[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, syyskuu 02, 2008

Kännykkä-TV alkaa kaivata ihmettä

Ei näytä hyvältä, nimittäin DVB-H-tekniikan kännykkä-TV:n tilanne Suomessa. Nelonen on vaivihkaa katkaissut DVB-H-lähetyksensä, yhtiön johdon mukaan kansainvälisten lähetysoikeuksien puuttumisen takia.

Nyt siis Suomen kännykkä-TV:ssä ovat mukana enää MTV3 ja The Voice sekä joitakin radiokanavia. Yleisradio ei ole onnistunut tekijänoikeusneuvotteluissa, eikä ymmärtääkseni edes ole aikeissa lähteä mukaan nykyisillä ehdoilla.

Samaan aikaan kuuluu kummia. Nelosen johtaja sanoi, että Digita ja operaattorit kaavailevat lähetyksistä maksullisia. Kun palvelu ei ole kiinnostanut ilmaiseksi, maksullisenako se räjäyttää pankin? Ei kukaan maksa palvelusta, jonka saa ilmaiseksi toiselle päätelaitteelle, eli olohuoneen digitelevisioon. Selityksiä voi lukea lisää Digitodayn uutisesta, jossa haastateltiin Digitan johtajaa.

Voisiko kännykkä-TV:n vielä pelastaa Suomessa? Tai maailmalla? En tiedä, ehkä. Ensinnäkin kaikki ilmaiskanavat pitäisi saada mukaan heti. Toiseksi markkinoille pitäisi saada riittävän edullisia päätelaitteita. Muutama kalliit N-sarjalaiset eivät riitä.

Minun on vaikea innostua DVB-H-lähetyksistä, koska TV-katseluni on kehittynyt aivan toiseen suuntaan. En juuri käytä enää edes digiboksiani, vaan katson TV-ohjelmat Tvkaista.fi:n kautta silloin, kun huvittaa. Palvelu maksaa, mutta siitä kannattaakin maksaa. Tvkaistan mobiiliversio voisi myös kiinnostaa, mutta siitä en maksaisi erikseen. Sehän olisi vain eri bitratella ja ehkä kodekilla pakattu versio samasta palvelusta.

Varmaankin maailma on menossa siihen, että kaiken saa silloin, kun itselle sopii. Perinteiset TV-lähetykset ohjelma-aikoineen eivät sovi minussta ainakaan mukana kulkevan laitteen käyttötapaan. Kännykässä tätä on demand -ajattelua edustaa aikoinaan kokeilemani SlingPlayer Mobile sikäli, että digiboksin kiintolevylle tallennettuja ohjelmia pääsee katsomaan etänä.

Tunnisteet: , ,

perjantai, kesäkuu 22, 2007

Kokeilussa Mobile Web Server

(Päivitetty 22.6.2007 klo 14:34. Sain Mobile Web Serverin toimimaan.)

Useampikin kommentoija on kertonut Nokian Beta Labsiin julkiseksi laitetusta Mobile Web Serveristä. Ensin ajatus kännykästä web-palvelimena tuntuu älyttömältä, tai tuntuu se itse asiassa vieläkin, mutta mahdollisuus esimerkiksi jakaa kalenteria ja muuta tietoa kiinnosti.

Näin esimerkiksi perheenjäsen tai työkaveri voisi päästä katsomaan kalenteriani tai ottamiani kuvia.

En heti onnistu läpäisemään ohjelman palikkatestiä. Luin jopa käyttöohjeeet (harvinaista), enkä saa mitään sisältöä jakoon. Mobiilisivuillani näkyy vain Home-linkki ja web-käyttäjän salasanan vaihtaminen.

Ominaisuuslistan mukaan kännykän web-palvelimella pitäisi voida jakaa kalenteri, kuvagalleria, pitää omaa blogia kännykässä ja lähettää pikaviestejä sun muuta, mutta saan näkyviin vain tyhjän sivun. Palvelin ilmoittaa tilakseen "Running". Näin siis N77:lla ja N95:lla Soneran Prointernet-asetuksilla ja kodin WLAN-verkossa.

Päivitetty klo 14:34: Saan mobiilisivut näkyville kirjauduttuani ensin sivuille pääkäyttäjänä ja annettuani vierastunnukselle käyttöoikeuksia. Nyt pystyn jakamaan blogin, kalenterin, kuvagallerian, vieraskirjan ja niin edelleen.

Jos haluatte kokeilla, tämän N95:n web-osoite on nyt https://terolehto.mymobilesite.net/ . Tunnuksella vieras ja salasanalla vieras1 pitäisi päästä sisään. Laite on WLAN-verkossa ja verkkovirrassa kiinni, joten periaatteessa palvelimen pitäisi pysyä katkotta päällä.

Päivitetty klo 14:34: Kun suljen ohjelman taustalle, se tuntuu herkästi sammuvan. N95:n muistinhallinta ilmeisesti sulkee ohjelman.

Tunnisteet: , ,

torstai, kesäkuu 21, 2007

Ensikokemuksia kännykkä-TV:stä

N92:sta en koskaan ottanut kokeiluun, mutta N77 lähti mukaan Nokia-talosta viikon kokeiluun. Siitä siis ensivaikutelmat työblogissa. Jos pitäisi kahdella sanalla tiivistää: en ostaisi. Arvio pätee sekä Nokia N77:ään laitteena (ulkonäkö, näppäintuntuma ja "TV-käyttöliittymä") sekä DVB-H-lähetyksiin nykymyuodossaan. Enemmän siellä toisessa blogissa.

Kokemuksia Digitan DVB-H-verkosta on myös Matkapuhelininfon N92-ketjussa. Moni muu näyttää ihmettelevän samaa, että kuva ja ääni jopa pätkivät kokonaan 1–2 sekunnin välein ja jatkuvasti kuva myös pikselöityy pahasti. Hieman huvitti, että tiedotustilaisuudessa maanantaina väitettiin, että DVB-H tarjoaa paremman äänenlaadun kuin FM-radio.

Pahin ongelma on tietysti puuttuva sisältö. Minua harmittaa eniten Ylen kanavien ja BBC Worldin puuttuminen. Jälkimmäiseltä voisi katsella lyhyissä pätkissä uutislähetyksiä, joita tulee usein.

Tunnisteet: , ,

maanantai, helmikuu 19, 2007

3GSM-poimintoja sieltä ja täältä

Mitkä olivat mielestänne tämän vuoden 3GSM:n kiinnostavimmat julkistukset? Entä pettymykset? Inspiraation lähteeksi pari 3GSM-kuva- ja videolinkkiä:

Minulle 3GSM:n kiinnostavimpia julkistuksia ja löytöjä olivat tänä vuonna LG:n Prada-malli (jota sai ajoittain jonottaa päästäkseen kokeilemaan), Motorolan Motorizr Z8 ja MotoQ q9, Nokia E65 ja E90 Communicator sekä Sling Player WM5:ssa ja S60:ssä

LG:n Prada-kännykässä kiinnosti iPhonesta matkittu (onkohan samalta alihankkijalta jopa?) muotoilu ja kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä. Oli kiva nähdä ja kokeilla, tuskin jaksaisin arkikäytössä.

LG Prada -kännykkä matkii Apple iPhonea

Motorolan julkistuksissa ihmetetyttää se, että firma suoltaa sekalaisesti Symbian-, Windows Mobile- ja "Java-/Linux-kännyköitä", ja osa perustuu vielä yhtiön vanhempaan P2K-alustaan. Eikö johonkin keskittyminen helpottaisi kumppaneiden elämää?

Nokia E65 näytti vähemmän tylsältä kuin nykyiset E60 ja E70. Muotoa ja värejä on vähän rohkeammin. On jännä huomata, että uusissa E-sarjalaisissa mallimerkintä on etupaneelissa (kuten N-sarjalaisissa on ollut alusta lähtien).

E90 Communicator ei ole erityisen nätti, mutta vielä enemmän epäilyttää raskaus. E90 tuntui raskaalta, ja speksien mukaan se onkin 210g. E90:een on nyt laitettu mukaan "kaikki mahdollinen". Veikkaan, että perästä seuraa massaltaan ja ominaisuuksiltaan kevennetty malli.

Toivottavasti E90:n S60-toteutusta vielä viilataan, sillä messuilla esitellyssä versiossa esimerkiksi päävalikossa on 800 pikselin levvisestä päävalikosta suurin osa tyhjänä hyödyntämättä.

Nokia E61i, Nokia E65 ja E90 Communicator

Samsungilla oli mieletön määrä malleja esillä, joissa oli DVB-H:ta, HSDPA:ta ja toisaalta tyylikästä muotoiluakin. Uusi ohutmalli näytti ja tuntui hyvältä kädessä.

Sony Ericsson ei julkistanut Barcelonassa mitään, vaan ständeillä esiteltiin edellisviikon julkistuksia.

Ja HP esitteli viimein iPAQ-kännykän, joka näyttää kännykältä. Ulkonäössä tai spekseissä ei tosin ollut mitään jännittävää, jolla HP olisi kahminut kauheasti mediahuomiota. IPaq-pomon haastattelusta sain irti sen, että aikovat kuitenkin haastaa esimerkiksi Nokian yrityskännykät.

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,