[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, marraskuu 02, 2008

Symbian menettää tukijan

Olen usein ihmetellyt täällä sitä, miten LG, Motorola ja Samsung eivät tunnu keskittyvän yhteen tai pariin mobiilialustaan, vaan kehityskustannuksiltaan kalliimpia älypuhelimia tuodaan markkinoille eri käyttöjärjestelmillä.

Nyt ilmeisesti Motorolassa on viimein tajuttu, mihin monen alustan tukeminen yhtäaikaisesti johtaa kehityskustannuksissa. Uutiset ovat kertoneet (ks. myös jutut Suomessa) yhtiön karsivan nykyiset Linux- ja Symban UIQ -alustansa ja keskittyvän Googlen Linux-pohjaiseen Androidiin ja Microsoftin Windows Mobileen. Asiasta kerrottiin Q3 2008 -tulosjulkistuksessa, ja konferenssipuhelu on kuunneltavissa netissä.

Mitä tämä merkitsee Symbian Foundationille ja Nokialle? Tuskin mitään. Motorolan panostukset Symbianiin näyttävät olleen muutenkin lähinnä perässähiihtäjän asemassa.

Olen lähinnä yllättynyt siitä, miten kauan alustojen karsiminen kesti. Haastattelin yhtiön (jo potkut saanutta) teknologiajohtaja Padmasree Warrioria Helsingin-vierailulla syksyllä 2006, ja silloin uskoa riitti vielä kovasti tähän monialustaisuuteen.

On kiinnostavaa seurata, miten LG ja Samsung jatkavat. Ja keskittyykö Sony Ericsson yhä Symbianiin, vai vaihtaako se Xperia X1:n tiellä Windows Mobileen? Symbian on entistä Nokia-vetoisempi, mikä pelottaa yhtiön kilpailijoita.

Nokian panostukset Symbian Foundationiin pitävät varmasti vielä vuosia, mutta miten Qt ja Linux-panostukset (nykyisin Maemo.org-ympäristössä) muuttavat asiaa? Kenties Nokia onnistuu rakentamaan aidosti monialustaisen kehitysympäristön.

Tunnisteet: , , ,

keskiviikko, huhtikuu 30, 2008

Huh mikä kännykkäbisnes

Tällä viikolla Strategy Analytics (SA) julkaisi kiinnostavaa tutkimustietoa, jossa näkyy selvästi kännykkäbisneksen nopeat muutokset vuodesta 2006 tammi–maaliskuulle 2008.

SA:n mukaan Nokia on kasvattanut vuodesta 2006 osuuttaan 34,7 prosentista lähes 41 prosenttiin, kun taas entinen markkinakakkonen Motorola on pudonnut lähes 22 prosentista 9,7 prosenttiin.

Osuuttaan ovat kasvattaneet kivasti eteläkorealaiset LG ja Samsung, mutta myös SonyEricssonilla on mennyt hyvin. Viime vuoden lopulla SE:n vauhti kuitenkin kangerteli, minkä takia LG onnistui ohittamaan sen ja kirii jo kolmossijan Motorolaa.

Strategy Analytics arvioi, että Nokia, Samsung ja LG kasvattivat markkinaosuuttaan tammi–maaliskuussa 2008. Häviäjiä olivat Apple iPhone, Motorola ja SonyEricsson.

Strategy Analyticsin webistä näyttää löytyvän vain maksullinen raportti, mutta Googlaamalla se löytyy monilta sivuilta.

Vaan tuskinpa Nokiassa voidaan juhlia hyvää menestytä pitkän aikaa. Myynti USA:ssa laskee edelleen, ja älypuhelimissa markkinaosuus on laskenut yli 50 prosentista enää 44 prosenttiin. Nämä ovat imagotappioita.

Nokian kännykkätarjonta on myös ollut alkuvuoden aika tylsää. E-sarja ei ole uudistunut aikoihin ja N-sarjaan on tulossa N96 mahdollisesti vasta syksyllä. Muutamat julkistukset ovat olleet niin kuivia, etten ole viitsinyt edes uutisoida niitä.

Noita arkisia kännyköitä tietysti myydään eniten, mutta kalliimmat multimedialaitteet ja älypuhelimet ovat oikeasti ne puheenaiheet, jotka pitävät tuotemerkin julkisuudessa — kuten Apple iPhone.

Jopa Suomessa iPhone näyttää saavan enemmän tai yhtä paljon näkyvyyttä kuin Nokian tuotteet, vaikkei sitä edes saa täällä. Apple julkistanee 3G-mallin kesäkuussa, ja kohu pyyhkäisee taas alleen hetkeksi kaiken muun.

Realismin nimissä on todettava, että ainakin SA:n mukaan iPhone-kännyköiden myyntivauhti on hetkeksi laskenut; loka–joulukuun 2007 noin 2,3 miljoonasta 1,7 miljoonaan tammi–maaliskuussa 2008. SA arvioi, että iPhone ei ole myynyt odotetusti Euroopassa korkean hinnan takia.

Olen myös positiivisesti yllättynyt LG:n ja Samsungin tarjonnan kehittymisestä. Laitteet näyttävät hyviltä ja ominaisuudet ovat kehittyneet. Molempien ongelmana ovat yhä karmeat omat käyttöliittymät. Laitteet ovat myös turhan kalliita vastaavien speksien Nokian tarjontaan verrattuna. Se varmaan nostaa jo kehityskustannuksia, kun on niin monta käyttöjärjestelmää.

SonyEricssonin Cybershot- ja Walkman-perusmallit myyvät hyvin, mutta nykyisten UIQ-mallien vetovoimasta en ole vakuutunut. Käyttöliittymä on vaikea jopa minulle, vaikka olen niitä harjoitellut ja yrittänyt oppia. Jos EXPERIA X1 menestyy, en ihmettelisi, jos SE vaihtaa kokonaan Windows Mobileen.

Motorolasta en osaa arvioida paljoakaan. Se ei ainakaan julkistanut kännyköitä, jotka toisivat jotain helpotusta tilanteeseen. Ja miten helppoa on kehittää jotain kekseliästä ja toimivaa, kun yritys irtisanoo tuhansia ja kännykkäyksikköä silpotaan erilleen? Yleisin veikkaus näyttää olevan, että Motorolan kännykät voivat enää vain päätyä jonkun ostettavaksi. Romahdus oli tajuttoman nopea.

Tunnisteet: , , , , ,

perjantai, helmikuu 01, 2008

Motorolan kännyköiden kohtalo auki

Motorola tiedotti pari tuntia sitten harkitsevansa kännyköidensä erottamista omaksi yhtiökseen, ja ensimmäisten analyytikkoarvioiden mukaan Mobile Devices -yksikkö saattaa olla jopa päätymässä myytäväksi. Asiasta on uutisissa maailmalla ja Suomessa.

Yhtiön tiedottajat ovat kuitenkin kiistäneet lyhytsanaisen ja epäselvän tiedotteen tarkoittavan sinänsä kännyköistä luopumista. Jos halua synnyttää epävarmuutta markkinoilla ja työntekijöissä, noin epäselvä tiedote sen ainakin varmistaa.

Nyt kai kuuluisi olla Nokian kotimaassa vahingoniloinen, mutta ei kilpailun vähentyminen taida lopulta olla vain hyvä asia. Kilpailijat pitävät valppaana. Toki kituva kilpailija on parempi kuin menestyvä.

Minua on eniten harmittanut se, että Motorola osaa tehdä hyvännäköisiä puhelimia, mutta niiden käyttöliittymä ja softat ovat olleet huonosti käytettäviä, sekavia ja mikä pahinta, useimmissa malleissa erilaisia. Poikkeuksena ovat muutamat Windows Mobile -laitteet, kuten joulukuussa käyttämäni Motorola Q9.

Tunnisteet:

tiistai, joulukuu 04, 2007

Motorolan tulevaisuudesta

Mitä Motorola tarvitsisi noustaakseen taas kannattavaksi ja saadakseen markkinaosuutensa kasvuun? Huh, en tiedä! Arvaan, että se kaipaa kiinnostavampia tuotteita ja jonkinlaisen järjestyksen sekalaiseen softa-alustojen kirjoon, mikä varmasti nostaa kännyköiden kehityskustannuksia.

Kaivoin kuitenkin muutamia analyytikko- ja pankkiirikommentteja:

Kaikki näyttävän toteavan, ettevät Zanderin potkut tulleet yllätyksenä. RAZR:n ja seuraajien tähti on sammunut.

Milanesi kommentoi, että uusi pääjohtaja Greg Brown on kokenut juuri laitebisneksessä, vaikka uudistusten tarve onkin iso. Garner taas kirjoittaa Motorolan pilanneen kannattavuutensa lähtemällä kovaan hintakilpailuun kehittyvillä markkinoilla Nokian kanssa. Kidron taas painottaa, että Motorola missasi 3G-multimeidakännyköiden kysynnän etenkin USA:n ulkopuolella.

Samalla voi huomata, että myös Motorolan teknologiajohtaja (CTO) Padmasree Warrior erosi tai erotettiin (News.com) heti maanantaina.

Haastattelin Warrioria Helsingissä (Hesarin toimittajan ohella) viime syksynä. Kyselin silloin, missä viipyvät tasokkaat älypuhelimet, monen megapikselin kamerat ja multimediaominaisuudet.

Vastaus oli se, että Motorola haluaa tehdä "wickedly cool devices". Ei siitä oikein eteenpäin päästykään. Sittemmin Warrior on ollut vähemmän julkisuudessa, ja moni on päätellyt hänen ajautuneen jo sivuraiteille Motorolassa.

On Motorolan tuotteissa paljon hyvää. Osa RAZR- ja KRZR-malleista on ihan nättejä peruskännyköitä, ja älypuhelimista taas Motorola Q9 on sangen onnistunut laite.

Tunnisteet:

keskiviikko, toukokuu 16, 2007

Motorola RAZR2 tulee

Motorola uudisti RAZR2-hittimallistonsa kolmella uudella kännykällä. RAZR2 tuo paremman prosessin (ARM 11), enemmän muistia (512 Mt &ndash 2 Gt muistikortti), 2 mm ohuemman rungon, paremman näytön ja muuta.

Kuvat ja speksit RAZR2 V8-, V9- ja V9m-malleille ovat Motoinfossa. V8 on GSM-malli, V9 on UMTS/HSPA-malli ja V9m siis CDMA2000 EV-DO -malli.

Teknisiä uudistuksia ovat uusi XHTML-selain (Opera?), USB 2.0 -tuki, taustahälinää puheluista vähentävä CrystalTalk-ominaisuus (mitä sitten tarkoittaakin) ja simpukkamallin uudistettu 2,0" ulkoinen näyttö (sisäisen 2,2" QVGA-näytön lisäksi).

Mitä arvelette, nousevatko uudistetut mallit enää samanlaiseen kulttiasemaan kuin alkuperäiset?

Hauskasti Motorolan ykkösmies Ed Zander hehkutti amerikkalaisille tiedotusvälineille ennakkoon myös "Media Monsteria", uutta videokännykkää. Eilen varmistui, että yhtiö siis vain lämmittelee uudelleen Moto Z8 -älypuhelinta, jota minäkin ainakin näpräsin ensimmäisen kerran jo helmikuussa 3GSM:ssä.

Hintoja tai tarkkoja saatavuusaikoja Euroopaan eivät tiedotteet paljasta, mutta arviot ovat heinäkuusta eli kolmannesta neljänneksestä alkaen.

Tunnisteet: ,