[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, toukokuu 11, 2008

WLAN-VoIPista tulee totta

Lokakuussa 2005 olin Nokian vieraana tiedotustilaisuudessa Lontoossa, jossa julkistettiin Eseries-mallisto ensimmäisen kerran (ks. uutinen). Siellä kerrottiin myös yhteistyöstä IP-puheluiden tuomiseksi kännykkään muun muassa Ciscon kanssa. Jo Lontoossa oli tarjolla myös demo, jossa SIP-clientin avulla soitettiin IP-puheluita Nokia E70:llä.

Siitä on jo kaksikolme ja puoli vuotta. Nyt WLAN-VoIP tai VoWLAN (Voice over WLAN) alkaa viimein toteutua asiakkaiden ympäristöissä. Ciscosta kerrottiin, että VoWLAN-ratkaisua on toimitettu Suomessakin reiluun 10 organisaatioon ja maailmanlaajuisesti yli 100 asiakaalle.

Yhteensopivuuden rakentaminen on kestänyt Ciscolta ja Nokialta odotettua pidempään. Nyt uusimmat E-sarjan mallit tukevat Ciscon omaa CCX-protokollaa, jota tarvitaan WLAN-verkoissa.

Kyse ei siis ole enää vain hypestä, vaan yritykset ovat oikeasti keskittämässä viestintäänsä. Tavoite on, että ihmiset saa kiinni yhdestä numerosta, päätelaitteitakin on vain yksi (niillä, jotkaa eivät tarvitse pöytäpuhelinta) ja talon sisällä soitetuista puheluista ei haluta maksaa sikahintaa.

Esimerkiksi Fujitsu Services -yhtiöstä on arvioitu, että 80 prosenttia yritysten kännykkäpuheluista soitetaan organisaation sisällä. Työntekijä on todennäköisesti firman WLAN-verkon piirissä. Miksi näistä puheluista maksetaan ulkomanpuhelumaksuja? Sitä kysymystä pohditaan yrityksissä.

Yksi kiinnostava tapaus on Maastrichtin kaupunki Hollannissa, joka luopui GSM-puhelimista ja hommasi osalle väestään vain WLAN-puhelimet. Sen kerrottiin käyttävän 850 kännykkää toimitloissaan vain WLAN-verkossa.

Monessa firmassa halutaan eroon siitäkin, että ihmisillä on pöytä- ja kännykkänumerot. Useimmat soittavat kuitenkin kännykkään, kun sen ajatellaan olevan aina mukana. Jotkut firmat taas haluavat antaa julkisesti vain yritysnumeron, josta puhelu menee haluttuun paikkaan – ja lomalla ei ehkä minnekään.

Tunnisteet: , , , ,

torstai, toukokuu 01, 2008

Kysymyksiä ja vastauksia mobiili-Skypestä

Jatkona aiempaan blogimerkintään. Skypen julkistama mobiilisovellus on herättänyt kummastusta, sillä Java-sovellus on erikoinen yhdistelmä data- ja GSM-puhesovellusta. Älypuhelinkäyttäjät ovat toivoneet aitoa IP-puhelusovellusta.

Skypestä on vastattu kysymyksiin. Keskiviikon uutisjuttuni kertoo, että Skype on halunnut tuoda mobiilipalvelunsa massamarkkinoille, ja tähän tarkoitukseen Java-pohjaista sovellusta pidettiin parempana. Lisäksi Skype suosittelee kiinteähintaista puhepakettia operaattorilta, kuten se tekee yhteistyössä 3-operaattorin ('Tre') kanssa.

Kannattaa lukea myös Tietoviikon juttu, koska he saivat eri selitykset, eli tärkein syy IP-puheluiden puuttumiseen IP-puhelusoftiasta olisi akkukesto.

Jatkoin vielä keskustelua. En ehdi nyt suomentaa keskustelua, joten saatte lukea kysymykset ja vastaukset sellaisenaan englanniksi. Kysymyksiin vastasi Skypen mobiilipuolen tuotepäällikkö Nicholas Babaian.

TL: What's the problem with offering a VoIP client for Symbian S60? Are operators and/or Nokia blocking this somehow?

NB: Users have told us that they want to be in touch with their Skype friends anywhere and anytime -- not just in a WiFi hotspot or on an expensive smartphone. What's important to our users is important to us. While we're not ruling out a more platform-specific approach in the future, we felt that Skype for your mobile would be a good way to make more people happy more of the time.

TL: You already have a VoIP client for Windows Mobile platform (smartphones and PDAs). How is Symbian so different?

NB: We've had the Windows Mobile client since early 2004, so it's a tradition from the days when Skype was still a tiny start-up. As we've grown in popularity and ambition, we've chosen to allocate our resources to a product that would serve a broader range of users and a broader range of devices in more places. Not just WiFi hotspots or expensive smartphones.

This is not to say that we wouldn't focus on narrower user groups at some point, but as I said, right now Skype for your mobile is a good way to make more people happy more of the time.

TL: How is it possible Fring is able to offer Skype VoIP, but Skype itself isn't? This is truly puzzling.

NB: It's more a matter of talking to a broad base of users and finding out what they want. What emerged from our research was the desire to avoid spending a lot of money on an expensive smartphone, to be able to call your mom in Australia on Skype from the park, and to use Skype for long periods of time without running out of battery juice. Skype for your mobile delivers on these fronts.

We would be foolish to focus on tech elites only, while leaving behind a massive group of regular folks who have "normal" mobile phones in their pockets.

That said, the mobile space is very important to us and we're working to bring the Skype experience to an ever-broader range of mobile devices, from low-end to high-end. As an example of the latter, we've worked with Nokia to make Skype available on its WiFi-centric N800 and N810 internet tablets. We're working on many fronts to delight our users.

Tulkitsen Nicholas Babaianin vastauksia siten, että Skype haluaa tarjota massamarkkinoiden Skype-ohjelman, mikä tarkoittaa nykyisin käytännössä Java-sovellusta.

Kiinnostavaa on se, että Skype perustelee Symbian-version puuttumista sillä, ettei se halua palvella vain "eliitin kalliita älypuhelimia", mutta ohjelma on silti tarjolla paljon pienemmän käyttäjäryhmän N800:lle ja N810:lle. Olennainen ero on tietenkin se, ettei niissä ole puhelinta. Ne eivät siis ole osa mobiilioperaattoreiden bisnesmalleja.

Tulkintani on, että Skype näyttää haluavan tarjota palvelun, joka soveltuu myös mobiilioperaattoreiden bisnesmalleihin. Se tarkoittaa, etteivät puhelut ole kokonaan maksuttomia, vaan operaattorin kanssa solmitaan erilaisia kiinteähintaisia paketteja maan sisällä tai useiden maiden välillä.

Skypen lanseeraama palvelu ei toimi Suomessa, kun täällä ei ole tarjolla minkäänlaista pakettia palvelun kanssa. Nyt on vain hankalasti hahmoteltava yhdistelmä GSM-puhe- ja Skype-hinnoittelua. Skypellä ei ole toimistoa Suomessa, mutta eihän se yhteistyön tekemistä estä kokonaan.

Skypen tärkein viesti alusta alkaen on ollut vapauttaa ihmiset siitä, että puheluista maksetaan minuuttien tai etäisyyden perusteella. Tämä Kännykkä-Skype on epäonnistunut tältä osin, koska viesti ei toteudu. Ei ainakaan Suomessa.

Tunnisteet: ,

perjantai, huhtikuu 25, 2008

Skype sekoilee mobiilistrategiassaan

Tämän piti olla iso iloinen uutinen, Skype tulee viimein mobiililaitteisiin. Juhliin ei ole syytä, eikä kehuille ole aihetta. Ohjelma on todella erikoinen yhdistelmä GSM-puhe- ja mobiilidatayhteyksiä, josta ei ota heti lainkaan selvää.

Kännykkä-Skype näyttää hyvältä, mutta harmillisesti kyse ei ole Skypestä sellaisena kuin useimmat palvelun tuntevat.

Kyseessä ei siis ole aito internet-pohjainen Skype-softa, vaan puhelut menevät GSM-verkon kautta, ja datayhteyttä käytetään vain chatin ja oheistietojen (kuten kontaktien) siirtämiseen.

Näin suomenkielinen tiedote kertoo palvelun hinnoittelusta:

Kännykkä-Skypen avulla voi myös soittaa sekä Skypeen että lanka- ja matkapuhelimiin. Operaattori veloittaa puheluista kotimaan minuuttihinnan mukaan. Lisäksi käyttäjä maksaa lankaliittymiin ja matkapuhelimiin soitetuista puheluista sekä kännykkä-Skypeen ohjatuista vastaanotetuista puheluista
SkypeOut-maksun.

Puhelun kestoon perustuvan SkypeOut-maksun sijaan käyttäjät voivat vaihtoehtoisesti hankkia paketin, jolla voi soittaa lankapuhelimiin tiettyihin maihin tai alueille kiinteällä kuukausihinnalla.

Puhelut tulevat esimerkiksi normaaleja matkapuhelimista ulkomaille soitettuja puheluita edullisimmiksi. Lisäksi, mikäli liittymämaksu sisältää kiinteän määrän minuutteja, voi käyttäjä esimerkiksi soittaa kännykkä-Skypen avulla ulkomaille Skypeen lisämaksutta.

Eihän tuosta saa mitään tolkkua. Jouduin lukemaan koko tiedotteen kolmesti.

Mistä ihmeestä Skype on repinyt mallin, että soittaja säästää puhelinkuluissa, ja vastaanottaja maksaa puheluista? Ei se ainakaan eurooppalaisille ole luontevaa kuin ulkomailla. Ja kun Skype mielletään internet-softaksi, koko "kotimaan" ja "ulkomaan" käsite on vanhanaikainen.

Tätä taustaa vasten oli ihmettelemistä, kun osa julkistuksen uutisoineista suomalaismedioista – saatte ihan itse etsiä ne sieltä joukosta – pisti tiedotteen läpi suunnilleen sellaisenaan.

Tavoittelin iltapäivällä puhelimitse Skypen PR:ää Eestistä saadakseni kommenttia uutiseen, mutta vastauksia ei heti tullut. Ensimmäinen uutisjuttuni meni siis julki näiden tietojen ja E51-asennukseni pohjalta.

Olen kummastellut jo pitkään sitä, ettei Skype voi vain julkaista samanlaista IP-puhelusoftaa ainakin Symbianille kuin Windows Mobilelle tarjotaan.

On epäilty, että Symbianissa tämä olisi estetty (estämällä full-duplex-ääni kolmansien osapuolten ohjelmilta), mutta miten Fring (jota täälläkin on käsitelty) sitten osaa tehdä sen? Mikä on Skypen intressi jarrutella ip-puheluiden tuomista älypuhelimiin?

Operaattoreiden vastustus on vastattu syyksi yhtiöstä (lokakuussa 2007), mutta eihän tuo kiinnosta PC-versiossakaan yhtiötä. Yhtälöstä puuttuu jokin palikka, jota ei kerrota julkisuuteen.

Suomalaiset operaattorit eivät ole julkisesti valittaneet Skypen uhkaa, mutta Keski-Euroopassa sellaisia puheita on kuultu. Olin lokakuussa 2006 tilaisuudessa, jossa France Telecomin johtaja valitteli Skypen tuhoavan Orangen mobiilibisneksiä.

Voi olla, että Skypen ajatus on saada softansa jakoon operaattorikännyköiden kautta ja siksi on pitänyt keksiä tällaisia uskomattomia data-, GSM-puhe- ja pakettihinnoittelun yhdistelmiä yhteistyässä operaattoreiden kanssa. Tässä viimeisimmässä virityksessä on vain menty sekavuudessa aivan uudelle tasolle.

Softan toimintamalli on tässä vaiheessa niin älytön, etten edes aio kauheasti testailla sitä. Latasin beta-version netistä ja totesin sen toimivan myös Nokia E51:ssä, vaikkei sitä olekaan listattu vielä tuettuna.

Tunnisteet: ,

maanantai, joulukuu 17, 2007

Työpäivä ilman operaattoria

Kirjoitin taannoin uutisen Ciscon ja Nokian referenssiasiakkaasta Maastrichtista, jonka kerrottiin jättäneen 900 Eseries-kännykästään peräti 850:stä mobiilioperaattorin pois. Laitteita käytetään kunnan tiloissa WLAN-verkossa.

Eräässä teollisuusyrityksessä it-yksikössä työskentelevä lukija kertoi sen jälkeen kokeilleensa samaa. Heillä on kuulemma WLAN-verkot myös puhekäytössä toimistoissa Helsingissä, Keski-Euroopassa ja USA:ssa.

Juju tuntuu olevan se, ettei asiakkaalle anneta suoraa kännykkänumeroa, vaan yksi ainoa IP-puhelunumero. Puhelut sitten ohjautuvat IP-softaluuriin tai kännykkään (SIP) sen mukaan, missä käyttäjä on. Eri selvitysten mukaan 80 prosenttia työpuheluista soitetaan organisaation toimitalon sisällä. Työpäivä voisi todellakin onnistua ilman mobiilioperaattoria.

En nyt tarkoita, että ihmiset olisivat laajemminkin luopumassa mobiilioperaattorista. Tai että luotettavan VoWLAN-peiton rakentaminen olisi edes helppoa. Siltä kuitenkin näyttää, että viimein on mahdollista päästä eroon siitä, että etäisyys tai kesto ratkaisevat puhelun hinnan.

Itse kaipaan jo työkännykkääni firman IP-puheluiden tukea, tosin lähinnä ulkomailla. Aika monta rahaa säästyisi, kun puheluista ei maksettaisi enää kalliita ulkomaanpuhelumaksuja. Tämän on pakko houkutella yrityksiä, joilla on toimipisteitä useissa maissa.

Tunnisteet: ,

perjantai, syyskuu 14, 2007

Internet-puhelut kännykästä

Eilisessä ITviikossa Talousanomien välissä oli tehty katsaus nettipuheluiden tarjonnasta kännykkään. Mukana oli seitsemän operaattoria, eikä minulle selvinnyt millä perusteella juuri nämä oli valittu.

Joka tapauksessa jutun taulukosta (1 €) näkee, että puheluhinta suomalaiseen lankaverkkoon vaihtelee alkaen 2,7 sentistä minuutissa yli 20 senttiin minuutissa, eli hintaskaala on laaja. Puheluissa suomalaisiin GSM-liittymiin hintataso näyttää lähtevän alkaen noin 14 sentistä minuutissa.

Mukana taulukossa olivat Elisa Puhekaista, Fring, Gizmo, Maxinetti Maxiphone, Ipon Laajakaistapuhelin.net ja Saunalahti Nettipuhelin. Osa näistä perustuu vain SIP-protokollaan tai on suljettuja (Skype), mutta Fring taas on lähinnä käyttöliittymä useisiin palveluihin.

Noilla hinnoilla soittaminen suomalaisiin mobiili- tai lankaliittymiin ei kannata. Mukaan pitää laskea vielä datayhteyden kulut ja asetusten säätäminen

Luulen, että nettipuhelut ovat ensimmäisenä poistamassa ajan ja etäisyyden merkityksen. Sellaiset palvelut menestyvät, jotka tarjoavat ajasta ja sijainnista riippumattomia puheluita riittävän helposti. Nykyisistä virityksistä lähinnä tätä ovat minusta Fring ja Truphone.

Tunnisteet: , ,

maanantai, heinäkuu 30, 2007

Truphone: viimein toimiva VoIP-softa

Olin asentanut N95:een Truphonen luettuani aikeista lanseerata palvelu Suomessa. Asetukset ja sovellukset tulivat tekstiviestinä, ja käynnistyksen jälkeen klikkasin valikosta haluamani WLAN-tukiasemat.

Tänään töiden jälkeen kotona tapahtui jotain erikoista. Soitin veljelleni, joka kysyi ihmeissään mistä soitan. Vastasin, että kännykästä. Hetken ihmettelyn jälkeen kuulin, että soitan +1-alkuisesta numerosta eli USA:n maakoodilla.

Tutkin asetuksia ja selitys löytyi. Olin määrittänyt, että internet-puhelu on oletusarvoinen yhteystapa, joten puhelin yhdisti puheluni Truphonen kautta Soneran 3G- tai GSM-verkon sijaan, vaikka siis soitin N95:n yhteystietojen kautta GSM-numeroon.

Truphonen S60-sovelluksella asetukset on helppo määrittää. Ohjelma näyttää käytettävissä olevat yhteydet ja tukiasemat, yhteyden tilan, omien kontaktien tavoitettavuuden, oletuksena käytettävän yhteystavan ja muuta hyödyllistä.Näin sulavaa SIP-protokollan internet-puheluiden integrointia kännykkään en ole aiemmin kokenut. Ja nyt ymmärrän, miksi brittioperaattorit ovat yrittäneet rampauttaa Truphonen. Lisäksi minulle voi nyt soittaa USA:sta maksutta tai edullisesti +1-suuntanumeron liittymään.

Kokeilin ohjelmaa tänään vielä myös E70:ssä, ja hyvin se tässäkin toimii. Edellä kuvatun vahingon voi välttää valitsemalla oletusyhteydeksi matkapuhelinverkon.

Aivan täydellinen puhelu ei ollut. Välillä puheen viive tuntui hyppäävän jopa pariin sekuntiin, mutta kokoajan tuntui siltä, että puheesta saa selvää.

Mihin sitten käyttäisin Truphonea? Se tarjoaa edullisia, alkaen 0,3 €/min ja yleensä noin 0,2€/min hintaisia kännykkäpuheluita melkein mihin tahansa maailmassa, ks. hinnasto. Puhelut lankaverkkoihin Britanniassa ja USA:ssa ovat maksuttomia.

Suomessa nettipuheluita saa toki esimerkiksi Saunalahdelta, mutta asetusten määrittäminen käsin on yllättävän hankalaa. Ja vaikka kuinka seuraan ohjeita, en saa Saunalahden palvelua toimimaan kotini WLAN-verkosta.

WLAN-verkko ei tietenkään ole pakollinen tai edes tarpeen, jos liittymässä on kokonaan kiinteähintainen datapaketti.

Sitä en osaa sanoa, kuinka paljon palvelulle lopulta on käyttöä. Kotimaan sisällä on halvinta soittaa puhelut GSM-verkossa työsuhdeliittymällä, ja ulkomaanpuheluita varten minun pitäisi ostaa puheaikaa Truphoneen omaan piikkiin.

Työnantajalla pitäisi olla siis sopimus Truphonen kaltaisen yrityksen kanssa, jotta homma toimisi.Bisnesmalli siis tökkii, mutta teknisesti kiva softa.

Tunnisteet: , , , ,

lauantai, heinäkuu 21, 2007

Ilmaisia tai halpoja ulkomaanpuheluita

En tunne moniakaan ihmisiä, jotka käyttäisivät jatkuvasti internet-puheluita kännykällä tai tietokoneelle. Ohjelmien asentaminen vaatii aikaa, vaivaa ja joskus taitoakin. Kännykkä- ja lankapuhelut ovat Suomessa edullisia, joten miksi nähdä vaivaa?

Tekniikasta kiinnostuneena nörttinä olen tietysti kokeillut kaikkea Fringistä (lue kokemukset) Skypeen ja Windows Live Messengerin ominaisuuksia. Ainutkaan näistä ei ole jäänyt päivittäiseen käyttöön.

Tilanne on toinen, jos kollega, lapsi, perheenjäsen tai tyttöystävä matkustaa tai asuu toisessa maassa. Ulkomaanpuhelut ovat törkeän kalliita, joten pieni vaiva kymmenien tai satojen eurojen puhelinkulujen säästämiseksi kannattaa.

Perjantaina kokeilin Gizmoa kännykässä, jonka hain Nokian Beta Labsista N95:een. Softa lähti heti toimimaan. Soitin heti onnistuneesti toisen Gimzmo-käyttäjän SIP-numeroon. Lanka- ja kännykkäverkkoihin soittaminen vaatisi luottokortin vinguttamista.

Gizmo on harvinaista SIP-softille, joiden kanssa on saanut taistella tosissaan. Saunalahden Nettipuhelin-palvelua en saanut koskaan toimimaan, eikä operaattori lähettänyt asetuksia automaattisesti. Ne on asennettava käsin ohjeiden perusteella.

Vaatimuksena ilmaisille puheluille on se, että molemmat ovat samassa internet-puhelujärjestelmässä ja vielä yhtäaikaisesti verkossa. Ilmaiset puhelut vaativat siis sumplimista. Lisäksi käyttäjällä on oltava kiinteähintainen datapaketti tai jokin WLAN käytettävissä, yleensä kotona tai töissä.

Skypellä on eniten internet-puheluiden käyttäjiä Suomessa (ja muuallakin) helppojen Windows-asennuspakettien ansiosta. Harmillisesti Symbian S60 -kännykkäversiota saadaan edelleen odottaa. Tosin aiemmin mainitsemani Fring osaa rajoitetusti soittaa Skype-numeroihin. Skype on sentään julkaistu Nokia N800:lle ja Windows Mobilelle.

Aika hankalaa tämä kaikki on hallita. Kuka jaksaa siis tunkata internet-puheluiden kanssa? Jakakaa kokemuksianne, jos sellaisia on. Minulla ei ole niin paljon tuttuja ulkomailla, että viitsisin säätää.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, kesäkuu 17, 2007

WLAN-kännyköiden akunkestosta

Työkeikalla VON Europe -messuilla tuli mahdollisuus jututtaa niin Fringin, Truphonen kuin Motorolan ihmisiä esimerkiksi IP-puheesta ja WLAN:sta kännyköissä.

Mobile VOIP -paneelissa S60-softia kehittäneiden yritysten edustajat ymmärrettävästi kehuivat Nokian S60-laitetarjontaa WLAN:n tuomisesta moniin kännyköihin. Myöhemmin pääsin kysymään asiasta Motorolan asiantuntijalta. Miksi Motorolalla on Nokiaa vähemmän WLAN-malleja ja miksi WLAN-malleja tuntuu muutenkin olevan markkinoilla enemmän Euroopassa kuin USA:ssa?

Motorolaa edustanut ratkaisuarkkitehti Steve Plunkett vastasi, että WLAN:n virrankulutus kännyköissä on ollut liian suurta, ja että IEEE 802.11e korjaa tämän. Pikainen haku netistä paljasti, että kyse on palveluntason määritysten (QoS) ja virranhallinnan standardista 802.11a/b/g-päätelaitteille ja -tukiasemille.

Plunkett käytti ilmaisua "Wi-Fi Alliance is working on this", mutta haku nokia.com:sta kertoi, että Nokian E-sarjalaisista ainakin E61i:n, E65:n ja E90:n (eli kevään uusien mallien) pitäisi tukea tekniikkaa. Aiempaa fiksumman WLAN:n käytön pitäisi ainakin teoriassa vähentää virrankulutusta.

Olen miettinyt, miten asiaa voisi mitata tai edes pinnallisesti tutkia. Se tuntuu hankalalta, koska akunkestoon vaikuttaa niin moni asia. Yksi konsti olisi kenties ladata akku täyteen, pistää puhelintoiminnot pois päältä (offline) ja laskea kauanko akkua riittää nettiradion kuunteluun WLAN-verkossa.

Tuo ei tosin olisi kovin realistinen tutkimusmenetelmä, kun tosiasiasa laitetta käytetään juuri sekalaisesti ristiin puhelimen radioiden kanssa. Ja tähän noiden virransäästön ominaisuuksien pitäisi myös vaikuttaa.

On olemassa sekin mahdollisuus, että Motorolan mies pluffasi. Kun oman firman tuotevalikoimasta puuttuu kiinnostava ominaisuus, se on mukavampaa kuitata tekniikan kehittymättömyydellä kuin kustannustekijöillä tai operaattoreiden painostuksella.

Tunnisteet: , ,

torstai, kesäkuu 07, 2007

UMA kiinnostaa taas

Saunalahti julkisti eilen ensimmäisenä operaattorina Suomessa kaupallisen UMA-palvelun, jonka on määrä tulla saataville ensi viikolla.

Aiemmin olen ollut lievästi ilmaistuna skeptinen UMA:n suhteen. Olen ajatellut, että se on operaattoreiden ja verkkoyhtiöiden standardi IP-puheen torjumiseen.

"Panu Lehti ei ehkä hahmota, ettei UMA ole kuluttajalle kovin kiinnostava. Sehän on luotu operaattoreiden lähtökohdista lähinnä torjumaan IP-puheen uhkaa, eikö?", tilitin vielä helmikuussa. Nyt vaikuttaa siltä, että olin onneksi väärässä.

Saunalahden eilen julkistama UMA-palvelu vaikuttaa aivan toiselta. Operaattori esimerkiksi lupaa maksuttomia puheluita, kun ne soitetaan UMA-kännyköillä WLAN-verkkojen välillä. Muilta osin palvelusta ei vielä paljoa tiedotteessa paljastettukaan.

Tai jos soittaja on UMA-kännykällä vaikka kesäasunnollaan ulkomailla tai hotellin WLAN-verkossa, voi Suomeen soittaa UMA-kännykkään kotimaisen matkapuhelun hinnalla. IP-yhteys siis poistaa etäisyyden merkityksen.

Ilmaiset puhelut eivät varmaankaan ole "bisnes", johon operaattoreiden kannattaisi investoida. Sen sijaan on kohtuullista, että IP-verkkojen ansiosta etäisyyden osuus saadaan hinnasta pois.

Kännykkävalmistajien ja operaattoreiden mukaan UMA myös toimii saumattomasti verkkojen välillä eli siirtyessäni kotona WLAN-verkosta GSM-verkkoon pitäisi puhelun jatkua katkeamatta. Sama toimii toistepäin. Jos siirryn GSM-verkosta kiinteistöön, jossa ei ole hyvää GSM-peittoa, voidaan yhteyttä jatkaa UMA-tekniikan avulla.

Kännykät enää puuuttuvat

Oikeasti en ole päässyt tätä vielä kokeilemaan, joten sillä varauksella on kirjoitettava. DNA:lta olisi saanut jo liittymän, mutta Nokia ei ole toistaiseksi halunnut antaa 6136-kännykkää kokeiluun. Motorola demosi toimittajille puheluiden siirtymistä GSM- ja WLAN-verkkojen välillä UMA:n avulla viime syksynä Pariisissa, muttei siitä saanut oikeasti käsitystä.

Käytännön ilonpilaaja on sekin, ettei houkutteelevia UMA-kännyköitä ole oikein julkistettu edes. Länsimaissa on esitelty huomatakseni vain Motorola A910 (vanha malli), Nokia 6086 ja 6136 sekä Samsung SGH-P200.

Kiinnostavaa on, että tekniikkaa on laitettu ensin näihin Nokian ja Samsungin low-end-malleihin, joita "tekniset edelläkävijät" eivät ainakaan osta. Niinpä edelläkävijät tutustuvat ensin Fringiin, Skypeen ja muihin epästandardeihin IP-puhelusoftiin. Ehkä erikoiseen tilanteeseen on looginen selitys, jota en heti keksi.

Tunnisteet: , ,

lauantai, huhtikuu 21, 2007

Brittioperaattorit ja N95

(Päivitetty 21.4.2007 klo 17:44. Korjasin operaattorin)

Isot operaattorit T-MobileOrange ja Vodafone ovat poistaneet Nokia N95:stä SIP-protokollan VoIP-ominaisuudet, The Register uutisoi tällä viikolla. Yhtä palvelua Britanniassa tarjoava Truphone-yhtiö on julkaissut blogissaan videon tästä:Operaattorit ilmeisesti pelkäävät menettävänsä internet-puheluiden takia tuloja. Siinä tapauksessa ihmettelen, miksi juuri SIP estetään. Miksei saman tien kehumaani Fringiä, Agile Messengeriä ja muita helppokäyttöisiä pikaviesti- ja internet-puhelusoftia? Eiköhän Skypeltäkin vielä tule natiivi softa S60:lle.

SIP-puheluiden virittäminen on tavalliselle ihmiselle tai edes insinöörille huomattavan vaikeaa. Taustalla on useimmiten operaattori ja jokin laskutusmalli. Tuntuu oudolta estää tekniikka, jota juuri operaattoreiden kannattaisi edistää suljettujen järjestelmien sijaan.

Orangen T-Mobilen ja Vodafonen toimintamalli luultavasti ohjaa ihmisiä vain käyttämään muita, suljettuja vaihtoehtoja. Ja me täällä Suomessa olemme ihmetelleet suomalaisten operaattoripomojen lyhytnäköisyyttä ...

(via AAS)

Tunnisteet: , , ,

sunnuntai, helmikuu 25, 2007

SIP vs. Skype -kilpailutilanteesta

Taistelin viime vuonna Nokia E61:lla ja E70:llä SIP-asetusten kanssa, kun menin ehdottamaan lehteen juttua internet-puheluista. Eilen sain vinkin (kiitos Ilarille), että Saunalahdella on viimein asetukset ja ohjeet tarjolla E-sarjalaisille, ja kuulemma Saunalahden asiakkaat saavat ne tekstiviestinäkin.

Siispä kaivoin esille ohjeet ja yritin. Työlästähän noita oli näpytellä, joten tarkistin kahdesti. Ei onnistu oikein vieläkään rekisteröinti SIP-palvelimelle. Tämä on penseää tunkkaamista hankalien asetusten kansa. En ole ainoa, koska asiasta on käyty pitkä keskustelu Saunalahden foorumilla.

Yritin Soneran internet- ja prointernet-asetuksilla. Ei toimi rekisteröinti. WLAN-verkkoni on NAT:n takana, joten sen kautta en tohtinut vielä yrittää. (Ja tällä hetkellä WLAN-tukiasema onkin kuolleena sähköpiikistä.)

Heti herää epäilys, onko SIP täysin toivoton protokolla edelleen vai ovatko laitevalmistajat ja operaattorit tarkoituksella tehneet internet-puheluista riittävän vaikeita.

Tuolla foorumissakin Saunalahden johtaja Panu Lehti vakuuttelee ensin homman toimivan, ja kun ihmiset eivät saa edes rekisteröityä SIP-clientejaan, suosittelee UMA-kännykän hankkimista.

Panu Lehti ei ehkä hahmota, ettei UMA ole kuluttajalle kovin kiinnostava. Sehän on luotu operaattoreiden lähtökohdista lähinnä torjumaan IP-puheen uhkaa, eikö? Kuluttaja taas haluaa soittaa maksuttomia puheluita WLAN-verkosta toiseen ilman kännykkäopeaattoria tai 3G-verkkoon datakäyttäjälle (flat rate -laskutuksella). Siihen mahdollisia teknisiä ratkaisuja ovat vaikka Skype tai avoin SIP-protokolla.

* * *

Saunalahden foorumilla muutama epäili, ettei SIP-clientia saa toimimaan E70:ssä lainkaan tai WLAN-verkossa. Se ei pidä ainakaan täysin paikkansa. Kun testailin näitä lehteen (TK 10/2006, s. 37, 7 €) onnistuin soittamaan Saunalahden asetuksilla vain 3G-verkossa, mutta Suomen Puhelimen SIP-palvelimen kautta myös kodin WLAN-verkosta.

Näemmä SIP-proxylla voidaan suuresti vaikuttaa siihen, miten hyvin puhelut menevät NAT:ien ja muiden esteiden yli. Toimivuus riippuu siitä, haluaako (ja osaako) operaattori laittaa verkkonsa kuntoon.

Kun SIP-clientin hyödyntäminen joka tapauksessa on näin vaikeaa, näytttää käyvän taitaa käydä niin, että MSN Messenger ja Skype ym. suljetut ympäristöt voittavat IP-puhelukisan. Esimerkkinä nyt vaikka aiempi merkintä Fringistä.

Tunnisteet: , , , ,

lauantai, helmikuu 24, 2007

Ilmaisia puheluita S60-kännykällä

Olen kokeillut eilen ja tänään ensimmäistä kertaa Fringiä. Se mainittiin kommenteissa ainakin jo viime syyskuussa. Moni lukijakin on softasta vinkannut. Hyvä että viimein asensin.

Fringin avulla olen nyt ensimmäistä kertaa soittanut ilmaisen puhelun MSN:ään ja Skypeen Symbian-kännykällä töissä WLAN-verkossa. Se toimi yllättävän hyvin. Kotona on WLAN-tukiasema hetken rikki, joten kokeilin vasta Soneran 3G-verkossa.

MSN:ään ja Skypeen soittaessa vastapuolen puheesta sai hyvin selvää. Jostain syystä se kuitenkin kuului tosi hiljaisella. Jouduin pyytämään keskustelukumppania siirtymään lähemmäs mikrofonia tai lisäämään mikrofonin herkkyyttä.

Hauskasti Fring näyttää kontaktilistassaan myös kännykän yhteystiedot. Kun klikkaan kontaktia, ohjelma kysyy soitetaanko GSM- vai SkypeOut-puhelu. Yleensä GSM-puhelu on järkevämpi, mutta toiseen maahan soittaessa SkypeOut tulee halvemmaksi. Etäisyyden tai maiden rajojen merkitys jää pois.

E70:lle lataamani softa ilmoitettiin preview-versioksi. Siitä kenties johtuu, ettei esimerkiksi MSN-puheluihin (minun suuntaan) vastaaminen onnistunut. Kontaktien ääkköset eivät näy oikein.

Sekin hämää, että minulla on monet nimet Fringissä kolmesti, kännykän, MSN:n ja Skypen yhteystiedot. Ohjelma voisi tarjota mahdollisuuden yhdistää yhteystiedot yhden nimen taakse, joista sitten valitsisin mihin haluan soittaa. Haluaisin myös itse nimetä yhteystiedot. Ihmisillä on pikaviestimissän uskomattoman sekavia aliaksia.

Olisi myös kiva, jos MSN- ja Skype-kontakeja voisi lisätä suoraan Fringin kautta. On vähän hankalaa lisäillä kontakteja PC:n kautta.

Vielä Fringin käyttäminen ei ole niin mutkatonta, että se korvaisi GSM-puheluita. Tosin kun seuraavan kerran on tarvetta soittaa ulkomaille, saatan kokeilla Skypeä tai SkypeOutia Fringin avulla.

Huomasin lisäksi, että Fring on ihan toimiva MSN/Live Messenger -pikaviestin. Se edellinen lakkasi taas toimimasta. Fring jää siis E70:een, ja seuraan sen kehittymistä.

Kaikki MSN:n ja Skypen ominaisuudet eivä toimi Fringssä, kuten kuvapuhelut.

Tunnisteet: , , , , ,

maanantai, tammikuu 08, 2007

Nokia N76, N93i ja N800

Olen vasta palannut lomalta enkä palannut töihinkään vielä, mutta kännykkävuosi 2007 on jo kovassa vauhdissa. Kolmen viikon uutispimennon jälkeen kestää hetki päästä mukaan.

Nokia julkisti siis odotetusti päivitetyn mallin N93:sta (nyt N93i) ja Internet Tabletistaan, nyt N800. N76 on ohuehko simpukkamalli, jonka viestinnässä Nokia korostaa muotoilua ja ulkonäköä.

N76:n paksuudeksi ilmoitetaan 13,7 millimetriä, eli se on Nokian ohuimpia malleja. Teknisissä spekseissä ei näy mitään jännittävää, mutta 3,5 mm kuulokeliitännän soisi tietysti yleistyvän kaikissa N-sarjalaisisissa (ja miksei muissakin). Hinta-arvio on vain 390 € ennen subventioita ja veroja.

N93i:n spekseistä en sijaan löydä mitään uutta, mutta live-kuvista päätellen näppäimet ja ulkonäkö muutenkin on uudistettu. Hinta-arvio on 600 euroa, eli Suomessa veroineen ilmeisesti noin 750 euroa ja samaaluokkaa kuin N93:n tullessa markkinoille.

Uudistuneen ulkonäön lisäksi N800:n spekseissä on uutta 770:aan verrattuna päivitetty softa videopuheluiden tuella (Internet Tablet OS Edition 2007), nopeampi suoritin, kaksi muistikorttipaikkaa (miniSD, microSD, RS-MMC ja MMC) , isompi muisti (128 Mt), VGA-resoluution webcam ja UPnP-tuki. Hinta-arvio on noin 4oo €, ja saatavuuden pitäisi alkaa heti.

Internet Tablet -alustalle on tähän asti saanut ainakin GoogleTalkin internet-puhelusoftan, mutta tiedotteen mukaan yhteistyö on aloitettu myös Skypen kanssa.

Ratkaisevaa on N800:n uutuusarvon kannalta minusta se, onko suorituskykyä lisätty olennaisesti, koska 770-malli on selvästi alitehoinen ainakin multmediakäytössä, kuten videoiden katselussa. Prossutietoja Nokia ei edelleenkään julkista.

Uusien mallien kuvat ovat jo kuvapankissa.Uudet N-sarjalaiset esiteltiin CES-messuilla Las Vegasissa, ja tiedotustilaisuuden kooste on tulossa webcastina myöhemmin.

Tunnisteet:

keskiviikko, joulukuu 13, 2006

Skype julkaistu MS SmartPhonelle

Luin msmobiles.com:n artikkelista, että Skype on julkaistu MS SmartPhonelle. Aiemmin jo hehkutin, että Skype olisi julkaistu Symbianillekin, mutta se on ilmeisesti osoittautunut vääräksi tiedoksi sikäli, että tuo Skype-toteutus ohjaa puhelut 3-operaattorin kautta piirikytkentäisenä Skype-käyttäjille. Tuossa palvelupaketoinnissa on sitten vain sovittu tietyissä verkoissa kiinteistä hinnoista.

Kuinka moni kaipaa Skypeä kännykkään? Symbolisesti ja VoIP-hypen kannalta sillä tuntuu olevan suuri merkitys, mutta olen skeptinen akkukeston, käytön vaivattomuuden ja edullisten tai ilmaisten datayhteyksien saatavuuden suhteen.

Minulla olisi Skype-luurille eniten käyttöä ulkomailla, kun pitäisi soittaa halvalla kotimaahan. Sopivien WLAN-verkkojen löytäminen voi olla hankalaa. Kotoa taas voisi soitella muutamille ulkomailla asuville tuttaville. Vaan kuinka paljon sitä jaksaa säätää?

Joka tapauksessa Skype tuntuu ärsyttävän useimpia mobiilioperaattoreita, mikä tekee siitä jo itsearvoisesti myyvän uutisaiheen.

Tunnisteet: ,

lauantai, heinäkuu 22, 2006

Kesän uutiset koottuna

Lomani on nyt suunnilleen lomailtu. Tauko blogin päivittämisessä teki hyvää. Ensin voisi katsoa tiivistetysti, mitä kuukauden aikana on tapahtunut:

 • Nokia 6280 on laajasti saatavana alun laite- ja softavikojen jälkeen, ja Nokian mukaan myynyt 3G-puhelimista toiseksi parhaiten (N70:n jälkeen).
 • Ainakin muutamat suomalaiset tukkurit odottavat Nokia 5500 Sportin ja N93:n tulevan saataville viikolla 32 eli elokuun toisella viikolla
 • Nokia julkaisi OS 2006 -päivityksen 770 Internet Tabletille, jonka voi ladata ilmaiseksi. Ari Jaaksi esittelee sitä blogissaan.
 • S60 3rd Edition -softaa (Nokian uusille E- ja N-sarjalaisille) on julkaistu lisää, kuten Agile Messenger, Navicore Personal, ProfiMail, Route 66, ShoZu, SmartMovie ja monet muut, joita on listattu esimerkiksi My-Symbianin S60 3rd Edition -osiossa.
 • Palm on tuomassa Windows Mobile -pohjaisen Treon Eurooppaan, ensin Vodafonen kanssa Isossa-Britanniassa.
 • HTC TyTN tuli saataville ensimmäisenä HSDPA-kännykkänä Suomessa, sikäli kuin tiedot pitävät paikkansa.
 • Microsoft julkaisi ActiveSync 4.2:n, joka on auttanut monia synkronointi- ja yhdistämisongelmien kanssa.
 • Mac OS X:lle on julkaistu Missing Sync, jolla Windows Mobile -kännyköiden synkronoinnin pitäisi onnistua.
 • Kauppoihin saapuneen Sony Ericsson K800:n hinta on asettunut Suomessa noin 450 euroon, mikä on hieman vähemmän kuin odotin. Jos hyvä ensivaikutelma pitää, tästä voi ennustaa jonkin tason hittiä.
 • Sony Ericssonin iloksi myös UIQ 3.x -softaa M600:lle ja P990:lle on alkanut ilmestyä esimerkiksi My-Symbianiin
 • Samsungilta odotetaan Windows Mobile -pohjaista 3G-älypuhelinta i320:n (GSM/GPRS) seuraajaksi ainakin jossainpäin Eurooppaa.
 • Samsung Electronicsille on myös erävoitto se, että Intel luopuu kännykkä- ja PDA-suorittimista eli XScale-tuoteperheestään myymällä liiketoiminnan Marvellille US$600M:llä.
 • HP on saanut iPAQ hw6900 Mobile Messenger -laitteet myyntiin ainakin jossain kanavissa Suomessa.
 • Symbian v9.3 julkistettiin. Se lupaa parempaa suorituskykyä, sisäänrakennetun WLAN- ja VoIP-tuen, HSDPA-verkkotuen sekä valmistajille mahdollisuuden halvempiin päätelaitteisiin.
 • Kotek julkisti kevään MP3-myyntiluvut Suomessa. Vielä musiikkikännykät eivät ainakaan korvaa kännyköitä, koska MP3-soittimia myytiin tammi-maaliskuussa yli 60 000, kun luku vuotta aiemmin oli 32 000. Apple taas ilmoitti iPod-toimitusten (kauppoihin) kasvaneen kolmanneksella kansainvälisesti.
 • Aamulehden mukaan DNA mainostaa ja myy 3G-paketteja koko maassa, vaikka 3G-verkko kattaa vain muutaman maan. Elisalla ja Soneralla peittoa on enemmän, muttei niilläkään koko maassa.
 • EU-komissio kyllästyi odottamaan, että kilpailu ja operaattoreiden keskinäiset sopimukset laskisivat kuluttajien verkkovierailumaksuja, joten se tiedotti määräävänsä katteille ja tukkuhinnoille enimmäiskatot.
 • Suomessa ollaan lanseeramassa isolla rahalla (MTV3:n mainoksista päätellen) jotain logo- ja soittoäänipalvelua, mutta sen osoite on niin huono, ettei se ole jäänyt vielä kertakaan mieleen yli 42 sekunniksi. Auttakaas vähän?
 • Uusi numeropalvelu 020300200.com (onpa kätevä muistaa ulkoa!). Se väittää olevansa halvin mobiilihakupalvelu Suomessa, mutta minusta Eniron (wap.eniro.fi) palvelu on kyllä lähes maksuttomana (aktivointia lukuunottamatta) edullisempi. En päässyt vielä kokeilemaan palvelua, koska se ei toiminut Nokia E70:n tai SE M600i:n kanssa.

Varmasti paljon muutakin tapahtui, mutta nämä muistuivat mieleen lomailusta huolimatta.

Lopuksi vielä kesäkuussa ja heinäkuussa Suomessa myyntiin tulleita kännyköitä näyttävät olevan ainakin:

 • Benq-Siemens: useita malleja näkynyt, ainakin EF81. En onnistunut varmistamaan muita.
 • Motorola: L6 ja SLVR L7 ovat ainakin saapuneet Suomeen, mutta nämä saattoivat tulla jo ennen kesää. 3G-malli RAZR V3x taisikin tulla jo aiemmin, mutten ole nähnyt sitä vielä 3G-kytkypaketeissa millään operaattorilla.
 • Nokia: E70, 6125, 6131, 6233 ja 6280.
 • Samsung: E370, X650, Z150, Z400 ja Z540.
 • Sony Ericsson: K610i, K800i ja M600i.

Kommentoikaa mieluusti, jos missasin tässä tärkeitä uutisia. Jos en, tässähän kuukauden tauko tulikin sitten kätevästi kuitattua.

Tunnisteet: ,

lauantai, toukokuu 13, 2006

WSJ: Nokia 770:n seuraaja julki tiistaina

Huomasin Hesarista, että Wall Steet Journal oli uutisoinut perjantaina, että Nokia julkistaisi ensi viikolla yhteistyön Googlen kanssa. Kyse on WSJ:n mukaan GoogleTalkista eli internet-puheluohjelmasta. WSJ:n juttu aukeaa vain tilaajille, mutta Reutersin jutussa on lainattu pääkohdat ja täydennetty aukkoja.

Mistään suuresta yllätyksestä ei ole kyse, koska Nokia on jo aiemmin kertonut, että Nokia 770:aan tuodaan Internet Tablet Edition 2006 -softan myötä VoIP-ominaisuudet.

Nokian Ari Jaaksi paljasti haastattelussani, että Nokia 770:n seuraaja on jo kehitteillä. Jaaksi korosti, että Nokia 770:n käyttäjät saavat uudet softaominaisuudet ilmaiseksi netistä ladattavana päivityksenä. Seuraajan laitetason uudistuksia hän ei halunnut paljastaa.

WSJ:n mukaan julkistus tapahtuisi tiistaina Ruotsissa. Sattumaa tuskin on, että Nokia Multimedian johtaja pitää esityksen VON Europe 2006 -konferenssissa Tukholmassa tiistaina klo 11.30 (Suomen aikaa lo 12.30). VON on ninenomaan VoIP:iin keskittynyt konferenssi, ja paikalla on Nokian johtajien lisäksi muun muassa Skypen pääjohtaja Niklas Zennstrom.

Jo ennen Barcelonan 3GSM 2006 -tapahtumaa oli ennakkotietoja, että Nokia ja Skype julkistaisivat yhteistyönsä, mutta julkistus peruuntui viime hetkellä. Tämäkin julkistus saattaa siis tulla ensi viikolla VON:ssa.

Tunnisteet:

torstai, helmikuu 23, 2006

Toimittajat menivät UMA-halpaan

Myönnän heti, ettei minullekaan ehtinyt oikein selvitä mistä UMA:ssa on kyse, ja se tulikin suhteellisen vähän aikaa sitten keskusteluun. UMA siis lupaa saumatonta siirtymistä matkapuhelin- ja WLAN-verkkojen välillä.

Monet iltapäivälehti, TV-uutiskanava ja jopa alan ammattilehdet ehtivät hehkuttaa, että viimein matkapuhelin- ja verkkovalmistajat ajattelevat myös kuluttajan, eivät vain operaattorin etua, ja kuinka ilmaiset internet-puhelut tulevat kännykkään!

En minä nyt sentään kuvitellut, että UMA toisi ilmaisia puheluita. Mikään ei ole ilmaista. Vaan UMA:ssa suunnitelma ilmeisesti on, että operaattori pääsisi laskuttamaan myös siitä, kun käytän kotini tai työpaikkani WLAN:ia. Melko... uskomatonta. Kannattaa lukea TalSan torstain juttu (ja kainalojutut Mikä uma? ja Uma siirtää tietoa vauhdilla).

Kyse on siis ilmeisesti siitä, että matkapuhelin- ja verkkovalmistajat halusivat oman vastineensa Skypelle, josta ne pääsisivät laskuttamaan omien järjestelmiensä kautta. Ajatus on nerokas: hyödynnetään kuluttajan omaa verkkoa oman verkon jatkeena, ja otetaan siitä vielä rahaa.

Telepoikien toiveet Googlen, Microsoftin ja Skypen pikaviesti- ja VoIP-sovellusten kuolemasta taitavat jäädä ennenaikaisiksi, kunhan mediat ja perästä kuluttajat haistavat puhalluksen. Ei suljettu Skype tai vastaava järjestelmä tietenkään ole sellainen, josta minäkään haluaisin monopolia. Operaattoreiden visio päästä laskuttamaan bitistä, jota eivät edes tarjoa, kuulostaa kuitenkin jo härskiltä.

Onneksi tällä välin Helsingissä muuten demottiin oikeasti maksutonta WLAN-VoIP:ia. Enkä minä edes vaadi ilmaista, vaan kohtuuhintaista ja sujuvaa siirtymistä verkkojen välillä. Koti-WLAN:sta en aio kyllä maksaa kenellekään toiseen kertaan.

Ja nyt minä siirryn lukemaan lisää UMA:sta.

Tunnisteet:

sunnuntai, tammikuu 22, 2006

WLAN-VoIP ja Qtek 8310 -testi

Tänä vuonna WLAN-VoIP (tai VoWLAN tai Voice over IP over WLAN) saattaa siirtyä puheista tekoihin, kun eri alustoille on valmistunut softaa IP-puheluiden soittamiseen matkapuhelin- ja lähiverkkojen yli ja päätelaitteetkin lupaavat tukea näille.

Testasin taannoin itsekin Qtek 8310:aa Tietokone-lehteen, mutta silloin en vielä löytänyt toimivalta vaikuttavaa VoIP-softaa MS Smartphonelle. Nyt ARCchat on julkaissut VoIP-testin, tosin vain asentamalla ohjelman puhelimeen ilman sen kummempia palvelinvirityksiä.

Tunnisteet:

sunnuntai, joulukuu 11, 2005

Tekniikkanörtin mobiilivuosi 2006

Aiempaa spekulointia ensi vuoden puhelimista voisi jatkaa kokoamalla yhteen ensi vuonna markkinoille tulevien päätelaitteiden ominaisuuksia ja tekniikoita. Jos listalta uupuu jotain merkittävää, olen varmaan vähän yllättynyt:

 • Ohuita puhelimia: Motorolan Razr-sarja saa matkijoita ainakin Samsungista ja Sony Ericssonista.
 • Tarkemmat näytöt: QVGA (240 x 320 pikseliä) yleistyy peruspuhelimissa, S60:ssa siirrytään tuplaan nykyisestä (176 x 208 -> 352 x 416 pikseliä). Multimedia- ja yrityslaitteisiin tulee enemmän täyttä VGA:ta (640 x 480).
 • Käyttöliittymät muuntuvat: näytöt ja käyttöliittymät kääntyvät pysty- ja vaakasuunnassa, softakehittäjien on osattava tehdä resoluution haistavaa koodia.
 • Kamerat paranevat: pikseleitä tulee Eurooppaankin 3-5 megapikseliä, ensimmäiset optisella zoomilla varustetut kamerapuhelimet tulevat. Kuvaprosessoinnin ohjelmat kehittyvät ja kuvanlaatua yritetään pitää kasvavan pikselimäärän tasolla, osa puhelimista epäonnistuu tässä.
 • 3G arkipäivästyy: UMTS-kännyköitä saa useilta valmistajilta alle 300 tai 400 eurolla.
 • Nopeampi 3G: ensimmäiset HSDPA-puhelimet julkistetaan, kaista sisäänpäin nousee 1-2 Mbit/s:ään. Kaista ulospäin pysynee vielä hitaana, HSUPA-puhelimia julkistetaan ja luvataan kauppoihin vuonma 2007.
 • Bluetooth 2.0: stereoäänen tuki yleistyy.
 • NMT 450 -kaista uusiokäyttöön: ensimmäiset Flash-OFDM-päätelaitteet Suomeen. Kannettavien datakortteja ainakin esitellään, kenties Flash-OFDM- ja WLAN-yhdistelmäkortteja.
 • WLAN:sta tulee arkipäivää: jokaisessa vähänkin paremmassa media- ja yrityspuhelimessa on 802.11b/g WLAN.
 • WiMax ja WiBro: Samsung tuo Aasiassa kauppoihin ensimmäiset WiBro-kännykkänsä, eli 2,3 GHz taajuuden "mobiilin WiMaxin" kilpailijaansa perustuvat puhelimet. Kannettaville tietokoneille esitellään WiMax-datakortteja.
 • Nopeammat suorittimet: tehokkaimmat älypuhelinten Texas Instrumentsin ARM-suorittimet nousevat nykyisestä 220 MHz:stä yli 300 MHz:iin. Intel XScale -suorittimien Symbian-alusta etenee tuotantoon ja haastaa TI:n.
 • WLAN-VoIP tulee: Skypen Symbian-versio julkaistaan, SIP-pohjaisia S60- ja UIQ-ohjelmia tarvitaan standardiratkaisuna.
 • Skype-puhelimet kehittyvät: Ethernet- ja WLAN-verkoissa toimivia Skype-puhelimia esitellään, jotka eivät tarvitse lainkaan tietokonetta ja puheaikaa voi ostaa Suomessa vaikka R-Kioskilta.
 • TV-kännykät: ensimmäiset DVB-H-päätelaitteet ainakin Nokialta ja Sony Ericssonilta. Kilpailevia DMB-päätelaitteita esitellään ainakin Aasiassa.
 • Musiikkipuhelimia: iPodit ja MP3-soittimet haastavissa puhelimissa 3-4 Gt Microdrive-kiintolevyt. Edullisimmissa malleissa 128-512 Mt sisäistä flash-muistia ja muistikorttipaikka. 3,5 mm -liitäntä on usein jo vakiona ilman mitään välikappaleita. Loppuvuodesta esitellään ainakin 20 Gt kiintolevyllä varustettu musiikkisoittimen ja puhelimen yhdistelmä, kenties Applelta.
 • Pienemmät muistikortit: puhelimissa keskitytään miniSD- ja microSD-kortteihin, joita saa 2 Gt asti. RS-MMC (MMCmobile) -kortteja tulee ainakin 2 Gt kapasiteetilla. Pienikokoisia +4 Gt muistikortteja julkistetaan.
 • GPS-paikannus: PDA-laitteet keskittyvät paikannus- ja yrityssovelluksiin, useammin VGA-näyttö ja integroitu GPS.
 • Käyttöjärjestelmät: uusissa älypuhelimissa Symbian 9.0 tai Windows Mobile 5.0, myös joitain Linux-päätelaitteita. Nokia keskittyy S60:een. Palm OS -laitteita nähdään entistä vähemmän. Isot operaattorit käyttävät omia virityksiään. PDA-laitteissa Windows Mobile jyrää lähes yksinään. Huhut Pocket PC:n ja SmartPhonen yhdistävästä Windows Mobile 5.0:n seuraajasta kiihtyvät, työnimi on Windows Mobile Photon.

Mitä unohtui tai en osaa arvata?

Tunnisteet:

torstai, joulukuu 01, 2005

Skypelle VoIP-monopoli?

Skype saa tällä hetkellä ammatti-, tekniikka- ja massamediassa sen verran paljon ilmaista näkyvyyttä ja estotonta hehkutusta, että monille ohjelmasta on jo tullut ilmaisten internet-puheluiden synonyymi. Se ei liene hyvä juttu.

En pidä hyvänä, jos suljetun tekniikan ohjelmisto saa monopoliaseman, koska sen jälkeen asenne kuluttajiin muuttuu, kehitys loppuu ja pelisäännöt menévät uusiksi. Windows lienee riittävä esimerkki siitä, miten innovointi monopoliasemassa loppuu. Onneksi sentään Firefox ja Opera tulivat, jotta Microsoftin on pakko uudistaa edes web-selaintaan.

Kommentoin blogissani keväällä, että Skype voisi harkita avoimen SIP-protokollan käyttöä, jos se vain toimisi riittävän hyvin. Enää en ole vakuuttunut, että Skypellä olisi mitään aikeita ja taloudellista intressiä tehdä niin. Skypen Pohjoismaiden johtaja Jonas Kjellberg nimittäin sanoi haastattelussani viime viikolla, että SkypeOut-puhelut ovat yhtiölle alhaisen katteen bisnestä, mutta sen sijaan rojaltimaksut laitevalmistajilta Skype Certified -leiman käytöstä tuottavat kivasti. Lisäksi Skype aikoo tehdä rahaa avatar-tunnuksilla, soittoäänill ja muilla oheispalveluilla. Skype tekee siis jo rahaa suljetulla tekniikallaan. Rojaltien periminen SIP-yhteensopivuudesta ei nähdäkseni onnistuisi mitenkään.

Rojaltien merkitys vain korostuu, kun Skypessä arvioidaan puheluiden minuuttiveloituksen loppuvan ajan mittaan kokonaan, ja lanka- ja kännykkäpuheluista maksettaisiin jatkossa vain internet-yhteyden muodossa.

Eikä kyse ole vain kotikäyttäjistä, vaan Skype 2.0 -julkistuksessa yhtiö puhuu selvästi myös ammattikäyttäjistä, esimerkiksi tarjoamalla kontaktien ryhmittelyä yksityisiin ja työkavereihin sekä soittajien aikavyöhykkeiden esityksen ja jo aiemmin puhepostilaatikon (voicemail).

Eikä minulla ole mitään Skypeä vastaan. Ohjelma on helppokäyttöinen ja toimiva, ja Suomessakin jo riittävän tunnettu. Kunhan markkinoille tulee Ethernet- tai WLAN-malli, minustakin tulee varmaan Skype-käyttäjä. Nykyiset USB-PC-luurit eivät kiinnosta. Ensi vuonnahan Skypen pitäisi olla saatavana myös Symbian-puhelimiin puheominaisuuksien kera, ja Windows Mobile -version saakin jo Pocket PC:lle. Nyt kun Windows-Skype tukee videopuheluita, sama saataneen mobiiliversioihin viimeistään vuoden päästä. Jatkossa vaikka S60-osoitekirjassa voi olla GSM- ja lankanumeron ohella Skype-numero.

Silti Skypen olemus suljettuna (proprietaarisena) tekniikkana pitäisi tunnustaa, enkä tiedä onko esimerkiksi kirjastojen tehtävä toimia palvelun myynninedistäjänä. Ohjeita nettipuheluihin voi ja kannattaa antaa, mutta ne voisi tehdä ohjelmariippumasti, tai antaa ainakin lista vaihtoehtoja.

Myönteinen mediakanäkyvyys lienee taattu niin kauan, kun Skype ei 0le vielä monopoli ja muuta pelisääntöjä sen mukaiseksi. On nimittäin harvoja asioita, joita inhotaan yhtä paljon kuin operaattoreita. Enkä usko, että ne seuraavat Skype-hehkutusta ärsyyntymättä.

Tunnisteet: ,

perjantai, marraskuu 11, 2005

WLAN-VoIP-kokemuksia

WLAN-puhelin ei ole aivan uusi juttu, onhan puhelin- ja PDA-yhdistelmiä WLAN-ominaisuuksilla ollut monilla valmistajilla jo toista vuotta. Uutta on kuitenkin se, ettei WLAN voidaan integroida peruskännykän kokoiseen laitteeseen. Qtek 8310 on juuri tässä mielessä kiinnostava, että kokoa on vain tavallisen kännykän verran ja massaa 106 grammaa. Ehkä vuoden tai parin päästä tässä ei ole mitään ihmeellistä, mutta vielä HTC on aikaansa edellä.

Minuun Qtek teki vaikutuksen, varsinkin kun sen kanssa liikkui laajalla avoimen WLAN:n alueella. Kollegalla oli puhelin Tallinnassa mukana, ja siellä oli melkein vaikeaa löytää kahvilaa tai kuppilaa, jossa ei pääsisi wifi.ee-yhdistyksen edesauttaman WLAN:n internetiin. Paikalliset myös hyödyntävät verkkoja innokkaasti. Esimerkiksi Elisa Eestin johtajat kertoivat työkeikalla käydessäni valtion virkamiesten säästävän puhelinkuluja Skypeä käyttämällä. Tämä ei tietenkään ole ongelmatonta, mutta kertoo rohkeasta asenteesta uuteen tekniikkaan. Jos kiinnostaa enemmän, sekä Qtek 8310:sta että WLAN-kaupunkiverkoista on artikkelit Tietokone-lehden marraskuun numerossa (TK 13/2005).

VoIP-raporttia Qtek 8310:sta en tosin saanut vielä tehtyä, koska en löytänyt sopivaa ohjelmaa artikkelin aikaulun rajoissa. Esimerkiksi Skype-puheluita olen tietty kokeillut HP iPAQ:lla WLAN-verkossa ainakin vuosi sitten, mutta kämmenmikrolla käyttö oli liian hankalaa ja akku hyytyi hetkessä. Eikä laitetta oltu suunniteltu ottamaan vastaan puheluita kännykän tapaan.

Nokian uusia Eseries-kännyköitä kokeilin nopeasti Lontoossa. Panin merkille erityisesti sen, että VoIP-puhelut SIP-numeroon soitettiin aivan kuten tavalliset puhelut S60:n osoitekirjasta allaolevan kuvan tapaan.

Ihmisillä tuskin on jatkossa useita numeroita kuin ehkä koti- ja työkäyttöön, mutta miten toimivat GSM- ja VoIP-numerot? Otaksun, että pöytäpuhelimen numero jää pois, ja puhelu toivottavasti menee vain yhteen numeroon.

Kun olen tulevaisuudessa ulkomaisen hotellin WLAN:n kautta yhteydessä internetiin, meneekö puheluni Suomeen IP-liikenteenä työnantajan mobiilivaihteeseen ja sieltä esimerkiksi suomalaiseen kännykkään? En näe syytä, miksi yritys maksaisi enää ulkomaanpuheluista silloin, kun on vaihtoehtoja.

Etenkin verkkovalmistajat puhuvat siitä, että mobiili korvaa seuraavaksi pöytäpuhelimet. Mihin pöytäpuhelimia enää edes tarvitaan?

Tiedän pari käyttöä: kun soittaa pöytäpuhelimella, monissa organisaatioissa kulu häviää jonnekin, korkeintaan jää samalle kustannuspaikalle. Jos minun pitää tehdä esimerkiksi nykyisin 30 -- 60 minuutin puhelinhaastattelu Isoon-Britanniaan tai Yhdysvaltoihin, teen sen tietysti pöytäpuhelimesta, koska kulut eivät ole samalla tapaa henkilökohtaisia kuin kännykkäpuhelut. Pöytäpuhelin luokitellaan työvälineeksi, kännykkä usein "eduksi", vaikka kännykkä olisi työvälineenä enemmän käytössä.

Tunnisteet: , ,

perjantai, lokakuu 14, 2005

Nokia Eseries -ajatuksia

Odotin keskiviikkona Nokialta "6830:aa" eli 6800-sarjan jatkajaa, mutta Series 60- ja WLAN-ominaisuuksilla. Nokia julkistikin kokonaan uuden yrityspuhelinten sarjan, kolme UMTS- WLAN-kännykkää. Harva kehtaa myöntää, ettei olisi yllättynyt.

Nopean näpertelyn perusteella kaikki vaikuttavat positiivisilta laitteilta. Nokia E60 on uskomattoman kevyt ja pieni "candybar" ominaisuuksiinsa nähden, E61 iskee suoraan HP iPAQ:ien, Palm Treojen ja RIM Blackberryn alueelle, ja N70 on kaivattu päivitys Messenger-kategoriaan. Kirjoitin jo aikoinaan 6800:aa testatessa, että sama malli S60-pohjaisena olisi jo sähköpostikäyttöön paljon "tehokkaampi".

"VoWLAN" tai "WLAN-VoIP" eli "Voice over IP over WLAN" oli myös yllätys, koska vielä vuosi sitten Nokian julkinen suhtautuminen IP-puheeseen kännyköissä oli aivan toinen. Kiinnostavasti IP-puhelun soittaminen on tehty aivan samanlaiseksi kuin tavallisen puhelun, eli mitään erillistä ohjelmaa tai vastaavaa ei tarvitse käynnistää.

Kenties meillä kaikilla on jatkossa paikasta ja verkosta riippumaton puhelinnumero, joka reitittyy matkapuhelinverkkoon, kodin tai työpaikan WLAN:iin tai missä nyt milloinkin olemme, ja minne soittaminen on edullista. Miksi soittaisin koti-WLAN:sta ulkomaanpuhelua, jos puhe voi mennä IP:nä melkein kokonaan toisen päähän asti?

Nokia Eseries: E60, E61 ja E70
Nokia E60

Laitteiden pikakokeilun ja tiedotustilaisuuden pohjalta heräs pitkä lista kysymyksiä, joihin palaan myöhemmin työn puolesta.

Tunnisteet:

perjantai, syyskuu 16, 2005

Kielletty mobiili-VoIP vs. Nokia 9500

Kennu kirjoitti kiinnostavan kolumnin torstain 15.9.-05 ITviikkoon, jonka saama huomio jäi aiheen ajankohtaisuuteen nähden yllättävän vaisuksi. Kenties VoIP-asioihin on jo kyllästytty jatkuvan vouhotuksen vuoksi? Minusta asiassa tuoksuu vähän konflikti, johon voi tarttua.
Ikääntyneestä gsm-lypsylehmästä halutaan puristaa viimeisetkin mehut irti, vaikka hintana on jälkeenjääminen voip-markkinoilla. Skypen kaltaiset ketterät kansainväliset toimijat kaivavat paraikaa kuoppaa jämähtäneiden teleoperaattorien alle.
Kiinnostava tekninen yksityiskohta on, että onko (ja jos on, miksi?) Symbianissa estetty "audio policyn" mukaisesti full-duplex-yhteydet avoimilta Java- ja Symbian-sovellusten rajapinnoilta.

Laitevalmistajat voivat tietysti itse näitäkin sovelluksia toteuttaa, mutta sulkemalla avoimet rajapinnat estetään sovelluskehittäjien VoIP-viritykset. Asia on kiinnostanut kehittäjiä ainakin Nokia 9500:n osalta sen WLAN-tuen vuoksi. Asiasta löytyy foorumista paljon lisää keskustelua (lähinnä kysymyksiä) hakusanoilla full duplex.

Kysymykseen on vastattu myös Symbianin FAQ:ssa:

The Symbian OS reference design does not support full duplex audio because the audio policy has been designed to be simple 'one-shot' audio playback / recording i.e. only one application will have any audio at any time. This policy is in the non-standardised part of the audio subsystem DevSound and so phone manufacturers are able to include full duplex audio in their own designs if they wish.

Laitevalmistajat tietysti tutkivat myös mobiili-VoIP:ia, ja Nokialla on jo ainakin muutamilla ihmisillä Nokia 9500 -koneita, joissa pyörii Skypen epävirallinen alpha-/beta-versio.

Tietääkseni softaa ajetaan Nokia 9500:sta modifioidulla versiolla, jossa on esimerkiksi 9500:n 151 MHz ARM9:iä tehokkaampi suoritin. Nokia tai Skype eivät tietenkään tällaisia kommentoi.

Tunnisteet: ,

torstai, kesäkuu 16, 2005

Tappaako WLAN-pääte operaattorit?

Luin vasta viime viikon Talouselämän, jonka kansijutun (ei netissä) tähti oli Nokia 770 Internet Tablet. Reportaasissa lähdetään siitä, että tämä Linux-pohjainen WLAN-pääte "jyrää operaattorit" ja vie niiltä tulopohjan. Toisaalta artikkelissa myös mainitaan, että laitteella mennään usein internetiin matkapuhelimen 3G-/GPRS-yhteyden tai operaattoreiden (muiden ohella) ylläpitämien WLAN-pisteiden kautta. Eikö tässä ole ristiriitaa?

Juttu on kuitenkin kokonaisuutena asiallinen, eikä se esitä asiaa niin mustavalkoisesti kuin juonnosta ja otsikosta voisi luulla, joten kannattaa lukea. Siinä muutamien operaattoreiden johtajat kertovat näkemyksensä laitteesta ja mahdollisista VoIP-palveluista.

En ole itse vielä päässyt kokeilemaan Nokian Linux-päätettä, joten en sano siitä mitään, mutta melkein vastaavalla ei-matkapuhelinkonseptilla perinteiset Palmit ja Pocket PC:t ovat toimineet jo pitkään. Ne eivät ole onnistuneet tappamaan operaattoreita, vaan pikemminkin PDA-laitteilla surffataan enemmän 3G- ja GPRS-verkoissa kuin peruspuhelimilla, eli kiikutetaan rahaa operaattorin kassaan. En heti keksi miksi Nokian pääte muuttaisi tilanteen operaattoreiden kannalta katastrofiksi.

Toinen ajatus on se, että VoIP tappaa perinteiset operaattorit, jotka eivät pysy kehityksessä mukana. Tähän en jaksa kauheasti uskoa laajassa mittakaavassa. Kuinka monissa paikoissa oikeasti on niin kattava ja laadukas WLAN-verkko, että siihen voi aina luottaa ja että verkko myös liikkuu mukana luotettavasti, vaikkapa yhdestä korttelista seuraavaan? Minulle sellaista ei ole vielä tullut vastaan.

Skypen on saanut Pocket PC:lle jo pitkään, mutten itse ole innostunut siitä ainakaan Euroopan ja erityisesti Suomen WLAN-peitolla. Ja kun WLAN toimiikin, se syö hetkessä akun mistä tahansa mobiililaitteesta. VoIP-sovellukset ovat hyvin CPU- ja verkkointensiivisiä.

Yhden alueen näen, jossa WLAN-päätteet ja -verkot selkeästi vähentävät operaattoreiden tuloja. Kun tähän asti kotona, työpaikalla, messuilla jne on käytetty myös 3G-/GPRS-dataa, itse ainakin käytän näissä paikoissa mahdollisuuksien mukaan WLAN:ia. Mahdollisuuksia tulee jatkuvasti useammin.

Operaattoreiden on nyt mahdollista päästä kehitykseen mukaan tai tippua siitä pois. Varma keino tippua pois on jatkaa 15 euroa per tunti -tasoista WLAN-hotspot-hinnoittelua hankalien tunnus- ja salasanasysteemien kera.

P.S. Tuore havainto: Nokia 770 Internet Tablet ja HP iPAQ hx4700 näyttävät vaakasuunnassa käytettynä lähes samanlaisilta, ja aika moni on jo luullut HP:n laitetta Nokian koneeksi.

Tunnisteet:

perjantai, huhtikuu 29, 2005

CDMA450-verkko voisi kattaa koko Suomen

Olin eilen Lucentin ja USA:n Suomen suurlähetystön kaupallisen yksikön järjestämässä tilaisuudessa, jossa Lucent ja Nordisk Mobiltelefon esittelivät liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehille ja toimittajille ajatusta CDMA450-verkon rakentamisesta Suomeen.

Ministeriön ajatushan on, että vanhalta NMT-tekniikalta vapautunut 450 MHz kaista annettaisiin sellaiseen käyttöön, joka edistää syrjäseutujen laajakaistatarjontaa. Lucentilla ja Nordisk Mobiltelefonilla on tähän kovat lupaukset. He väittävät pystyvänsä rakentamaan jo tänä ja ensi vuonna koko Suomen kattavan 3G-verkon. Miehet myös arvostelivat 2100 MHz:n WCDMA-tekniikkaa liian kalliiksi, ja arvioivat ettei 3G luultavasti leviä koskaan Suomessa tällä tekniikalla isoimpien kaupunkien ulkopuolelle.

Nordisk Mobiltelefonin mukaan palvelumalli olisi "kiinteähintainen mobiili laajakaista", palveluita esimerkiksi multimediaviestit, pikapuhe (push-to-talk), verkkopelit, viranomaisasiointi ja -palvelut sekä VoIP-puhelut. Toimilupahakemuksessa hahmoteltua kiinteää kuukausihintaa ei haluttu paljastaa, jotta kilpailijat eivät pääsisi väliin.

Ministeriön edustajat taas korostivat, ettei heitä kiinnosta toimiluvan hakijan käyttämä tekniikka, vaan kuinka nopeasti verkko rakennettaisiin ja millaisia palveluita tarjottaisiin. Ministeriössä ollaan ilmeisen kyllästyneitä Elisan ja TeliaSoneran hitaaseen 3G-kehitykseen ja heikkoon palvelutarjontaan.

Lisää aiheesta on aamun uutisessani.

Tunnisteet:

lauantai, huhtikuu 23, 2005

Skype- ja WLAN-vouhotuksesta

Skypen Symbian-julkaisua on vuoronperään spekuloitu, toivottu ja epäilty siitä lähtien, kun Pocket PC -versio julkaistiin. Itse kyselin alusta lähtien yhtiön PR:stä, mutta eivät vastanneet muuta kuin että laajentavat ohjelmaa uusille alustoille, ja Symbian on yksi kiinnostavista vaihtoehdoista.

Kuluneella viikolla Skypen perustaja ja pääjohtaja Niklas Zennström sitten vahvisti VON-konferenssissa Symbian-version paikalla olleiden mukaan. Tämä on kai suuri juttu, mutta jostain syystä minusta ei tunnu silti siltä.

Kysehän on siitä, että Suomessa puhe on jo kovin kilpailtua. Puhelut maksavat halvimmillaan kaksi senttiä minuutissa ja 10 senttiä minuutissa on jo melko normaali taksa. Puhelut Skypestä matkapuhelimiin maksavat enemmän.

Asia on tietysti merkittävämpi, jos soittelee paljon ulkomaille. Siinä on vielä merkitystä etäisyydellä, kun taas Skypen kaltaiset VoIP-softat eliminoivat etäisyyden merkityksen. Puhelu viedää IP:nä paikallispisteisiin ja vasta sieltä lanka- tai puhelinverkkoon. Näinhän kauketi perinteiset ulkomaanpuheluoperaattorit jo toimivat, ne vain eivät ole vielä siirtäneet tekniikan tuomaa kustannusten laskua kuluttajahintoihin.

Texas Instruments vs. Intel

Toinen kiinnostava kamppailu käydään puhelinten kuoren sisällä, kun Intel haastaa älypuhelinten hovihankkijan Texas Instrumentsin suorittimissa. Uudet sovellukset, kuten kuvan- ja videon käsittely, MP3-soittimet, VoIP-ohjelmat ja muut vaativat tehoa, jota nykyisten Symbian-laitteiden ARM-suorittimissa ei ole oikein riittävästi. Windows Mobile -puolen PDA-laitteissa taas on käytetty tehokkaampia Intelin XScale-suorittimia, jotka tekevät tuloaan myös massamarkkinoille.

Esimerkiksi minä ja muut Skypeä Pocket PC:llä kokeilleet tietävät, ettei sovellus ole aivan kevyt. Sen laitevaatimuksiksi ilmoitetaankin 400 MHz suoritin ja WLAN-yhteys. Akku hyytyy Skype- ja WLAN-käytössä esmes HP iPAQistani 20 minuutissa ja käy polttavan kuumana.

Tosielämässä ollaan siis vielä kaukana teoriasta, mutta teknisesti ajatus on kiva, jos kotona tai työpaikalla on ADSL:ään tms. liittymään kytketty WLAN-linkki.

Skype-vouhotus myy

Skype ja WLAN ovat joka tapauksessa tämän hetken hypesanoja, jotka tuovat uutisille lukijoita ja kiinnostavat ihmisiä. Blogiini on tullut esimerkiksi Arvopaperi-lehden foorumista jo yli 700 vierailua (visits) , suurin osa Skypeen liittyen.

Tunnisteet: , ,

torstai, huhtikuu 21, 2005

Skype ja SIP-protokolla

(Päivitetty 2.12.2005 klo 07.01: linkkejä korjattu.)

Toistaiseksi lähinnä kannettavilla ja pöytätietokoneilla käytetty Skype on tulossa entistä enemmän myös mobiililaitteisiin, sillä rivien välissä annetut viittaukset Skypen Symbian-version julkaisusta jo tänä vuonna kiihtyvät. Edellytyksenä tosin on, että Symbian-laitteisiin saadaan tehokkaampia suorittimia ja lisää WLAN-tukea.

Skypessä puhuttaa paljon se, että ohjelma perustuu omaan suljettuun protokollaansa. Moni pelkää, että Skype haluaa VoIP-maailman isoksi monopoliksi. Skypen kehittäjät taas sanovat, että yhteensopivuutta avoimen SIP-protokollan kanssa tuetaan, jos siitä tulee joskus riittävän toimiva. Skypen kehittäjät ainakin virallisesti tukevat yhteensopivuutta. Alla on lainaus CNET News.com:n haastattelusta.

Skype is using a proprietary protocol simply because SIP, which is the protocol most other companies are using, could not do what we wanted it to do. We believe that if you want to make something happen, you should not use whatever standards the telecom industry has defined. You need to innovate something that truly solves real-world problems. Having said that, we're very much for interoperability and will be happy to work with Jeff to make FWD and SIP interoperate with Skype.

Aiheesta on myös käyty pitkä keskustelu Skypen foorumissa syksystä lähtien.

Tunnisteet: ,

perjantai, helmikuu 11, 2005

Skype tulee i-Maten WLAN-puhelimiin

Suljettua internet-puhelujärjestelmäänsä kehittävä Skype on saanut uuden kumppanin. Carrier Devices tuo Skype-sovelluksen i-Mate-älypuhelimiinsa, joissa on WLAN-verkkojen tuki. Näitä malleja ovat aluksi i-Mate PDA2, i-Mate PDA2k ja JAM. Puhelimet tulevat sopimusvalmistaja HTC:n tehtaalta, eli ovat samoja laitteita kuin Qtekit Suomessa.

En tiedä ovatko juuri nuo Pocket PC -puhelimet sinänsä kiinnostavia eivätkä ole saatavana Suomessa, mutta pari trendiä kannattaa huomata.

Ensinnäkin WLAN yleistyy puhelimissa ja avaa uudenlaisia käyttötapoja pika- ja puheviesteille. Osa valmistajista yrittää jarrutella tätä kehitystä perinteisten GSM-operaattoreiden mieliksi, kun taas toiset yrittävät työntää kehitystä eteenpäin ilman mitään standardiakaan.

Toinen pointti onkin juuri se, että hienosta ideasta huolimatta Skype on melko suljettu järjestelmä, vaikka jotain rajapintoja (API:ja) on kumppaneille avattukin. Jotta näistä pika- ja puheviesteistä voisi tulla suurta yleisöä kiinnostava palvelu, tarvittaisiin minusta jokin avoin SIP- ja VoIP-standardi pohjaksi. Vielä matkapuhelinvalmistajilla tai GSM-operaattoreilla ei tunnu olevan kiire sellaisesta sopuun pääsemisess' (muistaen Push-to-Talk-standardoinnin hitauden).

Minulla MSN Messenger -tuki HP iPAQ:ssa ja Nokia 9500:ssa on jo muuttanut viestimistapoja jonkin verran. Näiden käyttö on pois lähinnä SMS-viesteistä. On kiinnostavaa seurata hyödyntävätkö kuluttajat näitä palveluita laajemminkin. Puheaikahan on

Suomessa puhelut ja tekstivestit ovat GSM verkoissa jo muutenkin halpoja. Toisaalta paikoissa joissa GSM-puhelut ovat kalliita ja ilmaisia WLAN-hotspoteja on paljon tarjolla, ilmaiset pika- ja puheviestimet voivat olla hyvinkin houkuttelevia.

Lisätietoa:

Tunnisteet: ,

keskiviikko, marraskuu 10, 2004

Yritysten puhelimet ja WLAN-VoIP

Nokia Enterprise Solutionsin (NES) johtaja Mary McDowell sanoi sijoittajille Nokian Capital Market Days -tapahtumassa viime viikolla, että kaikissa vuoden 2005 puolivälin jälkeen myyntiin tulevissa Enterprise Solutionsin päätelaitteissa on WiFi-tuki. Se tarkoittaa joko integroitua WLAN-sovitinta tai WLAN-sovittimen saatavuutta lisävarusteena, esimerkiksi SDIO-korttina tai muuna lisävarusteena.

Tämä herättää kiinnostavia ajatuksia ja kysymyksiä tietoturvaratkaisujen ja VoIPin suhteen. Kaikkialla matkapuhelinverkkojen peitto ei ole yhtä kattava kuin Suomessa ja Euroopassa, joten yrityksiä kiinnostanee mahdollisuus VoIP-yhteyksiin langattomissa lähiverkoissa. Ja voisihan WLAN muuallakin korvata pöytäpuhelinten tarpeen ainakin paljon liikkuvilla työntekijöillä. Suomessa vieraillessaan McDowell kuitenkin sanoi toimittajille, ettei vielä ole WLAN-VoIPin aika.

Saa nähdä miten käy. Nokian WLAN-kommunikaattorissakin on melko avoin Symbian-alusta, joten esimerkiksi Agile Messenger tai Skype voitaisiin hyvin kääntää sille. Ensinmainittu on jo tekeillä, jälkimmäistä ei ole vielä vahvistettu. Tilanne on kuitenkin se, etteivät laitevalmistajat tai operaattorit ainakaan yksin ratkaise millaiset palvelut lyövät itsensä läpi. IM eli pikaviestintä lienee yksi voittajista, kenties puhe- ja videoelementtikin tulevat kohta mukaan.

Itse olen jo soitellut Skypen Pocket PC -versiolla VoIP-puheluita kotoa WLAN:sta esimerkiksi USA:ssa asuvalle kaverille. Äänenlaatu oli hyvä ja käyttö helppoa. Yhteys ei maksanut ADSL-liittymän kautta muodostettuna mitään extraa.


Tunnisteet:

sunnuntai, lokakuu 24, 2004

Hesarissa Skypestä (kommentteja)

Hesarin Talous & työ -sivuilla on tänään artikkeli internet-puheluista (vaatii tilaajatunnuksen). Siinä kerrotaan Skypen leviämisestä ja taustasta, mutta myös mobiili- ja kämmenlaitteista. Otan pari lainausta:

--
"Syyskuussa Skype julkisti vastaavanlaisen ohjelman muutamalle langattomaan lähiverkkoon kytkeytyvälle Pocket PC -kämmentietokoneelle, joissa on puhelinominaisuus.
....
Entä milloin internet-puhelut tulevat tavallisiin kännyköihin? "Joskus ensi vuonna", Zennström ennustaa. "Matkapuhelinvalmistajilta, Nokia mukaan lukien, tulee tuolloin puhelimia, joissa on sekä gsm että langaton lähiverkko."
..
"Vertaamme niin monia järjestelmiä kuin mahdollista, ja sitten valitsemme jonkun ensisijaiseksi", Zennström sanoo. Häneen mukaansa yhtiön tavoite on saada Skype toimimaan mahdollisimman monen valmistajan puhelimessa.
...
Suurille matkapuhelinvalmistajille uusien puhelinmallien muokkaaminen internetpuhelukelpoisiksi voi olla vaikea päätös."

--

Hyvin kirjoitettuun juttuun pitää tehdä oikeastaan vain se täsmennys, etteivät kämmenmikrojen ja puhelinten valmistajat tai operaattorit enää yksinään päätä millaisia softia kuluttajat voivat käyttää. Ratkaisu avoimista softa-alustoista (Symbian, Linux, Palm OS ja Windows Mobile) on tehty jo aiemmin.

Esimerkiksi VoIP-softia on Series 60:lle ja muille alustoille jo useita. Kun MMS on liian kallis eikä toimi, osa kuluttajista asentaa omat softansa ja siirtää kuvia niillä vain datasiirron hinnalla. Alustojen avoimuus tarkoittaa, että kuluttajien suosiosta kilpailevat muutkin kuin operaattoreiden palvelut.

Lienee vain ajan kysymys, milloin esimerkiksi isot mediayhtiöt hyödyntävät tätä, koska selvästikään tuotonjako ei toimi nykyisillä malleilla operaattoreiden kansssa. Malli on, että operaattori ottaa tyypillisesti 60% ja muut jakavat loput. Avoimet softa-alustat mahdollistavat teoriassa operaattoreiden palvelurajapintojen ohittamisen. Käytännössä näin ei aivan ole, koska operaattoreilla on läheisin asiakas- ja laskutussuhde kuluttajiin.

Tunnisteet:

maanantai, syyskuu 20, 2004

VoIP-puheluita Skypella EGPRS:n yli

Mainion maksuttoman internet-puhelu- ja pikaviestiohjelman Skypen tekijät sanovat, etteivät GPRS-yhteyden kaistanleveys ja vasteaika ole riittävät nopeat puheyhteyksille. Viikonloppuna kuitenkin kokeilin parikin 10 minuutin puhelua HP iPAQ h5550 -kämmenmikron ja Nokia 6230 -puhelimen avulla.

Puheluissa oli selvästi usean sekunnin viive, mutta molemmat saivat silti puheesta selvää ja kuulivat toisensa. Hätätapauksessa siis VoIP toimii kämmenmikrossa GPRS- ja tai ainakin EGPRS-nopeuksilla.

Jatkossa palveluntaso lienee jo aika hyvä UMTS-nopeuksilla, kunhan Nokia saisi Bluetooth-implementaationsa parempaan kuntoon.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, elokuu 04, 2004

Pikaviesti- ja puhepalvelut toimivat

Tässä vaiheessa voi jo melko varmasti ennustaa, että pikaviestinnästä (instant messaging) on tulossa yksi mobiililaitteiden voittajapalveluista. Käytän itse Pocket PC:ssä (ja satunnaisesti Smartponessa) mukana tulevaa MSN Messengeriä ja Nokian Series 60 -laitteissa mainiota Agile Messengeriä. Huomaan, että pikaviestimistä on tullut minulle oikeasti työväline.

Esimerkiksi usein aloitan päivän lukemalla sähköpostit ja tuoreimpia uutisia sekä lähettämällä webissä julkaistavaksi pari uutista kotona. Työkaverin kanssa voimme keskustella esmes lähettämästäni tekstistä tai uutisaiheista. Myöhemin aamupäivällä yhteys ei katkea konttorille siirtyessä, vaan yhteydenpito voi jatkua. Tauot eivät sinänsä olisi vakavia, mutta pikaviestimestä on tullut paljon hyödyllisempi, kun se ei rajoitu fyysisesti kotitoimistoon tai työpaikalle. Kannettavat tietokoneet eivät aja samaa asiaa, koska niitä ei raahata joka välissä mukana. Yhteyksien nopeutuessa viestintä ei rajoitu vain tekstiin. Esimerkiksi PocketSkype toimii WLAN- ja UMTS-verkoissa erinomaisena VoIP-softana.

Matkapuhelinvalmistajien kannalta tilanne on kiinnostava, koska niiden on taiteiltava kuluttajien ja operaattoreiden intressin välissä. Operaattoreille kelpaa toki lisääntyvä dataliikenne, mutta siitä ei pidetä, jos samalla erikseen laskutettavien MMS-, SMS- ja Push-to-talk (PTT) -palveluiden käyttö vähenee. Esimerkiksi MMS:n alku on ollut sen verran kallis ja teknisesti heikkotasoinen, etten olisi varma kuluttajien äänestävän sen puolesta.

Tunnisteet: , ,

torstai, heinäkuu 01, 2004

Tech-Ed Europe 2004 koettu

Palasin kolmen päivän reissulta Tech-Edistä Amsterdamista. Nettiyhteydet toimivat niin hotellissa kuin konferenssialueella langattomasti WLAN:lla, mutten ehtinyt ja jaksanut blogailla kesken tapahtuman. Tech-Ed 2004 Europe oli odotetusti USA:n aiemman tapahtuman haalea varjo, mutta onneksi jotain uuttakin kerrottiin. Jos joku ei nyt noita vielä lukenut, uutisestani selviävät nopeasti pääkohdat. Yksityiskohtainen uutiskooste löytyy vaikka msmobile.com:sta. Ylläpitäjä ei sitten yritäkään olla yhtään puolueeton, kuten osoitteestakin voi päätellä.

Itse tapahtuma oli hyvää mainosta Microsoftin tuotteille, koska järjestelyissä oli käytetty aika taitavasti omia hallinta-, palvelin- ja mobiilijärjestelmiä. Parasta minulle olivat reaaliajassa päivittynyt kalenteri, postijärjestelmä ja VoIP-puhelujärjestelmä.

Ehkä kiinnostavin yksityiskohta mobiilipuolella oli Motorola Mpx220, jota viimein esiteltiin avoimesti laajalle yleisölle. Kokeilin tuota melko tyylikästä clamshell-mallia Motorolan ständillä näyttelyhallissa, ja ensivaikutelma oli hyvin positiivinen. Puhelimelle ollaan kehittämässä vieläpä suomenkielistä Smartphone-käännöstä.

Tunnisteet: