[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, lokakuu 05, 2008

Nokia N96: Parempia kuvia hämärässä

Kännykkäkameroilla saa jo tulostuskelpoisia kuvia ulkona päivänvalossa, mutta sisäkuvauksessa ja hämärässä kuvista on tullut auttamattoman huonoja. Omien ensimmäisten hämäräkuvieni ja muiden netissä julkaisemien kuvien perusteella tohdin arvioida, että Nokia N96:n kahden LED-valon toteutus parantaa tilannetta huomattavasti.

Kuvausominaisuuksissa harmillista sen sijaan on se, ettei linssinsuojusta ole, joten likaantuminen ja naarmuuntuminen ovat uhkana.

Parannuspuolelle N96:ssa menee myös hieno näyttö sekä videoiden katselu esimerkiksi Yle Areenalta Video Center -ohjelmalla.

Muuten on sanottava, ettei N96 ole vielä erityisesti sytyttänyt. Minusta tämä uusi kiiltävä kuori tekee laitteesta halvemmanoloisen kuin N95 ja N95 8GB:n mattapinta tai vastaavasti E71:n metallinen pinta. Ulkonäkö on tietysti makuasia, ja nettikeskusteluissakin asiasta ollaan montaa mieltä.

Nokia N96:n ulkonäkö jakaa mielipiteet. Jotkut kehuvat kiiltävää muovista pintaa "moderniksi ja uudistuneeksi". Toisten mielestä laite näyttää ja tuntuu lelumaiselta. Kallistun itse jälkimmäiseen. N95:n ja N95 8GB:n materiaalit, erityissti mattapintainen takakansi, tuntuivat arvokkaammilta.

Ratkaiseva seikka on minusta N96:n näppäinten asetettelu. Ylin rivi on niin lähellä runkoa, että tekstiviestien kirjoittaminen on hankalampaa kuin edeltäjissä. Voi olla, että tuohon tottuu. Ihmettelen silti, että jo kahdesti toteutettu hyvä muotoilu on yhtäkkiä mokattu.

En pidä N96:n näppäimistä. Kalvomaisia näppäimiä ei meinaa erottaa toisistaan, ja ylin rivin jää liian lähellä näyttöosan runkoa. Ongelmaa ei ollut N95/N95 8GB:ssä.

DVB-H-ominaisuus on Suomessa juuri niin turha kuin saattoi odottaa, koska sisältöä ei ole juuri tarjolla. Olen kuitenkin katsellut vähän MTV3:sta ja totesin, että kuvanlaatu on parempi kuin joskus taannoin testilähetyksissä. Jopa tekstityksistä saa selvää, ja liike toistuu sulavasti. Lähetys tosin pätkii sisällä kotonani ja työpaikallani, joten katselu onnistui vain ulkona.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa päivittää N96:n softa. Ensimmäinen myyntiversio on hyvin epävakaa. Puhelin on jumittunut kahdesti päivässä niin pahasti, että akku pitää irrottaa. En ole asentanut vielä tähän muuta kuin Jaikun. N96:sta pidempään käyttäneiden mukaan uusi softa korjaa pahimmat ongelmat.

Kun N95:n, N95 8GB:n ja N96:n ominaisuudet laittaa rinnakkain, huomaa, ettei isoja eroja lopulta ole. N96:n tärkeimmät edut ovat minusta hieman parantunut hämäräkuvaus sekä 16 Gt sisäinen muisti ja microSD-korttipaikka. Muuten päätyisin varmaan edelleen valitsemaan N95 8GB:n, hintaerosta riippuen tietenkin.

Tunnisteet: , ,

lauantai, syyskuu 06, 2008

Ensivaikutelmia Nokia N96:sta

En ole valitettavasti vielä päässyt kokeilemaan Nokia N96:sta, Nokian luultavasti tärkeintä Nseries-tuotetta tänä vuonna. Ainakin mediahuomiossa, jos ei myynnissä.

Netissä on julkaistu jo ensimmäisiä arvioita, kuten AAS:n juttu. Myös Symbian-Freak on julkaissut ensivaikutelmia N96:sta. Suomessa N96:sta on kommentteja Matkapuhelininfon foorumin N96-käyttökokemuksissa. Ei noista vielä paljon saa irti, mutta kohta näitä saataneen lisää.

Yleensä Nokian Symbian-laitteista innostunut Symbian-Freak antaa tylyn arvion:

Nokia N96 looks like mutated Nokia N95 treated with some cheap Chinese steroids! All these self destructive mutations were caused by a general weakness of the Nokia's production management, and inane lack of creativity that is the cesspool
of latest Nseries devices.

Minusta on kiinnostavaa, miten hitaasti Nseries-lippulaivamallit ovat lopulta uudistuneet. N95 julkistettiin jo syksyllä 2006, ja N95 8GB toi pienen päivityksen. Kestääkö N96 yhtä pitkään? 16 Gt muisti on kiva juttu, mutta microSD-kortit voivat nousta jo tänä vuonna samaan. DVB-H:sta taas ei ole iloa vielä kovinkaan paljon.

Tähän asti on näemmä kommentoitu, että uudistus olisi voinut olla parin vuoden jälkeen isompikin. Toisaalta, N95 ja N95 8GB ovat olleet kovia myyntihittejä, ja sitähän sanotaan, ettei toimivaa pidä rikkoa.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, elokuu 13, 2008

Nokia Tuben kehitys etenee

Nokian kosketusnäyttöisen S60-puhelimen julkistus on luvattu tälle vuodelle, mutta epäselvyyttä tuntuu olleen siitä, saadaanko laite myös kauppoihin vielä tänä vuonna. Termi "julkistus" sotketaan usein, sillä välillä tarkoitetaan pelkkää julkistusta ja joskus myös kauppoihin tuloa.

Nokia Tube aka Nokia 5800 XpressMusic on ollut otsikoissa kesällä. GSM Arena julkaisi kuvia ja uusia huhuja. Kauppalehdessä oli koottuna "iPhone-tappajan" ominaisuuksia.

Laitteen kehitys kuuluu etenevän vauhdikkaasti. Nokiaa läheltä seuraava lähde kertoo, että "nollasarjan koneet" ovat äskettäin tulleet tehdaslinjalta.

Se tarkoittaa käsittääkseni varhaisimpien prototyyppien ja tuotantolaitteiden välissä olevaa isompaa painosta. Näitä laitteita menee esimerkiksi softakehittäjille.

Tubesta veikataan tällä hetkellä keskihintaluokan multimediakännykkää, jossa on seuraavat speksit:
 • Näyttö: 3,2" (vrt. Nokia N95 8GB: 2,8" tai iPhone 3G: 3,5"), 640 x 360 pikseliä ja 16 miljoonan värin näytöllä sekä 16:9-kuvasuhteella.
 • Koko ja massa: 111 × 52 × 14,5 mm ja 104 g.
 • Ohjelmisto: Symbian / S60 5th Edition
 • RAM-muisti: 140 Mt
 • Kamera: 3,2 megapikseliä, Carl Zeissin optiikka, "dual LED flash".
 • Yhteydet: GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, WLAN, Bluetooth.
 • Muuta: Integroitu GPS, 3,5 mm kuulokeliitäntä, TV-ulostulo.
Teknisten speksien puolesta Tube kelpaisi siis vaikka Nseries-malliston huippumalliksi. Jossain vaiheessa selviää, miten Tube lopulta profiloidaan. Voihan olla, että Nokia haluaa olla varovainen S60 Touch UI:n kanssa ennen kuin ottaa sen Nseries-tarjontaan.

Kenties Tube siis nähdäänkin jo tänä vuonna kaupoissa. Kosketuskäyttöliittymän kehittämisessä lienee paljon tehtävää ja testattavaa. Nyt on odotettavissa, että uusia kuvia ja "preview'itä" tulee pian lisää nettiin.

Tunnisteet: , , ,

tiistai, heinäkuu 01, 2008

Älypuhelimesta yritetään taas korvaajaa kannettavalle

Voisiko Nokian S60-puhelin ajaa kenttätöissä esimerkiksi toimittajalle kannettavan PC.n asian? Tätä Nokia ja Reuters selvittivät Mobile Journalism -projektissaan. Muutamia tuloksena syntyneitä artikkeleita, kuvia ja videoita on nähtävissä sivuilla. En löytänyt raporttia kuitenkaan siitä, miten toimivana kännykän käyttämistä pidettiin.

Siinä Nokian ja Reutersin kokoama työkalupakki sisälsi siis N95-puhelimen, kuvausjalustan, ulkoisen Bluetooth-näppäimistön ja erillisen mikrofonin. Asiasta oli aikoinaan keskustelua Kari Haakanan blogissa.

Uskoa ja tutkimisen halua siis riittää yhä. Tänä kesänä projektia näemmä jatketaan afrikkalaisten journalismin opiskelijoiden kanssa.

Kuvien ja videoiden kuvaaminen kännykällä on arkipäivää, tosin kaikki tuntemani toimittajat kantavat melkein aina mukanaan myös kameraa. Suurin kompastuskivi on tuo Nokian näppäimistö, jota testasin kolme vuotta sitten. Näppäimistöä näyttää yhä saavan Suomessa. Hinta on keskimäärin 87 €. Siinä on noin 80 € liikaa, jos tätä ei ole sitten uudistettu. Näppäimistö on heikkorakenteinen ja hutera.

Kuulemani ja näkemäni perusteella tuntumani on, että pientä matkakonetta kaipaavat toimittajat harkitsevat tällä hetkellä innokkaimmin Asus Eee PC:tä tai muuta minikannettavaa. Ne ovat edullisia, ja näppäimistö on jopa käyttökelpoinen. Työpaikallani harkitaan tällaista matkakoneeksi toimituksen yhteiseen käyttöön. Ainoaksi koneeksi näistä ei ole.

S60- tai Windows Mobile -puhelinta voi kuitenkin hyödyntää tässä ammatissa monin tavoin. Kirjoittelin niistä joulukuussa. Aiheesta jatkettiin helmikuussa.

Tunnisteet: ,

tiistai, kesäkuu 10, 2008

Apple iPhone 3G

(Päivitetty 13.6.2008 klo 00:06. Huomasin kömmähdyksen AT&T:n ja Applen provikoissa.)

Applen iPhone 3G -julkistus ei tuonut minulle yllätyksiä, paitsi ehkä suomenkielisen sivuston avautuminen heti ja nopea saatavuus heinäkuussa. Puhelinvertailu.com:n uutisblogissa seurattiin Steve Jobsin avausesitystä vaihe vaiheelta.

Applen mukaan iPhone 3G:n nettiyhteys olisi 36 prosenttia nopeampi kuin Nokia N95:ssä, mutten huomannut mihin väite perustui. Uudempi HSDPA-standardiversio? Jobsin oma vedätys?

Myös uudet USA:n hinnat US$199 (8 Gt) ja US$299 (16 Gt) nostivat iPhone-hypeä, vaikka etukäteen oli spekuloitu jopa US$99 maksavaaa perusmallia. Eurohinnat lienevät samat (euroissa) ja joku lisä päälle.

Applen ja TeliaSoneran mukaan iPhone tulee myös Suomeen 11. heinäkuuta, mutta Soneran tarjoamaa kytkypakettia sille ei vielä ole paljastettu. Sekin on auki, onko TeliaSoneralla iPhoneen täällä jonkinlainen yksinoikeudellinen sopimus. Spekulaatioita on ollut molemmista. Saapa nähdä, miten tämä vaikuttaa kysyntään.

Kiinnostavaa on sekin, että nettitietojen mukaan Apple ei enää saisi puhelinlaskusta provikkaa AT&T:ltä. On kiinnostavaa nähdä, luopuuko Apple myös väitetyistä yksinoikeuksista tietyille operaattoreille, eli mistä on sovittu.

Tunnisteet: ,

lauantai, toukokuu 31, 2008

Nokia N100 suunnittelupöydällä

En valitettavasti päässyt tutustumaan Nokia N100:n piirustuksiin Nokian Salon-tehtaalla, joten tyydyin All About Symbianin hahmotelmaan. Kiinnostava juttu siis.

Artikkelissa on kirjoittajan mukaan yritetty kehittää S60-puhelinten käytettävyyttä sen sijaan, että laitettaisiin kaikki herkut mukaan. Silti se on jokseenkin kaikki herkut mukaan -tyyppinen lopputulokseltaan.

Minulla on nyt työpuhelimena tosiaan Nokia E51, johon olen melko tyytyväinen. Tähänkin kaipaisin paria juttua lisää. Kutsutaan uutta mallia vaikka Nokia E55:ksi:
 • Kamera on tolkuttoman huono edes dokumentointi- ja lomakuvamielessä.
 • 3,5 mm kuulokeliitäntä pitäisi olla. Käytän puhelinta haastatteluiden tallentamiseen, ja nyt minun on kopioitava ne PC:lle kuuntelua varten.
 • Integroitu GPS olisi kiva. Jotenkin siihen on jo tottunut.

Kommenteissaa sopii ehdottaa omaa suosikkikokoonpanoaan.

Tunnisteet: , , ,

lauantai, maaliskuu 08, 2008

Microsoft Silverlight Nokia N95:ssä

Tämän viikon kiinnostavimpia uutisia oli Microsoftin ja Nokian julkistus tuoda Silverlight-tekniikan tuki Nokian Series 40-, S60-. ja Internet Tablet (Maemo) -alustoihin.

Tiedotteesta ei oikein selvinnyt, miten nopeasti ja mille S60-versiolle Silverlight-tuki on odotettavissa. Yritin myös kysyä sitä Nokiasta, mutta viestinnästä ei saatu aikaiseksi vastausta. Olisi ollut kiva tietää ainakin se, tuleeko Silverlight-tuki jo nykyisiin laitteisiin vai vasta tuleviin alustajulkaisuihin.

Microsoftin MIX '08 -konferenssin sivuilta löytyy kuitenkin Keynote-esitys, jossa Silverlightia esitellään jonkun Windows Mobile 6 -laitteen lisäksi S60:ssä Nokia N95:ssä. (Mobiiliosuus alkaa videossa kohdasta~2h: 12 min.)

Esityksessä korostettiin, että mobiilialustoille voi nyt tehdä multimediaa ja vuorovaikutteisuutta hyödyntäviä web-sovelluksia samoilla työkaluilla kuin PC:lle. Tämä on iso juttu Nokialle, joka haluaa laskea mobiilipalveluiden ja -sovellusten kehityksen kynnystä. Suuntahan on se, että entistä eenemmän palvelut toimivat webissä.

Videossa esitellään Weatherbug-yhtiön sääsovellusta, joka näyttää samalta S60:ssä, Windows Mobilessa ja PC:llä.

Esityksen perusteella Silverlight tukee mobiililaitteissakin esimerkiksi animaatioita, videoita, kosketusohjausta ja kuvien vieritystä iPhonen tapaan (laitteissa, joissa on kosketusnäyttö) sekä ääniä. (Huom.! Kuvat ovat ruutukaappauksia videosta, eivätkä siis kerro todellisesta laadusta.)

Ja vaikkei sitä mielellään Nokiasta ääneen sanotakaan, tässä tuodaan samalla Adoben Flashin ja Flash Liten kilpailija Nokian alustoihin. Keynote-videossa asia tulee puheeksi:

"We tried to do all this with Flash Lite, and believe me, it was costly, and didn't work", sanoi Tamir Melamed, Vice President, Technology, WeatherBug
Adobe ei tietenkään voi estää Microsoftin ja Nokian yhteistyötä. Laitevalmistaja on selvästi niskan päällä. Selaimen lisäpalikan ym. laajennusten toimittaja haluaa mahdollisimman laajan alustatuen, eikä se voi sanella ehtoja.

Adobe on saanut lunta tupaan muualtakin, sillä uutiset ovat kertoneet Applen Steve Jobsin soimaneen Flashiä vielä liian huonoksi kelvatakseen iPhoneen.

Jään odottelemaan, että jostain saadaan tarvittavat palikat Silverlightin kokeilemiseen S60:ssä ja Windows Mobilessä.

Tunnisteet: , ,

maanantai, helmikuu 11, 2008

Multimediatietokone onkin iPhone!

Piirivalmistaja Nvidia haluaa entistä monipuolisemmin multimediasoittimien, GPS-laitteiden ja älypuhelinten markkinoille. Haastattelin uutiseen mobiiliyksikön johtajaa Michael Rayfieldiä aikeista.

Poiminnan arvoinen kohta oli, että hän viittasi Nokia N95:een "basically just a phone" ja Apple iPhoneen "a multimedia computer". Nielaisin ja pyysin toistamaan. Mitäs piruilua tämä on, että Nokian lanseeraama (ja usein ihmetelty) multimedia computerin titteli annetaankin iPhonelle? Niin hän nyt kuitenkin sanoi.

Nvidia ei tosin aio tarjota uutta sovellusprosessoriaan iPhonen OSX-alustalle, vaan näillä näkymin vain Windows Mobilelle.

Kiinnostavaa on se, että sovellusprosessorillaan Nvidia näyttää tavoittelevan kännykkämaailman piirivalmistajien reviirille. Vastaavaan näyttää tarjoavan speksien mukaan ainakin Broadcom Videocore III BCM2727 -suoritin, josta kirjoitin syksyllä.

Tunnisteet: , ,

lauantai, helmikuu 02, 2008

Kokeilussa SlingPlayer Mobile

Innostuin tammikuun alussa taas ajatuksesta hankkia Slingbox, mutta laitteiden hankala saatavuus epäilytti. Tilanne korjaantui nopeasti, sillä Sling Media teki jälleenmyyntidiilin Verkkokauppa.com:n kanssa. Jos Slingbox ei ole tuttu, Sling Median sivujen demo tiivistää idean.

SlingPlayer Mobile & N82Pääsin jo vähän kokeilemaan SlingPlayeriä Windowsissa ja S60-kännyköistä Nokia N82:ssa ja N95 8GB:ssä. SlingPlayer Mobilen idea on mainio, joten parit kommentit siitä.

Ohjelma siis tuo kodin digi-tv:n ja muut boksiin kytketyt videolaitteet netistä hallittavaksi ja katsottavaksi. S60-sovellus ei ole yhtä mukava käyttää kuin oikeaa kaukosäädintä jäljittelevä Windows-softa, mutta ainakin kanavien vaihtaminen sentään onnistuu numeronäppäimistä.

SlingPlayerillä pitäisi voida hallita vaikkapa digiboksin tallennusten ajastuksia, mutta tätä toimintoa ei tunnu olevan mobiilisoftassa. Ajatus on siis se, että TV-ohjelman voi määrittää otettavaksi talteen, vaikkei olisikaan kotona.

Kokeilin toisto-ohjelmaa kahden eri Slingboxin kanssa, Suomessa ja USA:ssa. Kumpikaan ei siis vielä ole kotonani. Soneran 3G-verkossa kuva tökki ja pätki usein, mutta kotona WLAN-verkossa katselu oli sujuvaa. Tosin työpaikkani on korkea ja syvä betonitorni, joten ei siellä 3G koskaan ole oikein toiminut.

Erikoista on se, että SlingPlayerin saa boksin mukana (ja netistä maksutta) Macille ja Windowsille, mutta mobiilisoftasta veloitetaan erikseen noin 30 €. Loogiselta tuntuisi siivittää laitteen myyntiä sillä, että softan saa alustalle kuin alustalle samalla. Toisaalta, kehityskustannuksia tulee mobiilisoftista lisää.

Slingboxeja on myyty joitain satoja tuhansia maailmanlaajuisesti, eli kyse on sikäli aika pienestä yrityksestä. Suomessa Verkkokauppa.com on myynyt bokseja ensimmäisen parin viikon aikana joitain kymmeniä viikossa.

SlingPlayer Mobile S60:ssä. Valikon käyttö ei tunnu kovin kätevältä verrattuna Windows-version kaukosäätimeen.

SlingPlayer Mobile olisi tietysti sitä vaikuttavampi, mitä parempi näyttö laitteessa olisi. Yli neljän tuuman näytöllä esimerkiksi Nokia N810 ja Sony PSP olisivat lupaavia. Sling Median sivuilla onkin artikkeli siitä, mitä alustoja kannattaisi kenties tukea seuraavaksi.

Nokian Linux-tabletien OS 2008 ei ole yltänyt TOP-10-listalle, mutta kommenteissa innostunut käyttäjä ja kehittäjä tarjoutuu kääntämään ohjelman, jos Sling Media vain antaa tarvittavat rajapinnat käyttöön.

SlingPlayerin kanssa N810:sta tulisi varmasti houkuttelevampi laite, joten kenties porttaus on jo tekeillä. Tapaamani Sling Median EMEA-alueen johtaja Stuart Collingwood vihjasi, että iPhone-versio on jo tekeillä. Hän ei siis virallisesti julkistanut kuitenkaan.

Jos ei käynyt selväksi, olen kuitenkin ihastunut Slingboxiin. Kaveripiirissä Slingbox tuntuu kiinnostavan eniten niitä, jotka matkustavat paljon töiden takia. Hommaan sellaisen kotiin, kunhan olen testannut toimivuuden Handan-digiboksini kanssa.

Tunnisteet: , , , , , , ,

maanantai, tammikuu 07, 2008

N95 8GB:n hieno firmware-päivitys

Nokia N95 8GB sai äskettäin merkittävän firmware-päivityksen, joka tuo S60-selaimeen Flash Lite 3 -tuen ja Web Run-time -rajapinnan (WRT) tuen. Suomeksi sama tarkoittaa, että selain ymmärtää Flash-animaatioita ja -videoita, joita useimmat yhteisö- ja videopalvelut hyödyntävät.

Youtube-tuki ainakin on mainio uudistus selaimessa, sillä videoita voi katsoa niin alkuperäisessä koossa kuin QVGA-näyttöön sovitettun kokoruutitilassa.

Tavalliselle käyttäjälle FL3-tuki tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Youtube toimii sellaisenaan. Enää ei tarvitse tyytyä rajoitettuun mobiiliversioon. Palvelu tosin yrittää väkisin tarjota rajoitettu versiota, mutta sivun alareunassa on linkki "desktop-versioon".

Oikea Youtube toimii viimein S60-selaimessa, tosin vasta N95 8GB:ssä. Suunta on kuitenkin selvä.

Sovelluskehittäjille uudistus taas tuo mahdollisuuden kehittää sovelluksia S60:lle CSS-, HTML- ja JavaScript-tekniikoilla, eli edullisesti ja nopeasti. Nokian Tero Ojanperä visioi taannoin, että tämä nostaa S60-kehittäjien määrän hetkessä tuhansista miljooniin. Mahdollisuuksia on esitelty All About Symbianin jutussa.

Tässä vaiheessa innostusta vähentää se, että päivitys on saatavana Nokia Software Updaterin (NSU) kautta vain N95 8GB:hen, eikä muiden S60-mallien osalta ole ainakaan virallisesti luvattu tukea. Vakiona ominaisuudet ovat tulossa ärtääkseni S60 3rd Edition Feature Pack 2:n myötä.

Tunnisteet: , ,

torstai, joulukuu 20, 2007

Ilmainen Nokia Maps heikkenee?

Kauppalehti kertoo tänään, että Nokia olisi poistanut N95:ssä ilmaisesta Nokia Mapsista GPS-sijaintitiedon. En vielä löytänyt aiheesta keskustelua. Jos GPS-sijainnin näyttäminen on poistettu karttasovelluksesta uusimman N95:n firmwaren myötä, otaksuisin sen koskevan muitakin laitteita.

En osaa sanoa, olisiko maksuttoman sovelluksen karsiminen hyvä siirto. Se saattaa saada monet tilaamaan maksullisen navigointipalvelun. Se voi myös aiheuttaa sen, että käyttäjät unohtavat koko ohjelman ja vaihtavat esimerkiksi Google Maps Mobileen.

Minusta Nokia Maps ei ole vielä niin hyvä palvelu jalankulkijalle tai turistille, että maksaisin siitä. Missä tahansa olen sitä kokeillutkin, esimerkiksi nähtävyyksiä, ravintoloita ja muita palveluita on listattu liian vähän. Eikä tiekartta juuri palvele kävellen liikkuvaa.

Tunnisteet: , ,

torstai, joulukuu 13, 2007

Trend Microkin sai lähteä

Aiemmin kirjoitin raskaista tietoturvaohjelmista älypuhelimille poistettuani F-Securen mobiilisovelluksen, kun se vei Nokia E70:ssä liikaa muistia. Edes web-selaimen käyttö ei enää tuntunut toimivan.

Kokeilin siis ihan uteliaisuuttani Trend Micron sovellusta, joka yhdistää palomuurin, virustorjunnan, SMS-roskapostin (mitä tämä edes on?) ja verkkohyökkäysten torjunnan.

Vaikka N95 8GB:ssä onkin enemmän muistia kuin E70:ssä, ei tämäkään kauan pyörinyt laitteessa. Se aiheutti laitteen hidastumista ja taustalla toimiessaan muistiomgelmiakin pariin otteeseen.

Vika ei tietenkään ole vain ohjelmissa, vaan siinä, että näiden laitteiden ajomuistissa pihtaillaan. Muisti on kallista, eikä sillä voi myydä kaupassa laitteita.

Trend Micron palomuuri halusi välillä estää yhteyteni Jaikuun, Fringiin tai Googlen SMTP-palvelimeen. En tajunnut tuota, kun asetusten mukaan nämä yhteydet olivat sallittuna. Palomuurin kytkeminen pois päältä vasta auttoi.

Toivottavasti todellisia mobiiliepidemioita ei tule aivan lähivuosina, sillä näiden nykyisten ohjelmien kanssa ollaan pulassa.

Tunnisteet: , ,

tiistai, joulukuu 11, 2007

Kokeilussa Nokian uusi mediaselain

Nokian Beta Labsissa on julkaistu uusi versio Channels-selaimesta, eli tästä lähinnä uutisten lukemiseen soveltuvasta maksuttomasta palvelusta.

Tässä vaiheessa käyttöliittymä on minusta vielä jähmeä ja hidasteleva, mutta kysehän on betasta. Toivottavasti koodia saadaan vielä optimoitua, sillä vanha Kanavat-selain tuntui jouhevammalta.

Suomalaisittain mielenkiintoa vähentää se, että kansainvälisessä betassa on mukana vain Helsingin Sanomat. Ei muitakaan tiedotusvälineitä ole vielä monia, vasta Al-Jazeera, Euronews ja New York Times.

Kiinnostavaa on nähdä, miten mainonta on toteutettu. Uutisnäkymässä tulee ikään kuin ponnahdusikkunoita, jotka vilahtavat ruudun alareunassa, mutta katoavat sitten tieltä pois. Ensin en keksinyt, miten mainoksia voi klikata, kunnes vahingossa tökkäsin OK-näppäintä mainoksen aikaan.

Channels-selaimessa mainokse liukuvat ruudun alareunaan hetkeksi, mutta katoavat sitten. Näin ne näkyvät paremmin kuin web-sivujen bannerit, mutta eivät myöskään jää kuluttamaan arvokasta ruudun kuva-alaa.


Tiedonsiirtomääriä en laskenut, koska yleisen jähmeyden takia käyttö tuntuu muutenkin N95 8GB:ssä liian hitaalta. Jo valikkoanimaatiot olivat vanhassa suomalaisessa versiossa sulavammat.

Tunnisteet: ,

lauantai, joulukuu 08, 2007

S60-musiikkisoittimeen albumikannet

Miten ihmeessä S60 3rd Editionin (FP1) musiikkisoittimen saa näyttämään albumien kansikuvat (Album Art)? Olen ripannut musiikit Audiograbberillä CD-levyiltä ja kopioinut noin 430 kappaletta laitteeseen (Nokia N95 8GB). Kansikuvat eivät näy.

Samat kansikuvat näkyvät kuitenkin Windows Media Playerissä, eli periaatteessa ne ovat ainakin jollain tavalla toimivassa muodossa. Kansikuvat näkyvät myös S60:ssa Galleriassa, kuten ohje AAS:n foorumissa neuvoo tarkistamaan.

Kyse on oletettavasti siitä, että MP3-albumeiden kansikuvat voidaan nimetä ja tehdä eri tavoin. En tiedä millaisia temppuja näiden korjaaminen vaatii, mutta kymmenien hakemistojen käsittely manuaalisesti ei houkuttele.

Album Art ei näy S60-musiikkisoittimessa.

Kansikuvat ovat kuitenkin kopioituneet samoihin hakemistoihin kuin kappaleet, vieläpä neljässä eri koossa.


Albumit ja artistit näkyvät kuitenkin S60-soittimessa, eli ilmeisesti ID3-tagit on tunnistettu oikein. Olisikohan tässä kehitysidea sovellukselle: eikö kansikuvat voisi hakea netistä?

Puutehan ei ole kovin vakava; musiikkisoitin vain näyttäisi hienommalta oikeiden kansikuvien kanssa.

Tunnisteet: ,

perjantai, joulukuu 07, 2007

Yle Areena mobiilisti

Minusta tuntuu, etten juuri koskaan ehdi katsoa TV-ohjelmia siihen aikaan, kun niitä esitetään. Katsonkin etenkin Yleisradion TV1:n ja TV2:n ohjelmia enemmän Areenalta kuin varsinaisesti olohuoneessa TV:n ääressä.

Vaan toimiiko Areena kännykässä? Kokeilin S60-soitinta N95 8GB:ssä, jonka muistelin tukevan Windows Media -videoita. Not supported (Ei tuettu) sanoo ainakin linkin klikkaaminen selaimessa.

Entä Nokia N810? Yle Areena toimii N810:n selaimella todella jähmeästi, mutta onnistun navigoimaan uutisvideoon. Klikkaan linkkiä "Avaa mediasoitin omaan ikkunaan". Videon puskurointi käynnistyy, mutta keskeytyy hetken päästä. Kokeilen pudottaa laatua Korkea-asetuksesta (noin 750 kbit/s) Matalaan (noin 350 kbit/s).

Nyt video jo latautuu ja kuvanlaatu näyttää hyvältä, mutta video alkaa tökkiä alle viiden sekunnin jälkeen. Kokeilin tätä sekä kodin WLAN-verkossa että Soneran HSDPA:lla (N958GB:n kautta), mutten osaa sanoa, johtuuko tökkiminen bittivirrasta vai videon raskaudesta muuten.

Kokeilin videon latausta myös HTC TyTN II:lla, mutta se ei jaksanut ladata videota ollenkaan. Tosin tuossa minulla oli vain 3G-verkko käytettävissä, eli WLAN-yritys on vielä tekemättä.

Iso näyttö ja pöytäjalusta tekevät N810:sta hienon mediasoittimen.

Mitä olette mieltä, pitäisikö Ylen panostaa enemmän striimaukseen kuin DVB-H-lähetyksiin? DVB-H:n kehitys ei näytä tällä hetkellä erityisen valoisalta.

Yleisestikin DVB-H-sisältötarjontaa tulee heikosti lisää, tekijänoikeuskiistat ovat osin sopimatta ja EU:ssa isoista maista Britannia ja Saksa eivät edes haluaisi sitoutua tekniikkaan. Toisaalta, kestäisivätkö 3G-verkot sitä, jos massat alkaisivat striimata videoita? Eivät varmaankaan.

Aivan vielä Yle Areena ei tunnu kuitenkaan taipuvan mobiililaitteisiin, mutta eiköhän se tästä parane.

Tunnisteet: , ,

lauantai, joulukuu 01, 2007

Liikkeentunnistusta Nokia N958GB:llä

Aiemmassa blogimerkinnässä vinkattiin S60 Sensor API:n sivuille ja RotateMe-ohjelmaan. Hommasin sen pientä rahasummaa vastaan ja kokeilin. Nyt voi lopettaa lukemisen, jos S60-nörttitunkkaus ei kiinnosta.

Asennuspaketti tuli ilman allekirjoitusta, joten sain opetella miten itse allekirjoitettu Symbian Signed -sertifikaatti luodaan. Onneksi tähän on melko suoraviivaiset ohjeet.

Viimein siis RotateMe beta 3 toimii. Tämähän on hieno! Nyt N958GB kääntää kuvan automaattisesti, kun käännän laitteen pysty- tai vaaka-asentoon. Ominaisuus toimii ainakin perustilassa (idle-moodi), S60-sovellusvalikossa, galleriassa kuvia katsellessa ja esimerkiksi RealPlayerissä jopa kesken videoiden katselun.

Jos osaisin, kuvaisin tuosta hienon videon. Tyydyn nyt vain linkittämään muiden videoihin.

Jännää on myös verrata RotateMetä N82:een, joka saapui käsiini perjantaina. Onkohan Nokialla tullut kiire N82:n kanssa, kun siinä tämä ominaisuus toimii huonommin? Asiasta on keskustelua S60 Multimedia Blogissa. Kuvan kääntyminen kestää kauemmin, eikä ominaisuus edes toimi kuin joissakin sovelluksissa.

Nopeuseron voi selittää N958GB:n todennäköisesti tehokkaampi prosessori. Lisäksi Nokia lienee toteuttanut ominaisuuden N82:ssa vain niissä sovelluksissa, joissa se on ehditty testata varmasti toimivaksi. Silti, N958GB+RotateMe jyrää.

Jotkut käyttäjät ovat valitelleet, että RotateMe:n kanssa N958GB:n USB-liitäntä lakkaa toimimasta. Minulla tällaista bugia ei ole. Kyse on joka tapauksessa betasta.

Erikoista tilanteessa on se, että Nokialla on liikkeen tunnistava anturi ilmeisen monessa S60 3rd Edition -mallissa, mutta sitä ei ole juuri hyödynnetty. Vasta iPhone-hehkutus on tuonut ominaisuuden esille. S60-tiimille tuli kiire näyttää, että mekin osataan? Vaan eihän se haittaa, hyvä että edes näin homma etenee. Jatkossa Nokian kannattaa tietysti toteuttaa tällaiset keksinnöt ennen Applea.

Seuraan mielenkiinnolla, millaisia muita antureita laitteisiin tulee, ja mitä niillä voisi tehdä.

Tunnisteet: , ,

lauantai, marraskuu 17, 2007

Toimivat Bluetooth-stereokuulokkeet

Olen kokeillut monenlaisia eri valmistajien langattomia kuulokkeita, joissa on mättänyt joko käytettävyys tai äänenlaatu pahasti. Valmistajat kuvittelivat ensimmäisissä malleissa, että langattomuuden takia ergonomialla tai äänenlaadulla ei ole väliä.

Nokia N958GB ja HF BH-604

Nyt olen viikonloppuna kuunnellut musiikkia Nokian lisävarusteena myymillä (noin 95 €) HF BH-604 -kuulokkeilla, jotka alkavat jo kelvata musiikin kuunteluun.

En ole kultakorva, mutta äänenlaadussa kuulokkeet jäävät edelleen Sennheiser HD-555:lle, joita käytän kotona ja töissä. Äänessä on pientä kohinaa (langattomuudesta johtuen?) ja diskanttiäänet tuntuvat yliteräviltä. Bassovahvistuksen lisääminen ei auta, kun se puskee päälle liian korostuneesti.

Kuitenkin langattomat kuulokkeet ovat aika kätevät. Piuha ei ole kokoajan tiellä, ja kuulokkeiden kautta pystyy hallitsemaan myös puhelut. Tavallisista musiikkikuulokkeista poiketen mukana on mikrofoni puheluita varten.

Bluetooth A2DP -tuki tuntuu lisääntyvän kännyköissä, muttei ole vieläkään itsestäänselvyys. MP3-soittimissa tukea ei juuri ole.Sain yhteyden muodostettua Nokia N95 8GB:n lisäksi HTC TyTN II:een, mutta esimerkiksi kumpikaan Windows-PC ei osannut yhdistää kuulokkeisiin.

Bluetooth-kuulokkeiden ongelma on vielä iso virran sekä oman akun tai pattereiden tarve. Saattaa olla, että seuraavatkin itse ostamani kuulokkeet tulevat piuhan kanssa.

Tunnisteet:

keskiviikko, marraskuu 14, 2007

Kuvat kännykästä Flickriin

Mikä on kätevin tapa saada kuvat suoraan kännykästä Flickriin? Nokian uusissa S60-liureissa on näemmä Flickr-tuki suoraan, mutten ole aivan vakuuttunut siitä vielä.

Ensinnäkin en keksi, miten saisin säädettyä millaisin asetuksin kuvat lähtevät. Olen määrittänyt blogini siten, että tuohon oikean reunan palkkiin tulevst kvuat, joilla on tagina "blog".

Olen kuvitellut lähetelleeni täältä Barcelonasta kuvia pitkin viikkoa, mutta eivät ne ainakaan Flickriin asti ole tulleet. Käyttäjätili näkyy kyllä Flickr-kohdassa N95 8GB:ssä. Verkkona toimi CCIB:ssä WLAN, joten lieköhän se sitten syönyt kuvani.

Tällä hetkellä lähetän kuvat siis Flickrin tarjoamaan sähköpostiosoitteeseen. Valitsemiini kuviin tulee tagiksi "blog" ja viestikenttä taas kuvan kuvaukseksi. Sähköpostit lähetän Googlen SMTP-.n kautta, koska se toimii verkosta riippumatta.

Tunnisteet: , ,

perjantai, marraskuu 02, 2007

Sonera nostaa Mobiili-TV-kaistaa

TeliaSonera esitteli torstaina mediamseminarissaan lehdistölle kaikenlaista taustatietoa. Siinä yhteydessä huomasin, että Mobiili-TV-sovellusta on päivitetty tukemaan HSDPA-verkkojen UMTS:ia korkeampia nopeuksia. Korkein bittivirta näytti lähetteissä olevan 299 kbit/s, kun UMTS-laitteille on tarjottu vain 90 kbit/s.

Sonera demosi sovellusta yli 50" televisiolla Nokia N95:n TV-ulostulon kautta, eikä kuva nyt erityisen hyvä terävä tai sulava ollut. Oli se kuitenkin parempi kuin sama UMTS-verkossa kokeillessani. Tulevaisuudessa kännykästä saa ulos HD-tason kuvaa, jos Broadcomia on uskominen. Ja kenties ne mobiiliprojektoritkin toteutuvat? Näistä saadaan kiinnostavia mahdollisuuksia.

Minä en ole tilaillut palvelua säännölliseen käyttöön. En näe pointtia maksaa 10 €/kk TV-sisällöstä, jonka saan ison TV:n kautta maksutta. Ulkomaanmatkojen jälkeen tosin usein katson TV-uutiset matkalla lentokentältä kotiin. Siihen riittää 2€/pvä tilaus.

Edelleen aika monet palvelut muuten olettavat, että liittymänhaltija myös maksaa palvelun käytöstä. Tämä estää aika monelta suomalaiselta uusien palvelun kokeilun, jos niitä ei halua tai voi laittaa firman piikkiin.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, lokakuu 10, 2007

Kännykkä HD-videokamerana

Viime viikolla Broadcomin PR-edustaja soitteli ja tarjosi haastattelua aiheesta "High Definition video to mobile phones". Tarjous meinasi päätyä roskikseen, koska ajatus teräväpiirtotasoisen videon katselusta kahden tai kolmen tuuman näytöllä ei tuntunut mielekkäältä.

Kyse on siis Broadcom VideoCore III -suorittimesta, ja kiinnostava uutisjuttuhan siitä syntyi, jos sopii kehua omaa työtä. Prosessori on saanut muuallakin paljon huomiota. Juju on tietenkin videokuvaaminen HD-tasolla, tässä tapauksessa 1280 x 720 kuvapistettä (720p). Broadcom kaavailee laitteisiin myös mini-HDMI-liitintä, jonka kautta videot saisi hyvälaatuisena vaikka LCD-televisioon.

Tarvehan on jo olemassa. Jo Nokia N93:ssa (kokemuksista blogissa) ja N95:ssä sekä joissakin Sony Ericssonin Walkman-malleissa on mahdollisuus saada videot televisioon. Vaan kukapa haluaisi katsoa VGA:sta QVGA:lle skaalattua videokuvaa (TV-ulostulon rajoitusten takia) isolta laajakuvanäytöltä? Aika rujolta se näyttää. Parannukselle on siis selvä tilaus.

Jos en aivan väärin ymmärtänyt, tekniikkaa on odotettavissa multimediakäyttöön suunnattuihin älypuhelimiin viimeistään ensi syksynä.

Haastattelemani Broadcomin päällikkö sanoi, että hinta menisi alle US$50 kappaleelta alkuvaiheessa. Onko se paljon vai vähän? On se ainakin selvästi enemmän kuin esimerkiksi DVB-H- ja GPS-piirien kustannus kuuluu olevan.

Broadcomissa nähdään, etteivät erilliset DV-kamerat ole juuri yleistyneet, mutta HD-tason videokuvauksesta mobiililaitteessa voi tulla iso juttu. Jos minun firmani valmistaisi prosessoreita tuollaisiin laitteisiin, noin minäkin varmasti sanoisin.

Odotan kyllä itsekin tätä innolla. Toistaiseksi en ole tällaista laitedemoa tai videota nähnyt, joten sillä varauksella on otettava asia.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, lokakuu 03, 2007

Nokia Video Center: missä on pihvi?

Nokia tiedotti tiistaina, että Video Centeriin tuodaan uutta sisältöä. Hyvä juttu, tätä on odotettu. En silti tajua, mikä on ohjelman idea.

Ensinnäkin, miksi ohjelma tarjoaa vain rajatun valikoiman videoita esimerkiksi Youtubesta? Johonkin videocast-tyyppiseen julkaisuun tällainen sisältövirta tietenkin sopii, mutta esimerkiksi Youtuben idea on se, että jokainen voi selata itseään kiinnostavia videoita ja hakea kaiken tauhkan keskeltä oman. Lisäksi apuna ovat ne katsotuimmat ja parhaiksi luokitelluimmat videot.

Minusta konseptia pitäisi markkinoida jonkinlaisen videocast-työkalun nimellä, ja jos sen halutaan oikeasti tuovan esimerkiksi Youtube kännykkään, nykyinen toteutus ei riitä alkuunkaan. Miksi ketään kiinnostaisi muutama satunnainen video Youtubesta?

Toiseksi en ymmärrä taas sitä, miksi Video Centeriä tarjotaan vain N95:lle eikä esimerkiksi kaikille S60 3rd Edition -laitteille. Lisääkö tämä N95:n myyntiä? Nythän videoiden katselu lienee vielä aika vähäistä, joten olisi loogista ajaa sitä mahdollisimman monille kuluttajille, joilla vain on teknisesti videoiden toistamisen kykenevä S60-laite. On tietysti mahdollista, että videokoodauksessa on jotain sellaista, että vain N95 riittää.

Minulla ei juuri nyt ole N95:sta käytössä, joten palaan aiheeseen varmaankin, kun N95 8GB on saapunut kokeiltavaksi.

* * *

Toisaalta, Adobehan julkisti Flash Lite 3.0:n, jonka pitäisi tukea Flash-videota. Tätä kautta ilmeisesti saadaan oikea Youtube ja vastaavat kännyköiden selaimiin, ensi vuodesta alkaen.

Tunnisteet: ,

tiistai, lokakuu 02, 2007

Kartta- ja navigointisovelluksia tulee lisää

Nokia siis maksaa 5,7 miljardia euroa Navteqista, karttojen ja näihin liittyvien palveluiden toimittajasta. Kuuntelin eilen Nokian sijoittajasivuilta konferenssipuhelun, ja päällimmäiseksi jäi karttojen ja paikkatietojen laajentuminen aivan uusille alueille.

Nokia Multimedian johtaja Anssi Vanjoki painotti, että autonavigointi on vasta alkua GPS-sovelluksille. Paljon muutakin voidaan tehdä. Jatkossa kuvat, videot ja jopa ihmiset saavat omat sijaintinsa julki. Vanjoen mukaan voimakkain kasvu tulee jalankulkijoiden sovellusalueilta.

Nokian Sports Tracker on jo nykyisellään sovellus, joka huutaa karttatietoja mukaan. Nyt ohjelmassa näkyy pelkkää sinistä viivaa sen sijaan, että kulkureitit näkyisivät aidosti kartalla.

Nähtävyydet Venetsiassa, patikointireissu vuoristossa, interrail-reissu junalla Euroopan halki. Nämä olisivat esimerkkejä tarpeista, joissa voisi olla kysyntää karttojen ja sijaintitiedon yhdistämiselle.

Entä mitä karttafirmojen keskittyminen Nokialle (Navteq) ja TomTomille (Tele Atlas) merkitsee kartta- ja navigointilaitteiden ja -softien bisnekselle? Sitä yritin spekuloida työblogissa.

Tähän aikaan ensi vuonna Nokialla on määrä olla kymmeniä GPS-laitteita. On jännä seurata, miten kilpailijat reagoivat markkinajohtajan liikkeisiin, tai kärsiikö kilpailu karttajakelussa.

Tunnisteet: , ,

torstai, syyskuu 13, 2007

Nokia 6555 pääsee AT&T:n valikoimiin

Luin aamun HS:stä (€), että elokuussa julkistettu Nokia 6555 on keskiviikkona lanseerattu AT&T:n eli entisen Cingular Wirelessin valikoimissa Yhdysvalloissa. Hinta kytkydiilillä on US$50.

HS:n mukaan puhelin kilpailee Apple iPhonen kanssa AT&T:n asiakkaista. Halpa peruskännykkä ja kallis viihdemediavehje eivät taida kuitenkaan kilpailla samoista ostajista. Nokia 6555 näyttää keskittyvän puhe- ja SMS-ominaisuuksiin, kun taas iPhone on enemmänkin iPod puhelimen kera.

Nokia 6555:ssa näyttää olevan musiikkisoitin (AAC, eAAC, MP3, WMA) ja microSD-muistikorttipaikka (ainakin 4 Gt tuella, sanoo Nokia.fi), joten miksei tästä siis saisi musiikkisoittimenkin. Puhelinta on luonnehdittu "ohueksi ja tyylikkääksi simpukkamalliksi". Minä olen nähnyt vain pressikuvat.

Juttu kertoo, että Nokia 6555:ssa pääsee yhden näppäimen painalluksella operaattorin palveluihin. Nokian kännyköissähän hetken 0-näppäimen pohjassa pitäminen on iät ja ajat vienyt operaattorin sivuille. Puhelinta näkemättä en tiedä, onko tässä menty pidemmälle.

Pettymys on tietenkin se, ettei Nokia nytkään saanut kehittyneempää S60-mallia operaattorin valikoimiin. Joitakin on siellä tarjolla, kuten Nokia E62 aiemmin AT&T:llä ja nyt näkyy olevan tarjolla N75. T-Mobile tarjoaa tarjoaa Nokian S60-malleista ainakin 5300 XpressMusicia. Näin siis operaattoreiden web-sivuilla.

Aiemmin tällä viikolla Nokia N95 lanseerattiin USA:ssa, mutta ilman operaattoreiden tukea, enkä ainakaan eilen löytänyt sitä edes AT&T:n tai T-Mobilen valikoimista USA:ssa.

Erilaisia arvioita on esitetty, että Nokian älypuhelimet olisivat liian kalliita USA:ssa operaattoreiden kytkypaketteihin, ja että esimerkiksi WLAN-verkkojen tuki häiritsee operaattoreita. Liekö joku periaatekysymys? On vaikea nähdä ihmisten vaihtavan vielä mobiiliverkoista kovinkaan usein WLAN:iin.

okiasta tätä "WLAN-ongelmaa" ei ole oikein koskaan myönnetty, ja N95:n julkistuksen osalta arvion minulle esitti Gartnerin analyytikko.

Amerikkalaisilla foorumeilla N95 näyttää saaneen valtavasti huomiota, joten ihmettelen tosissaan, malttavatko AT&T ja T-Mobile tarjoamasta sitä. Jo miljoona kappaletta myynyt iPhone osoittaa, että amerikkalaisille kelpaa kalliimpikin kytkykännykkä. Vai missaanko jotain tässä?

Tunnisteet: , , ,

maanantai, elokuu 27, 2007

Varavirtaa matkoille mukaan

Nokia julkisti tänään pariknn uutta GPS-tuotetta ja Bluetooth Stereo -laitteita, mutta kiinnostavin on minusta tämä uusi laatikko Nokia Power Pack DC-1. Edes tiedä, mikä se suomeksi on, kenties varaava matkalaturi.

En löytänyt vielä speksejä, mutta tiedotteessa sanotaan virtaa varastoituvan kolmen 950 mAh akun edestä. Digitodayn mukaan mitat ovat 86 x 86 x 30 mm ja massa 175 g.

Tuollainen boksi voisi olla kätevä matkustellessa, kun kännykästä tuppaa matkustaessa loppumaan jatkuvasti akku. Esimerkiksi kesällä N95:n kanssa lomaillessa jäivät monta kertaa kuvat ottamatta ja reitti tallentumatta Sports Trackerillä, akku hyytyi kesken kaiken.

Laitteen 2 mm akkuliitin tarkoittanee tätä uudempaa pientä liitintä, eli tuota ei taida voida käyttää esimerkiksi Nokia E70:n kanssa.

Ihmettelen kuitenkin hintaa, 105 € ennen veroja, eli Suomessa veroineen 128 €? Se kuulostaa aivan poskettomalta. Paljonkohan tällaisen valmistaminen maksaa? Näin reilua ylihinnoittelua on vaikea ymmärtää, kun Nokia saa jatkuvasti badwilliä E- ja N-sarjalaisten heikosta akkukestosta, tai kääntäen siitä, etteivät nykyakut vain riitä kaikille ominaisuuksille.

Tunnisteet: ,

lauantai, elokuu 18, 2007

SlingPlayer Mobile tulee S60:lle

Olisi aika houkuttelevaa saada TV-ohjelmat digiboksista kännykkään ja PC:lle. Nykyinen Handan CV-7800 -boksini ei sellaista tue. Päinvastoin, siinä on oikein erikseen rikottu USB-liitäntä yksisuuntaiseksi. Ethernet-liitäntää ei ole.

SlingBox olisi siis kiinnostava vaihtoehto, ja sille SlingPlayer Mobile for S60. Blogosfäärissä kohistaan, että ohjelman S60 3rd Edition -version beta-testaus laajenee USA:han. Tähän asti sovelluksen on saanut 3-operaattorin ("Tre") kautta Nokia N73:lle ja Windows Mobilelle. Nyt ohjelmaa tarjotaan siis E65:lle, N75:lle ja N95:lle SlingBoxin omistajille jenkkioperaattoreiden verkoissa.

SlingBoxia kauppaavat Suomessa Astoka ja QMC IPMedia, mutta heidän kauttaan ei ilmeisesti saa käyttöönsä S60-softaa. En tiedä miksei, luulisi sen tekevän vain hyvää SlingBoxin myynnille. Ilmeisesti tuossa on jokin valmistajan bisnesmalliin tai tuotteistukseen liittyvä juttu, jonka taka beta-testiä tehdään varovasti.

SlingMedian PR-tyyppi esitteli minulle ohjelmaa 3GSM-messuilla WLAN-verkossa, ja hienolta se näytti aiankin Pocket PC:llä. Suunniteltu yhteistyö Viasatin kanssa ei ole ymmärtääkseni vielä alkanut.

(via Darla Mack, Engadget ja monet muut)

Tunnisteet: , , ,

lauantai, elokuu 04, 2007

Sports Tracker lisää liikuntaa

Joskus on pienestä kiinni, mistä tulee innostus myönteiseen, vaikkakin ehkä pieneen elämänmuutokseen. Olen saanut tällaisen pienen inspiksen Nokian Sports Trackeristä, jolla nykyisin mittaan ja seuraan kävelylenkkejäni.

Olen ollut toivottoman laiska ylläpitämään kuntoani. Sports Trackeriä kokeillakseen oli vähän pakko lähteä liikkeelle ja kokeilla erilaisia reittejä, ja näin kuuden kilometrin päivittäisestä lenkistä on tullut tapa. Ja koska ohjelmasta saa dataa ulos, olen innostunut lisäämään vauhtiakin. Tämän hetken kävelylenkkitahti on 6,5 km alle tunnissa, eli ei tässä vielä urheilukisoihin tarvitse sentään hakea.

Väite liikuntaa lisäävästä vaikutuksesta on vähän liioittelua, mutta minun kohdallani se on vaikuttanut näin, vaikkei ohjelman käyttö olekaan ollut kokoajan ongelmatonta ja tulokset tarkkoja. Niistä oli asiaa aiemmissa merkinnöissä.

Ohjelma muuten tuntuu parantuvan päivitysten myötä, joten huonoa ensivaikutelmaa kannattaa päivittää. Huomasin, että uusimmalla softaversiolla yhdstelmä Nokia E70 + LD-3W kerää ja piirtää jo melko tarkasti oikea reittiä, eikä hyppelehdi herkästi ympäriinsä.

Tunnisteet: , ,

maanantai, heinäkuu 30, 2007

Truphone: viimein toimiva VoIP-softa

Olin asentanut N95:een Truphonen luettuani aikeista lanseerata palvelu Suomessa. Asetukset ja sovellukset tulivat tekstiviestinä, ja käynnistyksen jälkeen klikkasin valikosta haluamani WLAN-tukiasemat.

Tänään töiden jälkeen kotona tapahtui jotain erikoista. Soitin veljelleni, joka kysyi ihmeissään mistä soitan. Vastasin, että kännykästä. Hetken ihmettelyn jälkeen kuulin, että soitan +1-alkuisesta numerosta eli USA:n maakoodilla.

Tutkin asetuksia ja selitys löytyi. Olin määrittänyt, että internet-puhelu on oletusarvoinen yhteystapa, joten puhelin yhdisti puheluni Truphonen kautta Soneran 3G- tai GSM-verkon sijaan, vaikka siis soitin N95:n yhteystietojen kautta GSM-numeroon.

Truphonen S60-sovelluksella asetukset on helppo määrittää. Ohjelma näyttää käytettävissä olevat yhteydet ja tukiasemat, yhteyden tilan, omien kontaktien tavoitettavuuden, oletuksena käytettävän yhteystavan ja muuta hyödyllistä.Näin sulavaa SIP-protokollan internet-puheluiden integrointia kännykkään en ole aiemmin kokenut. Ja nyt ymmärrän, miksi brittioperaattorit ovat yrittäneet rampauttaa Truphonen. Lisäksi minulle voi nyt soittaa USA:sta maksutta tai edullisesti +1-suuntanumeron liittymään.

Kokeilin ohjelmaa tänään vielä myös E70:ssä, ja hyvin se tässäkin toimii. Edellä kuvatun vahingon voi välttää valitsemalla oletusyhteydeksi matkapuhelinverkon.

Aivan täydellinen puhelu ei ollut. Välillä puheen viive tuntui hyppäävän jopa pariin sekuntiin, mutta kokoajan tuntui siltä, että puheesta saa selvää.

Mihin sitten käyttäisin Truphonea? Se tarjoaa edullisia, alkaen 0,3 €/min ja yleensä noin 0,2€/min hintaisia kännykkäpuheluita melkein mihin tahansa maailmassa, ks. hinnasto. Puhelut lankaverkkoihin Britanniassa ja USA:ssa ovat maksuttomia.

Suomessa nettipuheluita saa toki esimerkiksi Saunalahdelta, mutta asetusten määrittäminen käsin on yllättävän hankalaa. Ja vaikka kuinka seuraan ohjeita, en saa Saunalahden palvelua toimimaan kotini WLAN-verkosta.

WLAN-verkko ei tietenkään ole pakollinen tai edes tarpeen, jos liittymässä on kokonaan kiinteähintainen datapaketti.

Sitä en osaa sanoa, kuinka paljon palvelulle lopulta on käyttöä. Kotimaan sisällä on halvinta soittaa puhelut GSM-verkossa työsuhdeliittymällä, ja ulkomaanpuheluita varten minun pitäisi ostaa puheaikaa Truphoneen omaan piikkiin.

Työnantajalla pitäisi olla siis sopimus Truphonen kaltaisen yrityksen kanssa, jotta homma toimisi.Bisnesmalli siis tökkii, mutta teknisesti kiva softa.

Tunnisteet: , , , ,

torstai, heinäkuu 26, 2007

iPhone vs. N95

Meinasin jo luvata, ettei tänne tule aivan pian uutta iPhone-asiaa, mutta yksi poiminta vielä. Tutkimusyhtiö Strategy Analytics on kommentoinut Applen iPhonea suhteessa Nokian kuluttaja- ja multimediatuotteiden lippulaivaan N95:een:
Paul Brown, Senior Analyst in the User Experience Practice, comments, "The iPhone has raised the bar in terms of navigation, menu logic and overall multimedia consumption experience. Thus, the iPhone generally lives up to its hype!" Brown adds "The Nokia N95 also offers an exceptional multimedia experience with better features than the iPhone, but it suffers from Nokia's traditional lack of industrial design expertise and weak brand image in the US."

David Kerr, Vice President of Strategy Analytics, notes "The iPhone certainly wins on the style/design and wow factor but has notable weaknesses in the telephony icons and second level menu icon clarity."
Nokia N95 on USA:ssa saatavana ainakin Nokia Flagship Store -myymälöiden kautta. Olisi kiinnostavaa tietää, paljonko se on USA:ssa myynyt. Euroopassa laitteesta on ainakin kovasti innostuttu. Ehkä USA:n tilanteesta tulee jotain uutisia ensi kuun alussa Nokian tulosjulkistuksen yhteydessä.

Tai kuten anonyymi kommentoija kysyi edellisen iPhone-merkinnän kommenteissa, paljonkohan S60-luureja ylipäätään on USA:n markkinoilla. En ole nähnyt tästä vielä tutkimusarvioita.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, heinäkuu 25, 2007

Kokeiltua: uusi Windows Live Messenger for S60

En edes yritä päivittää aiempaa merkintää aiheesta, vaan jatkan siitä. Tämä blogien kautta leviävä softa on siis vuotanut jonkinlaisesta testijakelusta Ruotsista. Kyseessä on aivan toimiva Windows Live Messenger for S60 (3rd Edition), ja vielä erinomaisen hyvä ohjelma.

Lisää kuvia ohjelmasta ...

Käyttöliittymä on selkeä ja muistuttaa aitoa Windows Liveä. Sisäänkirjautumisen jälkeen näkyvät oletuksena verkossa olevat kontaktit, mutta myös offline-kontaktit saa esille. Pikaviestien tila aukeaa nimeä klikkaamalla, ja useampia keskusteluita voi avata rinnakkain. Avattuun keskusteluun voi myös kutsua uusia keskustelijoita.

WLM for S60:ssä on aiemmista toteutuksista puuttuneita hienouksia, kuten helppo tapa lähettää kuvia ja muita tiedostoja. Siirrettävien tiedostojen koolle on rajoitus, ilmeisesti jossain megatavun luokassa, varmaankin tiedonsiirtokulujen takia.

Ohjelma toimii niin Soneran mobiilidatalla kuin kotini NAT:n takaa WLAN-verkossa. WLM for S60 tukee sisäänkirjautumista kolmessa tilassa: Online (vapaa), Busy (varattu) ja Appear as offline (näytä uloskirjautuneelta).

Asennuksessa tulee joku käyttö- ja sopimusehtojen hyväksyntä, jossa ääkköset eivät näy kunnolla. Kukapa nyt noita lukisi, joten asialla ei ole väliä. Itse ohjelma asentuu ja toimii hienosti suomenkielisenä.

Pikaviestien kirjoitustilassa on loki taaksepäin selaamiseen, mutta edellisten istuntojen keskusteluita ei ohjelman kautta näe.

Live Messenger for S60 tuo myös Live Mailin (aka Hotmailin) S60:n viestivalikkoon. Minulla ei ole Hotmail-postilaatikkoa, joten tuota en kokeillut.

Päivitetty 25.7. klo 21:12:

Otan vähän kehuja takaisin sen verran, että moniajon kanssa tuntuu olevan edelleen ongelmia N95:ssä. WLM for S60 ei pysy kauaa päällä taustalla, vaan on hetken kuluttua sammunut. Idea siitä, että pikaviestit tavoittaisivat mobiilisti, ei oikein tällaisenaan toteudu.

En tiedä onko ongelma N95:n muistinhallinnassa vai WLM:ssä. Kaveri Ilari raportoi E90-kokemuksistaan, ettei samaa ongelmaa olisi.

Tunnisteet: , , ,

sunnuntai, heinäkuu 22, 2007

F1-kisat livenä kännykkään

En ole kovin vannoutunut F1-penkkiurheilija, mutta tänään olen seurannut Nürburingin kisaa Räikkösen paalupaikan takia MTV3:n netti-TV:n kautta.

Samalla kokeilen kännykässä LIVE Yamigo -palvelua, joka tuo kisatiedot lähes reaaliaikaisena kännykkään. Palvelu hakee Formula1.com:sta kisan tulostaulukon, radan tiedot ja kuljettajien tietoja.

LIVE Amigo näyttää F1-kisatilanteen, kommentit tapahtumista radalta ja muuta kiinnostavaa.

Formula1.com:ssa nämä tiedot ovat maksutta seurattavissa rekisteröitymisen jälkeen, mutta Yamigon kännykkäversiosta pyydetään 6,99 euroa kautta kohti. Minä en tuota maksanut, vaan 10 000 ensimmäistä käyttäjää saa ilmaisen kokeilun.

Kiinnostavaa olisi myös tietää, miten pieni helsinkiläinen yritys on saanut neuvoteltua oikeuden myydä eteenpäin F1-dataa kännykkään, jota virallinen sivusto tarjoaa maksutta PC-selaimille.

Niin tai näin, sovellus toimii ihan kivasti WLAN-verkossa. Välillä lataaminen hieman tökkii N95:ssä, mutta hetken viiveiden jälkeen se taas päivittää dataa. Sivuilta voi hake testisovelluksen, jolla voi kokeilla toimiiko Java-ohjelma omassa kännykässä.

Melko hyvin F1-kisoja pystyy seuraamaan myös F1-Forumin PDA-sivujen kautta. Uutisia päivitetään nopeasti, sillä äskeinen Räikkönen keskeyttäminen tuli sivuille parissa minuutissa. Ja Sonerahan tarjaa MobiiliTV-sovellukseensa myös F1-kisastriimin kolmella eurolla vuorokaudessa.

Tunnisteet: , ,

lauantai, heinäkuu 21, 2007

Ilmaisia tai halpoja ulkomaanpuheluita

En tunne moniakaan ihmisiä, jotka käyttäisivät jatkuvasti internet-puheluita kännykällä tai tietokoneelle. Ohjelmien asentaminen vaatii aikaa, vaivaa ja joskus taitoakin. Kännykkä- ja lankapuhelut ovat Suomessa edullisia, joten miksi nähdä vaivaa?

Tekniikasta kiinnostuneena nörttinä olen tietysti kokeillut kaikkea Fringistä (lue kokemukset) Skypeen ja Windows Live Messengerin ominaisuuksia. Ainutkaan näistä ei ole jäänyt päivittäiseen käyttöön.

Tilanne on toinen, jos kollega, lapsi, perheenjäsen tai tyttöystävä matkustaa tai asuu toisessa maassa. Ulkomaanpuhelut ovat törkeän kalliita, joten pieni vaiva kymmenien tai satojen eurojen puhelinkulujen säästämiseksi kannattaa.

Perjantaina kokeilin Gizmoa kännykässä, jonka hain Nokian Beta Labsista N95:een. Softa lähti heti toimimaan. Soitin heti onnistuneesti toisen Gimzmo-käyttäjän SIP-numeroon. Lanka- ja kännykkäverkkoihin soittaminen vaatisi luottokortin vinguttamista.

Gizmo on harvinaista SIP-softille, joiden kanssa on saanut taistella tosissaan. Saunalahden Nettipuhelin-palvelua en saanut koskaan toimimaan, eikä operaattori lähettänyt asetuksia automaattisesti. Ne on asennettava käsin ohjeiden perusteella.

Vaatimuksena ilmaisille puheluille on se, että molemmat ovat samassa internet-puhelujärjestelmässä ja vielä yhtäaikaisesti verkossa. Ilmaiset puhelut vaativat siis sumplimista. Lisäksi käyttäjällä on oltava kiinteähintainen datapaketti tai jokin WLAN käytettävissä, yleensä kotona tai töissä.

Skypellä on eniten internet-puheluiden käyttäjiä Suomessa (ja muuallakin) helppojen Windows-asennuspakettien ansiosta. Harmillisesti Symbian S60 -kännykkäversiota saadaan edelleen odottaa. Tosin aiemmin mainitsemani Fring osaa rajoitetusti soittaa Skype-numeroihin. Skype on sentään julkaistu Nokia N800:lle ja Windows Mobilelle.

Aika hankalaa tämä kaikki on hallita. Kuka jaksaa siis tunkata internet-puheluiden kanssa? Jakakaa kokemuksianne, jos sellaisia on. Minulla ei ole niin paljon tuttuja ulkomailla, että viitsisin säätää.

Tunnisteet: , ,

torstai, heinäkuu 19, 2007

Nokian GPS-luureihin tuntuva parannus

Onnistuin tänään viimein päivittämään N95:n Nokian Software Updaterilla. Kuten moni oli vihjannutkin, uusin versio (v12.0.0.13 19-06-07) tuo merkittävän päivityksen paikannusominaisuuksiin, sillä nyt laite saa "fixin" jopa alle 10 sekunnissa, yleensä alle 30 sekunnissa.

Kokeilin tätä tänään Nokia Mapsilla ja Sports Trackerillä. Molempien käytettävyys parani tuntuvasti. Ero on niin iso, että N95 nousi heti henkilökohtaisessa arvostuksessani ostettavaksi suositeltavien listalle (paikannuksen suhteen siis – muuten N95 on jo ollutkin suosikkini).

Miten parannus saatiin aikaiseksi? Nokia ainakin tiedotti tänään tuovansa AGPS:n (Assisted GPS) tuen jatkossa kaikkiin GPS-laitteisiinsa. Päivitetty 20.7. klo 12:44: 6110 Navigatorissa se jo ilmeisesti onkin.

E90:n osalta ei päivityksen aikataulua vielä vahvistettu. Kuulemma Nokialla on jo sisäisesti AGPS-tuki E90:n beta-softassa, joten myös se saanee päivityksen.

Nokia Maps ja Sports Tracker näyttävät nyt kysyvän lupaa AGPS:n hyödyntämiseen. Ominaisuuden saa myös pois päältä esimerkiksi ulkomailla käyttäessään. Siirtyviä tiedonsiirtomääriä en vielä laskenut, eikä niillä kotimaassa yleensä olekaan väliä.

Oletettavasti tulevaisuudessa integroidut GPS-vastaanottimetkin kehittyvät herkemmiksi, mutta tässä vaiheessa ohjelmallinen ja verkkoyhteyttä hyödyntävä AGPS tunuu hyvältä ratkaisulta käytettävyyden parantamiseen.

Vielä on kokeiltava, vaikuttaako softamuutos jotenkin paikannuksen tarkkuuteen autossa tai kävellessä.

Tunnisteet: , , ,

keskiviikko, heinäkuu 18, 2007

Nokia N95 Hello Kitty! Edition

Nokia 5310 XpressMusic, N81, N82, N95 8GB ja monia muita pyörii spekulaatioissa loppuvuoden ja ensi vuoden tuotejulkistuksista. Samat spekulaatiot ovat käynnissä myös joistakin Samsungin ja Sony Ericssonin tulevista julkistuksista.

Seurasin ennen varsin tiiviistikin esimerkiksi Mobile-Review'n foorumia, mutta nyttemmin se on jäänyt vähemmälle. Nimittäin kaikenmaailman PhotoShop-maakarit kehittelevät enemmän tai vähemmän aitoja väärennöksiä tuotteista. Huhujen seuraaminen ja roskan seulominen kävisi jo osapäivätyöstä.

Usein kyse on ollut aidoista malleista ja kuvista. Kiinnostavaa olisikin tietää, mistä nämä vuodot tulevat juuri itäeurooppalaisille ja venäläisille sivustoille.

Yksi kuvankäsittelytaitoinen halusi sitten demonstroida, miten helppoa on photoshopata kuvia. Tekijä ei edes yrittänyt väittää kyseessä olevan aito N95:n paranneltu versio. Suosikkini noista on se pinkki versio.

Jostain kuvat kuitenkin päätyivät Engadget Mobilen juttuun, jossa täysin pokkana väitetään kyseessä olevan uusi N95.

Tästä syystä en levitä tässä blogissa näitä vuotaneita tai feikattuja kuvia. Ei ole kiva vaikuttaa hyväuskoiselta pöntöltä.

Kun nyt N95:stä keskustellaan, tässä minun toivelistani mahdolliselle N95i:lle:
 • GPS-vastaanotin herkemmäksi (6 min odotus on liikaa)
 • Lisää muistia moniajoon
 • Vähän ohuempi runko
 • Kameraan xenon-salama
 • Myyntipakettiin kaksi akkua

Netissä spekuloidun 8 Gt flash-muistin tai microdrive-levyn tärkeyttä en ymmärrä, kun microSD-kortillakin (SDHC) saa kohta ainakin 4 Gt tallennuskapasiteettia, ja myöhemmin teoriassa 32 Gt asti.

Kameran suhteen huomasin, ettei N95:n linssi tai muu tekniikka riitä viiden megapikselin kuviin. Terävyys paranee, kun resoluution pudottaa 2M- tai 3M-asetukseen. Parantamisen varaa on siis vielä reilusti.

Tunnisteet:

sunnuntai, heinäkuu 01, 2007

Lomavarusteet lomalle

Jee, loma alkaa virallisesti! En taida olla ainoa, sillä blogin lukijamäärät ovat juhannuksen jälkeen pudonneet reilusti.

Poppia uima-altaalle

Mitä varusteita ja vempaimia pakkaatte mukaan matkalle tai mökille?Alla omaa listaani:
 • kamera (+laturi)
 • MP3-soitin (+laturi)
 • matkakauittimet (+patterit)
 • kännykkä (+laturi)
 • kännykkään 2 Gt microSD-kortti
 • varakännykkä (+laturi ja välikappale)

Harkitsin myös näitä

 • kannettava PC (+laturi)
 • jatkojohto

PC:n hylkäsin, koska sillä olisi liian helppo surffata netissä, seurata sähköposteja ja lipsua lomalta seuraamaan työasioita. Lisäksi sitä voisi vahingossa tehdä megalomaanisen datalaskun.

Vaikka Creative Zen Sleekini on jo kulunut ja sangen kookas soitin, sen akkukesto on aika hyvä ja äänenlaadussa en huomaa valittamista. Laitteessa on koko 14 Gt musiikkivarastoni, joten minun ei tarvitse arpoa mitä pakata mukaan.

Lisäksi hain Nokia Mapsiin Italian Veneton alueen kartan ja tutkailin Google Earthillä etäisyyksiä Venetsiaan ja Veronaan sekä naapurimaahan Sloveniaan.

Kartat kannattaa hakea Nokia Mapsiin etukäteen.

Google Earthillä ja Mapsilla on hauskaa virtuaalimatkailla etukäteen ja laskea vaikka etäisyyksiä.

Google Maps for Mobilesta (jota siis arvioin jo aiemmin) ei ole ulkomailla juuri iloa, koska karttoja ei pysty lataamaan etukäteen.

Datasiirto maksaa Italiassa TeliaSoneran asiakkaille 0,37 € / 50 kt TIM:n ja Windin verkoissa, tai 0,55 € / 50 kt Omnitelin (Vodafonen) verkossa. Tarjolla siis megakalliit ja sikamegakalliit vaihtoehdot.

Otan kaksi kännykkää siltä varalta, että jos saan jostain hommattua paikan päällä pre-paid-liittymän dataominaisuuksilla loman ajaksi, voin käyttää sitä kuvien lähettelyyn, navigointiin ym. sovelluksiin.

Yritän seuraavan neljän viikon ajan kotonakin vältellä PC:tä ja uutisia aktiivisesti, joten päivitykset ovat aika pitkälti tauolla. Muistakaa kuitenkin palata elokuussa tänne. Hyvää kesää!

Tunnisteet: , , , ,

lauantai, kesäkuu 30, 2007

Ensivaikutelmia Nokia XpressPrintistä

Nokian perjantain XpressPrintin julkistus oli sen verran kiinnostava, että kokeilin heti palvelua ilmaiseksi tarjotun 10 kuvan verran. Sain kuvat tilattua, mutta tuskin vaihdan näiden kokemusten pohjalta Ifistä pois. Ja ensivaikutelmahan usein ratkaisee. Perusteluja seuraa.

Idea vaikuttaa hienolta. Kuvatulosteet saisi suoraan kännykästä operaattorin datayhteyden, WLAN-verkon kautta ja haluttaessa myös PC:ltä. Kuvat voi tilata lähetettäväksi myös kaverilleen. Tuotteissa on myös hiirimattoja, mukeja, T-paitoja ym. vaihtoehtoja.

Lomamatkalta olisi kätevää voida lähettää postikortteja osoitekirjan yhteystietoihin, mutta se ei vielä ainakaan onnistu. (Miksiköhän muuten Itella/Posti ei tarjoa tuollaista S60-sovellusta?)

Bisnesmielessä minulle ei aivan selvinnyt, miten suuria tavoiteita Nokialla tällä on. Saamastani haastattelusta opin, että lanseeraus on osa Nokian strategiaa rakentaa palveluista osa liiketoimintaa. Digikuvien tilaus vain tuntuu kovasti kilpaillulta alueelta, jossa paveluita markkinoidaan vahvasti hinnalla enää.

Suomessa 10 x 13 cm printtien hinnat näyttävät lähtevän jo alle 10 sentistä kappaleelta. Toisaalta, jos volyymiä tulee miljoonilta Nseries-käyttäjiltä ympäri Eurooppaa, ehkä tässä on mahdollisuuksia. Vaan älkää välittäkö tästä, en kuvittelekaan ymmärtäväni mitään palvelun bisnespuolesta.

S60-sovellus

Kuvat tilataan kuvagalleriasta tulostustoiminnon kautta. Useiden kuvien lisääminen käy helposti.


>Sovellus asentui ongelmitta N95:een, ja kuvien lisääminen ostoskoriin kävi kätevästi galleriasta.

Näppäilin nimeni ja muut tietoni, koska sovelluksessa ei ole paikkaa antaa nykyistä käyttäjätunnusta. Vain "uusi asiakas" on valittavissa asiakastiedoissa. Tähän kännykkätilaus sitten tyssäsikin. En pysty viimeistelemään tilausta, koska ohjelma sanoo sähköpostiosoitteeni olevan jo käytössä. Niin se onkin, koska rekisteröidyin aiemmin webissä.

S60-softassa on toinen kumma kohta. Luottokortin voimassaoloajan kenttä pitäisi antaa pelkkänä numerona, vaikka yleensä muoto on kk/vvvv tai kk/vv.

Web-palvelu

Kuvat valitaan web-palvelussa yksitellen. Kokeilkaapa tätä vaikka 50 kuvan kanssa. Ei toimi kivasti.

Siirsin siis kuvat PC Suitella Windowsiin ja tilattavaksi haluamani kuvat omaan kansioonsa. Yleensä tilaan paljon kuvia kerralla, mutta nyt halusin kokeilla ensin Nokian tarjoamat 10 maksutonta tilausta.

Tilauslomakkeessa kuvat lähetettiin web-lomakkeella yksitellen selaimella valiten. Tätä ei kyllä jaksa tehdä, jos kuvia alkaa olla useita kymmeniä tai enemmän.

Monivaiheisen tilauslomakkeen viimeisessä vaiheessa vaihtoehdot ovat "Edellinen" ja "Lopeta tilaus". Mitä ihmettä tein väärin? Miksen voi tilata kuvia, eli vahvistaa tilaus? Hetken mietittyäni kesken, että joku on luultavasti kääntänyt typerästi linkin "Finish order".

Yritin myös avata web-palveluun kuvagallerian, mutta siellä en pääse kovin pitkälle. Palvelun demo on pukannut palvelimen virheilmoitusta päivästä asti.

* * *

Kumpikaan osa-alue ei siis ole toimimaton, mutta viimeistely olisi kannattanut viedä pidemmälle ennen lehdistötiedotteiden lähettämistä.

Nokia XpressPrintissä on sen verran hyviä idea, että kokeilen sitä varmasti uudelleenkin.

Silti on ihmeteltävä millaista käytettävyystestauusta Nokia oikein tekee, kun käyttäjälle asti tulee vastaan näin kinkkisiä valintoja tai suorastaan mokia aivan perustoiminnoissa.

Paljon merkitystä on tietysti kuvien laadulla ja tulosteiden toimitusajalla. Siihen palaan saatuani printit. Lomani takia jatkokommenttiin menee tosin enemmän aikaa.

Tunnisteet: ,

torstai, kesäkuu 28, 2007

Konvergenssin viisi haastetta

Nokian UI-guruna tunnettu ja Yahoo!:n mobiiliyksikköä vetänyt Christian Lindholm kirjoittaa fiksuja ajatuksia. Hän on listannut viisi konvergenssin (eli laitteiden yhdentymisen) vihollista, jotka ovat hänen mielestään seuraavat:
 1. Markkinointi
 2. Akunkesto
 3. Fyysinen käytettävyys / ergonomia
 4. Tekstinsyöttö
 5. Muisti
Minun mielestäni akuuteimmat näistä ovat ainakin Nokian 3G-, GPS- ja WLAN-laitteissa akunkesto ja muisti. Akku loppuu kameraa, GPS:ää tai nettiyhteyksiä käyttäessä hetkessä, ja ainakin työmatkoilla nämä ominaisuudet on siksi jätettävä käyttämättä. Koti- ja työympäristössä tilanne on helpompi, kun seuraava latauspiste on tiedossa.

Muisti on myös paha ongelma, ja tämän kanssa kitsastelussa Nokia on tehnyt ja tekee edelleen hallaa koko S60:n tulevaisuudelle. Mitä iloa on moniajosta ja hienoista navigaattoreista ja selaimista ym. sovelluksista, kun ne jo yksinään pyöriessään sammuilevat muistin loppumisen takia. Tai muistinhallinta ainakin pettää jatkuvasti. Syyllä ei ole käyttäjän kannalta väliä.

Fyysinen koko ja käytettävyys voivat olla myös ongelma, mutta N95 on osoittanut, että melkein kaikki herkut voidaan pakata kohtuullisen kokoiseen laitteeseen – tosin tässä tapauksessa tekstinsyötön kustannuksella.

Tunnisteet: , , , , ,

Suomalaiset nettiradiot S60:een

Nyysseistä tarttui ryhmästä s.v.matkapuhelimet keskusteluketju nettiradioista S60:lle ja N95:lle nyt, kun kotimaiset nettiradiot avautuvat jälleen.

Tämäpä ei osoittaunutkaan niin helpoksi kuin olisin kuvitellut. Hain NRC:n sivuilta keskustelussa ehdotetun Internet Radio -sovelluksen. Sen asentamiseksi piti kikkailla N95:n päivämäärä vuosi taaksepäin vanhentuneen varmenteen vuoksi. Tarkoittaakohan tuo, että projekti on päättynyt eikä edennyt mihinkään?

Sain softan siis asennettua, mutten saa mitään Shoutcast-striimeistä auki Soneran 3G-verkon tai kodin WLAN-verkon kautta. En myöskään keksi tapaa, jolla saisin kotimaisia nettiradioita softaan, koska ne näyttävät perustuvat lähinnä selaimessa toimiviin Windows Media -plugineihin.

Aiemmin kommentoin ulkomaista nettiradiosoftaa, mutta se ei tainnut kiinnostaa ketään. Itse asiassa, lieköhän nettiradiossa kauheasti pointtia kännykässä, kun yhä useammissa malleissa on FM-radio, joka kuluttaa vähemmän akkua kuin 3G-/WLAN-radio ja tarjoaa silti paremman äänenlaadun.

Mitä nettiradioihin tulee, Nokian 770- ja N800 Internet Tabletien soitin on tähän asti kokeilemistani toimivin. Se toimi heittämällä eikä vaatinut tunkkaamista.

Tunnisteet: , ,

perjantai, kesäkuu 22, 2007

Kokeilussa Mobile Web Server

(Päivitetty 22.6.2007 klo 14:34. Sain Mobile Web Serverin toimimaan.)

Useampikin kommentoija on kertonut Nokian Beta Labsiin julkiseksi laitetusta Mobile Web Serveristä. Ensin ajatus kännykästä web-palvelimena tuntuu älyttömältä, tai tuntuu se itse asiassa vieläkin, mutta mahdollisuus esimerkiksi jakaa kalenteria ja muuta tietoa kiinnosti.

Näin esimerkiksi perheenjäsen tai työkaveri voisi päästä katsomaan kalenteriani tai ottamiani kuvia.

En heti onnistu läpäisemään ohjelman palikkatestiä. Luin jopa käyttöohjeeet (harvinaista), enkä saa mitään sisältöä jakoon. Mobiilisivuillani näkyy vain Home-linkki ja web-käyttäjän salasanan vaihtaminen.

Ominaisuuslistan mukaan kännykän web-palvelimella pitäisi voida jakaa kalenteri, kuvagalleria, pitää omaa blogia kännykässä ja lähettää pikaviestejä sun muuta, mutta saan näkyviin vain tyhjän sivun. Palvelin ilmoittaa tilakseen "Running". Näin siis N77:lla ja N95:lla Soneran Prointernet-asetuksilla ja kodin WLAN-verkossa.

Päivitetty klo 14:34: Saan mobiilisivut näkyville kirjauduttuani ensin sivuille pääkäyttäjänä ja annettuani vierastunnukselle käyttöoikeuksia. Nyt pystyn jakamaan blogin, kalenterin, kuvagallerian, vieraskirjan ja niin edelleen.

Jos haluatte kokeilla, tämän N95:n web-osoite on nyt https://terolehto.mymobilesite.net/ . Tunnuksella vieras ja salasanalla vieras1 pitäisi päästä sisään. Laite on WLAN-verkossa ja verkkovirrassa kiinni, joten periaatteessa palvelimen pitäisi pysyä katkotta päällä.

Päivitetty klo 14:34: Kun suljen ohjelman taustalle, se tuntuu herkästi sammuvan. N95:n muistinhallinta ilmeisesti sulkee ohjelman.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, kesäkuu 20, 2007

Älyttömät älypuhelimet vs. iPhone

Applen Steve Jobs on arvostellut nykyisiä älypuhelimia epävakaiksi, hankaliksi käyttää ja turvattomiksi. Apple iPhonen on määrä muuttaa tämä.

Miltä kilpailutilanne näyttää? En osaa yhtään sanoa, koska en juuri vietä aikaa Yhdysvalloissa. Kansainvälisesti ajatellen All About Symbian on tehnyt kiinnostavan taulukkovertailun tarjonnasta ominaisuuksineen.

Mukana ovat Nokia E61i ja N95, Palm Treo 750 ja Sony Ericsson M600i.

Arviot iPhonen menekistä kiihtyvät, kun lanseeraus USA:ssa lähenee. On ainakin ihailtava, miten paljon Apple onnistuu haalimaan ilmaista media-aikaa. Onko yksikään perinteinen kännykkävalmistaja pystynyt koskaan samaan?

Tietenkään arviot eivät ole vain myönteisiä. Tutkimusyhtiö IDC on arvioinut, että iPhonen menekkiä rajoittanevat erityisesti laitteen kalleus ja riippuvaisuus yhdestä operaattorista.

Tunnisteet: , , , , ,

tiistai, kesäkuu 12, 2007

Taistelua Bluetooth-dialupin kanssa

Matkustelen pari päivää Tukholman ulkopuolella. Matkassa on uusi työkone HP Compaq nc6400, joka tuli edellisen Lenovo ThinkPad T42:n (josta kirjoitin aikoinaan) tilalle. Käyttöjärjestelmä on sama WinXP SP2. Ja minä kun olin luullut, ettei BT-dialupin ja Nokian kännyköiden kanssa täytyisi enää tapella.

ThinkPadissakaan en saanut PC Suiten "internet-yhteysvelholla" nettiyhteyttä E- ja N-sarjalaisten kanssa, mutta tällä HP Compaqilla en saa edes käsin asentamalla.

Ensinnäkin PC Suite ei edes hyväksy käyttöön Microsoftin Bluetooth-ajuria, vaan suostuu toimimaan ainoastaan Broadcomin ajurin kanssa. Toiseksi en saa tähän millään toimivaa BT-dialup-ajuria muutenkaan. Hain siis ajurit N95:een Nokian webistä ja yritin luoda uuden yhteyden.

Vaan väliäkös tuolla, ei ulkomaandatan hinnalla töitä voi tehdä muutenkaan. Messupaikan WLAN oli taas jumissa. Siinä on tiettyä ironiaa, kun tapahtuma koskee langattomia ja muita verkkoja. Vaan kokouspaikalta löytyikin FON-piste. Se toimi hienosti. Rasti ruutuun: tämä on toinen kerta, kun FON:sta on aidosti hyötyä maailmalla liikkuessa. Yhteisöön päästäkseni käyttämäni 17 € alkaa tuntua hyvältän investoinnilta.

Nyt illlalla pääsen näemmä verkkoon hotellihuoneesta. Palvelun nimi on NetPower IPZone. Vuorokausi maksoi 120 SEK eli vajaat 13 euroa. Voi laskea, paljonko tuolla rahalla saisi tiedonsiirtoa TeliaSoneralta.

Millaiset kokemukset teillä on BT-dialupista eri kannettavien ja kännyköiden kanssa?

Tunnisteet: ,

torstai, toukokuu 31, 2007

S60 ei kelpaa luksuskännyköihin

Nokia julkisti tänään uuden luksuskännykkänsä, 8600 Lunan (huom. Flash-multimediahirvitys). Laite näyttää tyylikkäältä, hinta-arvio 700 € ennen veroja tai subventioita.

Vaan kertokaapa mistä johtuu, ettei näihin arvokkaisiin 8000-sarjan tai jopa Vertu-kännyköihin kelpaa S60? Tässä hintaluokassa se tuskin on komponenttien hinnasta kiinni.

Minä olen toivonnut pitkään näkeväni luksusluokan älypuhelimen Nokialta, jossa olisi S60:n etujen lisäksi arvokkaat materiaalit ja tyylikäs muotoilu. 8600 Luna näytti hetken mahdolliselta S60-luurilta, mutta speksit (PDF) paljastavat sen olevan QVGA-resoluution Series 40 -malli.

Tai kenties tämän hintaluokan laitteen ostajia eivät juuri laajennettavuus ja softat kiinnosta. Sihteeri hoitaa viestit ja suurimman osan puheluistakin.

Nokia 8600 Luna

Ajatelkaapa miten paljon hienompi esimerkiksi N95 olisi, jos se tulisi metallisilla kuorilla ja vankkarakenteisena, nykyisen melko halvalta tuntuvan ja natisevan muovikuoren sijaan.

Massa tietysti kasvaisi. N95 on niin kevyt, että jonkinlainen "arvomateriaalilisä" voisi olla hyväksyttävissä. Ja hintaan tietysti 100–300 euroa lisää. Näitä voisi kutsua Nseries Deluxeksi tai Collectioniksi. Turhamaisia ostajia varmasti riittäisi. Kalliin kännykän erityisversio. Onhan sveitsiläisiä arvokellojakin montaa hintaluokkaa.

Nokia 8650 -spekulointi pyöri pitkään venäläisten foorumeilla, mutten ole kuullut siitä vuosiin mitään. Sen oli määrä olla rahakkaalta näyttävä S60-malli.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, toukokuu 27, 2007

PS3 toistaa S60-kännykkävideot

Kevin kirjoittaa S60 Multimedia Blogissa, että PS3 toistaa suoraan N95:llä kuvatut videot. N95 liitetään pelikonsoliin USB-liitännän kautta massamuistitilassa.

Tässä tulee siis ehkä odottamatonkin etu siitä, että Nokia on N95:ssä vaihtanut standardiin mini-USB-liitäntään. Sekin auttaa, että jonkinlainen yhteisymmärrys MPEG-4-formaatin videosta on saavutettu.

Minä olen toivonut, että saisin hyödynnettyä N95:n UPnP-tukea kotona olevan NAS-purkin kanssa, joka on kiinni WLAN-tukiasemassa. Toistaiseksi en ole keksinyt, miten tuo onnistuisi. N95 ei mitenkään näe UPnP-verkkojakoani, eikä D-Linkin NAS-purkki näe N95:sta.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, toukokuu 23, 2007

Uusi joukkoliikenneopas S60:lle

Useampikin kommentoija on kysellyt arvioita Tampereen yliopistossa kehitetystä mobiilisovelluksesta, Matkamiehestä. Kokeilin sitä, vaikken juuri pk-seudun joukkoliikennettä käytäkään.

Ensin ihmettelin puheohjausta. Mihin sitä tarvitaan? Olen vierastanut pelkälle kännykälle puhumista, mutta tässä en saanut puhesyntesisaattoria edes toimimaan N95:ssä. Puhepalvelu vaatii kahden erillisen sovelluksen asentamisen, aikamoinen show stopper useimmille ihmisille.

Puheominaisuuden idea selvisi luettuani yliopiston lehdistötiedotteen. Puheopasteet voivat auttaa ainakin näkövammaisia (eli kokonaan tai osittain sokeita).

Mietin myös sitä, miksi tämänkin pitää olla erillinen sovellus web-sivun sijaan. Monet ominaisuudet tukevat valintaa. Osoitteita ei tarvitse kirjoittaa kokonaan, vaan haku etsii niitä heti, kun parikin kirjainta on näppäilty. Asetukset, kuten halutut liikkumistavat ja vaihtovälit (minuteissa) on helppo tallentaa muistiin.

Käyttöliittymään kesti hetken tottua. Se ei vastannut tuntumaani yleensä Java- tai S60-sovelluksista. Olen tottunut siihen, että näytön vasemman alareunan näppäin avaa toimintavalikon. Matkamiehessä näppäin toimii aktiivisena hyväksyntätoimintona. Kumma logiikka.

Enempää en kehtaa kirjoittaa olematta edes kohderyhmää. Kenties te muut olette jo kokeilleet ja haluatte jakaa ajatuksia?

Tunnisteet: ,

lauantai, toukokuu 19, 2007

SPMark ja S60 3rd Edition

Ajoin viimein aiemmin mainitsemani SPMarkin Nokia E70:ssä ja N95:ssä. Kiva testi, pyörii paljon hienommin kuin aikoinaan ensimmäisissä S60-laitteissa.

Ilmaisversiossa ei pysty ainakaan lähettämään tuloksia nettiin, jotta niitä voisi tietokannasta vertailla muiden käyttäjien tulosten kanssa. Tulosten vertailu ja ympärillä käytävä keskustelu huomatakseni juuri tekivät 3DMark-ohjelmista suosittuja Windowsilla. Tuollainen yhteisö on onnistuneesti rakennettu myös JBenchmarkin ympärille.

Ihmettelen myös ohjelman tietojen tarkkuutta. System Information -valikko sanoo esimerkiksi N95:stä seuraavaa:

Saman prosessorinopeuden ohjelma antoi myös E70:lle. Muistelin, että molemmissa olisi kuitenkin nopeampi prosessori. Forum Nokian N95-speksit sanovat, että CPU on ARM 11 332 MHz, ja E70-spekseissä sanotaan 220 MHz.

Tulosten vertailusta, siellä aiemman blogimerkinnän perässä oli käyttäjien lähettämiä pisteitä. Lisään sinne myös saamani E70- ja N95-tulokset.

Tunnisteet: , , ,

torstai, toukokuu 17, 2007

Kokeiltua osa III: Nokia Sports Tracker

Täysin epäonnistunut edellinen kokeilu Nokian BT-GPS-palikan ja E70:n kanssa meinasi lannistaa, joten kokeilin ohjelmaa tänään vaihteeksi Nokia N95:n integroidun GPS:n kanssa. Nyt näyttää paremmalta.

Tein saman lenkin kuin aiemmin ja tavalliseen aikaan, joten metsän ja talojen aiheuttamat osittaiset näköesteet ovat samat. Pientä poukkuilua reitillä nytkin on, mutta viiva etenee sentään aika tarkalleen kävelylenkkini mukaisesti. Eniten näyttää olevan heittoa juuri korkeiden talojen vieressä tai metsän keskellä.

Sports Tracker sai myös laskettua kävelylenkin pituuden ja keston uskottavasti. Keskinopeudeksi tuli reilut kuusi kilometriä tunnissa. On tässä siis vielä varaa parantaa.

Minulla oli nyt siis Sports Trackerissä (v1.42) oletusasetukset, kuten E70:ssä. Moodiksi valitsin kävelyn, kuten aiemminkin.

Se ei ole vielä selvinnyt, miksi Sports Tracker toimi niin huonosti Nokia LD-3W:n ja E70:n kanssa. Aion kokeilla sitä GPS-suodatusta ja muita säätöjä. Moni arveli syyksi static-moodia, jota ei ilmeisesti saa vaihdettua ilman tee-se-itse-hakkerointia?

Sports Trackerillä tallentamani KML-tiedosto siirtyi ongelmitta PC:lle, mutta jostain syystä Google Maps ei suostu näyttämään sitä. Se valittaa viallisista tägeistä. Google Earthillä tiedosto sen sijaan avautuu ilman virheilmoituksia.

Tunnisteet: , ,

Itseasennettava Symbian

Nokian S60-blogissa Phil kirjoittaa, että yksi Nokia N95 muuttui epäonnistuneessa softapäivityksessä tiiliskiveksi. Puhelin lähti siis huoltoon Saksaan. Asiakkaalle tämä tarkoittaa kuulemma edelleen parin viikon taukoa laitteesta (jonkun halvan romun saa varalle), mutta Phil löysi sentään pinoista yhden N95:n tilalle.

Pointti on kommentti perässä:
"I have a dream... that someday we can re-install OS on our mobile phones ourselves. " (–Antony Pranata)
Kuinka moni kannattaa ideaa? Minä ainakin pidän ajatuksesta. Ilmeisesti teknisiä esteitä on monia, koska Symbian-kännykkä on tiiviisti integroitu sulautettu järjestelmä.

Toisaalta kauan sitten epäiltiin, ettei itseasennettavia softapäivityksiäkään olisi tulossa, ja niihin on jo taivuttu. Mikä siis estää omat käyttöjärjestelmäasenukset? Minä en tiedä.

Nokian mukaan N95 on "what computers have become". Siihen jatkumoon sopisi, että softan saisi yhtä joustavaksi kuin Windows-PC:n. Yrittäkääpä kuvitella kotikoneiden ruuhkia huolloissa, jos Windowsia ei voisi itse asentaa uudelleen.

Tunnisteet: , ,

lauantai, toukokuu 05, 2007

N95 paranee softapäivityksellä

Symbian Freak kertoo, että Nokia N95:n softapäivitys toisi parannuksia esimerkiksi roamaukseen verkkojen välillä, puheluiden äänenlaatuun, muistin loppumiseen, erityisesti still- ja videokuvaukseen, videokuvauksen ja multimediatoimintojen käynnistymisnopeuteen ja WLAN-yhteyksien vakauteen.

Matkapuhelininfon foorumissa on myös väitetty, että uudella softalla GPS toimisi nopeammin. Ensimmäisessä softaversiossa se on kokemusteni perusteella tosi hidas. Tiedä sitten mikä on piirin vs. softan osuus.

Aika isoja muutoksia, vai mitä? Ensimmäinen myyntiversio ei tainnut olla aivan valmis. Sen pohjalta useimmat mediat ovat kuitenkin joutuneet tekemään tuotearvionsa.

Minulla taisi olla tuo firmis v1.0.0.018 testissä. Olisiko pitänyt jättää mainitsematta lehtijutussa muistiongelmat ja muu epävakaus? Tein kompromissin. Mainitsin ne, mutta arvioin aiempien kokemusten pohjalta softapäivitysten korjaavan sellaiset. Lupausta ei voi antaa, koska Nokia ei vielä julkisesti listaa tunnettuja softabugeja.

Tunnisteet: , ,

lauantai, huhtikuu 21, 2007

Brittioperaattorit ja N95

(Päivitetty 21.4.2007 klo 17:44. Korjasin operaattorin)

Isot operaattorit T-MobileOrange ja Vodafone ovat poistaneet Nokia N95:stä SIP-protokollan VoIP-ominaisuudet, The Register uutisoi tällä viikolla. Yhtä palvelua Britanniassa tarjoava Truphone-yhtiö on julkaissut blogissaan videon tästä:Operaattorit ilmeisesti pelkäävät menettävänsä internet-puheluiden takia tuloja. Siinä tapauksessa ihmettelen, miksi juuri SIP estetään. Miksei saman tien kehumaani Fringiä, Agile Messengeriä ja muita helppokäyttöisiä pikaviesti- ja internet-puhelusoftia? Eiköhän Skypeltäkin vielä tule natiivi softa S60:lle.

SIP-puheluiden virittäminen on tavalliselle ihmiselle tai edes insinöörille huomattavan vaikeaa. Taustalla on useimmiten operaattori ja jokin laskutusmalli. Tuntuu oudolta estää tekniikka, jota juuri operaattoreiden kannattaisi edistää suljettujen järjestelmien sijaan.

Orangen T-Mobilen ja Vodafonen toimintamalli luultavasti ohjaa ihmisiä vain käyttämään muita, suljettuja vaihtoehtoja. Ja me täällä Suomessa olemme ihmetelleet suomalaisten operaattoripomojen lyhytnäköisyyttä ...

(via AAS)

Tunnisteet: , , ,

N95:n integroitu GPS vs. Bluetooth-GPS

Täälläkin on käsitelty aihetta ja painetum Tietokone-lehden N95-tuotearviossa valittelin, että N95:n GPS tuntui kummallisen hitaalta verrattuna kokemuksiini SiRF III -piiriin perustuvista Bluetooth-GPS-palikoista.

Eilen luinkin AP Areenalta väitteen, ettei N95:ssä olekaan SiRF III -piiriä, vaan yhden piirin Texas Instrumentsin ratkaisu (NaviLink 4.0 GPS5300) kännyköihin. Nopea Googlaus toi lisää spekulaatioita muttei vahvistusta. Forum Nokian speksit eivät paljasta asiaa. Vertasin kokemuksia Nokian LD-3W:hen, jota täälläkin kommenteissa suositeltiin. Se löysi minut E70:n kanssa parhaimmillaan alle 30 sekunnissa.

Jos tämä pitää paikkansa, miksi TI:n piiri on niin paljon hitaampi kuin Bluetooth-GPS-sovittimissaa on?

Ei N95 ollut poikkeuksellisen hidas integroiduksi GPS-kännykäksi. Aiemmin olen kokeillut HP:n ja HTC:n GPS-kämmemikroja, ja niissäkin harmitti hitaus.

Asiasta mitään tietämätön voisi arvailla, ettei Bluetooth-GPS-sovittimissa käytetty ratkaisu vielä sovi fyysisen tilan ja virrankulutuksen puolesta kännykkään.

* * *

Autonavigoinnissa ei pakosti ratkaise, jos kestää enintään 5--10 minuuttia ennen kuin sijainti voidaan vahvistaa. Spontaanissa kaupunkikytössä ("missä olen?", "missä on lähin pizzeria") nopeudella on minusta iso vaikutus käyttökelpoisuuteen.

Veikkaan muuten, että aika moni tavallinen kuluttaja alkuvaiheessa pettyy rankasti kännyköiden GPS:ään. Elokuvissa ja TV-sarjoissa GPS tuntuu toimivan kaikkialla jopa metrotunneleista alkaen, paikannus tapahtuu sekunnissa ja pysyy kokoajan tarkasti mukana.

Samoiten Bluetooth-GPS:ään tottuneet voivat pettyä nykyisiin integroituihin toteutuksiin. Näin minulle ainakin on tähän asti käynyt.

Tunnisteet: , , , ,

tiistai, huhtikuu 17, 2007

USA:n odotuksia: iPhone vs. N95

Engadgetissa jatkuu vuoden halutuimpien ja odotetuimpien tuotteiden äänestäminen. Tätä kirjoittaessa kuluvan vuoden odotetuimmaksi vempaimen äänestyksessä on johdolla Apple iPhone (7136 ääntä, 55,6%). Nokia N95 tulee kolmantena (533 ääntä, 4,2%).

En ole iPhonea päässyt kokeilemaan, joten en ainakaan lyttää sitä. Sen verran uskallan sanoa, etteivät tekniset ominaisuudet herätä innostusta, enkä oikein usko kosketusnäyttöön pääasiallisena (tai ainoana) käyttötapana. Vaan ehkä iPhone muuttaa kaiken?

N95 on USA:ssa jo myynnissä, ja se näyttää saaneen tekniikkablogin lukijoilta kiinnostuneen vastaanoton (linkki1, linkki2).

Kuten täälläkin mainittiin, Engadgetin matkapuhelinten äänestyksessä Nokia ei päässyt edes ehdolle voittajaksi, mutta älypuhelinten kategoriassa Nokia N93 sijoittui neljänneksi. Suosikiksi valittiin Blackberry Pearl. Toinen ja kolmas olivat HTC Hermes ja Motorola Q.

Tunnisteet: , , ,

tiistai, huhtikuu 03, 2007

RSS-lukijat kännyköissä

N95-lainakappaleeni meni pois ja tuli paluu vanhempaan S60:een. Ensimmäiseksi huomaan kaipaavani RSS-lukijaa, joka S60 3.0 FP1:ssä osaa päivittää syötteet ajastetusti esimerkiksi puolen tunnin väliajoin.

Tykkäsin S60 3.0 FP1:n RSS-lukijasta. Se päivittää feedit automaattisesti ja näyttää uusien (lukemattomien) artikkeleiden määrän.

Mahtaako S60:lle tai Windows Mobilelle olla hyviä RSS-lukuohjelmia? Vaatimuksia olisivat RSS-feedien päivittäminen ajastetusti, saumaton yhteistyö web-selaimen kanssa ja mieluusti vielä integrointi käyttöliittymän kanssa, eli jos uutisotsikot saisi näkyville vaikka päävalikkoonkin.

Windows Mobile 2003:lla kokeilin joskus yhtä toimivaa ohjelmaa, mutten enää löydä sitä. Entä hyvä softa S60:lle? Kovin paljon ei huvittaisi maksaa, kun S60-selaimessa on kuitenkin perusominaisuus mukana. Eikä nyt ostetusta ohjelmasta kuitenkaan tiedä, kuinka kauan sitä voi lopulta käyttää.

Pidättekö ylipääätään RSS-feedejä kätevinä kännyköissä? Minä olen kahden vaiheilla. Sellaiset feedit eivät kännykässä ainakaan toimi, joissa annetaan pelkkä otsikko.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, huhtikuu 01, 2007

S60-selain ja wap.elisa.net

(Päivitetty 1.4.2007 klo 23:49. Korjattu HTTP-tietoja.)

Perjantaina Elisa ja Nokia järjestivät 3G-hehkutustilaisuuden. Se oli ihan kiva, koska uutiset olivat myönteisiä ja johtajat esittelivät tiiviisti monia (uusia) palveluita.

Demojen innoittamana meinasin kokeilla N95:lla wap.elisa.net:stä löytyvää viinihakua, mutta se osoittautuikin vaikeaksi. Elisan palvelu ilmoittaa, että pitäisi vaihtaa selainta. Kokeilin myös Elisan liittymällä, sama virheilmoitus tulee:

Ensimmäisissä S60 3rd Edition -laitteissa tuli erikseen WAP-/WML-selain, mutta N95:ssa (S60 3.1, aka FP1) S60-selaimen pitäisi speksien mukaan tukea WAP 2.0 -palveluita. Kokeilin paria muuta palvelua (wap.maf.fi, wap.hs.fi ja wap.pelit.fi), ja ne ainakin toimivat ongelmitta.

Miksi juuri wap.elisa.net ei toimi? IRCissä ehdotettiin, että tarkista selaimen HTTP-tiedot. Alla näkyy, miten N95:n S60-selain tunnistautuu palvelimelle (HTTP.n Accept-header):

Accept: text/html,text/css,multipart/mixed,application/java-archive, application/java,
application/x-java-archive, text/vnd.sun.j2me.app-descriptor, application/vnd.oma.drm.message, application/vnd.oma.drm.content, application/vnd.oma.dd+xml, application/vnd.oma.drm.rights+xml, application/vnd.oma.drm.rights+wbxml, */*

Päivitetty: Selain ei siis kerro palvelimelle Accept-headerissa tukevansa myös WAP/WML-palveluita (text/vnd.wap.wml), vaan luottaa siihen, että */* riittää. Elisan palvelin taas ilmeisesti tunnistaa S60-selaimen ja kehottaa avaamaan erillisen WAP-selaimen, jollainen onkin vielä S60 3.0:ssa.

Päivitetty: Elisalla ilmeisesti korjattiin N95:n tunnistus, koska ainakin nyt kokeillessa pääsen viimein wap.elisa.net:iin. Tai sitten mitään häikkää ei ollutkaan ja vouhotin turhaan. Ruutukaappaus virhetilanteesta oli kyllä aivan aito.

Tunnisteet: , ,