[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, lokakuu 07, 2008

Kovaa tilitystä Windows Mobilen selaimesta

Firefox-selaimen mobiilijulkaisun julkinen alpha-versio on tulossa jakoon pariin viikon sisään, Mozilla Foundationin pääjohtaja John Lilly kertoi San Jose Mercury Newsin haastattelussa.

Selainkilpailua siis tulee lisää, mikä on hyvä asia. Nokian S60-selain on melko hyvissä asemissa jo ison laitekantansa ansiosta. Apple iPhonen Safari on saanut kehuja aivan valtavasti. Opera Mini ja Mobile ovat pieniä tekijöitä, mutta käyttäjäkuntansa arvostamia.

Sen sijaan Microsoftin Pocket Internet Exploreria on lähinnä haukuttu. Se ei näytä juuri mitään sivuja hyvin, kuluttaa liikaa resursseja ja on kehittynytkin hitaasti. Ars techican tilitys selaimesta pistääkin miettimään, onko Pocket IE:lla (tai "IE Mobilella) enää tulevaisuutta.

Sangen kovaa tilitystä Microsoftin selaimesta on ars technicassa.

IE Mobile isn't just a bad browser. It's also a bad mobile application. Part of this is due to Windows Mobile's diverse hardware (significantly, not all Windows Mobile devices have touch-screens), but even on fully-featured hardware, navigation is a chore. Zooming in and out of pages is clumsy, scrolling uses fiddly scroll bars, and content is scaled poorly to fit within the confines of a small screen.

Kirjoittaja Peter Bright toteaa, ettei ongelma oikeastaan jää vain selaimeen:

Next to iPhone OS, Windows Mobile looks and feels old, awkward, and ugly. Third parties have tried to mask this with custom front-ends like HTC's TouchFlo software, but these are by no means complete user interfaces, merely improved program launchers.

Snähän se tuli, ruma totuus ääneen sanottuna. Vain Nokian S60 3rd Edition ei näytä ja tunnu iPhoneen verrattuna vanhanaikaiselta. Windows Mobile näyttää pohjimmiltaan samalta kuin vuonna 2002, eikä suurta kehitystä ole tapahtunut.

Isoimmat edistysaskeleet ovat minusta HTC:n ja Samsungin uusissa WM-malleissa, joissa valmistaja on rakentanut omaa purkkaa Microsoftin käyttöjärjestelmän päälle.

Nähtäväksi jää, miten paljon ensi vuonna lanseerattava Windows Mobile 7 vie kehitystä eteenpäin.

Pocket IE (alempana) rustuu ars technican mukaan MS IE4:n koodiin. Selain soveltuu tekstisivuilla surffailuun, mutta graafiset sivustot näkyvät heikosti. Microsoft on uudistamassa selainta, tiettävästi IE6:n koodiin pohjautuen. Sekin on jo kahdeksan vuotta vanhaa. Nokian S60-selain näyttää PC:lle optimoidut sivut suht hyvin, joskin laitteisiin kaipaisi edelleen lisää vääntöä nopeuden parantamiseksi.

Tunnisteet: , , ,

lauantai, tammikuu 12, 2008

Mobiiliselaimet testissä, iPhone voitti

Miten amerikkalaiset analyytikot ja käyttäjät luokittelevat mobiiliselaimet testissään? Strategy Analyticsin mukaan käyttäjät arvostivat eniten Apple iPhonen Safaria. Se on ymmärrettävää. Safari iPhonessa on minustakin paras mobiililaitteen web-selain tähän asti.

Pocket Internet Explorerin, Nokian S60-selaimen (Mini-Map) ja Opera Mobilen keskinäinen järjestys sen sijaan yllätti täysin.

Referaatti maksullisesta raportista:
Safari is rated the best in class mobile browser, as evaluated by Strategy Analytics’ Wireless User Panel in Boston, USA and London UK. Safari achieved a 5-star rating followed by Internet Explorer with a 4-star rating, Mini-Map from Nokia a 3.5-star rating and Opera Mobile a 3-star rating.

Safari received 5-star ratings for five out of the seven attributes participants rated – ease of accessing the browser, ease of entering a website address, ease of navigating web pages, ease of opening a saved bookmark and ease of moving back to a previous page.

Internet Explorer matched Safari in terms of ease of accessing the browser. Mini-Map and Opera Mobile trailed in terms of ease of navigating web pages and opening links on web pages.
En aivan tajua, miten Pocket Intrnet Explorer, joka on minusta Windows Mobilen isoin heikkous, voidaan arvioida Opera Mobilea tai S60-selainta paremmaksi. En ole vielä saanut raportista lisätietoja, joten en toisaalta voi kumotakaan argumentteja.

Pocket Internet Explorerin (PocketPC-version) eduksi voi laskea sen, että perustilassa web-osoitteen (URL:n) voi kirjoittaa heti selaimen käynnistyksen jälkeen mistään alavalikosta hakematta. Näin on kuitenkin myös Opera Mobilen ja S60-selaimen tuoreimmissa versioissa.

S60-selaimen arvioita voi heikentää se, että selain vaatii alkuun totuttelua, kuten itse aikoinaan kommentoine ensivaikutelmia. Se on kuitenkin osoittautunut toimivaksi selaimeksi myös pelkkien tekstisivujen ja kevennettyjen "mobiilisivujen" (WML/XMTML) esittämisessä.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, lokakuu 10, 2007

Pocket IE paranee viimein?

Ensin Nokian S60-selain ja myöhemmin Apple iPhonen Safari-toteutus osoittivat, että mobiililaitteen selain voi olla käyttökelpoinen. Myös Opera Mini ja Opera Mobile ovat käyttökelpoisia. Haukuin Microsoftin Pocket IE:n hidasta kehitystahtia Windows Mobile 6.0 -merkinnässäni.

Tuoreltaan msmobiles.com uutisoi, että HTC:n Windows Mobile -laitteisiin olisi tulossa uudistettu selain jo ensi vuoden alusta. Tieto on kiinnostava, koska Microsoftilta ei ymmärtääkseni odoteta merkittävää Windows Mobile -päivitystä tässä välissä.

Konkreettisin kaivattava parannus olisi minusta parempi kyky esittää mobiililaitteille optimoimattomia sivuja. En tiedä, millaiset kehitysaskeleet ovat Microsoftin suunnitelmissa.

On tietysti mahdollista, että HTC aikoo laittaa mukaan toisen selaimen. Osassa sen laitteita tulee jo Opera Mobile esiasennettuna.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, kesäkuu 24, 2007

Ensivaikutelmat Opera Mini 4 betasta

Monet ovat kehuneet Opera Mini 4:ää jo beta-vaiheessa. Pääsin vasta kokeilemaan sitä "dumbphoneilla" eli ei-älypuhelimilla. Testilaitteet olivat Motorola KRZR K3 ja Sony Ericsson W880i, molemmat suht moderneja 3G-malleja.

Ensimäinen ajatus on visuaalinen "WOW!". Uuden S60-selaimen kaltainen näkymä on onnistuttu tuomaan peruskännyköiden selaimeen. Selain rullaa näyttävästä alaspäin ja sivuille. Sormi ei kulu tappiohjaimen kanssa, vaan ruutu vierii sulavasti pysty- ja vaakasuunnassa 2/8- sekä 4/6-näppäimistä. Tämä näyttää melkein yhtä hyvältä kuin iPhone-mainos.

Sivut näkee sekä täydessä koossaan että S60-selaimen tapaan zoomattuna. Myös Operalle perinteinen fit to screen -tila on mukana.

Myös osoitteiden syöttäminen on aiempaa nopeampaa ja kirjanmerkkeihin pääsee käsiksi nopeasti. Osoiterivi on heti aloitusvalikossa valmiina.

www.hs.fi Opera Mini 4:ssa. Kuva on N95:stä ja S60:stä.

Sivujen lataaminen tuntuu melko raskaalta tällä tavalla. Esimerkiksi BBC:n, CNN:n ja HS:n etusivujen kanssa meni pahimmillaan 30 sekuntia ("Processing...") ennen kuin yhtään mitään tulee näkyviin. Näin pitkä latausaika kysyy jo käyttäjältä kärsivällisyyttä. Perinteinen tekstisivu tuntuu esimerkiksi uutisten seuraamiseen paljon mielekkäämmältä. Joissain tilanteissa on kuitenkin kätevää nähdä sivut täydessä koossaan.

Oletuksena hakukoneena Opera Minissä on Yahoo!, eikä sitä tunnu voivan vaihtaa. Ärsyttävää. Tosin ymmärettävää sikäli, että tämä lienee yksi tapa rahoittaa mobiiliselaimen kehitystä.

Olen luullut, että Opera Mini tukisi yhdyskäytävän kautta menevistä yhteyksistä huolimatta jo SSL-salattuja yhteyksiä. Nordean mobiilipankkiin (ks. aiemmat kokemukset) en ainakaan pääse, vaan Nordean sivusto valitti riittämättömästä salauksesta.

Opera Minissä on siis selviä heikkouksia Opera Mobileen ja S60-selaimeen verrattuna. Se on toisaalta ilmainen ja saatavana aivan peruskännyköihin.

En tunne laitteiden rautaa tarkemmin, mutta Opera Mini toimi Motorolassa sulavammin kuin Sony Ericssonissa. Se vähän yllätti, sillä perustoiminnoissa SE on nopeampi.

Kokeilin Opera Miniä myös N95:ssä, koska halusin kuvat blogimerkintään. On yllättävää miten samanlainen käyttökokemus on saatu peruspuhelimissa suhteessa S60-malliin.

Tunnisteet: ,