[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, kesäkuu 25, 2008

Symbian muuttuu avoimeksi ja keskittyy

Eilen Nokia sekä useat muut Symbianiin panostavat kännykkävalmistajat ja operaattorit kertoivat, että Symbian Limited -yhtiö siirtyy kokonaan Nokian omistukseen, ja Symbianista tulee useiden käyttöliittymien sijaan yksi alusta. Asiat on kerrotttu Nokian tiedotteissa ja suomeksi uutisissa.

Ensimmäinen tunne oli se, että nyt Symbianista tulee nykyistäkin vahvemmin Nokian alusta. Iltapäivällä katsoin webcastin tiedotustilaisuudesta ja sain käsityksen, että ainakin tässä vaiheessa Motorola ja Sony Ericsson, – nykyiset UIQ:n omistajat – sekä Samsung, Texas Instruments sekä NTT DoCoMo ja Vodafone pitävät siirtoa hyvänä. Symbian Foundationin nettisivuilla on lista mukaan ilmoittautuneista yrityksistä.

Nokian intressi on, että mahdollisimman moni laitevalmistaja ja operaattori tukee Symbiania. Muuten kilpailijat valitsevat Googlen Androidin tai Microsoftin Windws Mobilen. Nokia ei voi siis kaapata kehitystä kokonaan omiin käsiinsä, vaikka Symbianin työntekijöistä tulee siis Nokian työtekijöitä.

Käsitin tulevaisuuden olevan sellainen, että Symbianin kehitys keskittyy Symbian Foundationiin, joka on kenelle tahansa avoin ja voittoa tavoittelematon säätiö. Jäsenyys maksaa US$1500 vuodessa. Jäsenyyttä ei vaadita Symbian-softakehittäjiltä.

Iso muutos on se, että laitekohtaiset lisenssit (nykyisin US$2,5-5 per laite) poistuvat. Tämä on vahva strateginen isku Googlen Androidia ja Windows Mobilea vastaan. Androidin etuna on pidetty sitä, ettei lisenssimaksuja peritä. Microsoftille taas on mennyt US$14 jokaisesta myydystä Windows Mobile -laitteesta Strategy Analytics -tutkimusyhtiön mukaan.

Lisenssimaksujen poistuminen on vshvasti Nokian etu, koska se toimittaa eniten Symbian-laitteita.

Muutos johtanee siihen, että Symbianin langat ovat nykyistäkin vahvemmin Nokian käsissä. Devices-yksikön johtaja Kai Öistämö vakuutteli moneen kertaan tiedotustilaisuudessa, että nykyiset S60 3rd Edition -sovellukset ovat eteenpäin yhteensopivia tulevan Symbian Foudation -pohjaisen alustan kanssa.

Microsoft on menossa samaan suuntaan Windows Mobilessa siltä osin, että se yrittää viimein luopua useista käyttöliittymäversioista tulevissa versioissaaan – mahdollisesti jo Windows Mobile 7:ssä ensi vuonna.

Vodafonen johtaja Guido Arnone sanoi tiedotustilaisuudessa, että operaattorin kannalta ongelma on tuettavien alustojen suuri määrä. Vodafonella niitä oli enimmillään yli 70. Tähän ilmeisesti saadaan helpotusta Symbianin osalta. Muutenhan alustojen hajaantuminen näyttää jatkuvan.

Kiinnostavaa on nähdä, tuodaanko uuteen avoimeen Symbianiin myös jotain UIQ:sta ja Japanissa käytetystä MOAP(S):stä, vai tarkoittaako julkistus käytännössä sitä, että muut käyttöliittymät kuin S60 vain heitetään pois. Virallisesti viesti on se, että parhaat palat otetaan mukaan.

Tiedotustilaisuudessa sanottiin, että siirtymäaika vie pari vuotta. Motorolan johtaja Alan Mutricy totesi, että vielä ensi vuonna markkinoille tulee uusia UIQ-laitteita. Haasteellista on, jos vanha ja uusi malli elävät rinnakkain vuoteen 2010 asti. Liikkuva maali laitevalmistajille kahden vuoden ajaksi kuulostaa mahdottomalta yhtälöltä.

Nokian ja Symbianin johtajat kehuivat tiedotustilaisuudessa, että Symbianiin panostavia softakehittäjiä on jo neljä miljoonaa. Sitä ei täsmennetty, miten tämä on laskettu. Jää nähtäväksi, auttaako kehityksen keskittyminen S60:een tässä tavoitteessa, ja miten Symbianin muuttaminen avoimen Eclipse-lisenssin alaisuuteen vaikuttaa asiaan.

Kriitttisimmät ovat arvioineet, että tämä on Symbianin viimeinen puolustustaistelu ennen kuin Nokia vaihtaa älypuhelimissaan Linuxiin.

Yritin tiedotustilaisuuden Q&A:ssa saada läpi kysymykseni siitä, miten Symbian Foundation suhtautuu Trolltechin Qt-kehitysympäristöön. Siihen ei tullut vielä selkoa.

Tunnisteet: , , , ,

perjantai, lokakuu 19, 2007

Kosketusnäyttöiset käyttöliittymät

Kuluneen arkiviikon kiinnostava mobiilialustojen uutinen oli Motorolan ja Sony Ericssonin yhteistyö UIQ-alustan kehittämiseksi UIQ Technologyn yhteisomistajuuden kautta.

Motorola ja Sony Ericsson lähtevät kimppaan voidakseen kilpailla Nokian S60:n kanssa, mutta luulen tämän olevan vain eduksi koko Symbian-leirille. S60-kehittäjät kaipaaavat sparrausta, ja nyt sitä on toivottavasti tiedossa.

Minulla oli UIQ 3:een perustuva Sony Ericsson P1i testissä taannoin, eikä se huono ollut. En kuitenkaan pitänyt siitä, että kynää tarvitsee usein perustoiminnoissakin, jolloin menetetään yhden käden ote.

UIQ:n käyttöliittymä nojaa minusta edelleen liikaa kynällä tökkimiseen. SE P1i:n päävalikossakaan kaikki ei näy kerralla, vaan kynällä on tökittävä tietoa esille.

Saapa nähdä miten Nokia toteuttaa kosketusnäytön käytettävyyden S60 5:th Editiniossa, kuten sen nimeksi kuulemma tulee.Olen nähnyt vasta ensimmäisen videon, eikä siitä voi päätellä paljon. (Taloussanomat uutisoi, että uuden alustan nimeksi tulisi S65, mutta väärä tieto on jo korjattu.)

Minusta tämän hetken onnistunein kosketusnäytön toteutus on HTC Tytn II:ssa, jossa HTC:n sovelluksen kautta pääsee nopeasti käsiksi kaikkiin tärkeisiin toimintoihin parilla peukalon tökkäyksellä. Ja kirjoittamista varten on melko hyvä QWERTY. Kokeilkaa ihmeessä, jos laite tulee jossain vastaan.

Windows Mobile 6.0 Pron (aka Pocket PC:n) käyttöliittymä vaatii normaalisti kynän käyttämistä, mutta HTC:n käyttöliittymä tekee siitä tärkeimpien toimintojen osalta sormikäyttöisen. Tämä on hyvä.

Ja jos saisi edelleen valita parhaat palat sieltä sun täältä, web-selaimen käyttöliittymän ottaisin iPhonen Safarista. Sitä oli miellyttävä ja nopea käyttää.

Tunnisteet: , , ,

tiistai, heinäkuu 24, 2007

Fring saatavana uusille käyttiksille

Pitkään vain S60v3-laitteille tarjottu Fring on näemmä julkaistu myös UIQ3:lle ja kesäkuussa Windows Mobilelle.

UIQ3-versiota en löytänyt vielä Fringin omilta sivuilta, mutta sen saa ainakin My-Symbian.com:sta. Fringiä olen itse kokeillut S60:llä.

Uusi versio toimii käsittääkseni nyt kaikissa suht uusissa Sony Ericssonin älypuhelimissa, kuten P1 sekä vanhemmat M600 ja P990.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, kesäkuu 20, 2007

Älyttömät älypuhelimet vs. iPhone

Applen Steve Jobs on arvostellut nykyisiä älypuhelimia epävakaiksi, hankaliksi käyttää ja turvattomiksi. Apple iPhonen on määrä muuttaa tämä.

Miltä kilpailutilanne näyttää? En osaa yhtään sanoa, koska en juuri vietä aikaa Yhdysvalloissa. Kansainvälisesti ajatellen All About Symbian on tehnyt kiinnostavan taulukkovertailun tarjonnasta ominaisuuksineen.

Mukana ovat Nokia E61i ja N95, Palm Treo 750 ja Sony Ericsson M600i.

Arviot iPhonen menekistä kiihtyvät, kun lanseeraus USA:ssa lähenee. On ainakin ihailtava, miten paljon Apple onnistuu haalimaan ilmaista media-aikaa. Onko yksikään perinteinen kännykkävalmistaja pystynyt koskaan samaan?

Tietenkään arviot eivät ole vain myönteisiä. Tutkimusyhtiö IDC on arvioinut, että iPhonen menekkiä rajoittanevat erityisesti laitteen kalleus ja riippuvaisuus yhdestä operaattorista.

Tunnisteet: , , , , ,

lauantai, toukokuu 12, 2007

Sony Ericsson P1i -vaikutelmia

Sony Ericsson P800 teki aikoinaan vaikutuksen. SE onnistui yhdistämään puhelimen ja PDA:n toiminnot houkuttelevassa koossa. Laite tuntui myös silloisia S60-malleja tehokkaammilta.

Sen jälkeen seurasi P900i, joka oli pieni päivitys. Lopulta tuli P990i, joka tuntui edelleen liian pieneltä päivitykseltä. Laitteeseen saatiin UMTS ja WLAN, mutta aika myöhään ja isossa koossa.

Pahoin pelkään, ettei myöskään tällä viikolla julkistettu P1i tulee enää ajoissa. SE on ottanut opiksi P900:stä. Laite on huomattavasti ohuempi, pienempi ja nätimpi. Ei se silti kovin pieni ole.

Silti ihmettelen 700 € hinta-arviota Suomeen ilman HSDPA-tukea tai muita isoja uudistuksia. Ilmeisesti pienempi valmistaja ei pysty painamaan älypuhelimen hintaa yhtä alas kuin suurempien volyymien Nokia.

Ääkkösiä ei ole, koska SE suosii kansainvälistä mallia kustannussyistä. Se on ymmärrettävää, mutta kirjoitustuntumassa ä:n hakeminen a:n alta tai ö:n hakeminen o:n alta ei ole sama asia kuin oma näppäin.

Olen myös vähän huolissani UIQ:n kehityksestä. Keskiviikkona onnistuin avamaan pikaisesti näprätessä web-selaimen, mutta en onnistunut palaamaan päävalikkoon. Mitään siihen viittaavaa toimintoa en löytänyt. Kenties olen liiaksi tottunut S60:een ja Windows Mobileen, kun niiden kanssa uusikin laite avautuu välittömästi.

Älkää uskoko vain minua. Netistä näyttää löytyvän monia P1i:n previkoita.

Toivon, että pääsen P1i:een sisälle, kunhan saan sen kunnolla kokeiluun. Kosketusnäytössä on etunsa, ja olen ymmärtänyt, että vankka joukko P8xx- ja P9xx-käyttäjiä harkitsee siiirtymistä uuteen malliin.

Tunnisteet: ,

torstai, toukokuu 03, 2007

Samsungilta taas S60-älypuhelin

Huomasin tänään, että Samsung oli julkistanut uuden Symbian-älypuhelimen. Se perustuu S60-alustaan, ja on Samsungin toinen S60-malli.

"We are happy to introduce our new Symbian OS based smartphone SGH-i400 which follows the earlier release of SGH-i520, the first Symbian OS smartphone. We can provide a convenient mobile phone experience for our users by adopting Symbian OS and S60", johtaja S.P. Yoon Samsungilta kehuu Symbianin tiedotteessa.

Samsung näyttää keskittyvän älypuhelintarjonnassaan Windows Mobileen. Markkinoilla ovat esimerkiksi sähköpostikäyttöön suunnatut SGH-i320 ja SGH-i600 sekä musiikkipuhelimeksi suunnattu SGH-i310.

Tänään vahvistui myös, että i600:lle tarjotaan maksutta Windows Mobile 6.0 -päivitys. Se tuo uudistuksia erityisesti MS Exchange 2007:ää ajatellen.

Isoimmista valmistajista Motorola ja Samsung näyttävät valinneen yrityslaitteissa Windows Mobilen ja kuluttajalaitteissa "dummyt" tai Symbianin. Tosin nykyisin myös dummyihin on saatu paremmat selaimet, sähköpostit, RSS-lukijat ja muita ominaisuuksia.

Sony Ericsson keskittyy Symbianiin, mutta laitteita on tullut aika vähän. Ymmärtääkseni syynä ovat aikalailla kehityskustannukset. Sony Ericsson yrittää kehittää UIQ-alustan laitteita.

Mitä luulette, onnistuuko Nokia vielä vakuuttamaan kilpailijansa siitä, että niiden kannattaa tuoda markkinoille S60-laitteita?

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, maaliskuu 14, 2007

Sähköpostiasetusten helppoudesta

Jokunen päivä sitten Strategy Analytics tiedotti käytettävyyslabransa selvityksestä, jossa kokeiltiin POP3-postilaatikon luomisen helpoutta Blackberry Internet Servicen, Outlook Mobilen, S60 3.0:n ja UIQ 3.0:n postiasetusten kanssa.

SA:n testiryhmän mielestä parhaiten suoriutui Outlook Mobile, jonka avulla kaikki saivat luotua postilaatikon. Windows Mobile oli testaajien mielestä helppokäyttöisin ja nopein (sähköpostilaitteena). Toiseksi parhaiten suoriutui S60, kolmanneksi UIQ ja heikoimmin Blackberry.

S60-postiohjelma ja Outlook Mobile saivat kehuja "wizardista", joka opastaa postilaatikon luomisessa.

Mitä ihmettä, eikö Blackberryn pitänyt olla helppokäyttöisyyden
perikuva? Blackberrystä sanotaan:

"None of the participants were able to setup an email account on the BlackBerry device without assistance. Every participant felt it was counterintuitive to be required to access the web browser in order to setup a new email account."

Testatut laitteet olivat BlackBerry Pearl, Nokia E61, T-Mobile Dash (aka HTC Excalibur) ja Sony Ericsson P990. Testiryhmässä oli 16 käyttäjää.

Kysyin jälkikäteen kommentteja S60:stä. Se sai kehuja vaihe vaiheelta opastavasta postilaatikon määrittämisestä ("wizard"), mutta sen sijaan kritiikkiä tuli asetusten löytämisestä ja termistä "mailbox", joka sekoitettiin kännykkäoperaattorin viestipalveluun ja puhepostiin (voicemail?).

Minä olen saanut postilaatikot helposti luotua niin S60-, UIQ- kuin Windows Mobile -laitteissa, mutta olen myös auttanut asetukset monien kavereiden ja tuttavien laitteisiin. Eniten vaikeuksia tuntuu olevan hahmottaa, mitä kuuluisi laittaa saapuviin (incoming) ja lähteviin (outbox, SMTP) palvelinasetuksiin.

Eniten minulla on ollut vaikeuksia SMTP-asetusten kanssa, koska ne määritetään yleensä postilaatikkokohtaisesti, vaikka todellinen tarve vaatisi yhteysosoitekohtaista määrittelyä. Pikaratkaisuna olen käyttänyt Gmailin SMTP-palvelinta, joka toimii eri verkoista (käyttäjätunnuksella ja salasanalla autentikoituimalla).

* * *

Mitenköhän muuten nykyisin on, jos vaikkapa tavis tai yrittäjä kävelee satunnaiseen kännykkäoperaattorin kauppaan, onko myyjällä aikaa, halua ja osaamista neuvoa sähköpostilaatikon luomisen kanssa? Tällaista olisi varmaan syytä ihan empiirisesti kokeilla. Vai autetaanko vain operaattorien omien palveluiden kanssa?


Tai jos tavis kysyy, saanko tavallisen kotipostilaatikkoni kännykkään, yritetäänkö hänelle väkisin myydä joku erillinen kännykkäsöhköposti ja siihen uusi osoite (tyyliin 0401234567@pp7.inet.fi)?

* * *
Vähän aihetta sivuten, Microsoftin Mobile Dayssä esiteltiin tänään uutta Outlook Mobilea Windows Mobilea 6.0:ssa, yhteistyössä Exchange 2007:n kanssa. Siellä tuli esille hienolta vaikuttavia juttuja, joita en ole vielä Symbian-ratkaisuissa nähnyt.

Uutta minulle olivat ainakin viestien "liputtaminen" (flag) palvelimelle (esimerkiksi "tärkeät"), Out of office -viestin asettaminen etänä, jaettujen kalenteiden kontaktien varaukset ("onko Kari vapaa huomenna klo 13:00-13:30?"), vanhojen viestien haku palvelimelta (esimerkiksi lähettäjän, vastaanottajan tai aiheen perusteella) ja tuhottujen viestien siivoaminen.

Tunnisteet: , , ,

tiistai, marraskuu 14, 2006

Symbian-tilannekatsaus

Tommi vinkkasi S60-softablogissa Symbian-tilannekatsaukseen, jossa kommentoidaan Sony Ericsson UIQ-alustan ostamista.

Kirjoittaja näyttää lähtevän siitä, että älypuhelinten kolme pääalustaa ovat seuraavat:

With the UIQ acquisition, three of the top mobile phone companies now have their own operating system layers -- Nokia with S60, SonyEricsson with UIQ, and Motorola with whatever it's building on top of Linux.
Kirjoittajan näkökulma on hyvin eurooppalainen. USA:ssa Windows Mobile on edelleen isompi tekijä kuin Symbian, ja Motorolalla ja Samsungilla on useitakin WM5-laitteita markkinoilla. Motorola ainakin on viestinyt keskittyvänsä yrityslaitteissa Microsoftin käyttöjärjestelmään.

Lisäksi voisi muistuttaa, että ainakin IDC:n mukaan esimerkiksi HTC:n Windows Mobile -laitteita on myyty tänä vuonna Euroopassa enemmän kuin vaikkapa Sony Ericssonin UIQ-laitteita.

Linuxia taas ei voine nähdä mobiililaitteissa yhtenäiseksi alustaksi, kun tarjolla on vasta eri valmistajien erinäisiä toteutuksia. Toisaalta Linuxista kännyköistä on käyty kiinnostavaa dialogia viimeaikoina.

Tunnisteet: ,

perjantai, elokuu 25, 2006

Miksi mobiilisoftaa ei osteta?

(Päivitetty 26.8.2006 klo 21:45. Korjasin muutamat typot.)

Otsikon väite on harkittu kärjistys. Se on kuitenkin etenkin Symbian-kehittäjien keskusteluissa yleinen aihe. Eseries-blogin kirjoitus pisti miettimään asiaa.

Sharewaren ja muiden pikkusoftien kehittäjät ihmettelevät, että vaikka Symbian-laitteita myydään paljon, ohjelmat eivät käy kovin hyvin kaupaksi vieläkään.

Minulla ei ole sen suurempaa viisautta asiasta, mutta muutamia havaintoja olen tehnyt:
 • Ohjelmien laatu heittelee. Kännykkäsofta saattaa maksaa 5-20 euroa, mutta ilmaiseksi voi olla tarjolla parempi.
 • Usein kaupallisten ja maksullisten ohjelmien laatutestaus on jätetty kokonaan tekemättä. Ohjelma saattaa maksaa 20 euroa, mutta edes perustoiminnot eivät toimi ilmoitetuissa laitteissa.
 • Ohjelmien ja pelien käyttöikä on lyhyt. Jos laitetta vaihtaa usein, softat eivät pysy mukana. Useimmat ohjelmat on lukittu IMEI-koodilla.
 • Maksutavat ovat rajallisia. Monet ohjelmat saa hankittua vain luottokortilla, joilla maksaminen ei taas ole yleensä nuorille mahdollista. He olisivat alkuvaiheessa muuten otollisin asiakaskunta.
 • Operaattoreiden kaupoissa on hyvin rajalliset valikoimat, jotka päivittyvät jopa kuukausien viiveellä uusille laitteille, kuten vaikkapa nyt S60 3rd Editionille tai UIQ 3.x:lle.
 • Warettaminen ja kräkkääminen ovat monesti helpompaa kuin ostaminen. Helpompi ostaminen voisi nostaa laittoman hankkimisen kynnystä.
 • Moni voisi hyödyntää esimerkiksi Autolockia ja muita hyödyllisiä ohjelmia, mutta tavis ei osaa kuvitellakaan, että kännykkään voisi asentaa tietokoneen tapaan ohjelmia.
 • Asentaminen tietokoneen kautta on hankalaa, jos käyttäjä ei hallitse tietotekniikkaa. Asennusapua ei ole helposti saatavana. Kuinka moni esimerkiksi operaattorin kauppa avustaa?
Minä olen ostanut muistaakseni noin 10 ohjelmaa S60:lle ja Windows Mobilelle (Pocket PC:lle). Kaikki ovat tulleet enemmän tai vähemmän työkäyttöön.

Aiemmin ostin esimerkiksi ruutukaapparit, mutta nykyisin nekin saa ilmaiseksi parempina.

En keksi tällä hetkellä montaakaan softaa, josta maksaisin omalla rahalla. Navigaattori ja muutamat pelit ovat edelliset hankintani.

Tunnisteet: ,

perjantai, elokuu 18, 2006

Motorolan älypuhelimet

Motorolan menestys älypuhelimissa on ollut lähinnä kehnoa. Se on yrittänyt niin Linuxin, Symbianin kuin Windows Mobilen kanssa, muttei ole halunnut tai onnistunut luomaan Nokian tapaan massamarkkinaa ja aktiivista softakehityksen "ekosysteemiä" näiden ympärille.

Windows Mobile -fanisaitti
msmobiles.com tilittää Motorola Q:ta epäonnistuneeksi niin arvosteluiden kuin myynnin kannalta. En ole nähnyt arvioida myyntiluvuista, mutta ainakaan Moto ei ole niitä vielä kehunut.

Sekavaa on se, ettei Motorolasta saa selkoa, mihin alustaan se aikoo panostaa. Viimeksi LinuxWorldissä se ilmoitti tuovansa Linuxin massamarkkinoille, mutta kyse ei ollut älypuhelimista, vaan nimenomaan Linuxin käyttämisestä peruskännyköiden alustana.

Kiinassa Motorola on saanut kaupaksi Symbian-/UIQ-pohjaisia kännyköitä, koska kosketusnäyttö ilmeisesti toimii hyvin kiinan kielten kanssa. En tunne kieliä, joten en osaa arvioida mihin väite perustuu.

Motorola on ilmoittanut uskovansa Windows Mobileen yrityskäytössä. Saa nähdä, onnistuuko se tuomaan Q:sta GSM- ja UMTS-version ajallaan Eurooppaan. Aiemmin älypuhelimet Motorola MPx ja Mpx100 peruttiin vähin äänin kokonaan, ja Mpx200 oli hidas ja epävakaa. Mpx220 oli selvä paranus, mutta tullessaan jo selvästi jäljessä ajastaan ja siten liian kallis.

Tai kenties Motorola menestyy vain näteillä ja ohuilla kännyköillä, jotka eivät kilpaile teknisten ominaisuuksien listoilla? Puhelut ja tekstiviestit riittävät monille, ja USA:ssa ilmeisesti näillä kaulalla roikutettavilla pikapuhemöläyttimillä nuorison käytössä.

Tunnisteet:

tiistai, huhtikuu 11, 2006

Putty myös S60 3rd Editionille

All About Symbian vinkkaa Puttyn päivittyneen (S60 ja S80). UIQ-versio (Motorolan ja Sony Ericssonin Symbian-puhelimiin) laahaa edelleen perässä kehityksessä.

Kiinnostavaa on huomata, että kehittäjät lupaavat softan toimivan myös S60 3rd Editionissa. Olisi kiva nähdä, miten erilaiset käyttöliittymät ja resoluutiot (240 x 320, 320 x 240 ja 352 x 416) on saatu hallittua. Skaalautuvuus eri resoluutioihin lienee uuden S60:n isoimpia uudistuksia ja haasteita softakehittäjille.

See into S60 -blogissa on listattu muutama muukin uuden S60-version kanssa yhteensopiva softa.

Tunnisteet:

torstai, maaliskuu 16, 2006

S60 3rd Edition -softat

S60-blogien puolella on Tommin kirjoitus ja keskustelua uusimman S60-version softatarjonnasta, tai sen puuttumisesta. Kuten täälläkin on aiemmin keskusteltu, uusi S60-versio vaatii uudet versiot ohjelmista.

Unfortunately, there are not too many 3rd party applications available for S60 3rd Edition yet. And the old S60 applications, as such, do not work in S60 3rd Edition.

Houston, we have a problem.


Vielä on vaikea arvioida miten nopeasti softakehittäjät kääntävät ohjelmansa uudelle alustalle (Symbian v9.1 / S60 3rd Edition).

S60 3rd Editioniin perustuvia puhelimia ovat Nokia 3250, N71, N80, N91, N92, E60, E61, E70 ja oletettavasti myös kaikki tulevat mallit. Samoiten Symbian v9 -puhelimia (UIQ 3.0) ovat myös Sony Ericssonin M600 ja P990.

Tunnisteet:

keskiviikko, maaliskuu 01, 2006

Cybershot-kamerapuhelin vakuutti

Sony Ericssonin ensimmäisen Cybershot-kamerapuhelimen K800:n julkistus on mielenkiintoinen tapaus. Sen edeltäjä K750i on ollut yksi parhaimpia, monien mielestä paras, puhelinkamera tai kamerapuhelin tähän asti, vaikka kokoa on vain tavallisen puhelimen verran.

Puhelinta on verrattu Nokia N90:een, joka on huomattavasti kookkaampi ja raskaampi. Omien kokemusteni perusteella molemmat onnistuvat välillä kuvissa paremmin, esimerkiksi valaistuksesta ja muista olosuhteista riippuen. K750:n koko on koonsa ja käytettävyytensä puolesta kätevämpi. K800 on vähän isompi, muttei kovin paljon.

Ensivaikutelma K800:sta oli hyvä Kameratilassa kuvaaminen tuntuu digikameralta, ja uuden kuvan ottaminen ja kuvausasetusten vaihtaminen onnistuvat nopeasti.

Sonyn ja Sony Ericssonin lupaukset aidon digibkameran kuvanlaadusta ovat kovat, ja kun tällasita sanoo, voi olla varma, että arviointi tulee olemaan tiukkaa.

Optista zoomia ei K800:ssa vielä ole, joten vielä tällä julkistuksella Euroopan vuoden 2006 kamerapuhelinten kärkisijaa ei välttämättä saavuteta.

Kuvasssa K800 kuvaustilassa Markus Nummisalon käsissä.

K800:n ja muiden uusien puhelinten ohella näpräsin nopeasti M600:aa ja P990:aa, joissa molemmissa on siis uusi UIQ 3.0 -ohjelmistoalusta. Siinä ilahduttivat aiempaa parempi "yhden käden käytön" toiminnot ja erityisesti päävalikon Today-näkymä.

Viidessä minuutissa ei tietenkään saa kunnolla kuvaa käytettävyydestä ja ominaisuuksista, joten mielipiteet uutukaisista muodostan saatuani näitä pidemmäksi aikaa omiin käsiin.

Tunnisteet:

perjantai, helmikuu 24, 2006

Artikkeli SE:n UIQ-puhelimista

Otetaan vielä kiinnostava linkkipoiminta. All About Symbian on julkaissut spekulatiivisen artikkelin SE:n UIQ-puhelimista. Siinä arvioidaan, että kun Sony Ericsson on nyt julkistanut valikoimiinsa musiikkiin ja mobiilisähköpostiin erikoistuneet mallit, seuraavaksi seuraisi kameramalli.

On kiinnostavaa, että kun Sony Ericssonilla oli aiemmin Symbian-käyttöjärjestelmä vain P-sarjan huippumalleissa, nyt näitä näyttää tulevan enemmänkin ja alempiin hintaluokkiin. Ehkä se kertoo, että Symbian-puhelimia pystytään valmistamaan edullisemmin massamarkinoita varten.

Tunnisteet:

tiistai, helmikuu 07, 2006

Sony Ericsson M600: ilman kameraa ja WLAN:ia

Sony Ericsson julkisti eilen uuden Symbian 9.1 -puhelimensa. SE M600i näyttää näyttää pressikuvassa vähän saippuarasialta, mutta ohut 15 millin runko kuulostaa lupaavalta. Ja ulkohäköhän selviää oikeasti vasta luonnossa. UMTS on sentään mukana, mutta mihin jäi WLAN? Tuote on selkeästi profiloitu ammattikäyttöön, joten tämän puuttuminen ihmetyttää. M600:n tärkeimmät speksit näkee kätevästi vaikka My-Symbianisata.

Toivottavasti M600 hinnoitellaan edulliseksi, koska muuten se ei varmaan pysty aggressiivisesti kilpailemaan esimerkiksi Nokia E60:n Tai HTC Qtek 8300/8310:n kanssa. M600:ssa ei myöskään ole kameraa, jota SE perustelee yritysten toiveilla ja hinnan saamisella edullisemmaksi. Siinä missä P990 on luultavasti 800-900 euron tuote, M600:n kerrotaan jäävän keskihintaluokkaan.

SE vahvisti vaivihkaa P990:n viivästymisen. Sen piti alunperin tulla Q1/2006:n aikana, mutta nyt arvio on Q2. Syy ei selvinnyt, mutta joidenkin arvioiden mukaan Symbian 9:ään siirtyminen ei ole sujunut aivan aikataulussa. SymbianOnen haastattelussa SE:n tuotepäällikkö kertoo myöhästymisen johtuvan siitä, että operaattorit haluavat M600:n saatavilla nopeammin.
"The P990 remains an important flagship product for Sony Ericsson," explained Oskar. "But we are getting strong operator interest in the M600. As a result we have accelerated development of the M600 and changed the timing of the P990's introduction, to ensure both phones get to market as early as possible. One of the strengths of the UIQ platform is that it has allowed us to engineer this new phone quickly to respond to operator enthusiasm."
Ilmeisesti SE:n pieni koko vaikuttaa sen verran, ettei se pysty puskemaan useampaa Symbian-tuotetta lyhyellä aikavälillä markkinoille. Tämä kenties selittää, miksi Symbian-luureja on ollut valikoimissa vähemmän kuin etenkin Nokialla.

Tunnisteet:

maanantai, lokakuu 10, 2005

SE P990 tulee viimein

(Päivitetty 11.10.2005 klo 10:24: korjasin UIQ-versionumeron ja lisäsin kuvan.)

Ehdin vasta vilkaista tiedotteen Sony Ericsson P990:sta otsikkotasolla:
 • UMTS
 • WLAN (802.11b)
 • Symbian 9.1 ja UIQ 3.0
 • 2 Mpix kamera
 • 2,8" QVGA-näyttö
 • Avautuva QWERTY
 • 80 Mt sisäistä muistia, mukana 64 Mt MemoryStick Duo Pro -kortti
 • Mitat: 114 x 57 x 25 mm, massa 155 g.

Tunnisteet:

tiistai, huhtikuu 26, 2005

Motorola MPx dumpataan & muut yrityspuhelimet

Motorolan tiedottajat ovat äskettäin virallisesti myöntäneet (esimerkiksi tässä yhteydessä), että WLAN-älypuhelin MPx vedetään pois myynnistä. Ei se ehtinytkään tulla markkinoille kuin jossain Aasiassa, ilmeisesti Malesiassa.

MPx valui vastoinkäymisten kautta hautaan, sillä puhelin julkistettiin jo helmikuussa 2004, ja sen piti tulla myyntiin vuoden puolivälissä tai syksyllä. Kokeilin puhelinta MS TechEdissä Amsterdamissa kesäkuussa 2004, ja silloin se oli vielä täysin epätoimiva ja raakile. Puhelin näyttää hyvältä pressikuvissa, muttei toiminut ollenkaan kädessä pidettynä.

* * *

Yrityspuhelinten markkinoille pääseminen ei näytä muutenkaan helpolta. Ajattelin käydä tilanteen yleisesti läpi, kommentoikaa, jos jos olette eri mieltä tai unohdan jonkun.

HP haluaa tosissaan älypuhelinmarkkinoille, koska pelkkien PDA-laitteiden kysyntä on useimpien ennusteiden mukaan laskussa. HP hallitsee sekä operaattori-, palvelin- että verkkokenttää, ja yhtiöllä on paljon rahaa käytettävissä, joten sillä on hyvät mahdollisuudet onnistumiseen. Toistaiseksi iPAQ h6315/h6340 eivät ole onnistuneet vakuuttamaan puhelimina, eikä HP itsekään tiedä myydäkö niitä puhelimena vai PDA:na. Seuraaja h6500 Mobile Messenger on viivästynyt tänä keväänä pariin otteeseen, mutta vaikuttaa lupaavalta pikakokeilujeni perusteella. HP aikoo tarjota sille esimerkiksi salatut etäyhteydet, push-sähköpostin ja muita yrityspalveluita.

HTC on taiwanilainen Windows Mobile -laitteiden sopimusvalmistaja, jolta näyttää tulevan teknisesti edistyneimmät päätelaitteet. Niiden myynti on isojen operaattoreiden (Orange, T-Mobile ja Vodafone) hallussa, mutta esimerkiksi Suomessa Qtek-tuotemerkki ei ole vielä kovin tunnettu. Etu näissä laitteissa on raaka laskentateho, hyvät näytöt (esimerkiksi VGA, 640 x 480) ja hyvä muisti- ja lisälaitteiden liitäntätuki, esimerkiksi Bluetooth, CF I/II ja SDIO.

PalmOne on selvä älypuhelinten markkinajohtaja USA:ssa. Treo 600 ja 650 ovat teknisesti toimivia ja helppokäyttöisiä, ja niitä voi käyttää perinteisen puhelimen tapaan yhdellä kädellä. Tätä etua ei ole Pocket PC -pohjaisilla laitteilla, kuten HP:n iPAQit. Haasteena on, ettei Palm OS tue vieläkään kunnolla moniajoa, joten Treot ovat enemmän muistikirjoja kuin tietokoneita. Palmilta puuttuu myös WLAN-älypuhelin.

Samsungilla ei ole käytännössä yrityspuhelimia lainkaan. Älypuhelimista on heilläkin puhuttu, mutta puheita on riittänyt jo monta vuotta. Samsung on vahva kuluttajabrändinä.

Siemensillä on esimerkiksi QWERTY-puhelin SK65 ja muutama muu ammattimalli, mutta ne eivät ole saaneet älypuhelintarjontaansa käyntiin. Siemens SX1 jäi toistaiseksi ainoaksi Symbian-puhelimeksi, ja Pocket PC -pohjaiset SX45 ja SX65 ovat olleet vaisusti myynnissä USA:ssa. Siemensin matkapuhelinyksikön tulevaisuuden pitäisi ratketa ennen kuin sieltä kannattaa odottaa innovatiivisia tai rohkeita julkistuksia.

Sony Ericsson P800, P900 ja P910 ovat myyneet hyvin ja ovat toimivia tuotteita. Toivottavasti yhtiö saa jatkettua tuotelinjaa lähitulevaisuudessa. Työnimi P1000:sta on huhuttu, mutta toistaiseksi SE:ltä on vastattu kyselijöille, ettei päivitystä tai seuraajaa luultavasti nähdä enää tänä vuonna. Huhujen mukaan P1000 olisi ollut edelleen UIQ-malli, mutta uudella käyttöjärjestelmäversiolla ja WLAN-tuella.

Nokialla on jalka pisimmällä yritysten ovenraoissa. Messenger-puhelimet (68xx-sarja) ja kommunikaattorit (9300/9500) ovat ymmärtääkseni käyneet hyvin kaupaksi, sillä ES-yksikkö kasvoi Q1/05:llä (tammi-maaliskuussa) 67% vuoden takaiseen verrattuna. Tappio tippui lähelle nollarajaa.

Nokialta on huhujen mukaan tulossa 6830, joka toisi Messenger-kategoriaan 3G- ja WLAN-verkkojen tuen, Series 60 -ohjelmiston, kosketusnäytön ja kynän tuen ynnämuita uudistuksia. Se muistuttaisi siis konseptiltaan sitä mitä Motorola yritti MPx:n kanssa.

* * *

Yhteistä kaikille Symbian-valmistajille ovat ongelmat Windowsin kanssa. PC Suitet ovat hankalakäyttöisiä, eikä palvelinpuolella taas tarjota tukea esimerkiksi Microsoftin VPN-toteutukselle. ActiveSync-tuen tuominen Symbianiin voi korjata tämän tilanteen. Pientä parannusta on tapahtunut myös PC Suite -pakettien helppokäyttöisyydessä ja vakaudessa.

Wodows Mobile -valmistajilla ongelmana on laitteiden kalleus ja se, ettei Pocket PC:tä ole vielä onnistuttu oikein sovittamaan puhelinkäyttöön. Microsoft päivittää Windows Mobilea yllättävän laiskasti. Esimerkiksi puhelintoiminnot, MMS- ja SMS-viestisovellukset ja Pocket Internet Explorer ovat vielä kaukana perässä Symbian-valmistajien vastaavista (nimim. "Operaa Pocket PC:lle odottava").

Tunnisteet:

tiistai, huhtikuu 19, 2005

Handango palkitsee parhaat softat

Moni alan lehti ja verkkokauppa järjestää vuosittaisen äänestyksen, jossa valitaan vuoden parhaat softat, laitteet, laajennukset tai parhaat tuotteet. Nimekkäimpiä näistä on Handangon Champion Awards. Edustettuna ovat suosituimmat alustat ja käyttöjärjestelmät: BlackBerry, Palm OS, Series 60, UIQ ja Windows Mobile (Pocket PC ja SmartPhone).

Handango julkisti äskettäin yleisöäänestyksen pohjalta finalistit, joista alan harrastajista ja ammattilaisista koostuva raati valitsee voittajat. Voittajat saavat näkyvyyttä, ja kauppa saa toivottavasti asiakkaita.

Suomessa puuttuu edelleen se hyvä mobiilipeli- ja softakauppa, tai ainakaan se ei markkinoi itseään näkyvästi.

Tunnisteet: ,

torstai, maaliskuu 31, 2005

Today-näkymät mobiililaitteissa

Minulle tärkeimpiä syitä PDA:n tai älypuhelimen käyttämiselle on kalenterin ja sähköpostin pitäminen ajan tasalla. Muistan vielä, kun aikoinaan yritin pitää menot ja muistettavat asiat järjestyksessä paperikalenterissa tai ulkomuistissa. Eihän siitä mitään tullut, koska kalenteri ei kulkenut aina mukana tai sitä ei tullut otettua esille. "Kyllä minä tämän muistan", jne. Peruspuhelimen kalenterikaan ei kokonaan ratkaissut asiaa, koska kalenteri piti erikseen kaivaa esille parin valikon takaa.

Nykyisin pidän parhaana ratkaisua, jossa mobiililaite muistuttaa uusista viesteistä, keskeneräisistä tehtävistä ja erityisesti seuraavista kalenterimerkinnöistä heti työpöydällä, Today- eli Tänään-näkymässä. Tämä on toteutettu nykyisissä käyttöliittymissä yllättävän huonosti.

Positiivinen pieni parannus onkin nähdä Nokia 6680:n hieman viilattu Series 60 -työpöytä. Päävalikkoon on tuotu valittavat pikalinkit ja ainakin seuraava kalenterimerkintä. Vaan en ainakaan keksi miten tähän saisi haettua myös uusimmat teksti- ja sähköpostiviestit tai useammankin kalenterimerkinnän.

Tämä hieman uudistettu Series 60 -valikko tulee ymmärtääkseni varsinaisesti Series 60 3rd Editionin ja Symbian 9.0:n myötä, joten 6680 lienee jonkinlainen evoluutiomainen kokeilu.

Informatiivisin ja ammattikäytössä toimivin on minusta Microsoftin Pocket PC:n ja SmartPhonen päävalikko ja työpöytä, joka näyttää oletusarvoisesti uusimmat kalenterimerkinnät, tehtävät, sähköpostiviestit, synkronoidut viestit ja SMS-viestit (puhelinmalleissa).

Silti monissa selkeästi ammattikäyttöön suunnatuissa laitteissa, kuten Nokian kommunikaattoreissa (Series 80), Sony Ericsson P900/P910:ssa (UIQ) tai PalmOne Treo 650:ssa (Palm OS 5.x) ei ole myöskään tällaista "dynaamista" Today-näkymää päävalikkona, joten niissä kalenteri, sähköpostit ja muut tärkeät tiedot on muistettava kaivaa erikseen esille. Olen huomannut, että aika moni kommunikaattorinkaan omistaja ei tämän takia muista käyttää sitä kalenteria, joka sinänsä on sovelluksena aivan toimiva.

Toki kaikille laitteille on saatavana kolmansien osapuolien laajennuksia, jotka hieman kurovat Microsoftin käyttöliittymien etumatkaa. Vaan enpä ole vielä nähnyt hyviä vaihtoehtoja ainakaan Series 80:lle tai Palm OS:lle. Otan mielelläni ehdotuksia vastaan. Niitä odotellessa pidän edelleen kiinni informatiivisesta Today-näkymästäni.

Push ja pull

Toinen tärkeä puoli käytettävyyttä ovat ajastuksen ja automaattisten hakujen toiminnot. Esimerkiksi uusimmissa Series 60 -versioissa voidaan sähköpostit tarkistaa ajastetusti halutuin väliajoin, mikä taas ei oletusarvoisesti onnistu kaikissa Windows Mobile -laitteissa. IMAP4- tai PO3P-postilaatikon tarkistaminen vaikkapa 30 minuutin välein arkisin klo 09.00-17.00 on melko kätevä ominaisuus.

Tunnisteet: