[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, lokakuu 19, 2007

Nokia N810:een toivotaan 3G:tä

Tuore Nokia N810 Internet Tablet näyttää herättäneen paljon keskustelua. Monet ovat innostuneet julkistuksesta, mutta yleisin narinan aihe näyttää olevan integroidun 3G-yhteyden puute.

Tämä oli puheena myös, kun kävin tutustumassa N810:een. Tein siitä erillisen uutisen. Suhtautuminen kännykkäverkkoihin Internet Tabletissa näyttää Nokiassa muuttuneen, sillä Nokian Ari Virtanen sanoi uusia radioyhteyksiä olevan tulossa tuotesarjaan. Ensin tulee mobiili-WiMax, mutta hän kommentoi myös 3G-yhteyksiä (UMTS/HSPA).

Minun käyttökokemukseni aikoinaan 770:sta ja N800:sta olivat, että yhteyden sai muodostettua aika helposti kännykän kautta. Varsinaista puhelinominaisuutta en laitteeseen kaivannut, koska se olisi puhelimeksi turhan iso ja raskas kuitenkin.

Näppäimistö on iso askel eteenpäin, ja vielä kun jakoon saataisiin jonkinlainen PC-hallintasofta. Jonkinlaiset beta-vaiheessa olevat työkalut ovat siis kuulemma jo kehitteillä.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, lokakuu 17, 2007

Nokia N810 vaikuttaa lupaavalta

Juuri julkistettu Nokia N810 Internet vaikutti ensimmäisten kokeilujen perusteella sangen lupaavalta. Tuoreita ensivaikutelmia on työblogissani. Tein siitä myös uutisen.

Lyhyesti tiivistettynä Internet Tablet siirtyy selvästi kohti suurempia yleisöjä. N810 sai heti innostumaan, vaikka edeltäjät N800 tai 770 eivät heti sytyttäneet. Tärkein uudistus on tietysti tekstinsyöttöä helpottava QWERTY-näppäimistö.

Tunnisteet: ,

torstai, kesäkuu 28, 2007

Suomalaiset nettiradiot S60:een

Nyysseistä tarttui ryhmästä s.v.matkapuhelimet keskusteluketju nettiradioista S60:lle ja N95:lle nyt, kun kotimaiset nettiradiot avautuvat jälleen.

Tämäpä ei osoittaunutkaan niin helpoksi kuin olisin kuvitellut. Hain NRC:n sivuilta keskustelussa ehdotetun Internet Radio -sovelluksen. Sen asentamiseksi piti kikkailla N95:n päivämäärä vuosi taaksepäin vanhentuneen varmenteen vuoksi. Tarkoittaakohan tuo, että projekti on päättynyt eikä edennyt mihinkään?

Sain softan siis asennettua, mutten saa mitään Shoutcast-striimeistä auki Soneran 3G-verkon tai kodin WLAN-verkon kautta. En myöskään keksi tapaa, jolla saisin kotimaisia nettiradioita softaan, koska ne näyttävät perustuvat lähinnä selaimessa toimiviin Windows Media -plugineihin.

Aiemmin kommentoin ulkomaista nettiradiosoftaa, mutta se ei tainnut kiinnostaa ketään. Itse asiassa, lieköhän nettiradiossa kauheasti pointtia kännykässä, kun yhä useammissa malleissa on FM-radio, joka kuluttaa vähemmän akkua kuin 3G-/WLAN-radio ja tarjoaa silti paremman äänenlaadun.

Mitä nettiradioihin tulee, Nokian 770- ja N800 Internet Tabletien soitin on tähän asti kokeilemistani toimivin. Se toimi heittämällä eikä vaatinut tunkkaamista.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, kesäkuu 10, 2007

Elektrobitin Linux-mobiilivempain

Suomalainen Elektrobit esitteli tällä viikolla Computex-messuilla Taipeissa MIMD-tuotettaan (Mobile Internet Multimedia Device). Se perustuu Intelin MID-alustaan ja Linuxiin, jota Engadget on hehkuttanut Intelin ja Microsoftin yhdessä kehittämän UMPC:n kilpailijaksi.

Soitin Prosessorin uutisen luettuani Elektrobitille, mutten saanut juuri lisätietoja irti enkä sitten tehnyt omaa juttua. Laitteen suunnittelupalveluista tosin kerrottiin neuvoteltavan jo useiden yritysten kanssa.

Intel on arvioinut, että alusta olisi valmis kaupallistamiseen ensi vuonna. Mahdollisia asiakkaita ovat kännyköiden ja PDA-laitteiden sopimusvalmistajat, brändinomistajat ynnämuut. Kuluttajahinnoista en ole vielä nähnyt arvioita. Rohkenen arvioida, että tuskin alle 500 euroon päästään.

Elektrobitin mallin speksejä ovat näillä näkymin 4,8 tuuman ja 1024 x 600 pikselin laajakuvanäyttö sekä monenlaiset verkkoyhteydet, kuten Bluetooth, HS(D)PA, WLAN ja WiMax (mobiiliversio, oletan) sekä GPS-paikannin. Se ei vielä selvinnyt, tulisivatko kaikki herkut yhteen malliin, vai ovatko nuo siis vain Intelin tarjoamat optiot.

Löysin myös messuvideon, jossa yhtä Intel MID:iä esitellään jonkun referenssimallin pohjalta. Siinä ei tosin näytä olevan näppäimistöä, joka taas näkyy Elektrobitin MIMD:n kuvassa.Päivitetty klo 13:21: Videon perusteella esiteltävä laite vaikuttaa multimedian toistossa tehokkaammalta kuin Nokian Internet Tablet 770 ja N800. Hienosti näyttää Youtubekin toimivan, ja ikkunaa pystyy vielä liikuttamaan samanaikaisesti.

Tällä hetkellä näitä miniläppäreiden ja PDA-laitteiden välimuotoja tuntuu nyt tulevan ulos eri ohjelmistoilla varustettuna vähän joka suunnasta, kuten aiemmin mainitut HTC Shift (UMPC) Palm Foleo.

On kiinnostavaa nähdä, muodostuuko näille oikeasti markkinarako kännyköiden ja kannettavien väliin. Hinnat ainakin alkuun hirvittävät.

Tunnisteet: , ,

lauantai, toukokuu 19, 2007

Linux korvaa Symbianin

Otsikon väitettä on esitetty moneen kertaan ja eri yhteyksissä siitä lähtien, kun Nokia Internet Tablet 770 esiteltiin. Seuraaja N800 osoitti, että tuotelinjaa jatketaan.

Voisiko Linux korvata Symbianin kehittyneissä laitteissa ja kuinka nopeasti? Jos tietäisin vastauksen, tekisin aivan muita duuneja.

Sen sijaan Nokian open source -pomo Ari Jaaksi saattaa tietääkin, tai vähintään hänellä on siitä sivistynyt arvaus. Ari kirjoittaa blogissaan siitä, miten mobiili web korvautui oikealla, ja sama on tapahtumassa myös sovelluksissa:
Today, we run Linux, X, Gnome, Flash, and friends on Nokia N800. Our big idea form the start was to run – as closely as possible – a desktop Linux stack. Others will start to do the same and I predict that mobile software will thus eventually die. All we need is software that runs everywhere.
Nokia ei tietenkään voi ääneen sanoa, että Symbianista koskaan luovuttaisiin. Edes sitä ei uskallettu sanoa kuin viime tingassa, että Series 80 dumpataan, ja yhdeksi alustaksi jää S60.

Se Nokiasta on myönnetty, että Linuxista on tulossa mobiilaitteissa tärkeä. Netissä on ollut ainakin Anssi Vanjoen haastattelu Forbesille.

Kauanko menee, että Linux pyörittää myös Nokian älypuhelimia? Heitän lonkalta kolmea vuotta. Sitä ennen tulee Windows Mobile -laitteita USA:n markkinoille.

Tunnisteet: , , , ,

perjantai, maaliskuu 30, 2007

Visio multikasta vuonna 2009

Millainen on Nseries-multimediatietokone tai lempinimeltään "multikka" vuonna 2009? Nokia Multimedian johtaja Anssi Vanjoki esitti tänään Elisan tiedotustilaisuudessa yhdenlaisen vision spekseistä.

Vanjoen esityskalvossa vuoden 2009 Nseries-laitteessa voisi olla:
  • 10 megapikselin kamera
  • 100 Gt tallennustilaa
  • 10 Mbit/s langaton datayhteys
  • HD-tason videon tuki
  • 3D-pelit
  • Paikannuspalvelut (GPS:n kanssa?)

10 Mbit/s langaton yhteys toteutunee mobiili-Wimaxin, HSPA:n tulevien vaiheiden tai viimeistään LTE:n (aka Super-3G:n tai 3,9G:n) myötä.

Vanjoen visio (tai kenties, suunnitelma?) vuoden 2009 laitteesta vaikuttikin vihjeeltä Internet Tabletin kehityssuunnasta.

Mitä ominaisuuksia te haluaistte vuoden 2009 mobiililaitteeseen? Alla on minun toiveitani.

* * *

Minä lisäisin Vanjoen listaan nykyistä selvästi tehokkaamman akun, modulaarisen rakenteen ja jalustan, jonka avulla laitteen saa pysymään pystyssä kuvien ja videoiden katselua ajatellen.

Nokia N800:ssa tuollainen jalusta taisi ollakin jalan muodossa, ja N92:ssa, N93:ssa ja N93i:ssa kuuluu perusrakenteeseen.

Modulaarisuutta toisi esimerkiksi tarpeen mukaan kiinnitettävä QWERTY-näppäimistö, kenties jalustalla kiinni laitteeseen tai langattomasti Bluetoothilla. Nokialla on jo yksi Bluetooth-näppäimistö, mutta se oli liian heiluva ja hutera, eikä kunnon jalustatukea päätelaitteelle saanut.

Tai miten olisi 4-7 tuuman ulkoinen LCD-näyttö, jonka kautta voisi katsoa DVB-H-lähetyksiä tai lentokoneessa elokuvia ja TV-sarjoja? Ulkoiset kauittimet onkin jo keksitty, joten kuvapuoli olisi luonnollisesti jatkoa. Jos näytössä olisi kosketussensori, se toimisi myös kirjoitus- ja piirtoalustana.

Olisi myös hyvä saada helposti kuva langattomasti tai piuhalla mobiililaitteesta televisioon tai videotykkiin. N93:n, N93i:n ja N95:n TV-ulostulo on askel tähän suuntaan.

* * *

Kiinnostavasti Vanjoki kutsui Nseries-laitteita pariin otteeseen multikaksi. Hän käytti myös ilmaisua multimediatietokone. En tiedä kuka multikan ensimmäisen kerran keksi, mutta uusi termi se ei ole. Hesari kirjoitti multikasta webortaasissaan jo vuonna 1999.

Myös TKK:n sivuilla on kirjoitettu multikasta samana vuonna. Tässä blogissakin multikka vilahti aiemmin (ks. kommentit), mutta ei tarttunut silloin(kaan).

Termi "multimediatietokone" on minusta liian kankea ja pitkä, mutta kännykkä tai puhelin eivät kerro nykylaitteista paljoakaan. Tässäpä olisi nimikilpailun paikka. Ehkä multikka tulee taas?

Tunnisteet: , , , ,