[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, kesäkuu 10, 2007

Elektrobitin Linux-mobiilivempain

Suomalainen Elektrobit esitteli tällä viikolla Computex-messuilla Taipeissa MIMD-tuotettaan (Mobile Internet Multimedia Device). Se perustuu Intelin MID-alustaan ja Linuxiin, jota Engadget on hehkuttanut Intelin ja Microsoftin yhdessä kehittämän UMPC:n kilpailijaksi.

Soitin Prosessorin uutisen luettuani Elektrobitille, mutten saanut juuri lisätietoja irti enkä sitten tehnyt omaa juttua. Laitteen suunnittelupalveluista tosin kerrottiin neuvoteltavan jo useiden yritysten kanssa.

Intel on arvioinut, että alusta olisi valmis kaupallistamiseen ensi vuonna. Mahdollisia asiakkaita ovat kännyköiden ja PDA-laitteiden sopimusvalmistajat, brändinomistajat ynnämuut. Kuluttajahinnoista en ole vielä nähnyt arvioita. Rohkenen arvioida, että tuskin alle 500 euroon päästään.

Elektrobitin mallin speksejä ovat näillä näkymin 4,8 tuuman ja 1024 x 600 pikselin laajakuvanäyttö sekä monenlaiset verkkoyhteydet, kuten Bluetooth, HS(D)PA, WLAN ja WiMax (mobiiliversio, oletan) sekä GPS-paikannin. Se ei vielä selvinnyt, tulisivatko kaikki herkut yhteen malliin, vai ovatko nuo siis vain Intelin tarjoamat optiot.

Löysin myös messuvideon, jossa yhtä Intel MID:iä esitellään jonkun referenssimallin pohjalta. Siinä ei tosin näytä olevan näppäimistöä, joka taas näkyy Elektrobitin MIMD:n kuvassa.Päivitetty klo 13:21: Videon perusteella esiteltävä laite vaikuttaa multimedian toistossa tehokkaammalta kuin Nokian Internet Tablet 770 ja N800. Hienosti näyttää Youtubekin toimivan, ja ikkunaa pystyy vielä liikuttamaan samanaikaisesti.

Tällä hetkellä näitä miniläppäreiden ja PDA-laitteiden välimuotoja tuntuu nyt tulevan ulos eri ohjelmistoilla varustettuna vähän joka suunnasta, kuten aiemmin mainitut HTC Shift (UMPC) Palm Foleo.

On kiinnostavaa nähdä, muodostuuko näille oikeasti markkinarako kännyköiden ja kannettavien väliin. Hinnat ainakin alkuun hirvittävät.

Tunnisteet: , ,

perjantai, toukokuu 04, 2007

Puheohjaus käyttöliittymissä

Huomasin Christian Lindholmin blogimerkinnän perässä kiinnostavan linkin videoon, jossa näkyy ilmeisesti Intelin visio tulevaisuuden UMPC-laitteen käyttöliittymästä. Siinä laitetta ohjataan monissa tilanteissa puheohjauksella.Eikö tuo vaikuta aika hölmöltä? Puheohjausta demotaan näemmä tilanteissa, joissa ihmiset ovat yksin. En ihmettele, koska laitteille puhuminen muiden läsnäollessa tuntuisi epämiellyttävältä.

Kannattaa lukea myös se Christianin kirjoitus käyttöliittymistä, yhden käden käytettävyydestä, laitteen leveydestä ja siitä, missä menee puhelimen tai tietokoneen raja:

The Nokia N800 is 144mm long and 74.9 mmwide, hardly pocketably and hardly one-hand operatable. I really struggle with it.

With a thin device and good one-hand use grip. I think one could stretch to about 65mm x 120mm. One should be no more than 15mm thick.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, huhtikuu 11, 2007

Läppärin ja kännykän väliin on tunkua

Älypuhelin, multimediatietokone tai PDA ei korvaa täyttä kannettavaa PC:tä, mutta noiden väliin yritetään tunkea vielä yhtä laitekategoriaa, ultra-mobile PC:t.

Ero PDA:han tai vastaavaan laitteeseen on ainakin ehta Linux- tai Windows XP/Vista -käyttöjärjestelmä. Haittapuolena on melkoinen hinta-arvio: US€2000 (~1490 €).

Kiinnostavasti myös mobiililaitteiden valmistajat yrittävät tunkea markkinarakoon, kuten HTC. Se julkisti USA:ssa CTIA Wireless -tapahtumassa ensimmäiseksi UMPC:ksi kutsutun laitteensa. Se ei tosin taida olla Intelin ja Microsoftin virallisten speksien mukainen, mutta idea näyttää kummasti samalta.

Nämä kaiketi kilpailevat suoraan Nokia E90:n kanssa, joka on kännykäksi liian iso ja raskas. Nokian viesti on se, että kommunikaattori riittää usein kannettavan sijasta mukaan otettavaksi, vaikkei kannettavaa voikaan kokonaa korvata. Jotkut yritysjohtajat ovat tosin jo väittäneet toisin.

Näin konsultti- ja tutkimusyhtiö Strategy Analytics arvioi tuoreltaan HTC Shiftiä:
The Shift appears to be an exceptionally well crafted device that we see occupying a sweet spot in several important ways. This 3.5G device may not be the first UMPC to distance itself from the category’s strictly Intel, strictly WiFi ‘Origami’ origins, but it is graced by HTC’s exceptionally strong ties with both Microsoft and mobile operators, and will benefit from HTC’s formidable production scale economies and distribution network.
HTC julkisti 3GSM:ssä myös Advantage X7500:n, pykälää pienemmän laitteen, jossa on vielä Windows Mobile. Siinä on iso näyttö ja avautuva kansi, joka kiinnitetään toisessa asennossa magneetin avulla näppäimistöksi laitteelle. Hinta-arvio Eurooppaan on muistaakseni 1300 €.

Kumpaakaan en ole päässyt vielä kunnolla kokeilemaan, mutta välittömiä haluja ei ole syntynyt. Tässä painaa arkinen realismi tosin. En maksaisi läppärin hintaa mobiililaitteesta, eivätkä nämä kuitenkaan riittäisi korvaamaan läppäriä. Kenelle tällaiset sitten on suunnattu?

Ensivaikutelmia "läppäreiden haastajista":

Tunnisteet: , , ,