[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, tammikuu 08, 2009

STUK:n tiedotuspommi: rajoita lasten kännykän käyttöä

Keskiviikon yllätysuutinen oli Säteilyturvakeskuksen tiedote siitä, että lasten kännyköiden käyttöä kannattaa rajoittaa. STUK:n tiedote nousi isoksi uutiseksi Suomessa tiedotusvälineiden painotuksissa, mutta ei uutisten klikkausmäärissä. Kansalaiset eivät tunnu olevan järin huolissaan.

STUK ei ehdota matkapuhelinten käytön kieltämistä lapsilta, mutta sen sijaan se neuvoo puhumaan lyhyempiä puheluita, vähentämään puheluiden määrää, suosimaan tekstiviestejä ja välttämään käyttöä heikoissa verkko-olosuhteissa. Aiemmin on myös kerrottu, ettei kännykkää kannata jättää yöksi yöpöydälle.

Uutta tutkimustietoa ei ole tiedotteen taustalla. Suomessa on tosin alkamassa uusi laaja tutkimushanke, jossa mukana ovat STUK:n lisäksi muun muassa Turun yliopisto ja Työterveyslaitos. Suurin rahoittaja on Tekes.

EU-taustaiseen tutkimukseen haetaan 200 000 seurattavaa henkilöä, joista 15 000 etsitään Suomessa. Laajimmassa selvityksessä seurataan kännyköiden käyttöä 10 vuoden ajan ja katsotaan, havaitaanko yhteyttä kännykän käytön määrällä ja useiden sairausten esiintymisellä, Niitä ovat pään alueen kasvaimet, erilaiset neurologiset sairaudet ja aivoverenkierron häiriöt.

STUK perusteli tiedotettaan sillä, että kannanotttoa usein pyydetään kansalaisten ja tiedotusvälineiden suunnasta. Samantapainen suositus on asiasta kysyneille toimittajille siis annettu lasten osalta aiemminkin.

Itse kannanotto (PDF) kuitenkin selvittää julkisuuteen tulemista. Vaikka haitallisia terveysvaikutuksia ei ole todistettu, yhtälailla todetaan, ettei päinvastaista ole todettu. On mahdollista, että pidemmän ajan kuluessa väestötutkimukset osoittavat terveysvaikutuksia.

Kiinnostavaa on se, että STUK:iin soittaessa saa hyvin erilaisia vastauksia sen mukaan, kenelle tutkimusprofessoreista soittaa. Suurin osa myötäilee matkapuhelinteollisuuden viestejä ja uskoo, että nykyiset SAR-raja-arvot ovat riittävä varotoimenpide. Toiset ovat huolestuneempia. Kyse voi tietysti olla siitä, että kaikki tutkimukset eivät saa rahoitusta.

Minulla ei riitä tieteellistä ymmärrystä rajoittaa tai tukea kännykkään puhumista. Vaan kuten olen kertonut aiemminkin, olen vähentänyt puheluita siksi, että nykyiset kännykät kuumenevat pahasti ja aiheuttavat päässä epämiellyttävän tunteen. Mikä tuntuu pahalta, ei ole hyväksi. HF-laitteita en ole käyttänyt, koska ne tuntuvat toimivan huonosti, ovat epämiellyttäviä silmälasien sankaa vastaan ja unohtuvat kuitenkin kotiin tai jonnekin.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, heinäkuu 02, 2008

Lisää langattomien viestinten säteilystä

Vuosiin Suomessa oltiin vaiti kännyköiden mahdollisista terveysriskeistä, mutta äskettäin asiaa on käsitelty poikkeuksellisen paljon.

Yle jatkoi tänään aiheesta A-Studio-ohjelmassa. Se on katsottavissa Yle Areenalla, ja kännykkäsäteily on esnimmäinen juttu.

Ohjelmassa haastateltiin tutkimusprofessori Dariusz Leszczynskiä Säteilyturvakeskuksesta (STUK). Siinä todettiin, ettei aihetta ole käsitelty ennen kuin Helsingin Sanomat kirjoitti siitä kesäkuussa. Sehän ei täysin pidä paikkansa, koska minäkin muistan kirjoittaneeni aiheesta useita juttuja, kuten monet STUK:iin liittyvät uutiset, ja on näitä eri tutkimuksia on referoitu useissa medioissa. Kieltämättä käsittely on jäänyt pinnalliseksi.

Illan A-Studio ei tuo asiaan merkittävästi uutta tietoa. Tilannehan on se, että kännykkäsäteilyn aiheuttamat biologiset solumuutokset on todettu useissa mittauksissa, mutta näyttöä terveydellisistä haittavaikutuksista ei ole. Se vaatisi lisätutkimuksia. Toivottavasti rahoitus järjestyy. Ainakin Kuopion yliopistossa ja STUK:ssa on toivottu rahaa jatkotutkimuksiin.

Ohjelmassa tosin Kuopion yliopiston fysiologian emeritusprofessori Osmo Hänninen sanoo, että syöpäriskin lisääntyminen olisi jo osoitettu. Hän neuvoo siksi välttämään kännykän antamista lapsille, tai ainakin ohjaamaan käyttämään HF-kuuloketta. Hännisen vastaavia näkemyksiä on kuultu ennenkin. Niille ei annettu tieteellistä tukea illan A-Studiossa. Väitteet jäivät vain roikkumaan tyhjän päälle.

Nokian edustajaa ei A-Studiossa nähty. Oli ehkä liikaa kiireitä, ihmiset ovat lomilla. Ei se silti hyvältä näytä. Avoin ja suora tiedottaminen sekä virheellisten käsitysten oikominen lisäisi luottamusta. Ei Nokiassa ole vetäydytty kokonaan kuoreen asiassa, sillä minä ainakin sain vastauksia kysymyksiin pari kuukautta sitten.

Kiistanalaisia seikkoja on liittynyt siihen, pitäisikö säteilyä mitata vain päästä, vaiko myös muualta kehosta. Ja mitkä ovat sallitut säteilymäärät? Tästä on tulossa uusi IEC:n standardi ymmärtääkseni vielä tänä vuonna, jota laitevalmistajat varmaankin tukevat.

Kännyköiden lisäksi voisi pohtia GSM- ja 3G-tukiasemia. Mikä on niiden vaikutus? Moni asuu tukiaseman alla tai vieressä. Tai entä 2,4 ja 5,0 GHz:n WLAN-verkkojen vaikutus? Tukiasemia ja koneita on melkein joka kodissa ja toimistossa.

Mitä tavallisen ihmisen pitäisi ajatella asiasta? Hän kuulee ristiriitaisia näkemyksiä ilman, että pystyy itse arvioimaan riskejä. Yksi lähestymistapa on vähentää säteilylle altistumista, kunnes tietoa on käytettävissä enemmän ja pidemmältä ajalta.

Monet sanovat, että ainakin lasten kännyköiden käyttöä kannattaa rajoittaa. Pitkiä puheluita voi vältellä, HF-kuulokkeet käyttöön ja kännykkää ei tarvitse jättää yöksi lähelle nukkuessa.

Muutamia linkkkejä aiheesta:

Tunnisteet: ,