[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, elokuu 12, 2008

Jenkit menevät omia polkujaan

USA:n markkinat tuntuvat kehittyvän ihan omaan suuntaansa Euroopasta ja Aasiasta riippumatta. Strategy Analyticsin huhti–kesäkuun 2008 luvut kertovat, että Motorola onnistui yhä pitämään ykkössijansa, mutta vaivoin. LG ja Samsung hengittävät jo niskaan.

Kirjoitin eilen uutisen SA:n markkina-arvioista, mutta juttuja oli muuallakin Suomessa. Kansainvälisessä uutismediassa leviää lähinnä SA:n tiedotteen kopio. Tiedotteessa ei ollut Nokian lukuja; ne piti erikseen kysyä tutkimusyhtiöltä.

Erikoisuus oli kuitenkin neljännen sijan kanadalainen RIM, joka SA:n mukaan nousi Q2:lla jo neljänneksi Nokian ohi.

Nokia jäi siis viidenneksi, mutta kasvatti sentään hieman markkinaosuuttaan ja kappalemääräistä myyntiään. Itse asiassa Nokian reilun 11 prosentin kasvu tuplat neljänneksen viiden prosentin kasvuun muuten.

Tiedotusvälineissä ei ole juuri analysoitu, mistä USA:n tilanne johtuu. Miten maailman suurin kännykkävalmistaja ei saa asemaansa vahvistettua? Hesarin uutiskeskustelussa joku arvioi, että pelkän markkinaosuuden sijaan kannattaisi miettiä kannattavuutta.
"Itse olen ajatellut, että USA:n valloitus ei onnistu, koska sitä ei olla valmiita tekemään mihin hintaa hyvänsä. Voittoprosentit ovat tärkeitä ja kun ei lähde verisesti tappelemaan hinnalla USA:n markkinoista, niin ei tarvitse kärsiä huonosta tuottavuudesta tai jopa tappioista kuten Motorola", kirjoittaa nimimerkki Ana Lyysi.
Toisaalta Nokian markkina-asemaa USA:ssa on perusteltua seurata, koska toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo on julkisuudessa sanonut tavoitteeksi kasvattaa markkinaosuutta siellä.

Tunnisteet:

lauantai, tammikuu 26, 2008

Nokia Intellisync Lotuspheressä

Käsitykseni on pitkään ollut se, että Microsoft Exchange tarjoaa paremman tuen kalentereiden, yhteystietojen ja sähköpostien viemiseksi älypuhelimiin ja kämmenkoneisiin kuin Lotus Domino. IBM Lotuspheressä selvisi, että Microsoft on ainakin osannut markkinoida asiat paremmin.

En tietenkään ole päässyt kokeilemaan asioita vielä käytännössä. IBM:n Lotus Softwaren johtajat kuitenkin vakuuttivat, että mobiilisynkronoinnin tuki on tarjolla niin Blackberry- kuin Windows Mobile -laitteille. Symbian-tuki sen sijaan näyttää jäävän kolmansien osapuolten varaan.

Mobiililaitteiden palveluita esittelikin tapahtumassa toistakymmentä yritystä, yhtenä niistä Nokia. Intellisync Mobile Suite ja Device Management olivat esillä näkyvällä paikalla.

Kuten jo kommentoin työblogissa, Lotus Softwaren johtaja Michael Rhodin kiisti väitteet siitä, että IBM olisi Microsoftia jäljessä tällä alueella. Hän väitti, että Microsoft vain hypettää enemmän. Näkökulma on tietysti erilainen amerikkalaisella kuin eurooppalaisella.

IBM:lle tärkeintä näyttää olevan panostaa yhteistyöhön RIM:n Blackberry- ja Windows Mobile -laitteiden kanssa, kun taas ainakin eurooppalaiset median edustajat kyselevät Symbian-tuen perään. Tosin IBM tiedotti jonkinlaisesta tietopaketista mobiililaitteiden tuesta, mutta tämän konkreettinen merkitys ei selvinnyt.

Tämän tarkemmin tilanne ei vielä selvinnyt, koska en ole kokeillut laittaa pystyyn ainuttakaan Lotus Domino -palvelinta koskaan. Rohkenen kuitenkin arvata, että IBM julkaisee Exchangen Activesync-protokollan kaltaisen rajapinnan mobiililaitteiden helppoon synkronointiin.

Nokia Intellisync and Lotus DominoNokian Intellisync Mobile Suite vaikutti aivan samalta kuin jos taustalla olisi Exchange, eli kalenterit, yhteystiedot, sähköpostit ja muut palvelut samassa valikossa.

Ohjelmaa esitelleen Nokian edustajan mukaan ohjelmisto myös tukee sitä, että taustalla voi olla sekä Exchange- että Lotus Domino -palvelin.

Yllätyin kuitenkin siitä, miten vähän Nokia tapahtumassa näkyi. Yli 7000 it-asiantuntijalle ja -päällikölle sekä sovelluskehittäjille olisi ollut tilaisuus kertoa mobiilituen saamisesta Dominoon. Sen sijaan Nokialla oli vain mutama esittelijä ständillä. Sen tason edustajaa ei ollut, joka olisi voinut antaa edes haastattelun.

IBM:n mukaan Lotus-käyttäjiä on maailmassa noin 140 miljoonaa, joten olisihan siinä mahdollisuuksia tuoda esille mahdollisuuksia ja samalla vahvistaa brändiä ammattilaisten keskuudessa USA:ssa.

Tunnisteet: , , ,

3G-/GSM-kokemuksia Orlandosta

Tästä viikosta viitisen päivää meni Orlandossa Floridassa, jossa ihmettelin kovasti kännykän heikkoa toimivuutta etenkin sisätiloissa.

Minulla oli siis mukana vain GSM 900/1800/1900 MHz (ja WCDMA 2100 MHz) -puhelin, joten en tiedä olisiko toimivuus parantunut 850 MHz taajuudella tai hankkimalla CDMA-kännykkä.

Orlandossa luulisi Walt Disneyn hotellialueiden ja neljän kilometrin "huvikylän" ympäristössä olevan toimiva verkko, mutta täälläpä oli kännykkä useinkin ilman kuuluvuutta kokonaa tai heikolla kuuluvuudella. Sisätilassa esimerkiksi Lotuspheren pressihuone Walt Disney Dolphinissa oli kokonaan pimennossa.

Onko tämä kännykkäverkkojen arkea USA:ssa? Ilmeisesti maassa pitäisi ainakin tietää, millä operaattorilla ja verkkotekniikalla on hyvä peitto eri kaupungeissa ja osavaltioissa. Satunnainen vieras voi vain tyytyä saamaansa palveluntasoon. Tekstiviestit sentään kulkivat, vaikkakin viiveellä. En sitten yrittänytkään puheluita niin monesti.

Parina iltana kävimme vuokra-autolla muualla Orlandossa, ja paikoin kuuluvuustolpat katosivat kännykästä. Olihan se erikoista, kun samaan aikaan vieressä oli joku kauppakeskus ja iso Marriott-hotelli.

Pidemmällä USA:n keikalla pitäisi varmaan jo suunnitella, millainen päätelaite kannattaa ottaa mukaan tai hankkia paikallisesti.

Enkä muuten ostanut Apple iPhonea. Vastaan jo valmiiksi, kun viisi on jo muutenkin kysynyt.

Tunnisteet:

keskiviikko, tammikuu 16, 2008

Apple julistautui USA:ssa toiseksi älypuhelimissa

Applen Steve Jobs hehkutti MacWorld 2008:n avausesityksessään (ks. webcast) , että iPhone on noussut toiseksi älypuhelimissa USA:ssa RIM:n Blackberry-laitteiden jälkeen.

Jobsin mukaan iPhonea on myyty noin 20 000 päivässä, neljä miljoonaa laitetta tähän asti. Tämä tuo Jobsin mukaan 19,5 prosentin markkinaosuden RIM:n (39%) perässä. Seuraavat ovat Applen mukaan Palm (9,8%), Motorola (7,4%) ja Nokia (3,10%). Muiden osuudeksi jää jakaa noin viidennes.

Älypuhelinten markkinaosuudet USA:ssa (Q3 2007)

Apple julistautui USA:n älypuhelinarkkinoiden kakkoseksi viimeisellä neljänneksellä RIM:n jälkeen. Lähde: Gartner.


Applen markkinaosuusarviota perustuu Gartnerin arvioon kolmannen neljänneksen (heinä–syyskuun) myyntimääristä. "Älypuhelimen" määritelmä olisi tietysti tiedettävä.

Muuten, huvittava yksityiskohta. Apple julkisti iPhonelle softapäivityksen, jonka myötä laitteella voi lähettää tekstiviestin kerralla useille vastaanottajille. Jotenkin sitä on tottunut ajattelemaan tällaisen aivan kännykän perustoiminnoksi. Jobs esitteli uutta ominaisuutta innoissaan.

Nokialle viides sijoitus olisi karmaisevan huono, jos USA:ta ajatellaan internet-palveluiden ja uuden tekniikan trendimaana. Toisaalta se muodostaa vain 15 prosenttia maailman kännykkämarkkinasta, ja kuuluu olevan vajoamassa talouden taantumaan.

Jopa amerikkalaisissa blogeissa ja uutismedioissa huomaa sen, että Nokia mielletään halpojen peruspuhelinten valmistajaksi. S60-tarjontaa ei juuri tunneta.

On kiinnostavaa nähdä, saadaanko S60-tarjontaa lisättyä USA:ssa. Nokian USA:n johto on vahvistanut Reutersille, että Pohjois-Amerikkaan räätälöityjen mallien määrää lisätään.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, joulukuu 09, 2007

Palmin ja Samsungin laitteille kehuja USA:ssa

Tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin kuluttajatutkimuksen mukaan Palm Centro ja Samsung SCH-i760 on valittu vuoden innovatiivisimmin suunnitelluiksi puhelimiksi (Most Innovative Mobile Designs).

En heti havaitse näissä mitään poikkeuksellista. Samsungin laite näyttää aika samalta kuin HTC:n S710 ja S730. Se on siis CDMA2000 EV-DO -malli, jota tarjotaan sikäläisessä Verizonin verkossa.

Samsungiakin enemmän amerikkalaiset kuluttajat ovat kehuneet Palm Centro -älypuhelinta. Se on myös CDMA2000-malli.

Näin amerikkalainen tutkimuslafka vertaa näitä älypuhelimia muuhun tarjontaan:
The Palm Centro attracted the most attention from nearly half of the tested US consumers who are intending to purchase a new mobile device in Q4, 2007. This mobile Palm device was rated as more appealing than the Samsung i760, LG Rumor, Nokia Prism, and Pantech C810, by participants in the quarterly Visual Appeal Index where Strategy Analytics tested first impressions of five pre-release or newly released devices

“The Samsung i760 and Palm Centro top the purchase likelihood table for those seeking a multifunction, fully integrated device,” according to Paul Brown, Senior User Experience Analyst at Strategy Analytics. “The Nokia Prism is perceived as the most feminine and fun new product, appealing to our Voice + Music segment.”


Kiinnostavaa on se, että verrokkina näille kahdelle älypuhelimelle ovat aivan erityyppiset mallit Nokialta ja kilpailijoilta. Ehkä tässä on haettu valmistajan parasta muotoilua tai muita kriteereitä. Tai ehkä en vain ymmärrä amerikkalaisia.

Tunnisteet:

torstai, syyskuu 13, 2007

Nokia 6555 pääsee AT&T:n valikoimiin

Luin aamun HS:stä (€), että elokuussa julkistettu Nokia 6555 on keskiviikkona lanseerattu AT&T:n eli entisen Cingular Wirelessin valikoimissa Yhdysvalloissa. Hinta kytkydiilillä on US$50.

HS:n mukaan puhelin kilpailee Apple iPhonen kanssa AT&T:n asiakkaista. Halpa peruskännykkä ja kallis viihdemediavehje eivät taida kuitenkaan kilpailla samoista ostajista. Nokia 6555 näyttää keskittyvän puhe- ja SMS-ominaisuuksiin, kun taas iPhone on enemmänkin iPod puhelimen kera.

Nokia 6555:ssa näyttää olevan musiikkisoitin (AAC, eAAC, MP3, WMA) ja microSD-muistikorttipaikka (ainakin 4 Gt tuella, sanoo Nokia.fi), joten miksei tästä siis saisi musiikkisoittimenkin. Puhelinta on luonnehdittu "ohueksi ja tyylikkääksi simpukkamalliksi". Minä olen nähnyt vain pressikuvat.

Juttu kertoo, että Nokia 6555:ssa pääsee yhden näppäimen painalluksella operaattorin palveluihin. Nokian kännyköissähän hetken 0-näppäimen pohjassa pitäminen on iät ja ajat vienyt operaattorin sivuille. Puhelinta näkemättä en tiedä, onko tässä menty pidemmälle.

Pettymys on tietenkin se, ettei Nokia nytkään saanut kehittyneempää S60-mallia operaattorin valikoimiin. Joitakin on siellä tarjolla, kuten Nokia E62 aiemmin AT&T:llä ja nyt näkyy olevan tarjolla N75. T-Mobile tarjoaa tarjoaa Nokian S60-malleista ainakin 5300 XpressMusicia. Näin siis operaattoreiden web-sivuilla.

Aiemmin tällä viikolla Nokia N95 lanseerattiin USA:ssa, mutta ilman operaattoreiden tukea, enkä ainakaan eilen löytänyt sitä edes AT&T:n tai T-Mobilen valikoimista USA:ssa.

Erilaisia arvioita on esitetty, että Nokian älypuhelimet olisivat liian kalliita USA:ssa operaattoreiden kytkypaketteihin, ja että esimerkiksi WLAN-verkkojen tuki häiritsee operaattoreita. Liekö joku periaatekysymys? On vaikea nähdä ihmisten vaihtavan vielä mobiiliverkoista kovinkaan usein WLAN:iin.

okiasta tätä "WLAN-ongelmaa" ei ole oikein koskaan myönnetty, ja N95:n julkistuksen osalta arvion minulle esitti Gartnerin analyytikko.

Amerikkalaisilla foorumeilla N95 näyttää saaneen valtavasti huomiota, joten ihmettelen tosissaan, malttavatko AT&T ja T-Mobile tarjoamasta sitä. Jo miljoona kappaletta myynyt iPhone osoittaa, että amerikkalaisille kelpaa kalliimpikin kytkykännykkä. Vai missaanko jotain tässä?

Tunnisteet: , , ,

keskiviikko, huhtikuu 18, 2007

10 minuutin Youtube-julkisuuden tähden

IRCissä ja nettifoorumeilla näyttää kiertävän videolinkkejä Virginian kouluammuskelun videoihin. Yhdellä videolla kuvaaja (päätelaitteena kuulemma Nokia N70) oikein hakeutuu lähemmäs ammuskelua saadakseen parempaa kuvaa.

Pikaisen Youtube-haun perusteella kovin rohkeita silminnäkijävideoita ei ole vielä jaossa. Youtube ei taida tosin vielä maksaa niistä.

Ehkä tämä on yleisesti ottaen sukupolvijuttu. Minä olen tottunut kamerakännykkään ja videoiden kuvaamiseen, mutta harvoin otan spontaanisti videoklippejä. Usein on jälkikäteen harmittanutkin. Ja ammuskelupaikalla videon kuvaaminen ei olisi aivan ensimmäisenä tehtävälistalla.

Tunnisteet: ,

tiistai, huhtikuu 17, 2007

USA:n odotuksia: iPhone vs. N95

Engadgetissa jatkuu vuoden halutuimpien ja odotetuimpien tuotteiden äänestäminen. Tätä kirjoittaessa kuluvan vuoden odotetuimmaksi vempaimen äänestyksessä on johdolla Apple iPhone (7136 ääntä, 55,6%). Nokia N95 tulee kolmantena (533 ääntä, 4,2%).

En ole iPhonea päässyt kokeilemaan, joten en ainakaan lyttää sitä. Sen verran uskallan sanoa, etteivät tekniset ominaisuudet herätä innostusta, enkä oikein usko kosketusnäyttöön pääasiallisena (tai ainoana) käyttötapana. Vaan ehkä iPhone muuttaa kaiken?

N95 on USA:ssa jo myynnissä, ja se näyttää saaneen tekniikkablogin lukijoilta kiinnostuneen vastaanoton (linkki1, linkki2).

Kuten täälläkin mainittiin, Engadgetin matkapuhelinten äänestyksessä Nokia ei päässyt edes ehdolle voittajaksi, mutta älypuhelinten kategoriassa Nokia N93 sijoittui neljänneksi. Suosikiksi valittiin Blackberry Pearl. Toinen ja kolmas olivat HTC Hermes ja Motorola Q.

Tunnisteet: , , ,

sunnuntai, huhtikuu 08, 2007

Nokian USA:n reseptit

Olen viettänyt lomapäiviä, joten luin nyt vasta perjantain Talouselämän. Painetussa lehdessä (TE 13/07, s. 22->) on kolmen aukeaman reportaasi Nokian vaikeuksista USA:ssa ja vihjeitä siitä, mitä yhtiö yrittää Kallasvuon johdolla parantaakseen asemiaan. Juttua ei näytä olevan webissä, joten en voi linkittää.

Artikkeli käsittelee tuotevalikoiman houkuttelevuutta, CDMA-kännyköiden kysyntää ja eri standardiversioita, USA:n osuutta koko maailman matkapuhelinmarkkinasta ja Nokian suhteita operaattoreihin.
Jutussa kuvataan, että USA:sta tulevat iPodin kaltaiset hittitrendit, ja siksi markkina on kokoaan tärkeämpi. Jos CDMA:n suosio (suhteessa GSM:ään) USA:ssa ja muualla heikkenee, sen arvellaan hyödyttävän erityisesti Nokiaa. Tosin USA:ssa hankaluutena on edelleen GSM:ssä 850 MHz -taajuus, jota ei Euroopassa myytävissä malleissa yleensä tueta.

Edelleen minulle jää vähän avoimeksi, miksi juuri Nokia ei pysty räätälöimään tuotteitaan riittävästi operaattoreille. Ehkä se liittyy tuohon CDMA-systeemiin, johon en ole koskaan tutustunut.

Nokian tarpomista USA:ssa on käsitelty aiemmin tässä blogissa:

Tunnisteet:

keskiviikko, syyskuu 27, 2006

Nokia ja operaattorit USA:ssa

Jatkokommenttina Nokian eiliseen tiedotustilaisuuteen (ks. blogimerkintäni siitä) New Yorkissa, että yksi merkittävä osapuoli puuttui tiedotustilaisuudesta kokonaan: operaattorit.

Mitä nyt olen Motorolan, LG:n ja Samsungin USA:n julkistuksia välillä seurannut, aina on paikalla ollut joku operaattori kertomassa, että tuote otetaan valikoimiin.

Nokia Multimedian Anssi Vanjoki sanoi tiedotustilaisuudessa yhtiön haastavan tosissaan Motorolan, mutta onnistuuko se ilman operaattoreita? Tiedotustilaisuuden Q&A-osiossa yksi amerikkalaistoimittaja kysyikin, että meinataanko tuotteet tosissaan meinata saada kaupaksi ilman operaattoreiden subventioita.

Mikä operaattorit sitten pitää poissa? Onko kyse WLAN:sta? Vai jostain muusta myös? Nokia E62:n lanseeraus ilman WLAN:ia voisi viitata siihen, että USA:n markkinoilla operaattorit eivät mielellään ota WLAN-päätelaitteita valikoimiinsa.

Ainakin Hesarin ja Kauppalehden toimittajat olivat fyysisesti paikalla tiedotustilaisuudessa, mutta jutuissa ei ollut huomatakseni sanaakaan operaattorin puuttumisesta tilaisuudesta. Ehkä niillä on vihiä, että operaattorijulkistukset seuraavat pian perästä.

Tunnisteet:

perjantai, syyskuu 22, 2006

Nokia E62 ja USA:n valloitus

Päivitetty 23.9.2006 klo 01:09. Palm Treo 650:n hinnasta oli tippunut yksi numero.)

Jatkona aiempaan, Nokia- ja USA-aiheeseen Yahoo!:n finanssisivuilla on kiinnostava artikkeli Nokia E62:n USA:n valloituksesta.

Eurooppalaisen näkökulmasta Nokia on älypuhelimissa markkinajohtaja, mutta USA:ssa sen Symbian-laitteita myydään ja tunnetaan paljon, paljon vähemmän. Artikkelin mukaan 70 prosenttia näistä "smart converged" -laitteista olisi siellä MotoQ:ta, RIM Blackberryä ja Palm Treoa.

Siinä misssä tekniikkajulkaisut yleensä vertaavat ominaisuuksia, tässä artikkelissa katsotaan hintaa operaattorin kautta hankittuna:

  • (HP iPAQ hw6515a: US$599,99, ilman operaattoria)
  • Motorola Q: US$199
  • Nokia E62: US$150
  • RIM Blackberry Pearl: US$199
  • Palm Treo 650: US$299

USA:ssa kilpaillaan siis tiukoilla hinnoilla operaattorisopimuksissa, ja Yahoo!:n analyytikkolähteiden mukaan juuri edullisempa hintoja on kaivattu, jotta USA:n kehittyneiden laitteiden markkina kasvattaisi osuuttaan.

Eurooppalaisen kateutta hintoihin vähentää se, että noista puuttuvat 3G- ja WLAN-verkkojen tuki. MotoQ on tosin CDMA-laite, joten sen nopeuksia en osaa arvioida.

E62:sta on julkaistu jo jonkin verran arvosteluita, joista osa on hyvinkin positiivisia:

"Nokia’s E62 smartphone is spectacular. There — I said it. I've been using one for a few weeks now and I'll go out on a limb to say that it may just be the best smartphone around." -- Gary Krakow, MSNBC
"The Nokia E62 certainly isn't for everyone, but with its powerful productivity apps, connectivity options, and solid call quality, the smart phone will make a good addition a corporate user's arsenal." / CNET News.com Reviews " -- Bonnie Cha, CNET

Nokiasta saattaa tulla USA:n markkinoiden kannalta kiinnostavia uutisia ensi viikolla, kun tiedotustilaisuus pidetään tiistaina New Yorkissa. Se keskittyy sivujen perusteella Nseries-tuotteisiin.

Tunnisteet: ,

torstai, syyskuu 14, 2006

Amerikan ja Euroopan kulttuurieroista

Karri Hautanen oli poiminut Mobile Enterprise -blogissa amerikkalaisten ja eurooppalaisten kulttuurieroja kännyköiden käytössä. Kirjoitus on Mobile Opportunity -blogissa.

Karrin poimimiin eroihin voisi kaiketi lisätä pikapuheen (push-to-talk), joka näkyy USA:ssa ainakin nuorilla kaulassa roikkuvilla "möläyttimillä". Euroopassahan koko PoC on jäänyt vähemmälle huomiolle, ja ainakin Suomessa operaattorit ovat toistaiseksi hylänneet PoC:n.

Olen huomannut sellaisenkin eron, että USA:ssa Symbiania tunnetaan vielä aika heikosti, ja monet mieltävät sen peruskännykän, eli phone-centric-laitteen alustaksi. Windows Mobile taas mielletään suorituskykyisemmäksi, PDA-ominaisuudet tarjoavaksi alustaksi.

Tunnisteet:

sunnuntai, heinäkuu 23, 2006

Nokia ja ongelmat USA:ssa

Viikon isoin telealan uutinen Suomessa oli tietysti Nokian toisen vuosineljänneksen tulosjulkistus. Nokian uutiset olivat pääasiassa hyviä, mutta kestohuolenaiheena pysyy heikko menestyminen Yhdysvalloissa.

Nokian Q2-tuloksen maanosittaisen taulukon mukaan laitetoimitukset Pohjois-Amerikassa laskivat vuoden takaiseen verrattuna kuudesta miljoonasta noin 5,2 miljoonaan, eli noin 13 prosenttia. Tämän vuoden tammi-maaliskuuhun verrattuna toimitukset laskivat vielä enemmän, 8,4 miljoonasta eli 38,1 prosenttia. Laitetoimitukset siis laskevat selvästi, vaikka kokonaismarkkinan pitäisi kasvaa.

En työn puolesta tai juuri muutenkaan matkusta sielläpäin, joten kokonaisuuden hahmottaminen on jäänyt hankalaksi. Olisi silti hyödyllistä ymmärtää miksei Nokia menesty USA:ssa.

Pohjoisamerikkalaisilla on rahaa, joten heillä luulisi olevan varaa esimerkiksi E- ja N-sarjan multimedia- ja yrityslaitteisiin. Niihin saa melko pitkälle kustomoidut softat, joten operaattorit voisivat tuoda omat palvelunsa hyvin esille. Muotoilua ja ulkonäköä on peruspalikasta simpukkaan. Silti Nokian S60-sarjalaisia ei vain saada kaupaksi USA:ssa.

Muun muassa New Yorkissa asuva suomalainen kommentoi keskustelufoorumilla:

"Nokiaa on tosi vaikea täällä ostaa. Harvalla operaattorilla on Nokian parhaita malleja kaupan, ja kun täällä menee puhelinta ostamaan, käy niinkuin vaimon pojalle, tyrkytetään kaikkea muuta kuin Nokiaa. Varsinkin korealaisia on paljon joka kioskissa kaupan. Motorolaa kaupataan suuremmissa mymälöissä.

Muut mainostavat ahkerasti. Nokian mainoksia näkee täällä aniharvoin, muualla kuin jossakin TV:ssä näytettävissä urheilukilpailuissa, ja silloinkin eurooppalaisen areenan seinillä."

Tarkoittaako tämä, etteivät Nokian suhteet operaattoreihin ole kunnossa? Vai eivätkö S60-laitteet vetoa amerikkalaisiin? USA:n Amazon.com:ssa Cingularin tarjoama Nokia 6682 (eli Multimedia-yksikön keskihintainen S60-malli) on tämän hetken parhaiten myyty kännykkä, mutta seuraava Nokian kännykkä onkin Mobile Phonesin edullisempi 6236i (Verizonin tarjoamana) vasta sijoituksella 25. Nämä eivät tietenkään. Vaan eipä yhden isonkaan nettikaupan top sellers -listasta voi ilmeisesti vielä vetää johtopäätöksiä.

Toinen keskustelija samassa ketjussa arvioi, että kyse olisi amerikkalaisen nuorison osalta muotoilusta ja suunnittelusta:

"No kun katselen USA:ssa ihmisten kännyköitä niin junnuilla ja nuorilla aikuisilla on kaikilla sellainen pieni, pyöreä, kaulahihnassa roikutettava simpukkamalli. Juniorit eivät lähettele enää tekstiviestejä, vaan ne huutelevat toisilleen push to talk -jutuilla ja sen värkin pitää siis olla kaulalla eikä taskussa, että voit kuunnella sitä
mölinää.


Niitä on Motorolalla, LG:llä ja Samsungilla, mutta ei Nokialla. Nokia voisi nyt viimein ottaa lusikan kauniiseen käteen ja tehdä sellaisen kun niillä olisi siihen taito ja tekniikka ja niitä myydään junnuille ympäri maailmaa ihan helvetisti ja tuosta on tulossa kännykän "standardi" nuorisolle ..."

Lisäksi iso tekijä ovat varmasti CDMA-kännykät, joita Nokian valikoimista puuttuu. Nokia Multimedialla ei ole ainuttakaan CDMA-/CDMA 2000 -kännykkää. USA:ssa niille on vielä kysyntää operaattoreiden tarjonnassa. Mitkäköhän lienevät USA:ssa CDMA- ja GSM-/UMTS-liittymien markkinaosuudet? Yritin tätä selvittää, mutten nopeasti saanut selkoa.

Nokian oman CDMA-kännykkätuotannon loppuminen huhtikuuhun 2007 mennessä ja yhteistyön päättyminen heti alkuunsa Sanyon kanssa eivät ainakaan helpota tilannetta USA:ssa. Sivulliselle näyttää siltä, että Nokia ottaa melkoisen riskin. Tai sitten Nokiassa tiedetään, että monet merkittävät operaattorit myös USA:ssa ovat siirtymässä GSM:ään ja/tai UMTS:iin CDMA:sta.

Kallasvuo ainakin vakuuttaa, että Nokia ottaa USA:n markkinat tosissaan ja aikoo tehdä töitä asemien parantamiseksi. "I will not rest until the situation in the U.S. is satisfactory", hän sanoi ulkomuistista lainattuna lehdistön ja sijoittajien konferenssipuhelusta torstaina.

Suomalaiset talouslehdet eivät ole juuri pystyneet tarjoamaan selvyyttä tilanteeseen, koska täällä harva näkee läheltä mitä USA:ssa tapahtuu kännykkäbisneksessä. Tässä olisi vaikkapa Kauppalehdelle tai Talouselämälle tilaus parin viikon opintomatkalle USA:ssa ja sitä seuraavalle reportaasille.

Tunnisteet: