[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, marraskuu 24, 2008

Minulla on jo kännykkä-TV

Hesari uutisoi maanantaina, että DVB-H-tekniikan kännykkä-TV on jäänyt Suomessa alkutekijöihinsä. Lisäksi jutussa Digitan johto vakuuttaa, että neuvotteluita yhä käydään operaattoreiden ja TV-kanavien ja kanssa.

Minua Digitan ja operaattoreiden puuhastelut lähinnä huvittavat. Minulla on jo kännykkä-TV. Se toimii osoitteessa www.tvkaista.fi. Seuraan sitä Apple iPod touchilla ja tällä hetkellä myös Nokia 5800:lla. Kuvalla on kokoa 3,5 tuumaa, ja kuvanlaatu on yleensä hyvä. Tekstityksistä saa hyvin selvää. TVkaista on maksullinen internet-palvelu, joka toimii mobiililaitteessa ja PC:ssä.

Lisäksi katson TV-ohjelmia julkisena palveluna osoitteessa yle.mobi satunnaisesti.

Hesarin toimittaja epäilee uutiskommentissaan, ettei kaista riitä, jos kansa alkaa laajamittaisesti katsella TV-lähetyksiä 3G-verkoissa. En olisi vielä huolissani. Mobiililaitteella katselu on yleensä lyhytaikaista, siis uutisia tai lyhyitä pätkiä muuten. Ja siksihän operaattorilta ostetaan 10–30 €/kk maksava datapaketti, että datayhteyttä voi käyttää kelloa tai datalaskuria seuraamatta.

DVB-H-verkon etu on epäilemättä se, ettei kuvanlaatu riipu siitä, kuinka moni verkkoa käyttää. Ei se silti takaa hyvää laatua. Esimerkiksi kotonani Olarissa Espoossa ja työpaikallani Munkkivuoressa Helsingissä kuva pätkii ja kärsii pakkausvirheistä jatkuvasti Nokia N96:lla. Olen kokeillut tätä MTV3:lla ja Voice TV:llä, koska eihän siellä paljon muuta ole tarjolla.

Hulluinta on se, että Digita ja teleoperaattorit tuntuvat luulevan, että joku haluaisi maksaa tavallisten TV-ohjelmien katsomisesta uudelleen. En voi tajuta tätä. Jotta TV-ohjelmista maksetaan, pitää saada jotain arvokasta, kuten F1-kisat. Ja jos niistä maksetaan jo kotitelevisiossa, kännykkälähetyksen on kuuluttava samaan hintaan.

Omien kokemusteni perusteella uskon, että on demand -tyyppinen jakelu sopii paremmin mobiililaitteeseen. Näin esimerkiksi Nokian kannattaa panostaa esimerkiksi Video Center -sovellukseen ja yhteistyöhön Ylen Areenan ja BBC:n iPlayerin kaltaisten palveluiden kanssa.

Tunnisteet: , , , , ,

torstai, lokakuu 02, 2008

Kokeiltua: Nokia N96 ja Tvkaista.fi

Kännykkä-TV-tekniikka DVB-H ei ole Suomessa lähtenyt lentoon, kuten on tullut tässäkin blogissa todettua. Muutamat tänä vuonna Amsterdamin IBC-messuilla käyneet ovat sanoneet, että "se on kuollut". Rintama on hajonnut tekniikassa, ja loputkin tukijat tappelevat maksuista tai tekijänoikeuksista.

Suomessa paljon kiinnostavampi palvelu on joka tapauksessa TVkaista.fi, jota olen nyt vaivalloisesti päässyt kokeilemaan Nokia N96:n kanssa. Nyt seuraa siis nörttivaroitus, tämä ei ole aivan parin klikkauksen hommaa.

TVkaista.fi:stä saa siis suosikkinsa RSS-feedin kautta Nokia Video Centeriin (Videokeskus). Jonkinlaiset ohjeet löytyvät TVkaistan Jaiku-kanavalta. Sieltä saa siis linkin suosikkiohjelmiensa lataamiseksi Video Centeriin, jossa päivitysvälin pystyy ajastamaan.

Yksittäisten kanavien hakeminen taas onnistuu kanavafeedin lähdekoodista. Sieltä pitää siis klikata 'view source' selaimessa ja etsiä haluamansa kanavan tunnusnumero.

TVkaista.fi on jo julkaissut beta-version iPhone-sovelluksesta, ja kuten toimitusjohtaja kertoi, myös S60-versio on kehitteillä. Kuulemma iPhone-versio on jo toimivampi kuin Video Centerin kanssa nysvääminen, mutta en ole päässyt vielä kokeilemaan.
Toisaalta, jos ei jaksa säätää, tallennetut TV-ohjelmat voi vain kopioida kiintolevylle (sininen pallukkanappi TVkaistassa) striiminä "iTunes 300kbps" tai "TVkaista 2M" ja siirtää sitten puhelimeen.

Eri asia on, miten moni viitsii tihrustaa TV-ohjelmia pieneltä näytöltä. Apple iPhonen 3,5 tuumaa tuntuu jotenkin minimiltä. Ja sekin häviää läppärille, jos on sellainen matkassa mukana.

Video Center näyttää TVkaista.fi-videoiden koot väärin, noin 10-kertaisina. Helpoiten onnistuu omien suosikkien (Favourites) lataaminen, mutta myös yksittäiset kanavat pystyy syöttämään.

Kuvanlaatu Video Centerillä katsoessa on siedettävä iTunesille tarkoitetussa 300 kbit/s MPEG-4-striimissä. Tekstityksestä ei tosin saa aina selvää näin alhaisella bitratella.

Tunnisteet: , , ,

keskiviikko, toukokuu 14, 2008

Yle.mobi ja netti-TV

Yleisradio on äskettäin avannut mobiilisivuston yle.mobi, jossa on tässä vaiheessa tarjolla joitain uutisia, uutisvideoita ja linkkejä. Tänään saapunut kutsu kertoo, että Yle Areena kännyköille esitellään yhteistyössä Nokian kanssa toukokuun lopussa.

Näyttää siltä, että Areenasta tuttu on demand -jakelu yleistyy myös mobiilissa. Yle ei ole onnistunut pääsemään sopuun tekijänoikeusasioissa broadcast-jakelusta, joten se ei ole mukana DVB-H-tekniikan kännykkä-TV:ssä vieläkään.

Lopullisesti Yle ei ole luopunut toivosta. Uusien palveluiden päällikkö Jari Lahti kertoi taannoin, että tässä haetaan ulkoista kumppania ottamaan osa riskistä ja neuvottelemaan sopimusasioita.

Usko DVB-H-jakeluun hupenee monilta, kun samanaikaisesti 3G-verkoissa kaista levenee ja kiinteähintaiset datapaketit yleistyvät. 3G-verkkojen kapasiteetti tuntuu jo riittävän siihen, että uutiset tmv. katsotan kerran tai pari päivässä. Jatkuvaan massajakeluun ei kaista riittäisi, mutta sellaiselle ei ole ollut kysyntääkään.

Periaatteessa broadcast- ja on demand -palvelut eivät ole toisiaan korvaavia, mutta molempiin ei välttämättä riitä yhtäaikaisesti resursseja vasta kehittyvässä mobiilimediassa. Kansainvälisesti tosiaikaisen kännykkä-TV:n ongelma on usseiden kilpailevien standardien sekamelska. Nokia ei ole onnistunut ajamaan DVB-H:ta läpi maailmanlaajuisesti.

Parin viikonb päästä kuullaan Nokiasta ja Ylestä kiinnostavia näkemyksiä siitä, miten TV- ja videotarjonta mobiililaitteissa kehittyvät.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, syyskuu 23, 2007

Sony PSP:stä digi-TV-vastaanotin

Kiinnostava poiminta edelleen Engadgetistä, kun sattui olemaan RSS-feedi auki. Sony on esitellyt Playstation Portablelle jonkinlaista digi-TV-palikkaa. Se perustuu sikäläiseen 1-SEG-tekniikkaan, josta Wikipedia kertoo jotain (ilman lähdeviitteitä tosin).

Voisiko sama toimia Euroopassa DVB-T- tai DVB-S-vastaanottimena? DVB-H olisi varmaan liian riski, kun eteneminen Euroopassakin vähintään hitaalta, ja USA:ssa sekä Aasiassa (Etelä-Koreassa ja Japanissa) kiinnostavat omat tekniikkansa.

PSP olisi ison 16:9-laajakuvanäyttönsä kanssa houkutteleva laite DVB-T-lähetysten vastaanottamiseen. Tässä olisi sitten mobiili-TV-laite tarvitsematta sopia lähetysoikeuksista, tekijänoikeuksista ja teknisestä standardista uuteen.

DVB-H-rintamalla on ollut tänä vuonna niin hiljaista (helmikuun 3GSM:n jälkeen), että on vaikea heti nähdä massamarkkinan syntyvän ensi vuonna, kuten rohkeimmat ovat ennustaneet.

Tunnisteet: ,

tiistai, toukokuu 29, 2007

TV-ohjelmia striimattuna

WLAN-verkko kotona, koulussa ja työpaikalla, kiinteähintainen 3G-datapaketti muualla kotimaassa. Tähän suuntaan kaiketi "tehokäyttäjät" ovat menossa ja osa siirtynytkin jo.

Siihen liittyen säädin eilisillan töiden takia kahden Windows Mobile 5 -laitteen kanssa. Kokeilin siis niillä Pocket Live TV:tä, jota msmobiles.com hehkutti kovasti.

Kotona WLAN-verkossa osa kanavista ei avautunut lainkaan, mutta ABCj ja BBC toimivat hetken suorastaan hyvin. Soneran 3G-verkossa taas katselu tökki pahasti, koska kotonani on aika heikko kuuluvuus. Sen varmaan säännölliset vieraat jo muistavatkin aiemmista merkinnöistä.

Ohjelman kokeiluversio on aika torso. Siihen ei pysty kunnolla tutustumaan, kun katselu jo loppuu ja käyttäjää pyydetään ostamaan softa. Vaikea on ostaa, jos ei ehdi kokeilla toimiiko homma.

Aiemmin olen kokeillut Elisa TV:tä ja Soneran Mobiili-TV:tä, jotka tarjoavat kotimaisten TV-kanavien striimausta kännykkään.

Jotain näistä kaikista vielä puuttuu, sillä yhdestäkään en vielä maksaisi, enkä ole ottanut ohjelmia säännölliseen käyttöön. Ongelma voi olla kännykän liian pieni näyttö tai luontevan katseluasennon puuttuminen (vrt. jalusta N92:ssa ja muissa kännykkä-TV-malleissa).

Tunnisteet: ,