[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, joulukuu 07, 2008

Nokia 5800 voitti kosketuspuhelinten vertailun

Katsaus joulukuun ensimmäiseen viikkoon. MikroBitti vertaili kosketuskännykät ensimmäisten joukossa Suomessa, ja mukana olivat Apple iPhone, HTC Touch Pro, Nokia 5800 XpressMusic, Samsung TouchWiz ja Sony Ericsson Xperia X1. Jutusta selviää hyvin laitteiden markkinatilanne, joskin Samsung Omnia ei ollut harmillisesti ehtinyt mukaan.

Parhaiten testissä menestyivät Apple, Nokia ja Sony Ericsson. Nokia ylsi toimituksen valinnaksi ja sai kehuja ominaisuuksistaan ja käyttöliittymästään (jota kutsutaan virheelliseksi Series 60:ksi).

Käyttöliittymä saa jutussa kehuja, vaikka kuvien perusteella (esimerkiksi keskeneräisistä kuvakkeista päätellen) kyseessä näyttää olleen minunkin kokeilemani aika varhainen versio. Sen sijaan web-selaimen käytettävyyttä kritisoidaan, mistä olen samaa mieltä.

Apple taas saa miinusta App Store -rajoituksista ja operaattorilukituksista. Sony Ericssonissa näytön tarkkuus on etu, mutta joissain sovelluksissa myös tekee käytön hankalaksi. Ääkkösten hankala syöttäminen ihmetyttää, vaikka SE etukäteen kehui tekevänsä tämän mallikkaasti. Ilmeisesti kustomointi maksaisi liikaa.

HTC ei yllä kärkeen sormipohjaisen käytettävyyden heikkouden takia. Windows Mobile Professional (eli PocketPC) on yhä pohjimmiltaan se kynäohjattava alusta, jonka päälle HTC on rakentanut omat toimintonsa. Microsoftilla on minusta kiire tuoda aidosti sormin hallittava käyttöliittymä Windows Mobileen.

MikroBitin irtonumeron voi ostaa netissä (7 €). Maksutta saatavana ovat nettijatkot, joissa on esitelty kosketuspuhelinten eri sovelluksia.

Tunnisteet: , , , ,

perjantai, lokakuu 03, 2008

Samsungin älypuhelimet tuntuivat lupaavilta

Samsung esitteli eilen Helsingissä pienimuotoisessa lehdistötilaisuudessa syksyn kännyköitään. Minusta kiinnostavimmat olivat uudet älypuhelimet Omnia, Innov8 ja edullisempi L870 (huom. linkit ovat epävirallisert).

Omnia on Samsungin "iPhonen haastaja", jos tätä ilmaisua nyt enää kannattaa toistaa. Siinä on kirkas 3,2 tuuman kosketusnäyttö ja Windows Mobile 6.1:n päälle muun muassa widgetien avulla räätälöity käyttöliittymä. Siihen en saanut selvyyttä, pystyykö noita web-vimpaimia lisäämään ja muokkaamaan vapaasti.

Elokuussa käydessäni IFA-messuilla Samsungin osastolla Omnia oli sangen kankea ja hidas. Eilen esitelty laite sen sijaan toimi jo nopeasti. Jaksoin leikkiä näytön kanssa, joka kääntyy hujauksessa pysty- ja vaakasuunnassa näyttävän animaation kera. Nopeus on kuulemma toteutettu aiempaa tehokkaammalla 3D-piirillä.

Myös Innov8 oli jännä. Se muistuttaa hyvin paljon N96:sta, mutta näyttää ja tuntuu paremmalta. Liukunäppäimissä on riittävästi tilaa, kun N96:ssa ensimmäinen näppäinrivi jää ärsyttävästi runkoon kiinni (puhelimella on ikävä näpytellä siis viestejä). Myös Innov8:n pintamateriaali näyttää arvokkaammalta kuin N96:een otettu kiiltävä muovi. Pidin siis N95:n ja N95 8GB:n ulkonäöstä enemmän.

Mutta on Samsungilla ongelmansakin. Omnian suositushinta on huimat noin 800 euroa, ja Innov8:n noin 900 euroa. Aikamoiset hinnat viihdekännyköillä? Hinnoista pitäisi saada suunnilleen puolet pois, jotta Samsung voisi kilpailla Nokian Nseries-mallien kanssa.

Samsungin toiinen Suomessa syksyn uusi S60-puhelin L870 on sen sijaan kohtuuhintainen, suositushinta noin 350 euroa. Se ei kuitenkaan speksien puolesta päihitä Nokian saman hintaluokan tarjontaa.

Tiedotustilaisuudessa Samsungin Pohjoismaiden myyntijohtaja sanoi, ettei kovaan hintakilpailuun haluta mennä. Kahden uuden huippumallin suositushinnat ovat siltikin häkellyttävän korkeat.

Samsung Omniassa on Windows Mobile 6.1 Professionalin (eli Pocket PC:n) päälle ladattu oma käyttöliittymä, joka perustuu raahattaviin widgeteihin.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, huhtikuu 30, 2008

Huh mikä kännykkäbisnes

Tällä viikolla Strategy Analytics (SA) julkaisi kiinnostavaa tutkimustietoa, jossa näkyy selvästi kännykkäbisneksen nopeat muutokset vuodesta 2006 tammi–maaliskuulle 2008.

SA:n mukaan Nokia on kasvattanut vuodesta 2006 osuuttaan 34,7 prosentista lähes 41 prosenttiin, kun taas entinen markkinakakkonen Motorola on pudonnut lähes 22 prosentista 9,7 prosenttiin.

Osuuttaan ovat kasvattaneet kivasti eteläkorealaiset LG ja Samsung, mutta myös SonyEricssonilla on mennyt hyvin. Viime vuoden lopulla SE:n vauhti kuitenkin kangerteli, minkä takia LG onnistui ohittamaan sen ja kirii jo kolmossijan Motorolaa.

Strategy Analytics arvioi, että Nokia, Samsung ja LG kasvattivat markkinaosuuttaan tammi–maaliskuussa 2008. Häviäjiä olivat Apple iPhone, Motorola ja SonyEricsson.

Strategy Analyticsin webistä näyttää löytyvän vain maksullinen raportti, mutta Googlaamalla se löytyy monilta sivuilta.

Vaan tuskinpa Nokiassa voidaan juhlia hyvää menestytä pitkän aikaa. Myynti USA:ssa laskee edelleen, ja älypuhelimissa markkinaosuus on laskenut yli 50 prosentista enää 44 prosenttiin. Nämä ovat imagotappioita.

Nokian kännykkätarjonta on myös ollut alkuvuoden aika tylsää. E-sarja ei ole uudistunut aikoihin ja N-sarjaan on tulossa N96 mahdollisesti vasta syksyllä. Muutamat julkistukset ovat olleet niin kuivia, etten ole viitsinyt edes uutisoida niitä.

Noita arkisia kännyköitä tietysti myydään eniten, mutta kalliimmat multimedialaitteet ja älypuhelimet ovat oikeasti ne puheenaiheet, jotka pitävät tuotemerkin julkisuudessa — kuten Apple iPhone.

Jopa Suomessa iPhone näyttää saavan enemmän tai yhtä paljon näkyvyyttä kuin Nokian tuotteet, vaikkei sitä edes saa täällä. Apple julkistanee 3G-mallin kesäkuussa, ja kohu pyyhkäisee taas alleen hetkeksi kaiken muun.

Realismin nimissä on todettava, että ainakin SA:n mukaan iPhone-kännyköiden myyntivauhti on hetkeksi laskenut; loka–joulukuun 2007 noin 2,3 miljoonasta 1,7 miljoonaan tammi–maaliskuussa 2008. SA arvioi, että iPhone ei ole myynyt odotetusti Euroopassa korkean hinnan takia.

Olen myös positiivisesti yllättynyt LG:n ja Samsungin tarjonnan kehittymisestä. Laitteet näyttävät hyviltä ja ominaisuudet ovat kehittyneet. Molempien ongelmana ovat yhä karmeat omat käyttöliittymät. Laitteet ovat myös turhan kalliita vastaavien speksien Nokian tarjontaan verrattuna. Se varmaan nostaa jo kehityskustannuksia, kun on niin monta käyttöjärjestelmää.

SonyEricssonin Cybershot- ja Walkman-perusmallit myyvät hyvin, mutta nykyisten UIQ-mallien vetovoimasta en ole vakuutunut. Käyttöliittymä on vaikea jopa minulle, vaikka olen niitä harjoitellut ja yrittänyt oppia. Jos EXPERIA X1 menestyy, en ihmettelisi, jos SE vaihtaa kokonaan Windows Mobileen.

Motorolasta en osaa arvioida paljoakaan. Se ei ainakaan julkistanut kännyköitä, jotka toisivat jotain helpotusta tilanteeseen. Ja miten helppoa on kehittää jotain kekseliästä ja toimivaa, kun yritys irtisanoo tuhansia ja kännykkäyksikköä silpotaan erilleen? Yleisin veikkaus näyttää olevan, että Motorolan kännykät voivat enää vain päätyä jonkun ostettavaksi. Romahdus oli tajuttoman nopea.

Tunnisteet: , , , , ,