[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, marraskuu 02, 2008

Kiinnostavatko Britannian markkinat?

MobileMonday on koolla huomenna Helsingissä, ja ohjelman mukaan tarjolla on verkostoituumista brittiläisten yritysten kanssa. Tilaisuuden sponssaa Iso-Britannian elinkeino- ja kauppaministeriö, joten sieltä lienee saatavana vinkkejä maan markkinoille pääsemiseen.

Tunnisteet:

perjantai, lokakuu 03, 2008

Menovinkit: MobileMonday ja MindTrek

Maaantaina on Helsingin MobileMondayn ohjelman mukaan ajankohtaista asiaa sosiaalisesta mobiilimediasta.

Ideanista en tiedä mitään, mutta Yahoo!:n Marc Davis on ainakin uusi puhuja Suomessa. Tapahtumapaikka on Molly Malonessa Kaisaniemenkadulla. Paikka ei ole kovin iso, joten ajoissa saapuva ennen klo 18:00 saa paremman paikan.

Tiistaina ja keskiviikkona kannattaa suunnata Tampereelle MindTrek 2008:aan, jossa on ohjelman mukaan tasokkaita puhujia muun muassa teknologiaevankelista Simone Brunozzi Amazonista, Mozilla Europen johtaja Tristan Nitot sekä suomalaisista korkeakouluista ja tutkimuslaitoksista. Vastoin kuin MobileMonday, MindTrek ei siis ole ilmaistapahtuma.

Tunnisteet:

perjantai, syyskuu 05, 2008

MobileMonday Helsingissä pitkästä aikaa

MobileMondayn verkoston kasvu kiihtyy maailmalla, joten Suomessa on ollut viimeaikoina vähän hiljaisempaa. Onneksi myös Suomessa tapahtuu yhä. Kalenteriin kannattaa laittaa 15. syyskuuta klo 18:00 alkaen Schönes Fräuleinissa Yrjönkadulla.

Silloin ohjelmassa on asiaa mobiiliviihteen ansaintamalleista. Kiinnostavat esiintyjät ovat tulossa Japanista, Intiasta ja Norjasta.

Suomessa on valitettavan vähän ymmärretty näiden kansainvälisten tapaamisten ja verkostojen mahdollisuuksia, vaikka MoMo on jo osoittanut, että tätä kautta saadaan suomalaisille yrityksille usein parhaiten jalka ovenväliin maailmalla.

Tunnisteet:

maanantai, toukokuu 05, 2008

MobileMonday tänään Helsingissä ja Turussa

Tämän illan MobileMonday Helsinki näyttää käsittelevän langattomuutta ja liikkuvuuta yrityksissä Vamos-teknologiaohjelman kautta, ja esillä ovat Most Mobile Enterprise -kilpailun voittaja HKL:n joukkoliikenteen langaton yhteys sekä tunnustukssen saaneet Assistor-autopalvelu ja Finnair.

Vuoteen 2010 asti jatkuvalla Vamosilla tavoitellaan reilun 200 miljoonan sijoituspottia lupaaviin hankkeisiin, ja siitä Tekesin osuus on noin 76 miljoonaa. Tarkemmin en tiedä, mistä MoMossa maanantai-iltana puhutaan.

MoMo-ilta näyttää olevan luvassa myös Turussa, jossa aiheea on "Converging Cultural Experience". Saatte suomentaa ihan itse.

Kello 17:30 alkaviin tilaisuuksiin on vapaa pääsy , mutta sivuilla pyydetään ilmoittautumaan etukäteen.

Tunnisteet:

sunnuntai, marraskuu 11, 2007

Mystinen mobiiliprojekti

Mythical Mobile tuli julki perjantaina, kuten uutisessani kerroin. Tai minä vain välitin tietoa. Projektista kertoi Jussi Holopainen Nokian tutkimuskeskuksesta MobileMondayssa.

Kokeilin sovellusta viikonloppuna ja totesin, että taidan olla vähän liian tyhmä sille. En tajunnut ideaa ollenkaan. Lisäksi teksti on niin pientä, että saan siristellä silmiä QVGA-näytölläkin lukeakseni ne.

Tämä jää seurantaan, mutta toistaiseksi en osaa sanoa siitä enempää. MobileMondayssa pervasive gaming -konsepti kuulosti kiinnostavalta, mutta odotin ehkä jotain konkreettisempaa ja visuaalisempaa.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, marraskuu 04, 2007

Kännykkämainontaa MobileMondayssa

MobileMonday Helsingin huominen ohjelma lupaa kiinnostavia esityksiä mobiilimainonnasta, kun Hasan & Partnersin, Helsingin kauppakorkeakoulun, Nokian tutkimuskeskuksen (NRC) ja Veikkauksen miehet kertovat näkemyksistään.

Tilaisuudessa kuullaan myös lisää Blykistä, mainoksia vastaan mobiilipalveluita 16–24-vuotiaille nuorille tarjoavasta operaattorista.

Mitä mobiilimainonta oikeastaan edes on? Bannereita pienellä näytöllä? Sponsoroituja tekstiviestejä? Kiinnostavia pisteitä GPS-navigaattorin kartalla? SMS-suoramainontaa? Kenttä on aika moninainen ja jakamatta.

Ja kuka rahat saa? Halukkaita ottajia on, kuten hakukoneet hallitseva Google, kännykkäyhtiö Nokia tai operaattorit kuten TeliaSonera, jotka voivat verkon tasolla puskea mainoksensa mihin tahansa web-sivuille.

Tilaisuus alkaa Stockholm Diskotekissä klo 17:30 ja on maksuton, mutta ilmoittautua pitää etukäteen.

Tunnisteet:

perjantai, syyskuu 07, 2007

Muistakaa MobileMonday maanantaina

Ensi maanantaina on luultavasti vuoden kiinnostavin päivä mobiilialalla Suomessa, kun MobileMonday Global Summit kokoontuu Helsingissä Wanhassa Satamassa. Jos ette pääse hinnan tai töiden takia aamun ohjelmaan, ainakin iltapäivän avoimeen ohjelmaan ja näyttelyyn kannattanee osallistua. Tieturin MoMo-sivujen mukaan aamun tilaisuuteen on vielä muutama vapaa paikka.

Paine MobileMondayssä on käsittääkseni siirtää globaalit tapahtumat Aasiaan tai Keski-Eurooppaan, eli saapa nähdä tuleeko näin merkittävää tapahtumaa enää Suomeen. Äskettäin tarkistamani järjestäjien arvion mukaan Wanhaan Satamaan odotetaan 1500 vierasta reilusta 30 maasta.

Arvokkaimmat esitykset ovat tietysti siinä aamun maksullisessa ohjelmassa, jossa muun muassa Blykin johdon arvioidaan paljastavan enakkotietoja julkistuksestaan.

Ilmaisessa ohjelmistossa näyttää olevan kiinnostavia aiheita Tekesin VAMOS-ohjelman seminaareissa. Niiden luulisi kiinnostavan kehittäjiä ja yrityksiä, jotka pohtivat olisiko omalla tuotteella mahdollisuutta saada julkista tukea. Tekesin panostukset ovat olleet merkittäviä.

Tunnisteet:

perjantai, elokuu 17, 2007

Ilmaiset puhelut tulevat teineille

Blykistä on määrä tulla lisätietoa MobileMondayssa syyskuussa. Yrityksen tuore talousjohtaja kertoo ennakkotietojen mukaan ensimmäisestä lanseerauksesta Britanniassa.

MobileMonday Global Summit on viimeiset pari vuotta ollut isoin ja kiinnostavin mobiilialan tapahtuma Suomessa, jossa on pidetty ko päivän ajan kiinnostavia kotimaisten ja ulkomaisten yritysten johtajien alustuksia.

Ilmaisiin puheluihin en jaksa oikein uskoa, mutta ajattelin niiden myyvän tätä blogimerkintää. Idea on kuitenkin jokin mainosrahoitteinen palvelu MVNO-pohjalta eli mobiilivirtuaalioperaattorin toimintamallilla. Kuluttaja saa siis nähdää ja luopua osasta yksityisyydestään säästääkseen hiluja. Tai sitten jotain uutta ja innovatiivista?

Tunnisteet:

maanantai, toukokuu 07, 2007

Miksi .mobi-osoitteet?

Tänään on MobileMondayn iltateemana Helsingissä DotMobi eli .mobi-verkkotunnukset. Tuore tiedote kertoo, että niitä on rekisteröity jo puoli miljoonaa. Jokin näissä siis kiinnostaa.

DotMobin sivuilla on kiinnostavia työkaluja. Siellä voi esimerkiksi testata, miten oma sivusto toimii kännykällä. Minun PDA-linkit.net sai tylyn tuomion:
pda-linkit.net scored 3 out of 5

You can bookmark
this report -->It will possibly display poorly on a mobile phone.

Joka tapauksessa, minä olen suhtautunut uuteen osoitteeseen skeptisesti, koska tuntuu hankalalta hallita useita verkkobrändejä. Onko .mobi myöskään itsestäänselvä tai helppo osoite paikallisille palveluille? Onhan mobi toki osa mobiilia.

Tätä asiaa yritän selvittää itselleni tänään MobileMondayssä. Sinne ehtii ilmeisesti vielä mukaan.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, huhtikuu 01, 2007

MobileMonday 2. huhtikuuta

Huhtikuun MobileMondayssa aiheena on Helsingissä mobiili-TV, joka kattaa niin striimauksen 3G-verkkojen yli monenlaisiin päätelaitteisiin kuin broadcasting-jakelun, Euroopassa lähinnä DVB-H-verkot.

Laitevalmistajat, operaattorit ja TV-kanavat vakuuttavat, että kuluttajien kiinnostus TV-ohjelmien katsomiseen on olemassa, ja sisältö on tuttua. Laitteita on tulossa myös edullisempiin hintaluokkiin. Nokia arvioi DVB-H-piirin maksavan ensi vuonna enää seitsemän euroa.

Voitettavia haasteita piisaa paljon. Alkuvaiheessa TV-kanavat eivät voi tarjota ainakaan Suomessa mobiili-TV:lle räätälöityä sisältöä. Kuka nyt haluaisi varta vasten katsoa chattia tai SMS-pelejä, tai peräti maksaa tästä? Miten ratkaistaan tekijänoikeuskiistat?

DVB-H-lähetysten aloittaminen uhkaa siirtyä Suomessa vuodelle 2008, koska maaliskuussakaan ei päästy asiasta sopuun tekijänoikeusjärjestöjen ja Ylen välillä.

Entä löytyykö yhteistä teknistä standardia? Italiassa valittiin DVB-H-verkkoon DRM-toteutus, jota Nokia N92 ei tue. Toimijat vakuuttavat, että yhteisymmärrys kopiosuojauksista olisi löydetty.

Tai hajoaako markkina pieniksi sirpaleiksi, kun USA:ssa Qualcomm ajaa MediaFLO-tekniikkaansa? Tai jos broadcast-verkot eivät onnistu, riittääkö 3G-verkoissa kaista, kun 3G-kytkypaketteja ostaneet yrittävät striimausta kiinteähintaisilla datayhteyksillään?

Näihin kysymyksiin huomenna saadaan toivottavasti huomenna jotain selkoa.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, maaliskuu 04, 2007

Uhkapelit kännykässä huomenna

Maaliskuun MobileMondayn aiheena ovat uhkapelit. Ohjelman mukaan Veikkaus julkistaa jonkun uuden tuotteen, ja paikalle ovat tulossa myös Finoton sekä Air Dice Gamesin ja WinOnen edustajat.

Kahdesta viimeksi mainitusta firmasta en ole aiemmin kuullutkaan, mutta monia kiinnostaa mitä valtion rahapelivaltiaissa ajatellaan uhkapeleistä kännyköissä.

Suomessa sisäasiainmisteriö huolehtii kärjistettynä siitä, että jos nettipokerin pelaaminen onnistuu netissä, ihmiset voivat pelata ja hävitä rahojaan ilman sosiaalista kontrollia. Miten siis uhkapelit sopisivat paremmin kännykkään? Ehkä se selviää huomenna.

Ohjelmassa viitataan Juniper Researchin arvioon, jonka mukaan mobiilit uhkapelit olisivat 16 miljardin bisnes vuoteen 2011 mennessä.

Tunnisteet:

maanantai, helmikuu 12, 2007

3GSM-rumba alkaa

Kohta lennän Barcelonaan, jossa kuuluu odottavan melko mallikkaat kelit. Pahoin pelkään, että kovin live-raportointia tänne blogiin ei tule, koska tärkeysjärjestykseni ovat kutakuinkin saada:
  1. Riittävästi uutisia.
  2. Kohtuullisesti yöunta.
  3. Kiertää riittävästi messuhallissa, eikä juosta vain haastattelusta ja tiedotustilaisuudesta toiseen.
  4. Uutiskommentteja lehden blogiin.
  5. Jotain omaan blogiin?

Aiemmista vuosista muistan, että jo vaiheen 2. saavuttaminen tekee tiukkaa. Vaan kyllähän uutiset kirivät kaikkialle uutismedioiden kautta.

Tämän vuoden teemoja ovat ainakin Nokian yrityskännykät, Windows Mobile 6.0, esitteleekö Motorola jotain uutta (ei tiedotustilaisuutta Barcelonassa), 3G-verkkojen seuraavat vaiheet (HSPA-versiot ja LTE), operaattoreiden hinnoittelumallit (kohti kiinteähintaista dataa?), mitä mobiili-TV:stä tulee sekä musiikki- ja videopalveluiden hype.

En varmaan kauheasti jaksa käydä iltakekkereissä, mutta jos joku haluaa tavata ja lukee tätä Barcelonasta, MoMo-illassa on aikomus piipahtaa.

Työmatkavarusteet: digikamera, MP3-soitin (haastattelujen taltiointiin), kännykkä, vara-akku kännykkään, varakännykkä, jatkojohto, verkkopiuha, kuulokkeet, kannettava ja kannettavan vara-akku. Sitten vain toivon, että nekin tulevat perille, jotka joutuvat ruumaan.

Tunnisteet: ,

maanantai, tammikuu 08, 2007

MobileMonday: Flash-OFDM ja WiMax

Tänän on luvassa Helsingin MobileMondayssa asiaa "langattoman laajakaistan" haastajatekniikoista, Flash-OFDM:stä ja WiMaxista. Onko niistä haastamaan HSDPA-/UMTS-verkot? Saisiko näin helpoiten nettiyhteyden sinne, minne kupari tai kuitu ei yllä, vaikkapa kesämökille?

Flash-OFDM:n haaste on ainakin se, ettei kyse ole aidosti vielä standardista, vaan Flarion-Qualcommin tekniikasta. Eikä tosin Digitan verkossa ole vielä palveluoperaattoreistakaan tietoa, mutta viralliseen avaukseen 1.4.2007 on vielä aikaa.

Monissa kunnissa on tarjolla jo WiMax-yhteyksiä kesämökkiläisille, mutta tähän asti liittymät ja laitteet ovat olleet aika kalliita. Kuinka paljon kesämökin nettiyhteydestä ollaan valmiita maksamaan?

Tilaisuus on klo 17:30 alkaen Stockholm Diskotekissä Helsingissä, ja sinne on vanhaan tapaan vapaa pääsy kaikille kiinnostuneille.

Tunnisteet:

maanantai, joulukuu 04, 2006

MobileMondayssa kännyköiden benchmarkeista

Tänään näyttää olevan MobileMondayn ohjelmassa FON:sta (Marko Ahtisaari), Ericssonin näkemyksistä mobiiliviihteestä (Staffan Ljung) ja Futuremarkin mittaustuloksista kännyköiden suorituskyvylle (Petri Talala). Bonuksena tilaisuudessa vietetään myös MobileMondayn pikkujouluja.

Viime kuussa esiintyjät olivat kuulemma pitäneet kalvosulkeisissaan tuote-esittelyitä, kun aiheena oli siis Windows Mobile. Toivottavasti tänään esiintyjiä on ohjeistettu ruokkimaan yleisön tiedonjanoa muutenkin.

Nyt on kiireistä töissä, mutta yritän piipahtaa paikalla. Kännyköiden suorituskyyyn mittausta olen usein harkinnut. Pitäisikö tuotearvioissa kertoa tulos JBenchMarkilla tai SPMarkJava06:lla? Mistä tulos kertoo käyttäjälle ja ovatko tulokset vertailukelpoisia päätelaitteiden välillä Voiko jatkuvuuteen luottaa? Tai entä natiivisovellusten suorituskyky verrattuna Javaan?

Näiden kysymysten takia en ole vielä ainakaan aloittanut kännyköiden säännöllistä benchmarkailua. .

Digitoday sen sijaan veti tuloksista melko rohkeitakin johtopäätöksiä: paras 3D-tulos tekee parhaan 3G-kännykän. Tänään on siis DT:n mukaan tulossa julki uusia tuloksia.

Tunnisteet: ,

perjantai, marraskuu 03, 2006

MobileMonday: Windows Mobile -ilta

Ensi maanantaina on ilmeisesti luvassa poikkeuksellisen kiinnostava MobileMonday-ilta, jossa Microsoftin, Samsungin, GNT:n ja Sysopen Digian edustajat kertovat Windows Mobilen eduista yrityskäytössä.

Brightpoint tuo maahan HTC- ja Qtek-kännyköitä. Samsungilla taas on ainakin yksi Windows Mobile -kännykkä Suomen markkinoilla. Sysopen Digia taas mielletään Symbian-softataloksi, mutta se itse asiassa sai Senteran ostettuaan myös Windows Mobile -osaamista.

Kaikille avoin tilaisuus, johon pitää vain rekisteröityä ennakkoon, pidetään Stockholm Diskotekissä Helsingissä klo 17:30 alkaen.

* * *

Nokia- ja Symbian-maassa näin laaja Windows Mobile -puhujakaarti eri tahojen osalta samassa tilaisuudessa on harvinaista herkkua.

Kuluttajapuolella Symbian on ylivoimainen, mutta yrityspäätelaitteista monet ovat sitä mieltä, että Nokian pitäisi saada ainakin USA:n markkinoille Windows Mobile -tarjontaa, jos se aikoo tosissaan kilpailla HP:tä, Motorolaa, RIM Blackberryä, Palmin Treo -laitteita ja operaattoreiden brändäämiä Windows Mobile -kännyköitä vastaan.

Henkilökohtainen veikkaukseni onkin, että Nokialta vielä tulee Windows Mobile -laitteita. Tapahtuuko se jo 2008 vai myöhemmin, tai peräti aiemmin, riippunee E-sarjalaisten menekistä erityisesti USA:ssa. Tähän asti Nokia Enterprise Solutionsin edustajat ovat sanoneet, että E62 on saanut USA:ssa hyvän vastaanoton. Sitä tarjotaan Cingularin kautta noin US$150:llä.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, syyskuu 13, 2006

Etelä-Korean ihmeitä näpräämässä

Viikonloppuna ja vielä maanantaina jatkui Korean Products Show Helsingissä Ritarihuoneella. Siellä oli esillä Etelä-Korean tuomisina muun muassa LCD- ja plasmatelevisioita, viihde-elektroniikkkaa ja keittiökoneita, mutta keskityn tässä mobiillaitteisiin.

Näin ensimmäistä kertaa Suomessa LG Chocolaten. Sen kerrottiin tulleen saataville ainakin Gigantin myymälöihin. Kyseessä on siis laajasti julkisuudessa olla "suklaakännykkä". Hyvältähän se näyttää, mutten heti ymmärtänyt mistä kohu internetissä on syntynyt. Tässä on siis laitettu vähän iPodin kaltainen pinta kännykkään.

LG Chocolate

Toinen kiinnostava poiminta oli LG KG920, ensimmäinen Suomeen ehtinyt viiden megapikselin kamerakännykkä. En tietysti vielä saanut selkoa, onko kameran tekniikka noin ison pikselimäärän veroinen, mutta näkemättä ei voi ainakaan tuomita.

LG KG920

LG ja minulle täysin tuntemattomat valmistajat esittelivät myös DAB:iin perustuvalla T-DMB-tekniikalla toteutettua kännykkä-TV:tä. Paikalle oli pystytetty pieni testiverkko, ja live-kamera kuvasi tilaa. Viive vaikutti olevan noin viisi sekuntia, mutta se ei kuulemma johtunut T-DMB:stä itsestään.

Ylehän kokeili DAB-digiradiolähetyksiä jonkin aikaa, mutta takaisin niitä ei ilmeisesti ole tulossa. Minulle ei selvinnyt, mitä T-DMB-laitteiden ja -lähetyksen esittelyllä Suomessa tavoiteltiin.

T-DMB terminals

Esillä oli myös pari prototyyppiä WiBro-päätelaitteita PC-koneille, datakortti kannettaville ja USB-modeemi. Kännykkään integroitua mallia ei vielä ollut näytillä, ja nämäkin olivat lasivitriinissä turvassa.

Esittelijän mukaan nuo WiBro-laitteet toimivat 2,3-2,5 GHz alueella, kun ainakin Suomessa täkäläisen IEEE 802.16-2004 -standardin WiMax-verkot on avattu 3,5 GHz taajuudelle.Minulle ei selvinnyt, mitä WiBro-laitteiden esittelyllä Suomessa haettiin.

WiBro terminals

Samassa yhteydessä oli MobileMondayn Korean-teematilaisuus, jossa korealaiset ja suomalaiset tunnustelivat yhteistyön mahdollisuuksia. Korealaiset esittelivät maansa kännykkämarkkinoita, suosittuja palveluita ja verkkojen tilaa, kun taas Suomesta esimerkiksi Fathammer-peliyhtiö esitteli toistaiseksi haasteellisai kokemuksia Etelä-Korean vieraassa kulttuurissa. Osa esityksistä on ladattavissa MobileMondayn sivuilta.

Loput kuvat ovat Korean Products Show -nipussa Flickrissä.

Tunnisteet:

lauantai, syyskuu 09, 2006

Pari menovinkkejä Helsingissä

Pari kiinnostavaa mobiiliaiheista tapahtumaa on tulossa Helsingissä (via Digitoday):
Korealaisten vienninedistämisen kiertueesta kerrottiin muistaakseni jo maanantain MobileMondayssä, mutta ei tässä valitettavasti ehdi kaikkeen pureutua.

Tuleeko mieleen muita alan tapahtumia lähiaikoina?

Tunnisteet:

maanantai, syyskuu 04, 2006

MobileMonday tänään: Mobile 2.0 ja Flash Lite

MobileMondayt jatkuvat näemmä tänään Helsingissä usean kuukauden kesätauon jälkeen. Syyskuun ohjelmassa "Mobile 2.0" ja Flash Lite. Avoin ja maksuton tapahtuma alkaa taas klo 17:30 Stockholm Diskotekissä Helsingissä.

Mobile 2.0 tarkoittanee Web 2.0 -palveluiden viemistä mobiililaitteisiin, eli kaiketi kuvien ja videoiden jakamista, yhteisöjä, AJAX-toteutuksia ja vuorovaikutteisuutta. Yleisöstä tulee sisällöntuottaja, jne.

Flash Lite -tuki alkaa yleistyä kännyköissä, joten sekin kiinnostaa hiljalleen. Olen kokeillut paria Flash Lite -viritystä, mutta oikeasti en ole käyttänyt yhtään. Kuulemma noita softia on tehty, mutta vielä sisältöä tai sovelluksia ei ole tullut minulle vastaan. Viime syksynä pohdin täällä (kärsimättömästi kuulemma), miksei Flash ole yleistynyt kännyköissä. Kenties MobileMondayssa selviää, onko tilanne muuttunut.

Nopealla Googlauksella parit Flash Lite -sivut:

Tunnisteet:

keskiviikko, toukokuu 10, 2006

MobileMonday 2006: videokuvaus hittinä

(Päivitetty 10.5.2006 klo 01.11: muutama video lisää)

Alkuviikko on ollut sen verran hektinen, etten ole ehtinyt kirjoitella MobileMondayn kuulumisia. Tspahtumassa vieraili yli 850 tai jopa yli 1000 vierasta sadoista yrityksistä, esillä oli kymmeniä hienoja tuotteita ja monista puheista saisi juttua sellaisenaan.

MoMo veti paljon porukkaa

Content business panel discussion

Tuohon kaikkeen en ehdi paneutua. Muutamat kuvat ehdin sentään julkaista tunnelmista Wanhassa Satamassa.

Voisin kuitenkin tehdä yleisen havainnon. Videokuvaaminen oli selkeästi iso juttu. Hätäisellä arviolla kymmenet vieraat kuvaisvat tapahtumaa vidokameralla tai -kännykällä omaan blogiinssa tai muuhun verkkojulkaisuun.

Mediamaailmasta Yleisradion tomitusjohtaja Mikael Jungner sanoikin esityksessään, että yhtiö aikoo panostaa vahvasti katsojien ja kuulijoiden tuottaman sisältöön. Niitä ovat blogit, podcastit ja videocastit. Näiden kanssa ei tarvitse tapella tekijänoikeuksista. Kameroidenja ja videokameroiden omistajilla on myös halu jakaa kokemansa asiat tapahtumista. Se nähtiin jo aiemmin esimerkiksi makasiinien tulipalosta.

Kuvasin Nokia N91:n kiintolevylle tapahtuman aikana noin 315 Mt videota, jotka yritän saada jakoon kätevästi YouTuben tai muun palvelun kautta. Toistaiseksi verkossa on klippi HP:n mediainfosta ja muutama muu video, jossa Peter Vesterbacka HP:stä (ja myös yksi MoMon järjestäjistä Suomesta) valaisi taustatietoa suomalaisille ja ulkomaisille toimittajille. Muita videolinkkejä odotellessa voi katsoa vaikka MoMo-videoblogia tai yhden vieraan näkökulmasta ranskalaisen vpod.tv:n blogista.

Tunnisteet:

perjantai, toukokuu 05, 2006

Maanantaina: MobileMonday Global Summit

Ensi viikolla järjestetään toista kertaa MobileMonday Global Summit Helsingissä. Tapahtuman aamun ohjelma on maksullinen (300 €), mutta iltapäivän ohjelma on maksuton. Tilaisuuteen ehtii vielä rekisteröityä mukaan.

Aamulla mobiilialan pomot käyvät paneelikeskusteluita, ja puhujakaarti on Suomessa poikkeuksellisen edustava. Iltapäivällä on ohjelman mukaan esityksiä hyöty-, tuotto- ja huvinäkökulmasta. Järjestäjät odottavat ainakin 1000 vierasta yli 20 maasta, joten kyse on Suomen mittakaavassa merkittävästä tapahtumasta. Tilaisuudessa palkitaan myös esikarsitut mobiilit bisnes- ja kuluttajasovellukset.

Tunnisteet:

maanantai, huhtikuu 03, 2006

MobileMondayssä verkkovieraillaan

MobileMondayssä on taas tänään kiinnostava ohjelma ja hyvä puhujakaarti. Aiheena on roaming erilaisissa verkoissa, ja myös meille vähemmän tunnetuissa.


The speakers will be Mika Kamppinen, Business Development Manager from Intel; Ari Virtanen, Vice President, Convergence Products, Nokia and Juha-Matti Järviranta from TeliaSonera Finland.

Yksi varma kysymysehdotus: miten EU-komission pyrkimykset puuttua roaming-hinnoitteluun vaikuttavat operaattori- ja verkkobisnekseen?

Tilaisuus alkaa Helsingissä Stockholm Diskotekissä klo 17.30.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, maaliskuu 08, 2006

Digimusiikista ja DRM:stä: MobileMonday 6.3.20006

En ole ehtinyt kirjoitella blogiin aiemmin duunikeikkojen ja muiden kiireiden vuoksi, mutta parempi myöhään kuin ei lainkaan.

Tänäiltana raapustin toisaalle blogiin raportin maaliskuun mobiilimusiikiin keskittyneestä MobileMondaystä Helsiungissä. Myös kollega Jaakko Kuivalainen kirjoitti tilaisuudesta Digitodayn tekijänoikeusblogissa.

Tilaisuudessa tapasin myös useita ammatikseen ja huvikseen blogiani seuraavia, kiva juttu sekin. Vähän kun vielä tulee lisää mainostuloja, varaan kabinetin ravintolasta ja kutsun kaikki kaljalle.

Vasemmalta lukien tutkija Herkko Hietanen, Sony BMG Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen ja opetusministeriön johtaja Jukka Liedes saivat äänensä parhaiten kuuluviin MobileMondayn paneelikeskustelussa.

Tunnisteet:

keskiviikko, maaliskuu 01, 2006

MobileMonday: musiikki ja tekijänoikeudet

Laitan kerrankin menovinkin ajoissa: Mobile Monday 6. maaliskuuta houkuttelee ohjelmallaan, sillä aiheena on mobiilimusiikin tekijänoikeudet. Vieraslista on väittelyn ja yleisökommenttien kannalta lupaava:

"The debaters will include Jukka Liedes, Ministry of Education and Culture; Kimmo Valtanen, SonyBMG; Herkko Hietanen, Creative Commons; and Ahti Vänttinen, Finnish Musicians Union. We will also have representatives from Nokia and a mobile content provider."

Helsingin tapahtumapaikkahan on nykyisin Stockholm Diskotek. Yleisölle avoin ja maksuton tilaisuus alkaa klo 17.30.

Tunnisteet:

lauantai, marraskuu 26, 2005

MobileMonday Helsingissä ja Turussa 28.11.2005

Google Analyticsin mukaan parisenkymmentiä vierailua päivittäin blogissani tulee Turusta, joten tämä kiinnostanee:

Mobiilialan yhteisö ja verkostoitumispaikka MobileMonday laajentaa Suomessa Turkuun. MobileMonday Turku 28.11.2005 käsittelee ohjelman mukaan kännykkätelkkaria. Esityksiä pitävät Jaakko Kuosmanen ICT Turusta, Ari Ikonen Nokialta ja Christer Carlsson Åbo Akademistä.

Tilaisuus on maksuton ja alkaa Panimoravintola Koulussa klo 17.30. Ennakkorekisteröitymistä on pyydetty, mutta ymmärtääkseni mukaan mahtuu vielä.

MobileMonday pidetään samaan aikaan Helsingissä, jossa aiheena ovat mobiilit hakupalvelut. Ohjelman mukaan strategiajohtaja Harry Santamäki Nokian Multimedia-yksiköstä esittelee mobiilihakua ja Opera Softwaren Euroopan toimintoja johtava Kai Leppänen kertoo hakubisneksestä. Helsingin tilaisuuteen ei ilmeisesti enää oteta ilmoittautumisia, kun ennakkoon paikalle ilmoittautui jo 150.

"Sen sijaan että kuluttajat maksaisivat mobiilin internetin käytöstä, maksajiksi tulevat tuotteiden ja palvelujen myyjät. Tämä noudattaa teollista jakelumallia, jossa jakelijat, kuten sisältöpalvelujen tuottajat ja hakuketjujen mahdollistajat saavat korvauksen tuotteiden valmistajilta." (--Harry Santamäki kutsun tiedotteessa)
Koska tilaisuudet ovat päällekkäin, joudun valitsemaan. Jos haluatte tietää jotain spesifiä Helsingin aiheesta, kysymyksiä saa ehdottaa vaikka kommenteissa tai sähköpostitse.

Maanantaina onkin ensimmäinen tilaisuus kalenterissa jo klo 9.00 ja sitä ennen tunnin verran uutisten kirjoittelua, joten luvassa on iloisesti taas 12-14 tunnin työpäivä.

Tunnisteet:

maanantai, marraskuu 07, 2005

Paikannusasiaa MobileMondayssä tänään

Niille jotka eivät vielä huomanneet, MobileMondayssä on tänään teemana GPS-paikannuspalvelut. Paikalla ovat edustajat Fastraxista, Navicoresta ja Telmapista.

Aika ja paikka ovat samat kuin ennenkin, kuukauden ensimmäinen maanantai (tänään), Ravintola Teatteri klo 17.30 alkaen.


GPS-paikannus ja paikannuspalvelut ovat kiinnostava aihe, mutta toivottavasti tilaisuudessa nähdään ja kuullaan muitakin kuin tuotedemoja. Kamera ja puhelin (ääninauhuri) ovat kuitenkin latauksessa jo.

Tunnisteet:

maanantai, lokakuu 03, 2005

VoWLAN-ilta Mobile Mondayssa

Tänään pidettävä lokakuun Mobile Monday kuulostaa hyvin ajankohtaiselta ja kiinnostavalta. Luvassa on nimittäin asiaa puheesta langattomissa lähiverkoissa (Voice over WLANs).

Esityksessään Nokian edustaja ilmeisesti kertoo, että yhtiön teknologiavalikoimaan kuuluisi VoWLAN-päätelaite yrityksille jo tänä vuonna ja kuluttajille ensi vuoden alusta. Jo maaliskuussa 2005 Nokialta sanottiin Reutersille, että yhtiön kaikissa ES:n eli yritysratkaisujen päätelaitteissa on jatkossa WLAN-tuki.

Tilaisuus alkaa Helsingissä ravintola Teatterin yläkerrassa klo 17.30, ja sinne on vapaa pääsy.

Tunnisteet:

maanantai, syyskuu 05, 2005

Mobiili-TV:stä asiaa MobileMondayssa

Menovinkki tälle päivälle: MobileMondayssä keskustellaan kännykkätelkkarista DVB-H-tekniikan ja operaattoreiden ja TV-kanavien yhteistyön pohjalta. Paikalla ovat ohjelman mukaan Digitan, Nokian, TeliaSoneran ja Ylen edustajat.

Aika ja paikka on edelleen Ravintola Teatteri Helsingissä klo 17.30 alkaen, ja tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tunnisteet:

tiistai, toukokuu 10, 2005

Kokeiltua: Nokia N90

(Päivitetty 10.5. klo 17.38: korjasin N90:n näytön resoluution)

Tapasin eilen MobileMonday Global Summitisissa tuttuja ja muita blogini lukijoita, muun muassa Nokian Lifeblogin kehityksestä vastaavan Christian Lindholmin, HP Bazaarin vetäjän Peter Vesterbackan ja Yahoolla möbiilipalveluita kehittävän Russel Beattien ( lausutaan muuten "biättee", nyt tiedän).

Christianilla oli mukanaan Nokia N90, joten sain otettua pikatyyppaukset. Puhelimen 352 x 416 pikselin sisänäyttö on hyvin vaikuttava näky nykyisiin S60-puhelimiin verrattuna. Käyttöliittymää on uudistettu, ja esimerkiksi kalenterissa on viimein muistiinpanojen (description / notes) lisäysmahdollisuus. Kuvia voi katsella myös vaakasuunnassa, mutta ilmeisesti muissa sovelluksissa käyttöliittymää ei vielä ainakaan voi kääntää vaakasuuntaan. Tämä on sääli, koska laajakuvanäyttö olisi kiva esimerkiksi videoita kassoessa.

N90 on yllättävän iso, selvästi kookkaampi kuin Series 60 -puhelimet tähän asti. Runko on tukeva, ja näppäimien sijoittelu looginen. Tosin kuvaustilassa sormeni hakeutui helposti linssin päälle (tottumiskysymys) enkä esimerkiksi heti keksinyt miten kuvia selataan tai lähetetään Bluetoothilla eteenpäin. Arvaatte varmaan mitä yritin tehdä. ;)


Yllä Nokia N90:n päänäyttö vaakasuunnassa kuvaustilassa.


Russel ja Henrikki ihailivat N90:n näyttöä.


Christian (oikealla), esittelee Lifeblogia Peterille (keskellä) ja Nokia Multimedian kollegalleen (vasemmalla).

Tunnisteet:

sunnuntai, huhtikuu 03, 2005

Mobiiliosaajien rekrytoinnista

Maanantaina 4. huhtikuuta on Helsingin Mobile Monday -tilaisuuden teemana mobiiliosaajien rekrytointi, mikä kiinnostanee alalta töitä tai osaajia tekijöitä etsiviä.

Tunnisteet:

torstai, maaliskuu 03, 2005

MobileMonday ensi viikolla

Ensi viikolla on taas seuraava MobileMonday, jonka aiheena on mobiilipalveluiden ja -softien testaaminen. Tilaisuus pidetään siis maanantaina 7.3. klo 17.30 alkaen ravintola Teatterissa Helsingissä. Paikalle on vapaa pääsy.

Esiintyjiä ovat esimerkiksi Flanderin toimitusjohtaja Mika Heikinheimo ja Sami Niemelä älypuhelinten benchmarkia (SPmark04) kehittävästä Futuremarkista. Molemmat miehet olen itsekin tavannut, otaksun että tulee kiinnostavaa asiaa.

Helmikuun MobileMondayssä muun muassa selvisi, että Tekes sijoittaa 60 miljoonaa euroa mobiilipalveluiden kehitykseen, eli kyseessä on ihan asiallinen tilaisuus.

Tunnisteet:

sunnuntai, helmikuu 06, 2005

MobileMonday Helsingissä maanantaina 7.2.2005

Huomisessa MobileMondayssä aiheena on julkinen tuki mobiilipalveluille ja -sovelluksille. Aiheen luulisi kiinnostavan ainakin alan yrittäjiä tai sellaisiksi joskus aikovia. Luvassa on esitykset Nokian, LTT Researchin, TE-keskuksen ja Tekesin edustajilta.

Tilaisuus järjestetään Helsingissä ravintola Teatterissa maanantaina 7.2.2005 klo 17.30, ja sinne on vapaa pääsy. Lisätietoa ohjelmasta.


Tunnisteet:

tiistai, marraskuu 30, 2004

GSM-paikannus rikostutkinnassa

Eilen oli Mobile Monday -tilaisuudessa yksi hyvin kiinnostava esitys, jossa brittiläisen Focus-yhtiön johtaja kertoi GSM-solupaikannuksen tietojen analaysoinnista rikostutkinnassa. Mies näytti vakuuttavia PowerPointeja siitä paikannuksen avulla voidaan jäljittää reaalaijassa epäiltyjen tai kadonneiden sijaintia tai tutkia historiatiedostoista viimeisiä havaintoja.

En oppinut GSM-solupaikannuksesta vielä riittävästi, mutta yritin silti tiivistää uutiseen perusajatuksen kysymällä myös Suomen tilanteesta keskusrikospoliisista ja sisäasiainministeriön poliisiosastolta.


Tunnisteet:

maanantai, marraskuu 15, 2004

Seuraava Mobile Monday (Helsinki) jo 29.11.

Helsingissä pidettävä Mobile Monday -tilaisuus pidetään joulun alla poikkeuksellisesti jo 29.11. klo 17.30, tapahtumapaikkana on vanhaan tapaan Ravintola Teatteri. Paikalle on vapaa pääsy.

Aiheena ovat "kerhon" joulupippalot ja rikollisuuden torjunta paikkatietoa hyödyntämällä. Lue lisätietoa tilaisuudesta. Kyseessä on siis mobiilialan ihmisten kokoontumis- ja verkostoitumistilaisuus Helsingissä.

Lisään samalla Mobile Mondayn sivujen linkkilistaan.

Tunnisteet: