[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, syyskuu 22, 2007

Google-kikka mobiilipalveluiden etsimiseen

F-Securen blogissa vinkattiin, että haulla inurl:paypal voi etsiä phishing-saitteja. Tätä voi soveltaa muuhunkin. Erilaisia suomenkielisiä mobiiliaiheisia sivuja sekä mobiilipalveluita löytyy haulla inurl:mobiili. WAP-palveluita löytyy, kun lisää inurl:mobiili AND inurl:wap . Ja haustahan voi parametrillä (esimerkiksi -autot) rajata pois vikaosumat, jos niitä tulee liikaa.

Mihin tätä voisi hyödyntää? Jos sitä etsii vaikka viineistä kertovaa mobiilipalvelua, saattaisi lykästää.

Otan mielelläni vastaan vinkkejä hakurimpsun parantamiseksi.

Tunnisteet: ,

lauantai, syyskuu 15, 2007

Operaattorit tietävät kännykkämme

Jatkan edellisestä aiheesta vähän lisää. Elisa ja TeliaSonera ovat perustelleet Windows Live Messenger -palveluidensa tarjoamista joukolle Nokian Series 40 -puhelimia (ja Sonera myös SE:n puhelimille) sillä, että nämä ovat nuorten suosimia kännyköitä.

Tämä muistuttaa siitä, että operaattorithan näkevät järjestelmistään IMEI-koodien perusteella, minkä merkkisiä ja mallisia päätelaitteita asiakkailla on käytössä. En tiedä voivatko tai saavatko operaattorit tietosuojalain puolesta erotella nämä myös asiakasryhmittäin.

Niitä voisi kiinnostaa tarkistaa esimerkiksi alaikäisten suosimat kännykät ja hyödyntää tieto heille suunnatuissa palveluissa. Operaattorithan kysyvät myös alaikäisten käyttäjien henkilötunnukset, vaikka liittymänhaltija on toinen vanhemmista. Muitakin kohderyhmiä on; naiset, nuoret aikuiset, yrityskäyttäjät, jne.

En tiedä myöskään kuinka paljon operaattorit hyödyntävät tietoja tällä hetkellä palveluidensa kehittämisessä. "Mobiili-Mesen" lanseerauksissa niin on ilmeisesti tehty.

Operaattorihan tietää samalla, kuinka monen asiakkaan kännykkä tukee Java-sovelluksia, tavallista GPRS:ää tai nopeampia 3G-yhteyksiä, onko kameraa, Bluetoothia, mitkä ovat näyttöresoluutiot, onko kyseessä älypuhelin (lähinnä S60 tai Windows Mobile) jne. Tilanne kehittyy kokoajan, kun laitekanta uudistuu.

Entä missä määrin operaattorit paljastavat tietoja kumppaneilleen? Julkisuuteen niitä ei laajasti anneta. Yksi poikkeus on operaattoreiden ja TKK:n COIN-tutkimus, jota olen käsitellyt aiemmin.

Sieltä esimerkiksi selviää, että syksyllä 2005 46 prosenttia kännyköistä DNA:n, Elisan ja Soneran verkossa tuki Java-sovelluksia, ja vuotta myöhemmin osuus oli kasvanut 56 prosenttiin. Virhemarginaalia tosin syntyy siitä, ettei kaikkia päätelaitteita pystytty tunnistamaan.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, elokuu 22, 2007

Selaimen suosikkilinkit

Toisaalla keskusteltiin siitä, mitkä ovat kännykän nettiselaimessa kirjanmerkkeinä, eli useammin käytössä olevat palvelut. Tämä on oikeastaan aika kiinnostava juttu, koska se kertoo miten laajasti erilaisia palveluita käytetään, ja millaisilla selaimella.

Minulla on Opera Minissä ja S60-selaimessa aika vähän kirjanmerkkejä, ja satunnaisessa järjestyksessä:

Uutisten seuraaminen suoraan selaimella on vähentynyt, sillä nykyisin seuraan enemmän uutisia RSS-lukijan kautta ja avaan sitten suoraan uutisen, jos juttu vaatii lukemista.

Lista on kuitenkin yllättävän lyhyt. En siis käytä moniakaan palveluita säännöllisesti.

Perinteisten WAP-palveluiden käyttäminen loppui E70:n myötä lähes kokonaan, koska en jaksa käyttää kahta eri selainta. S60-selaimella wap.sonera.fi taas näyttää tosi hölmöltä. Minun osaltani on käynyt kuten veikkasin toisessa blogissa; WAP-kuoli.

Tunnisteet: , ,

tiistai, toukokuu 08, 2007

WAP-sivut parilla klikkauksella

Hesarin taloustoimittaja Jyrki Alkio vinkkasi 5G-blogissa mobiSiteGaloreen, jonka lupaus on luoda WAP-sivusto varttitunnissa. Kokeilin sitä ja periaatteessa lupaus toteutui. Tulos on webissä: http://lehto.net/waptest .

Tuossa ajassa siis rekisteröiidyin palveluun, annoin sivuilleni nimen, nimesin ja loin osiota ja julkaisin tiedostot FTP-palvelimelle. Olisin ehtinyt saada sisältöäkin mukaan, jos sitä voisi hakea vaikka ATOM- tai RSS-feedeistä.

Tuota mahdollisuutta en sitten löytänytkään lainkaan, tai muutakaan tietokantakytköstä. Onkohan tässä oikeasti joku ajatellut, että sisältöä laitetaan käsin kirjoittamalla? Sellainen ei ole kovin kätevää sisällönhallintaa.

Jatkan tutkimista, josko tästä palvelusta löytyisi jokin työkalu sisällönhallintaan.

Tunnisteet:

sunnuntai, toukokuu 06, 2007

WAP-palvelut nöyryyttivät käyttäjiä

Tuija Aalto on kirjoittanut blogisssaan Ilpo Koskisen tutkimuksesta (PDF). Se perustuu vuosituhannen alun aikaisiin palveluihin, mutta esimerkiksi linkityksiä ja navigointia koskeva arviointi vaikuttaisi olevan edelleen ajankohtaista.

Onko matkavaraus Sydneyhin hyöty- vai viihdepalvelu?

To illustrate, in WAP in 2000, one was forced to begin navigation from the main menu, which gave two main options to choose from, "utility" and "entertainment" (Figure 2). As we have already seen, this selection may be a problem for users. If they have to choose whether "going to Sydney" is "entertainment" or "utility," how should they respond? Whatever one’s own viewpoint, it is also easy to imagine someone who might interpret the situation differently.

Käytettävyys on tieteenala, jossa jokaisella käyttäjällä on oma vahva mielipiteensä. On helppo heittää mutupohjalta arvio siitä, miten hyvä käytettävyys toteutuu.

Siksi monissa lehdissä ja muualla käytettävyyttä arvioivat maallikot, koska tästä on tosiaan jokaisella mielipide. Minäkin olen usein pisteyttänyt erinäisten laitteiden ja softien käytettävyyttä. Pätevöittääkö amk:n 2 ov:n pikakurssi siihen? En tiedä. Tuskin. Ei kukaan ole tuonkaan perään kysellyt.

Asiantuntijat ovat kaiketi niitä, jotka osaavat tutkia useampien ihmisten käsitystä hyvästä käytettävyydestä ja toteuttaa sitä.

Joka tapauksessa Ilpo Koskisen tutkimuksen mukaan 2000-luvun alun WAP-palvelut eivät avautuneet käyttäjille, jotka tunsivat itsensä nöyryytetyiksi epäloogiseksi kokemansa navigoinnin takia.

Jatkaa mutupohjaista käytettävyyden arviointia tässä blogissa tulevaisuudessakin. Siinä ei voi olla väärässä.

Tunnisteet:

perjantai, huhtikuu 27, 2007

Parhaat mobiilipalvelut -kilpailu

Osallistuin eilen Teleforum ry:n kekkereille, jossa julkistettiin viime vuoden paras mobiilipalvelu Suomessa. 10 000 euron pääpalkinnon voittanut Oy Amli Ab:n Wamli (wap.wamli.net) oli minulle yllätys sikäli, etten ollut kuullutkaan tällaisesta.

Wamlissa on siis tarjolla chattiä, deittiä ja kuvagalleriaa. Valintaperuste oli käsittääkseni se, että palvelu toimii useiden valmistajien kännyköissä ja kaikkien kännykkäoperaattoreiden verkoissa.

Muut palkitut olivat:

  • Paras hyötypalvelu: Finnmatkat
  • Paras viihdepalvelu: IRC-Galleria
  • Yleisöäänestyksen suosikki: MTV3 Handy

Yhteenvedoksi voisi siis kaiketi vetää, että Suomessa ei tapahtunut juuri mitään kinnostavaa maksullisten mobiilipalveluiden rintamalla viime vuonna, jos tässä olivat vuoden innovatiivisimmat ja menestyneimmät palvelut. Näinkö huonosti menee?

Torstain tilaisuudessa ei esitelty palveluita mitenkään, eikä valintoja perusteltu. Ruoka ja viinit olivat hyvää.

Tunnisteet:

perjantai, huhtikuu 20, 2007

Mobiiliwebille uusi hakemisto

Tuoreesta suomalaisyrityksestä Movilasta lähetettiin sähköpostilla vieestiä mobiilihakemistosta. Se vastaa suunnilleen Ville Karisen 4mobile.net:iä ja minun PDA-linkit.net:iä, mutta onhan tuolla muutama uudempikin.

Vaan kilpailuhan on hyvästä. Tämä muistuttaa minua siitä, että PDA-linkit olisi pidettävä paremmin ajan tasalla.

Movila kauppaa sisällönhallinnan softaa, jolla tavallisia sivuja muunnetaan mobiililaitteille soveltuvaan muotoon. Suurin osa medioista ei Suomessa vielä toimi näin, mutta esimerkiksi Talentumin sivuista (ks. vaikka S60-selaimella www.tietoviikko.fi). Kirjoitin asiasta viime kesänä.

Yritys kauppaa sisällönhallinnan tuotettaan sillä, ettei kuluttajien täytyisi muistaa erilaisia osoiteväännöksiä, kuten wap.hs.fi, hs.fi/teksti tai mobi.hs.fi tai hs.mobi jne. Esimerkki on omani, HS:llä ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Kiinnostavasti yrityksen oman demopalvelun osoitteeksi on kuitenkin hankittu .mobi-domain. Onko tämä hyvä valinta? Uusi pääte kertoo, että palvelu toimii kännykässä. Kuulostaa hyvältä. Huonoa on se, että ihmisillä on taas yksi osoite lisää muistettavanaan. Suomalaiset mediatalot ainakin pitävät kiinni .fi-osoitteistaan, joihin liikenne halutaan ohjata.

Mitä olette muuten ylipäätään mieltä, tarvitaanko tällaisia tekstisivuja enää? Mobiilisurffailuun soveltuvissa laitteissa tuppaa olemaan jo RSS-lukija ja tavalliset sivut näyttämään kykenevä selain.

Toisaalta kännyköille optimoimattomien sivujen lataaminen on hidasta, ja minulla ainakin loppuu muisti kesken E70:ssä monia sivuja yrittäessä. Tällainen sivu on esimerkiksi TNS Metrix -lista, jota seuraan työn puolesta kerran viikossa.

Ulkomailla verkkovieraillessa on myös hyvä, että dataliikennettä voi säästellä uutisia seuraillessa. Kun datasiirto maksaa 12 €/Mt, ylimääräisen jättää mieluusti pois.

Tunnisteet:

perjantai, huhtikuu 06, 2007

Viinihaku kännykkään

Jotain tällaista olen kaivannut, viinihakua kännykkään. Tästä meinasin kirjoittaa aiemminkin, mutta oli niitä teknisiä vaikeuksia Elisan portaalin kanssa. Alkot ovat tänään kiinni, mutta ehkä kestätte huomiseen.

Löysin siis Elisan ja Viini-lehden palvelun (myös osoitteessa wap.viinihaku.fi), jolla voi etsiä viinejä hakusanoilla ja viinin tyypin (punaviinit, valkoviinit, roseviinit jne) ja rypäleiden (kevyen marjaiset, hedelmäisen marjaiset, hillomaisen runsaat, pehmeät espanjalaistyyppiset, jne) mukaan. Viinejä voi hakea myös enimmäishinnan tai pisteiden mukaan.

Tosin ei tämä palvelu ole aivan täydellinen minulle. Alkossa etsin viinejä sen mukaan, millaista ruokaa on tarkoitus valmistaa. Mikä olisi hyvä viini vahvasti maustetuillle pihveille? Entä tukevalle pataruoalle? Paistetulle lohelle? Savustetulle kampelalle? Tai kun olen löytänyt kiinnostavan viinin, sen tuotetiedoissa voisi kuvata, millaisille ruoille se Viini-lehden toimituksen mielestä soveltuu. Toivottavasti tällainenkin hakumahdollisuus lisätään.

Päivitetty klo 16:47: Huomasin muuten, etten pääse lukemaan tuotetietoja Soneran liittymällä (Sonera WAP -asetukset), mutta Elisan liittymällä toimii. Hurraa operaattoreiden väliselle yhteistyölle?! Tai sitten tekninen vika.

Tunnisteet:

sunnuntai, huhtikuu 01, 2007

S60-selain ja wap.elisa.net

(Päivitetty 1.4.2007 klo 23:49. Korjattu HTTP-tietoja.)

Perjantaina Elisa ja Nokia järjestivät 3G-hehkutustilaisuuden. Se oli ihan kiva, koska uutiset olivat myönteisiä ja johtajat esittelivät tiiviisti monia (uusia) palveluita.

Demojen innoittamana meinasin kokeilla N95:lla wap.elisa.net:stä löytyvää viinihakua, mutta se osoittautuikin vaikeaksi. Elisan palvelu ilmoittaa, että pitäisi vaihtaa selainta. Kokeilin myös Elisan liittymällä, sama virheilmoitus tulee:

Ensimmäisissä S60 3rd Edition -laitteissa tuli erikseen WAP-/WML-selain, mutta N95:ssa (S60 3.1, aka FP1) S60-selaimen pitäisi speksien mukaan tukea WAP 2.0 -palveluita. Kokeilin paria muuta palvelua (wap.maf.fi, wap.hs.fi ja wap.pelit.fi), ja ne ainakin toimivat ongelmitta.

Miksi juuri wap.elisa.net ei toimi? IRCissä ehdotettiin, että tarkista selaimen HTTP-tiedot. Alla näkyy, miten N95:n S60-selain tunnistautuu palvelimelle (HTTP.n Accept-header):

Accept: text/html,text/css,multipart/mixed,application/java-archive, application/java,
application/x-java-archive, text/vnd.sun.j2me.app-descriptor, application/vnd.oma.drm.message, application/vnd.oma.drm.content, application/vnd.oma.dd+xml, application/vnd.oma.drm.rights+xml, application/vnd.oma.drm.rights+wbxml, */*

Päivitetty: Selain ei siis kerro palvelimelle Accept-headerissa tukevansa myös WAP/WML-palveluita (text/vnd.wap.wml), vaan luottaa siihen, että */* riittää. Elisan palvelin taas ilmeisesti tunnistaa S60-selaimen ja kehottaa avaamaan erillisen WAP-selaimen, jollainen onkin vielä S60 3.0:ssa.

Päivitetty: Elisalla ilmeisesti korjattiin N95:n tunnistus, koska ainakin nyt kokeillessa pääsen viimein wap.elisa.net:iin. Tai sitten mitään häikkää ei ollutkaan ja vouhotin turhaan. Ruutukaappaus virhetilanteesta oli kyllä aivan aito.

Tunnisteet: , ,

lauantai, joulukuu 02, 2006

Kokeiltua: HS.fi:n uusi WAP-palvelu

WAP ei ole kuollut, vaikka niin moni on luullut. Ja vakavammin ottaen, sille on edelleen perusteltua käyttöä yksinkertaisten kännyköiden ja maksullisten palveluiden kanssa.

HS.fi:n kehityspäällikkö kaipasi palautetta kehitysvaiheessa olevasta uudesta WAP-palvelusta (testwap.hs.fi), joka on visuaalisesti näyttävämpi kuin vanha. Logot ja kuvat antavat kivan vaikutelman, vaikka kuvilla ei olekaan journalistista informaatioarvoa näin pienessä koossa. Tiedonvälitys ei kuitenkaan ole vain tietoa, ja tämä ilme tuntuu kivemmalta.

Uusi visuaalinen ilme muistuttaa HS.fi:n pääsivustoa.

Vaan onhan tämä outo palvelu. Riippuen mistä kohtaa klikkaa, sama uutisjuttu voi olla ilmainen tai maksullinen. Maksullinen juttu saattaa olla lyhyempi tai pidempi kuin ilmainen, riippuen siitä, mitä painettuun lehteen on mahtunut tai otettu.

HS.fi:n ilmaisen ja maksullisen osion ero on varmaan selkeä Sanomien bisneslogiikan kannalta, mutta lukijan kannalta jaottelu tuntuu keinotekoiselta. Miksi painetun sanomalehden osiojako vaikuttaa mobiilipalvelun hintaan?

Bisneslogiikassa perustelu on se, että painetun päivän lehden juttuja ei saa ilmaiseksi. Tämä pätee HS.fi:n pääsivustoon, tekstiversioon ja WAP-palveluun. WAP-palvelu on ainoa, jossa voi ostaa "irtojuttuja". Ne maksavat 25 senttiä kappaleelta. Lukeminen onnistuu vain, jos on huomannut käyttää operaattorin WAP-asetuksia. Jos taas käyttää operaattorin internet-asetuksia, maksullisten juttujen lukeminen ei onnistu (teknisesti siksi, että laskutus toimii vain WAP-yhdyskäytävän kautta).

Osioiden nimissä lienee vielä hiottavaa. "Oikeassa" webissä maksullisen osion nimi on Verkko-Hesari, mutta WAP-palvelussa maksullisen osion nimi on Digilehti. Webissä Digilehdet taas tarkoittavat Flashillä tehtyjä näköislehtiä. Varmaankin tämä monikanavainen nimisekoilu korjataan lopulliseen versioon.

Lukijan kannalta jaottelu on kuitenkin hankala ymmärtää, koska tuoreimmat uutiset, jotka lienevät mobiilipalvelussa tärkeintä sisältöä, ovat maksuttomia, jos ne vain löytää. Palvelun paras osio onkin "Uutiset aikajärjestyksessä". Saman näkymän saa sekä ilmaisten että 25 sentin uutisten kanssa, joten kannattaa navigoida tarkkaan!

Ilmaiseksi vai 25 sentillä? HS.fi:n WAP-palvelussa saa valita, jos on tarkkana.

Sisääntulosivulle on laitettu mainospaikka vähän Kanavat-selaimen tapaan, eli ohituslinkkiä on klikattava. En huomannut vielä mainoksia muualla, eli jos kirjanmerkin tallentaa vaikka uutislistaan, mainos ei kiusaa.

Mainoksen voi ohittaa klikkaamalla linkkiä alapuolelta. Testiversiossa mainospaikka on vain sisääntulosivulla.

Tekniseeen toimivuuteen eri päätelaitteilla (josta palautetta olisi varmaan eniten kaivattu) en jaksanut syventyä, koska pitäisi sitten kokeilla kaikilla kännyköillä, joita on työpöydällä tusinan verran, ja se menisi jo työn puolelle (*. Sen verran huomasin, että S60:n WAP-selaimella kaikki tuntuu toimivan, kun taas Samsung SGH-X820:llä valikko ei toiminut ja kuvat näkyivät huonosti.

Yleensä ottaen selaaminen on sekä Nokian että Samsungin WAP-selaimilla hidasta. Selkeästi olen jo tottunut S60-selaimen nopeaan navigointiin, eikä vanhanaikaista hidasta alas- ja ylöspäin rullaamista enää jaksa.

Testivaiheen bugeja näytti vielä olevan, sillä esimerkiksi Viivi & Wagner -osio ei toiminut edes Sonera WAP -asetuksilla.

* * *

Summa summarum. Eipä tarvitse kadehtia, että Hesari olisi keksinyt jotain uutta sisällön myymisessä kännykkään. Uutisjuttujen tarjoaminen x sentillä per juttu on vanha ja toimimattomaksi todettu bisnes, kun uutiset saa ilmaiseksikin.

Mainoksissa lienee potentiaalia, mutta testiversiosta ei voi vielä sanoa, onko jotain uutta keksitty. Sisääntulosivun staattinen kuvamainos tuntuu lähinnä hidasteelta, ja se ohitetaan tallentamalla kirjanmerkki uutislistaan.

Käyttäjän kannalta WAP-versio tuntuu hitaalta ja vanhanaikaiselta, jos käytettävissä on uusi päätelaite.

(* Tässäpä kännykkätoimittajalle sivubisnesidea, testauspalveluiden myyminen yrityksille kevyellä tuntilaskutuksella. ;)

Tunnisteet:

sunnuntai, marraskuu 19, 2006

Musiikkilataukset kännykkään

Ensin taustaa. Kävin pitkästä aikaa Soneran WAP-palvelussa (nykyisin wap.surfport.fi), koska Nokian S60-selain ei tällä hetkellä tue WML-sivuja.

Palvelut-selain on erikseen piilossa toisessa kansiossa, joten se on jäänyt melkein kokonaan käyttämättä. S60 3rd Edition Feature Pack 1:n myötä WML-tuki kuulemma taas palaa S60-selaimeen.

* * *
Kun nyt SMS-linkin kautta tuli avattua WAP-selain, päädyin myös Soneran palveluun. Siellä on tarjottu musiikkilatauksia kännykkään ilman tiedonsiirtomaksua 1.7. -- 31.12.2006. Tarjous näyttäisi siis loppuvan pian.

Yritin selvittää Hesarin Musiikkilataamon toimivuutta jo reilu kuukausi sitten, mutta lataus päättyi virheilmoitukseen E70:llä. Saan aivan saman virheilmoituksen edelleen.

* * *
Vaan mikä lienee kauppojen ja Soneran kännykkämusiikin bisnesmalli jatkossa? Jos tarjois päättyy, kappaleista pitäisi maksaa kaupalle 2€ kappaleelta, ja sen päälle vielä tiedonsiirtokulut.

Kovasti epäilen tuon toimivuutta, vaikka analyytikot ja telcopomot julistavat uskoa mobiilimusiikkiin. En usko, että nuoret kuluttajat (eli tärkein kohderyhmä toistaiseksi) olisivat keskimäärin niin laskutaidottomia ja vauraita, että maksaisivat palvelusta, jonka hinta on epäselvä, mutta joka tapauksessa kallis.

Minusta kännykkävalmistajien kannattaisi tosissaan panostaa siihen, että musiikin saa helposti CD-levyiltä tai PC:ltä yleensäkin kännykkään, esimerkiksi iTunesin, Winampin ja Windows Media Playerin kautta.

Nokian PC Suiten mukana tuleva Music Manager on vielä hidas ja käyttöliittymältään askeettinen viritys. On siinä hyvääkin, ainakin mahdollisuus muuntaa kaikki musiikki parilla klikkauksella kännykkää varten tiiviisti pakattuun formaattiin. Tosin toiminto on tuskaisen hidas, jos musiikkia on koneella gigatavujen edestä.

Kuka tunnustaa suunnitelleensa Nokia Music Managerin käyttöliittymän? Entä kuka vastasi softan optiminnoista? Hidas ja ruma softa, en voi muuta sanoa.

Minusta Nokian pitäisi ostaa vaikka ilmaiseksi levitettävä Audiograbber tai joku muu helppokäyttöinen musiikin rippaus- sekä hallintaohjelma PC Suiteen integroitavaksi.

CD-levyltä rippaaminen on vielä pitkään halvin ja kätevin tapa saada oma musiikki kännykkään. Mitä helpompaa tämä on, sitä useampi haluaa musiikkisoittimeksi soveltuvan kännykän.

On paikallaan lisätä, että kaikki Nokian kilpailijat eivät tarjoa laitteidensa mukana minkäänlaista ohjelmaa musiikkitiedostojen hallintaan.

Tunnisteet:

keskiviikko, elokuu 30, 2006

S60-parannuslistani

Tommi Vilkamo kyseli S60-sovellusblogissa ajatuksia ja palautteita S60:n mukana tulevista ohjelmista. En malta olla kommentoimatta täälläkin, kun S60-laite on säännöllisessä käytössä.

Suurin osa S60:n Today-näkymän tilasta on tyhjänä.


Ohjelmat ja käytettävyys

  • Today-näkymä hyötykäyttöön. Nyt siihen saa ainakin N-sarjalaisissa vain pari seuraavaa kalenterimerkintää, ja suurin osa tilasta jää hyödyntämättä.
  • Kuvakkeita on aika paljon, ja sovellusten löytäminen on jo vaikeaa. Mikä on työkaluissa, toimistossa tai omissani? En valitettavasti osaa vielä sanoa, millaisia parannuksia tähän 3x4-ruudukon malliin kaipaisin.
  • Kalenteriin kaipaisin parannusta ainakin monipäiväisten tapahtumien tukeen. Nyt näen ne kalenterissa vain ensimmäisenä päivänä.
  • S60-selaimesta tuntuu puuttuvan esimerkiksi tunnusten ja salasanojen tallennus (evästeisiin).
  • Web- ja WAP-selaimen pitäminen erikseen sekoittaa turhaan.

Verkot

  • 3G-/GPRS- ja WLAN-verkkojen välillä vaihtaminen sulavammaksi. Nyt se vaatii liikaa käsityötä. N-sarjalaisissa ainoa tapa käyttää WLAN-verkkoja on valita yhteystavaksi "Kysy aina".
  • E-sarjalaisissa yhteysosoitteet ratkaisevat tämän, mutta niiden määrittäminen tuntuu hankalalta. Eivätkä kaikki, edes S60:n omat sovellukset tuo yhteysosoiteryhmiä.
  • SIP-asetusten määrittäminen on jo melkein rakettitiedettä. Missä on opastava "wizard"?
  • Automaattinen näppäinlukitus. Minä olen tämän jo hakenut, mutta aika monelta se puuttuu, jotka eivät osaa ohjelmia asentaa.
Suorituskyky
¨
  • Muistin ja sovellusten hallintaan selkeyttä. Nyt sovelluksia tuntuu käyttäjän kannalta S60 3rd. Ed. -laitteissa satunnaisesti. Otan yhden kuvan, ja ruutukaappari tai selain sammuu taustalta. Koskaan ei tiedä mikä toiminto kaataa selaimen tai muun perussovelluksen.

* * *

Lisäksi voisi tietysti toivoa monenlaisia apu- ja työkaluohjelmia lisää, mutta näissä alustan kehittäjän pitää tasapainotella kehittäjä- ja operaattorisuhteiden kanssa. Käyttöjärjestelmän mukaan ei kannata laittaa kaikkea, jotta sille kannattaa kehittää lisää ohjelmia.

S60:n selaimen RSS-lukija on yksi rajatapaus. Monet ovat valitelleet sen yksinkertaisuutta, mutta minulle se on riittänyt tähän asti. Pitäisikö S60:n mukaan saada parempi, vai onko se kolmansien osapuolien apaja?

Toisaalta taas today-näkymää ei minusta oikein voi ostaa 3rd party -virityksenä, koska se on alustan ja käyttöliittymän ydintoiminto. En ole toistaiseksi löytänyt tähän laajennusta tai parannusta, joka ei esimerkiksi hidastaisi käyttöä tai kuluttaisi liikaa muistia.

Kunhan firmware-päivitykset saa jatkossa uusiin S60-laitteisiin, suorituskyky- ja vakausasiat oletettavasti paranevat tuntuvasti, kun ensimmäisten myyntiversioiden bugeista pääsee helpommin eroon.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, elokuu 13, 2006

Videoklippejä kännykkään?

Hannu Multanen lähetti taannoin vinkin projektistaan, jota voisin kaiketi lyhyesti puffata. Cineessä on määrä ilmestyä maksuton videoklippi kerran viikossa. Vakiolinkkeihin tällä ei vielä pääse, en itse asiassa tajunnut mikä idea on. Kännykällä osoite on wap.cinee.com, ja video toimi ainakin Nokian S60:n RealPlayerillä ja SE K800i:llä.

Tunnisteet:

lauantai, heinäkuu 22, 2006

Kesän uutiset koottuna

Lomani on nyt suunnilleen lomailtu. Tauko blogin päivittämisessä teki hyvää. Ensin voisi katsoa tiivistetysti, mitä kuukauden aikana on tapahtunut:

  • Nokia 6280 on laajasti saatavana alun laite- ja softavikojen jälkeen, ja Nokian mukaan myynyt 3G-puhelimista toiseksi parhaiten (N70:n jälkeen).
  • Ainakin muutamat suomalaiset tukkurit odottavat Nokia 5500 Sportin ja N93:n tulevan saataville viikolla 32 eli elokuun toisella viikolla
  • Nokia julkaisi OS 2006 -päivityksen 770 Internet Tabletille, jonka voi ladata ilmaiseksi. Ari Jaaksi esittelee sitä blogissaan.
  • S60 3rd Edition -softaa (Nokian uusille E- ja N-sarjalaisille) on julkaistu lisää, kuten Agile Messenger, Navicore Personal, ProfiMail, Route 66, ShoZu, SmartMovie ja monet muut, joita on listattu esimerkiksi My-Symbianin S60 3rd Edition -osiossa.
  • Palm on tuomassa Windows Mobile -pohjaisen Treon Eurooppaan, ensin Vodafonen kanssa Isossa-Britanniassa.
  • HTC TyTN tuli saataville ensimmäisenä HSDPA-kännykkänä Suomessa, sikäli kuin tiedot pitävät paikkansa.
  • Microsoft julkaisi ActiveSync 4.2:n, joka on auttanut monia synkronointi- ja yhdistämisongelmien kanssa.
  • Mac OS X:lle on julkaistu Missing Sync, jolla Windows Mobile -kännyköiden synkronoinnin pitäisi onnistua.
  • Kauppoihin saapuneen Sony Ericsson K800:n hinta on asettunut Suomessa noin 450 euroon, mikä on hieman vähemmän kuin odotin. Jos hyvä ensivaikutelma pitää, tästä voi ennustaa jonkin tason hittiä.
  • Sony Ericssonin iloksi myös UIQ 3.x -softaa M600:lle ja P990:lle on alkanut ilmestyä esimerkiksi My-Symbianiin
  • Samsungilta odotetaan Windows Mobile -pohjaista 3G-älypuhelinta i320:n (GSM/GPRS) seuraajaksi ainakin jossainpäin Eurooppaa.
  • Samsung Electronicsille on myös erävoitto se, että Intel luopuu kännykkä- ja PDA-suorittimista eli XScale-tuoteperheestään myymällä liiketoiminnan Marvellille US$600M:llä.
  • HP on saanut iPAQ hw6900 Mobile Messenger -laitteet myyntiin ainakin jossain kanavissa Suomessa.
  • Symbian v9.3 julkistettiin. Se lupaa parempaa suorituskykyä, sisäänrakennetun WLAN- ja VoIP-tuen, HSDPA-verkkotuen sekä valmistajille mahdollisuuden halvempiin päätelaitteisiin.
  • Kotek julkisti kevään MP3-myyntiluvut Suomessa. Vielä musiikkikännykät eivät ainakaan korvaa kännyköitä, koska MP3-soittimia myytiin tammi-maaliskuussa yli 60 000, kun luku vuotta aiemmin oli 32 000. Apple taas ilmoitti iPod-toimitusten (kauppoihin) kasvaneen kolmanneksella kansainvälisesti.
  • Aamulehden mukaan DNA mainostaa ja myy 3G-paketteja koko maassa, vaikka 3G-verkko kattaa vain muutaman maan. Elisalla ja Soneralla peittoa on enemmän, muttei niilläkään koko maassa.
  • EU-komissio kyllästyi odottamaan, että kilpailu ja operaattoreiden keskinäiset sopimukset laskisivat kuluttajien verkkovierailumaksuja, joten se tiedotti määräävänsä katteille ja tukkuhinnoille enimmäiskatot.
  • Suomessa ollaan lanseeramassa isolla rahalla (MTV3:n mainoksista päätellen) jotain logo- ja soittoäänipalvelua, mutta sen osoite on niin huono, ettei se ole jäänyt vielä kertakaan mieleen yli 42 sekunniksi. Auttakaas vähän?
  • Uusi numeropalvelu 020300200.com (onpa kätevä muistaa ulkoa!). Se väittää olevansa halvin mobiilihakupalvelu Suomessa, mutta minusta Eniron (wap.eniro.fi) palvelu on kyllä lähes maksuttomana (aktivointia lukuunottamatta) edullisempi. En päässyt vielä kokeilemaan palvelua, koska se ei toiminut Nokia E70:n tai SE M600i:n kanssa.

Varmasti paljon muutakin tapahtui, mutta nämä muistuivat mieleen lomailusta huolimatta.

Lopuksi vielä kesäkuussa ja heinäkuussa Suomessa myyntiin tulleita kännyköitä näyttävät olevan ainakin:

  • Benq-Siemens: useita malleja näkynyt, ainakin EF81. En onnistunut varmistamaan muita.
  • Motorola: L6 ja SLVR L7 ovat ainakin saapuneet Suomeen, mutta nämä saattoivat tulla jo ennen kesää. 3G-malli RAZR V3x taisikin tulla jo aiemmin, mutten ole nähnyt sitä vielä 3G-kytkypaketeissa millään operaattorilla.
  • Nokia: E70, 6125, 6131, 6233 ja 6280.
  • Samsung: E370, X650, Z150, Z400 ja Z540.
  • Sony Ericsson: K610i, K800i ja M600i.

Kommentoikaa mieluusti, jos missasin tässä tärkeitä uutisia. Jos en, tässähän kuukauden tauko tulikin sitten kätevästi kuitattua.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, kesäkuu 18, 2006

Jalkapallon MM-kisat kännykkään

Luin Opera Mobile -blogista, että Opera Mini -selainta kampanjoidaan tarjoamalla World Cup '06 -kisatietoa Java-kännyköihin.

Asentamiseen riittää, että avaa WAP-selaimella osoitteen http://mini.opera.com/goal ja sieltä klikkaa latauslinkkiä.

Kyseessä vaikuttaa olevan vain muokattu versio Opera Ministä, jossa yhtenä valmiina linkkinä ovat WC '06 -tulos- ja uutissivut. Idea on joka tapauksessa hyvä, näin sellaisetkin tavikset saadaan tutustumaan selaimeen, jotka eivät ole ehkä aiemmin keksineet syytä surffata kännykällä webissä.

Kuvat ovat S60:stä, mutta selain asentui hyvin myös Samsung SGH-i30:aan ja Sony Ericsson K810i:hin. Sehän Opera Minissä oikeastaan onkin erinomaista, lähes "älypuhelimen" tasoisen selaimen tuominen peruskännykkään.

Sisällön ajantasaisuuteen tai laatuun en osaa ottaa kantaa, koska en varsinaisesti välitä penkkiurheilusta.

Päätelaitteiden potentiaalista ei kuitenkaan oteta kaikkia irti, se on selvä. Miksei tulevia matseja voi merkitä kännykän kalenteriin? Missä ovat videokoosteet maaleista ja muista tähtihetkistä? Pelaajien haastattelut?

Millaisia muita palveluita olette kohdanneet, jotka tuovat jalkapallokisat kännykkään? Voisi kuvitella, että niitä olisi paljonkin.

Tunnisteet:

lauantai, huhtikuu 22, 2006

Kokeiltua: Elisa TV

Soneran MobiiliTV-kokeilun yhteydessä lupasin tutustua myös Elisan tarjoamaan kännykkä-TV-sisältöön. En unohtanut lupaustani, vaan tämän kanssa on ollut vähän teknisiä ongelmia, sillä aina kokeillessani on verkko tökkinyt.

Elisa TV -palvelu on periaatteessa vain selaimessa näkyvä linkkilista RealPlayerillä avautuviin videostriimeihin. Etu on se, ettei mitään erityistä ohjelmaa tarvitse asentaa, ja palvelu voi ainakin teoriassa toimia eri valmistajien puhelimissa. Toisaalta selainpohjainen käyttöliittymä on Soneran sovellusta hitaampi, ja edellisille tasoille palaaminen ja seuraavalle eteneminen tuntuu vaivalloiselta.

Elisan portaaliin pääsee myös muiden operaattoreiden liittymillä, mutta TV-striimejä en onnistunut avaamaan kertaakaan Soneran liittymällä.


Elisa TV:ssä on enemmän sisältöä kuin Soneran MobiiliTV:ssä, esimerkiksi Nelosen lähetyksen ja Ylen uutisvideoiden lisäksi Kummeleiden jotain lyhyitä pätkiä, MotoGP-lähetyksiä, elokuvatrailereita ja jotain muuta. Elisan palvelua ei tarvitse tilata erikseen, mutta datasiirrosta taas maksetaan normaali taksa. Toisin sanoen Elisan palvelu soveltuu hyvin nopeaan kokeiluun tai jatkuvaan käyttöön, jos on tilannut 19,90 €/kk (128 kbit/s) tai 29,90 €/kk (384 kbit/s) maksavan kiinteähintaisen Matkakaista-datapaketin.

Elisa mainostaa, että 25 Mt tiedonsiirtoa saa vain neljällä eurolla kuukaudessa, mutta tuolla rahalla "3G-laadun" (näissä palveluissa noin 90 kbit/s) videostriimiä katsoo pikaisesti laskemalla vain noin 37 minuuttia kuukaudessa, jos muuta dataliikennettä ei ole lainkaan.

Soneran palvelua onnistuin katsomaan parikin kertaa varttitunnin yhtäjaksoisesti kuvan ja äänen nykimättä, mutta Elisan verkossa en ole kertaakaan päässyt viittä minuuttia pidemmäs, kun yhteys on jostain syystä tippunut (E)GPRS:ään 3G-tilasta. Monesti puhelin näyttää 3G-verkkoa täysillä tolpilla, mutta heti videon alettua tipun GPRS-verkkoon. Mistäköhän on kyse? Ainakaan yöaikaan ei luulisi hirveästi ruuhkaa olevan.

Tässä kävi ainakin selväksi, että GPRS- tai EDGE-nopeuksilla videoiden katselu tai edes puheen kuuntelu on sangen epämiellyttävää mössöä.

En tiedä mistä tämä johtuu, mutta ilmiö on toistunut niin eri puolilla Helsinkiä kuin kotona Espoon nukkumalähiöissäkin. Johtopäätökisä 3G-verkon luotettavuudesta ei varmaankaan voi vetää näin vähäisellä kokeilulla. Millaiset kokemukset muilla on?

* * *

Näkemykseni on ollut ja on edelleen, että tulevaisuudessa mobiilipalvelut useimmiten kehittyvät selainpohjaisesti; eihän jokaisella lehdellä ja TV-kanavalla ole omaa web-selaintakaan. Vielä käyttöliittymät ja selaimet eivät aivan tue ajatusta ainakaan näissä mobiili-TV-palveluissa.

Soneran sovellus voittaa käytettävyydessä Elisan pelkän linkkisivun. Linkeillä navigointi edestakaisin ei ole kovin miellyttävää ja nopeaa, ja videosoittimen (RealPlayerin) käynnistyminen erikseen on myös hidasta.

Soneran sovelluksella on sekin brändi- ja käyttöliittymäetu, että sillä on oma kuvakkeensa S60-puhelimen päävalikossa, kun taas Elisa TV -palvelu pitää jaksaa hakea selaimen kirjanmerkeistä muiden linkkien seasta. Käyttöä helpottaisi, jos mihin tahansa puhelimen valikkoon voisi lisätä pikalinkin mihin tahansa WAP- tai XHTML-sivuun.

* * *

Kumpaa sitten käyttäisin enemmän? En osaa sanoa. Elisa TV tarjoaa enemmän sisältöä, mutta Soneran MobiiliTV:n toteutus on parempi.

Minulle "kännykkä-TV:n" tärkein palvelu on toistaiseksi mahdollisuus katsoa Ylen uutiset, jotka löytyvät helpoiten Ylen omasta Mobiilisalista.

Tunnisteet:

lauantai, maaliskuu 04, 2006

Kännykkäpelejä arvostelussa

Päivitetty 9.3.2006 klo 00.45. Linkki Pelit-lehden Digilehteen.)

Olen usein meinannut koota yhteen hyviä kännykkäpelejä, mutta tämä on jäänyt, koska suurin osa löydöistäni on ollut huonoja tai korkeintaan keskinkertaisia pelejä.

Maaliskuun Pelit-lehti näyttää arvostelleen muutamia hyviäkin pelejä. Pelit on siis oikeasti arvosteltu, ei vain esitelty omasta kaupasta (kuten Tilt.tv tekee). Lehden saa irtonumerona kaupasta ja Flash-digilehtenä netistä.

Kehuja saivat Doom RPG (5 tähteä), Call of Duty 2 (4 tähteä) ja 3D Minigolf (3 tähteä).

Parhaat kännykkäpelit näyttäisvät edelleen ilmestyvän N-Gagelle. Kyse ei ole pelikännykän tekniikasta, vaan siitä, että muistikortilla julkaistuihin ja selvästi kalliimpiin peleihin on vain panostettu enemmän.

N-Gage-peleistä Pelit-lehti suosittelee Rifts: Promise of Poweria (4 tähteä), X-Men Legends II: Rise of Apocalypseä (4 tähteä), Mile High Pinballia (4 tähteä) ja Pathway to Gloryn jatko-osaa Ikusa Islandsia (5 tähteä). Myös RedLynxin kehittämä High Seize sai niinikään kehuja (5 tähteä). Pelit maksavat 5-7 € ostopaikasta rippuen.

Tuleeko mieleen vielä muita hyviä pelejä? Muutamia ilmaispelejä on tässäkin blogissa kommenteissa vilahtanut.

* * *

Kännykkäpelit testattiin juttua varten Nokia N70:llä ja SE W550i:llä. Ostopaikaksi mainitaan wap.maf.fi. Nyt tilanne näyttää heillä parantuneen aiemmasta, kun esimerkiksi N70:ssä toimivat pelit myös jopa listataan yhteensopivina. Ilmeisesti testaaminen vain tapahtuu kuukausia jälkijunassa puhelinten markinoilletulosta.

En voi ladata pelejä työkännykän laskuun, mutta onneksi pelit saa yleensä valmistajan sivuilta tai muista nettikaupoista luottokortillakin.

Tunnisteet: ,

tiistai, joulukuu 06, 2005

Olisin ostanut kännykkäpelin

Eilen meinasin ladata S60-puhelimeen jonkun pelin ja uudet soittoäänen, mutta se osoittautuikin vaikeammaksi kuin odotin. Surffasin läpi ulkoa muistamiini pelikauppoihin:
  • wap.maf.fi
  • wap.pelit.fi
  • wap.sonera.net ja
  • wap.tilt.tv

Yllätys oli melkoinen, kun useimmat näistä ilmoittavat, että päätelaitetta NokiaN70-1 ei tueta. Kyse ei ole oikeasti siitä, etteivät pelit toimisi, koska 6630:lla pelit näkyvät. Kokemusteni mukaan aivan samat pelit ja softat toimivat näissä, molemmissa on Symbian 8.0 ja melkein sama S60-versio. Huomasin myös, että 6680:n kanssa yhteensopivia pelejä ilmoitetaan olevan paljonkin, ja siinä on tasan sama S60-softa kuin N70:ssä.

Kokeilin vielä Samsungin SGH-Z300:lla, koska tätä on mainostettu usein pelikännykkänä. Sama juttu, ei yhteensopivia pelejä.

Mikseivät pelikaupat testauta uusia puhelimia nopeammin? Luulin, että tämä oli kauppojen alkuaikojen ongelma, mutta ilmeisesti vieläkin menee monta kuukautta ennen kuin uusia puhelimia tuetaan.

Saan minä toki luottokortilla pelattavaa ulkomailta, kun suomalaiset eivät näemmä osaa tätä bisnestä vielä.

Tunnisteet: