[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, marraskuu 24, 2008

Minulla on jo kännykkä-TV

Hesari uutisoi maanantaina, että DVB-H-tekniikan kännykkä-TV on jäänyt Suomessa alkutekijöihinsä. Lisäksi jutussa Digitan johto vakuuttaa, että neuvotteluita yhä käydään operaattoreiden ja TV-kanavien ja kanssa.

Minua Digitan ja operaattoreiden puuhastelut lähinnä huvittavat. Minulla on jo kännykkä-TV. Se toimii osoitteessa www.tvkaista.fi. Seuraan sitä Apple iPod touchilla ja tällä hetkellä myös Nokia 5800:lla. Kuvalla on kokoa 3,5 tuumaa, ja kuvanlaatu on yleensä hyvä. Tekstityksistä saa hyvin selvää. TVkaista on maksullinen internet-palvelu, joka toimii mobiililaitteessa ja PC:ssä.

Lisäksi katson TV-ohjelmia julkisena palveluna osoitteessa yle.mobi satunnaisesti.

Hesarin toimittaja epäilee uutiskommentissaan, ettei kaista riitä, jos kansa alkaa laajamittaisesti katsella TV-lähetyksiä 3G-verkoissa. En olisi vielä huolissani. Mobiililaitteella katselu on yleensä lyhytaikaista, siis uutisia tai lyhyitä pätkiä muuten. Ja siksihän operaattorilta ostetaan 10–30 €/kk maksava datapaketti, että datayhteyttä voi käyttää kelloa tai datalaskuria seuraamatta.

DVB-H-verkon etu on epäilemättä se, ettei kuvanlaatu riipu siitä, kuinka moni verkkoa käyttää. Ei se silti takaa hyvää laatua. Esimerkiksi kotonani Olarissa Espoossa ja työpaikallani Munkkivuoressa Helsingissä kuva pätkii ja kärsii pakkausvirheistä jatkuvasti Nokia N96:lla. Olen kokeillut tätä MTV3:lla ja Voice TV:llä, koska eihän siellä paljon muuta ole tarjolla.

Hulluinta on se, että Digita ja teleoperaattorit tuntuvat luulevan, että joku haluaisi maksaa tavallisten TV-ohjelmien katsomisesta uudelleen. En voi tajuta tätä. Jotta TV-ohjelmista maksetaan, pitää saada jotain arvokasta, kuten F1-kisat. Ja jos niistä maksetaan jo kotitelevisiossa, kännykkälähetyksen on kuuluttava samaan hintaan.

Omien kokemusteni perusteella uskon, että on demand -tyyppinen jakelu sopii paremmin mobiililaitteeseen. Näin esimerkiksi Nokian kannattaa panostaa esimerkiksi Video Center -sovellukseen ja yhteistyöhön Ylen Areenan ja BBC:n iPlayerin kaltaisten palveluiden kanssa.

Tunnisteet: , , , , ,

sunnuntai, lokakuu 05, 2008

Nokia N96: Parempia kuvia hämärässä

Kännykkäkameroilla saa jo tulostuskelpoisia kuvia ulkona päivänvalossa, mutta sisäkuvauksessa ja hämärässä kuvista on tullut auttamattoman huonoja. Omien ensimmäisten hämäräkuvieni ja muiden netissä julkaisemien kuvien perusteella tohdin arvioida, että Nokia N96:n kahden LED-valon toteutus parantaa tilannetta huomattavasti.

Kuvausominaisuuksissa harmillista sen sijaan on se, ettei linssinsuojusta ole, joten likaantuminen ja naarmuuntuminen ovat uhkana.

Parannuspuolelle N96:ssa menee myös hieno näyttö sekä videoiden katselu esimerkiksi Yle Areenalta Video Center -ohjelmalla.

Muuten on sanottava, ettei N96 ole vielä erityisesti sytyttänyt. Minusta tämä uusi kiiltävä kuori tekee laitteesta halvemmanoloisen kuin N95 ja N95 8GB:n mattapinta tai vastaavasti E71:n metallinen pinta. Ulkonäkö on tietysti makuasia, ja nettikeskusteluissakin asiasta ollaan montaa mieltä.

Nokia N96:n ulkonäkö jakaa mielipiteet. Jotkut kehuvat kiiltävää muovista pintaa "moderniksi ja uudistuneeksi". Toisten mielestä laite näyttää ja tuntuu lelumaiselta. Kallistun itse jälkimmäiseen. N95:n ja N95 8GB:n materiaalit, erityissti mattapintainen takakansi, tuntuivat arvokkaammilta.

Ratkaiseva seikka on minusta N96:n näppäinten asetettelu. Ylin rivi on niin lähellä runkoa, että tekstiviestien kirjoittaminen on hankalampaa kuin edeltäjissä. Voi olla, että tuohon tottuu. Ihmettelen silti, että jo kahdesti toteutettu hyvä muotoilu on yhtäkkiä mokattu.

En pidä N96:n näppäimistä. Kalvomaisia näppäimiä ei meinaa erottaa toisistaan, ja ylin rivin jää liian lähellä näyttöosan runkoa. Ongelmaa ei ollut N95/N95 8GB:ssä.

DVB-H-ominaisuus on Suomessa juuri niin turha kuin saattoi odottaa, koska sisältöä ei ole juuri tarjolla. Olen kuitenkin katsellut vähän MTV3:sta ja totesin, että kuvanlaatu on parempi kuin joskus taannoin testilähetyksissä. Jopa tekstityksistä saa selvää, ja liike toistuu sulavasti. Lähetys tosin pätkii sisällä kotonani ja työpaikallani, joten katselu onnistui vain ulkona.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa päivittää N96:n softa. Ensimmäinen myyntiversio on hyvin epävakaa. Puhelin on jumittunut kahdesti päivässä niin pahasti, että akku pitää irrottaa. En ole asentanut vielä tähän muuta kuin Jaikun. N96:sta pidempään käyttäneiden mukaan uusi softa korjaa pahimmat ongelmat.

Kun N95:n, N95 8GB:n ja N96:n ominaisuudet laittaa rinnakkain, huomaa, ettei isoja eroja lopulta ole. N96:n tärkeimmät edut ovat minusta hieman parantunut hämäräkuvaus sekä 16 Gt sisäinen muisti ja microSD-korttipaikka. Muuten päätyisin varmaan edelleen valitsemaan N95 8GB:n, hintaerosta riippuen tietenkin.

Tunnisteet: , ,

lauantai, syyskuu 06, 2008

Ensivaikutelmia Nokia N96:sta

En ole valitettavasti vielä päässyt kokeilemaan Nokia N96:sta, Nokian luultavasti tärkeintä Nseries-tuotetta tänä vuonna. Ainakin mediahuomiossa, jos ei myynnissä.

Netissä on julkaistu jo ensimmäisiä arvioita, kuten AAS:n juttu. Myös Symbian-Freak on julkaissut ensivaikutelmia N96:sta. Suomessa N96:sta on kommentteja Matkapuhelininfon foorumin N96-käyttökokemuksissa. Ei noista vielä paljon saa irti, mutta kohta näitä saataneen lisää.

Yleensä Nokian Symbian-laitteista innostunut Symbian-Freak antaa tylyn arvion:

Nokia N96 looks like mutated Nokia N95 treated with some cheap Chinese steroids! All these self destructive mutations were caused by a general weakness of the Nokia's production management, and inane lack of creativity that is the cesspool
of latest Nseries devices.

Minusta on kiinnostavaa, miten hitaasti Nseries-lippulaivamallit ovat lopulta uudistuneet. N95 julkistettiin jo syksyllä 2006, ja N95 8GB toi pienen päivityksen. Kestääkö N96 yhtä pitkään? 16 Gt muisti on kiva juttu, mutta microSD-kortit voivat nousta jo tänä vuonna samaan. DVB-H:sta taas ei ole iloa vielä kovinkaan paljon.

Tähän asti on näemmä kommentoitu, että uudistus olisi voinut olla parin vuoden jälkeen isompikin. Toisaalta, N95 ja N95 8GB ovat olleet kovia myyntihittejä, ja sitähän sanotaan, ettei toimivaa pidä rikkoa.

Tunnisteet: , ,