[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, tammikuu 06, 2009

Nokia, suurin tietokonevalmistaja

Kirjailija, konsultti ja Nokiassakin työskennellyt Tomi T. Ahonen on julkaissut kiinnostavan analyysin siitä, miten Nokia suhteutuu muihin tietokonevalmistajiin laitteiden myyntimäärissä laskettuna. (via Puhelinvertailu.com)

Ahonen päätyy siihen johtopäätökseen, että lokakuusta 2007 syyskuulle 2008 toimittamallaan 64 miljoonalla älypuhelimellaan Nokia on maailman suurin tietokonevalmistaja 13,8 prosentin markkinaosuudella.

Perässä tulevat HP, Dell, Apple, Acer, ja niin edelleen. Ahonen on siis hyväksynyt älypuhelimet mobiileiksi tietokoneiksi, ja myös jopa Applen iPod touchit ovat täyttäneet kriteerit.

Siitä voisi kiistellä ikuisuuksin asti, onko Symbian S60 -puhelin tietokone. Siinä on kuitenkin natiivisti ohjelmoitava käyttöjärjestelmä, mabdollisuus asentaa sovelluksia, usein myös näppäimistö, tekstinkäsittely- ja muita ohjelmistoja, ja niin edelleen.

Tärkeämpi kysymys lieneekin, entä sitten? Onko tietokoneella tai PC:llä sellainen imago, että sitä kannattaa tavoitella? Monelle tavikselle tulevat ensin mieleen erilaiset tekniset vaikeudet, joita tietotekniikan kanssa koetaan.

Ammattilais- ja harrastelijapiirissä tietokonevalmistajaksi julistautuminen tuo myös Nokialle paineita; tekniset vaatimukset nousevat. Laitteilta voi odottaa tehokasta moniajoa, 3D-grafiikan suorituskykyä, vertailukelpoista tietoa muistista ja suorittimista, ja niin edelleen.

Tietokoneelta ei hyväksytä sitä, että selain kaatuu, kun avaa vähän raskaamman (500 kt – 1 Mt) web-sivun, kuten vielä minun Nokia E51 tekee joka päivä. Tai kun yrittää ajaa kolmea ohjelmaa yhtäaikaisesti.

Tietokonemaiseen käyttöön panostaminen näkyy vahvimmin Nokia N97:ssä. Vasta myyntiintulon ja valmiin ohjelmiston yhteydessä nähdään, riittääkö laitteen suorituskyky vastaamaan suuriin odotuksiin.

Kun kannettavien rinnalle ovat tulleet UMPC:t ja miniläppärit ja kännyköiden rinnalle monenlaiset älypuhelimet, kiinnostavaa on, mitkä laitteet pääsevät reppuun tai työlaukkuun mukaan, kuten pohdin aiemmin. Tässä Nokian laitteet ovat vahvoilla. Ne ovat kevyempiä ja pienempiä kuin perinteiset tietokoneet.

Jos tarkoitus on vain lukea sähköpostin otsikot, iso kone jää helposti kotiin tai toimistolle. Pikkaisen kuitenkin epäilen, ettei toimistotyöntekijä pääse kokonaan eroon useamman laitteen kantamisesta mukanaan.

Tunnisteet: , ,

torstai, tammikuu 01, 2009

S60 3rd Edition -haavoittuvuus otsikoissa

Symbian v9:n ja S60 3rd Editionin piti olla lähes murtamattomia, mutta vuoden 2008 viimeisenä päivänä otsikoihin nousi laajasti Suomessakin Symbian-puhelinten haavoittuvuus SMS- ja MMS-viestien käsittelyssä. Aiheesta uutisoitiin Suomessa ja maailmalla.

Voin arvata, että osa lukijoista vastaa heti tietoturvayhtiöiden pelottelevan myydäkseen softiaan. Tässä tapauksessa myös Suomen viestintämarkkinoita valvova viranomainen katsoi asian riittävän vakavaksi, jotta netissä ja sähköpostilistalle julkaistiin CERT-FI-haavoittuvuustiedote asiasta.

Kyse on siis siitä, että suurimman osan Symbian-käyttöjärjestelmän S60 2nd Edition- ja 3rd Edition -ja UIQ-puhelimia MMS- ja SMS-viestitoiminnot ovat lamaannutettavissa.

Haavoittuvuudelle ei onneksi tämän hetken tietojen mukaan ole kaupallista hyödynnettävyyttä (eli rahallista hyötyä), mutta kiusanteon mielessä voi aiheuttaa isoa vahinkoa. F-Secure on esitellyt tapausta tietoturvalabransa blogissa kattavasti. Teknistä lisätietoa on myös raportissa, jonka haavoittuvuuden löytänyt Tobias Engel julkaisi CCC-tapahtumassa.

Vielä ei ole tiedossa, että tietoturva-aukkoa käytettäisiin hyväksi. Jos niin käy, ongelman saa korjattua päätelaitteen rautatason resetoinnilla tai asentamalla F-Secure Mobile Security -ohjelman.

Tunnisteet: , ,

torstai, joulukuu 18, 2008

Intellisyncin jättämä markkinarako

Nokian Intellisync Mobile Suite on tiensä päässä, ja asiakkaiden on vaihdettava toiseen ohjelmistoon. Julkistuksen yhteydessä kerrottiin, että Nokia tekee yhteistyötä muun muassa IBM:n ja Microsoftin kanssa.

Tuo yhteistyö Nokialla on ollut yhtiöiden kanssa ennenkin. Sen luonne kuitenkin muuttuu, kun Nokia lopettaa yritysten mobiilisähköpostin myymisen. Muutos näkyy Suomessakin nopeasti.

Microsoft ja Nokia ovat pyörittäneet ainakin Kauppalehdessä isoa koko sivun mainosta, jossa kerrotaan maksuttomasta mobiilisähköpostista Nokia E71:lle. Kampanja jatkuu webissä.

Viesti perustuu Nokian tarjoamaan Mail for Exchange -ohjelmaan, jonka saa laajasti S60-alustalle. Nokia on lisensoinut ohjelmaan Microsoftin Activesync-protokollan tuen, jota myös Windows Mobile -laitteet ja esimerkiksi Sony Ericssonin älypuhelimet käyttävät.

Microsoftin ja Nokian sähköpostin mainontaa

Microsoftin ja Nokian kokosivun mainos Kauppalehdessä viime viikolla. (Suurennokset aukeavat klikkaamalla.)

Sitä mainos ei näytä kertovan (tai en ainakaan löydä sitä pikkupränttinä), että Exchangen mobiilituen maksuttomuus riippuu siitä, onko käytössä käyttäjä- vai laitekohtainen lisenssi.

Laitekohtaisia lisenssejä on käsittääkseni ainakin julkishallinnossa ja tehtaissa. Koneita on vähemmän kuin käyttäjiä, koska kaikilla ei ole omaa konettaan, ja sorvin ääressä ollaan kahdessa tai kolmessa vuorossa. Toimistotöissä taas jokaisella on yleensä omat koneensa ja puhelimensa, joten käyttäjäkohtaiset lisenssit Exchangeen ovat yleisempiä.

Monia on kiinnostanut myös se, millaisia eroja on maksuttomassa Mail for Exchangessa verrattuna vaikkapa Sevenin yritysversioon. Ymmärtääkseni Sevenin etuja ovat yhä tietoliikenteen pakkaus – roaming-kuluja ajatellen – ja postilaatikoiden salaus tietoturvamielessä.

Siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota, pääseekö mobiilisovelluksella muuhun kuin Inbox-kansioon (Saapuneet). Entä siis alikansiot tai yleiset kansiot (Exchangen Public folders)? En ole vielä nähnyt ratkaisua, jolla pääsisi kaikkiin Exchange-kansioihin.

Olen saanut monta sähköpostia ja lukenut foorumikommentteja, joissa on kyselty, kannattaako Sevenistä nyt enää maksaa, kun MfE tarjoaa samaa tai melkein samaa maksutta. Microsoftin ja Nokian mainonta varmaankin lisää mielenkiintoa MfE:hen.

Entä terästyykö Microsoftin Windows Mobile -viesti? Nyt vaikutelmaksi jää mainoksen perusteella, että Nokia E71:n Symbian S60 kelpaa Microsoftin mielestä aivan yhtä hyvin yrityskäyttöön. Windows Mobile on ollut edellä Exchange 2007:n uusien ominaisuuksien hyödyntämisessä, mutta tuoreimman MfE:n suhteen en ole varma tilanteesta.

Samalla Nokia lopettaa Intellisyncin laitehallinnan tarjoamisen, ja tässä tarjonnassa ainakin Fromdistance on aktivoitunut Suomessa.

Intellisyncin poistumisen markkinasta on herättänyt joitakin kilpailijoita tiedotusvälineiden suuntaan. Pari juttua Suomen mediasta:
Nokia on ilmoittanut Intellisync-siirtymäajaksi vuoden tai pari, tuen laajuudesta riippuen. Se ei kuitenkaan koske uusia, ensi vuonna markkinoille tulevia laitteita.

Yrityksillä alkaa siis olla hieman kiire siirtyä uuteen laitehallintaan ja mobiilitoimistoon, jos palvelut aiotaan tarjota myös uusiin laitteisiin.


* * *

Niin ja sitten on se Microsoftin kilpailijakin ... IBM. Lotus Domino ja Notes ovat yhä olemassa, vaikka sitä eivät kaikki huomaakaan.

Lotus Notes julkaistiin S60:lle sentään, mutta en tiedä miten aktiivinen IBM on asiassa asiakkaidensa suuntaan. Median edustajana on saanut olla kumman rauhassa.

Tunnisteet: , , ,

sunnuntai, joulukuu 07, 2008

Nokia 5800 voitti kosketuspuhelinten vertailun

Katsaus joulukuun ensimmäiseen viikkoon. MikroBitti vertaili kosketuskännykät ensimmäisten joukossa Suomessa, ja mukana olivat Apple iPhone, HTC Touch Pro, Nokia 5800 XpressMusic, Samsung TouchWiz ja Sony Ericsson Xperia X1. Jutusta selviää hyvin laitteiden markkinatilanne, joskin Samsung Omnia ei ollut harmillisesti ehtinyt mukaan.

Parhaiten testissä menestyivät Apple, Nokia ja Sony Ericsson. Nokia ylsi toimituksen valinnaksi ja sai kehuja ominaisuuksistaan ja käyttöliittymästään (jota kutsutaan virheelliseksi Series 60:ksi).

Käyttöliittymä saa jutussa kehuja, vaikka kuvien perusteella (esimerkiksi keskeneräisistä kuvakkeista päätellen) kyseessä näyttää olleen minunkin kokeilemani aika varhainen versio. Sen sijaan web-selaimen käytettävyyttä kritisoidaan, mistä olen samaa mieltä.

Apple taas saa miinusta App Store -rajoituksista ja operaattorilukituksista. Sony Ericssonissa näytön tarkkuus on etu, mutta joissain sovelluksissa myös tekee käytön hankalaksi. Ääkkösten hankala syöttäminen ihmetyttää, vaikka SE etukäteen kehui tekevänsä tämän mallikkaasti. Ilmeisesti kustomointi maksaisi liikaa.

HTC ei yllä kärkeen sormipohjaisen käytettävyyden heikkouden takia. Windows Mobile Professional (eli PocketPC) on yhä pohjimmiltaan se kynäohjattava alusta, jonka päälle HTC on rakentanut omat toimintonsa. Microsoftilla on minusta kiire tuoda aidosti sormin hallittava käyttöliittymä Windows Mobileen.

MikroBitin irtonumeron voi ostaa netissä (7 €). Maksutta saatavana ovat nettijatkot, joissa on esitelty kosketuspuhelinten eri sovelluksia.

Tunnisteet: , , , ,

maanantai, joulukuu 01, 2008

Väitöstutkimus S60-softatestauksesta

Olen aloittanut maanantaiaamun lukemalla tutkimusta softatestauksesta. TTY:n tutkija Antti Kervinen kirjoittaa väitöskirjassaan, että ohjelmistotestauksessa on vielä paljon parantamisen varaa. Olen vasta tiivistelmässä, mutta tutkimuksessa on selvitetty jonkinlaista mallinnukseen perustuvaa testaustapaa, jolla voitaisiin tuoda nopeammin ja tehokkaammin bugeja esille.

Päivitetty 1.12.2008 klo 23:54. Haastattelin päivällä Kervistä uutista varten. Uutisjuttu on webissä.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, marraskuu 23, 2008

Ensivaikutelmat S60 Touch UI:sta

Pahoittelen, etten enää ehdi päivitellä blogia entiseen tapaan. Yritän seurata kuitenkin joitain kehitystrendejä. On paikallaan kommentoida Nokia 5800 XpressMusicin myötä tuotua S60-kosketuskäyttöliittymää parin viikon käytön jälkeen.

Main menu

S60 5th Edition muistuttaa nykyistä S60 3rd Editionia läheisesti, mutta kosketusohjaus näkyy monissa toiminnoissa. Laitoin kuvat ja kommentit Flickriin (englanniksi).

On myönnettävä, että Nokia 5800:n ensivaikutelma oli tosi huono. Laite on halvanoloinen ja käyttöliittymä vaatii pähkäilyä. Apple iPhoneen vertaaminen tuntuu lähinnä vitsiltä. Parin viikon käytön jälkeen mieli kuitenkin alkaa muuttua; on tässä hyvääkin, ja Nokia on keksinyt tavan muuttaa S60-alusta mielekkäästi kosketuksella ohjattavaksi.

Nokia 5800:n käyttöliittymässä voi kehua sitä, että melkein kaikki on hallittavissa sormin tökkien, siis puhelut, kalenteri, sähköposti- ja tekstiviestit ja niin edelleen.

Ero Microsoftin Windows Mobileen ja esimerkiksi HTC:n Windows Mobile -puhelimiin tai uuteen Sony Ericsson Xperia X1:een on iso. Microsoft-alustan laitteissa ollaan yhä vahvasti kiinni ikivanhan PocketPC-käyttöliittymän rajoituksissa, vaikka sen päälle on tuotukin valmistajakohtaisia käyttöliittymiä.

Pitäisin hyvänä mittarina sitä, miten pulassa käyttäjä on, jos kynä hukkuu. Nokia 5800:n kanssa olen unohtanut kynän kotiin tai töihin useina päivinä, eikä tämä ole ollut ongelma.

S60 5th Edition tuo monia parannuksia. Mobiili- ja WLAN-yhteydet saa nyt niputettua yhteen internet-yhteyttä varten. Multimediaviesteille ja WAP-asetuksille on omat ryhmänsä. Tämä tuntuu helpottavan WLAN-verkkojen käyttöä.

S60:n Today-näkymä eli valmiustila ottaa minusta takapakkia kokeilemassani versiossa. Oletuksena se tarjoaa mahdollisuutta tehdä yhteystiedoista kuvallisia kontakteja. Tämä ei kuitenkaan toimi helposti, jos kuvia ei ole ennestään. Jos tilalle vaihtaa vanhaan malliin sovelluskuvakkeet, suurin osa ruutualasta jää mustaksi ja käyttämättä.

Nyt sovelluskuvakkeita ja web-linkkejä saa ruudulle vain viisi, vaikka tilaa olisi paljon enemmälle. Tyhjää tilaa voisi käyttää paljon muuhunkin.

Ylipäätään koko käyttöliittymä kuvakkeineen näyttää keskeneräiseltä. Uuden alustan kanssa näyttää tulleen tosi kiire. Tästä en kuitenkaan olisi järin huolissani, koska yleisvaikutelma on korjattavissa nätillä graafisella teemalla ja huolitellummalla kokonaisilmeellä.

Kosketusohjaus toimii pääasiassa ongelmitta, mutta oppimiskynnys on korkea. Ensimmäinen viikko oli tuskaa. toinen viikko vielä vaikea. Sen jälkeen alkoi helpottaa. Esimerkiksi tekstinsyötössä oletuksena tarjottava tosi pieni kynäohjattava virtuaalinäppäimistö on ärsyttävä. Kunhan keksin vaihtaa tilalle koko ruudun kokoisen sormiohjattavan näppäimistön, käytettävyys parani paljon.

Jotkut valinnat ovat tosin yhä hankalan pienellä, esimerkiksi herätyskellon ajan säätäminen. Tilaa olisi käytettävissä, mutta sormilla joutuu tökkimään naurettavan pieniä numerovalintoja.

Kokeilemassani versiossa ei ole vielä suomen kieltä, joten ääkköset joutuu hakemaan hankalasti erillisen valinnan takaa. Viestien kirjoittaminen on siis nyt selvästi hankalampaa kuin iPhone OS:ssä, jossa ä ja ö tulevat esille pitämällä pohjassa a:ta ja o:ta.

Koko ruudun virtuaalinäppäimistön saa käyttöön joka sovelluksessa. Tämä ilahduttaa iPhone OS:ään verrattuna, jossa monissa sovelluksissa käytettävissä on vain pystysuuntainen pikkunäppäimistö.

Nokia 5800:ssa kuva kääntyy automaattisesti pysty- ja vaakasuuntaan asennon mukaan, mutta liikeanturin kanssa tuntuu olevan vielä häikkää. Välillä kuva hyppii pysty- ja vaakasuuntaan niin herkästi, etten tiedä missä asennossa laitetta pitäisi kädessä pitää.

S60-selain on viritetty kosketusohjaukseen, mutta en ole varma, onko kehitys mennyt parempaan suuntaan. Paljon linkkejä sisältävillä sivuilla on vaikea hallita navigointia. Välillä kosketus toimii navigointina, joskus taas klikkaan vahingossa linkkiä. Ärsyttävää. Asiassa ei yhtään auta Nokia 5800:n alitehoinen suoritin ja ilmeinen 3D-grafiikkapiirin puute.

Zoomaus ei toimi yhtä hienosti kuin iPhonen sormilla ohjaaminen. Ruudulla on erityinen toiminto tätä varten, mutta se on epätarkka ja hidas. Graafisten web-sivujen kanssa hidastelu pilaa käytettävyyden.

Selvimmin tehonpuute (tai heikko optimointi) näkyy mukana tulevassa RT GR -pelissä, jota Nokia Tube ei jaksa pyörittää lähimainkaan sulavasti. Ruudunpäivitys tuntuu olevan alle 10 ruutua sekunnissa. Toivottavasti näin surkeaa laitteen antimainosta ei pistetä myyntiversioon. Mitä ihmettä kehittäjät ovat ajatelleet?

Sähköpostiohjelmaa on hieman parannettu. Nyt viestit lajitellaan oletusarvoisesti päivän mukaan, mikä nopeuttaa niiden seuraamista. HTML-viestien muotoilua ei tunnu olevan vieläkään mukana.

Yleinen vakaus on vielä hakusessa. Esimerkiksi kalenteri-, selain- ja sähköpostitoiminnot kaatuvat päivittäin. Otaksun, että nämä korjataan ennen laitteiden laajaa saatavuutta.

Sikäli olen samaa mieltä aiempien arvioideni kanssa, ettei tämä versio (v.10.01.001.blue1, 01.10.2008) ole vielä valmis tuote. Ongelmat ovat korjattavissa, ja Nokia on onnistunut heti tekemään käyttöliittymästä melkein kokonaan sormiohjattavan. On mielenkiintoista nähdä, miten uutta käyttöliittymää käytetään arvokkaammissa laitteissa, ja kunhan bugeja on korjattu urakalla.

Tunnisteet: , ,

perjantai, marraskuu 07, 2008

Apple hengittää jo Nokian niskaan

Canalysin tuoreimmat älypuhelinluvut Q3 2008:lta hätkähdyttävät. Canalys arvioi, että Apple on noussut älypuhelimissa jo toiseksi Nokian jälkeen. Nokia on toimittanut noin 15,5 miljoonaa S60-puhelinta, Apple noin 6,9 miljoonaa iPhone 3G:tä.

Applellä on vuoden takaiseen nähden 523 prosenttia kasvua, Nokialla kolme prosenttia laskua. Kokonaismarkkina kasvoi Canalysin mukaan 28 prosenttia.

Joskus vuosi sitten pidettiin vielä naurettavana ajatusta, että Apple voisi tosissaan haastaa Nokian älypuhelimet. Nyt siitä on tullut täyttä totta.

Kehitys näkyyy myös mobiilialustoissa. Symbian johtaa yhä 46 prosentin osuudella, mutta perässä tulee Applen iPhone OS 17,3 prosentilla. Microsoftin Windows Mobilen osuus onkin sekin noussut etenkin HTC:n laitteiden kasvun siivittämänä hieman, joskin yhä vain 13,6 prosenttiin.

Miksi Nokian älypuhelinten menekki heikkenee? Se lienee monen tekijän summa. Oma tuntumani on Nokian Nseries-tuotteiden vetovoiman heikentyminen. Nokia N96 on uudeksi lippulaivamalliksi pettymys, ja monien (kuten minun) mielestä vielä halvanoloinen hintaansa nähden. Muut Nseries-mallit taas erottuvat vielä vähemmän.

En usko myöskään Nokia 5800 XpressMusicin auttavan markkinataistossa. Sekin tuntuu halvalta, muoviselta ja uusi S60-kosketuskäyttöliittymä on vielä keskeneräinen.

Sen sijaan Nokia E71 on huipputuote, ja menestynytkin kuulemma hyvin. Se ei kuitenkaan taida auttaa kilpailussa kuluttajien viihdetyyppisissä puhelimissa.

Tunnisteet: ,

lauantai, marraskuu 01, 2008

Ensivaikutelmat: iPod touch 32 Gt ihastuttaa

Ostin USA:n työmatkan yhteydessä Apple iPod touch 32 Gt:n. Olen aivan ihastunut ja innostunut. Mikään mobiililaite pitkään aikaan ei ole innostanut yhtä paljon.

Ostin iPod touchin, koska työnantaja ei tue iPhone 3G:tä puhelimeksi. Enkä halua laittaa omaa rahaa kiinni TeliaSoneran 24 kk sopimukseen.

Lopulta iPod touch 32 Gt tarjoaa kaiken kaipaamani; hyvä MP3- ja videosoitin, Applen App Storen pelit ja softat sekä mainio Safari-selain.

Käyttöliittymässä on paljon asioita, jotka haluaisin suoraan S60:een. Minkä tahanasa web-linkin voi tuoda sovelluskuvakkeeksi päävalikkoon. App Storen valikoimaa on suorastaan viihdyttävää selata (verrattuna Nokian köyhään Download-sovellukseen) ja etsiä kiinnostavaa ladattavaa.

On tässä silti vikansakin. Minua ärsyttää, että web-selain usein selittämättömästi sammuu. Kaatuilua tapahtuu muidenkin sovellusten kanssa välillä. On lisäksi ärsyttävää, ettei vaakasuuntaista tilaa tueta läheskään kaikissa sovelluksissa, kuten iPod touchin päävalikossa.

Sekin on kurjaa, että Apple rajoittaa kilpailua ja pitää kontrollin tiukasti käsissään. Tuoreimpina esimerkkeinä Mozillan ja Opera Softwaren johtajat ovat valitelleet, ettei Apple salli kilpailevia web-selaimia alustalleen. Pidemmän päälle tämä varmasti heikentää alustan kiinnostavuutta kehittäjien silmissä.

Suosikkipalveluitani ovat olleet Tvkaista.fi:n ja Yle.mobi:n iPhone-versiot. Etenkin kotini ja viime viikolla myös hotellin WLAN-verkossa videot toistuivat nopeasti.

Nettiyhteyden olen muodostanut Nokia E51:n + JoikuSpot Premiumin avulla, kun en ole WLAN-verkossa. Onhan se vähän tarpeetonta säätämistä, mutta menee parilla klikkauksella alkuasetusten jälkeen.

Ylen Mobiili-Areena toimii hienosti iPod touchin ja iPhonen selaimessa. Videot avautuvat vikkelästi ja kuvanlaatu on hyvä.

Sen lisäksi, että iPhone- ja iPod touch -softien lataaminen App Storesta on helppoa, mistä tahansa web-linkistä saa helposti sovelluskuvakkeen. Kuvassa olevat kuvakkeet ovat linkkejä esimerkiksi Jaikun ja Talsan mobiilisaiteille. Nokia saisi kopioida idean heti S60:een.

Pidemmän päälle App Storen ja iPhone-käyttöliittymän ongelma on kuitenkin se, ettei tavaraa ole enää helppo löytää. TOP 25- tai TOP 50 -lista ei paljon auta, kun softaa on saatavana tuhansia.

Samoin peruskäyttöliittymä alkaa tuntua jo turhan täydeltä, kun sovelluksia ja web-linkkejä kertyy enemmän. Seuraan mielenkiinnolla, miten Apple kehittäää käyttöliittymää.

Tunnisteet: , ,

maanantai, lokakuu 20, 2008

Qt-sovellukset S60-puhelimiin

Maanantaina tuli kiinnostavia uutisia. Qt-kehitysympäristöstä on saatavana ensimmäinen varhaisen vaiheen kehitysympäristö S60 3.1 -laitteille ja uudemmille.

Qt Softwaren saitilla julkaistu video on lupaava:Ensi kertaa olisi siis aidosti mahdollista kehittää mobiilisovelluksia useille alustoilla samalla koodinpätkällä. Qt-alustaa tuetaan myös PC-ympäristöissä, mutta silloin laitteiden erot näyttöjen koossa ja suorituskyvyssä vaativat jo käsittääseni aivan oman versionsa.

Monet nimekkäät Windows-softat on toteutettu Qt:n avulla, kuten Google Earth tai Adobe Photoshop Elements. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ohjelmia voisi sellaisenaan ajaa jatkossa Symbian S60 -puhelimissa. Sen sijaan suuri osa koodista voidaan hyödyntää, jos sovellus suunnitellaan alun perin monialustaiseksi. Korjatkaa, jos olen ymmärtänyt väärin.

Toteutuuko sitten Qt:n lupaus, eli koodin vääntäminen kerran useille mobiilialustoille? Siihen en osaa vastata. Tavoite on kunnianhimoinen. Sitä on yritetty niin Sunin Javalla kuin Microsoftin .NET:lla toistaiseksi onnistumatta. On myös epäilty, onko kukaan koskaan halunnut täysin alustariippumatonta sovellusympäristöä, vai onko joku tai jotkut aina jätetty ulkopuolelle.

Tavoitin maanantaina puhelimitse Lontoosta Qt Softwaren (eli entisen Trolltechin) PR-pomon. Aron Kozak vastasi uutisjuttuuni muutamiin kysymyksiin, mutta kovin syvälle en vielä päässyt.

Nyt Qt siis tukee Windows Mobilea, ja Symbian S60 -versio on alpha-vaiheessa. Auki on vielä se, päästetäänkö Apple iPhonen OS X:ää ja Googlen Androidia samaan leikkiin.

Symbian S60:lle tärkein tavoite lienee se, että sovellusten kehittäminen helpottuu. Aron Kozak kehui, että Qt:n API:t ovat paljon Symbianin tarjoamia rajapintoja puhtaammat ja helpommat hallita. Hänen karkea arvionsa Qt-kehittäjien määrästä oli 250 000 kehittäjää.

Tunnisteet: , , , ,

tiistai, lokakuu 07, 2008

Kovaa tilitystä Windows Mobilen selaimesta

Firefox-selaimen mobiilijulkaisun julkinen alpha-versio on tulossa jakoon pariin viikon sisään, Mozilla Foundationin pääjohtaja John Lilly kertoi San Jose Mercury Newsin haastattelussa.

Selainkilpailua siis tulee lisää, mikä on hyvä asia. Nokian S60-selain on melko hyvissä asemissa jo ison laitekantansa ansiosta. Apple iPhonen Safari on saanut kehuja aivan valtavasti. Opera Mini ja Mobile ovat pieniä tekijöitä, mutta käyttäjäkuntansa arvostamia.

Sen sijaan Microsoftin Pocket Internet Exploreria on lähinnä haukuttu. Se ei näytä juuri mitään sivuja hyvin, kuluttaa liikaa resursseja ja on kehittynytkin hitaasti. Ars techican tilitys selaimesta pistääkin miettimään, onko Pocket IE:lla (tai "IE Mobilella) enää tulevaisuutta.

Sangen kovaa tilitystä Microsoftin selaimesta on ars technicassa.

IE Mobile isn't just a bad browser. It's also a bad mobile application. Part of this is due to Windows Mobile's diverse hardware (significantly, not all Windows Mobile devices have touch-screens), but even on fully-featured hardware, navigation is a chore. Zooming in and out of pages is clumsy, scrolling uses fiddly scroll bars, and content is scaled poorly to fit within the confines of a small screen.

Kirjoittaja Peter Bright toteaa, ettei ongelma oikeastaan jää vain selaimeen:

Next to iPhone OS, Windows Mobile looks and feels old, awkward, and ugly. Third parties have tried to mask this with custom front-ends like HTC's TouchFlo software, but these are by no means complete user interfaces, merely improved program launchers.

Snähän se tuli, ruma totuus ääneen sanottuna. Vain Nokian S60 3rd Edition ei näytä ja tunnu iPhoneen verrattuna vanhanaikaiselta. Windows Mobile näyttää pohjimmiltaan samalta kuin vuonna 2002, eikä suurta kehitystä ole tapahtunut.

Isoimmat edistysaskeleet ovat minusta HTC:n ja Samsungin uusissa WM-malleissa, joissa valmistaja on rakentanut omaa purkkaa Microsoftin käyttöjärjestelmän päälle.

Nähtäväksi jää, miten paljon ensi vuonna lanseerattava Windows Mobile 7 vie kehitystä eteenpäin.

Pocket IE (alempana) rustuu ars technican mukaan MS IE4:n koodiin. Selain soveltuu tekstisivuilla surffailuun, mutta graafiset sivustot näkyvät heikosti. Microsoft on uudistamassa selainta, tiettävästi IE6:n koodiin pohjautuen. Sekin on jo kahdeksan vuotta vanhaa. Nokian S60-selain näyttää PC:lle optimoidut sivut suht hyvin, joskin laitteisiin kaipaisi edelleen lisää vääntöä nopeuden parantamiseksi.

Tunnisteet: , , ,

torstai, lokakuu 02, 2008

Kokeiltua: Nokia N96 ja Tvkaista.fi

Kännykkä-TV-tekniikka DVB-H ei ole Suomessa lähtenyt lentoon, kuten on tullut tässäkin blogissa todettua. Muutamat tänä vuonna Amsterdamin IBC-messuilla käyneet ovat sanoneet, että "se on kuollut". Rintama on hajonnut tekniikassa, ja loputkin tukijat tappelevat maksuista tai tekijänoikeuksista.

Suomessa paljon kiinnostavampi palvelu on joka tapauksessa TVkaista.fi, jota olen nyt vaivalloisesti päässyt kokeilemaan Nokia N96:n kanssa. Nyt seuraa siis nörttivaroitus, tämä ei ole aivan parin klikkauksen hommaa.

TVkaista.fi:stä saa siis suosikkinsa RSS-feedin kautta Nokia Video Centeriin (Videokeskus). Jonkinlaiset ohjeet löytyvät TVkaistan Jaiku-kanavalta. Sieltä saa siis linkin suosikkiohjelmiensa lataamiseksi Video Centeriin, jossa päivitysvälin pystyy ajastamaan.

Yksittäisten kanavien hakeminen taas onnistuu kanavafeedin lähdekoodista. Sieltä pitää siis klikata 'view source' selaimessa ja etsiä haluamansa kanavan tunnusnumero.

TVkaista.fi on jo julkaissut beta-version iPhone-sovelluksesta, ja kuten toimitusjohtaja kertoi, myös S60-versio on kehitteillä. Kuulemma iPhone-versio on jo toimivampi kuin Video Centerin kanssa nysvääminen, mutta en ole päässyt vielä kokeilemaan.
Toisaalta, jos ei jaksa säätää, tallennetut TV-ohjelmat voi vain kopioida kiintolevylle (sininen pallukkanappi TVkaistassa) striiminä "iTunes 300kbps" tai "TVkaista 2M" ja siirtää sitten puhelimeen.

Eri asia on, miten moni viitsii tihrustaa TV-ohjelmia pieneltä näytöltä. Apple iPhonen 3,5 tuumaa tuntuu jotenkin minimiltä. Ja sekin häviää läppärille, jos on sellainen matkassa mukana.

Video Center näyttää TVkaista.fi-videoiden koot väärin, noin 10-kertaisina. Helpoiten onnistuu omien suosikkien (Favourites) lataaminen, mutta myös yksittäiset kanavat pystyy syöttämään.

Kuvanlaatu Video Centerillä katsoessa on siedettävä iTunesille tarkoitetussa 300 kbit/s MPEG-4-striimissä. Tekstityksestä ei tosin saa aina selvää näin alhaisella bitratella.

Tunnisteet: , , ,

Vaikutelmia Nokia 5800 XpressMusic -lanseerauksesta

Nokia 5800 XpressMusicin speksit olivat vuotaneet niin tarkkaan etukäteen, ettei julkistus mitenkään yllättänyt tai saanut aikaan wow-efektiä. Laitetta verrataan Apple iPhoneen, oli se oikein tai väärin. Koska en ollut paikalla Lontoossa näkemättä uutukaista julkisesti, en aio tuohon ottaa kantaa.

Hyvä perusesittely on All About Symbianissa. Siinä on kuvattu fyysiset ja muut speksit ja S60 Touch UI:n perusidea.

Sen sijaan on todettava, että web-lanseerauksen varassa olleet bloggaajat, tiedotusvälineet ja muut vieraat saivat kylmän suihkun. Ensin Tangler (chat ja foorumi) lakkasi toimimasta.

Sitten pressikuvatkin viipyivät ainakin klo 20:30 asti. Itse sain ne nopeiten sähköpostitse. Lisäksi saitilla ei ollut pitkään edes materiaalia, josta olisi saanut käsitystä laitteen ominaisuuksista.

Keskustelua tulee varmasti siitä, että Nokia käyttää S60 Touch UI:ssa nyt resistiivistä kosketusnäyttöä, kun esimerkiksi Applen, LG:n ja Samsungin laitteissa on käytetty kapasitiivista tekniikkaa. Käyttäjälle tämä näkyy siinä, että 5800 XpressMusic ei tue "multi-touchia", eli kahden sormen yhtäaikaiseen käyttöön perustuvia venytys- ja muita eleitä.

Hyöty fyysiseen kosketukseen perustuvassa resistiivisessä tekniikassa on se, että näyttö tunnistaa myös kynän tai vaikkapa talvihansikkaat. Edelleen, koska en ole päässyt kokeilemaan eroa luonnossa, en uskalla sanoa mitään.

Netissä on julkaistu livevideoita, joista saa ensivaikutelmaa. Alla yksi niistä:Minulle hieman yllättävää oli se, että Nokia yrittää tosissaan saada 5800 XpressMusicin markkinoille vielä tänä vuonna. Suomen verollinen hinta-arvio on siis 420 €.

Ne varmasti pettyivät, jotka odottivat "iPhonen tappajaa". Kyseessähän on keskihintainen laite. Voi arvailla, miksei kosketusnäyttöä ensin tuotu Nseries-lippulaivamalliin. Minun arvaukseni on, että Nokia haluaa ensin kokeilla tämän toimivuutta ennen käyttää arvokkainta brändiään.

Hyvä uutinen tänään oli se, että heti laitteen julkistuksen perään kerrottiin S60 5th Edition SDK:n julkaisusta kehittäjille. Heidän tukeaan Nokia tarvitsee, jotta S60 Touch UI alkaa toimia.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, syyskuu 28, 2008

Nokia Download kaipaa remonttia

Huomasin ilokseni, joskin sattumalta, että Nokian Video Center -ohjelma on tarjolla viimein E-sarjan puhelimiin (ainakin E51:eeen) Lataa- eli Download-sovelluksen kautta. Se löytyy Internet-kategorian alta, kunhan huomaa ensin itse päivittää päävalikon.

On palveluun tullut monta muutakin uutta softaa. Jos ne vain keksii sieltä alavalikkojen takaa.

Edelleenkään en löydä palvelun kautta Windows Live Messengeriä S60:lle, vaikka tiedän sen toimivan Nokia E51:ssä. Ei tämän palvelun kautta löydä oikein mitään muutakaan.

Ja jos ohjelman löytääkin, esillepano on surkea. Esittelyteksti on lyhyt, kuvia ei ole, ohjelmia ei voi kommentoida, eikä mitään tähtiä tai muita arvosanoja ole annettu, eivätkä niitä voi antaa käyttäjätkään. Palvelu on vain epähoukuttelevan tylsä.

Ero Apple iPhonen App Storen käyttökokemukseen on aivan valtava. Ei ihme, että iPhonen latausmäärät ohittivat Nokian arviot hetkessä. Näin voisi päätellä ainakin siitä, että Apple ilmoitti App Store -softalatauksia kertyneen ensimmäisen parin kuukauden aikana 100 miljoonaa, kun taas Nokian mukaan S60-softaa on ladattu 90 miljoonaa parissa vuodessa.

Ennen iPhonea en olisi varmaan edes osannut rutista tästä, koska en tiennyt paremmasta.

Nämä kehut eivät sitten tarkoita sitä, että kannattaisin Applen tiukkaa kontrollia sovellusten julkaisuun. Kommenttini koskee sitä, millaiseksi softien ostamisen ja lataamisen käytettävyys on saatu.

Nokia ei ole juuri panostanut Download-sovellukseensa (Lataa). Softaesittelyt ovat lyhyitä ja tylsiä, kuvia ei ole, eikä softilla ole pisteitä, tähtiä tai muita arvioita. Valikoima on rajattu, eikä minkäänlaista uusien tai suosittujen softien listausta ole tarjolla. Juuri tämä palvelu on kuitenkin ratkaiseva, koska se on S60-älypuhelimissa esiasennettuna.

Tunnisteet: ,

lauantai, syyskuu 06, 2008

Ensivaikutelmia Nokia N96:sta

En ole valitettavasti vielä päässyt kokeilemaan Nokia N96:sta, Nokian luultavasti tärkeintä Nseries-tuotetta tänä vuonna. Ainakin mediahuomiossa, jos ei myynnissä.

Netissä on julkaistu jo ensimmäisiä arvioita, kuten AAS:n juttu. Myös Symbian-Freak on julkaissut ensivaikutelmia N96:sta. Suomessa N96:sta on kommentteja Matkapuhelininfon foorumin N96-käyttökokemuksissa. Ei noista vielä paljon saa irti, mutta kohta näitä saataneen lisää.

Yleensä Nokian Symbian-laitteista innostunut Symbian-Freak antaa tylyn arvion:

Nokia N96 looks like mutated Nokia N95 treated with some cheap Chinese steroids! All these self destructive mutations were caused by a general weakness of the Nokia's production management, and inane lack of creativity that is the cesspool
of latest Nseries devices.

Minusta on kiinnostavaa, miten hitaasti Nseries-lippulaivamallit ovat lopulta uudistuneet. N95 julkistettiin jo syksyllä 2006, ja N95 8GB toi pienen päivityksen. Kestääkö N96 yhtä pitkään? 16 Gt muisti on kiva juttu, mutta microSD-kortit voivat nousta jo tänä vuonna samaan. DVB-H:sta taas ei ole iloa vielä kovinkaan paljon.

Tähän asti on näemmä kommentoitu, että uudistus olisi voinut olla parin vuoden jälkeen isompikin. Toisaalta, N95 ja N95 8GB ovat olleet kovia myyntihittejä, ja sitähän sanotaan, ettei toimivaa pidä rikkoa.

Tunnisteet: , ,

maanantai, syyskuu 01, 2008

S60-profiilit ja -teemat ajastuksella

Pari kiinnostavaa uutta S60-softaa voisi mainita. Hyviä softia aiemminkin kehittänyt Jukka Silvennoinen on julkaissut S60:lle profiilien ja teemojen ajastusohjelmat (via My-Symbian.com).

Luvassa on tosin pieni mutka matkassa. Softilla ei ole Symbian-allekirjoitusta, joten ne eivät kehittäjän mukaan toimi ennen kuin Symbian Signedista on luonut itse allekirjoitetun sertifikaatin.

Sertifikaatin luominen ohjeita seuraten ei ole PC-taitoiselle vaikeaa, mutta viitisen minuuttia siihen voi kulua.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, elokuu 31, 2008

S60-alustayhteensopivuus testissä

Olen kokeillut muutamia eri valmistajien S60-puhelimia, viimeksi Samsung SGH-i450:tä, ja havaintojeni mukaan S60-softat toimivat siinä missä Nokian laitteissakin.

Verkkojulkaisu SymbianOne näyttää tehneen hieman kattavampaa testailuia ja todennut, että jonkin verran eroja yhteensopivuudessa ja tuetuissa toiminnoissa kuitenkin on. (via All About Symbian)

Testaajan mukaan S60-alusta kuitenkin näyttää vastaavan yhteensopivuuden lupaukseen.
This short review could not be considered as a comprehensive test of compatibility between the Samsung S60 devices and those from other manufacturers. However, I feel it is enough to conclude that the S60 platform does live up to its promise that a Symbian C++ application built for S60 3rd Edition will run unchanged on any device created using the platform APIs.

However, I feel it is enough to conclude that the S60 platform does live up to its promise that a Symbian C++ application built for S60 3rd Edition will run unchanged on any device created using the platform APIs.


Olen ihmetellyt itse myös sitä, että kun LG, Motorola, Samsung ja jatkossa mahdollisesti myös Sony Ericsson tuovat markkinoille usean alustan älypuhelimia, miten ne voivat hallita ohjelmistojen ja palveluiden kehitystä.

Miten esimerkiksi Samsung hyötyy S60:sta, jos se käyttää tätä vain muutamassa mallissaan? Se ei ainakaan pysty keskittämään ohjelmistokehityksen panostuksiaan yhteen alustaan.

Rohkenen arvata, että tulevaisuudessa muut valmistajat seuraavat Nokiaa siinä, että älypuhelimissa tuetaan kerralla vain yhtä käyttöjärjestelmää.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, elokuu 13, 2008

Nokia Tuben kehitys etenee

Nokian kosketusnäyttöisen S60-puhelimen julkistus on luvattu tälle vuodelle, mutta epäselvyyttä tuntuu olleen siitä, saadaanko laite myös kauppoihin vielä tänä vuonna. Termi "julkistus" sotketaan usein, sillä välillä tarkoitetaan pelkkää julkistusta ja joskus myös kauppoihin tuloa.

Nokia Tube aka Nokia 5800 XpressMusic on ollut otsikoissa kesällä. GSM Arena julkaisi kuvia ja uusia huhuja. Kauppalehdessä oli koottuna "iPhone-tappajan" ominaisuuksia.

Laitteen kehitys kuuluu etenevän vauhdikkaasti. Nokiaa läheltä seuraava lähde kertoo, että "nollasarjan koneet" ovat äskettäin tulleet tehdaslinjalta.

Se tarkoittaa käsittääkseni varhaisimpien prototyyppien ja tuotantolaitteiden välissä olevaa isompaa painosta. Näitä laitteita menee esimerkiksi softakehittäjille.

Tubesta veikataan tällä hetkellä keskihintaluokan multimediakännykkää, jossa on seuraavat speksit:
 • Näyttö: 3,2" (vrt. Nokia N95 8GB: 2,8" tai iPhone 3G: 3,5"), 640 x 360 pikseliä ja 16 miljoonan värin näytöllä sekä 16:9-kuvasuhteella.
 • Koko ja massa: 111 × 52 × 14,5 mm ja 104 g.
 • Ohjelmisto: Symbian / S60 5th Edition
 • RAM-muisti: 140 Mt
 • Kamera: 3,2 megapikseliä, Carl Zeissin optiikka, "dual LED flash".
 • Yhteydet: GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, WLAN, Bluetooth.
 • Muuta: Integroitu GPS, 3,5 mm kuulokeliitäntä, TV-ulostulo.
Teknisten speksien puolesta Tube kelpaisi siis vaikka Nseries-malliston huippumalliksi. Jossain vaiheessa selviää, miten Tube lopulta profiloidaan. Voihan olla, että Nokia haluaa olla varovainen S60 Touch UI:n kanssa ennen kuin ottaa sen Nseries-tarjontaan.

Kenties Tube siis nähdäänkin jo tänä vuonna kaupoissa. Kosketuskäyttöliittymän kehittämisessä lienee paljon tehtävää ja testattavaa. Nyt on odotettavissa, että uusia kuvia ja "preview'itä" tulee pian lisää nettiin.

Tunnisteet: , , ,

maanantai, elokuu 11, 2008

Softien lataaminen ja ostaminen

Mobiilisoftan menekki on kauppiaiden mukaan kasvussa, mutta kokemukseni ja näkemäni lähipiiristä eivät tue kehitystä. Tarkoitan sitä, ettei softien ostaminen näytä olevan edes harrastajien keskuudessa arkipäiväistä.

Ihmiset tuntuvat pitävän ohjelmien hankkimista liian vaikeina, eivät tiedä mahdollisuuksista tai luovuttavat viimeistään erilaisten maksu- ja latausvaihtoehtojen edessä.

Tämän vuoksi onkin ollut hauska tutustua iPhone 3G:hen. App Store -kuvake on heti päävalikossa, ja ostaminen tapahtuu tökkäämällä sormella kahdesti. Ostos menee internet-henkissti suoraan luottokorttiveloituksella salasanan antamisen jälkeen. Kun ohjelma on maksettu, kuvake tulee iPhoneen. Se on ensin Loading....-kuvake, ja lataamisen jälkeen vaihtuu ohjelman kuvakkeeksi.

Peirnteisesti kännyköissä on ollut toisin. Ostospaikkoja on monia, ja asiointi tapahtuu yleensä PC:n kautta. Kännykälläkin ohjelmia ladatessa ja asentaessa pitää vastata monenlaisiin kysymyksiin; kuten mahdollisesti puuttuviin varmenteisiin tai tallennetaanko tiedostot muistikortille vai laitteen muistiin.

Apple on toteuttanut asian elegantimmin, mutta haittapuoli on tiukka kontrolli siihen, millaisia ohjelmia on tarjolla. Kuuluisin tapaus on tähän mennessä nettiyhteyden jako-ohjelma NetShare, joka julkaistiin ja poistettiin ainakin kahdesti (ks. esim. Engadgetin juttu).

Edelleenkään en mielellään osta mobiilisoftaa, koska se on yleensä sidottu laiteeseen ainakin IMEI-koodin kautta. Usein kännykkää vaihtava joutuu siis ostamaan saman ohjelman moneen kertaan tai neuvottelemaan lisenssin siirtämisestä. Netistä piraattiversion lataavalla kuluttajalla ei samoja ongelmia olekaan.

Sitä en saanut vielä testattua, saako App Storen kautta ostetut ohjelmat siirrettyä uuteen laitteeseen. Päättelin, että se onnistuisi, koska ohjelmat tallentuvat iTunesissa käyttäjäkohtaisesti.


Apple iPhonen App Storea on haukuttu siitä, että Apple valikoi tarkkaan hyvälsyttävät ohjelmat. Hyvä puoli on se, että ohjelmien etsiminen, esittelyiden ja kuvien katsominen, ostaminen ja lataaminen käyvät helposti.

Nokian S60-puhelimissa on myös esiasennettuna Lataa- ja Katalogi-sovellukset (nykyisin saman kuvakkeen takana), joilla pääsee lataamaan ilmaisia ja maksuttoman kokeiluajan ohjelmia. Käyttöliittymä on kuitenkin iPhoneen verrattuna hidas ja kankea.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, elokuu 03, 2008

Google Mapsiin joukkoliikenneopasteet

Google Maps ja Google Maps Mobile ovat saaaneet uudistuksia. Nyt palvelu lupaa joukkoliikenneoppaita 60 kaupungissa, alkuun lähinnä Kanadassa ja Yhdysvalloissa, mutta on mukana myös jo pari linjaa Euroopassa. Toivottavasti joukkoliikenteen opasteiden saatavuutta laajennetaan nopeasti.

Google Maps Mobilessa pitäisi tulla parannuksia myös GPS-käyttöön, ja Symbian-/S60-versiossa näytössä pysyy nyt ilmeisesti taustavalo päällä käytön aikana.

Edelleenkään Google ei tarjoa netistä tai PC:n kautta ladattavia karttoja. Sen vuoksi ohjelmaa ei voi juuri hyödyntää ulkomailla, ainakaan suomalaisille saatavilla operaattoreiden paketeilla.

Tunnisteet: , , ,

perjantai, elokuu 01, 2008

Kokeiltua: JoikuSpot Premium S60-puhelimessa

Kesällä on julkaistu myös JoikuSpotin uusi versio. Ohjelmaa on käsitelty blogissa aiemmin, joten esittely jää lyhyeksi. Ohjelma tekee S60-puhelimesta WLAN-tukiaseman siten, että esimerkiksi iPod Touchin, kannettavan tietokoneen tai Nokian Linux-tabletin käyttäjä näkee puhelimen WLAN-tukiasemana.

JoikuSpotin vahvuus on yhä helppokäyttöisyys. Nettiyhteyden saa avattua helposti. JoikuSpot-laite kannattaa nimetä vaikka tyyliin JoikuSpot Tero. Ohjelma tukee salausta (WEP/WPA), joten ulkopuoliset voi pitää loitolla.

Kaupallinen JoikuSpot Premium maksaa 25 euroa. Sen etu on kehittäjien mukaan mahdollisuus ajaa nonia verkkosovelluksia, kun JoikuSpot Light taas tuntui rajoittuvan web-surffailuun (HTTP).

Kokeilin JoikuSpot Premiumilla sähköpostia (IMAP4/SMTP), salattuja etäyhteyksiä (SSH2), pikaviestejä (Windows Live Messenger) ja pankin salausta käyttävää web-palvelua (SSL/HTTPS), ja nämä menivät läpi ongelmitta. Ammattikäytössä tärkeä on VPN-tuki. 25 euron kertamaksu lienee siten perusteltavissa työnantajalle.

JoikuSpotissa on yhä osa vanhoista ongelmista. Yhteys tuntuu katkeavan välillä. Olen päätellyt sen johtuvan muista tukiasemista, joita minulla on ollut lähellä kotona, hotellissa ja töissä käyttäessä.

Yhteryden katkeamiseen voi auttaa WLAN:n kanavan vaihtaminen. Pulmaa ei poista kokonaan, vaikka kanavan valinnan laittaisi Automatic-asetukselle. S60 3rd Edition FP2 (eli Nokia N96 ja uudemmat) tuo kuulemma jo WLAN-tukeen parannuksia. Tässä vaiheessa en ole keksinyt yhteyden katkeamiseen toimivaa ratkaisua.

JoikuSpotilla saa paljon enemmän irti 3G-verkkojen nopeuksista kuin avaamalla yhteys internetiin kännykän Bluetoothin kautta. Mittasin NetMeterillä parhaimmillaan 1,7 Mbit/s nopeuden Soneran HSDPA-verkossa, ja siinäkin saattoi pullonkaulana olla jo operaattori. Bluetoothilla en ole ikinä päässyt yli megabittiin sekunnissa.

Nopean tiedonsiirron kääntöpuolena JoikuSpotin käyttö kuluttaa valtavasti virtaa. Nokia E71:n juuri ladattu akku hyytyi alle 90 minuutissa. Laite myös kuumeni melkoisesti. Vara-akku kannattaa olla matkakäytössä.

JoikuSpot tukee yhä vain WLAN-verkkojen ad hoc -tilaa. Tästä seuraa, että se ei toimi kaikkien WLAN-laitteiden kanssa. Joikusoft kertoo ongelman koskevan ainakin Nintendo DS:ää ja Sony PSP:tä.

Jotkut yritykset myös konffaavat työtekijöidensä kannettavat tietoturvasyistä estämään yhdistämisen ad hoc -verkkoihin, jolloin JoikuSpot ei toimi. Rajoitus ei ole JoikuSpotissa, vaan Symbianissa. Infrastructure- eli tukiasematilan tuki on käsittääkseni odotettavissa Symbian v10:een, eli vasta tulevaisuuden laitteisiin.

Ongelmista huolimatta olen huomannut suosivani JoikuSpotia Bluetoothin sijaan helppouden ja parempien nopeuksien vuoksi. Jos mahdollisimman pitkä käyttöaika on tärkein prioriteetti, USB-kaapeli on parempi yhteystapa. Sellainen ei kulje ainakaan minulla juuri koskaan mukana.

JoikuSpotissa pystyy automatisoimaan asetukset niin pitkälle, että S60-puhelimesta tulee WLAN-tukiasema parilla klikkauksella. Premium-versiossa saa lisäksi Joikusoftin "aloitussivun" pois käytöstä. Maksullinen versio tuo myös NAT-tuen.

Tunnisteet: ,

torstai, heinäkuu 31, 2008

.NET CF -tuki julkaistiin S60:lle

Viime joulukuussa kirjoitin .NET Compact Framework -tuesta S60:lle, jota Red Five Labs on kehittänyt pitkään. Nyt se on edennyt hieman (via See Into S60).

1kehittäjät pääsevät tekemään .NET CF -sovelluksistaan Symbian-sovelluksia (.SISX). Heinäkuun alussa sivuilla julkaistiin web-seminaari, jossa esitellään alkeita.

Tässä vaiheessa rajapinta on rajoittunut .NET CF:n 1.0-versioon. Esityksen lopussa kuitenkin kerrottiin, että Red Five Labs yrittää tuoda Net60.een myös .NET CF 2.0 -tuen. Se olisi tärkeää, koska useimmat tämän hetken ohjelmat perustuvat kakkosversioon, ja osa hyödyntää jo kolmosta.

Huomasin, että olin ymmärtänyt Net60:n väärin. Ensin kopioin pari .NET CF-binääriä (.EXE-muodossa) S60-laitteisiin (asennettuani Net60:n SISX-paketin), mutta eiväthän ne käynnistyneet. Katsottuani Forum Nokian esityksen ymmärsin, että .NET CF -koodi ilmeisesti julkaistaankin aina Symbian-binäärinä (.SISX).

Netistä kopioituja .NET CF -sovelluksia ei siis näemmä0 pysty sellaisenaan ajamaan S60:ssä, mutta vastaavasti julkaistut ohjelmat ovat sitten suoraan Symbian-asennuspaketteja.

Red Five Labsin tavoite on julkaista vielä lokakuussa 2008 osittainen .NET CF 2.0 -tuki. Siihen kaavaillaan mahdollisuutta hyödyntää uusia puhelintoimintoja, yhteystietoja, kiihtyvyysanturia ja Sqlite-tietokantoja. Kehittäjät toivovat nyt palautetta, millaisia .NET-sovelluksia S60:llä haluttaisiin julkaista.

Vaan miten on, näettekö potentiaalia .NET-sovelluksille S60:ssä?

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, heinäkuu 30, 2008

Android- ja Symbian-huhuista

Mökkeillessäni uutiset maailmalla ja Suomessa ovat kummastelleet sitä, että J. Gold & Associatesin analyytikko arvioi Googlen Androidin ja Symbianin yhdistymisen alkavan 3–6 kuukauden sisään. Alkuperäinen juttu oli Information Weekissä.

Nokian Converstations-sivuilla on tyrmätty "virallisena linjana" se, että Symbian olisi yhdistymässä Androidin kanssa. Tietoviikon uutiskommentissa on jo vedetty johtopäätelmiä, ettei Ambiania tai Symroidia ole luvassa. Ei varmaan tuolla nimellä olekaan, mutta muuten en olisi aivan varma.

Minulla ei ole asiasta mitään sisäpiirin tietoja, mutta pari asiaa jutuissa on tähän asti minusta missattu.

Ensinnäkin mitään kahden suuryrityksen isoa alustahanketta ei toteutettaisi näin lyhyessä ajassa.

Toiseksi, Nokia vannoo pitkään nykyisen C++-pohjaisen Symbian-alustan ja kehitystyökalujen nimeen viimeiseen asti, vaikka pidemmän aikavälin aikeet olisivat toiset. Muutenhan operaattoreiden, sovelluskehittäjien ja muiden sidosryhmien tuki nykyiselle alustalle loppuisi liian aikaisin.

Otetaan esimerkki menneestä. Muistan hyvin, miten vuoden 2006 alussa ja kiihtyvästi puolivälissä Nokiaa lähellä olevien IT-talojen ja alihankkijoiden ihmiset tuntuivat olevan aivan varmoja, että silloinen kommunikaattoreiden Series 80 (S80) -alusta jää pois. Kirjoitin siitä useasti, muun muassa kesällä 2006.

Julkisesti asiaa ei kuitenkaan myönnetty. Soitin useasti Nokian viestintään ja minulle pokkana väitettiin vielä pari viikkoa ennen Nokia World 2006 -tapahtumaa, että Series 80 jatkaa. Tapahtumassa se yhtäkkiä muuttui, siis tämä "official word". Tekninen alustaratkaisu vaati tietenkin enemmän aikaa, ja siitä oli viestitty läheisimmille kumppaneille pidempään.

En ole katkera, vaikka minulle puhuttiinkin peetä. Viestinnän on sanottava ulospäin mitä on sovittu. Pointti on se, etten antaisi kovin suurta painoarvoa sille, mitä juuri nyt medialle viestitetään asiassa.

Linux ja Symbian ovat haastattelemieni asiantuntijoiden mukaan niin kaukana toisistaan teknisesti, että analyytikon spekulaation toteutuessa kyse ei olisi niinkään "yhdistymisestä", vaan siitä, että Symbianin nimi vain annettaisiin jollekin Linux-pohjaiselle alustalle, tässä tapauksessa Androidille.

Nokiassa ei varmasti vaihdeta Symbiania Androidiin tai muuhun Linux-pohjaiseen alustaan ennen kuin se on kaupallisesti ja teknisesti perusteltua. Molemmissa puolissa näyttää olevan vielä isoja epäselvyyksiä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö S60-brändin alustan alla voisi tulevaisuudessa sykkiä Linux, oli se sitten Androidiin perustuva tai ei.

S60:n taas voi katsoa tarkoittavan nyt samaa kuin Symbian, koska Symbianin eri käyttöliittymäversiot (S60, UIQ tai MOAP[S]) yhdistetään.

Otaksun Nokiaa kiinnostavan seurata läheltä, millainen Androidista kehittyy. Jos tätä edistää julkistaa jonkinlainen yhteistyö Googlen kanssa, se varmaan tapahtuu aikanaan – kenties juuri puolen vuoden sisään.

Tunnisteet: , , ,

sunnuntai, heinäkuu 27, 2008

Hesarin uusi mobiilipalvelu iPhonella vs. S60-selaimella

Helsingin Sanomat uudisti jokunen viikko sitten mobiilipalveluitaan avaamalla uuden sivuston mobiiliselaimille. Olen käytellyt sitä satunnaisen epäsäännöllisesti lomaillessa.

Hs

Screenshot0024.jpg

HS.fi:n mobiiliversio yrittää mobiilimainontaa. Tekstiversioon nähden uutta ovat myös uutiskuvat.

Tähän asti olen käyttänyt HS.fi:n tekstiversiota, joten vertaan kokemuksia siihen. Lyhyt versio kirjoituksesta on se, että käytän yhtä vanhaa versiota.

Uusi mobiilisivusto on nätimmän näköinen. Kuvien lisääminen, HS:n logo ja muut elemenetit tekevät sivuista hieman taitetumman oloiset. Grafiikkaa on kuitenkin varovaisesti.

Suurin ero on mainoksissa. Niitä ei vielä ainakaan ole tekstiversiossa. Mobiilisivuilla on alusta lähtien näkynyt yksi ja sama mainos. Siitä ei voi vetää vielä johtopäätöksiä, koska mediabisnes on melkein pysähdyksissä Suomessa heinäkuussa.

Mainokset kuitenkin lisäävät siirrettävää datamäärää. En ole kattavasti mittaillut, mutta arvioisin latausaikojen ja kuvien perusteella mobiilisivuston etusivun latauksen vievän kolme tai neljä kertaa enemmän dataa. Esimerkki äsken: HS.fi/teksti tuotti 52,2 kt (d) + 9,68 kt /u) eli noin 62 kt. HS.fi/mobiili kerrytti datalaskuriin 279,86 kt (d) + 16,54 kt (u), eli yhteensä noin 296. Etusivun koko riippuu tietenkin mainoksista, muista kuvista ja niin edelleen. Mainokset näyttävät kuitenkin kasvattavan liikennettä selvästi.

Kotimaassa ja 3G-verkossa näin pienellä datamäärän erolla ei tietenkään ole väliä, mutta hitaalla GPRS-yhteydellä pienempi on parempi. Ulkomailla vieraillessa datasiirto taas maksaa tyypillisesti ainakin 0,18 €/50 kt, joten pienikin ero voi tuntua laskussa. Harva kuluttaja tai yritys kai haluaa maksaa mainosten latailusta.

Mobiilisivuston uutiskuvat antavat kivan ilmeen, mutta muuten niistä ei ole iloa. Ne näkyvät niin pienellä, ettei niistä ole uutisen kannalta iloa. Suurennuslinkkiä en löytänyt S60-selaimella. Sen sijaan iPhone-selaimessa uutiskiuva näkyy koko selainikkiunan levyisenä ja siten isommalla.

iphione3

HS.fi:n mobiiliversiota on kiva lukea iPhonella. Kirjasinkoko on kuitenkin oletuksena aika pieni, eikä zoomaus tunnu toimivan.

Huomasin, että S60-selaimella (Nokia E71) tekstiversio tuntuu nopeammalta käyttää, koska kuvat eivät hidasta tekstin selaamista. Mobiiliversio oli pari viikkoa sitten rikki, mutta se oli bugi, jonka HS.fi:n ylläpito korjasi nopeasti jo testivaiheessa.

Nokia E71:llä pystyn tilaamaan HS.fi:n RSS-syötteen suoraan tekstiversion kautta (valikko Tilaa/Subscribe), mutta mobiiliversiossa tätä toimintoa ei näy.´Tällä on merkitystä lähinnä ensi kertaa sivuja käyttävälle.

Mobiiliversion tärkein etu uutishaku. Hakukenttä ei ole etusivulla, vaan yhden linkin takana. Haku etsii vain HS.fi:n avoimia uutissähkeitä, ei siis käyttäjätunnuksen takana olevia sivuja. Sisäänkirjautumista selaimella pidettiin ilmeisesti tässä vaiheessa liian hankalana.

Apple iPhonen selaimella tekstiversio näkyy huonosti zoomatessa, ja muuten ainakin minulle liian pienellä. Tekstit eivät rivity oikein, vaan venyvät ruudun yli. Tekstin näkyminen näin johtunee iPhonen selaimen kuvaan perustuvasta zoomaustavasta, joka ei toimi fiksustin kaikkien sivujen kanssa. Mobiiliversio sen sijaan näkyy hyvin ja on miellyttävä käyttää.

iphone2

Kuvapohjainen zoomaus iPhonen selaimessa toimi tekstiversiossa, mutta teksti ei rivity. Ongelma on sama monilla sivuilla, eikä uutisten lukeminen ole näin kätevää.

Nähtäväksi jää, lisääkö HS mainokset myös tekstiversioon vai loppuuko sen tarjoamionen kenties kokonaan. Minä jatkan Nokia E71:ssä tekstiversion käyttämistä, mutta iPhone-selaimessa mobiiliversio on jo parempi.

Parissa viikossa olen huomannut, että jo uutisartikkeleita lukiessa webin käyttö on miellyttävämpää iPhone-selaimella sulavsati sormiohjauksella vierittämällä kuin S60-kännykän ohjaintappia hitaasti tökkimällä.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, heinäkuu 02, 2008

Iyouit on mobiiliohjelma... joka .. no se.. siis niinku...

Taidan luovuttaa. Tätä ei kai ole tarkoitettu minulle. Hyvän ohjelman tai palvelun idea selviää hetkessä ja käyttötapa heti perään. S60-softa Iyouitin (suomeksi kuulemma Mäsäse) idea ei selviä. Nyt olen antanut linkin, kokeilkaa itse saatteko siitä jotain tolkkua.

Otetaan vähän takapakkia niille, jotka eivät tiedä mistä on kyse. Joku viikko tai pari sitten Jaiku-feedissäni alkoi näkyä kummia kommentteja ohjelmasta, joka on "paras mobiiliohjelma koskaan" ja "hyvä juuri siksi, koska kaikki pitää opetella itse". On sille avattu Jaiku-kanavakin.

Kyseesä on siis jonkinlainen syötteitä keräävä ja muun muassa käyttäjänsä sijainnin tunteva ohjelma. Näitä tietoja sitten jaetaan kavereiden kesken, ja tuloksena on ... no, se ei ole minulle selvinnyt. Sivuilla on kerrottu ideasta, jos jaksaa perehtyä.

Olen tallentanut ohjelmaani sijaintitietoni (softa ilmeisesti hyödyntää GPS-ja GSM-solupaikkatietoa), tekemiseni ja kirjat, jotka aion ostaa. Vaan miksi? Se ei selvinnyt.

Olen vähän tylsä ihminen. En jaksa vain kouluttaa lelua, vaan muistia ja suoritinaikaa kuluttavan softan pitää ratkaista joku ongelma tai helpottaa elämääni. Tai olla heti hauska.

Juju aukeaa kaiketi sitten, kun on saanut houkuteltua kontaktilistalleen riittävästi porukkaa. Ihmisillä tuntuu kuitenkin olevan jo riittävästi hallittavaa nykyistenkin feediensä ja softiensa kanssa.

En nyt poista ohjellmaa, jos sitä vaikka vielä alkaa ymmärtää mistä on kyse. Nokia E71:n akun Iyouit tosin kuluttaa loppuun nopeasti. Siirretyn datan määrää en ole vielä laskeskellut.


Iyouit:n S60-ohjelmaan voi lisäillä kaikenlaisia feedejä.

Tunnisteet:

tiistai, heinäkuu 01, 2008

Nokia E71: Kartat hajosivat

Jatkoa eiliseen blogimerkintään. Tarkoitus oli kommentoida GPS-käyttökokemuksia, mutta se meni vähän reisille. Vielä tuntemattomasta syystä johtuen osa E71:een asennetuista softista hajosi. Esimerkiksi Jaiku katosi asennetuista ohjelmista kokonaan, ja Nokia Maps ei suostunut käynnistymään. Se vaati uudelleenasennusta.

Uudelleenasennus ei kuitenkaan auttanut, joten palautin laitteen alkuperäiset tehdasasetukset (komennolla *#7370#). Sekään ei auttanut, vaan Nokia Maps valitti edelleen, että ohjelma pitää asentaa uudelleen.

Päätin kokeilla asentamista puhelimen muistiin microSD-muistikortin sijaan. Se ei ollutkaan tarpeen, vaan Nokia Maps käynnistyi poistettuani muistikortin. Korttikin tuntuu taas toimivan alustettuani sen. Otaksun, että ongelmat aiheutti jonkinlainen muistikortin korruptoituminen, mutta tarkemmin en tiedä.
* * *

GPS-kokemuksia sain sen verran, että Sports Tracker sai ulkona GPS-sijainnin alle 10 sekunnissa A-GPS:n avulla. Se myös tallensi kävelylenkkini reitin aika tarkasti, eli hyppimistä ympäriinsä ei jäänyt lokitiedostoon ja matkan pituus (~6,5 km) tallentui oikein.

Kävelylenkin lopuksi menin lähikauppaan ja pistin ohjelman pauselle. Ulos tullessani klikkasin Continue, mutta jostain syystä en saanut GPS-fixiä enää uudelleen.

Saatan siis joutua perumaan aiempia kehuja softan bugittomuudesta myöhemmissä kommenteissa. Nyt lähinnä lisäilen tulevan lomamatkan ravintolapaikkoja ja muita osoitteita kartalle.

Tunnisteet: , , ,

Älypuhelimesta yritetään taas korvaajaa kannettavalle

Voisiko Nokian S60-puhelin ajaa kenttätöissä esimerkiksi toimittajalle kannettavan PC.n asian? Tätä Nokia ja Reuters selvittivät Mobile Journalism -projektissaan. Muutamia tuloksena syntyneitä artikkeleita, kuvia ja videoita on nähtävissä sivuilla. En löytänyt raporttia kuitenkaan siitä, miten toimivana kännykän käyttämistä pidettiin.

Siinä Nokian ja Reutersin kokoama työkalupakki sisälsi siis N95-puhelimen, kuvausjalustan, ulkoisen Bluetooth-näppäimistön ja erillisen mikrofonin. Asiasta oli aikoinaan keskustelua Kari Haakanan blogissa.

Uskoa ja tutkimisen halua siis riittää yhä. Tänä kesänä projektia näemmä jatketaan afrikkalaisten journalismin opiskelijoiden kanssa.

Kuvien ja videoiden kuvaaminen kännykällä on arkipäivää, tosin kaikki tuntemani toimittajat kantavat melkein aina mukanaan myös kameraa. Suurin kompastuskivi on tuo Nokian näppäimistö, jota testasin kolme vuotta sitten. Näppäimistöä näyttää yhä saavan Suomessa. Hinta on keskimäärin 87 €. Siinä on noin 80 € liikaa, jos tätä ei ole sitten uudistettu. Näppäimistö on heikkorakenteinen ja hutera.

Kuulemani ja näkemäni perusteella tuntumani on, että pientä matkakonetta kaipaavat toimittajat harkitsevat tällä hetkellä innokkaimmin Asus Eee PC:tä tai muuta minikannettavaa. Ne ovat edullisia, ja näppäimistö on jopa käyttökelpoinen. Työpaikallani harkitaan tällaista matkakoneeksi toimituksen yhteiseen käyttöön. Ainoaksi koneeksi näistä ei ole.

S60- tai Windows Mobile -puhelinta voi kuitenkin hyödyntää tässä ammatissa monin tavoin. Kirjoittelin niistä joulukuussa. Aiheesta jatkettiin helmikuussa.

Tunnisteet: ,

maanantai, kesäkuu 30, 2008

Ensivaikutelmia Nokia E71:stä

Olen käyttänyt nyt kolme päivää Nokia E71:tä, joka ei julkistuksen yhteydessä juuri synnyttänyt intohimoja. Nyt olen eri mieltä. Nokia on onnistunut aika monessakin suhteessa.

E71 on "Blackberryn muotoilua" eli 4:3-kuvasuhteen näyttö yhdistettynä pieneen peukalolla (tai osin kahdella kädellä) hallittavaan näppäimistöön perustuva laite.

Näppäimistön suomen kielen versiolla kirjoittaa yllättävän nopeasti lyhyet tekstiviestit ja sähköpostit. Ääkköset ja @-merkki sekä tärkeimmät erikoismerkit (:, ?, / jne) tulevat helposti. (Oikealla olevassa PR-kuvassa ei ole Suomi-näppäimistö, joten siinä ei ole ääkkösiä.)

E71 on mukavan ohut, ja metallinen ulkonäkö vetoaa minuun. Runko on tukeva, eikä laite natise ja nitise. Kameran laatu on parempi kuin E70:ssä ja E51:ssä, mutta kovin epäteräviä kuvia olen toistaiseksi saanut. Minkäänlaista autofokusta ei ilmeisesti ole lainkaan. Linssin suojusta ei ole, ja kamera on pienessä ulokkeessa, joten naarmuuntuminen lienee edessä.

Muotoilussa miellyttää se, että Blackberry-desiginin ärsyttävästä leveydestä on päästy eroon. E71 vain tuntuu oikean kokoiselta kädessä. En pitänyt tästä muotoilusta edeltäjissä (E61 ja E61i), mutta ei tule heti esille valittamisen aihetta fyysisessä toteutuksesa. Näyttö tosin pieneni 2,8 tuumasta (E61 ja E61i) 2,36 tuumaan, eli kaikki eivät varmaan tykkää tästä kompromissista.

Nykyisessä työpuhelimessani E51:ssa kaipaan parempaa kameraa ja GPS:ää. E71 tuo molemmat. GPS:ää en ole tosin vielä saanut kunnon testiin, joten sen osalta on katsottava asia myöhemmin.

E71:n multimediaominaisuuksia en ole kokeillut. Ajoin kuitenkin JBenchmark 3D:n ja HD:n, ja näiden tulosten perusteella multimediapuoli on samaa tasoa E51:n kanssa eli vaatimaton. Sen verran testasin, että MP3-musiikki soi taustalla ongelmitta.


E71:n QWERTY-näppäimistö Suomi-mallissa. Kirjaimet pystyy näppäilemään yhdellä kädellä, jos on tarkka peukalo. Isot kirjaimet vaativat vaihtonäppäimen (@-mekin vieressä) takia kahden käden otteen. Numeronäppäimiä ei ole erikseen, vaan vaativat vas.alanurkan näppäimen pitämisen pohjassa. Näppäimistö on pieneen tilaan nähden toimiva.

Softassa on tehty joitakin hyviä uudistuksia. Kalenteri näyttää viimein koko päivän kerralla esikatselutilassa (Series 80:n tapaan) ja päivänäkymääkin on parannettu.


S60-kalenteriin on tehty parannuksia kuukausi-, viikko- ja päivänäkymään. Sitä en vielä päässyt testaamaan, hajoaako se yhä liian suureen määrään tapahtumia. Ei kännykän tarvitsekaan olla arkisto.

Tunnetuimpien nettipalveluiden (Gmail, Windows Live Mail, Yahoo! jne) sähköpostiasetukset saa netistä esitallennettuna (tunnus ja salasana vain annetaan) ja niin edelleen.

Sähköpostiohjelma on tosin yhä sama vanha kuin vuosia. HTML-viestien tukea ei ole, ja käyttöliittymä voisi olla ammattimaisempi esmerkiksi esikatselutilan avulla.

Kamerasovellus on sama kuin E90:ssä eli näyttää samalta kuin Nseries-malleissa, mutta Galleria (kuva- ja videokokoelmille) on edelleen sama vaatimaton. Toivottavasti Nokia joskus luopuu tästä Eseries- ja Nseries-mallien keinotekoisesta erottelusta.

Jännin uudistus on uusi Vaihda tilaa -linkki, jolla voi tehdä kokonaan erilliset perustilan ja sovellusten valikoimat esimerkiksi työ- ja vapaa-ajan käyttöön. Harmillisesti tätä ei tosin saa automatisoitua profiileihin tai ajastettuna, mutta vaihtaminen käy yhdellä napin painalluksella.


Työ- ja vapaa-ajan hallintaa. E71:ssä (ja myös E66:ssa) pystyy vaihtamaan ulkonäkön, aloitusvalikon sovellukset ja näytetävät tiedot yhdellä klikkauksella. Työajalle duunipostit ja kalenteri, vapaa-ajalla MP3-soitin ja yksityiset sähköpostit.

Puhelimen softa (v.100.07.76, 08-06-2008) tuntuu jo tässä vaiheessa nopealta ja vakaalta. Muistiongelmia ei ole ollut, vaikka monet softat (Jaiku, Nokia Maps, MP3-soitin, ruutukaappari ja web-selain) ovat samanaikaisesti ajossa.

Nokian tähän asti onnistunein E-sarjalainen E51 saa kovan haastajan. Jos nyt saisin valita, ottaisin empimättä E71:n.

Nokia E71 -arvioita muualla:

Tunnisteet: ,

sunnuntai, kesäkuu 29, 2008

Käyntikortit ja tekstit talteen kameralla

Olen oikeastaan jo lomalla, joten kuukauteen ei tarvitse skannailla kenenkään käyntikortteja. Huomasin kuitenkin uuden softan Nokia E71:n mukana, josta pari kommenttia.

Multiscanner-ohjelma tulee siis ainakin Nokia E66:n ja E71:n mukana. Se käyttää kameraa käyntikorttien skannaamiseen. Tämähän on jo vanha idea, jota ei ole vain koskaan oikein saatu käytännössä toimimaan. Ei käyntikortin kanssa päästä yleensä optimaaliseen valaistukseen, joten kuvista tulee heikolla kameralla liian suttuisia tietojen lukemseen.

E71:n kameralla Multiscanner toimii auttavasti. Kokeilin kahdella englannin- ja suomenkielisellä kortilla. Neljästä kortista en onnistunut tosin kertaakaan lukemaan yhtäkään täydellisesti. Joko sain nimen oikein, tai puhelinnumeron sähköpostiosoitteen, mutten yleensä kaikkia. Tiedot voi korjata skannauksen jälkeen, ja korteista saa myös halutessaan kuvatiedoston talteen.

Skannauksen voi tehdä nopeasti yhdessä vaiheessa tai tarkemmin kahdessa vaiheessa. Tarkistamalla rajauksen voi parantaa tulosta.

Skannauksen onnistumiseen näyttää vaikuttavan kameran lisäksi se, miten hyvä valaistus on ja onnistuuko pitämään kättä vakaasti paikallaan kuvauksen ajan.

Ohjelmassa on mys Text scanner -toiminto, mutta sillä onnuistuin aika huonosti saamaan mitään tolkullista talteen. Englanninkielisestä tekstistä sain ehkä puolet, mutta suomenkielisestä en sitäkään.

Tekstiä skannatessa originaali kuvatiedosto kannattaa jättää talteen, koska koko tekstiä tuskin saa kerralla talteen.

En ole huomannut ohjelmaa vielä muissa Eseries- tai Nseries-malleissa, mutta Aasiassa on S60-puhelinten mukana jaettu jotain ohjelmaa. Se leviää Nokian Moshissa. En tiedä, onko kysessä sama ohjelma, tai sen vanhempi versio, tai kokonaan eri ohjelma. Sen pitäisi toimia eri S60-malleissa.

Jatkossakin käytän kännykän kameraa työvälineenä, kuten olen aikoinaan jo E70:n osalta todennut ja myöhemmin toimittajan työvälineitä pohtiessa.

Tosin kauempaa kuvatessa onkin pakko olla jo laadukas digikamera isolla linssillä, jos haluaa saada Powerpointit sunmuut talteen. Tiedotustilaisuuksissa aina luvataan, että "ei tarvitse kirjoittaa ylös, saatte nämä sähköpostitse". Totta, mutta ehkä vasta viikon päästä, ja pari slidea voi jäädä pois. On siis parasta kuvata tärkeät tiedot talteen.

Myöhemmin sitten lisää Nokia E71:stä ja S60:n uudistuksista.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, kesäkuu 25, 2008

Symbian muuttuu avoimeksi ja keskittyy

Eilen Nokia sekä useat muut Symbianiin panostavat kännykkävalmistajat ja operaattorit kertoivat, että Symbian Limited -yhtiö siirtyy kokonaan Nokian omistukseen, ja Symbianista tulee useiden käyttöliittymien sijaan yksi alusta. Asiat on kerrotttu Nokian tiedotteissa ja suomeksi uutisissa.

Ensimmäinen tunne oli se, että nyt Symbianista tulee nykyistäkin vahvemmin Nokian alusta. Iltapäivällä katsoin webcastin tiedotustilaisuudesta ja sain käsityksen, että ainakin tässä vaiheessa Motorola ja Sony Ericsson, – nykyiset UIQ:n omistajat – sekä Samsung, Texas Instruments sekä NTT DoCoMo ja Vodafone pitävät siirtoa hyvänä. Symbian Foundationin nettisivuilla on lista mukaan ilmoittautuneista yrityksistä.

Nokian intressi on, että mahdollisimman moni laitevalmistaja ja operaattori tukee Symbiania. Muuten kilpailijat valitsevat Googlen Androidin tai Microsoftin Windws Mobilen. Nokia ei voi siis kaapata kehitystä kokonaan omiin käsiinsä, vaikka Symbianin työntekijöistä tulee siis Nokian työtekijöitä.

Käsitin tulevaisuuden olevan sellainen, että Symbianin kehitys keskittyy Symbian Foundationiin, joka on kenelle tahansa avoin ja voittoa tavoittelematon säätiö. Jäsenyys maksaa US$1500 vuodessa. Jäsenyyttä ei vaadita Symbian-softakehittäjiltä.

Iso muutos on se, että laitekohtaiset lisenssit (nykyisin US$2,5-5 per laite) poistuvat. Tämä on vahva strateginen isku Googlen Androidia ja Windows Mobilea vastaan. Androidin etuna on pidetty sitä, ettei lisenssimaksuja peritä. Microsoftille taas on mennyt US$14 jokaisesta myydystä Windows Mobile -laitteesta Strategy Analytics -tutkimusyhtiön mukaan.

Lisenssimaksujen poistuminen on vshvasti Nokian etu, koska se toimittaa eniten Symbian-laitteita.

Muutos johtanee siihen, että Symbianin langat ovat nykyistäkin vahvemmin Nokian käsissä. Devices-yksikön johtaja Kai Öistämö vakuutteli moneen kertaan tiedotustilaisuudessa, että nykyiset S60 3rd Edition -sovellukset ovat eteenpäin yhteensopivia tulevan Symbian Foudation -pohjaisen alustan kanssa.

Microsoft on menossa samaan suuntaan Windows Mobilessa siltä osin, että se yrittää viimein luopua useista käyttöliittymäversioista tulevissa versioissaaan – mahdollisesti jo Windows Mobile 7:ssä ensi vuonna.

Vodafonen johtaja Guido Arnone sanoi tiedotustilaisuudessa, että operaattorin kannalta ongelma on tuettavien alustojen suuri määrä. Vodafonella niitä oli enimmillään yli 70. Tähän ilmeisesti saadaan helpotusta Symbianin osalta. Muutenhan alustojen hajaantuminen näyttää jatkuvan.

Kiinnostavaa on nähdä, tuodaanko uuteen avoimeen Symbianiin myös jotain UIQ:sta ja Japanissa käytetystä MOAP(S):stä, vai tarkoittaako julkistus käytännössä sitä, että muut käyttöliittymät kuin S60 vain heitetään pois. Virallisesti viesti on se, että parhaat palat otetaan mukaan.

Tiedotustilaisuudessa sanottiin, että siirtymäaika vie pari vuotta. Motorolan johtaja Alan Mutricy totesi, että vielä ensi vuonna markkinoille tulee uusia UIQ-laitteita. Haasteellista on, jos vanha ja uusi malli elävät rinnakkain vuoteen 2010 asti. Liikkuva maali laitevalmistajille kahden vuoden ajaksi kuulostaa mahdottomalta yhtälöltä.

Nokian ja Symbianin johtajat kehuivat tiedotustilaisuudessa, että Symbianiin panostavia softakehittäjiä on jo neljä miljoonaa. Sitä ei täsmennetty, miten tämä on laskettu. Jää nähtäväksi, auttaako kehityksen keskittyminen S60:een tässä tavoitteessa, ja miten Symbianin muuttaminen avoimen Eclipse-lisenssin alaisuuteen vaikuttaa asiaan.

Kriitttisimmät ovat arvioineet, että tämä on Symbianin viimeinen puolustustaistelu ennen kuin Nokia vaihtaa älypuhelimissaan Linuxiin.

Yritin tiedotustilaisuuden Q&A:ssa saada läpi kysymykseni siitä, miten Symbian Foundation suhtautuu Trolltechin Qt-kehitysympäristöön. Siihen ei tullut vielä selkoa.

Tunnisteet: , , , ,

sunnuntai, kesäkuu 22, 2008

S60-puhelimesta Windows-kaukosäädin

Olen haaveillut pitkään saavani S60-kännykästä kaukosäätimen Windowsille, esimerkiksi PowerPoint-esitysten ja WinAmpin hallintaan. Kaikenlaisia softia olen kokeillut, mutta asennus on epäonnistunut tai käyttö on ollut kökköä.

Löysin taas uuden ehdokkaan, Mobile BT Remote. Ohjelmasta ei kuitenkaan ole tarjolla demoa, ja se näyttää vaativan jonkun laajennuskilkkeen Windowsiin. Laittakaahan vinkkejä jakoon, jos hyvä ohjelma on tiedossa.

Yritin joskus myös Psilocin ohjelmalla tehdä kännykästä infrapunakaukosäätimen televisiolle ja muulle viihde-elektroniikalle, mutta se epäonnistui irda:n lyhyen kantomatkan takia. Nyttemmin irda-tuki näyttää jääneen useimmista laitteista pois.

Tunnisteet:

Loppuvuoden kiinnostavia älypuhelimia

"Älypuhelimista" kirjoittaminen tuntuu vähän hassulta, mutten ole keksinyt parempaakaan tapaa kuvata samaa asiaa lyhyesti. Toistaiseksi siihen on tyytyminen.

Vuosi on yli puolivälin, ja kesällä tuskin julkistuksia juuri tulee, joten edessä ovat syksyllä julkistettavat ja kauppoihin tulevat mallit. Mistä on supinaa foorumeilla ja alan saiteilla? Alla omat poimintani kiinnostavista tulevista malleista:
 • Apple iPhone 3G tulee Suomeen 11. heinäkuuta. Se on pakko kokeilla ja nähdä. Laite on kesän puheenaihe. Auki on yhä se, saako laitetta vain TeliaSoneran kautta Suomessa, ja mikä on hinta ilman kytkyä. Ainakin Verkkokauppa.com tavoittelee 3G-iPhonea myyntiin, jos ei muuten niin tuomalla maahan lukitsemattomia malleja Italiasta.
 • HTC Touch Diamond on taiwanilaisvalmistajan kehittyneinen kosketusnäytöllinen laite. Uutta aiempiin nähden on VGA-tason näyttö ja uusi 3D-käyttöliittymä Windows Mobilen laajennuksena. Tätä(kin) on kutsuttu Apple iPhonen haastajaksi.
 • HTC Touch Pro on Nokia E90:n haastajia. Se tarjoaa ainakin spekseissä nopeamman suorittimen ja HSDPA-yhteydet 7,2 Mbit/s asti. Näyttö on VGA-resoluutiolla 640 x 480 (vs. Nokia E90:n 800 x 352 pikseliä). Yhdennäköisyys Sony Ericsson X1:n kanssa on vahva ...
 • LG KT610 on eteläkorealaisen valmistajan Nokia E90:n vastine, joskin ilmeisesti vain QVGA-näytöllä. Käyttöliittymä on tuttu S60 3rd Edition. KT610.n piti tulla saataville toukokuussa, mutta en ole nähnyt myynnissä vielä Suomessa, eikä tietoa oikein löytynyt muiltakaan maasivuilta.
 • Nokia E66 on pienen E65:n seuraaja, ja mukaan on saatu HSDPA ja GPS. Nokia osaa tehdä nykyisin kohtuullisen hyvännäköisiä bisnespuhelimia, vaikkei E66 olekaan high-end-malli. Melko varma hittipuhelin yrityksissä.
 • Nokia E71 seuraa E61i:tä, mutta puhelin on kevyempi ja ohuempi (speksien mukaan 13,9 mm vs. 10 mm). Näppäimistön tuntumasta en osaa vielä sanoa mitään, ja näytön fyysinen koko näyttää pienentyneen. Tällä "Blackberry-muotoilulla" on oma kannattajakuntansa. Jotkut (kuten minä) eivät taas juuri innostu.
 • Nokia N96 on uusi high-end-malli Nseries-mallistoon pitkästä aikaa. Kiinnostavaa on 16 Gt sisäisen muistin ja microSD-korttipaikan yhdistäminen. DVB-H-pohjaiselle kännykkä-TV:lle on vielä heikosti tarjontaa (Suomessa tai muuallakaan).
 • Nokia Tube (5800 XpressMedia?) tulikin käsiteltyä jo aiemmin. Julkistus on luvattu tälle vuodelle, mutta saatavuudeksi on spekuloitu vasta Q1 2009 (eli viimeistään maaliskuun loppu ensi vuonna).
 • Samsung Omnia (aka SGH-i900) tarkoittaa kuulemma "kaikkea" eli mitään ei olisi pitänyt jäädä pois. Speksit ovat hienot, ja laite näyttää kuvissa vaikuttavalta. Tässä yhdistyvät ennakkolupausten mukaan uusimmat tekniset herkut ja iPhonen kaltainen kosketusohjaus. Omnialle on syntynyt kosolti fanisivuja.
 • Sony Ericsson Xperia X1 on japanilais-ruotsalaisen valmistajan ensimmäinen Windows Mobile -malli. Idea on lupaava, mutta softa on vielä aivan vaiheessa, ks. ensivaikutelmani työblogissa. SE lupaa laitetta loppuvuodeksi, joten töitä riittää vielä.
Muita en ole ottanut tutkalle vielä. Unohdanko jonkun?

* * *

On muutamia seikkoja, joihin kiinnittäisin huomiota ennen ostopäätöstä, ja niistä lyhyesti:
 • HTC:llä on ollut muun muassa Touch- ja Touch Cruise -malleissaan pahoja hitausongelmia, ilmeisesti kunnollisen videoajurin puuttumisen takia. Kosketuskäyttöliittymä ja koko Windows Mobile on todella tahmea. Ongelma on ollut useissa laitteissa, enkä ole vielä nähnyt sitä päivitettyä softaa, jossa tämä piti korjata. HTC on hyssytellyt ongelmaa. Tämä kannattaa tarkistaa ennen hankintaa. Ongelma on kirvoittanut suorastaan protestisivuston.
 • Nokia E66:ssa ja E71:ssa katsoisin sitä, onko kameraa parannettu. E90:ssä on aika vaatimaton kamera verrattuna Nseries-malleihin, ja muuten hyvässä E51:ssa on luokaton kamera edes muistiinpanojen käyttöön.
 • Nokian S60 3rd Editionin nykyinen kalenteri ja sähköpostiohjelmat ovat pahasti jäljessä Windows Mobile 6.0 Professionalista (aka PocketPC). Kalenterin näkymät ovat suppeat, ja sähköpostiohjelma ei tue HTML-viestejä (tiedän: kaikki eivät tätä kaipaa, mutta voisi se olla optiona). Nyt E66:n ja E71:n myötä ainakin kalenteria on parannettu.
 • LG ja Samsung osaavat tehdä hyvännäköisiä laitteita, mutta jotenkin ne aina kämmäävät softan. Nyt kun molemmilla on enemmän Symbian- ja Windows Mobile -laitteita, tilanne toivottavasti paranee. Katsoisin silti käyttöliittymän nopeuden. Sulavasti toimiva kosketuskäyttöliittymä (kuten Omniassa) vaatii mielettömästi grafiikka- ja suoritintehoa.
 • Kuten todettua, SE X1 näyttää hyvältä, mutta valmistajan ensimmäinen Windows Mobile -laite saattaa jäädä harjoituskappaleeksi. Huhujen mukaan valmistaja on HTC, joka periaatteessa hallitsee nämä.

* * *

Mitä jää puuttumaan?

Missä viipyy Nokia E90:n pikkuveli? Yleensä asioista hyvin perillä olevat lähteeni olivat viime keväänä aivan varmoja, että kevyempi ja pienempi sisarmalli (kuten huhuttu E80) tulee. Ei ole mitään kuulunut. Huhutkin ovat vanhentuneet.

Nokialla on nyt aika yllättävän QWERTY-tarjontaa, kun E70 vanheni pois. Saakohan se enää seuraajaa?

Nokian Nseries-malliston kehitystahti vaikuttaa siis hidastuneen. N96 tuo pikkupäivityksen N95/N95 8GB:lle. Tehokas yläpään malli kosketusnäytöllä iPhonen haastajaksi puuttuu, jos kerran Tubesta tehdään keskihintaluokan tuotetta.

Syksyllä toivottavasti julkistetaan uusi supermalli. Silloin N95:n julkistuksesta on jo kaksi vuotta.

Tunnisteet: , , , ,

sunnuntai, kesäkuu 15, 2008

Tältä näyttää S60 Touch UI

Löysin uuden S60-tiimin julkaiseman videon, jossa esitellään S60 Touch UI:ta eli Nokian loppuvuodesta odotettavaa sormin ja kynällä ohjattavaa käyttöliittymää.Nettihuhujen mukaan S60 Touch UI:n tuo ensimmäisenä Nokia Tube aka Nokia 5800 XpressMedia. Pidän edelleen siitä kiinni, etten halua levittää vuotaneita kuvia tietämättä alkuperää, joten katsokaa niitä sieltä foorumien ja muiden linkkien kautta.

Kiinnostavaa on se, että Nokia näyttää tämän hetken arvioiden mukaan tuovan S60-kosketuskäyttöliittymän ensimmäisenä keskihintaluokan 5000-sarjaan. Siitä syntyy vaikutelma, ettei se ole vielä valmis Nseries-mallistoon. Tai sitten ennakkotiedot ovat pahasti pielessä.

Videossa kiinnittää huomion myös kynällä tökkiminen. Toivottavasti Nokia ymmärtää optimoida käyttöliittymän sormilla hallittavaksi.

Venäläinen Mobile-Review.com arvioi, ettei S60 Touch UI yllä vielä Apple iPhonen käyttöliittymään. Tulevat versiot tuovat tietenkin uudistuksia.

S60:n ja iPhonen kilpailutilanteessa kannattaa huomata, että myöskään Windows Mobile 6.x ei tarjoa vielä yhtä hienostunutta kosketusohjausta kuin iPhone. Se on kuitenkin teknisesti lähempänä, koska kynäpohjainen kosketusohjaus on ollut alustassa alusta alkaen PDA-taustan takia. Windows Mobile 7:ään odotettuja uudistuksia on esitelty esimerkiksi InsideMicrosoft-blogissa.

Jo nykyisin HTC on tuonut Windows Mobile 6:een melko toimivan sormiohjauksen TouchFLO-laajennuksensa ja oman aloitusvalikkonsa avulla. Tämä toimii hienosti ainakin HTC Touch- ja TyTN II -malleissa.

Tunnisteet: , ,

lauantai, kesäkuu 07, 2008

Päivitykset älypuhelimiin netistä

Allaoleva keskustelu S60:n tietoturvasta pisti miettimään, pitäisikö näiden laitteiden olla netistä päivitettäviä, kuten isot PC:t. Windows Mobilessa on jo ainakin 6-versiosta alkaen Windows Update -toiminto.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, etten ole ikinä saanut ainuttakaan päivitystä tuon kautta.Pikaisella nettihaulla ei edes selvinnyt, pitäisikö sen tarjota myös firmware-päivityksiä, vaiko vain ylimpien kierrosten pieniä korjauksia tai lisäyksiä.

Windows Mobilessa on näpsäkkä päivitystyökalu, jonka saa myös automatisoitua. Vielä minulle ei ole HP:n, HTC:n ja Samsungin laitteista selvinnyt, millaisia päivityksiä sen kautta pitäisi saada.

Nykyisin Nokia, Sony Ericsson ja monet muut tarjoavat firmware-päivityksiä ainakin PC-ohjelmistojen kautta. Sitä kai pidetään vielä turvallisempana kuin verkkoyhteyden yli päivittämistä.

Ovatko nettipäivitykset sitten iso riski? Jos päivitys ensin haetaan muistikortille ja ajetaan sieltä, luulisi operaation olevan yhtä turvallinen tai turvallisempi kuin nykyinen tapa ladata ja ajaa päivitys USB-kaapelin kautta.

Rohkenen ennustaa, että tulevaisuudessa nopeasti kehittyvät ominaisuudet ja tietoturvan vaatimukset tuovat OTA-päivitykset myös puhelimiin. Nokia People -lehdessä oli joskus vuosia sitten juttu, että FOTA (Firmware (upgrades) Over The Air) tulisi vuonna 2007, mutta saapa nähdä milloin tämä toteutuu.

Päivitetty 8.6.2008 klo 10:58:
Huomasin muuten, että Series 40:n 5:th Editionissa on päivitys verkosta PC:tä tarvitsematta, käytännössä ainakin Nokia 5610 XpressMusic -mallissa. Puhelin ei heti tarjonnut päivitystä, joten en päässyt vielä kokeilemaan, miten se tapahtuisi käytännössä.

Tunnisteet: , ,

torstai, kesäkuu 05, 2008

S60 korkattiin kunnolla, väittävät hakkerit

Symbian v9:n tietoturvaan on luotettu lähes sokeasti, mutta tänään ainakin F-Secure tiedotti, että S60 3rd Edition -puhelimissa on tietoturva-aukko. Haavoittuvuus on Symbianin tasolla, ja se saattaa siten olla myös UIQ-laitteissa.

Menin heti tänään katsomaan, miten S60-tietoturvablogi kommentoi asiaa. Ei mitenkään. Ei se tosin näytä aikoihin päivittyneen muutenkaan.

Symbianin suojausten ohittamisesta on levinnyt juttuja ainakin viime perjantaista alkaen, esimerkiksi Symbian-Freak.com:n artikkelissa ja foorumeilla. F-Secure lähetti asiasta tänään lehdistötiedotteen ja linkkasi siinä weblogiinsa.

Soitin F-Securelle ja sain lisätietoja uutiseen. Soitin myös Nokialle, mutta paljon ei osattu vielä kertoa. Vanha vinkki sikäli pätee, että jos ei asenna softaa epäluotettavista lähteistä, tämänkin voi välttää.

Kiinnostavaksi tapauksen tekee se, että joku saattaa haluta asentaa tämän ohjelmanpätkän. Jos käytössä on operaattorilta kytkykaupalla hankittu SIM-lukittu puhelin, sellaiset suojaukset voidaan nyt ohittaa.

F-Securen mukaan oikeuksien tarkistusten ohittaminen tekee mahdolliseksi Cabirin, Commwariorin ja muiden vastaavien kaltaiset haittaohjelmat ensimmäistä kertaa S60 3rd Editionille. Epäselvää vielä on, voidaanko ongelma korjata S60-laitteiden firmware-päivityksillä.

Tunnisteet: , ,

tiistai, kesäkuu 03, 2008

Nokian Linux-kännykkähuhut kiihtyvät

Nokian talousjohtaja Rick Simonson vahvisti taannoin, että Nokia on tuomassa markkinoille aikoinaan puhelimella varustettuja Linux-laitteita.

HS kertoo tuoreeltaan lähteitä nimeämättä, että niitä on luvassa jo ensi vuoden puolella.

Paljon ei vielä tiedetä. Onko kyseessä uusi Maemo.org-kehitysympäristöön perustuva Nokia N8xx Internet Tablet integroidulla 3G:llä? Sellaisesta on annettu vahvoja vihjeitä jo viime syksynä – muualla ehkä huomaamattani aiemminkin. Entä Trolltech Qtopia Otopia Phone Edition -laite? Niitä on jo markkinoilla, joten lanseeraus onnistuisi varmaan aika nopeasti.

Tai kenties jopa Google Android -laite? Tätä en pidä todennäköisenä, koska Google on tulossa vahvasti Nokian kilpailijaksi internet-bisneksissä.

Eniten minua mietityttää se, jos Nokia aikoo todella tuoda jonkin Linux-toteutuksen Symbian S60:n rinnalle, miten hallitaan alati kasvavaa mobiilialustojen kirjoa. Vai onko tarkoitus, että valtaosa palveluista ja sovelluista haetaan web-pohjaisena?

Nimetön lähde kommentoi blogissani taannoin, että ajan mittaan Linux korvaa kokonaan Symbianin, ja S60-brändin alla oleva käyttöjärjestelmä vain vaihtuu. Käyttöliittymähän voitaisiin pitää samana siltä osin kuin hyväksi koetaan.

Valitettavasti tuntosarveni eivät riitä aistimaan, mihin suuntaan Nokia tässä haluaa.Sekalaisia viestejä tulee eri suunnista. Toivottavasti kehittäjäyhteisö saa selkeämpää viestiä.

Linux-keskustelua on ollut tässä blogissa kosolti aiemmin.

Tunnisteet: ,

Sonera ei tunnista S60-selainta

Työkännykälleni Nokia E51:lle kävi katala onnettomuus, joten puhelin meni vaihtoon. Samana päivänä tuli siis sama puhelin takaisin, mutta fyysisesti toki uusi laite.

Mielenkiinnolla huomasin, että S60-selain meni oletuksena internet-yhteysosoitteella osoitteeseen www.sonera.fi. Miten TeliaSonera huomioi tämän? Ei mitenkään. Sieltä avautuu normaali PC:lle optimoitu sivusto, joka ei mitenkään palvele a) olemassaolevaa asiakasta ja b) erityisesti mobiiliselaimen käyttäjää.

Käyttäjän pitää siis erikseen tietää sen Soneran mobiiliportaalin osoite, olikohan nyt wap.sonera.fi tai wap.sonera.net.

Kokemukseni myöskään TeliaSoneran HomeRun-hotspoteista eivät ole olleet kehuttavia. Kännykällä on vaikeaa kirjautua sisälle, kun palvelu ei tarjoa mobiililaitteelle räätälöityä näkymää. Eikö mobiilioperaattori pidä kännyköitä riittävän tärkeinä? Vai onko kyse siitä, ettei WLAN-käyttöön haluta opettaa ihmisiä?

Niin tai näin, Soneran tarjonta mobiilissa webissä ei tee vaikutusta.

Soneran web-palvelu ei huomioi S60-selainta, mutta pitäisikö sen edes? Periaatteessa selain yrittää tarjota PC-näkymän. Käytännössä: onhan tämä aika tuskaa. Ja hidasta.

Tunnisteet:

S60-puhelimen GPS-sijainti läppäriin

Tuttu tilanne matkustavalla S60-puhelimen ja läppärin käyttäjällä: uusi paikka, eikä sijainti ole aivan selvillä? Se olisi kiva nähdä kartalla voidakseen löytää ravintoloita ja muita palveluita hotellin läheltä.

Uusi JoikuSpot Light 2.0 tuo mukanaan uuden palvelun, MapSpotin. Idea on yllä kuvattu, mutta tässä se on vasta hyvin kehitysasteella. Kun MapSpotin avaa, se kyllä näyttää sijainnin Google Maps -pohjaisena mashupina. Mitään sen kummempaa ei pääse vielä tekemään.

Asiasta hyvin perillä olevien lähteiden mukaan Joikusoft neuvottelee JoikuSpotin ja MapSpotin käytöstä useiden operaattoreiden kanssa, joten pian voidaan saada kiinnostavia käytännön sovellutuksia tälle.

Minusta olisi hienoa, jos MapSpotista saisi GPS-sijaintitiedon siten Windowsiin, että sitä voisi hyödyntää Google Earthin ja muiden vastaavien sovellusten kanssa. Siis S60-puhelinesta GPS-sovitin Windowsille.

Tunnisteet: ,

lauantai, toukokuu 24, 2008

N-Gage-pelien IMEI-lukkokohu

Viikon N-Gage-kohu lyhyesti: All About N-Gage kertoi keskiviikkona, että Nokian N-Gage-pelien aktivointi on sidottu laitteen yksilölliseen IMEI-koodiin. Tästä aiheutui keskustelupalstoilla jupinaa etenkin niiden keskuudessa, jotka vaihtavat usein uuteen älypuhelimeen.

Pari päivää sitten ihmeteltiin, että onko fiksua kusta parhaimpien asiakkaiden nilkoille. Perjantaina nettijulkaisu sai vastauksen Nokialta ja kertoi uudessa jutussaan, että Nokian mukaan pelien siirtämiseen keksitään jokin tapa ilman, että kopiosuojauksesta tingitään.

Tilanne ei yllätä. En ole juuri koskaan ostanut S60- tai Windows Mobile -softaa IMEI-lukitusten takia, koska laitteeni vaihtuvat usein. Elokuussa 2006 listasin pari muutakin syytä, miksi kännykkäsoftan ostaminen ei houkuttele. Suurin osa noista pätee yhä, eli kehitystä ei ole pahemmin tapahtunut. Halpoja 2–5 € arvoisia pelejä olen välillä ostanut, koska ne ovat joka tapauksessa kertakäyttökamaa.

Jonkin verran softaa kuitenkin ostetaan, kuten Nokia Software Marketia pyörittävästä Symmetriasta kerrottiin minulle vuosi sitten. Voisivatko myyntimäärät olla aivan toiset, jos kuluttaja saisi parempaa palvelua? Hyvin todennäköisesti.

IMEI-koodilukituksen suhteen hyväksyttävä ratkaisu olisi minusta sellainen, että kaupan tai softavalmistajan verkkopalveluun voisi tallentaa ja tarvittaesssa vaihtaa laitteensa IMEI-koodin. Kauppias ja valmistaja voisivat sitten harkintansa mukaan sallia esimerkiksi 1–5 yhtäaikaisen koodin.

Tunnisteet: , , , ,