[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, marraskuu 24, 2008

Minulla on jo kännykkä-TV

Hesari uutisoi maanantaina, että DVB-H-tekniikan kännykkä-TV on jäänyt Suomessa alkutekijöihinsä. Lisäksi jutussa Digitan johto vakuuttaa, että neuvotteluita yhä käydään operaattoreiden ja TV-kanavien ja kanssa.

Minua Digitan ja operaattoreiden puuhastelut lähinnä huvittavat. Minulla on jo kännykkä-TV. Se toimii osoitteessa www.tvkaista.fi. Seuraan sitä Apple iPod touchilla ja tällä hetkellä myös Nokia 5800:lla. Kuvalla on kokoa 3,5 tuumaa, ja kuvanlaatu on yleensä hyvä. Tekstityksistä saa hyvin selvää. TVkaista on maksullinen internet-palvelu, joka toimii mobiililaitteessa ja PC:ssä.

Lisäksi katson TV-ohjelmia julkisena palveluna osoitteessa yle.mobi satunnaisesti.

Hesarin toimittaja epäilee uutiskommentissaan, ettei kaista riitä, jos kansa alkaa laajamittaisesti katsella TV-lähetyksiä 3G-verkoissa. En olisi vielä huolissani. Mobiililaitteella katselu on yleensä lyhytaikaista, siis uutisia tai lyhyitä pätkiä muuten. Ja siksihän operaattorilta ostetaan 10–30 €/kk maksava datapaketti, että datayhteyttä voi käyttää kelloa tai datalaskuria seuraamatta.

DVB-H-verkon etu on epäilemättä se, ettei kuvanlaatu riipu siitä, kuinka moni verkkoa käyttää. Ei se silti takaa hyvää laatua. Esimerkiksi kotonani Olarissa Espoossa ja työpaikallani Munkkivuoressa Helsingissä kuva pätkii ja kärsii pakkausvirheistä jatkuvasti Nokia N96:lla. Olen kokeillut tätä MTV3:lla ja Voice TV:llä, koska eihän siellä paljon muuta ole tarjolla.

Hulluinta on se, että Digita ja teleoperaattorit tuntuvat luulevan, että joku haluaisi maksaa tavallisten TV-ohjelmien katsomisesta uudelleen. En voi tajuta tätä. Jotta TV-ohjelmista maksetaan, pitää saada jotain arvokasta, kuten F1-kisat. Ja jos niistä maksetaan jo kotitelevisiossa, kännykkälähetyksen on kuuluttava samaan hintaan.

Omien kokemusteni perusteella uskon, että on demand -tyyppinen jakelu sopii paremmin mobiililaitteeseen. Näin esimerkiksi Nokian kannattaa panostaa esimerkiksi Video Center -sovellukseen ja yhteistyöhön Ylen Areenan ja BBC:n iPlayerin kaltaisten palveluiden kanssa.

Tunnisteet: , , , , ,

torstai, lokakuu 02, 2008

Kokeiltua: Nokia N96 ja Tvkaista.fi

Kännykkä-TV-tekniikka DVB-H ei ole Suomessa lähtenyt lentoon, kuten on tullut tässäkin blogissa todettua. Muutamat tänä vuonna Amsterdamin IBC-messuilla käyneet ovat sanoneet, että "se on kuollut". Rintama on hajonnut tekniikassa, ja loputkin tukijat tappelevat maksuista tai tekijänoikeuksista.

Suomessa paljon kiinnostavampi palvelu on joka tapauksessa TVkaista.fi, jota olen nyt vaivalloisesti päässyt kokeilemaan Nokia N96:n kanssa. Nyt seuraa siis nörttivaroitus, tämä ei ole aivan parin klikkauksen hommaa.

TVkaista.fi:stä saa siis suosikkinsa RSS-feedin kautta Nokia Video Centeriin (Videokeskus). Jonkinlaiset ohjeet löytyvät TVkaistan Jaiku-kanavalta. Sieltä saa siis linkin suosikkiohjelmiensa lataamiseksi Video Centeriin, jossa päivitysvälin pystyy ajastamaan.

Yksittäisten kanavien hakeminen taas onnistuu kanavafeedin lähdekoodista. Sieltä pitää siis klikata 'view source' selaimessa ja etsiä haluamansa kanavan tunnusnumero.

TVkaista.fi on jo julkaissut beta-version iPhone-sovelluksesta, ja kuten toimitusjohtaja kertoi, myös S60-versio on kehitteillä. Kuulemma iPhone-versio on jo toimivampi kuin Video Centerin kanssa nysvääminen, mutta en ole päässyt vielä kokeilemaan.
Toisaalta, jos ei jaksa säätää, tallennetut TV-ohjelmat voi vain kopioida kiintolevylle (sininen pallukkanappi TVkaistassa) striiminä "iTunes 300kbps" tai "TVkaista 2M" ja siirtää sitten puhelimeen.

Eri asia on, miten moni viitsii tihrustaa TV-ohjelmia pieneltä näytöltä. Apple iPhonen 3,5 tuumaa tuntuu jotenkin minimiltä. Ja sekin häviää läppärille, jos on sellainen matkassa mukana.

Video Center näyttää TVkaista.fi-videoiden koot väärin, noin 10-kertaisina. Helpoiten onnistuu omien suosikkien (Favourites) lataaminen, mutta myös yksittäiset kanavat pystyy syöttämään.

Kuvanlaatu Video Centerillä katsoessa on siedettävä iTunesille tarkoitetussa 300 kbit/s MPEG-4-striimissä. Tekstityksestä ei tosin saa aina selvää näin alhaisella bitratella.

Tunnisteet: , , ,