[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, helmikuu 28, 2007

Virossa ilmainen internet kaikille

Kävin sattumalta toissapäivänä eestiläisellä sivustolla wifi.ee kurkkaamassa tuoreimman tilanteen Oulun WLAN-tiedotteen jälkeen. 1056 tukiasemaa Virossa!

Siispä soitin Viroon Veljo Haamerille ja sain selville, että hotspoteista yli 500 on käyttäjilleen maksuttomia ja suurin osa Tallinnassa. Haamer kertoi myös projektin ja Talllinnan kaupungin jatkosuunnitelmista. En toista kaikkea tänne, koska kirjoitin niistä uutisen. "Cool", sanoisi amerikkalainen bloggaaja.

Myönnän, blogimerkinnän otsikko on provo. Eihän ilmaista ole mikään, vaan joku maksaa aina. Yleensä ilmaisesta puhuttaessa maksajaksi halutaan joku muu kuin oma perhe tai yritys.

Onko sitten hyvä, että valtio ja kunnat näin satsaavat avoimiin WLAN-kaupunkiverkkoihin, kuten vaikka Lahdessa, Oulussa ja Tallinnassa? Ovatko Espoon ja Helsingin päättäjät fiksumpia? Molemmille on perusteluja.

Voisi sanoa, että jos valtio (sisältäen kunnat) tarjoaisi yhteydet, hinta olisi tuplasti yksityisen tarjonnan ja lopputuloksena olisi hidas ja huono monopolipalvelu 10 vuodeksi.

Julkisinfran puolesta voisi argumentoida, että myös auto- ja rautatie-, vesi- ja sähköverkot ovat osin julkisin varoin ylläpidettyjä tai tuettuja. Jos valtio tukee ihmisten liikkumista, onko bittien liikkuminen hirveästi eri asia?

Lisäksi voisi huomauttaa, että voimakkaimmin julkisinfraa vastustavat eivät myöskään itse maksa tietoliikennekulujaan, vaan se "joku muu" on työnantaja.

Suomess valtion linja näyttää olevan se, ettei yhteyksiä rakenneta verovaroin niin kauan, kun yksityinen markkina toimii. Laajaa WLAN-peittoa ei ole tullut, mutta GPRS toimii melkein missä vain, UMTS/HSDPA joissain kaupungeissa ja pian Flash-OFDM lupaa pian laajempaa peittoa. Ehkä nämä riittävät.

Tunnisteet: , ,

maanantai, helmikuu 26, 2007

Oulun WLAN-ihme kasvaa

Oulun kaupunki tiedotti tänään, että kaupungin avoin WLAN-verkko laajenee ja käyttäjämäärät ovat kasvussa. Verkossa on jo lähes 700 tukiasemaa. Käyttäjiä oli tammikuussa 6000. Käyttöminuutteja kertyi lähes miljoona eli tunneissa noin 16 667 tai vuorokausissa noin 694.

Vastaavia hankkeita on tietysti muuallakin, esimerkiksi Lahden Mastonet. Turussa taas opiskelijat ja opettavat pääsevät OpenSparkin ja SparkNetin tukiasemien kautta verkkoon.

Kertokaapa oululaiset ja muut, miten avoin kaupunkiverkko on vaikuttanut internetin käyttöönne, jos mitenkään? Pääseehän sitä 3G-kännykälläkin nettiin, telcopomot sanovat. He eivät maksakaan itse laskujaan tosin.

En sitten tiedä onko tuossa "ilmaisuus" (lue: julkisin varoin rahoitettu) sittenkään se tärkein pointti, vaan pikemminkin se, että internet-palvelut ovat käytettävissä milloin ja missä vain. En osaa sanoa, miten tuo vaikuttaisi, kun ei täällä Espoossa ja Helsingissä ole panostettu näihin verkkoihin.

Tunnisteet: ,

lauantai, huhtikuu 09, 2005

Oulu laajentaa avointa WLAN-verkkoaan

Moni taisi tämän huomatakin jo toisaalla, mutta noteerattakoon lyhyesti, että Oulun kaupunki tiedottaa laajentavansa kaikille avointa panOulu-verkkoaan 400 uudella tukiasemalla 400-vuotisjuhlan kunniaksi. Ennestään Oulussa on 250 tukiasemaa eri puolilla kaupunkia, jotka näkyvät kartalla. Vähän vastaava, mutta osin kaupallinen verkkohanke on muun muassa Turussa toimiva Sparknet, jota muun muassa korkeakouluopiskelijat ja -opettajat käyttävät jo laajasti. Myös Lahden kaupunki harkitsee avointa kaupunkiverkkoa (kirjoitus ja keskustelua).

Nämä avoimet ja "ilmaiset" kaupunkiverkot jakavat mielipiteitä. Moni on iloinen, että tietoverkko ja pääsy internetiin ymmärretään osaksi yhteiskunnan peruspalveluita, kuten tiet tai sähkön ja veden jakelu. Osa taas paheksuu julkisten varojen käyttöä verkkojen rakentamiseen, joka tulisi jättää yksityisten yritysten bisnekseksi.

Molemmat lienevät oikeassa. Kunnat ja valtiot eivät voi rakentaa kaikkea, mutta toisaalta palveluiden leviäminen ja käyttö ei aina etene kovin nopeasti markkinavetoisesti. Kunnan selvä intressi on tietysti luoda nykyaikainen imago ja siten toivottavasti houkutella alueelle uusia yrityksiä ja työntekijöitä.

Tunnisteet:

tiistai, marraskuu 23, 2004

Elisan vaisu 3G-avaus

(Päivitetty 23.11.2004 klo 20.17: korjasin Elisa GPRS Pro -palvelun vanhan hinnan)
Elisa avasi tänään UMTS-verkkonsa kaupalliseen käyttöön. Suuria julkistuksia tai yllätyksiä ei tullut kuluttajapuolelle, mutta yrityspalveluissa oli enemmän kerrottavaa. Alla tiivistettynä tärkeimmät kohdat niille, jotka eivät seuranneet päivän uutisvirtaa:
  • UMTS toimii aluksi pk-seudun lisäksi seitsemällä paikkakunnalla: Joensuu, Kuopio, Oulu, Salo, Tampere, Turku ja Vaasa. Elisan mukaan verkko kattaa reilut 20% suomalaisista, 3G-lupaehdon vaatima peitto olisi 35%.
  • Verkko laajenee vuonna 2005 suurimmissa kaupungeissa.
  • Datahinnoittelu on sama kuin GPRS:llä ja EDGE:llä (EGPRS) nykyisin, mutta 100 Mt/kk sisältävän datapaketin hinta laskee 17,70 euroon kuukaudessa (aiemmin 19,95 euroa). Palvelun uusi nimi on Elisa Prodata 100.
  • Elisa tuo markkinoille Vodafonen GPRS+WCDMA-datakortin kannettaville, hinta 450 euroa. Kortin on valmistanut Option.
  • Ei uusia sisältöpalveluita tai räätälöityjä 3G-puhelimia.
  • Yhteistyö Fujitsu Servicen kanssa, Elisa kumppaniksi. Aiemmin Fujitsu on keskittynyt Finnetin verkossa palveluiden tarjoamiseen virtuaalioperaattorina. Fujitsulta ei vielä ainakaan myönnetty, että yhteistyö Finnetin kanssa päättyisi.

Tunnisteet:

torstai, syyskuu 16, 2004

Soneran Suomen EDGE-peitto laajentunut

Tutkailin Soneran sivuilta puhe- ja datapalveluiden peittoa matkapuhelinverkoissa ja huomasin, että EGPRS:n (eli EDGE:llä vauhditetun GPRS:n) peittoalue laajenee ainakin kuuluvuusaluekartoilla melko hitaasti. Kattavin peitto on pk-seudulla ja muutamissa teknologiakaupungeissa, mutta on EDGE-tukea sentään muuallekin saatu. Alla on esimerkkejä:

Elisa kertoo tukevansa jo EDGE:ä pk-seudulla ja isoimmissa kaupungeissa, mutta eivät julkaise tästä vielä karttaa. Itse en ole tosin kertakaan päässyt Elisan liittynällä EDGE-nopeuksiin edes Espoossa tai Helsingissä.

Olen painottanut EDGE-tukea jo aika paljon puhelinten ominaisuuksia arvioidessa, mutta operaattoreiden tilanteeseen suhteutettuna olen selvästikin etuajassa. Useimpien suomalaisten lienee tyydyttävä tavalliseen GPRS:ään vielä pitkään.

Nokialla EDGE-tuki on ollut lokakuun 2003 jälkeen julkistetuissa puhelimissa muutamaa poikkeustta lukuunottamatta, kun taas Motorola, Samsung, Siemens ja Sony Ericsson eivät juuri vielä EDGE:ä tue.


Tunnisteet: ,

torstai, kesäkuu 17, 2004

Avoimia ja ilmaisia WLAN-pisteitä Oulussa

Oulussa panostetaan tosissaan nykyaikaisen teknologiakaupungin imagoon. Hyvä esimerkki on laaja mavoimien ja maksuttomien WLAN-pisteiden verkosto, joka on niin paikallisten kuin vierailevienkin liikematkaajien käytettävissä, sekä tietysti yhä enemmän myös tavallisten kuluttajien käytettävissä. Tämä on hyvää palvelua, kun vieraat saavat nopean ja helpon nettiyhteyden mobiilipäätteeseensä ilman hankalia rekisterötiymisiä ja maksusäätämisiä.

Lisätietoa saa panOULUn sivuilta: "panOULU (public access network OULU) on Oulun kaupungin, Oulun yliopiston, Oulun seudun ammattikorkeakoulun ja Oulun Puhelin Oyj:n yhteinen julkinen verkko".

Tunnisteet: