[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, elokuu 22, 2008

GPS-älypuhelimet yleistyvät, mutta entä palvelut?

Viikko sitten brittiläinen tutkimusyhtiö Canalys tiedotti raportistaan huhti–kesäkuun älypuhelinmarkkinasta EMEA-alueella (Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa). Canalysin mukaan GPS-laitteiden osuus oli jo 38 prosenttia älypuhelimista.

Laitepuolella tilanne alkaa olla siis aika kehittynyt paikannus- ja sijaintipalveluille, mutta näkyykö tämä jo palvelutarjonnassa? Olen vähän skeptinen. Useimmat softafirmat tarjoavat vain autonavigointia ja sitäkin raskailla tilausmalleilla.

Jos en tiedä missäpäin tarvitsen karttoja ja navigointia seuraavan kerran, miksi tilaisin palvelun vaikkapa kuukaudeksi juuri Keski-Eurooppaan?

Jalankulkijan navigoinnista on puhuttu, mutta tässä ovat vielä näytöt saamatta. Kuluttajat eivät yleisesti halua maksaa mistään, mutta mainosmarkkinoitakin yritetään vasta herätellä.

Kuluneella viikolla San Franciscossa en käyttänyt Apple iPhonea tai Nokia E71:tä nähtävyyksien ja ravintoloiden etsimiseen, koska Google Mapsin käyttö olisi ollut liian kallista. Sen sijaan hain paikat kannettavalla PC:llä hotellihuoneessa. Nokia Maps olisi varmaan toiminut, jos olisin ladannut kartat jo etukäteen Suomessa.

Google Mapsin ongelma on yhä se, että kaikki pitää ladata verkon yli, mikä taas maksaa vähintään euroja megatavuja kohti.

Kohtuuhintainen datasiirto ja pienissä erissä tilattavat palvelut voisivat vauhdittaa GPS-pohjaisten palveluiden markkinaa. Yhdelläkään laite- tai softavalmistajalla ei tunnu olevan vielä kaikki palaset kasassa.

Tunnisteet: , ,

tiistai, heinäkuu 29, 2008

Kenttäkokeilussa Google Maps ja Nokia Maps

GPS yleistyy kivasti, mutta laitteen mukana tulevista tai erikseen saatavista softista riippuu, mihin paikannusta ja sijaintitietoa voidaan hyödyntää.

Minulla on ollut käytössä Nokian karttasovellus (Maps) alusta lähtien, mutta en ole toistaiseksi pitänyt mielekkäänä maksaa siitä. En aja omaa autoa, ja satunnaiseen käyttöön Nokia Maps 2.0:n hinnasto tuntuu liian kalliilta tai sekavalta.

Nokia Maps 2.0 autonaavigaattorin tilasta. Kartta jää etenkin E71:ssä surkean pieneksi, ja kuva-alasta suuri osa käytetään turhiin mustiin palkkeihin. Navigointi jää puheopasteiden varaan.

Nokia E71:ssä Nokia Mapsin sai kuitenkin aktivoitua koeajaksi maksutta. Se on ollut mukana nyt parilla reissulla, joten olen saanut tuntumaa. Autonavigointi tuntuu toimivan melko hyvin, kunhan "fixin" ottaa ennen matkalle lähtöä. Sijainti löytyy varmimmin, jos laite on etupenkillä ja kojelaudulla. Takapenkkiläisenä sijainnin varmistaminen oli epävarmaa, vaikka 3–5 satelliittiakin löytyi.

Kun nappasin E71:ssä paikannuksen päälle kesken matkan, meni pahimmillaan 30 minuuttia ennen kuin se pystyi sanomaan, missä mennään. Näin siis metsän keskellä. Samasta paikasta TomTomin erillinen autonavigaattori sai "fixin" heti.

Google Maps Mobilea kokeilin Apple iPhone 3G:llä ja Nokia E71:llä. Siitä ei selvästikään ole navigaattoriksi, mutta ilmaiset opasteet ovat ihan toimivat. Satunnaisen tarpeeni kanssa tulen toimeen näilläkin. Ongelma on tosin käyttö ulkomailla. Google Maps siirtää hetkessä megatavuja, ja se on verkkovieraillessa liian kallista.

Nokia Mapsissa arvostan mahdollisuutta ladata kartat etukäteen kännykällä tai PC:n kautta. Sen ansiosta ulkomailla tarvitsee siirtää vain vähän tietoa.

Se raja ei ole kuitenkaan ylittynyt, että pääasiassa jalankulkijana tai takapenkin matkustajana maksaisin Nokia Mapsista. Tämä vaatisi lyhyitä tilausjaksoja ja paremmin jalankulkijalle optimoituja karttoja.

Mainoksissa on jo tarjottu Nokian GPS-malleja vuoden navigoinnin kera. Kenties suunta on tämä, että navigointipalvelu paketoidaan laitteeseen mukaan.

Silloin kuluttaja saa kiinteän hinnan, joka on tiedossa etukäteen. Nokia näyttää kuitenkin ensin yrittävän myydän navigointipalveluita – Navteqistahan maksetaan sentään lähes kuusi miljardia euroa.

Google Maps Apple iPhone 3G:ssä (yllä) ja Nokia E71:ssä Reittiopasteet ovat yllättävän hyvät ilmaisohjelmaksi.

Kiinnostavaa on seurata, laajentaako Google karttasovellustaan myös navigaattoriksi tuomalla ladattavat kartat ja jopa ääniopasteet.

Vielä vuosi sitten Google Mapsin tuotepäällikkö Giorgio Scherl kertoi uutisjutussani, ettei Google Maps Mobilea nähdä kilpailijana GPS-navigaattoreille. Se oli kuitenkin silloin. Sen jälkeen moni asia on muuttunut. Ohjelman S60-versio julkaistiin, ja se toi GPS-tuen.

Kartat näyttävät aika vaikuttavilta Apple iPhone 3G:n 3,5 tuuman näytöllä. Se on käynyt selväksi, että vielä iPhone 3G:stä ei ole GPS-navigaattoriksi, johon Nokia Maps 2.0 sentään jo pystyy, vaikkakin ajoittain vain auttavasti.

En ihmettelisi, jos Apple ja joku kumppani tuovat laitteelle täysiverisen GPS-navigoinnin Google Mapsin satunnaisen karttahaun rinnalle. Laitteen 8/16 Gt muistissahan olisi tilaa riittävästi kartoille.

Tunnisteet: , ,

tiistai, heinäkuu 01, 2008

Nokia E71: Kartat hajosivat

Jatkoa eiliseen blogimerkintään. Tarkoitus oli kommentoida GPS-käyttökokemuksia, mutta se meni vähän reisille. Vielä tuntemattomasta syystä johtuen osa E71:een asennetuista softista hajosi. Esimerkiksi Jaiku katosi asennetuista ohjelmista kokonaan, ja Nokia Maps ei suostunut käynnistymään. Se vaati uudelleenasennusta.

Uudelleenasennus ei kuitenkaan auttanut, joten palautin laitteen alkuperäiset tehdasasetukset (komennolla *#7370#). Sekään ei auttanut, vaan Nokia Maps valitti edelleen, että ohjelma pitää asentaa uudelleen.

Päätin kokeilla asentamista puhelimen muistiin microSD-muistikortin sijaan. Se ei ollutkaan tarpeen, vaan Nokia Maps käynnistyi poistettuani muistikortin. Korttikin tuntuu taas toimivan alustettuani sen. Otaksun, että ongelmat aiheutti jonkinlainen muistikortin korruptoituminen, mutta tarkemmin en tiedä.
* * *

GPS-kokemuksia sain sen verran, että Sports Tracker sai ulkona GPS-sijainnin alle 10 sekunnissa A-GPS:n avulla. Se myös tallensi kävelylenkkini reitin aika tarkasti, eli hyppimistä ympäriinsä ei jäänyt lokitiedostoon ja matkan pituus (~6,5 km) tallentui oikein.

Kävelylenkin lopuksi menin lähikauppaan ja pistin ohjelman pauselle. Ulos tullessani klikkasin Continue, mutta jostain syystä en saanut GPS-fixiä enää uudelleen.

Saatan siis joutua perumaan aiempia kehuja softan bugittomuudesta myöhemmissä kommenteissa. Nyt lähinnä lisäilen tulevan lomamatkan ravintolapaikkoja ja muita osoitteita kartalle.

Tunnisteet: , , ,

maanantai, helmikuu 11, 2008

Ei tullut WOW-efektejä Barcelonasta

Pitkästä aikaa Suomesta käsin seurattuna Barcelonan kännykkämessut eivät tarjonneet elämyksiä. Olivatko tuotejulkistukset oikeasti vähän tylsiä, oliko odotukset ladattu erityisen korkealle vai onko ongelma vain se, etten täältä käsin tietenkään aisti fiilistä?

En osaa sanoa, mutta seurattuani tänään useammatkin kännykkäfirmojen webcastit ja luettuani monta kymmentä tiedotetta, ei oikein mikään erityisesti iskenyt. Nokian uudet S60-julkistukset olivat niin odotettuja, erityisesti ennakkoon vuotanut N96, etteivät jaksaneet sävähdyttää.

Tosin N96:ssa ilahdutti erityisesti se yksityiskohta, että laitteen saa pöytäjalustaa vasten niin, että tv-ohjelmien ja videoiden katselu onnistuu pitämättä laitetta kädesä. Nokia selvästi kuuntelee palautetta.

Melkein tärkeimmältä tuntui Beta Labsissa julkaistu Nokia Maps 2.0. On kiinnostavaa päästä kokeilemaan, miten pitkälle jalankulkijan navigointia on tässä jo mukana.

Nokialta olisi kai toivottu konkreettisempia uutisia internet-palveluiden aikatauluista. Ovi-portaalin kerrottiin avautuvan Q2 2008:lla ja 10 uutta maata (kuten Suomi) saa Music Storen vuoden puoliväliin mennessä.

Myöskään S60 Touch UI -laitetta ei tullut, vaikka sellaista moni odotti näkevänsä. Nokian johto sanoi selvästi, että koketusnäytön tuki halutaan tuoda kunnolla S60-alustaan, eikä sooloilla yhden laitteen kanssa.

Sony Ericssonin uudet Cybershot- ja Walkman-mallit eivät liiemmin tarjonneet yllätyksiä, vaikka uudistuksia on tehty. Uudet G700 ja G900 tekevät UIQ:sta "yhden käden" käyttöliittymän, mutta aivan hetkessä en käyttöliittymää ja valikkorakennetta tajunnut.

Sen sijaan Xperia X1 herätti tosissaan mielenkiintoa, mutta sitä ei ollut muista malleista poiketen vielä tänään median kokeiltavissa Helsingissä. Kiinnostukseni perustuu muiden kokeiluihin.

Samsung julkisti kahdeksan mallia, älypuhelimia ja tyylikkäitä peruspuhelimia. Niiden suhteen odotan, että pääsen kokeilemaan omissa käsissä.

Google Androidista näin juttua vasta Gizmodossa, ja se oli odotusteni mukaisesti hyvin raakileisena alustana esillä.

Kiinnostavaa oli se, että uusia Symbian- ja Windows Mobile -julkistuksia tuli toistakymmentä ainakin viideltä eri valmistajalta.

Saitteko jostain päivän julkistuksista erityisesti kicksejä?

Tunnisteet: , , ,

torstai, joulukuu 20, 2007

Ilmainen Nokia Maps heikkenee?

Kauppalehti kertoo tänään, että Nokia olisi poistanut N95:ssä ilmaisesta Nokia Mapsista GPS-sijaintitiedon. En vielä löytänyt aiheesta keskustelua. Jos GPS-sijainnin näyttäminen on poistettu karttasovelluksesta uusimman N95:n firmwaren myötä, otaksuisin sen koskevan muitakin laitteita.

En osaa sanoa, olisiko maksuttoman sovelluksen karsiminen hyvä siirto. Se saattaa saada monet tilaamaan maksullisen navigointipalvelun. Se voi myös aiheuttaa sen, että käyttäjät unohtavat koko ohjelman ja vaihtavat esimerkiksi Google Maps Mobileen.

Minusta Nokia Maps ei ole vielä niin hyvä palvelu jalankulkijalle tai turistille, että maksaisin siitä. Missä tahansa olen sitä kokeillutkin, esimerkiksi nähtävyyksiä, ravintoloita ja muita palveluita on listattu liian vähän. Eikä tiekartta juuri palvele kävellen liikkuvaa.

Tunnisteet: , ,

lauantai, joulukuu 01, 2007

Jalankulkijalle omat karttansa

Kuluneen viikon kiinnostavin tiedotustilaisuuteni oli What-A-Mapin lanseeraus, jossa esiteltiin jalankulkijan karttapalvelua esimerkiksi huvipuistoille, kauppakeskuksille ja muille vastaaville paikoille, joissa on hankalaa ja tärkeää löytää perille.

Tässä vaiheessa karttoja on tarjolla aika vähän, joten on vaikea sanoa, miten hyödyllinen tästä tulee. Bisnesmalliakaan ei kovin tarkkaan paljastettu. Idea on siis se, että fyysisten opastetaulujen ja paperisten karttojen sijaan kuluttaja saakin (tai tilaa itse) SMS-viestillä tapahtumapaikan aktiivisen karttansa kännykkäänsä. Kirjoitin palvelusta uutisen, enkä toista samoja asioita tässä.

Toteutustapa on kiinnostava. Jokainen kartta on oma Java-sovelluksensa. Eli Itäkeskus saa oman sovelluksensa. Samoiten saisi vaikka Iso Omena, jos se lähtisi mukaan.

Karttoja voi zoomata, ehkä. En saanut aivan selkoa siihen, milloin zoom toimii. Esimerkiksi Otaniemen kartassa ja QVGA-laitteella zoom toimii */#-näppäimillä samaan tapaan kuin Nokia Mapsissa.

Opastetauluilla isoissa tiloissa on kaksi tehtävää. Ne kertovat, missä olet, ja mistä palvelut löytyvät. Ensimmäinen on yhtä tärkeä, ja sen toimivuudesta en tässä ole vielä varma.

Ilmeisesti sovellus osaa hyödyntää GPS-sijaintia ulkotiloissa. Kokeilin sovellusta N95:llä, eikä se tosin tuntunut hyödyntävän GPS:ää. Tiedotustilaisuudessa tätä demottiin siten, että oman kartan sijainti näkyi myös suhteessa Google Mapsiin.

Sisätiloissa tuo ei tietenkään toimi. Kenties WLAN-paikannus aikanaan ratkaisee ongelman? Ekahau, Nokia ja monet muut kehittelevät WLAN-tukiasemiin perustuvaa paikannusta.

What-A-Mapilla on myös web-työkalu, jolla tehdä omia karttoja kuvapohjista. Ajatus on, että ottamalla vaikka kuvan opastetaulun kartasta, voisi sopia sinne tapaamispaikat ja muita kiintopisteitä.

Sitä en vain tajunnut, että jos menen vaikka kavereiden kanssa huvipuistoon, kuka ottaa repustaan läppärin ja alkaa rustata karttaa? Kokeilin kuitenkin työkalua. Otin noin 1100 x 1000 pikselin ruutukaappauksen Google Mapsista ja laitoin sinne kiintopisteeksi kotini. Parin minuutin päästä sain jo tilattua oman karttani tekstiviestinä kännykkään. Kokoa tiedostolle tuli noin 1,4 Mt.

Voi olla, että minua luovemmat ihmiset keksivät web-työkalulle käyttöä. Kenties monenlaisista kuvista voi tehdä karttapohjia.

Käyttökohteita kartoille: huvipuistot, kauppakeskukset, messukeskukset, laskettelurinteet, lentokentät ja niin edelleen. Zoomaustasoja on useita. Yksittäisen pisteen kohdalta aukeaa linkki, josta pääsee palvelun sivuille tai soittamaan puhelun. Esimerkkikuva on Otaniemestä.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, syyskuu 30, 2007

Nopeusvalvonnan paljastaminen on jo bisnes

HS:n internetin kirjeenvaihtajan sivuilla on tuore juttu autojen GPS-navigointilaitteista ja siitä, että netistä saa PoI-pisteinä poliisin kiinteiden nopeusvalvontakameroiden sijaintipisteet.

Käyttäjät keräävät koordinaatit vapaaehtoisesti. Yritykset eivät ole vielä huomanneet touhun kaupallista potentiaalia.

Ylivoimaisesti kysytyin POI on kameratolppien sijainnit sisältävä tiedosto, jota on ladattu jo lähes 200 000 kertaa.

Tämähän ei pidä paikkansa. TomTom myy näitä pisteitä, muistaakseni kuukausimaksullisena palveluna. Navigointifirman Suomen myyntijohtaja myös kertoi palvelusta tiedotustilaisuudessa taannoin. "Tämä myy kuin häkä jostain syystä Suomessa", luonnehti Jukka Tiitinen.

Sitä en tiedä, kuinka paljon (jos yhtään) helpompaa on ostaa valvontakameroiden pisteet palveluna kuin hakea tiedot käsin harrastelijoiden nettisivuilta. Tai saakohan nämä liikenneturvallisuuden lisääjät (heh) jostain Nokia Mapsiin, Navicoreen jne?

Kiinnostava kysymys on, lisääkö tieto kameroiden sijainnista kaahailua vai parantaako se liikenneturvallisuutta? Aiheesta oli väittelyä työblogissani, jossa hehkutin mahdollisuutta. Uskottavia perusteluita on molemmille. Jotkut poliisitkin suhtautuvat asiaan varauksellisen myönteisesti.

Tunnisteet: ,

lauantai, syyskuu 29, 2007

Nokia Maps 1.0 toimii sittenkin

Palaan täällä ja työblogissa käsittelemääni asiaan. En saanut Nokia Maps 1.0:aa ensin asennettua Nokia E70:een, mutta eilen se sitten onnistuikin. Aiemmin asennus jumiutui johonkin virheilmoitukseen, mutta se oli ilmeisesti joku satunnainen häikkä.

Näemmä nimimerkki veekoo oli jo kaksi viikkoa sitten kommentoinut ohjelman asentuvan E70:een.

En edelleenkään tiedä, miksei E70:lle ja useille muille S60 3rd Edition -malleille tarjota ohjelmaa Nokia Mapsin sivulla, vaikka ohjelma tuntuu toimivan ongelmitta. Ilmeisesti vanhempia malleja ei vain haluta enää tukea virallisesti

Hain siis Nokia Mapsin sivuilta E65:lle tarjotun version, ja ohjelma toimii E70:ssä ja Bluetooth-GPS-navigaattorin kanssa. Tärkein muutos näyttää olevan se, että GPS-signaalin tila näkyy nyt suoraan kartta- ja navigointitilassa. Uudessa versiossa on myös navigointipalvelussa kolmen päivän maksuton kokeiluaika.

Olen kuullut useilta käyttäjiltä kokemuksia, että smart2go.com:sta saatava versio toimii myös Windows Mobile 6.0:ssa, vaikka vain 5.0 onkin virallisesti tuettu.

'

Nokia Maps näyttää nyt GPS-tilan kätevästi heti kartta- ja navigointitiloissa.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, syyskuu 12, 2007

Nokia Maps uudistui

Nokia näyttää nyt uudistavan softiaan nopeaan tahtiin, myös uusilla ominaisuuksilla. Tiistaina julkistettiin uusi Nokia Maps.

Tiedotteen mukaan kohteiden ja PoI-pisteiden hakemisen pitäisi olla helpompaa, ja GPS-tilan näkyä selkeämmin graafisessa navigointitilassa.

Uudessa versiossa navigointipalvelua pitäisi päästä myös kokeilemaan maksutta kolme päivää.

En päässyt vielä asentamaan, koska ainakaan smart2go.com:ssa uutta versiota ei vielä tarjota E70:lle. Toivottavasti se on sentään tuloillaan. Tarkoitan sitä, että E70:n, N80:n ja N80IE:n näyttöresoluutio (352x416)poikkeaa muista nykyisistä S60-malleista.

Tunnisteet: , , ,

tiistai, heinäkuu 24, 2007

TomTom nappasi kartat

Kiinnostava uutinen maailmalta ja Suomesta, navigaattorilaitteita ja -softia valmistava TomTom aikoo ostaa Tele Atlaksen. Sen karttoja käytetään ymmärtääkseni useimmissa tämän hetken navigaattoreissa.

Miten tämä vaikuttaa navigointibisnekseen? TomTomissa lienee pähkäilty, että karttatoimittaja on avainasemassa bisneksessä. Karttojen tärkeyttä korostaa se, että vain Nokia Maps / Smart2go tarjoaa kartat maksutta. Muuttaako TomTom-kauppa tilanteen? Oletettavasti heti ei tapahdu mitään, koska Tele Atlas lienee tehnyt pitkäaikaiset sopimukset nykyisten kartta-asiakkaidensa kanssa.

En osaa vielä sanoa, enkä löytänyt heti analyytikkojen arvioitakan. Kauppahinnan arvioidaan kohoavan yli kahteen miljardiin euroon, joten jotain isoa voi arvioida olevan tekeillä.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, heinäkuu 22, 2007

Kännykkänavigoinnin suunta

Kännyköiden GPS-navigointi on vasta alkutekijöissään, mutta isoja muutoksia on jo tapahtunut. Rohkenen väittää, että ostamalla Gate5:n (ja Smart2go:n) Nokia käänsi ohjelmien suunnan heti alkuunsa.

Spekuloin jo helmikuussa työblogissa, että Nokia Mapsin julkistus tietää vaikeuksia esimerkiksi Navicorelle. Heinäkuun alussa Wayfinder osti Navicoren pois. Yrityskaupat tuskin jäävät tähän.

Tappoiko Nokia Navicoren? Ei varmaan yksinään sentään. Se vain osoitti, ettei nykyisten ohjelmien toimintamalli ole aivan optimaalinen. Se ei ole hyvä juttu, kun yritys on kasvuvaiheessa ja tappiollinen.

Canalys-tutkimusyhtiön mukaan (ks. uutinen) Navicore oli muistikortille asennettavissa kännykkänavigaattoreissa viides toukokuussa 2006.

Navicore Oy:n (eli Suomen-yhtiön) liikevaihto viime vuonna oli noin 2,6 miljoonaa euroa, ja tilikauden tulos kaksi miljoonaa euroa tappiolla. Edellisvuonna liikevaihtoa kertyi noin 1,3 miljoonaa ja sitä edellisenä vasta noin 100 000 euroa. En tiedä, minkä verran liikevaihtoi mahdollisesti oli eri maayhtiöillä, mutta voitolliseksi yritys ei yltänyt. Kasvu oli siis kovaa, kun yritys rakensi jälleenmyyntikanaviaan.

Navicoren tuotteen ongelma oli minusta liian raskas bisnesmalli, eli karttojen ja ohjelman myyminen alkaen 256 Mt muistikortilla. Aika hankala toimintatapa kuluttajalle, jos karttoja ei todella tarvitse jatkuvasti tai tiedä etukäteen, mitä karttoja lopulta hyödyntäisi. Samalla mallilla on myyty Route 66:n ja TomTomin kännykkäversioita.

Toisaalta en usko myöskään Telmapin tai Wayfinderin malliin, jossa kaikki data haetaan verkon yli. Se ei toimi vielä, kun datan verkkovierailu maksaa jopa 12 €/Mt. Paljon riippuu siitä, minkä verran ihmiset käyttävät navigaattoria kotimaassaan vs. ulkomailla. Minulle navigaattori on tärkeä juuri matkustaessa.

Pari viikkoa sitten käytin Nokia Mapsia Italiassa. Kartat hain etukäteen Suomessa ja vain PoI-tiedot latasin kännykkäverkossa. Siirretty mobiilidata jäi vain puoleen megatavuun. Tässä yhdistyvät "off-board"- ja "on-board"-navigoinnin edut.

Onkin kiinnostavaa seurata, yhdistääkö Wayfinder sovellukset vai aikooko se myydä muistikortille asennettavia ja verkosta ladattavia karttoja erikseen.

Nokia Mapsin reittiopastuksesta en ole vielä maksanut. En ole aivan vakuuttunut opasteiden luotettavuudesta ja tarkkuudesta, etenkin kävelykäytössä. Tähän asti ilmainen ohjelma on riittänyt, koska sekin näyttää kartalla reitit perille ja seuraa mukana.

Kaveripiirissäni on monta tyytyväistä Navicoren käyttäjää, joiden mukaan ohjelma on/oli niin autoillessa kuin pyöräillessä paljon luotettavampi ja tarkempi kuin Nokia Maps. En epäilekään sitä. Kalliin ohjelman ostaminen muistikortilla ei vain taida toimia.

Vaan millaisia ovat kännykkänavigaattorit parin vuoden päästä? Arvelen, että GPS-paikannin on lähes vakio-ominaisuus kännyköissä, navigointiohjelma tulee laitteen ja ainakin jonkinlaiset reittiopasteet saattavat sisältyä pakettiin, esimerkiksi vuoden lisenssi Pohjoismaissa.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, heinäkuu 01, 2007

Lomavarusteet lomalle

Jee, loma alkaa virallisesti! En taida olla ainoa, sillä blogin lukijamäärät ovat juhannuksen jälkeen pudonneet reilusti.

Poppia uima-altaalle

Mitä varusteita ja vempaimia pakkaatte mukaan matkalle tai mökille?Alla omaa listaani:
  • kamera (+laturi)
  • MP3-soitin (+laturi)
  • matkakauittimet (+patterit)
  • kännykkä (+laturi)
  • kännykkään 2 Gt microSD-kortti
  • varakännykkä (+laturi ja välikappale)

Harkitsin myös näitä

  • kannettava PC (+laturi)
  • jatkojohto

PC:n hylkäsin, koska sillä olisi liian helppo surffata netissä, seurata sähköposteja ja lipsua lomalta seuraamaan työasioita. Lisäksi sitä voisi vahingossa tehdä megalomaanisen datalaskun.

Vaikka Creative Zen Sleekini on jo kulunut ja sangen kookas soitin, sen akkukesto on aika hyvä ja äänenlaadussa en huomaa valittamista. Laitteessa on koko 14 Gt musiikkivarastoni, joten minun ei tarvitse arpoa mitä pakata mukaan.

Lisäksi hain Nokia Mapsiin Italian Veneton alueen kartan ja tutkailin Google Earthillä etäisyyksiä Venetsiaan ja Veronaan sekä naapurimaahan Sloveniaan.

Kartat kannattaa hakea Nokia Mapsiin etukäteen.

Google Earthillä ja Mapsilla on hauskaa virtuaalimatkailla etukäteen ja laskea vaikka etäisyyksiä.

Google Maps for Mobilesta (jota siis arvioin jo aiemmin) ei ole ulkomailla juuri iloa, koska karttoja ei pysty lataamaan etukäteen.

Datasiirto maksaa Italiassa TeliaSoneran asiakkaille 0,37 € / 50 kt TIM:n ja Windin verkoissa, tai 0,55 € / 50 kt Omnitelin (Vodafonen) verkossa. Tarjolla siis megakalliit ja sikamegakalliit vaihtoehdot.

Otan kaksi kännykkää siltä varalta, että jos saan jostain hommattua paikan päällä pre-paid-liittymän dataominaisuuksilla loman ajaksi, voin käyttää sitä kuvien lähettelyyn, navigointiin ym. sovelluksiin.

Yritän seuraavan neljän viikon ajan kotonakin vältellä PC:tä ja uutisia aktiivisesti, joten päivitykset ovat aika pitkälti tauolla. Muistakaa kuitenkin palata elokuussa tänne. Hyvää kesää!

Tunnisteet: , , , ,

lauantai, toukokuu 26, 2007

GPS-turistikierros nettiin

Tein pienellä porukalla perjantaisen syntymäpäiväni alkuun kierroksen Suomenlinnassa, ja siis Walhallaan syömään. Viihtyisä paikka ja hienot maisemat. Ulkomaisia vieraita vaikutti olevan paljon.

Keksin hauskan käyttötavan GPS:lle. Kun Sports Trackerin tai muun ohjelman pistää tallentamaan reittinsä (esimerkkinä kierros Suomenlinaan), voi sitten jälkikäteen tutkailla tätä Google Earthillä tai Mapsilla. Alla sama kierros blogimerkintään upotettuna, kokeilen toimiiko.


(Käytin tähän valmista pulautinta, kun en jaksanut tutkia Googlen Javascript-ohjeita.)

Hienoiten KML-datat näkyvä Google Earthissä, joka tarjoaa matkan varrelta muidenkin ottamia kuvia. Yhteisöllisyyden idea on kiva, mutta kuvat välittävä Panoramio on hidas ja hankala käyttää. Suomenlinnasta kuvia näyttää olevan Suomesta erityisen paljon.

Kesällä otan siis GPS-palikan mukaan Italian reissulle, joten voin sitten jälkikäteen tutkailla reittejä Venetsiassa ja muualla. En tiedä vielä, mikä tässä on hyöty, mutta on hauska asettaa itsensä maailmankartalle.

Vielä kivempaa olisi, jos saisin jokaiseen ottamaani kuvaan tallenettua sijainnin GPS-paikannuksen tai ainakin GSM-verkon paikannuksen pohjalta. Mitenköhän se onnistuisi helpoiten? Sekin olisi kiva, jos Nokia Mapsissa voisi tallentaa reittinsä ja saada tiedot ulos KML.tiedostona.

Tunnisteet: , ,

lauantai, toukokuu 12, 2007

Nokia Mapsillla Högforsiin

Kollega Kari kokeili autonavigoida Nokia Mapsin ja Insmatin GPS-sovittimen opastamana Karkkilaan, tai Högforsiin, koska ohjelma ei tuntenut paikkakuntaa suomen kielellä.

Aika vähän on muuten netissä julkaistu todellisia Nokia Mapsin tai muidenkaan GPS-navigaattoriohjelmistojen todellisia käyttötestejä. Sellaiset vaativat aikaa ja resursseja. Tässä olisi sijaa lukijoiden kokemuksille ja yhteisöpohjaisuudelle, koska useampi ihminen saa paremmin tuntumaan asiaan.

Useimmat kartat ovat ymmärtääkseni navigaattoreissa Tele Atlakselta, joten neuvovatko ohjelmat yhtä hyvin perille tai keskelle metsää? Milllaiset ovat kokemuksenne kännykkänavigaattoreiden luotettavuudesta?

Tunnisteet: ,

lauantai, huhtikuu 21, 2007

N95:n integroitu GPS vs. Bluetooth-GPS

Täälläkin on käsitelty aihetta ja painetum Tietokone-lehden N95-tuotearviossa valittelin, että N95:n GPS tuntui kummallisen hitaalta verrattuna kokemuksiini SiRF III -piiriin perustuvista Bluetooth-GPS-palikoista.

Eilen luinkin AP Areenalta väitteen, ettei N95:ssä olekaan SiRF III -piiriä, vaan yhden piirin Texas Instrumentsin ratkaisu (NaviLink 4.0 GPS5300) kännyköihin. Nopea Googlaus toi lisää spekulaatioita muttei vahvistusta. Forum Nokian speksit eivät paljasta asiaa. Vertasin kokemuksia Nokian LD-3W:hen, jota täälläkin kommenteissa suositeltiin. Se löysi minut E70:n kanssa parhaimmillaan alle 30 sekunnissa.

Jos tämä pitää paikkansa, miksi TI:n piiri on niin paljon hitaampi kuin Bluetooth-GPS-sovittimissaa on?

Ei N95 ollut poikkeuksellisen hidas integroiduksi GPS-kännykäksi. Aiemmin olen kokeillut HP:n ja HTC:n GPS-kämmemikroja, ja niissäkin harmitti hitaus.

Asiasta mitään tietämätön voisi arvailla, ettei Bluetooth-GPS-sovittimissa käytetty ratkaisu vielä sovi fyysisen tilan ja virrankulutuksen puolesta kännykkään.

* * *

Autonavigoinnissa ei pakosti ratkaise, jos kestää enintään 5--10 minuuttia ennen kuin sijainti voidaan vahvistaa. Spontaanissa kaupunkikytössä ("missä olen?", "missä on lähin pizzeria") nopeudella on minusta iso vaikutus käyttökelpoisuuteen.

Veikkaan muuten, että aika moni tavallinen kuluttaja alkuvaiheessa pettyy rankasti kännyköiden GPS:ään. Elokuvissa ja TV-sarjoissa GPS tuntuu toimivan kaikkialla jopa metrotunneleista alkaen, paikannus tapahtuu sekunnissa ja pysyy kokoajan tarkasti mukana.

Samoiten Bluetooth-GPS:ään tottuneet voivat pettyä nykyisiin integroituihin toteutuksiin. Näin minulle ainakin on tähän asti käynyt.

Tunnisteet: , , , ,

sunnuntai, maaliskuu 04, 2007

Nokian kartat Windows Mobilessa

Monia on hämmentänyt se, että Nokia ilmoitti tarjoavansa maksuttomat kartat mobiililaitteille Symbian S60:n lisäksi heti myös Windows Mobilelle. Onko Nokia kännykkävalmistaja, ohjelmistovalmistaja vai palvelutalo? Sitä pohditaan kovasti.

Windows Mobile -aiheisissa julkaisuissa on muun muassa kirjoitettu, että "ei aivan Nokian Windows-kännykkä, mutta...". Myös msmobiles.com:ssa pääteltiin, että WM:n tukeminen on entistä järkevämpää.

Kartalla näkyvät katujen ja teiden nimien lisäksi kysytyimmät palvelut ja nähtävydet (PoI, Points of Interest).

Karttasoftan taustahan on se, että Nokia osti Gate5:n, joka on tarjonnut ohjelmistoaan ennestään useille alustoille.

Kokeilin siis smart2go-sovellusta HP iPAQ hw6915:ssa, jonka käyttöjärjestelmä on Windows Mobile 5.0 PocketPC. Halusin nähdä, onko WM5-versiota rampautettu S60-versioon nähden.

WM5-versiohan on näppärä! Käyttöönotto Bluetooth-GPS-sovittimen kanssa oli jopa helpompaa kuin S60-laitteella (Nokia E70). Bluetooth-GPS tosin oli jo valmiiksi luotettuna laitteena.

PocketPC toimii ihan näppärästi navigaattorisa. Kädessä pitäessä kahden käden otteella kynällä pystyy tarkasti liikuttamaan karttaa ja navigoimaan toiminnoissa.

Osoitehakuun ei tarvitse yleensä kirjoittaa koko osoitetta kohteen löytämiseksi.

Kun iPAQ on kiinni vaikka telineessä, pikatoiminnot, kuten lyhyimmän tai nopeimma reitin valinta onnistuvat nopeasti kosketusnäytön isojakuvakkeita sormella tökkäämällä.

Käyttölittymä ja kartoilla liikkuminen toimivat sulavammin iPAQ:ssa kuin Nokia E70:ssa. Nopeuseron voi tosin selittää se, että resoluution ero, E70:n 352 x 416 vs. iPAQ:n 240 x 320 (QVGA).

Käyttöliittymää ohjataan kynällä tai sormella tökkien. Oletusatuksilla ohjelma mm. näyttää kartan pimeän aikaan vastaväreissä (ks. seuraava kuva).

Kokeilin ohjelmalla simuloitua navigointia. Reittihaku opasteineen Nizzasta Monacoon kesti kaikkiaan 11 minuuttia, ja dataa siirtyi lähemmäs 5 Mt. Kartat saa onneksi ladattua PC:lle myös etukäteen. Pelkällä iPAQin (E)GPRS:llä karttojen lataaminen tuntui tosi hitaalta.

Navigaattoritilassa on 2D- ja 3D-kartat, puheopasteet, yöväritila ja muut tarpeelliset toiminnot maksutta. Varsinainen point-to-point-navigointi puheopasteineen maksaa.

Pientä säädettävää ohjelmassa alkuun oli. Vaihdon jaloista ja maileista metriyksiköihin, latasin verkosta suomenkieliset opasteet ja muuta pientä.

Näemmä myös Windowsm Mobilelle kartta- ja navigaattoriohjelmistoja tarjoavat yritykset joutuvat tosissaan panostamaan siihen, että ohjelmasta kannattaa maksaa toista sataa euroa, kun kartat, reittiopasteet ja paikalliset nähtävyydet.

Ja mikäli joku ei huomannut, kokeilin aiemmin jo ohjelman S60-versiota.

Tunnisteet: , ,

maanantai, helmikuu 19, 2007

Kokeiltua: Nokia Maps ja Bluetooth GPS

Kirjoitin toisessa blogissa Nokian maksutta jakaman karttaohjelman julkistuksesta ja ennakoin vaikeuksia Navicorelle, Route 66:lle ja TomTomille. Softaa oli heti kokeiltava, mutten ole ehtinyt taas hetkeen kirjoitella tänne.

Nokian tarjoama smart2go perustuu siis syksyllä ostettuun Gate5:n ohjelmistoon. En tutustunut siihen aiemman omistajan aikana, joten en pysty vertaamaan onko jokin muuttunut.

Vasemmalla navigointitila (puheopasteineen). Oikealla karttahaku Barcelonasta 3GSM-messujen tuntumassa.

Softa tuli saataville viime viikonloppuna, joten olen päässyt jo vähän kokeilemaan sitä Barcelonassa ja kotimaisessamissa. Tämä on iso juttu. On yllättävää miten harva on asiaa tajunnut.

En nyt tiedä tappaako Nokia kokonaan kilpailevia softia, mutta tiukille ne joutuvat. Kun näin hyvän peruskartan reittihakuineen ja nähtävyyspisteineen (PoI, Points of Interest) saa ilmaiseksi, nousee minulla ainakin kynnys maksaa softasta.

Nokia Mapsissakin pisteestä pisteeseen -navigointi maksaa, mutta palvelun voi ostaa tarpeen mukaan vaikka viikoksi tai kuukaudeksi käyttöön. Esimerkiksi Pohjoismaiden navigointipalvelu maksaa noin 6€ / viikko, 8 € / kuukausi, 60€ / vuosi tai 70 € / vuosi.

Joustavuutta tuo sekin, että kartat voi ladata mobiililaitteella 3G-/WLAN-verkon yli, tai halutessaan PC-softalla muistikortille. Kilpailevissa softissa on tähän asti pitänyt valita joko-tai.

Windows-softa on tehty .NET 2:lla. Karttojen kopiointi oli USB-muistitilassa helppoa.

Kokeilin softaa E70:llä erillisen Bluetooth-GPS-palikan kanssa. Teknisesti tämä toimii hyvin, mutta erillinen GPS-palikka ei suosi spontaania käyttöä. Toivottavasti GPS:stä tulee vähitellen vakio-omiaisuus.

Monesti GPS:ää tarjotaan vain autonavigointiin, mutta minulle Nokia Maps oli ainakin tosi hyödyllinen viime viikolla Barcelonassa. Hain sillä eri tilaisuuksien osoitteet ja arvioin, kannattaako Firan ulkopuolella oleviin tilaisuuksiin ajankäytön kannalta mennä. Tietokannassa näytti olevan myös Barcelonan tärkeimmät nähtävyydet isot maamerkit.

2D-/3D-karttatilat, yövärit sekä kartan loitonnus ja lähennys ovat tuttuja ominaisuuksia. PoI-listalla on kymmeniä kohteita.

Käyttöliittymässä Nokia Maps (Gate5/smart2go) ei vielä pärjää esimerkiksi Navicorelle ja Route 66:lle, sillä näkymä on ajoittain epäselvä ja toimintoja joutuu hakemaan valikoiden takaa.

Välilllä softa ei tunnu pysyvän GPS-palikan mukana, mutta kyse voi tietysti olla yhteensopivuusongelmasta tietyn GPS-sovittimen kanssa tai E70:n hidastelusta.


* * *
En usko, että Nokia Maps tulee arkikäyttöön E70:n kanssa. GPS-palikka ei ole aina mukana. Softa pysyy asennettuna ja jatkossa otan varmasti reissuille GPS:n mukaan. Tulevaisuudessa toivottavasti kännykässäni on integroitu GPS.

Navicoren, Route 66:n, TomTomin ym. vastaavien hinnoittelu- ja toimitusmalli (muistikortilla) on minusta liian raskas, joten voin hyvin kuvitella tarvittaessa ostavani Nokia Mapsiin navigoinnin tai kaupunkioppaat vaikka matkan ajaksi.

Nokia 6110 Navigator

3GSM:ssä julkistettu Nokia 6110 Navigator (450 € ennen veroja) sisältää GPS-sovittimen. Nyt Nokialla on siis kolme tuoretta GPS-kännykkää. Kiinnostava kysymys on, tuleekohan GPS:stä jatkossa kameran kaltainen perustoiminto? Paljonko SiRF III -piirin laittaminen maksaa?

6110 Navigatorin mukana tulee muuten vielä Route 66:n softa. Sen kehittäminen aloitettiin ilmeisesti ennen Gate5-kauppaa.

Tunnisteet: , , ,