Viikon isoin telealan uutinen Suomessa oli tietysti Nokian toisen vuosineljänneksen tulosjulkistus. Nokian uutiset olivat pääasiassa hyviä, mutta kestohuolenaiheena pysyy heikko menestyminen Yhdysvalloissa.
Nokian
Q2-tuloksen maanosittaisen taulukon mukaan laitetoimitukset Pohjois-Amerikassa laskivat vuoden takaiseen verrattuna kuudesta miljoonasta noin 5,2 miljoonaan, eli noin 13 prosenttia. Tämän vuoden tammi-maaliskuuhun verrattuna toimitukset laskivat vielä enemmän, 8,4 miljoonasta eli 38,1 prosenttia. Laitetoimitukset siis laskevat selvästi, vaikka kokonaismarkkinan pitäisi kasvaa.
En työn puolesta tai juuri muutenkaan matkusta sielläpäin, joten kokonaisuuden hahmottaminen on jäänyt hankalaksi. Olisi silti hyödyllistä ymmärtää miksei Nokia menesty USA:ssa.
Pohjoisamerikkalaisilla on rahaa, joten heillä luulisi olevan varaa esimerkiksi E- ja N-sarjan multimedia- ja yrityslaitteisiin. Niihin saa melko pitkälle kustomoidut softat, joten operaattorit voisivat tuoda omat palvelunsa hyvin esille. Muotoilua ja ulkonäköä on peruspalikasta simpukkaan. Silti Nokian S60-sarjalaisia ei vain saada kaupaksi USA:ssa.
Muun muassa New Yorkissa asuva suomalainen
kommentoi keskustelufoorumilla:
"Nokiaa on tosi vaikea täällä ostaa. Harvalla operaattorilla on Nokian parhaita malleja kaupan, ja kun täällä menee puhelinta ostamaan, käy niinkuin vaimon pojalle, tyrkytetään kaikkea muuta kuin Nokiaa. Varsinkin korealaisia on paljon joka kioskissa kaupan. Motorolaa kaupataan suuremmissa mymälöissä.
Muut mainostavat ahkerasti. Nokian mainoksia näkee täällä aniharvoin, muualla kuin jossakin TV:ssä näytettävissä urheilukilpailuissa, ja silloinkin eurooppalaisen areenan seinillä."
Tarkoittaako tämä, etteivät Nokian suhteet operaattoreihin ole kunnossa? Vai eivätkö S60-laitteet vetoa amerikkalaisiin? USA:n Amazon.com:ssa Cingularin tarjoama Nokia 6682 (eli Multimedia-yksikön keskihintainen S60-malli) on tämän hetken
parhaiten myyty kännykkä, mutta seuraava Nokian kännykkä onkin Mobile Phonesin edullisempi 6236i (Verizonin tarjoamana) vasta sijoituksella 25. Nämä eivät tietenkään. Vaan eipä yhden isonkaan nettikaupan top sellers -listasta voi ilmeisesti vielä vetää johtopäätöksiä.
Toinen keskustelija samassa ketjussa
arvioi, että kyse olisi amerikkalaisen nuorison osalta muotoilusta ja suunnittelusta:
"No kun katselen USA:ssa ihmisten kännyköitä niin junnuilla ja nuorilla aikuisilla on kaikilla sellainen pieni, pyöreä, kaulahihnassa roikutettava simpukkamalli. Juniorit eivät lähettele enää tekstiviestejä, vaan ne huutelevat toisilleen push to talk -jutuilla ja sen värkin pitää siis olla kaulalla eikä taskussa, että voit kuunnella sitä
mölinää.
Niitä on Motorolalla, LG:llä ja Samsungilla, mutta ei Nokialla. Nokia voisi nyt viimein ottaa lusikan kauniiseen käteen ja tehdä sellaisen kun niillä olisi siihen taito ja tekniikka ja niitä myydään junnuille ympäri maailmaa ihan helvetisti ja tuosta on tulossa kännykän "standardi" nuorisolle ..."
Lisäksi iso tekijä ovat varmasti CDMA-kännykät, joita Nokian valikoimista puuttuu. Nokia Multimedialla ei ole ainuttakaan CDMA-/CDMA 2000 -kännykkää. USA:ssa niille on vielä kysyntää operaattoreiden tarjonnassa. Mitkäköhän lienevät USA:ssa CDMA- ja GSM-/UMTS-liittymien markkinaosuudet? Yritin tätä selvittää, mutten nopeasti saanut selkoa.
Nokian oman CDMA-kännykkätuotannon loppuminen huhtikuuhun 2007 mennessä ja yhteistyön päättyminen heti alkuunsa Sanyon kanssa eivät ainakaan helpota tilannetta USA:ssa. Sivulliselle näyttää siltä, että Nokia ottaa melkoisen riskin. Tai sitten Nokiassa tiedetään, että monet merkittävät operaattorit myös USA:ssa ovat siirtymässä GSM:ään ja/tai UMTS:iin CDMA:sta.
Kallasvuo ainakin vakuuttaa, että Nokia ottaa USA:n markkinat tosissaan ja aikoo tehdä töitä asemien parantamiseksi. "I will not rest until the situation in the U.S. is satisfactory", hän sanoi ulkomuistista lainattuna lehdistön ja sijoittajien konferenssipuhelusta torstaina.
Suomalaiset talouslehdet eivät ole juuri pystyneet tarjoamaan selvyyttä tilanteeseen, koska täällä harva näkee läheltä mitä USA:ssa tapahtuu kännykkäbisneksessä. Tässä olisi vaikkapa Kauppalehdelle tai Talouselämälle tilaus parin viikon opintomatkalle USA:ssa ja sitä seuraavalle reportaasille.
Tunnisteet: USA