia oli sangen kankea ja hidas. Eilen esitelty laite sen sijaan toimi jo nopeasti. Jaksoin leikkiä näytön kanssa, joka kääntyy hujauksessa pysty- ja vaakasuunnassa näyttävän animaation kera. Nopeus on kuulemma toteutettu aiempaa tehokkaammalla 3D-piirillä.

Myös Innov8 oli jännä. Se muistuttaa hyvin paljon N96:sta, mutta näyttää ja tuntuu paremmalta. Liukunäppäimissä on riittävästi tilaa, kun N96:ssa ensimmäinen näppäinrivi jää ärsyttävästi runkoon kiinni (puhelimella on ikävä näpytellä siis viestejä). Myös Innov8:n pintamateriaali näyttää arvokkaammalta kuin N96:een otettu kiiltävä muovi. Pidin siis N95:n ja N95 8GB:n ulkonäöstä enemmän.

Mutta on Samsungilla ongelmansakin. Omnian suositushinta on huimat noin 800 euroa, ja Innov8:n noin 900 euroa. Aikamoiset hinnat viihdekännyköillä? Hinnoista pitäisi saada suunnilleen puolet pois, jotta Samsung voisi kilpailla Nokian Nseries-mallien kanssa.

Samsungin toiinen Suomessa syksyn uusi S60-puhelin L870 on sen sijaan kohtuuhintainen, suositushinta noin 350 euroa. Se ei kuitenkaan speksien puolesta päihitä Nokian saman hintaluokan tarjontaa.

Tiedotustilaisuudessa Samsungin Pohjoismaiden myyntijohtaja sanoi, ettei kovaan hintakilpailuun haluta mennä. Kahden uuden huippumallin suositushinnat ovat siltikin häkellyttävän korkeat.

Samsung Omniassa on Windows Mobile 6.1 Professionalin (eli Pocket PC:n) päälle ladattu oma käyttöliittymä, joka perustuu raahattaviin widgeteihin.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, elokuu 31, 2008

Kommunikaattorin haastajia tulee lisää

Olen mielenkiinnolla huomioinut, että markkinoille on tulossa ja tullut useita Nokian E90-kommnunikaattorin tyyppisiä laitteita, eli QWERTY-näppäimistöllä ja laajakuvanäytöllä varustettuja älypuhelimia.

Nopeasti tulevat mieleen esimerkiksi HTC:n tuoreet Windows Mobile -mallit S740, Touch Pro, Diamond Pro sekä ensimmäinen Android-malli HTC Dream. Etelä-Koreasta taas tulevat USA:n markkinoille LG VX1000 Voyager (CDMA) ja Samsung Glyde (CDMA).

Vastaavia QWERTY-malleja on odotettaviss myös muilta valmistajilta. Sony Ericsson Xperia X1 on myös näillä näkymin tulossa vielä tänä vuonna. Myös HP:lta odotetaan syksymmällä uutta avautuvalla QWERTY-näppäimistöllä varustettua iPAQ-mallia.

Missä ovat Nokian uutuudet? Kommunikaattoreiden tarjonta ei ole uudistunut sitten E90:n tulon, vaikka kevyempää ja pienempää E80:tä odotettiin melko varmana julkaisuna aika piankin, mutta mitään ei ole näkynyt tai kuununut huomatakseni sen jälkeen.

Kenties Nokia luottaa tässä kategoriassa "Blackberry-muotoiltuun" Nokia E71:een. Siinä on kuitenkin aika pieni näppäimistö ja näyttö kilpaillakseen näiden raskassarjalaisten kanssa.

En ole päässyt kokeilemaan näitä uusia laitteita vielä kunnolla. IFA-messuilla nopeasti näprättynä HTC:n uudet Diamond- ja Touch Pro -mallit näyttivät lähinnä lupaavilta.

Hyvät tekniset speksit eivät niissä lopulta ratkaise, vaan käyttöliittymän helppous, nopeus ja vakaus ovat melkeinpä tärkeimmät tekijät. Windows Mobile Professionalin (aka Pocket PC:n) peruskäyttöliittymä ei oikein enää riitä, kun on kokeillut HTC:n kosketuskäyttöliittymää.

Tunnisteet: , , ,

lauantai, elokuu 23, 2008

Symbianin lähtölaskenta

Nyt tulee vähän vanhaa asiaa, mutta lomien jälkeen olen matkustellut ja muuta. Kesällä Nokian uudessa insideblogissa oli yhden työntekijän henkilökohtainen näkemys Symbianista.

Näin Janne Jalkanen kommentoi Symbian Foundation -kuvion jälkeen (korostukset omiani). En tiedä hänen työnkuvaansa Nokiassa, mutta Symbiania Jalkanen näyttää seuranneen ainakin pari vuotta.

An inside (personal) view of the Symbian deal

"The problem with Symbian is that very, very few people touch it for fun. So I believe that while we can open source it, it is going to be very difficult to get people participate out of their own free will, unless we are prepared to make very serious refactorings to the entire system.

Still, it is going to keep Symbian in the game a little longer. While many people dislike it ..."

* * *

"It also suits well with our Qt and chips strategy. By making Symbian open source, we make ourselves less dependent on it, which means that we can continue building value in the upper layers instead of the plumbing ..."


En tiedä miten yleisiä Jalkasen näkemykset ovat Nokiassa. Se että ne ylipäätään julkaistaan Nokia Conversations -sivuilla, voi kertoa siitä, että Symbianin lähtölaskenta on alkanut. Nimi voi tietenkin säilyä, mutta onko tekninen alusta enää parin vuoden päästä nykyinen Symbian, vai kenties jokin Android-pohjainen toteutus tai muu Linux?

Heti ei varmasti tapahdu mitään. Nykyisen Symbianin markkinaosuus älypuhelimissa on vahva RIM:n Blackberryä, Microsoftin Windows Mobilea ja Applen OS X:ää vastaan. Symbianiin on uskottava, jotta palvelu- ja softatuki säilyy.

Apple iPhonen App Store näyttää osoittavan, että softaa voi syntyä helpommin ja nopeammin. Sitä on myös ladattu ja ostettu aika kivaan tahtiin.

Nähtäväksi jää, onko operaattoreilla ja muilla yrityksillä halua ja varaa kehittää palveluita useille alustoille, vai onko väkisinkin edessä useiden alustojen pudotuspeli.

Symbian Foundationiin on julkistuksen jälkeen liittynyt ainakin 150 organisaatiota. Tukea on siis luvattu. Mutta onko kahden vuoden päästä valmistunut käyttöjärjestelmä nykyinen S60-pohjainen Symbian, vai teknisesti jotain aivan muuta?

Kilpailun voi ratkaista sovelluskehityksen helppous tai laitekanta. Jälkimmäinen on tähän asti suosinut Symbiania.

Tai kenties mobiilit web-sovellukset kehittyvät niin paljon, ettei alla olevalla alustalla ole väliä. Toistaiseksi hajonta eri alustoihin näyttää vain lisääntyvän Javasta, .NET:stä ja web-widgeteistä huolimatta.

Muualla alustoista ja softakehityksestä:

Tunnisteet: , ,

tiistai, elokuu 05, 2008

Skype 2.2 -koeajossa Windows Mobilessa

Asensin viikonloppuna testailemaani HP iPAQ 914 Business Messengeriin uuden Skype 2.2 -ohjelman, joka on julkaistu Windows Mobile 6.1:lle. Se on kehittynyt melkoisesti siitä keskeneräisestä virityksestä, jota kokeilin viimeksi kai pari vuotta sitten.

Edelleen Skypen mobiiliversio kuluttaa melkoisesti laitteen tehoja ja akkua, eli moniajon useiden sovellusten kanssa yhtäaikaisesti voi unohtaa. HP:n laite myös kuumenee WLAN-verkossa Skype-puhelun aikana pahaenteisen voimakkaasti. Alle 10 minuutin puhelu kuitenkin onnistui vielä ongelmitta.

Yhä jaksan ihmetellä, miksi melkein samannäköisiin, kokoiseen ja ominaisuuksiltaan yhtäläisiin Symbian-laitteisin ei voida Skypeä tuoda. Olen kirjoitellut asiasta aiemmin enemmän. Skype siis haluaa tehdä bisnestä kimpassa operaattoreiden kanssa, mutta miksi juuri Symbianille ei voida tarjota internet-puheluita, mutta Windows Mobilelle voidaan?

Skypen haaste on nähdäkseni edelleen se, että voidakseen haastaa perinteisten operaattoreiden palvelut pitäisi mukaan saada kattavasti käyttäjät tuttavapiireineen. Minulla ainakaan näin ei ole käynyt, vaan Skypeä käyttää yksi siellä, toinen täällä. Skype tarvitsisi Facebookin tai MySpacen kaltaisen kaverilta kaverille leviävän verkoston ollakseen tarttuvampi.

Windows Mobile -versio on yksi toimiva tapa lisää käyttää Skypeä, jos on jo rakentanut sinne oman verkostonsa.

Skypen Windows Mobile -versiota on helppo käyttää Windows Mobilessa. Käyttäjätunnuksen ja salasanan jälkeen puhelut ja chat toimivat klikkaamalla nimeä. Kuvake yhteystiedon vieressä kertoo, onko henkilö verkossa, tavoitettavissa vai varattu vai kenties offline.

Soittelen jonkin verran myös konferenssipuheluita, ja jotkut yritykset ovat alkaneet tarjota Skype-numeron ulkomailta soittaville. Säästö on merkittävä, jos esimerkiksi tunnin puhelu USA:han ei maksa mitään tai maksaa suunnilleen paikallispuhelumaksun verran.

Näihin soittaessa suosittelisin kuitenkin kännykän sijaan erillistä langatonta tai pöydälle asennettavaa Skype-puhelinta. Kesän kokeilujen perusteella uskallan kehua Topcomin Skype-pöytäpuhelinta, joka on laadukasta tekoa ja helppokäyttöinen.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, elokuu 03, 2008

Google Mapsiin joukkoliikenneopasteet

Google Maps ja Google Maps Mobile ovat saaaneet uudistuksia. Nyt palvelu lupaa joukkoliikenneoppaita 60 kaupungissa, alkuun lähinnä Kanadassa ja Yhdysvalloissa, mutta on mukana myös jo pari linjaa Euroopassa. Toivottavasti joukkoliikenteen opasteiden saatavuutta laajennetaan nopeasti.

Google Maps Mobilessa pitäisi tulla parannuksia myös GPS-käyttöön, ja Symbian-/S60-versiossa näytössä pysyy nyt ilmeisesti taustavalo päällä käytön aikana.

Edelleenkään Google ei tarjoa netistä tai PC:n kautta ladattavia karttoja. Sen vuoksi ohjelmaa ei voi juuri hyödyntää ulkomailla, ainakaan suomalaisille saatavilla operaattoreiden paketeilla.

Tunnisteet: , , ,

lauantai, elokuu 02, 2008

Kilpailutilanne mobiiliwebissä

Apple iPhonen menestystä on hehkutettu sillä, että se on näkynyt joissakin mittauksissa USA:ssa kärjessä web-käytössä. AdMob on julkaissut kiinnostavia kansainvälisiä tuloksia, joita arvostettu mobiilialan bloggaaja Russell Buckley on kommentoinut blogissaan (via All About Symbian).

Sieltä kannattaa katsoa AdMob Metrics -raportti (PDF, 244 kt, 16 s.), jossa on kiinnostavaa tietoa laitevalmistajien ja käyttöjärjestelmien yleisyydestä AdMobin seuraamilla yli 5000 mobiilisivustolla Aasiassa, Euroopassa ja USA:ssa. Sivustojen liikennemäärä yli tuplaantui heinäkuusta 2007 kesäkuuhun 2008 AdMob Metricsin mukaan.

Nokia jyrää noin kolmanneksen osuudella mobiilikävijöistä maailmanlaajuisesti, ja Aasiassa osuus vaikuttaa olevan vielä suurempi. USA:ssa se on näissäkin luvuissa heikoilla, esimerkiksi iPhonen perässä, ja jostain syystä juuri Britanniassa Sony Ericsson on ollut käytetyin merkki.

Kaikkiaan mobiilisivustojen liikenteestä noin neljännes tuli älypuhelimiksi luokitelluilta laitteilta. Suosituin maailmanlaajuisesti näyttää olleen Nokia N70, eli vanhahko 3G-malli, jota on ollut vielä äskettäin kytkykaupassa.

Applen osuus on näissä kansainvälisissä luvuissa vain 1,4 prosenttia, hieman suurempi kuin Windows Mobile -valmistaja HTC:n 1,1 prosenttia. Yksittäisissä laitteissa Apple iPhonellä on 17. sija, mutta näissä tilastoissa eivät ole mukana vielä iPhone 3G:n käyttäjät.

Kyse on siis AdMobin seurannassa mukana olevista mobiilisivuista. Mittaus ei kerro, miten paljon esimerkiksi iPhonen Safaria tai S60-selainta käytetään tavallisilla PC-käyttöön tehdyillä sivuilla. Omat arkipäivän kokemukset antavat olettaa, että laitteilla käytetään molempia.

Russell Buckley käsittelee kirjoituksessaan Windows Mobile -laitteiden heikkoa menestystä mittauksessa ja sitä, miten Microsoft mahtaa tilanteeseen reagoida. Yhtiön johto on julkisuudessa myöntänyt jääneensä 10 prosenttia 20 miljoonan Windows Mobile -lisenssin myyntitavoitteestaan päättyneellä tilikaudellaan.

Älypuhelimissa Symbian oli raportin mukaan vahvin (58%), ja RIM:n Blackberry ja Windows Mobile jakoivat toisen sijan (13% molemmilla). Apple iPhone sai 5%.

AdMobin tilastojen perusteella mobiilimainonta on käynnistynyt vahvimmin USA:ssa, ja Eurooppa tulee kaukana perässä. Jopa Afrikka on lähes samoissa luvuissa, vaikka laitekanta ei ole yhtä kehittynyt.

Suomessa tuskin menee yhtään paremmin siitä päätellen, miten vähän mobiilisivuilla vasta näkee mainoksia. Ei sivustoihinkaan ole juuri panostettu, joten tilanne tuskin kohenee hetkessä.

Tunnisteet: , , ,

keskiviikko, kesäkuu 25, 2008

Symbian muuttuu avoimeksi ja keskittyy

Eilen Nokia sekä useat muut Symbianiin panostavat kännykkävalmistajat ja operaattorit kertoivat, että Symbian Limited -yhtiö siirtyy kokonaan Nokian omistukseen, ja Symbianista tulee useiden käyttöliittymien sijaan yksi alusta. Asiat on kerrotttu Nokian tiedotteissa ja suomeksi uutisissa.

Ensimmäinen tunne oli se, että nyt Symbianista tulee nykyistäkin vahvemmin Nokian alusta. Iltapäivällä katsoin webcastin tiedotustilaisuudesta ja sain käsityksen, että ainakin tässä vaiheessa Motorola ja Sony Ericsson, – nykyiset UIQ:n omistajat – sekä Samsung, Texas Instruments sekä NTT DoCoMo ja Vodafone pitävät siirtoa hyvänä. Symbian Foundationin nettisivuilla on lista mukaan ilmoittautuneista yrityksistä.

Nokian intressi on, että mahdollisimman moni laitevalmistaja ja operaattori tukee Symbiania. Muuten kilpailijat valitsevat Googlen Androidin tai Microsoftin Windws Mobilen. Nokia ei voi siis kaapata kehitystä kokonaan omiin käsiinsä, vaikka Symbianin työntekijöistä tulee siis Nokian työtekijöitä.

Käsitin tulevaisuuden olevan sellainen, että Symbianin kehitys keskittyy Symbian Foundationiin, joka on kenelle tahansa avoin ja voittoa tavoittelematon säätiö. Jäsenyys maksaa US$1500 vuodessa. Jäsenyyttä ei vaadita Symbian-softakehittäjiltä.

Iso muutos on se, että laitekohtaiset lisenssit (nykyisin US$2,5-5 per laite) poistuvat. Tämä on vahva strateginen isku Googlen Androidia ja Windows Mobilea vastaan. Androidin etuna on pidetty sitä, ettei lisenssimaksuja peritä. Microsoftille taas on mennyt US$14 jokaisesta myydystä Windows Mobile -laitteesta Strategy Analytics -tutkimusyhtiön mukaan.

Lisenssimaksujen poistuminen on vshvasti Nokian etu, koska se toimittaa eniten Symbian-laitteita.

Muutos johtanee siihen, että Symbianin langat ovat nykyistäkin vahvemmin Nokian käsissä. Devices-yksikön johtaja Kai Öistämö vakuutteli moneen kertaan tiedotustilaisuudessa, että nykyiset S60 3rd Edition -sovellukset ovat eteenpäin yhteensopivia tulevan Symbian Foudation -pohjaisen alustan kanssa.

Microsoft on menossa samaan suuntaan Windows Mobilessa siltä osin, että se yrittää viimein luopua useista käyttöliittymäversioista tulevissa versioissaaan – mahdollisesti jo Windows Mobile 7:ssä ensi vuonna.

Vodafonen johtaja Guido Arnone sanoi tiedotustilaisuudessa, että operaattorin kannalta ongelma on tuettavien alustojen suuri määrä. Vodafonella niitä oli enimmillään yli 70. Tähän ilmeisesti saadaan helpotusta Symbianin osalta. Muutenhan alustojen hajaantuminen näyttää jatkuvan.

Kiinnostavaa on nähdä, tuodaanko uuteen avoimeen Symbianiin myös jotain UIQ:sta ja Japanissa käytetystä MOAP(S):stä, vai tarkoittaako julkistus käytännössä sitä, että muut käyttöliittymät kuin S60 vain heitetään pois. Virallisesti viesti on se, että parhaat palat otetaan mukaan.

Tiedotustilaisuudessa sanottiin, että siirtymäaika vie pari vuotta. Motorolan johtaja Alan Mutricy totesi, että vielä ensi vuonna markkinoille tulee uusia UIQ-laitteita. Haasteellista on, jos vanha ja uusi malli elävät rinnakkain vuoteen 2010 asti. Liikkuva maali laitevalmistajille kahden vuoden ajaksi kuulostaa mahdottomalta yhtälöltä.

Nokian ja Symbianin johtajat kehuivat tiedotustilaisuudessa, että Symbianiin panostavia softakehittäjiä on jo neljä miljoonaa. Sitä ei täsmennetty, miten tämä on laskettu. Jää nähtäväksi, auttaako kehityksen keskittyminen S60:een tässä tavoitteessa, ja miten Symbianin muuttaminen avoimen Eclipse-lisenssin alaisuuteen vaikuttaa asiaan.

Kriitttisimmät ovat arvioineet, että tämä on Symbianin viimeinen puolustustaistelu ennen kuin Nokia vaihtaa älypuhelimissaan Linuxiin.

Yritin tiedotustilaisuuden Q&A:ssa saada läpi kysymykseni siitä, miten Symbian Foundation suhtautuu Trolltechin Qt-kehitysympäristöön. Siihen ei tullut vielä selkoa.

Tunnisteet: , , , ,

sunnuntai, kesäkuu 22, 2008

Loppuvuoden kiinnostavia älypuhelimia

"Älypuhelimista" kirjoittaminen tuntuu vähän hassulta, mutten ole keksinyt parempaakaan tapaa kuvata samaa asiaa lyhyesti. Toistaiseksi siihen on tyytyminen.

Vuosi on yli puolivälin, ja kesällä tuskin julkistuksia juuri tulee, joten edessä ovat syksyllä julkistettavat ja kauppoihin tulevat mallit. Mistä on supinaa foorumeilla ja alan saiteilla? Alla omat poimintani kiinnostavista tulevista malleista:
 • Apple iPhone 3G tulee Suomeen 11. heinäkuuta. Se on pakko kokeilla ja nähdä. Laite on kesän puheenaihe. Auki on yhä se, saako laitetta vain TeliaSoneran kautta Suomessa, ja mikä on hinta ilman kytkyä. Ainakin Verkkokauppa.com tavoittelee 3G-iPhonea myyntiin, jos ei muuten niin tuomalla maahan lukitsemattomia malleja Italiasta.
 • HTC Touch Diamond on taiwanilaisvalmistajan kehittyneinen kosketusnäytöllinen laite. Uutta aiempiin nähden on VGA-tason näyttö ja uusi 3D-käyttöliittymä Windows Mobilen laajennuksena. Tätä(kin) on kutsuttu Apple iPhonen haastajaksi.
 • HTC Touch Pro on Nokia E90:n haastajia. Se tarjoaa ainakin spekseissä nopeamman suorittimen ja HSDPA-yhteydet 7,2 Mbit/s asti. Näyttö on VGA-resoluutiolla 640 x 480 (vs. Nokia E90:n 800 x 352 pikseliä). Yhdennäköisyys Sony Ericsson X1:n kanssa on vahva ...
 • LG KT610 on eteläkorealaisen valmistajan Nokia E90:n vastine, joskin ilmeisesti vain QVGA-näytöllä. Käyttöliittymä on tuttu S60 3rd Edition. KT610.n piti tulla saataville toukokuussa, mutta en ole nähnyt myynnissä vielä Suomessa, eikä tietoa oikein löytynyt muiltakaan maasivuilta.
 • Nokia E66 on pienen E65:n seuraaja, ja mukaan on saatu HSDPA ja GPS. Nokia osaa tehdä nykyisin kohtuullisen hyvännäköisiä bisnespuhelimia, vaikkei E66 olekaan high-end-malli. Melko varma hittipuhelin yrityksissä.
 • Nokia E71 seuraa E61i:tä, mutta puhelin on kevyempi ja ohuempi (speksien mukaan 13,9 mm vs. 10 mm). Näppäimistön tuntumasta en osaa vielä sanoa mitään, ja näytön fyysinen koko näyttää pienentyneen. Tällä "Blackberry-muotoilulla" on oma kannattajakuntansa. Jotkut (kuten minä) eivät taas juuri innostu.
 • Nokia N96 on uusi high-end-malli Nseries-mallistoon pitkästä aikaa. Kiinnostavaa on 16 Gt sisäisen muistin ja microSD-korttipaikan yhdistäminen. DVB-H-pohjaiselle kännykkä-TV:lle on vielä heikosti tarjontaa (Suomessa tai muuallakaan).
 • Nokia Tube (5800 XpressMedia?) tulikin käsiteltyä jo aiemmin. Julkistus on luvattu tälle vuodelle, mutta saatavuudeksi on spekuloitu vasta Q1 2009 (eli viimeistään maaliskuun loppu ensi vuonna).
 • Samsung Omnia (aka SGH-i900) tarkoittaa kuulemma "kaikkea" eli mitään ei olisi pitänyt jäädä pois. Speksit ovat hienot, ja laite näyttää kuvissa vaikuttavalta. Tässä yhdistyvät ennakkolupausten mukaan uusimmat tekniset herkut ja iPhonen kaltainen kosketusohjaus. Omnialle on syntynyt kosolti fanisivuja.
 • Sony Ericsson Xperia X1 on japanilais-ruotsalaisen valmistajan ensimmäinen Windows Mobile -malli. Idea on lupaava, mutta softa on vielä aivan vaiheessa, ks. ensivaikutelmani työblogissa. SE lupaa laitetta loppuvuodeksi, joten töitä riittää vielä.
Muita en ole ottanut tutkalle vielä. Unohdanko jonkun?

* * *

On muutamia seikkoja, joihin kiinnittäisin huomiota ennen ostopäätöstä, ja niistä lyhyesti:
 • HTC:llä on ollut muun muassa Touch- ja Touch Cruise -malleissaan pahoja hitausongelmia, ilmeisesti kunnollisen videoajurin puuttumisen takia. Kosketuskäyttöliittymä ja koko Windows Mobile on todella tahmea. Ongelma on ollut useissa laitteissa, enkä ole vielä nähnyt sitä päivitettyä softaa, jossa tämä piti korjata. HTC on hyssytellyt ongelmaa. Tämä kannattaa tarkistaa ennen hankintaa. Ongelma on kirvoittanut suorastaan protestisivuston.
 • Nokia E66:ssa ja E71:ssa katsoisin sitä, onko kameraa parannettu. E90:ssä on aika vaatimaton kamera verrattuna Nseries-malleihin, ja muuten hyvässä E51:ssa on luokaton kamera edes muistiinpanojen käyttöön.
 • Nokian S60 3rd Editionin nykyinen kalenteri ja sähköpostiohjelmat ovat pahasti jäljessä Windows Mobile 6.0 Professionalista (aka PocketPC). Kalenterin näkymät ovat suppeat, ja sähköpostiohjelma ei tue HTML-viestejä (tiedän: kaikki eivät tätä kaipaa, mutta voisi se olla optiona). Nyt E66:n ja E71:n myötä ainakin kalenteria on parannettu.
 • LG ja Samsung osaavat tehdä hyvännäköisiä laitteita, mutta jotenkin ne aina kämmäävät softan. Nyt kun molemmilla on enemmän Symbian- ja Windows Mobile -laitteita, tilanne toivottavasti paranee. Katsoisin silti käyttöliittymän nopeuden. Sulavasti toimiva kosketuskäyttöliittymä (kuten Omniassa) vaatii mielettömästi grafiikka- ja suoritintehoa.
 • Kuten todettua, SE X1 näyttää hyvältä, mutta valmistajan ensimmäinen Windows Mobile -laite saattaa jäädä harjoituskappaleeksi. Huhujen mukaan valmistaja on HTC, joka periaatteessa hallitsee nämä.

* * *

Mitä jää puuttumaan?

Missä viipyy Nokia E90:n pikkuveli? Yleensä asioista hyvin perillä olevat lähteeni olivat viime keväänä aivan varmoja, että kevyempi ja pienempi sisarmalli (kuten huhuttu E80) tulee. Ei ole mitään kuulunut. Huhutkin ovat vanhentuneet.

Nokialla on nyt aika yllättävän QWERTY-tarjontaa, kun E70 vanheni pois. Saakohan se enää seuraajaa?

Nokian Nseries-malliston kehitystahti vaikuttaa siis hidastuneen. N96 tuo pikkupäivityksen N95/N95 8GB:lle. Tehokas yläpään malli kosketusnäytöllä iPhonen haastajaksi puuttuu, jos kerran Tubesta tehdään keskihintaluokan tuotetta.

Syksyllä toivottavasti julkistetaan uusi supermalli. Silloin N95:n julkistuksesta on jo kaksi vuotta.

Tunnisteet: , , , ,

sunnuntai, kesäkuu 15, 2008

Tältä näyttää S60 Touch UI

Löysin uuden S60-tiimin julkaiseman videon, jossa esitellään S60 Touch UI:ta eli Nokian loppuvuodesta odotettavaa sormin ja kynällä ohjattavaa käyttöliittymää.Nettihuhujen mukaan S60 Touch UI:n tuo ensimmäisenä Nokia Tube aka Nokia 5800 XpressMedia. Pidän edelleen siitä kiinni, etten halua levittää vuotaneita kuvia tietämättä alkuperää, joten katsokaa niitä sieltä foorumien ja muiden linkkien kautta.

Kiinnostavaa on se, että Nokia näyttää tämän hetken arvioiden mukaan tuovan S60-kosketuskäyttöliittymän ensimmäisenä keskihintaluokan 5000-sarjaan. Siitä syntyy vaikutelma, ettei se ole vielä valmis Nseries-mallistoon. Tai sitten ennakkotiedot ovat pahasti pielessä.

Videossa kiinnittää huomion myös kynällä tökkiminen. Toivottavasti Nokia ymmärtää optimoida käyttöliittymän sormilla hallittavaksi.

Venäläinen Mobile-Review.com arvioi, ettei S60 Touch UI yllä vielä Apple iPhonen käyttöliittymään. Tulevat versiot tuovat tietenkin uudistuksia.

S60:n ja iPhonen kilpailutilanteessa kannattaa huomata, että myöskään Windows Mobile 6.x ei tarjoa vielä yhtä hienostunutta kosketusohjausta kuin iPhone. Se on kuitenkin teknisesti lähempänä, koska kynäpohjainen kosketusohjaus on ollut alustassa alusta alkaen PDA-taustan takia. Windows Mobile 7:ään odotettuja uudistuksia on esitelty esimerkiksi InsideMicrosoft-blogissa.

Jo nykyisin HTC on tuonut Windows Mobile 6:een melko toimivan sormiohjauksen TouchFLO-laajennuksensa ja oman aloitusvalikkonsa avulla. Tämä toimii hienosti ainakin HTC Touch- ja TyTN II -malleissa.

Tunnisteet: , ,

lauantai, kesäkuu 07, 2008

Päivitykset älypuhelimiin netistä

Allaoleva keskustelu S60:n tietoturvasta pisti miettimään, pitäisikö näiden laitteiden olla netistä päivitettäviä, kuten isot PC:t. Windows Mobilessa on jo ainakin 6-versiosta alkaen Windows Update -toiminto.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, etten ole ikinä saanut ainuttakaan päivitystä tuon kautta.Pikaisella nettihaulla ei edes selvinnyt, pitäisikö sen tarjota myös firmware-päivityksiä, vaiko vain ylimpien kierrosten pieniä korjauksia tai lisäyksiä.

Windows Mobilessa on näpsäkkä päivitystyökalu, jonka saa myös automatisoitua. Vielä minulle ei ole HP:n, HTC:n ja Samsungin laitteista selvinnyt, millaisia päivityksiä sen kautta pitäisi saada.

Nykyisin Nokia, Sony Ericsson ja monet muut tarjoavat firmware-päivityksiä ainakin PC-ohjelmistojen kautta. Sitä kai pidetään vielä turvallisempana kuin verkkoyhteyden yli päivittämistä.

Ovatko nettipäivitykset sitten iso riski? Jos päivitys ensin haetaan muistikortille ja ajetaan sieltä, luulisi operaation olevan yhtä turvallinen tai turvallisempi kuin nykyinen tapa ladata ja ajaa päivitys USB-kaapelin kautta.

Rohkenen ennustaa, että tulevaisuudessa nopeasti kehittyvät ominaisuudet ja tietoturvan vaatimukset tuovat OTA-päivitykset myös puhelimiin. Nokia People -lehdessä oli joskus vuosia sitten juttu, että FOTA (Firmware (upgrades) Over The Air) tulisi vuonna 2007, mutta saapa nähdä milloin tämä toteutuu.

Päivitetty 8.6.2008 klo 10:58:
Huomasin muuten, että Series 40:n 5:th Editionissa on päivitys verkosta PC:tä tarvitsematta, käytännössä ainakin Nokia 5610 XpressMusic -mallissa. Puhelin ei heti tarjonnut päivitystä, joten en päässyt vielä kokeilemaan, miten se tapahtuisi käytännössä.

Tunnisteet: , ,

lauantai, toukokuu 24, 2008

N-Gage-pelien IMEI-lukkokohu

Viikon N-Gage-kohu lyhyesti: All About N-Gage kertoi keskiviikkona, että Nokian N-Gage-pelien aktivointi on sidottu laitteen yksilölliseen IMEI-koodiin. Tästä aiheutui keskustelupalstoilla jupinaa etenkin niiden keskuudessa, jotka vaihtavat usein uuteen älypuhelimeen.

Pari päivää sitten ihmeteltiin, että onko fiksua kusta parhaimpien asiakkaiden nilkoille. Perjantaina nettijulkaisu sai vastauksen Nokialta ja kertoi uudessa jutussaan, että Nokian mukaan pelien siirtämiseen keksitään jokin tapa ilman, että kopiosuojauksesta tingitään.

Tilanne ei yllätä. En ole juuri koskaan ostanut S60- tai Windows Mobile -softaa IMEI-lukitusten takia, koska laitteeni vaihtuvat usein. Elokuussa 2006 listasin pari muutakin syytä, miksi kännykkäsoftan ostaminen ei houkuttele. Suurin osa noista pätee yhä, eli kehitystä ei ole pahemmin tapahtunut. Halpoja 2–5 € arvoisia pelejä olen välillä ostanut, koska ne ovat joka tapauksessa kertakäyttökamaa.

Jonkin verran softaa kuitenkin ostetaan, kuten Nokia Software Marketia pyörittävästä Symmetriasta kerrottiin minulle vuosi sitten. Voisivatko myyntimäärät olla aivan toiset, jos kuluttaja saisi parempaa palvelua? Hyvin todennäköisesti.

IMEI-koodilukituksen suhteen hyväksyttävä ratkaisu olisi minusta sellainen, että kaupan tai softavalmistajan verkkopalveluun voisi tallentaa ja tarvittaesssa vaihtaa laitteensa IMEI-koodin. Kauppias ja valmistaja voisivat sitten harkintansa mukaan sallia esimerkiksi 1–5 yhtäaikaisen koodin.

Tunnisteet: , , , ,

perjantai, toukokuu 23, 2008

Paljon Blackberryjä ja Palmeja USA:ssa

Alan vasta selvitä kuluneen viikon Las Vegasin työkeikasta. Oli taas kiinnostavaa havainnoida amerikkalaisten kännyköitä sen suhteen, näkyykö maassa lainkaan Nokian ja Sony Ericsson laitteita tai millaisia älypuhelimia kuluttajilla näkyy.

Peruspuhelimia en juuri tunnistanut, paitsi etteivät ne simpukkamallit näyttäneet New Yorkissa JFK.lla ja Las Vegasissa ainakaan Nokian tuotteilta.

Älypuhelimet ja PDA-tyyppiset laitteet olivat selvästi Palm Treo -sarjaa tai RIM Blackberry -malleja. Jännää oli katsella, miten monet kirjoittelivat pika- tai tekstiviestejä soittamisen sijaan.

Useimmilla näytti olevan juuri "Blackberry-mallinen" laite, jota näprättiin kahden käden otteella (Nokian tarjonnassa siis E61, E61i ja E62). En ole koskaan tottunut tuohon muotoiluun, mutta makunsa kullakin.

Kiinnostavaa oli sekin, että useimmilla näin paksulla ulkoisella antennilla varustetun mallin. Laitteet näyttivät sen takia turhan isokokoisilta.

Kännyköiden yleinen toimivuus ainakin 900/1800/2100 MHz -päätelaitteella oli surkeaa tasoa. Suuri osa puheluista tai tekstiviesteistä ei mennyt läpi. Hotellihuoneessa, ravintoloissa jne joutui hakeutumaan ikkunan viereen saadakseen kenttää. Ehkä USA:ssa sitten vain pitäisi olla GSM 850 MHz -laite tai peräti CDMA-kännykkä.

Jonkin verran näin myös Apple iPhoneja ja Windows Mobile -laitteita. Nokian tai muiden valmistajien Symbian-laitteita ei juuri tullut vastaan. Tätä vasten ei olekaan ihme, että maailman amerikkalaisissa internet-yhtiöissä kohtakaan lähinnä Applesta, Googlesta ja Microsoftista.

Vierailin myös 'Stripillä' eli Las Vegas Boulevardilla sijaitsevassa Fashion Mallissa (ostoskeskuksessa) sijaitsevassa ostaakseni Apple iPhonen, mutta ne olivat lauantaina loppu. Uusi tiedustelu maanantainakaan ei auttanut; laitteet olivat yhä loppu. Näin iPhone jäi siis hankkimatta.

Olisin vienyt sen töihin, omaan käyttöön en enää ensimmäisen sukupolven laitetta ostaisi, kun 3G-malli kuuluu tulevan julki kesäkuussa.

Tunnisteet: , ,

perjantai, toukokuu 16, 2008

Intellisync-sähköpostin kaipaamia parannuksia

Työsähköpostini tulevat Nokia E51 -puhelimeeni Exchange-palvelimelta Intellisync Wireless Email -sovellukseen, joka on osa Mobile Suite -pakettia. Ensimmäisen noin puolen vuoden käytön jälkeen kaipaisin useita parannuksia ohjelmaan.

Ensinnäkin on pakko ihmetellä sitä, miten löyhästi Nokian tuottama ohjelma on vielä integroitu S60-alustaan. Intellisyncin kuvake ja uusimmat lukemattomat viestit saa sentään näkyviin puhelimen perustilaan, mutta Messaging(Viestit)-sovellukseen sitä ei tunnu saavan mitenkään.

Toiseksi olen ihmetellyt, miksi Intellisync-viestin klikkaaminen päävalikosta ei avaa kyseistä viestiä, vaan aina sovelluksen päävalikon. Otsikot kuitenkin nääkyvä Voi olla, että tämä on määritettävissä jossain ja etten vain osaa.

Viestien lukutilassa olen kaivannut sitä, että ohjelma tunnistaisi paremmin puhelinnumerot. Usein numeroa ei tunnisteta kokonaan, vaikka alussa olisi maakoodi (kuten +358…). Ongelma on ilmeisesti pilkkujen ja pisteiden ym. merkkien kanssa, jos ne ovat kiinni yhteystiedoissa.

Ohjelma saisi myös tarjota mahdollisuuden numerot tai sähköpostiosoitteet yhteystietoihin. Nyt klikkaamalla avautuu vain mahdollisuus soittaa. Valinnat-valikostakaan en tätä löydä, mutta kai se jossain on?

Viestin luettavuutta parantaisi, jos ohjelma osaisi käsitellä ylimääräisiä rivinvaihtoja jotenkin fiksusti. Nyt joudun monissa viesteissä vierittämään viestiä alas monta ruudullista tyhjien rivien takia. Tämä säätö voi tietenkin riippua Exchangen päästä.

HTML-muotoisten viestien tukea kaipaan välillä uutiskirjeiden ja tiedotteiden (erityisesti taulukoiden) kanssa, mutta roskaposteja ajatellen HTML-viestien tuki on huono juttu. Kun roskasuodatin toimii, HTML-viestit voisi päästää läpi. Nythän tukea ei ole Intellisyncissä, vaikka esimerkiksi Microsoftin Windows Mobile 6.0:n ohjelma HTML-viestejä tukeekin.

Kaatuilu- ja muistiongelmista en ole enää kärsinyt Nokia E51:lla. Vielä E70:llä Intellisyncin käyttäminen oli aika epävakaata, ymmärtääkseni muistin vähäisyyden takia.

Miten yhteystiedon saa lisättyä suoraan viestistä kännykän yhteystietoihin? En vain löydä tätä. Usein ohjelma ei myös tunnista numeroita oikein (ks. esimerkki vasemmalla). Se johtunee ,-merkistä.

Tunnisteet: ,

perjantai, huhtikuu 25, 2008

Älypuhelimet nopeusjärjestykseen

Futuremark julkisti tällä viikolla kiinnostavan uuden softan, joka lupaa älypuhelinten suorituskykytestejä useiden alustojen välillä, tässä vaiheessa siis Linuxille, Symbianille ja Windows Mobilelle. Futuremarkin mukaan tämä uusi SPMark antaa nimenomaan vertailukelpoisia tuloksia alustojen välillä.

Softalla on siis määrä saada kokonaisarvio laitteen ja ohjelmiston suorituskyvystä. Jos rauta on sama, ohjelman pitäisi kertoa ohjelmiston tehonkulutuksesta. Futuremarkista kerrottiin, että näistä tiedoista ollaan kiinnostuneita niin kuluttajia kuin alan yrityksiä varten.

Monen alustan benchmark-työkalu voi tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kännykkävalmistaja voisi testata eri käyttöjärjestelmien ja laitteistojen suorituskykyä.

Toistaiseksi kuluttajan kannalta kiinnostavin mobiili benchmark-ohjelma on JBenchmark eri versioineen. Se toimii Java-pohjaisena useimmissa mobiililaitteissa, ja käyttäjien saamista mittaustuloksista on rakentunut mittava tietokanta nettiin.

Tietotekniikkamedioilla tällaine työkalu voisi tarjota mahdollisuuden saada riippumatonta tietoa eri alustojen ja suorittimien suorituskyvystä. PC-puolella on ollut itsestäänselvää, että jonkinalainen tehokäppyrä – enemmän tai vähemmän yleistettävissä oleva, mutta jotain kuitenkin – julkaistaan testien yhteydessä.

Uskon ja toivon, että kuluttajapuolella Futuremark menee tällaisen web-palvelun suuntaan. Se on oiva tapa saada kuluttajat ja yritykset kiinnostumaan suorituskykyeroista.

Nythän mobiili-Linux on vasta marginaali-ilmiö, ja 10–20 eri alustaversion tukeminen on liki mahdotonta. Voisi kuvitella, että ala keskittyy siten, etä pari parhaaksi kehittynyttä Linux-variaatiota menestyy. Linux-kännykkäalustojen sirpaloitumisesta keskusteltiin huhtikuun MobileMondayssa Helsingissä.

Tunnisteet: , ,

tiistai, maaliskuu 18, 2008

Mobiilisähköpostin koettelemukset

Olen käyttänyt kännykässä push-mail-tyyppistä sähköpostia nyt enemmän tai vähemmän säännöllisesti 12–18 kuukautta. Enää olisi vaikea luopua automaattisesti päivyttävästä sähköpostista, mutta olisi käytettävyydessä yhä parantamisen varaa.

Yksityiset sähköpostini olen lukenut Mail for Exchangella ja tavallisella IMAP4-lukijalla puhelimesta riippuen. MfE päihittää kätevyydessä IMAP4-idlen ainakin sikäli, että samalla myös kalenterin ja yhteystiedot saa pysymään ajan tasalla, jos palvelin niitä siis tukee. Olen pitänyt viestien haun päällä joka päivä klo 9–22 ja tämä on toiminut hyvin, koska viestejä tulee aika harvakseltaan kuitenkin.

Windows Mobile -laitteissa olen samoiten käyttänyt Microsoftin Activesync-sovellusta, mutta erot eivät ole tuntuneet isoilta yksityispostieni ja Exchange 2003:n kanssa.

Työposteja olen seurannut Intellisync Mobile Suitella, jossa olisi vielä paljon toivomisen varaa, erityisesti yhteistyössä Exchangen kanssa. Viestejä tulee paljon, joten olisi tarpeen voida suodattaa niitä tarkemmin.

Haluaisin voida säätää, että useimmat viestit piippaavat vain virka-aikaan, mutta esimiesten viestit ja muut erikseen valitsemani saisivat piippailla muutenkin. Ja jos viestin otsikossa on sana "uutisvinkki", se saisi tulla läpi minä päivänä ja kellonaikana tahansa, paitsi kun olen lomalla.

Intellisync Mobile Suite käynnistyy kumman hitaasti, vaikka ohjelma on taustalla auki. Nokia E70:ssä muisti loppuu jatkuvasti kesken, mutta uudemmissa S60-laitteissa muistiongelmia on vähemmän.

Minulle tulee päivittäin usein 30–70 tiedotetta, ja sähköpostiohjelma piippailee siis jatkuvasti aamusta iltaan. En koskaan tiedä, onko viesti jonninjoutava, riittääkö lukeminen aamulla vai kaipaako viesti huomiota heti.

Toimistolla on ärsyttävää kuunnella kännykkäsähköpostin piippailua, kun samaan aikaan istun Outlookin ääressä. En tiedä, voisiko näiden tilatiedot saada yhdistettyä siten, että vain joko kännykkä tai PC hälyttäisi uusista viesteistä.

Kun viestejä tulee paljon, tärkeiden erottaminen on vaikeaa. Olen yrittänyt helpottaa tilannetta säännöillä, jotka ohjaavat viestejä alikansioihin. Vielä haluaisin tarkemmin valikoida, mitkä viestit piippaavat kännykässä virka-aikaan, muutenkin tai lainkaan.

Intellisyncissä on Hakemisto-toiminto, mutta sieltä yhteystietojen etsiminen tuntuu jotenkin kankealta. Olisi myös kiva, jos tähän toimintoon saisi integroituna ulkopuoliset numerohaut (kuten Eniro, Finnet, Fonecta tmv.).

Olisi myös suotavaa, että Intellisync Mobile Integroitaisiin paremmin S60:een kuin nykyisin käytössäni oleva v8.0.x. Kuulemma uusimmassa v8.5:ssa niin on osin tehtykin, mutta siitä minulla ei siis vielä ole käyttökokemuksia.

Näistä parannustoiveista ja valituksenaiheista huolimatta tuntuu kätevältä, ettei kannettavaa PC:tä tarvitse käynnistellä enää vain tarkistaakseen, onko tullut tärkeitä sähköposteja.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, maaliskuu 16, 2008

Windows Mobile -tapahtuma Vantaalla

Microsoft järjestää Windows Mobileen liittyvän toisen asiakas-, kehittäjä- ja kumppanitapahtuman huhtikuussa Vantaalla, autotalo Magneetissa. Tilaisuus on maksuton, mutta ilmoittautuminen vaaditaan.

Tapahtuma on jaettu kolmeen osaan kehittäjille, yritysasiakkaille ja kumppaneillle. En tiedä tarkemmin ohjelman laadusta, joten tämä blogimermintä on FYI-tasoa.

Suomessa ei ole tähän asti nähty kovin montaa merkttävää Windows Mobile -laitteiden käyttöönottoja. Yksi niistä oli kuitenkin Itellan ja Finn-iD:n viime syksynä julkistama yli 1000 laitteen sopimus, jossa pakettikuljetusten logistiikkaa ja tiedonkulkua yritetään tehostaa uusien mobiililaitteiden avulla.

Symbian S60 -laitteet ovat vallanneet Suomessakin yritykset perinteisissä mobiilitoimiston sovelluksissa, mutta raskaammissa yrityssovelluksissa tehokkaille ja kenttäkäyttöön valmistetuille Windows CE -erikoislaitteille voi olla kysyntää.

Koska Kehä III:n varrelle Vantaalle saapuminen voi vaikuttaa vähän extremeltä, samassa tilaisuudessa on houkuttimena myös Most Mobile Enterprise -tunnustuksen jakaminen.

Tunnisteet: ,

lauantai, maaliskuu 08, 2008

Microsoft Silverlight Nokia N95:ssä

Tämän viikon kiinnostavimpia uutisia oli Microsoftin ja Nokian julkistus tuoda Silverlight-tekniikan tuki Nokian Series 40-, S60-. ja Internet Tablet (Maemo) -alustoihin.

Tiedotteesta ei oikein selvinnyt, miten nopeasti ja mille S60-versiolle Silverlight-tuki on odotettavissa. Yritin myös kysyä sitä Nokiasta, mutta viestinnästä ei saatu aikaiseksi vastausta. Olisi ollut kiva tietää ainakin se, tuleeko Silverlight-tuki jo nykyisiin laitteisiin vai vasta tuleviin alustajulkaisuihin.

Microsoftin MIX '08 -konferenssin sivuilta löytyy kuitenkin Keynote-esitys, jossa Silverlightia esitellään jonkun Windows Mobile 6 -laitteen lisäksi S60:ssä Nokia N95:ssä. (Mobiiliosuus alkaa videossa kohdasta~2h: 12 min.)

Esityksessä korostettiin, että mobiilialustoille voi nyt tehdä multimediaa ja vuorovaikutteisuutta hyödyntäviä web-sovelluksia samoilla työkaluilla kuin PC:lle. Tämä on iso juttu Nokialle, joka haluaa laskea mobiilipalveluiden ja -sovellusten kehityksen kynnystä. Suuntahan on se, että entistä eenemmän palvelut toimivat webissä.

Videossa esitellään Weatherbug-yhtiön sääsovellusta, joka näyttää samalta S60:ssä, Windows Mobilessa ja PC:llä.

Esityksen perusteella Silverlight tukee mobiililaitteissakin esimerkiksi animaatioita, videoita, kosketusohjausta ja kuvien vieritystä iPhonen tapaan (laitteissa, joissa on kosketusnäyttö) sekä ääniä. (Huom.! Kuvat ovat ruutukaappauksia videosta, eivätkä siis kerro todellisesta laadusta.)

Ja vaikkei sitä mielellään Nokiasta ääneen sanotakaan, tässä tuodaan samalla Adoben Flashin ja Flash Liten kilpailija Nokian alustoihin. Keynote-videossa asia tulee puheeksi:

"We tried to do all this with Flash Lite, and believe me, it was costly, and didn't work", sanoi Tamir Melamed, Vice President, Technology, WeatherBug
Adobe ei tietenkään voi estää Microsoftin ja Nokian yhteistyötä. Laitevalmistaja on selvästi niskan päällä. Selaimen lisäpalikan ym. laajennusten toimittaja haluaa mahdollisimman laajan alustatuen, eikä se voi sanella ehtoja.

Adobe on saanut lunta tupaan muualtakin, sillä uutiset ovat kertoneet Applen Steve Jobsin soimaneen Flashiä vielä liian huonoksi kelvatakseen iPhoneen.

Jään odottelemaan, että jostain saadaan tarvittavat palikat Silverlightin kokeilemiseen S60:ssä ja Windows Mobilessä.

Tunnisteet: , ,

Kokeiltua: Yahoo! Go 3.0 Beta

Osallistuin Cebitissä Yahoo!:n tiedotustilaisuuteen, jossa hehkutettiin tietenkin sitä, miten yhtiön mobilipalvelu tuo internetin kännykkään. Yahoo! Go 3.0 on saatavana beta-testiversiona, ja uusi Yahoo! onePlace lupaa keskittää kaiken tärkeän PC:ltä ja kännykästä yhteen paikkaan.

On sanottava heti, että Yahoo! Go 3.0 on nykyisessä beta-vaiheessaan aivan kauhea, ainakin Nokia N95 8GB:ssä. Sovellus käynnistyy uskomattoman hitaasti. Kaikki valikot ovat tahmeat ja ohjelma suorastaan jähmettyy moneksi sekunniksi vähän väliä. Päävalikon pyöriivä käyttöliittymä (Carousel) on ihan näyttävä, mutta kaikki on turkasen H-I-D-A-S-T-A. En tajua, miten tällaista viitsitään julkaista edes betana.

N95 on sentäään tehokkaimpia S60-laitteita markkinoilla, mutta ehkä tässä on vain joku erikoinen bugi vielä. Netissä olevissa arvioissa ohjelmaa on kehuttu nopeaksi ainakin Windows Mobile -laitteissa, joten kokeilen ohjellmaa vielä sellaisessakin. Eroja voi tietysti olla S60-laitteissa.

Sisältötarjonta on eurooppalaisttain köyhää. Uutisia on valmiiksi valittavissa vain AP:ltä Yahoo!:lta, ABC:ltä, MTV:ltä ja parilta muulta. Lisää pystyy lisäämään, mutta linkki RSS-syötteeseen pitäisi näemmä tunkea käsin. Säätiedot sai Suomesta ja Espoosta jopa, mutta vain Fahrenheitin asteikolla. Hyvin on asetukset piilotettu, jos tuota pystyy jostain säätämään.

Natiivisovelluksen, kun sellaisen saa ihmiset lataamaan, edun pitäisi olla web-sivuihin nähden nopea ja sulava toiminta.

Nopeutta varmaankin saadaan parannettua, mutta käyttöliittymässä hämää jo se perusidea, että kategoriatasoja tuntuu olevan pahimmillaan viisi tai kuusi, ja jokaisen välillä alas- tai ylöspäin edetessä lataillaan. Tällainen turhauttaa.

Yahoo!:n sovelluksen mielekkyys riippuu paljon siitäkin, käyttääkö heidän kuva-, pikaviesti- ja sähköpostipalveluitaan, jotka saa tällä sovelluksella yhden kuvakkeen taakse. Sähköpostiin tarjotaan myös push-mail-toimintoa. Minulla näkyvät Yahoo! Go:ssa Flickr-kuvat, mutta pikaviesteihin käytän mieluummin Windows Live Messengeriä ja postilaatikko taas on Googlen Gmailissa.

Maksuttoman palvelun tavoite on ymmärtääkseni ohjata ihmisiä Yahoo!:n hakukoneeseen. Yahoo!:n Connected Life -yksikön johtaja Marco Boerries kehui Hannoverissa, että yhtiön hakua voi käyttää eri operaattoreiden yhteistyön kautta jo 600 miljoonaa kännykän köyttäjää.

Siihen en usko, että monikaan haluaa käynnistää erikseen jotain sovellusta hakeakseen tietoa netistä. Haun voi integroida käyttöliittymään (kuten Google tekee), tai yrittää houkutella vieraat webistä.

Tunnisteet: , ,

lauantai, helmikuu 16, 2008

Nokia E90 vilahti haastattelutallentimena

Nokia ei tietenkään voi kehittää S60-alustaa yksittäisten ammattiryhmien tarpeiden mukaan, mutta esimerkiksi toimittajan kannalta on tapahtunut ilahduttavaa kehitystä.

Yksi tärkeimmistä on S60 3rd Edition FP1:n mukana tullut parannettu Äänitys-sovellus (Recorder), jolla voi tallentaa muistikortille jo tunnin WAV- tai AMR-muotoista ääntä. Windows Mobilessa sama mahdollisuus on ollut jo pitkään, mutten ole oikein oppinut käyttämään sitä.

Useimmilla ammattitoimittajilla on myös erillinen äänitallennin, mutta usein se unohtuu tai tarve on spontaani. Ohjelmaa voi käyttää sekä ulkoisena mikrofonina että puheluiden tallentamiseen. Sovellus piippaa taustalla viiden sekunnin välein. Minun haastattelujani se ei ole häirinnyt.

Tyypillinen tilanne on se, että olet jättänyt soittopyynnön, ja haastattelu syntyy juuri, kun istut taksissa matkalla seuraavalle keikalle.

Muistiinpanoja tehdään myös kynällä ja paperillakin, mutta äänitallenne on toimittajan oikeusturvan kannalta tärkeä varmistus.

Lisää samasta aiheesta aiemmassa blogimerkinnässä.

Joku työntää Nokia E90:ä Susan Ruususen lähelle tallentaakseen spontaanin haastattelutilanteen. Kuva on Yle TV1:n klo 20:30 uutislähetyksestä.

Tässäkin olisi vielä tietysti parantamisen varaa, jotta kyseessä olisi aidosti ammattilaisen työkalu. Nyt tallentaminen loppuu aina 60 minuutin kohdalla. Myös saapuvat puhelut ja jotkut muutkin toiminnot keskeyttävät tallennuksen. Lisäksi tallenteen voi liian helposti vahingossa perua tai poistaa.

Kiinnostavaa on nähdä, onko erilaisten ammattiryhmien työkaluista tulossa jossain vaiheessa merkittävä osa älypuhelinten softatarjontaa.

Tunnisteet: , ,

maanantai, helmikuu 11, 2008

Ei tullut WOW-efektejä Barcelonasta

Pitkästä aikaa Suomesta käsin seurattuna Barcelonan kännykkämessut eivät tarjonneet elämyksiä. Olivatko tuotejulkistukset oikeasti vähän tylsiä, oliko odotukset ladattu erityisen korkealle vai onko ongelma vain se, etten täältä käsin tietenkään aisti fiilistä?

En osaa sanoa, mutta seurattuani tänään useammatkin kännykkäfirmojen webcastit ja luettuani monta kymmentä tiedotetta, ei oikein mikään erityisesti iskenyt. Nokian uudet S60-julkistukset olivat niin odotettuja, erityisesti ennakkoon vuotanut N96, etteivät jaksaneet sävähdyttää.

Tosin N96:ssa ilahdutti erityisesti se yksityiskohta, että laitteen saa pöytäjalustaa vasten niin, että tv-ohjelmien ja videoiden katselu onnistuu pitämättä laitetta kädesä. Nokia selvästi kuuntelee palautetta.

Melkein tärkeimmältä tuntui Beta Labsissa julkaistu Nokia Maps 2.0. On kiinnostavaa päästä kokeilemaan, miten pitkälle jalankulkijan navigointia on tässä jo mukana.

Nokialta olisi kai toivottu konkreettisempia uutisia internet-palveluiden aikatauluista. Ovi-portaalin kerrottiin avautuvan Q2 2008:lla ja 10 uutta maata (kuten Suomi) saa Music Storen vuoden puoliväliin mennessä.

Myöskään S60 Touch UI -laitetta ei tullut, vaikka sellaista moni odotti näkevänsä. Nokian johto sanoi selvästi, että koketusnäytön tuki halutaan tuoda kunnolla S60-alustaan, eikä sooloilla yhden laitteen kanssa.

Sony Ericssonin uudet Cybershot- ja Walkman-mallit eivät liiemmin tarjonneet yllätyksiä, vaikka uudistuksia on tehty. Uudet G700 ja G900 tekevät UIQ:sta "yhden käden" käyttöliittymän, mutta aivan hetkessä en käyttöliittymää ja valikkorakennetta tajunnut.

Sen sijaan Xperia X1 herätti tosissaan mielenkiintoa, mutta sitä ei ollut muista malleista poiketen vielä tänään median kokeiltavissa Helsingissä. Kiinnostukseni perustuu muiden kokeiluihin.

Samsung julkisti kahdeksan mallia, älypuhelimia ja tyylikkäitä peruspuhelimia. Niiden suhteen odotan, että pääsen kokeilemaan omissa käsissä.

Google Androidista näin juttua vasta Gizmodossa, ja se oli odotusteni mukaisesti hyvin raakileisena alustana esillä.

Kiinnostavaa oli se, että uusia Symbian- ja Windows Mobile -julkistuksia tuli toistakymmentä ainakin viideltä eri valmistajalta.

Saitteko jostain päivän julkistuksista erityisesti kicksejä?

Tunnisteet: , , ,

Multimediatietokone onkin iPhone!

Piirivalmistaja Nvidia haluaa entistä monipuolisemmin multimediasoittimien, GPS-laitteiden ja älypuhelinten markkinoille. Haastattelin uutiseen mobiiliyksikön johtajaa Michael Rayfieldiä aikeista.

Poiminnan arvoinen kohta oli, että hän viittasi Nokia N95:een "basically just a phone" ja Apple iPhoneen "a multimedia computer". Nielaisin ja pyysin toistamaan. Mitäs piruilua tämä on, että Nokian lanseeraama (ja usein ihmetelty) multimedia computerin titteli annetaankin iPhonelle? Niin hän nyt kuitenkin sanoi.

Nvidia ei tosin aio tarjota uutta sovellusprosessoriaan iPhonen OSX-alustalle, vaan näillä näkymin vain Windows Mobilelle.

Kiinnostavaa on se, että sovellusprosessorillaan Nvidia näyttää tavoittelevan kännykkämaailman piirivalmistajien reviirille. Vastaavaan näyttää tarjoavan speksien mukaan ainakin Broadcom Videocore III BCM2727 -suoritin, josta kirjoitin syksyllä.

Tunnisteet: , ,

perjantai, helmikuu 08, 2008

Nokia ja Windows Mobile -kohu

Perjantain "myrsky vesilasissa" mobiilimaailmassa syntyi australialaisen iTWiren jutusta siitä, että Microsoft ja Nokia neuvottelisivat Windows Mobilen tuomisesta Nokian älypuhelimiin. Asiaa veivattiin suomalaisissa ja ulkomaisissa medioissa.

Itse en pitänyt juttua erityisen uskottavana ja lähdettä kovin tärkeänä, joten tein aiheesta vain yhden uutisen. Moni muu otti jutusta enemmän irti ja teki useita juttuja. Vilkkaimmin keskustelua syntyi Digitodayssa. Aihe nostatti tunteita, ja keskusteluissa tilitettiin kaikkea mahdollista Windows XP:n tietoturvasta alkaen.

Nokian viestinnästä vastattiin odotetusti, että kyseessä on väärinkäsitys. Monenlaista yhteistyötä tehdään Microsoftin kanssa, esimerkiksi Activesyncin,Windows Median DRM:n ja Windows Live -palveluiden saralla, mutta käyttöjärjestelmää ei olla vaihtamassa pois Symbianista / S60:sta.

Vaan kertoisiko Nokia, vaikka neuvotteluita oikeasti käytäisiin, jos ne ovat alkuvaiheessa? Tai miksi Nokia neuvottelisi sellaisesta? Jotkut ovat arvioineet, että se helpottaisi etenemistä USA:ssa ja yrityksissä.

Vuosi sitten spekuloitiin, että Palm voisi olla kaupan ja Nokia halukas ostaja. Windows Mobile tuli puheeksi siinä yhteydessä.
"En asennoituisi nuivasti tällaiseen rinnakkaisbrändiin. jolla on erittäin vahva asema USA:ssa. Palmin brändi voisi sopia Nokialle hyvin. Toinen asia, mikä tässä on mielestäni väistämättä edessä on, että yrityspuhelimissa Nokia joutuu jossain vaiheessa nielemään ylpeytensä ja tuomaan Windows Mobile -pohjaisia laitteita", sanoi Carnegien analyytikko Lauri Rosendahl haastattelussani silloin.
Toisaalta Nokia on tuonut monet Windows Mobilen entiset kilpailuedut S60-alustaan, kuten kirjoitin syksyllä työblogissa. Mail for Exchange (Activesync), Windows Median DRM:n tuki ja Windows Live Messenger eivät ole aivan yhtä hyvin integroituja kuin Windows Mobilen sovellukset, mutta ero jää Microsoftin kannalta aika pieneksi.

Siihen Nokia tuskin lähtee, että älypuhelimissa tai ns. multimediatietokoneissa olisi Linuxia, Symbiania ja Windows Mobilea hajanaisesti. Motorola on osoittanut, ettei se tie ole kestävä.

En osaa sanoa, kumpi on kehityksessä pidemmällä. Windows Mobile on tietokone, johon on liimattu puhelin. Symbian edustaa puhelinta, johon on ympätty tietokoneen toimintoja. Molemmissa on ongelmansa.

Molemmissa ongelmana ovat vielä käytön vaikeus sekä kuvakkeiden, valikoiden ja nippeleiden määrä ja monimutkaisuus. Seuraava käyttöliittymien sukupolvi voi ratkaista paljon, jos kehitystä tapahtuu.

Tunnisteet: , ,

lauantai, helmikuu 02, 2008

Kokeilussa SlingPlayer Mobile

Innostuin tammikuun alussa taas ajatuksesta hankkia Slingbox, mutta laitteiden hankala saatavuus epäilytti. Tilanne korjaantui nopeasti, sillä Sling Media teki jälleenmyyntidiilin Verkkokauppa.com:n kanssa. Jos Slingbox ei ole tuttu, Sling Median sivujen demo tiivistää idean.

SlingPlayer Mobile & N82Pääsin jo vähän kokeilemaan SlingPlayeriä Windowsissa ja S60-kännyköistä Nokia N82:ssa ja N95 8GB:ssä. SlingPlayer Mobilen idea on mainio, joten parit kommentit siitä.

Ohjelma siis tuo kodin digi-tv:n ja muut boksiin kytketyt videolaitteet netistä hallittavaksi ja katsottavaksi. S60-sovellus ei ole yhtä mukava käyttää kuin oikeaa kaukosäädintä jäljittelevä Windows-softa, mutta ainakin kanavien vaihtaminen sentään onnistuu numeronäppäimistä.

SlingPlayerillä pitäisi voida hallita vaikkapa digiboksin tallennusten ajastuksia, mutta tätä toimintoa ei tunnu olevan mobiilisoftassa. Ajatus on siis se, että TV-ohjelman voi määrittää otettavaksi talteen, vaikkei olisikaan kotona.

Kokeilin toisto-ohjelmaa kahden eri Slingboxin kanssa, Suomessa ja USA:ssa. Kumpikaan ei siis vielä ole kotonani. Soneran 3G-verkossa kuva tökki ja pätki usein, mutta kotona WLAN-verkossa katselu oli sujuvaa. Tosin työpaikkani on korkea ja syvä betonitorni, joten ei siellä 3G koskaan ole oikein toiminut.

Erikoista on se, että SlingPlayerin saa boksin mukana (ja netistä maksutta) Macille ja Windowsille, mutta mobiilisoftasta veloitetaan erikseen noin 30 €. Loogiselta tuntuisi siivittää laitteen myyntiä sillä, että softan saa alustalle kuin alustalle samalla. Toisaalta, kehityskustannuksia tulee mobiilisoftista lisää.

Slingboxeja on myyty joitain satoja tuhansia maailmanlaajuisesti, eli kyse on sikäli aika pienestä yrityksestä. Suomessa Verkkokauppa.com on myynyt bokseja ensimmäisen parin viikon aikana joitain kymmeniä viikossa.

SlingPlayer Mobile S60:ssä. Valikon käyttö ei tunnu kovin kätevältä verrattuna Windows-version kaukosäätimeen.

SlingPlayer Mobile olisi tietysti sitä vaikuttavampi, mitä parempi näyttö laitteessa olisi. Yli neljän tuuman näytöllä esimerkiksi Nokia N810 ja Sony PSP olisivat lupaavia. Sling Median sivuilla onkin artikkeli siitä, mitä alustoja kannattaisi kenties tukea seuraavaksi.

Nokian Linux-tabletien OS 2008 ei ole yltänyt TOP-10-listalle, mutta kommenteissa innostunut käyttäjä ja kehittäjä tarjoutuu kääntämään ohjelman, jos Sling Media vain antaa tarvittavat rajapinnat käyttöön.

SlingPlayerin kanssa N810:sta tulisi varmasti houkuttelevampi laite, joten kenties porttaus on jo tekeillä. Tapaamani Sling Median EMEA-alueen johtaja Stuart Collingwood vihjasi, että iPhone-versio on jo tekeillä. Hän ei siis virallisesti julkistanut kuitenkaan.

Jos ei käynyt selväksi, olen kuitenkin ihastunut Slingboxiin. Kaveripiirissä Slingbox tuntuu kiinnostavan eniten niitä, jotka matkustavat paljon töiden takia. Hommaan sellaisen kotiin, kunhan olen testannut toimivuuden Handan-digiboksini kanssa.

Tunnisteet: , , , , , , ,

lauantai, tammikuu 26, 2008

Nokia Intellisync Lotuspheressä

Käsitykseni on pitkään ollut se, että Microsoft Exchange tarjoaa paremman tuen kalentereiden, yhteystietojen ja sähköpostien viemiseksi älypuhelimiin ja kämmenkoneisiin kuin Lotus Domino. IBM Lotuspheressä selvisi, että Microsoft on ainakin osannut markkinoida asiat paremmin.

En tietenkään ole päässyt kokeilemaan asioita vielä käytännössä. IBM:n Lotus Softwaren johtajat kuitenkin vakuuttivat, että mobiilisynkronoinnin tuki on tarjolla niin Blackberry- kuin Windows Mobile -laitteille. Symbian-tuki sen sijaan näyttää jäävän kolmansien osapuolten varaan.

Mobiililaitteiden palveluita esittelikin tapahtumassa toistakymmentä yritystä, yhtenä niistä Nokia. Intellisync Mobile Suite ja Device Management olivat esillä näkyvällä paikalla.

Kuten jo kommentoin työblogissa, Lotus Softwaren johtaja Michael Rhodin kiisti väitteet siitä, että IBM olisi Microsoftia jäljessä tällä alueella. Hän väitti, että Microsoft vain hypettää enemmän. Näkökulma on tietysti erilainen amerikkalaisella kuin eurooppalaisella.

IBM:lle tärkeintä näyttää olevan panostaa yhteistyöhön RIM:n Blackberry- ja Windows Mobile -laitteiden kanssa, kun taas ainakin eurooppalaiset median edustajat kyselevät Symbian-tuen perään. Tosin IBM tiedotti jonkinlaisesta tietopaketista mobiililaitteiden tuesta, mutta tämän konkreettinen merkitys ei selvinnyt.

Tämän tarkemmin tilanne ei vielä selvinnyt, koska en ole kokeillut laittaa pystyyn ainuttakaan Lotus Domino -palvelinta koskaan. Rohkenen kuitenkin arvata, että IBM julkaisee Exchangen Activesync-protokollan kaltaisen rajapinnan mobiililaitteiden helppoon synkronointiin.

Nokia Intellisync and Lotus DominoNokian Intellisync Mobile Suite vaikutti aivan samalta kuin jos taustalla olisi Exchange, eli kalenterit, yhteystiedot, sähköpostit ja muut palvelut samassa valikossa.

Ohjelmaa esitelleen Nokian edustajan mukaan ohjelmisto myös tukee sitä, että taustalla voi olla sekä Exchange- että Lotus Domino -palvelin.

Yllätyin kuitenkin siitä, miten vähän Nokia tapahtumassa näkyi. Yli 7000 it-asiantuntijalle ja -päällikölle sekä sovelluskehittäjille olisi ollut tilaisuus kertoa mobiilituen saamisesta Dominoon. Sen sijaan Nokialla oli vain mutama esittelijä ständillä. Sen tason edustajaa ei ollut, joka olisi voinut antaa edes haastattelun.

IBM:n mukaan Lotus-käyttäjiä on maailmassa noin 140 miljoonaa, joten olisihan siinä mahdollisuuksia tuoda esille mahdollisuuksia ja samalla vahvistaa brändiä ammattilaisten keskuudessa USA:ssa.

Tunnisteet: , , ,

tiistai, tammikuu 15, 2008

Windows Mobile peesaa iPhonea

Netissä leviää kiinnostavia huhuja siitä, mihin suuntaan Microsoftin Windows Mobile -alusta olisi kehittämässä. Nettilähteen mukaan vuotaneet kuvat ja esityskalvot kertovat, että erilaiset liikeanturit ja kosketusohjaus ovat tulossa iPhonen OSX:n tapan entistä vahvemmin alustaan.

3GSM-messuilla ensi kuussa Microsoftilta odotetaan Windows Mobile 6.0:n välipäivityksen julkistamista, joka saattaa olla nimeltään WM 6.0 SE tai WM 6.1. Ylläolevan linkin kuvat ja kuvaukset viittavat vuonna 2009 odotettuun isompaan päivitykseen.

Netissä on ollut myös kovasti artikkeleita siitä, onko "Microsoft haastamassa iPhonen" vai ei. Tuon voi ymmärtää monin tavoin. Bill Gates siis vahvisti CES-tapahtumassa, ettei Microsoft ole lähtemässä Windows Mobile -päätelaitteiden valmistajaksi, kuten se valmistaa esimerkiksi Zune-soittimia ja muita laitteita.

Sellaista Gates ei sen sijaan sanonut, ettei Windows Mobileen tuotaisi iPhonesta tuttuja kosketusohjauksen toimintoja. Päinvastoin, Gatesin esityksessä (puhe+video) suorastaan hehkutettiin kosketukseen perustuvia käyttöliittymiä.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, tammikuu 13, 2008

Kännyköiden näyttötarkkuudet

Joni Koski kyselee tuolla naapuriblogissaan, että kyllästyttääkö jo QVGA-resoluutio (240 x 320/320 x 240) kännyköissä, kun aiemmin Nokiakin näytti kokeilleen jo isompia tarkkuuksia (lähinnä 352 x 416/416 x 352).

Minusta esimerkiksi Nokia E70:ssä ongelma on tuon korkeamman erottelukyvyn takia kirjasinkoko monissa sovelluksissa, erityisesti sähköposteissa ja webissä. S60:ssä ei ollut riittävästi säätöjä kirjasinkoolle noinm tarkalla näytöllä.

Sopiva tekstikoko riippuu näöstä, ja siksi säädettävyys onkin tarpeen. Minun huonolla näölläni 352 x 416 on vähän liikaa parin tuuman näytöllä. Enkä ole ainoa, sillä työpaikallani E70 on yksi firman tukemista puhelimista, ja yleisin rutinan aihe on ollut liian pieni kirjasinkoko.

Nokialla on isommat näyttötarkkuudet E90:ssä (800 x 352) ja N810:ssa (800 x 480). Korkea resoluutio toimii etenkin jälkimmäisessä, koska näytöllä on kokoa 4,13 tuumaa. Siltikin joudun suurentamaan kirjasinkokoa selaimessa.

E90:ssä taas tuntuu siltä, ettei S60:tä ole vielä optimoitu hyödyntämään korkeaa näyttötarkkuutta. Esimerkiksi perustilassa (idle) suuri osa ruutualast jää käyttämättä, ja muissakin valikoissa vanha S60 tuntuu olevan vain venytetty 800 x 352 pikseliin. Kieltämättä esimerkiksi Nokia Mapsissa ja web-selaimessa tarkka näyttö on vaikuttava.

Toisaalta, en mitenkään vastusta korkeampia resoluutioita, kunhan se ei pienennä tekstikokoja. HP iPAQ hx4700 oli aikoinaan suosikkini PDA-laitteissa, koska se tarjosi VGA-näytön neljän tuuman näyttökoolla. Kirjasinkoko oli sopiva ja säädettävissä riittävästi. Sen seuraja on syksyllä julkistettu iPAQ 214 Series Enterprise Handheld, jota ei ole vielä saatu ainakaan Suomeen.

Vaan entäpä kuvan ulostulo? Jos mobiililaitteessa olisi esimerkiksi HDMI-liitäntä, voisi kuvia ja videoita katsella isolla televisiolla hyvällä erottelukyvyllä. 720p-ulostuloon kykeneviä älypuhelimia saattaa tulla jo loppuvuodesta, jos Broadcomin hehkutusta on uskominen.

Tunnisteet: , , , ,

sunnuntai, tammikuu 06, 2008

Digi-tv matkalle mukaan

Nyt kun alkaa näyttää siltä, että DVB-H-tekniikan mobiili-TV on floppaamassa ainakin Suomessa, on kenties kiinnostavampaa selvittää, miten nykyisen digi-TV:n (DVB-C/T) saisi mukaan kännykkään. Sopivasti All About Symbianissa on tuore Singplayerin testi. Tässä on tarpeeseen yksi ratkaisu.

Myös CNET TV:ssä on kokeiltu, miten Slingbox saatiin toimimaan älypuhelimen kanssa. Video on hieman vanhempi, eli siinä puhutaan vasta Palm- ja Windows Mobile -versioista.

Jos Slingbox ei ole tuttu, idea selviää valmistajan esittelystä. Tuollainen purkki kelpaisi minullekin, jos sen vain saisi kätevästi yhteistyöhön kaapeliverkon digiboksini ja muiden laitteideni kanssa. Vielä en ole raskinut hankkia.

Sekin olisi ratkaistava, miten DSL-yhteys saadaan Slingboxiin. Verkkopiuhan vetäminen makuuhuoneesta olohuoneeseen ei käy. Ehkä tuo onnistuu WLAN:n kautta. Hintaa tulisi lisää, koskan Ethernet-WLAN-sovittimet maksavat kai yhä alkaen noin 80 euroa. Slingboxissa itsessään ei siis ole WLAN-sovitinta.

Suomessa SlingBoxia myyvät ainakin Astoka ja QMC IPMEDIA. Hintaa on reilut 200 euroa. Käyttö ei tietenkään rajoittuisi kännykkään, vaan TV-ohjelmia voisi sitten katsoa myös läppärillä esimerkiksi hotellien WLAN-verkoissa ja muualla. Mobiilisoftasta Sling Media näemmä veloittaa US$30.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, joulukuu 05, 2007

Älypuhelin toimittajan työssä

Kollegani kirjoitti lokakuussa siitä, miten heikolta vaikutti Nokian ja Reutersin pilotti kännykän tekemiseksi toimittajien työvälineeksi. Olen samaa mieltä siitä, että se Nokian Bluetooth-näppäimistö on hutera ja henkii heittoa laatua.

Vaan koen silti, että älypuhelin tarjoaa aika paljon etuja tässä ammatissa. Ennen kuin menen omiin työkaluihini, tekee mieli kysyä: miten on muissa ammateissa? Miten älypuhelin muuttaa työtapoja?

Web-uutistoimitajan työpäivässä kalenteri ja sähköposti ovat triviaaleja juttuja. Työpaikallani on käytössä Intellisync Mobile Suite, joka on raskas ja kankea, mutta toimii yleensä. Eniten ärsyttää se, etteivät sähköpostit näy puhelimen Viestit-kansiossa (Messaging).

Ensi vuonna Nokia kuulemma parantaa sovelluksen integrointia uuden S60-version myötä.

Puhelut ovat tietysti tärkeä sovellus. Ulkomailla kaipaisin vielä IP-puheluita WLAN-verkoissa ja firman yhteystietohakujen tuomista S60:een.

Puheluita helpottaa automatisoitu yhteystietojen haku, jossa suosikkini on PomoPalvelu. Tavallisen nimi- ja numerohaun lisäksi PP hakee oletusarvoisesti myös vieraista numeroista soittavien tiedot, jos ne eivät ole salaisia.

Usein haastattelutitilanne syntyy yllättäen, ja puheluiden tallentaminen on kätevää. S60 3rd Ed. FP1:stä lähtien tunnin haastattelun on voinut tallentaa ilman lisäohjelmia.

Tyypillinen tilanne on se, että kansanedustaja, ministeri, virkamies tai yritysjohtaja soittaa, kun istun taksissa matkalle keikalle-/lta. Jos haastattelun siirtää, seuraava mahdollisuus on epävarma. Sen sijaan: tallennus päälle, ja puhelut menevät WAV-tieedostoksi muistikortille. Tämä on vielä tehty aika helpoksi S60:ssä ja Windows Mobilessa.

Vaikka tapaaminen olisi suunniteltu, haastattelun tallentaminen kännykällä onnistuu hyvin. Laite vain pöydälle ja mikrofoni nauhoittmaan. Tämä toimii isossakin tilassa, jos laitteen saa lähelle puhujaa tai ääni tulee kaiuttimista.

Minulla on erikseen töitä varten kamera, mutta joskus se unohtuu. Jos kännykässä on kohtuullinen kamera, sillä saa "paremmat kuin ei mitään" -tasoiset kuvat webiin. Mitä parempi kamera on, sitä suurempi apu siitä on. Ja joskus uutiskuvan tarve voi tulla yllättäen.

Uutisia seuraan RSS-feedeistä, esimerkiksi Amppareista. Uutissyötteistä näen tärkeät uutisaiheet, kun en ole toimistolla. Uusimmassa S60-versiossa otsikoiden päivityksen saa vieläpä automatisoitua.

Web-selaimella taas seuraan uutisten lisäksi esimerkiksi uutiskalenteriamme (Google Calendar), johon pääsee käsiksi mistä vain, ja oikeudet voidaan antaa kenelle halutaan. Otimme Googlen kalenterin käyttöön, kun firman Exchange ei ollut riittävän joustava.

Päivitetty 6.12. klo 00:34: Unohtuihan jotain tärkeää, eli olen aiemmin ottanut nettiyhteyden kannettavaan S60-puhelimella, mutta en saa sitä enää toimimaan uuden työkoneen kanssa. Eikä saanut firman ict-tukikaan, joten se jäi siihen.

Saatoin unohtaa jotain muutakin, mutta yllä ovat ainakin päivittäiset työkaluni. Sen verran mitä tunnen ammattikuntaa, arvioisin etteivät useimmat hyödynnä puoliakaan mahdollisuuksista. Monet ovat ennakkoluuloisia, tai ovat saaneet huonoja ensikokemuksia.

Esimerkiksi haastattelupuheluiden tallentaminen mahdollisuus on toimittajan oikeusturvan ja työnteon helpottamisen kannalta todella arvokas ominaisuus, jos sitä vain älyää hyödyntää.

Halusin ottaa näitä esille, koska aika paljon puhutaan vain kalenterista ja sähköpostista. En tiedä missä määrin näitä tutkitaan, ja olisiko palveluiden paketoinnissa bisnesmahdollisuuksia.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, marraskuu 07, 2007

Kommentteja Google-liittoumasta

Mitä pitäisi ajatella Google Androidista, hakukone- ja internet-yhtiön uudesta kännykkäalustasta? En ole vielä aivan hahmottanut asiaa kokonaisuudessaan. Jos et ole lukenut kaikkia uutisia, etkä jaksa penkoa niitä läpi, Gizmodo tiivisti tärkeimmät seikat hyvin.

Hyvää lienee se, ettei kännyköiden käyttöjärjestelmiin ja ohjelmistoihin näytä syntyvän yhden valmistajan määrävää markkina-asemaa, kuten on käynyt PC-työasemissa. Ja onhan Symbianin ja S60:n osuus jo älypuhelimissa jo lähes määräävä.

Yksi looginen tapa katsoa asiaa on se, ketkä ovat mukana ja eivät ole. Mukana ovat laitevalmistajista HTC, LG, Motorola ja Samsung, mutta mukana eivät ole vielä ainakaan Nokia ja Sony Ericsson. Nokiasta kommentoitiin Reutersille, ettei mukaan lähtemistä pidettäisi mahdottomana.

Androidin kerrotaan perustuvan Linuxiin ja Apache v2 -lisenssiin. Näyttää siltä, että Symbian ja Windows Mobile saavat Linuxista konkreettisen haastajan, jos Googlen alustaan perustuvia tuotteita tosiaan tulee jo ensi vuonna.

Miten markkinaosuudet kehittyvät? Yhden arvion (vai pitäisikö sanoa "arvauksen") esittivät IDC:n analyytikot New York Timesille (ks. taulukko vasemmalla).

Olennaista on huomata, että liittoumaan mukaan ilmoittautuneilla laitevalmistajilla ei ole ollut tähän asti yhden alustan strategiaa. Esimerkiksi Samsungilla on niin Symbian- (S60) kuin Windows Mobile -malleja. Motorolalla on Symbianin ja Windows Mobilen lisäksi jonkinlaisia sulautettuja Linux-malleja. Tuskin myöskään HTC luopuu hyvistä Windows Mobile -laitteistaan.

Lisäksi mukana käyttöjärjestelmien kisassa ovat ainakin RIM Blackberry ja Apple iPhonen OSX. Mobiilipalveluiden kehittäjillä ja testaajilla riittää ainakin töitä, ja palvelutarjonnan kehityskustannukset eivät taida ainakaan laskea. Tuskin mikään laitevalmistaja tai operaattori pystyy enää keskittymään yhteen alustaan. Saapa nähdä miten kauan Nokian ja Sony Ericssonin Symbian-keskeisyys jatkuu.

Tunnisteet: , ,

lauantai, marraskuu 03, 2007

Ruutukaappauksia uusista S60-luureista

Asia ei taida koskettaa kovin monia, mutta monille se on sitäkin tärkeämpi. Antony Pranata on jossain vaiheessa, ilmeisesti äskettäin, päivittänyt mainion Screenshot for Symbian -ohjelman toimimaan kunnolla uusien S60 3rd Edition -luurien kanssa. Aika monista on nimittäin jäänyt se kynänäppäin (viralliselta nimeltään Edit-näppäin) pois, joten ruutukaappauksia ei ole saanut helposti tai lainkaan. Päivittäkää siis ohjelma, jos on ollut hankaluuksia.

Otan myös vinkkejä vastaan hyvistä ruutukaappareista Symbianille ja Windows Mobilelle muutenkin. Tärkeää on, että ohjelma vie mahdollisimman vähän muistia, toimii eri näppäinkomennoilla ja ajastusoptioilla ja tukee pakkaamattomia kuvaformaatteja (kuten BMP).

Windows Mobilessa käytän Magic SS:ää (Pocket PC) ja Smart SS:ää (Smartphone).

Tunnisteet: , ,