[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, maaliskuu 30, 2007

Visio multikasta vuonna 2009

Millainen on Nseries-multimediatietokone tai lempinimeltään "multikka" vuonna 2009? Nokia Multimedian johtaja Anssi Vanjoki esitti tänään Elisan tiedotustilaisuudessa yhdenlaisen vision spekseistä.

Vanjoen esityskalvossa vuoden 2009 Nseries-laitteessa voisi olla:
  • 10 megapikselin kamera
  • 100 Gt tallennustilaa
  • 10 Mbit/s langaton datayhteys
  • HD-tason videon tuki
  • 3D-pelit
  • Paikannuspalvelut (GPS:n kanssa?)

10 Mbit/s langaton yhteys toteutunee mobiili-Wimaxin, HSPA:n tulevien vaiheiden tai viimeistään LTE:n (aka Super-3G:n tai 3,9G:n) myötä.

Vanjoen visio (tai kenties, suunnitelma?) vuoden 2009 laitteesta vaikuttikin vihjeeltä Internet Tabletin kehityssuunnasta.

Mitä ominaisuuksia te haluaistte vuoden 2009 mobiililaitteeseen? Alla on minun toiveitani.

* * *

Minä lisäisin Vanjoen listaan nykyistä selvästi tehokkaamman akun, modulaarisen rakenteen ja jalustan, jonka avulla laitteen saa pysymään pystyssä kuvien ja videoiden katselua ajatellen.

Nokia N800:ssa tuollainen jalusta taisi ollakin jalan muodossa, ja N92:ssa, N93:ssa ja N93i:ssa kuuluu perusrakenteeseen.

Modulaarisuutta toisi esimerkiksi tarpeen mukaan kiinnitettävä QWERTY-näppäimistö, kenties jalustalla kiinni laitteeseen tai langattomasti Bluetoothilla. Nokialla on jo yksi Bluetooth-näppäimistö, mutta se oli liian heiluva ja hutera, eikä kunnon jalustatukea päätelaitteelle saanut.

Tai miten olisi 4-7 tuuman ulkoinen LCD-näyttö, jonka kautta voisi katsoa DVB-H-lähetyksiä tai lentokoneessa elokuvia ja TV-sarjoja? Ulkoiset kauittimet onkin jo keksitty, joten kuvapuoli olisi luonnollisesti jatkoa. Jos näytössä olisi kosketussensori, se toimisi myös kirjoitus- ja piirtoalustana.

Olisi myös hyvä saada helposti kuva langattomasti tai piuhalla mobiililaitteesta televisioon tai videotykkiin. N93:n, N93i:n ja N95:n TV-ulostulo on askel tähän suuntaan.

* * *

Kiinnostavasti Vanjoki kutsui Nseries-laitteita pariin otteeseen multikaksi. Hän käytti myös ilmaisua multimediatietokone. En tiedä kuka multikan ensimmäisen kerran keksi, mutta uusi termi se ei ole. Hesari kirjoitti multikasta webortaasissaan jo vuonna 1999.

Myös TKK:n sivuilla on kirjoitettu multikasta samana vuonna. Tässä blogissakin multikka vilahti aiemmin (ks. kommentit), mutta ei tarttunut silloin(kaan).

Termi "multimediatietokone" on minusta liian kankea ja pitkä, mutta kännykkä tai puhelin eivät kerro nykylaitteista paljoakaan. Tässäpä olisi nimikilpailun paikka. Ehkä multikka tulee taas?

Tunnisteet: , , , ,