[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, toukokuu 23, 2008

Paljon Blackberryjä ja Palmeja USA:ssa

Alan vasta selvitä kuluneen viikon Las Vegasin työkeikasta. Oli taas kiinnostavaa havainnoida amerikkalaisten kännyköitä sen suhteen, näkyykö maassa lainkaan Nokian ja Sony Ericsson laitteita tai millaisia älypuhelimia kuluttajilla näkyy.

Peruspuhelimia en juuri tunnistanut, paitsi etteivät ne simpukkamallit näyttäneet New Yorkissa JFK.lla ja Las Vegasissa ainakaan Nokian tuotteilta.

Älypuhelimet ja PDA-tyyppiset laitteet olivat selvästi Palm Treo -sarjaa tai RIM Blackberry -malleja. Jännää oli katsella, miten monet kirjoittelivat pika- tai tekstiviestejä soittamisen sijaan.

Useimmilla näytti olevan juuri "Blackberry-mallinen" laite, jota näprättiin kahden käden otteella (Nokian tarjonnassa siis E61, E61i ja E62). En ole koskaan tottunut tuohon muotoiluun, mutta makunsa kullakin.

Kiinnostavaa oli sekin, että useimmilla näin paksulla ulkoisella antennilla varustetun mallin. Laitteet näyttivät sen takia turhan isokokoisilta.

Kännyköiden yleinen toimivuus ainakin 900/1800/2100 MHz -päätelaitteella oli surkeaa tasoa. Suuri osa puheluista tai tekstiviesteistä ei mennyt läpi. Hotellihuoneessa, ravintoloissa jne joutui hakeutumaan ikkunan viereen saadakseen kenttää. Ehkä USA:ssa sitten vain pitäisi olla GSM 850 MHz -laite tai peräti CDMA-kännykkä.

Jonkin verran näin myös Apple iPhoneja ja Windows Mobile -laitteita. Nokian tai muiden valmistajien Symbian-laitteita ei juuri tullut vastaan. Tätä vasten ei olekaan ihme, että maailman amerikkalaisissa internet-yhtiöissä kohtakaan lähinnä Applesta, Googlesta ja Microsoftista.

Vierailin myös 'Stripillä' eli Las Vegas Boulevardilla sijaitsevassa Fashion Mallissa (ostoskeskuksessa) sijaitsevassa ostaakseni Apple iPhonen, mutta ne olivat lauantaina loppu. Uusi tiedustelu maanantainakaan ei auttanut; laitteet olivat yhä loppu. Näin iPhone jäi siis hankkimatta.

Olisin vienyt sen töihin, omaan käyttöön en enää ensimmäisen sukupolven laitetta ostaisi, kun 3G-malli kuuluu tulevan julki kesäkuussa.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, kesäkuu 20, 2007

Älyttömät älypuhelimet vs. iPhone

Applen Steve Jobs on arvostellut nykyisiä älypuhelimia epävakaiksi, hankaliksi käyttää ja turvattomiksi. Apple iPhonen on määrä muuttaa tämä.

Miltä kilpailutilanne näyttää? En osaa yhtään sanoa, koska en juuri vietä aikaa Yhdysvalloissa. Kansainvälisesti ajatellen All About Symbian on tehnyt kiinnostavan taulukkovertailun tarjonnasta ominaisuuksineen.

Mukana ovat Nokia E61i ja N95, Palm Treo 750 ja Sony Ericsson M600i.

Arviot iPhonen menekistä kiihtyvät, kun lanseeraus USA:ssa lähenee. On ainakin ihailtava, miten paljon Apple onnistuu haalimaan ilmaista media-aikaa. Onko yksikään perinteinen kännykkävalmistaja pystynyt koskaan samaan?

Tietenkään arviot eivät ole vain myönteisiä. Tutkimusyhtiö IDC on arvioinut, että iPhonen menekkiä rajoittanevat erityisesti laitteen kalleus ja riippuvaisuus yhdestä operaattorista.

Tunnisteet: , , , , ,

keskiviikko, kesäkuu 06, 2007

Palm Foleo -minikannettava

Palm julkisti äskettäin Foleon, jota yhtiö kutsuu "mobile companioksi". Pieneltä kannettavalta näyttävä laite on tarkoitettu käytettäväksi kännykän kanssa.

Idea on siis sama kuin kännykän käytössä Nokian Internet Tabletien tai perinteisten PDA-laitteiden kanssa. Teknisiä ja speksejä ja muita ominaisuuksia on kommentoitu msmobiles.com:n jutussa.

Foleosta on jo arvioita ainakin msmobiles.com:ssa. Katso myös WSJ:n juttu ja video. Palmin pääjohtaja Ed Colligan perustelee Foleota sillä, että koneella voi lukea sähköpostit sunmuut täysikokoisella näppäimistöllä ja kännykkää isommalla näytöllä, mutta akku kestää silti pidempään kuin varsinaisissa kannettavissa ja kone on "instant on" eli ei buuttaa 30 sekuntia Windows XP:n tai Vistan tapaan. Hinta.-arvioksi sanottiin noin 500 dollaria.

Foleo on testattu yhteensopivaksi Palmin omien Palm OS- ja Windows Mobile -puhelinten kanssa, mutta yhtiön tavoite on tukea myös Symbian-kännyköitä ja myöhemmin periaatteessa mitä tahansa peruskännyköitäkin.

Pahoin pelkään, ettei amerikkalaisyhtiö taaskaan tuo Euroopan markkinoille eri näppäimistöversioita, joten ääkkösversiota lienee turha toivoa. Foleo näytettiin muutenkin julkistettavan alkuun USA:n markkinoille.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, maaliskuu 21, 2007

Nokia goes Windows Mobile?

Eilen ja tänään on uutisoitu, että Nokia olisi kiinnostunut ostamaan Palmin. Luin kollegan uutisen ja soitin perään kommentteja varten Carnegielle analyytikko Lauri Rosendahlille. Hän osallistui taannoiseen Tietokone-lehden Nokia-paneelikeskusteluun.

Skuuppia en päässyt tosin tekemään. Huomasin juuri, että aamun Kauppalehdessä (s. 5) oli samaa asiaa jo aiemmin. En voi linkittää juttuun, kun sitä ei näytä saavan ilman tunnusta netistä.

Vaan jos palaa asiaan, mitä tuumaatte Palmin ostamisesta ja tätä kautta jalansijan saamisesta USA:n markkinoille ja Windows Mobile -laitetarjontaan? Viimeksi 3GSM:ssä kysellessä Nokia Es:n tuotehallinnan johtaja Mikko Peltola vastasi, ettei Windows Mobilelle ole ilmennyt kysyntää yritysasiakkailta.

Tunnisteet: , ,