[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, elokuu 13, 2007

Kännykkäbisnes kaipaa hypeä

Apple iPhone tuntuu ärsyttävän Nokian faneja ja omaa väkeä. Miksi näin on? Eihän Apple uhkaa Nokiaa kuin korkeintaan USA:ssa, jossa Nokian markkinaosuus on kuulemma laskemassa jo alle 10 prosenttiin.

Ehkä kyse on siitä, että Apple tuli aivan uuteen bisnekseen ja onnistui luomaan enemmän hypeä, säpinää ja mediakohua kuin perinteiset kännykkävalmistajat koskaan.

Ei kyse ole siitä, ettei Nokia osaisi toimia näyttävästi ja kansainvälisesti. Jo marraskuussa 2004 yli 400 toimittajan lennättäminen luksushotelleihin Monacossa oli vaikuttava mediatapahtuma. Pienessä Monte Carlossa tuntui siltä, että joka toisella vastaantulijalla oli Nokian pressikitti kainalossa.

Jotain jäi puuttumaan. Tiedotustilaisuudessa eteeen astuu vähän jäykkiä pukumiehiä, jotka puhuvat konvergenssistä, X miljardista kännykän käyttäjästä ja natiivisti ohjelmoitavista multimediatietokoneista. Tässä vaiheessa fiilis lässähtää ja alkaa pilkittää.

Entä sitten webisssä? Jokin aika sitten avaitui www.070829.com. Se on kuulemma uuden Nokia N81/N82:n ennakkomarkkinointisaitti, joka/jotka julkistettaneen Lontoossa elokuun lopussa. Suorastaan kutkuttavan jännittävä? Ei ole, vaan täysin epäkiinnostava.

Entä Motorolan Ed ZANDR:n ja kollegoiden "wickedly cool" ja "seamless mobility"? Samat hokemat on kuultu vuosia. Viime vuonna eurooppalaiset toimittajat odottivat 1,5 tuntia myöhässä alkanutta pressiä vain saadakseen nähdä USA:ssa puoli vuotta sitten julkistettuja tuotteita. Surkeaa. Tänä vuonna HELLOMOTO ei saanut aikaiseksi mitään tilaisuutta hienossa Barcelonassa, ehkä parempi niin.

Tai Samsung. Firman johto hehkuttaa innovatiivisia tuotteita Etelä-Koreassa ja esittelee tylsää bulkkikamaa Eurooppaan. Ei eurooppalaisia kuluttajia kiinnosta valtion tukema bisnes jossain kaukana Aasiassa.

Sony Ericssonin tuotejulkistuksista en kirjoita mitään, koska olen ollut lähinnä pienissä tuotejulkistuksissa Suomessa. Niitä ei voi verrata varsinaisiin maailmanlaajuisiin julkistuksiin.

Tosin Suomessakin järjestettiin viimeksi Hanna Pakarisen uusien sinkkujen monikonsertti uuden Walkman-kännykän kunniaksi, mikä oli ihan tyylikäs veto yhteistyössä Sony BMG:n kanssa.

Kiinnostavasti LG on onnistunut luomaan vähän hypeä. Chocolate sai paljon huomiota, ja kuten olen aiemmin kertonut, päästäkseen näpräämään kosketusnäytöllistä Prada-kännykkää sai jonottaa 3GSM:sssä puolisen tuntia.

Apple siis onnistui heti ekalla julkistuksellaan tuomaan kännykkäbisnekseen hypeä ja tyyliä, tuntui että ala uudistui kerralla. Kysehän oli vain tuotejulkistuksesta, jonka minäkin katsoin webistä. Toivottavasti tälle saadaan jatkoa.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, heinäkuu 18, 2007

LG Prada televisiossa

Kiinnostava nopea havainto. LG Nordic on aloittanut Prada KE850 -kännykkänsä markkinoinnin Suomessa oikein televisiossa, mainos taisi tulla SubTV:llä.

LG julkisti laitteen Suomen markkinoille jo viime kuussa, jolloin sitä myös kommentoin. Silloin en vielä tiennyt kännykän hintaa. MBnetin Hintaseurannan hintahaarukka tuotteelle on 790–920 euroa.

LG on saanut kännykkänsä tueksi arvostetu Prada-brändin, mutta laitteen ympärille ei näytä syntyneen lähimainkaan samanlaista hypeä kuin iPhone on synnyttänyt.

3GSM-messuilla helmikuussa Prada oli tosin ainoa kännykkä, jota näprätäkseni jouduin jonottamaan – noin 30 minuuttia. Perusteellisempia näkemyksiä on julkaistu netissä arvosteluissa. Videoita käyttöliittymästä on kosolti Youtubessa.

On tietty vain hyvä asia, että Suomen markkinoilla on sentään muitakin valmistajia kuin markkinajohtaja.

Tunnisteet: ,

perjantai, kesäkuu 29, 2007

Analyytikko runttaa iPhonen

(Pävitetty 30.6.2007 klo 00:31. Nokia 7710 kuulemma pääsisikin lopulta kauppoihin asti. Muistelin väärin.)

Pahoittelen. Ette välty iPhone-hulluudelta täälläkään. Tosin jos erästä asiantuntijaa on uskominen, hurmos ja hype ovat pian päättymässä.

Aamun Taloussanomissa oli poikkeuksellisen kovasanaista tilitystä Nomuran analyytikolta Richard Windsorilta iPhonesta. Juttu on netissä ainakin ITviikon uutisissa.
"Uskomme, että laitteen puhelin-, tekstiviesti- ja sähköpostiominaisuudet ovat ala-arvoisia. Toisaalta brandin merkitys matkapuhelinmarkkinoilla on erittäin iso, varsinkin ensimmäisiä ostopäätöksiä tehtäessä."
Ja lisää:

"Ihmiset tajuavat, että laite ei toimi kovin hyvin puhelimena ja siitä puuttuu tärkeitä ominaisuuksia. Se ei toimi käytössä niin hyvin kuin pikaisissa, seksikkäissä demoissa. Käyttökokemukset ja omistajien mielipiteet laitteesta tulevat tuskin olemaan kovin imartelevia."

Kiinnostava on myös arvio siitä, että jos iPhone onnistuu lisäämään amerikkalaisten operaattoreiden uskoa myös hintavien laitteiden menekkiin, saattaa iPhone itse asiassa jopa siivittää Nokian Eseries- ja Nseries-tuotteiden menekkiä USA:ssa. Tietysti myös Sony Ericsson voisi saada P1:lle osansa.
* * *

Vähän aihetta sivuten, Talouselämässä on historiikki Nokia 7700:sta, "Nokian iPhonesta". Vielä tuon jälkeen tuli paranneltu versio 7710, joka sekään ei tosin koskaan tullut kauppoihin, ja kosketusnäyttöön perustunut Series 90 -alusta dumpattiin nopeasti.

Kirjoittaja vertaa iPhonea Nokian tuotteista lähimpinä 770- ja N800 Internet Tableteihin. Kännyköissä lähimmät vastineet lienevät hyvin samankaltaiselta vaikuttava LG Prada Phone ja jossain määrin lukuisat Pocket PC -laitteet.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, kesäkuu 27, 2007

LG Prada Phone tulee Suomeen

Pian Suomessa päästään kokeilemaan yhtä toteutusta kännykän ohjaamiseen kosketusnäytöllä, kun LG Prada Phone saapuu tänne lähiaikoina LG Nordicin mukaan

LG Prada -kännykkä matkii Apple iPhonea

Prada-kännykän ominaisuuksia ovat myös AAC-, MP3- ja WMA-soitin ja musiikin moniajo taustalla, MicroSD-muistikorttipaikka, MPEG-4 (H.263/264) -videosoitin, MS Office- ja PDF-asiakirjojen luku, kahden megapikselin CMOS-kamera ja LED-kuvausvalo. Tuetut verkot ovat GSM/GPRS/EDGE 900/1800/1900 MHz. Myös Bluetooth 2.0 on mukana.


Tekniset speksit ovat siis kohdallaan, jos 3G:n puuttumista ei laske suureksi miinukseksi. Lisää ominaisuuksia ja hehkututa on LG Nordicin tiedotteessa. Hintaa en saanut vielä selville.

Prada-kännykän mitat ovat 98,8 x 54 x 12 millimetriä, eli laite on verrattain ohut.

Kosketusnäyttöä ja käyttöliittymää kokeilin noin 30 minuutin ajan 3GSM:ssä, enkä päässyt heti jyvälle systeemistä. Sehän ei tarkoita, etteikö käyttöliittymä voisi pidemmän päälle toimiakin. Uusi käyttöliittymä vaatii viitseliäisyyttä opetella uutta ja nostaa siten ostokynnystä.

Tunnisteet: ,

maanantai, toukokuu 21, 2007

Kun iPhone muuttaa kaiken

3G-konsultti Tomi Ahonen kirjoittaa blogimerkinnässään siitä, kuinka kesästä lähtien voidaan laskea aika ennen iPhonea (BI), ja aika jälkeen iPhonen (AI).

Kuulostaa ihan siltä kuin Jeesus olisi tulossa mobiilimarkkinaan, erästä foorumikirjoitusta lainatakseni. Ahonen kirjoittaa, että iPhonesta on tulossa tärkeä merkkipaalu, johon muita verrataan:

So from June all reviewers around the world will compare all new high-end phones with the iPhone. How near do they arrive in being "almost as good as the iPhone". This is the phrase we will see in most reviews of smartphones. And the yardstick in usability will from now on - and my prediction is that for the fore-seeable future of mobile phones - the latest iPhone. A clear watershed moment in the industry. For the first time a major handset device which was designed from the start to be both a multipurpose smartphone and yet easy to use.

Ajoittain epäilen, että olen ainoa mobiilialan bloggaaja ja -toimittaja, joka ei ole päässyt oikeasti vielä kokeilemaan iPhonea käsissään. Nimittäin sen verran varmoja kehuja tulee laitteen käyttöliittymästä, multimediaominaisuuksista ja älykkyydestä.

Olen kokeillut vasta LG Pradaa, jossa on joidenkin iPhonea kokeillen mukaan samanlainen kosketusnäytöllinen käyttöliittymä. Huh. Jos noin on todella, iPhone-uskovaisille on odotettavissa märkä rätti naamaan. Kosketusnäyttö on ihan kätevä monissa sovelluksissa ammattikäytössä, muttei siitä helpolla saa taviksen yhden käden puhelimen käyttöliittymää.

Ahonen ennustaa, että iPhone vavisuttaa mobiilibisneksen rakenteita nykyisestä operaattorimallista kohti internet-lähtöistä:
But the level of the noise around mobile will double in June. Very many big guns will join the game. That is good. And it will be a change from an old Era, where handset makers like Nokia and Motorola ran the show with the major mobile operators (carriers). Now media giants will join in, as will major IT players and internet companies. It will be an exciting time, AI.

Tämä on minusta sangen rohkea ennustus, kun iPhone on ainakin tämän hetken tietojen mukaan tulossa myyntiin AT&T Cingularin kytkydiilillä USA:ssa, ja Applen Jobs on sanonut softan olevan aluksi suljettu, eli rajattu vain Applen ja operaattorin sallimiin ohjelmiin.

Veikkaan muuten edelleen, ettei nykyinen iPhone tule koskaan Eurooppaan, vaan siitä julkistetaan tänne hieman paranneltu versio muun muassa 3G-verkkojen tuella.

(via Gizmodo)

Tunnisteet: ,

torstai, maaliskuu 01, 2007

Tulevaisuuden S60-laitteet

Nokia on julkaissut sarjan videoita, joissa visioidaan tulevaisuuden kännyköiden ulkonäköä, käyttöliittymiä ja toimintoja. Alla yrityskännyköiden video:


Meinasin ensin kirjoittaa otsikkoon "S60-kännykät", mutta mietin sitten, ovatko nämä enää enempää kännyköitä kuin sähköposti-, web- ja multimedialaitteita? En osannut päättää, joten olkoot nyt vain laitteita siihen asti.

Videosta sen sijaan. Voiko tuosta päätellä, mitä on luvassa? Olin näkeväni videoissa nykyistä visuaalisempia käyttöliittymiä, kosketusnäyttöä ja kynäohjausta. Lisää videoita on julkaistu Nokia Design -käyttäjänimellä Youtubessa.

Minä olen kokenut kosketusnäytön ja kynäohjauksen käteväksi esimerkiksi sähköposteja ja web-sivuja selaillessa, mutta viestien kirjoittamisessa inhoan kynällä tökkimistä. 3GSM:ssä kokeilin LG Pradan sormella tökittävää viestien kirjoittelua eikä sekään heti iskenyt.

Jos oikeasti saisin toivoa parannuksia esmes S60:een, haluaisin yhtä hyvän Today-/Tänään-näkymän kuin PocketPC:ssä, paremman RSS-feedien tuen ja integroinnin käyttöliittymään (jotain tuollaista S60 .0 FP2 näytti tuovankin, tosin ilmeisesti vain operaattoreille) ja paremman yhteystietojen hallinnan.

(via See into S60)

Tunnisteet: , , ,

tiistai, helmikuu 20, 2007

Kumpi oli ensin: Apple iPhone vai LG Prada?

Aiemmin nimetön kommentoija epäili, että mistäköhän päättelin LG:n matkineen Apple iPhonea. Käsityksenihän ei ollut ainutlaatuinen, vaan samaa arvioivat taannoin monet analyytikot.

Tarkistin nyt uudelleen julkistukset. Apple julkisti iPhonen 8.1.2007 (tiedote 9.1.) MacWorldissä. LG:n Prada-tiedote tuli minulle ja näyttää olevan webissäkin 18.1. päivättynä.

Olen kokeillut vasta LG:n kännykkää. Jotkut molemmat nähneet ovat sanoneet, että nämä ovat hyvin lähellä toisiaan. LG:ssä valikot toimivat 3GSM-messujen kokeilujeni perusteella samalla tavalla kuin iPhonea esiteltiin Steve Jobsin keynotessa.

Onko Apple iPhone tai LG Prada siis uniikki innovaatio? Tähän en osaa vastata niin kauan, kun en ole nähnyt iPhonea käsissäni, mutta yhtäläisyydet muotoilussa, näytössä ja ulkonäössä ovat selvät. Jos jompikumpi on uniikki, sitä on selvästi matkittu.

Vai kenties on kyse jonkun sopimusvalmistajan, kuten Foxconnin liukuhihnakamasta? Silloin kumpikaan ei olisi markkinoille ehtiessään enää omalaatuinen innovaatio. Ja saman mallin lisensoijia olisi luvassa lisää.

Tunnisteet: ,

maanantai, helmikuu 19, 2007

3GSM-poimintoja sieltä ja täältä

Mitkä olivat mielestänne tämän vuoden 3GSM:n kiinnostavimmat julkistukset? Entä pettymykset? Inspiraation lähteeksi pari 3GSM-kuva- ja videolinkkiä:

Minulle 3GSM:n kiinnostavimpia julkistuksia ja löytöjä olivat tänä vuonna LG:n Prada-malli (jota sai ajoittain jonottaa päästäkseen kokeilemaan), Motorolan Motorizr Z8 ja MotoQ q9, Nokia E65 ja E90 Communicator sekä Sling Player WM5:ssa ja S60:ssä

LG:n Prada-kännykässä kiinnosti iPhonesta matkittu (onkohan samalta alihankkijalta jopa?) muotoilu ja kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä. Oli kiva nähdä ja kokeilla, tuskin jaksaisin arkikäytössä.

LG Prada -kännykkä matkii Apple iPhonea

Motorolan julkistuksissa ihmetetyttää se, että firma suoltaa sekalaisesti Symbian-, Windows Mobile- ja "Java-/Linux-kännyköitä", ja osa perustuu vielä yhtiön vanhempaan P2K-alustaan. Eikö johonkin keskittyminen helpottaisi kumppaneiden elämää?

Nokia E65 näytti vähemmän tylsältä kuin nykyiset E60 ja E70. Muotoa ja värejä on vähän rohkeammin. On jännä huomata, että uusissa E-sarjalaisissa mallimerkintä on etupaneelissa (kuten N-sarjalaisissa on ollut alusta lähtien).

E90 Communicator ei ole erityisen nätti, mutta vielä enemmän epäilyttää raskaus. E90 tuntui raskaalta, ja speksien mukaan se onkin 210g. E90:een on nyt laitettu mukaan "kaikki mahdollinen". Veikkaan, että perästä seuraa massaltaan ja ominaisuuksiltaan kevennetty malli.

Toivottavasti E90:n S60-toteutusta vielä viilataan, sillä messuilla esitellyssä versiossa esimerkiksi päävalikossa on 800 pikselin levvisestä päävalikosta suurin osa tyhjänä hyödyntämättä.

Nokia E61i, Nokia E65 ja E90 Communicator

Samsungilla oli mieletön määrä malleja esillä, joissa oli DVB-H:ta, HSDPA:ta ja toisaalta tyylikästä muotoiluakin. Uusi ohutmalli näytti ja tuntui hyvältä kädessä.

Sony Ericsson ei julkistanut Barcelonassa mitään, vaan ständeillä esiteltiin edellisviikon julkistuksia.

Ja HP esitteli viimein iPAQ-kännykän, joka näyttää kännykältä. Ulkonäössä tai spekseissä ei tosin ollut mitään jännittävää, jolla HP olisi kahminut kauheasti mediahuomiota. IPaq-pomon haastattelusta sain irti sen, että aikovat kuitenkin haastaa esimerkiksi Nokian yrityskännykät.

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,