[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, toukokuu 04, 2008

Mobiililaajakaistan hypeen realismia

Mobiilioperaattoreista ainakin DNA ja Elisa markkinoivat kiinteähintaista mobiilidatan pakettejaan "mobiililaajakaistana", ja myös TeliaSoneralla on tarjolla kiinteähintainen paketti. 384 kbit/s paketin saa alle 10 eurolla kuukaudessa.

Digitodaystä luin uutisen, jossa viitattiin Tekniikan Maailman testiin. Ostin ja luin artikkelin (8 s., PDF, 3€). Tulokset eivät ole yllättäviä. Sen saa sivujen kautta ainakin klikkaamalla lehtiarkistoa ja lisäämällä artikkeli ostoskoriin numeron 9/2008 kohdalta.

Artikkeli kertoo, että GPRS- ja EDGE-yhteyksillä nopeudet jäävät hitaiksi, ja mobiililaajakaistan lupaukset toteutuvat vain 3G-verkoissa taajamissa.

TM ajo testiä varten 2500 kilometriä Helsingistä Kilpisjärvelle ja osin eri reittiä takaisin. Juttu ei kuitenkaan vastaa kysymykseen siitä, miten laaja 3G-peitto taajamissa lopulta on.

Myönteistä on, että testissä mitattiin myös latenssia eli viiveitä. Elisalla vaihteluväli oli suurin, 80–485 ms. DNA:lla mitattiin 85–225 ms ja TeliaSoneran liittymällä 93–182 ms. Jutussa vähätellään selvästi vasteaikojen merkitystä toteamalla, että niillä on merkitystä pelaajille.

Todellisuudessahan GPRS-viiveillä mikä tahansa web-surffailukin on PC:lle tarkoitetuilla web-sivustoilla tuskallisen hidasta.

Nopeusmittauksissa parhaat hieman yli 2 Mbit/s enimmäisnopeudet saatiin Elisan ja TeliaSoneran liittymillä, ja DNA:n kerrotaan jääneen alemmas. jonkinlaiset tiedostojen latausnopeudetkin oli laskettu: DNA: 748 kbit/s, Elisa: 898 kbit/s ja TeliaSonera: 874 kbit/s, mutten saanut laskutavasta selkoa. Uplink-nopeudet vaihtelivat välillä 14–19 kbit/s.

Artikkeli ei siis tuo yllätyksiä tekniikan tunteville. On kuitenkin hyvä, että TM kokeili asiaa käytännössä ja kansantajuisesti.

Kuten maaliskuussa arvelin, mobiililaajakaistan markkinoinnin ongelmaksi voi osoittautua mobiilidatan markkinointi samoin termein kuin kiinteän laajakaistan. TV-mainoksissa ihmiset surffaavat läppärillään kesämökin laiturilla. Tuo on toteutumassa oikeasti vasta sitten, kun HSPA/UMTS 900 MHz peittoa saadaan laajasti Suomeen.

Harmillisesti TM:n jutussa ei testattu lainkaan @450-verkkoa. Se olisi ollut kiinnostavaa nopeuksia ja vasteaikoja ajatellen.

Todellisuus on, että jos yhteys toimii, nopeus on analogisen modeemin tasoa ja vasteaika tekee surffailustakin sietämätöntä.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, huhtikuu 06, 2008

GSM-verkkojen alasajo

Hesari kertoi uutisessaan, että mobiilioperaattorit valmistautuvat sulkemaan GSM-verkkoja.

Näitä vihjeitähän operaattorit ovat antaneet pitkään, muta en tiedä onko konkreettisia päätöksiä siis jo tehty. Hesarin netissä julkaisema juttu herätti enemmän kysymyksiä kuin tarjosi vastauksia, ja aamulla saattaa lehdessä olla laajempi versio.

Käsittääkseni operaattorit eivät kuitenkaan kaavaile GSM-verkoista luopumista ennen kuin 3G-peitto on saatu koko maan kattavaksi WCDMA 900 MHz -verkoilla (UMTS/HSPA). Lisäksi päätelaitekannan pitää olla uudistunut niin, että käytännössä kaikki kännykät tukevat 3G-verkkoja sekä 900 että 2100 megahertsin taajuudella. Kaiken lisäksi noita pitäisi olla suurimmalla osalla ihmisiä.

Suomi ei voi ratkaista tätä kehitystä yksin, vaan paljon riippuu siitä, miten nopeasti muualla WCDMA 900 MHz -verkkoja ja -puhelimia saadaan käyttöön. Nyt Nokia on tainnut julkistaa vasta kolme 900 MHz:n 3G-kännykkää ja muut valmistajat joitain lisää.

Sinänsä en näe asiassa juuri dramatiikkaa. Jossain vaiheessa vain kaikissa 3G-puhelimissa on 900/2100 MHz -tilat, kuten nykyisin 2G-puhelimissa on ollut GSM (850/)900/1800/1900 MHz -taajuudet. Ja ehkä 3G-verkkojen yhteysvirheet ja muut ongelmatkin vähenevät, jos siirtymät 2G-verkkoihin loppuvat.

Mitä arvelisitte, kauanko siirtymävaihe vie? Luulisin, että kaksi vuotta on ehdottomasti liian vähän, mutta 10 vuotta lienee liian kauan. Lonkalta heitetty arvaus voisi olla viisi vuotta. Näin siis voisi tapahtua, jos 900 MHz:n 3G saa vuhtia muuallakin kuin Suomesssa.

Tunnisteet: , , ,

lauantai, maaliskuu 01, 2008

Suomen "mobiililaajakaistat"

Tällä viikolla saatiin uusia arvioita niin sanotun mobiililaajakaistan käyttäjämääristä Suomessa, kun DNA Finland julkisti Taloustutkimuksella terttämänsä selvityksen tuloksia.

DNA:n selvitysten perusteella Suomessa on tällä hetkellä reilut 200 000 mobiililaajakaistaa, kun määritelmäksi otetaan kiinteähntainen, eli lankaverkkojen hinnoittelumallien mukainen liittymä. Edellisen Viestintäviraston markkinakatsauksen 3/2007 luku oli yli 400 000.

Eroa selittää se, että Viestintäviraston katsauksessa lasketaan mukaan myös ei-kiinteähintaiset, esimerkiksi vaikka 20 tai 100 megatavun datapaketit. Selvitykset eivät muutenkaan ole vertailukelpoisia, koska viraston luvut perustuvat operaattoreiden ilmoittamiin tietoihin kuluttaja- ja yritysliittymistä, DNA:n selvitys taas reilun 1000 vastaajan kyselyyn.

DNA:ssa uskotaan vahvasti kiinteähintaisen mobiilidatan kasvuun. Selvityksessä Viidennes niistä, joilla ei vielä ole tällaista palvelua, ilmoitti harkitsevansa hankintaa. Nyt osuus kaikista vastaajista oli vasta kuutisen prosenttia. DNA laskee siis, että 200–300 tuhatta ihmistä aikoo hankkia liikkuvan laajakaistan tänä vuonna. Silloin käyttäjämäärä nousisi noin puoleen miljoonaan.

Operaattoreilla on markkinointi hallussa, mutta 3G-verkkoihin panostamisessa olisi vielä parantamisen varaa. Pk-seudullakin törmää helposti vielä siihen, että puhelin putoaa 2G-tilaan. Vasteajat ja nopeudet eivät pysty vakaina. Minun kotonani Espoossa saa juuri ja juuri 3G-tilan pysymään päällä, vaikka tämä on suht tiheästi asuttua kerrostaloaluetta.

Kuluttajille markkinoidaan nyt langatonta yhteyttä samoin termin kuin DSL-liittymiä. Rohkenen ennustaa, että tämä aiheuttaa isoja ritoja kuluttajaviranomaisille, kun todellisuus selviää asiakkaille.

Operaattorit tosin yrittävät parantaa 3G-peittoalueitaan. Elisa ja TeliaSonera ovat jo tiedottaneet tavoittelevansa 80–90 prosentin väestöpeittoa, ja DNA kertoo laajentamisaikeistaan ensi viikolla.

DNA:ta voi onnitella onnistuneesta markkinoinnista DNA Mokkulan kanssa. Se on osoittautunut kuluttajille paljon tunnetummaksi kuin mobiililaajakaista, liikkuva laajakaista tai varsinkaan... USB-modeemi. Pelkästään Huawein toimittamaa mallia tuotiin Suomeen tietääkseni viime vuonna yli 100 000.

Minäkin harkitsin tuollaisen USB-palikan ostamista, mutta sainkin sitten yhteyden viimein toimimaan uuden HP:n kannettavan ja Nokian puhelinten kanssa.

Tunnisteet: , , ,

perjantai, helmikuu 15, 2008

Eipäs vaan meidänpäs on parempi

Elisan 3G-tutkimuksen ympärillä kiihtyy sanailua. En malttanut ollut tänään kysymättä TeliaSoneran tiedotustilaisuudessa siitä, miten Elisa näyttää investoivan voimakkaasti 3G-verkkoonsa ja kehuu verkkoaan kilpailijoitaan paremmaksi.

TeliaSonera Finlandin toimitusjohtaja taisi vähän hermostua, ja vastasi Elisan väitteiden olevan suorastaan valheellisia.

Juupas-eipästely on viihdyttävää, mutta toivottavasti keskustelu jatkuu jatkossa asialinjoilla.

Tunnisteet: ,

torstai, helmikuu 14, 2008

Meidän 3G on parempi kuin teidän

Elisa tiedotti eilen tilaamastaan selvityksestä, jonka mukaan Elisan 3G-verkko on parempi kuin kilpailijoiden DNA:n ja TeliaSoneran. Meinasin ensin ohittaa koko tiedotteen olankohautuksella, mutta kirjoitin siitä lopulta keskusteltuani mittauksen tehneen ECE Ltd:n johtajan kanssa.

Elisa ei julkaissut netissä raporttia kokonaisuudessaan, vaan pelkän yksisivuisen tiivistelmän (PDF). Tiedotusvälineet saivat pyynnöstä kattavamman 16-sivuisen teknisen raportin. Mahdollisuudet arvioida selvityksen tasavertaisuutta operaattoreiden kesken eivät ole kovin helpot.

Tällaiset selvitykset ovat kuitenkin kiinnostavia, jos ne saavat operaattorit panostaman verkkojensa kuuluvuuteen ja peittoalueisiin. DNA tai TeliaSonera eivät ainakaan vielä ole kiirehtineet tyrmäämään Elisan omakehua, mutta eivät ne myöskään halua niitä julkisesti vahvistaa. Ehkä hiljaisuus toimii tässä parhaiten.

Helpointa kritiikissä on tarttua siihen, millä perusteella Elisa on valinnut selvityksen 52 paikkakuntaa. Se perustelee, että valinnat tehtiin väestötiheyden mukaan.

Asiasta syntyi vilkkaasti keskustelua Digitodayssa, josta voisin lainata nimimerkki Operaattoreilla eri strategiat kirjoitusta:

"Soneralla on tehty strateginen valinta säästää 3G-investoinneissa. Elisalla on tehty päätös olla ykkösiä 3G:ssä. Sonera on pyrkinyt lyhyen tähtäimen tulosoptimointiin, Elisalla tavoitteena on markkinajohtajuuden saavuttaminen parhaan palvelun avulla. Molemmat yhtiöt ovat pääässeet osatavoitteisiinsa. Sonera on parantanut tulosta mutta samalla menettänyt järkyttävän määrän post-paid asiakkaitaan. Elisa on laajentanut 3G:sä maan kattavimmaksi ja hivuttautuuu Soneran rinnalle ja ohi."
Näinhän usein kuulee sanottavan, että TeliaSonera on vähentänyt "Ruotsin vallan alla" panostuksiaan Suomeen ja keskittynyt kannattavuuden parantamiseen.

Toisaalta Sonera myös päivittää viimein verkkoaan Suomessakin HSDPA-aikaan miljoonainvestoinnein, tiedotteidensa mukaan ainakin.

Jää nähtäväksi, onnistuuko Elisa tekemään "mobiililaajakaistasta" menestysbisneksen sekä jättämään DNA:n ja Soneran selvästi taakseen. Joulukuussa Sonera sai hetken lisää armonaikaa, kun Viestintävirasto jätti julkistamatta Q3:n markkinaosuusluvut.

Tunnisteet: , ,

perjantai, marraskuu 02, 2007

Sonera nostaa Mobiili-TV-kaistaa

TeliaSonera esitteli torstaina mediamseminarissaan lehdistölle kaikenlaista taustatietoa. Siinä yhteydessä huomasin, että Mobiili-TV-sovellusta on päivitetty tukemaan HSDPA-verkkojen UMTS:ia korkeampia nopeuksia. Korkein bittivirta näytti lähetteissä olevan 299 kbit/s, kun UMTS-laitteille on tarjottu vain 90 kbit/s.

Sonera demosi sovellusta yli 50" televisiolla Nokia N95:n TV-ulostulon kautta, eikä kuva nyt erityisen hyvä terävä tai sulava ollut. Oli se kuitenkin parempi kuin sama UMTS-verkossa kokeillessani. Tulevaisuudessa kännykästä saa ulos HD-tason kuvaa, jos Broadcomia on uskominen. Ja kenties ne mobiiliprojektoritkin toteutuvat? Näistä saadaan kiinnostavia mahdollisuuksia.

Minä en ole tilaillut palvelua säännölliseen käyttöön. En näe pointtia maksaa 10 €/kk TV-sisällöstä, jonka saan ison TV:n kautta maksutta. Ulkomaanmatkojen jälkeen tosin usein katson TV-uutiset matkalla lentokentältä kotiin. Siihen riittää 2€/pvä tilaus.

Edelleen aika monet palvelut muuten olettavat, että liittymänhaltija myös maksaa palvelun käytöstä. Tämä estää aika monelta suomalaiselta uusien palvelun kokeilun, jos niitä ei halua tai voi laittaa firman piikkiin.

Tunnisteet: , ,

tiistai, lokakuu 30, 2007

Kilpailu lisääntyy mobiilidatassa, mutta ...

TeliaSonera tiedotti tänään tuovansa kuluttajamarkkinoille kiinteähintaiset 384k-, 1M- ja 2M-datapaketit. Tämä oli odotettu ja toivottu uutinen. Tuotekehitysjohtaja Pasi Mehtonen oli ainakin minulle jo aiemmin antanut ymmärtää, että julkistus on vain ajasta kiinni.

Tarjonta ja teoriassa kilpailu siis lisääntyvät, mutta oikeutetusti voi ihmetellä, miten operaattorit päätyvät muutaman euron tarkkuudella samoihin hintoihin?

Tietoviikon uutinen epäilee operaattoreita hintakartellista. Pointti on validi, mutta mitään viranomaislähdettä tai muuta substanssia uutinen ei anna. Minusta jutun pitäisi olla enemmänkin "uutiskommentti" tai toimittajan "näkökulma" kuin uutinen.

Klikkaa suurennosta varten

Operaattorit ovat yllättävän samaa mieltä siitä, mikä on kiinteähintaisen mobiilidatan hinta, vaikka markkina on vasta syntymässä.


Viestintäviraston mukaan Suomessa oli kesäkuun lopussa 355 000 kiinteähintaista mobiilidatapakettia tai "mobiililaajakaistaa". Tässä ovat mukana yritysten liittymät.

TeliaSonerassa uskotaan, että markkinakasvu tulee seuraavaksi lähinnä 3G-kannettavista.

Mitä tulee "mobiililaajakaistaan", houkuttelevimmat lienevät 512k- ja 1M-paketit. Verkot pystyvät 3G-peittoalueella usein näihin nopeuksiin, mutta hinta on selvästi 1M- ja 2M-nopeusluokkia alhaisempi.

Tunnisteet: ,

torstai, syyskuu 20, 2007

Jobs tehosyöpöistä 3G-piireistä

Taisin aika moneen kertaan arvella täälläkin, että iPhone tulisi Eurooppaan 3G-versiona. Olin siis väärässä. Applen Steve Jobs puolusti 3G-tuen puuttumista liian suurella virrankulutuksella:

Mr. Jobs said Appe had decided against making the phone compatible with the faster third-generation mobile networks because the chip sets for 3G-compatible phones used up battery power too quickly. “They’re real power hogs,” he said in London, adding that it might take until late next year for the technology to advance enough to make a 3G iPhone.

Jobsia lainasi Lontoon tiedotustilaisuudesta esimerkiksi New York Times. Verkkojulkaisu MacNN julkaisi sieltä videonkin. Se on vähän epäselvä, mutta ymmärrettävissä.Millaisia kehitysaskeleita on luvassa ensi vuonna siis? Lisää milliampeeritunteja akkuihin? Jobs viittasi 3G-piirien virrankulutukseen.

Toisaalta, onhan Jobs oikeassa siinä, että 3G-puhelinten akkukesto 2G-malleihin verrattuna on nykyisin surkea, kun taas iPhonen kaltaisessa laitteessa pitkä akkukesto on tärkeä asia.

Jobs sanoi, että ennen kännyköiden akut olsivat tarjonnaat viidestä kuuteen tuntia puheaikaa, kun 3G-kännyköissä olisi otettu takapakkia kahteen tai kolmeen tuntiin.

Tunnisteet: , ,

tiistai, kesäkuu 26, 2007

900 MHz:n 3G kaipaa potkua

Mobiilioperaattoreiden kattojärjestö GSM Association peräänkuuluttaa Aasian, Afrikan ja Euroopan päättäjien sopivan 900 MHz:n HSPA/UMTS:n taajuuksista, jotta 3G-peittoa voitaisiin rakentaa erityisesti kehitysmaiden maaseuduille.

The greater range of radio waves in the lower spectrum band and their ability to provide better coverage in buildings would enable operators to achieve much broader 3G coverage, particularly in rural areas. The study shows that a 3G network in the 900MHz band would achieve up to 40% greater coverage than a 3G network in the 2100MHz band for the same capital expenditure.
Suomella ei kerrankin ole mitään hävittävää, sillä valtioneuvosto hyväksyi täällä jo viime kesänä UMTS 900 -verkkojen rakentamisen.

Minulta oli mennyt kokonaan ohi, että Nokia itse asiassa jo julkisti ensimmäisen WCDMA900-tekniikkaa tukevan kännykkänsä Nokia 6121 classicin tiedotteen mukaan.

Vielä Nokia Networksin aikoihin yhtiöstä arvioitiin, että ensimmäinen WCDMA900-tukiasema tulisi markkinoille Q2/2007:n aikana, mutta NSN:n aikana en ole vielä kuullut tästä mitään. Suomi ei varmasti pysty yksin ajamaan tekniikkaa läpi, joten laaja tuki Euroopassa ja naapurimantereilla on tarpeen.

Olisihan kivaa, jos Suomessakin 3G-kännykät toimisivat edes niillä kaikilla paikkakunnilla, joilla 3G-kytkypaketteja myydään.

Tunnisteet: ,

perjantai, kesäkuu 22, 2007

Yrityksen bitti on arvokkaampi kuin kuluttajan

Kun syystalvella 2004 Elisan ja Soneran kaupalliset 3G-verkot avattiin, oli jo puhetta QoS:sta eli palveluntason määrityksistä erityisesti yritysasiakkaille. Operaattorit kertoivat, että tämä on yksi UMTS-verkkojen etu GSM/GPRS-verkkoihin verrattuna.

Kauan sitä saatiinkin odottaa. Elisa tiedotti eilen aloittavansa elokuun alussa yritysten kiinteähntaisten datapakettien (eli "mobiililaajakaistan") priorisoinnin kuluttajien mobiilidataa tärkeämmäksi.

Puhelut ovat edelleen verkossa tärkeämpiä kuin dataliikenne, mutta paljon muita teknisiä seikkoja priorisoinnista ei kerrottu kilpailusyistä. Tietääkseni Elisa hyödyntää HSPA/UMTS-verkkojen QoS-ominaisuuksia eli priorisoi yritysten pakettidataa jo radioverkossa, mutta sitä ei ole siis virallisesti vahvistettu.

"Haluamme varmistaa, että kun mobiililaajakaista on vahvassa kasvussa, yritysten liiketoimintakriittinen liikenne saa parhaan mahdollisen tason", osastopäällikkö Anita Ovaska Elisasta perusteli työminälleni muutosta.

Kyse lienee siitä, että maaliskuun loppuun mennessä hankituista 350 000 kiinteähintaisista mobiilidatapaketeista suurin osa on yrityksillä, ja nänä odottavat nyt jonkinlaista palveluntasoa 20–55 euron kuukausimaksun vastineeksi.

TeliaSonera seuraa Suomessa perässä, siitä olen varma. Ajoitus riippunee asiakkaiden painostuksesta ja siitä, miten nopeasti kapasiteetin koetaan olevan tiukilla. Työsuhdeliittymäni on Soneralta, joten en voi sanoa pahastuvani kehityksestä.

Ja jos priorisointi alkaa oikeasti näkyä yhteyksien laadussa, seurannee tästä se, että edistyneet käyttäjät kikkailevat liittymälleen tavalla tai toisella Y-tunnuksen. Noinhan moni teki siihen aikaan, kun DNA:lta sai ainoana kiinteän datapaketin ja vain yrityksille, ja hinta taisi olla 99 markkaa kuukaudessa.

Tunnisteet: ,

torstai, toukokuu 03, 2007

Saunalahdelta halvempia datapaketteja

Saunalahti on laskenut 3G-/GPRS-datapakettien hintoja, koska tähän asti ne eivät ole oikein käyneet kaupaksi. Uudet hinnat ovat tiedotteessa, mutta otetaan ne nyt tännekin downlink-nopeuksineen:

Mobiililaajakaista 128 kbit/s: 9,95 €/kk
Mobiililaajakaista 512 kbit/s: 14,95 €/kk
Mobiililaajakaista 1 Mbit/s: 19,95 €/kk
Mobiililaajakaista 2 Mbit/s: 29,95 €/kk

Uudet hinnat eivät aiheuta sydämentykytystä, kun aiemmin kuluttajia hemmoteltiin lyhytaikaisella kovemmalla tarjouksella: 2 Mbit/s ja 9,95 €/kk. Kuinka moni teistä tarttui aiempaan tarjoukseen?

On kiinnostavaa nähdä, vaikuttavatko nämä uudet hinnat DNA:n tai TeliaSoneran hintoihin. Elisa näyttää edelleen jatkavan "kahden brändin" tarjontaa Saunalahden kautta.

Soneran hinnastossa datan aikaveloitukset tai Data Teho -lisäpaketit ovat sekavuudessaan omaa luokkaansa. Minä ainakaan en tajua noista yhtään mitään. Lisänä ovat vielä perinteiset megatavupaketit. Miksi pitää olla näin sekavaa?

Nyt firmaliittymässäni on siis 150 Mt/kk paketti, joka ainakin on selkeästi ennustettavissa ja hahmotettavissa.

* * *

Tällä hetkellä en tajua miksi 3G-operaattorille ylipäätään kannattaisi maksaa 1 Mbit/s tai 2 Mbit/s datapaketista, kun useimmiten nopeudet jäävät 384 kilobittiin, tai yhteys putoaa kokonaan (E)GPRS-tilaan.

Kiinteän verkon liittymissä näin surkeaa palveluntasoa ei hyväksyttäisi. Mobiiliverkoissa mitä tahansa saa mainostaa laajakaistaksi. Nykyisillä 3G-verkoilla 1M- ja 2M-paketit aiheuttavat kuluttajille varmasti pettymyksiä, kun todellisuus valkenee.

Kenties operaattorit laskevat, että noita 1M- ja 2M-paketteja ostavat lähinnä yrityskäyttäjät, joilla on läppärissä datakortti. Kiinteä kuukausimaksu on helppo budjetoida, eikä aiheuta yllätyksiä kotimaassa.

Lopuksi pahoittelen negatiivisuuttani, mutta Soneran 3G-verkon ongelmat oikeasti ärsyttävät. Vaan pidetään se keskustelu tuolla aiemmassa jämpässä.

Tunnisteet: , ,

tiistai, toukokuu 01, 2007

Soneran "Verkko varattu" – osa III

Kollegat Töölönlahdella ovat näemmä törmänneet myös ongelmiin Soneran 3G-verkon kanssa, kuten Jaakko kirjoittaa.

Täällä olen tuskaillut asiaa äskettäin ja aiemminkin.

Samaan aikaan toisaalla. Jokunen aika sitten Soneran johtajat oikein erikseen kehuivat tiedotustilaisuudessa, kuinka Soneralla on edelleen Suomen paras kännykkäverkko. Sitä on kauhean vaikea uskoa, kun edes peruspalvelut eivät toimi kunnolla.

Olen aina välillä vaihtanut Nokia E65:n ja E70:n kanssa GSM-tilaan, koska silloin ongelmia ei tunnu olevan. Jaakon ehdotuksesta taidan myös kokeilla, josko pakettidatayhteyttä taustalla auki pitävien softien (nyt: Fring ja Jaiku) ottaminen pois käytöstä auttaa.

Tunnisteet: ,

perjantai, huhtikuu 13, 2007

Sonera ja "verkko varattu" - osa II

Viimeksi joulukuussa valittelin, että Soneran 3G-verkossa noin joka viides puhelu tuntuu epäonnistuvan "Verkko varattu" -virheilmoituksen kera.

Minusta tuntuu, ettei tilanne ole ainakaan parantunut. Joinakin päivinä tuntuu, että ruuhkaisimpaan virka-aikaan soitellessa aamuisin tai iltapäivällä jo joka kolmas puhelu epäonnistuu edellämainittuun tai Yhteysvirhe-ilmoitukseen.

Muutamana päivänä olen joutunut pakottamaan kännykän GSM-tilaan, kun töiden tekeminen ei muuten onnistu. Samoiten viime viikolla Espoossa Isossa Omenassa piti vaihtaa GSM-verkkoon ennen kuin sain puheluita läpi. Yksittäistapaukset eivät tunnu enää yksittäisiltä kuvion toistuessa. Ilkeämielinen voisi jopa sanoa, että ehkei Suomen perusinfraa olisi kannattanut sittenkään myydä Ruotsiin.

Ilmoitin näistä joskus Soneran tekniseen aspaan, mutta ei siellä tietysti mitään myönnetty, vaan pyydettiin päivittämään puhelimen softa.

Ja kun viimeksi väitettiin, että kyse olisi puhelimesta, en oikein suoraan usko. Saan samoja ilmoituksia Soneran verkossa Nokia E65:lla ja E70:llä sekä Sony Ericsson W880i:llä.

Miten muilla, onko vastaavia ongelmia? Tai vielä parempi, miten asiaa voisi tutkia ja vikaa paikallistaa?

Tunnisteet: ,

sunnuntai, huhtikuu 08, 2007

Langattomissa verkkotekniikoissa pähkäiltävää

(Päivitetty 9.4.2007 klo 20:31. Korjattu 1900 MHz GSM pois, jota ei käytetä Suomessa, vaan USA:ssa.)

Kuluneella viikolla selvittelin suomalaisten kännykkäoperaattoreiden suhtautumista Digitan 450 MHz (Flash-OFDM) -verkkoon hahmottaakseni, millaisia toimijoita on tai ei ole lähdössä mukaan.

Suuri yllätys ei ollut, että DNA, Elisa tai TeliaSonera eivät halua @450-verkon kautta haastaa 3G-verkkojaan, vaikka peittoaluetta tulisikin enemmän. Operaattorit uskovat 3G-verkkojen WCDMA-standardin tuomiseen 900 megahertsin taajuuteen ja siten peittoalueiden laajentamiseen. Juju on ymmärtääkseni se, että alhaisemman taajuuden ansiosta solukukoa voidaan kasvattaa, eikä tukiasemia siis tarvitse olla yhtä tiheästi kuin korkeammilla taajuuksilla.

Ensimmäiset testit tehtiin Suomessakin syksyllä, ja Nokia Networks on arvioinut ensimmäisen tukiaseman tulevan jo kesäksi. Saa nähdä miten tämä menee NSN:n tuotevalikoimassa. Myös Ericsson on puhunut WCDMA 900:stä ainakin kesästä 2005. Maailman ensimmäisen WCDMA 900 -testin väittävät tehneensä Nortel, Orange ja Qualcomm Ranskassa tammikuussa 2005.

Suomalaiset operaattorit arvioivat, että UMTS/HSPA 900 MHz -verkkoja voisi olla käytössä verkkojen ja standardin puolesta vuodesta 2010 alkaen. Kysyttäessä niin DNA:n, Elisan ja Soneran johtajat ovat vastanneet suhtautuvansa myönteisesti WCDMA 900:n mahdollisuuksiin. Päätelaitteiden tuki tarvitaan tietysti myös, sillä nykyiset 3G-kännykät eivät tue 900 MHz:n 3G-verkkoja.

Tämän lisäksi mobiilioperaattoreilla riittää Suomessakin pähkäiltävää verkkotekniikoiden ja taajuuksien runsauden kanssa:
 • 450 MHz: Flash-OFDM (ennen NMT 450)
 • 900 MHz: GSM (jatkossa myös UMTS/HSPA)
 • 1800 MHz: GSM
 • 1900 MHz: GSM
 • 2,1 GHz: UMTS/HSPA
 • 2,4 GHz: WLAN (IEEE 802.11b/g/n -standardit)
 • 3,5 GHz: kiinteä ja mobiili WiMax (IEEE 802.16d / 802.16e)

Mitä tekniikoita operaattoreiden pitäisi veikata menestyjiksi, mihin investoida? Kaikkia ei voi hallita. Suomessa ollaan liikenne- ja viestintäministeriössä toiveikkaita, että runsaat vaihtoehdot toisivat alueellista kilpailua ja monipuolista tarjontaa kuluttaja- ja yritysliittymiin.

Vaikka esimerkiksi TeliaSonera ei ole lähtemässä kännykkäoperaattorina mukaan @450-verkkoon, sen kiinteiden verkkojen yksikkö neuvottelee Digitan kanssa palveluoperaattoriksi lähtemisestä alueilla, joilla DSL-liittymiä ei pystytä tarjoamaan.

Flash-OFDM:n ongelma on tietysti päätelaitekannan pienuus ja standardin puute. Qualcomm väittää tosin ajavansa standardointia. Kiinteissä asennuksissa (kotona, työpaikalla, joukkoliikenteessä, metsäkoneessa, tehdaslaitoksessa, jne) se ei pakosti ole ongelma, koska yhteyttä voidaan jakaa eteenpäin WLAN-verkkona, kuten HKL tekee Helsingissä.

Kunhan Digita saa verkkoaan laajennettua Suomessa, myös VR:n kannattaisi tarjota kaukojunissaan nettiyhteyttä. Se voisi lisätä junalla matkustamisen houkuttelevuutta lentämisen vaihtoehtona. Nykyisin nettiyhteys toimii junassa aika huonosti jo Helsingin ja Turun välillä 3G-kännykällä.

Yhteyden jatkaminen WLAN:lla onnistuu tietysti myös WiMaxin kanssa, mutta sen mobiiliversiolle on jo lupailtu tukea tulevaisuuden mobiililaitteissa ja kannettavissa tietokoneissa.

Langattomissa verkkotekniikoissa riittää siis kiinnostavaa seurattavaa lähivuosinakin.

Tunnisteet: , , ,

sunnuntai, huhtikuu 01, 2007

Kun piuha menee poikki

Minulla on molemmissa koneissa (pöytä-PC kotona ja työkannettava) määritettynä kännykkä varayhteydeksi Bluetoothilla ja USB-kaapelilla. Tämä kannattaa, vaikkei pöytäkone kuljekaan koskaan mukana.

Viritys osoittautui taas hyödylliseksi, kun kotoa katkesi jostain syystä ADSL-yhteys. Eiväthän katkokset arkisia tai pitkiä ole, mutta varalinja on silti kätevä.

Taannoin tuskailimme kollegoiden kanssa Kalastajatorpalla, kun päiväksi vuokratun Hilton Berlin -kabinetin dnawlan-verkko ei toiminut käytännössä lainkaan. Kannettavani ja kännykkäni UMTS-yhteys pelasti tilanteen. WLAN-hotspoteja tunnutaan harvoin mitoittavan ja testaavan kunnolla.

Minulla on kotona kaksi Linksysin reititin- ja WLAN-tukiasemapurkkia, yksi FON:lle ja toinen yksityisverkolleni. Saatavana on useita sellaisiakin reitittimiä, joissa voidaan käyttää 3G-verkkoa varayhteytenä. Sellaista en ole raskinut vielä kotiin hankkia. Kännykkä riittää varayhteydeksi, kun asetukset ovat valmiina.

Nyt olen verkossa N95:n, USB-kaapelin ja DNA:n HSDPA-yhteyden kautta. En ole mitannut nopeutta, mutta IRC (SSH/putty), web ja kaikki toimivat hienosti. Latenssikin tuntuu pieneltä. Windowsissa ping www.ficix.fi ilmoittaa vasteajaksi vain 122 ms.

Tunnisteet: , ,

torstai, maaliskuu 22, 2007

Kenellä on nopein 3G-luuri?

JBenchmarkin tekijät julkaisivat uuden Java-softan, jolla voi selvittää miten nopeasti kännykkä ja operaattori lähettävät ja ottavat vastaan mobiilidataa. Ohjelman saa helposti kännykkän WAP-selaimella (wap.jbenchmark.com).

Hirveän suuria johtopäätöksiä tuloksista ei varmaankaan voi vetää. Minua kiinnosti kokeilla tätä lähinnä siksi, että usein on mietityttänyt kuinka nopeasti mobiililaitteet pystyvät käsittelemään tietoa ja miten nopeutta voidaan hyödyntää sovelluksissa.

Pikakokeiluilla olen päässyt Nokia E70:llä Soneran UMTS-verkossa reiluun 350 kilobittiin sekunnissa sisäänpäin ja 100 kilobittiin sekunnissa ulospäin. Ajattelin kokeilla vielä toisillakin päätelaitteilla ja erityisesti HSDPA-malleilla DNA:n ja Elisan verkoissa.

JBenchmarkin sivuilla on myös muita Java-testiohjelmia 2D- ja 3D-grafiikan mittaukseen. Hieno ominaisuus on mahdollisuus lähettää tulokset verkkoon ja verrata niitä toisten käyttäjien tuloksiin samoilla ja eri laitteilla.

Tunnisteet: ,

lauantai, maaliskuu 10, 2007

Mobiilidata ei kiinnosta massoja

Viikon kiinnostavin mobiilimarkkinaan liittyvä uutinen (vaikka itse sanonkin) oli TKK:n COIN 2006--2007 -tutkimus, jonka tuloksia on julkisesti nähtävänä netissä. Katsokaa erityisesti PDF-kalvot Mobile Data Adoption in Finland 2005-2006 (Antero Kivi / TKK).

Niistä selviää, että viikoittain 3G-/GPRS-mobiilidataa käytti vasta 10,6 prosenttia kuluttaja- ja yritysliittymien käyttäjistä syyskuussa 2006. Ero vuoteen 2005 oli vain kolmisen prosenttiyksikköä. Toisaalta vuodessa tuli noin 100 000 edes satunnaista mobiilidatan käyttäjää lisää.

Mittauksen keskimääräiset tiedonsiirtomäärät viime vuonna näyttävät yllättävän alhaisilta, 0,29 Mt/viikko kuluttajaliittymillä ja 0,89 Mt yritysliittymillä, eli noin 1,16 ja 3,5 megatavua kuukaudessa. Tiedä sitten paljonko keskiarvo kertoo, jos osalla dataa ei liiku juuri yhtään ja vähemmistöllä vaikka kuinka paljon.

Toisaalta liikenteen kokonaismäärä lähes nelinkertaistui vuoden 2005 34 teratavusta, joten ne jotka mobiilidataa käyttävät, ovat lisänneet käyttöään tuntuvasti. Kenties tässä näkyvät kannettavat PC:t, joissa on integroitu tai PC-korttina asennettu 3G-yhteys?

Kytkykauppa siis uudisti laitekantaa, mutta jostain syystä suuri massa ei ole vielä innostunut dataominaisuuksista. Mahdollisuuksia ovat vaikka sähköpostit, pikaviestit, web-palvelut (kuten joukkoliikenteen aikataulut), mutta jokin taitaa vielä tökkiä. Datan hinta? Laitteiden käytettävyys? Palvelutarjonta?

TKK:n mittauksissa selvisi myös kiinnostavia seikkoja päälaitteista (otosmäärä: neljä miljoonaa mobiililiittymää). Päätelaitteiden ominaisuuksia syyskuussa 2006 / 2005:
 • Pakettidata (GPRS): 60% / 51%
 • EDGE: 25% / 11%
 • WCDMA (UMTS): 8% / 0,5%
 • HSDPA: 0,1% / 0%
 • WLAN: 2% / 0,7%
 • Java: 56% / 46%
 • Värinäyttö: ~58% / ~47%
 • Kamera: ~31% / ~19%

(Noin 10%:n osalta laitteista ominaisuuksia ei tunnistettu, joten virhemarginaali on leveä.)

Minulle pisti ensimmäiseksi silmään WLAN-päätelaitteiden vähäisyys siihen nähden, miten paljon niistä puhutaan. Java-tuen olisi voinut kuvitella olevan yleisimpikin. Mitä muuta kiinnostavaa voisi huomioida?

3G-päätelaitteiden lisääntyminen lienee suureksi osaksi kytkykaupan ansiosta, mutta kiinnostava kysymys on, milloin uudistunut laitekanta näkyy palveluiden käytössä?

Syksyllä kommentoin vuoden 2005 tuloksia TKK:n LEAD 2004--2005 -tutkimuksen pohjalta. Silloin Nokian markkinaosuudeksi Suomessa arvioitiin aktiivisista liittymistä 87 prosenttia. Myöhemmin sama arvio julkistetaan ymmärtääkseni viime syksyltä.

Tunnisteet: , ,

perjantai, maaliskuu 03, 2006

Elisa vs. Sonera datakisassa

Elisa siis julkisti eilen vastaavat mobiilidatapaketit kuin Saunalahti aiemmin. On ilo myöntää olleeni väärässä, kun pessimistisesti arvioin Saunalahden innovaatioiden vain syrjäytyvän Elisassa. Hinta- ja tuotetiedot ovat jo Elisan sivuilla.

Eihän 29,90 €/kk kiinteähintainen GPRS- ja UMTS-palvelu vielä kovin halpa ole, mutta se lienee riittävän halpa, jotta esimerkiksi kannettavalla etätöitä tekevä voi palvelun tositarpeeseen hankkia. 19,90 € maksava 128 kbit/s nopeuteen rajattu palvelu riittänee useimmille nykyisellä 3G-penetraatiolla ja 3G-verkkojen vähäisellä peitolla.

Eilen myös soitin TeliaSoneralle ja kyselin uutista varten, onko vastaavaa kuluttajapalvelua tulossa. Soneran johtaja ei heti sellaista luvannut. En tosin odottanutkaan, vaan halusin juttuun kilpailunäkökulman.

Kummankaan operaattorin edustajat eivät muuten halunneet kommentoida, kuinka paljon datakäyttöä heidän verkoisaan on. Jos datakäyttöä olisi kehuttavan paljon, siitä varmaan kerrottaisiin ja vielä tiedotettaisiinkin? En tiedä, joten tämä on spekulointia.

Tunnisteet: ,

lauantai, helmikuu 11, 2006

Sonera testaa UMTS-kapasiteettiaan

Sonera on avannut WAP-palvelussaan melko kattavan Torino 2006 -osion. Fiksu imagotemppu on se, että operaattori lupaa tarjota tiedonsiirron vain euron hinnalla viikossa kisojen ajan.

Minä nyt en urheilusta paljoakaan ymmärrä tai välitä, mutta sivuilla näyttää olevan kisatuloksia, taustatietoja ja Ylen videopätkiä. Tarjolla on sekä videokoosteita että Ylen suora lähetys.

Kaistalle tuleekin käyttöä, jos suuri joukko ihmisiä pienellä alueella innostuu seuraamaan kisoja vaikkapa kahvilassa tai lentoasemalla samaan aikaan.

Palvelu löytyy Soneran WAP-palvelun etusivulta (wap.surfport.fi) ja linkin saa halutessaan tekstiviestinä puhelimeen.


3GPP-videoiden bittivirta näyttää olevan noin 100 kbit/s ja resoluutio 176 x 144 pikseliä. Miksiköhän ei korkeampi? En tiedä onko klippi pakattu tällä laadulla, vai nouseeko bittivirta, jos verkko kestää. Missä on minun mobiililaajakaistani?!

Kuvasta saa selvää, mutta esimerkiksi urheilijoiden nimiä tai muita tekstejä ei erota. Puheesta saa hyvin selvää. Videoita voi katsella myös kokoruututilassa ainakin S60:n RealPlayerillä. Välillä videon katselu pätki 10-30s ajaksi ainakin Espoon nukkumalähiössä ja Helsingin Munkkivuoressa kokeillessa.

Yksi koukku on kuitenkin kampanjatarjoukseen jätetty. 1€ / viikko -hinta ei nimittäin koske Soneran Company Data -paketteja. Asiaa ei muistaakseni kerrottu lehdistötiedotteessa, joten useimmat lehdet ja web-palvelut uutisoivat vain euron hinnan. Hinnastossa tämä on tietty kerrottu.

Työsuhdeliittymään voi siis paukahtaa melkoinen datalasku, jos käyttäjällä ei ole datapakettia ja katsoo noita videoita vaikka 15 minuuttia päivässä kisojen ajan.

Tunnisteet: