[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, syyskuu 06, 2007

HP esitteli puhelimia ja PDA-malleja

HP julkisti siis New Yorkissa viisi uutta iPAQ-mallia pitkän hiljaiselon jälkeen. Minut yllätti se, että vain kaksi noista on data- ja puheyhteyksillä varustettuja, ja kolme on perinteisiä PDA-julkistuksia ilman data- ja puheyhteyksiä.

Kollegani raportoi New Yorkista, mutta hänen jutustaan ei selviä, miksi suhde on tämä. Luulisi, että nykyään kannattaisi laittaa edes (E)GPRS-tuki kaikkiin yrityskäyttöön suunnattuihin malleihin.

Ensimmäinen 3G-/HSPA-malli HP iPAQ 614 Series Business Navigator näyttää Nokian yrityskännyköiden haastajalta. Se on periaatteessa nykyinen 514-malli, mutta 3G-tuella. Kilpailuetuna siinä on integroitu GPS.

HP iPAQ 614 Series Business Navigator -puhelin

HP iPAQ 914 Series Business Messenger taas on selvästi samaa genreä Motorola Q/Q q9:n, Nokia E61i:n, Palm Treon ja RIM Blackberryn kanssa.

PDA-julkistuksia on kolme. HP iPAQ 114 Series Classic Handheld näyttää pressikuvalta tavalliselta PDA:lta, siltä kuolevalta tuoteryhmältä. Siinä on kuitenkin melko tehokas 624 MHz suoritin ja 3,5" QVGA-näyttö, eli kännykän kumppanina varmaankin hyvä PDA.

Harmi, että Pocket IE on surkea web-selain, vaikka näyttökoko olisi mikä. Saahan siihen kuitenkin Opera Mobile -selaimen.

HP iPAQ 214 Series Enterprise Handheld herättää muistoja ja saa minut vähän syttymään. Se on selkeästi HP iPAQ hx4700:n seuraaja, joka on HP:n tähän asti tehokkain kämmenmikro. Seuraajassakin on 4,0" VGA-näyttö, tehokas 624 MHz suoritin, ja tällä kertaa 64+256 Mt sisäistä muistia.

HP iPAQ 214 Series Enterprise Handheld

HP:n tuote navigointi- ja viihdekäyttöön on iPAQ 314 Series Travel Companion, joka on siis nykyisen rx5900 Travel Companionin suora seuraaja. Se on integroidulla GPS:llä varustettu laite, joka tuli ainakin Suomessa autoasennuskitin kera. Ymmärsin, että tuote kävi aika hyvin kaupaksiksin, koska tämä yhdisti onnistuneesti PDA:n ja itsenäisen PND:n (personal navigation device) edut.

Viime keväänä HP:n mobiilipuolen johtaja selitteli, että 3G-tukea ei vielä tuoda, koska nykylaitteissa akkukesto jää liian heikoksi. Tänä vuonna HP siis julkisti kaksi 3G-mallia HP iPAQ 614 ja 914, mutta onko jotain merkittävää kehitystä akkukestossa sitten tapahtunut? Se jää nähtäväksi. HP iPAQ 514, joka tukee E(GPRS)-yhteyksiä, on saanut kehuja hyvästä useiden työpäivien akkukestostaan.

Viime syksynä GPS:llä varustettujen PDA-laitteiden myynti oli selvästi kasvussa, mutta HP:n laitetoimitukset vähenivät. Haastattelemani Gartnerin analyytikko arvioi, että HP tarjosi liian vähän vastinetta kilpailijoita korkeammille hinnoilleen, eikä ulkonäkökään erottunut muusta tarjonnasta.

Enää HP ei käytä HTC:tä alihankkijanaan (kuten 3GSM:ssä kerrottiin), mutta uutta kumppania ei ole huomatakseni julkistettu. En ole tietenkään nähnyt vielä uusia malleja livenä, mutta pressikuvissa ulkonäkö on ihan ok. Musta on turvallinen valinta, kun haluaa näyttää perushyvältä.

Tunnisteet: , , , ,

lauantai, elokuu 18, 2007

PDA-linkkien suosituimmat selaimet

PDA-linkit.net on pyörinyt aika pitkään omalla painollaan, mutta siivoan sieltä toimimattomia linkkejä ja lisään varovaisesti uusia. Nyt kun eri kävijöitä (Absolute Unique Visitors) on useita tuhansia tältä vuodelta, tuli mieleen katsella, millä selaimilla sivuilla eniten käydään.

Pettymys oli, etten erotakaan Google Analyticsin kautta Symbian- ja Windows Mobile -selaimia. Ne ovat tunnistautuneet lähinnä IE:nä tai Mozilla Compatiblenä.

Jotain voi laitteista kuitenkin päätellä näyttöresoluutioiden perusteella, jos ovat tallentuneet oikein:
  1. 640x200: 55,86%
  2. 240x320: 15,68%
  3. 352x416: 3,78%
  4. 800x352: 3,78%
  5. 320x240: 3,42%
  6. 176x208: 1,80%

Loput resoluutiot ovat PC-näyttöjen tyypilliset 800x600, 1024x768 ja 1280x1024 kukin hieman alle 2% vierailuista.

Sikäli kun tulkitsen oikein, 640x200-resoluution yleisyys kertoo siitä, että 9300-/9300i- ja 9500-kommunikaattoreiden Series 80:n selainta käytetään paljon. Silti niiden enemmistö PDA-linkeissä yllättää, kun laitteita on kuitenkin paljon vähemmän kuin edullisempia älypuhelimia. Suomi on kommarimaa, se nähdään taas.

QVGA (240x320 ja 320x240) on yleistynyt nopeasti peruskännyköissä ja älypuhelimissa. Web-surffailun yleisyydestä en ole yhtä varma.

176x208 oli käytössä ensimmäisen sukupolven S60-laitteissa, ja tuplat (352x416) ainakin Nokia E70:ssä, N80:ssä ja N90:ssä. 800x352 on ainakin E90 Communicatorissa, ja muita ei tule heti mieleen.

Kiinnostavana yksittäistapauksena näkyy 800x5000, vain 11 vierailua. Missä on tuollainen työpöytä? Useita näyttöjä yhdessä kenties. Tai vain virhemerkintä.

Tunnisteet: ,

maanantai, elokuu 13, 2007

Fujitsu Siemens luovuttaa

Perinteisteiden PDA-laitteiden markkina tuntuu viimein kuihtuvan ryminällä, IDC:n arvion mukaan toisella neljänneksellä jo lähes 44 prosentin vauhtia vuodentakaiseen nähden.

Fujitsu Siemens Computers ei onnistunut pelastamaan tuoteryhmää edes älypuhelinmalleillaan Pocket Loox T800 -sarjassa, vaan nekin ollaan lopettamassa. Myös GPS-navigaattoreiden valmistaminen päättyy vuoden loppuun mennessä.

PDA-valmistajien ei ole ollut helppo siirtyä älypuhelinbisnekseen. Palm on tosin onnistunut Treo-mallistollaan USA:ssa ja HP yrittää iPAQ Voice Messengerillään, joka on viimein rehellisesti puhelin. Nyt siis FSC vahvisti Saksassa, ettei se edes halua puhelibisnekseen.

Asiasta kartoo ChannelPartner.de, mutta englanniksikin on uutisia. Ja vielä lyhyemmin suomeksi.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, huhtikuu 11, 2007

Läppärin ja kännykän väliin on tunkua

Älypuhelin, multimediatietokone tai PDA ei korvaa täyttä kannettavaa PC:tä, mutta noiden väliin yritetään tunkea vielä yhtä laitekategoriaa, ultra-mobile PC:t.

Ero PDA:han tai vastaavaan laitteeseen on ainakin ehta Linux- tai Windows XP/Vista -käyttöjärjestelmä. Haittapuolena on melkoinen hinta-arvio: US€2000 (~1490 €).

Kiinnostavasti myös mobiililaitteiden valmistajat yrittävät tunkea markkinarakoon, kuten HTC. Se julkisti USA:ssa CTIA Wireless -tapahtumassa ensimmäiseksi UMPC:ksi kutsutun laitteensa. Se ei tosin taida olla Intelin ja Microsoftin virallisten speksien mukainen, mutta idea näyttää kummasti samalta.

Nämä kaiketi kilpailevat suoraan Nokia E90:n kanssa, joka on kännykäksi liian iso ja raskas. Nokian viesti on se, että kommunikaattori riittää usein kannettavan sijasta mukaan otettavaksi, vaikkei kannettavaa voikaan kokonaa korvata. Jotkut yritysjohtajat ovat tosin jo väittäneet toisin.

Näin konsultti- ja tutkimusyhtiö Strategy Analytics arvioi tuoreltaan HTC Shiftiä:
The Shift appears to be an exceptionally well crafted device that we see occupying a sweet spot in several important ways. This 3.5G device may not be the first UMPC to distance itself from the category’s strictly Intel, strictly WiFi ‘Origami’ origins, but it is graced by HTC’s exceptionally strong ties with both Microsoft and mobile operators, and will benefit from HTC’s formidable production scale economies and distribution network.
HTC julkisti 3GSM:ssä myös Advantage X7500:n, pykälää pienemmän laitteen, jossa on vielä Windows Mobile. Siinä on iso näyttö ja avautuva kansi, joka kiinnitetään toisessa asennossa magneetin avulla näppäimistöksi laitteelle. Hinta-arvio Eurooppaan on muistaakseni 1300 €.

Kumpaakaan en ole päässyt vielä kunnolla kokeilemaan, mutta välittömiä haluja ei ole syntynyt. Tässä painaa arkinen realismi tosin. En maksaisi läppärin hintaa mobiililaitteesta, eivätkä nämä kuitenkaan riittäisi korvaamaan läppäriä. Kenelle tällaiset sitten on suunnattu?

Ensivaikutelmia "läppäreiden haastajista":

Tunnisteet: , , ,

Joko PDA:n aika on ohi?

Viime viikonloppuna Axim-harrastajat huomasivat kämmenmikrojen myynnin loppuneen monilla Delln sivuilla.

Edellinen Dellin PDA julkistettiin syyskuussa 2005, ja sitä vilautettiin lehdistölle embargolla kesällä. Sen jälkeen ei ole uusia malleja tullut. Teknisesti viimeisin malli X51v ei ole sinänsä vanhentunut; Windows Mobile 5.0, 192 Mt muistia, Intel XScale 624 MHz -suoritin, Intelin 3D-piiri, CF- ja SD-/SDIO-muistikorttipaikat, Bluetooth, WLAN jne.

Cnet News.com onnistui saamaan Delliltä vahvistuksen, ettei uusia Aximeja ole suunnitteilla.

Saapa nähdä, alkaako perinteinen PDA olla kuollut tuoteryhmä. Acer, Toshiba ja jotkut Mio ovat tosin edelleen julkistaneet kämmenmikroja ilman kännykkäpiirejä ja -softaa. Myös HP julkisti vielä syksyllä 2006 PDA-mallin ilman puhelinta, mutta suunta on selvästi kohti konvergenssi ("convered smart devices").

* * *
Minä en usko, että enää hommaisin PDA-laitetta ilman data- ja kännykkäyhteyksiä. Integroitu 3G-/GPRS-yhteys vain on paljon kätevämpi kuin säätää yhteyksiä kännykän kautta tai olla vain WLAN:n varassa.

Kahden erillisen laitteen mukana kantaminen oli myös hankalaa. Kun vielä käytin firman HP iPAQ:ia, minulla oli usein kalenteri siinä hieman jäljessä tai akku loppu, kännykässä näin ei päässyt käymään.

Kaipaan tosin edelleen HP:n laitteen hienoa VGA-näyttöä ja web-surffailua neljän tuuman VGA-näytöllä. Noin isoa näyttöä ei kannata puhelinmalliin laittaa.

Vieläkö te uskotte PDA-laittesiin ilman puhelinta? Ja pitäisikö tämän blogin nimestä sitten tiputtaa nuo kolme kirjainta pois?

Tunnisteet: ,