[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, marraskuu 11, 2007

Nuorison Mesekännykät

Operaattorit ovat ennustaneet mobiili-Mesestä eli Windows Live Messengerin tuomisesta kännykkään nuorison hittiä. Sonerasta uskottiin tähän rohkeasti jo keväällä. "Nyt lapsetkin lähtevät kesämökille", sanoi Sonera-johtaja. Olen kirjoittanut asiasta moneen otteeseen.

Vieläkään käyttäjämääriä ei suostuta kertomaan. Jos ne olisivat kehuttavia, näin ei varmaan olisi. Kiinnostavaa on se, että alkuun Sonera perusteli tukemiaan Nokian S40-malleja ja muiden valmistajien malleja sillä, että ne ovat nuorison suosikkeja.

Kun viimeksi kysyin asiasta, sanottiin ettei Messengeriä ole tarjottu eniten toivotuille puhelimille. Eikö operaattori tunnekaan suomalaisen nuorison kännykkäkantaa?

Soneran sivuilla voi hakea Mobiili-Mese-palvelua omalle kännykälleen. Toivotuimpien viiden kärki on tällä hetkellä Suomessa Nokia N73, N70, 6288, 6630 ja N95. Suurin osa on siis (vähän) malleja, ja N95 taas Nokian selvä hittituote ostovoimaisissa maissa. Kiinnostavaa on, ettei toivotuimpien TOP-10-listalla ole yhtään QWERTY-näppäimistöllä varustettua laitettua. Ehkä se ei olekaan niin tärkeää, vaikka toisin olen arvellut.

Vaikuttaakohan myös palvelun hinta? 5,90 €/kk voi tuntua kiinteänä maksuna kalliilta, jos kännykkälaskut ovat muuten 10–20 €/kk.

TeliaSoneran palvelu on lanseerattu ensimmäiseksi ymmärtääkseni Ruotsissa, mikä voi selittää laitekantaa.

Tunnisteet: ,

torstai, elokuu 23, 2007

Windows Live for S60 virallisesti julki

Tänäaamuna tuli virallinen tiedote Windows Live Messengeristä S60:lle. Sitä tarjotaan alkuun 11 maassa, mukaan lukien Suomi.

Tiedotteen mukaan palvelu laajenee myös Series 40 -malleihin myöhemmin.

Kirjoittelen erikseen lisää, jos virallinen julkaisu eroaa jotenkin aiemmin kommentoidusta.

Päivitetty klo 09:07: Lehdistötiedotteessa annettu web-osoite ei olekaan vielä toimiva. Hopihopi korjaaamaan.

Tunnisteet: , ,

maanantai, huhtikuu 16, 2007

Soneran mobiili-Mese

Sonera julkisti tänään Java-sovelluksena toteutetun MSN/Live Messengerin, jota tarjotaan kiinteällä 5,90 euron kuukausimaksulla monille keskihintaisille kännykkämalleille. Alkuun tuetut laitteet ovat Nokia 6230i, 6233, 6280, 6111, 6131, 5300 sekä Sony Ericsson K610i K750i ja W810i.

Ratkaisu on aika erilainen kuin tyypillinen malli julkistaa ensin S60-sovellus, joka sitten ajan mittaan laajenee halvempiin malleihin ja ehkä ilmestyy Java-sovelluksenakin.

Sonera valitsi nämä laitteet, koska niiden arvioidaan (ja jossain määrin myös varmasti tiedetään?) olevan nuorison suosiossa, ja juuri nuorten uskotaan kiinnostuvan mobiili-Mesestä. Tässä nuori tarkoittaa ymmärtääkseni reilusti alaikäisiä.

Hinnasta on syntynyt uutiskeskusteluissa jupinaa. Tämä hinta tosin sisältää dataliikenteen kotimaassa, joten arviointi on vaikeaa. Jos käyttäjällä on ennestään kiinteä datapaketti, diili ei ole houkutteleva. Käsitykseni kuitenkin on, ettei nuorilla tuollaisia isoja tai kokonaan kiinteitä datapaketteja vielä liiemmin ole.

Soneran mukaan pikaviestit tulevat perille, vaikkei Mese-sovellus olisikaan päällä. Ymmärsin, että silloin herätteenä toimii tekstiviesti.

Minulla ei ole yhtään em. tuetuista puhelimista käytössä, joten käyttökokemuksia en pysty heti jakamaan. Ja kun liittymässä kuitenkin on 150 Mt/kk datapaketti, olisi Mesestä turhaa maksaa lisää. Jatkan siis Fringin käyttäjänä.

Tunnisteet: , , ,

torstai, helmikuu 01, 2007

Live Messengerin S60-comeback

(Päivitetty 24.2.2007. Nyt ohjelma lakkasi taas minullakin toimimasta.)

Aiemmin useaan otteeseen käsittelemäni MSN/Live Messenger -kuvio kehittyy. Nyt ohjelmaa näyttää taas saavan ilmaiseksi, tällä kertaa Nokia E61:n tukisivuilta (Hong Kongista?).

Kiinalaisilta sivulta saisi kuulemma ohjelmasta paremman 2.0-version, mutta se on maksullinen, enkä minä ainakaan keksinyt miten maksaminen onnistuisi.

Vinkki: minulla ainakaan ohjelma ei asentunut ennen kuin poistin edellisen, joka oli jäänyt asennettuna lojumaan.

Päivitetty 24.2.2007: Yritin kirjautu taas tänään ohjelmalla Messengeriin, eikä toimi enää. Ohjelma kyselee sitä 10 RMB / kk (noin 1€/kk) maksua, jota ei kuitenkaan pysty ainakaan Soneran liittymästä tekemään.

(via E-Series-blogi)

Tunnisteet: ,

maanantai, tammikuu 22, 2007

S60-pikaviestiohjelma haussa

Marraskuussa hehkuttamani Live Messenger S60:lle lakkasi sunnuntaina toimimasta. Se ilmoittaa, että ohjelmasta pitäisi maksaa 10 RMB/kk (=xe.com:n valuuttamuunnoksen mukaan alle 1 €/kk) eli sangen kohtuuhinta.

Voisin tämän verran maksaakin, mutta ainakaan Soneran liittymästä SMS-rekisteröinti ei tunnu toimivan. Saan ilmoituksen, ettei tekstiviestiä voitu lähettää. Toiminto ilmeisesti vaatisi, että operaattorilla on Microsoftin tai softan kehittäjän kanssa SMS-laskutussopimus.

Tosin hainkin ohjelman marraskuussa MSN:n Kiinan-sivuilta. Microsoft ei taida haluta mainostaa amerikkalaisille tai eurooppalaisille Symbian S60 -pikaviestintä?

Miten muilla, onko ohjelma lakannut toimimasta? Mitä pikaviestintä käytätte? Haluan kännykkään nimenomaan MSN / Live Messengerin, koska sitä käytän koti- ja työkoneilla Windowsissakin. Aiemmin kirjoitin, että moni muukin haluaa, ainakin noin joka toinen nykyajan teini.

Nyt pitäisi kai sitten hommata toinen softa tilalle, vaihtoehtoja S60 3rd Editionille lienevät lähinnä AgileMessenger tai IM+.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, joulukuu 17, 2006

Mesettääkö sinun kännykkäsi?

Viime viikolla Oulun yliopistossa oli kiinnostavan tutkimuksen väitöstilaisuus, joka jäi medioissa melko vähällem huomiolle. Siis minä ainakin missasin tiedotteen. Maikkari näemmä uutisoi asian.

En ehtinyt vielä syventyä tutkimukseen, mutta mietin silti pika- ja SMS-viestejä ja sähköpostia kännykässä. Tiedotteesta sain käsityksen, että sähköposti olisi tutkijan mukaan korvaamassa tekstiviestit, Japanin esimerkkiä seuraten.

Tästähän on ennenkin puhuttu. SMS-viestit ovat olleet operaattoreille hyvä tulonlähde, joten kuluttajien sähköpostia kännykässä ei ole suureen ääneen rummutettu. Oikeastihan operaattoreiden ei tarvitse välttämättä edes lanseerata uusia teknisesti palveluita, vaan monille kuluttajille riittäisi tieto, että nykyiset laajakaistaliittymien ohessa tulevat IMAP4- ja POP3-postilaatikot voisi viedä kännykkään sellaisenaan.

Vaan onko sähköposti kätevämpi kuin SMS, tai ainakaan korvaava? Jotenkin arvelen, että ne ovat viestimuotoja eri tarpeisiin. Sähköpostilla ei tavoita yhtä nopeasti kuin tekstiviestillä, eikä perillemenoon voi vielä samalla tapaa luottaa. Ei vaikka vastaanottaja olisi ammattikäyttäjä.

Arvelen, että nouseva viestimuoto ovat pikaviestit. Kännykkävalmistajat ja operaattorit eivät ole onnistuneet kehittämään tähän uskottavaa standardia, joten pikaviestien hevikäyttäjillä, nuorilla standardi on "Mese" eli Microsoftin Live Messenger (aiemmin MSN Messenger).

Joidenkin nuorisotutkimusten mukaan pikaviestit voivat olla nykyisille koululaisille ja opiskelijoille sähköpostiakin tärkeämpi viestintämuoto. Siihen viittasi ainakin Habbo-tutkimus taannoin.

Vasemmalla Live Messenger S60:ssa ja oikealla (eri aikaan tosin) Windows Mobilessa, molemmissa Microsoftin tarjoamana.

Kun pikaviestejä pääasiassa lähetellään Windowsissa, on luonnollista haluta samat kontaktit ja viestit mukaan kännykkään. Saako Microsoft tästä kilpailuetua Windows Mobilellle? Ehkä saa, kenties ei. Aiemminkin mainitsemani Windows Live Messengerin S60-versio toimii hyvin Nokian laitteissa ja vielä Microsoftin tarjoamana.

Sekä S60- että WM 5.0 -versiot toimivat jo melko kätevästi. Jos esimerkiksi lähetän viestin matkalla, suljen ohjelman kännykässä ja palaan "Meseen" Windowsissa, saan poissaollessani minulle tulleet viestit. Isoin ero softissa on se, että Microsoftin ohjelma tulee WM5:n mukana, S60-versio ei tule S60:n mukana.

Minua ihmetyttää, että kännykkävalmistajat ja operaattorit tyytyvät seuraamaan pikaviestejä sivusta. Uskovatko ne vielä OMA:n avoimeen standardiin? Ilmeisesti teleinsinöörit eivät ole huomanneet, että teinien standardi on jo "Mese". Viiden vuoden päästä se on useimpien työelämään tulevien nuorten aikuisten standardi.

Saunalahti tarjoaa pikaviestejä. mutta tietääkseni ne perustuvat OMA:n standardiin, jota kukaan muu ei Suomessa tue. Tunnustaako joku käyttävänsä palvelua?

Live Messenger ja muut internet-pohjaiset pikaviestimet tuovat sellaisenaan operaattoreille dataliikennettä, mutta ilmeisesti se ei riitä. Ne ovat tottuneet, että SMS:ssä joka viestistä tulee rahaa. Sellainen sopii aika huonosti internet-taustaisille pikaviestimille.

Voittaako siis nuorison suosion se, joka laittaa Microsoftin "Mesen" kännykkään? Kohta voi tulla kiire tarjota Mese-sukupolvelle sopiva kännykkä.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, marraskuu 22, 2006

Windows Live Messenger S60:lle

(Päivitetty 22.11.2006 klo 01:29. Korjauksia ja täydennyksiä.)

Kiitos tästä vinkistä Aki Saurimaalle. E-Series-blogissa kerrottiin, että Microsoftin sivuilta saa Windows Live Messengerin S60 3rd Edtionille. Se vaikuttaa vieläpä olevan natiivi Symbian-softa.

Asennus sujui helposti ja kielivaihtoehtona on myös englanti. Softa käynnistyy suht nopeasti, ja login-tiedot voi tallentaa ohjelmaan. Pikakokeilun perusteella softa toimii ainakin E70:ssä sekä pysty- että vaakatilassa, ja kuulin toimivan myös N73:ssa.

Softa ei näytä keskustelijoiden kuvia, ei tue tiedostojen jakamista tai puheviestejä ja on muutenkin karsittu toteutus työpöytäsoftasta. Uusin aito Windows Mobile -julkaisukin taitaa olla kehittyneempi. Vaan onhan tämä toisaalta parempi kuin useimmat S60:lle saatavat pikaviestimet. Huonossa tarjonnassa on helppo erottua edukseen.

Käyttäjän läsnäolotilan (Online, Busy, Away jne) vaihtaminen tuntuu hyvin hitaalta.Sitä en tiedä, miksi tätä tarjotaan juuri MSN:n Kiinan-sivuilla. About-tiedoissa tekijäksi ilmoitetaan MMIM Interactive Co. Ltd.

Oma ajatusleikki: yrittääkö Microsoft saavuttaa Kiinan pikaviestimarkkinat Nokian S60-alustan kautta?

E-Series-blogissa tosin väitettiin, että softa olisikin maksullinen kahden kuukauden päästä.

Tunnisteet: , ,

maanantai, marraskuu 20, 2006

3:n X-Series & Skype

On aivan käsittämätöntä, että olen missannut 3-operaattorin ison lanseerauksen 16. marraskuuta. Nyt hävettää. Monia muitakin sietäisi hävettää, sillä tätä ei ole juuri noteerattu Suomessa lainkaan.

Operaattori siis julkisti melkoisen 3G-paketin. X-Series tuo Nokia N73:n ja Sony Ericsson W950i:n kera edustavan valikoiman palveluita kiinteään hintaan.

Kumppaneita ovat Google, MSN, Orb, Sling Media, Skype ja Yahoo! alkuun. Palvelu lupaa muun muassa ilmaiset internet-puhelut, pikaviestit ja web-surffailun. Kokonaan ilmaisesta ei siis ole kyse, vaan kiinteähintaisesta paketista.

Mielenkiintoiset ovat Orbin ja Sling Playerin tarjoamat aian- ja paikansiirron sovellukset, joilla esimerkiksi TV-ohjelmat saa otettua mukaansa.

Pakettia on purettu AAS:ssa ja monissa muissa paikoissa. Julkistustilaisuuden webcast on edelleen saatavana.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, heinäkuu 31, 2005

Agile Messenger maksulliseksi

Kaikkien aikojen parhaimpiin lukeutuva Symbian- ja miksei Windows Mobile -softakin Agile Messenger on muuttumassa maksulliseksi. Tämä on varsin ymmärrettävää, koska ohjelmaa on kehitetty kauan, se on jo melko vakaa ja käyttäjiä on paljon.

Hinnoitteluvaihtoehtoja on kaksi. Lisenssimaksu on 2,99 euroa kuukaudessa, jolloin käyttö tulisi siis maksamaan 35,88 euroa vuodessa tai 71,76 euroa kahdessa vuodessa. Eikä tämä tietenkään sisällä operaattorin datasiirtomaksuja. Tällä hinnalla Agile Messenger olisi (luultavasti) maailman kallein kännykkäsofta.

Jatkuvaan käyttöön realistisempi hinnoittelu on 19,95 euron kertaveloitus luottokorttimaksuna. Ei tämäkään halpa hinta ole, mutta jos softaa käyttää vuosia, varmaankin siedettävissä. Käyttäjistä tosin suurin osa lienee nuorisoa, jolla ei ainakaan Euroopassa ole yleensä maksuaika- tai luottokorttia, joten käyttäjäkato lienee melkoinen. Eivätkä useimmat tunnu olevan valmiita maksamaan ohjelmista mitään.

Tunnisteet:

perjantai, kesäkuu 24, 2005

MSN Alerts ja mobiililaitteet

Jo aiemmin mainitsemassani WM 5.0 -esittelyssä oli maininta MSN Alerts -palvelun tuomisesta puhelinten pikaviestimeen. Tämä kuulostaa aikalailla yhdentekevältä, mutta voisi pitkälle kehitettynä avata kiinnostavia mahdollisuuksia.

Kun nykyisellään joku kaverini tai tuttavani kirjautuu Xbox Liveen tai pelaa siellä jotain, kertovat MSN/Windows Messenger tästä saman tien. Tulevaisuudessa palvelussa on Xbox 360:n myötä pelien lisäksi "kodin viihdekeskuksen" ominaisuuksia.

Palvelun kautta voisi vaikkapa lähettää teksti- ja kuvaviestejä kavereiden puhelimiin, jakaa kuvagallerioita tai kutsua ihmisiä pelaamaan. Koska olohuoneen sohvalla ei yleensä ole näppäimistöä tai muuten kätevää tekstinsyöttötapaa, olisi puhe tässä varmaankin luonteva tapa viestiä. En ole tosin varma, tukeeko WM 5.0:n Messenger jo puheviestejä.

Kodin viihdelaitteiden hiljalleen avautuvien rajapintojen ja verkkoliitäntöjen kautta voisi vaikkapa ajastaa digiboksin tallentamaan tallentamaan illan suosikkiohjelmat kiintolevylle tai verkkoon. Jos boksissa olisi GSM-radio ja SIM-korttipaikka, sitä voisi ohjata tekstiviestein. Viesti TALLENNA 1 19.30 60 tallentaisi kanavapaikalta #1 ohjelmaa tunnin ajan klo 19.30 lähtien. Tämä ei ole mitenkään fiksu käyttöliittymäesimerkki, mutta silti jotain sensuuntaista kaipaisin nykyisin turhan vajaakäytössä olevalle tallentavalle digiboksilleni.

Jokunen päivä sitten vierailin kaverin luona, jolla on kotona itse viritetty Linux-pohjainen VDR-kone ja web-pohjainen etähallinta sille. Sen kautta voi kännykällä tai PC:llä ajastaa tallennuksia, lukea ohjelmaopasta (ja myös tallentaa ohjelmia sieltä) tai jopa katsoa tallennettuja ohjelmia palvelimen kiintolevyltä, jos kaista vain riittää, lähinnä siis WLAN-verkoissa. Itse en osaa (lue: jaksa toistaiseksi opetella) tuollaista rakentaa, mutta epäilemättä valmiit tuotteistukset ovat myös tulossa. Tässä kuviossa Microsoftilla on teknisesti hyvät mahdollisuudet tavoittaa kännykät, kodin mediapäätteet tai pelikonsolit sekä PC:t.

Milloinkohan nähdään ensimmäinen digiboksi, joka osaa muutenkin hyödyntää langattomuutta ja mobiililaitteita kuin vastaanottaa kuvia Bluetoothilla? Jos boksiin saisi Ethernet- ja/tai WLAN-liitännät (riittävän halpaa jo?) ja rajapintoja auki (hankalaa tekijänoikeussyistä?), voisi purkille virittää kiinnostavia toimintoja.

GSM-radion ja SIM-slotin laittaminen elektroniikkalaitteeseen varmaankin vaatisi mielekkäästi toimiakseen operaattoreilta dual-SIM-liittymiä tai erityisiä kuukausinaksuttomia "konelittymiä".

Tunnisteet: ,

torstai, joulukuu 16, 2004

AOL-, ICQ-, Jabber- ja MSN-client Nokia 9300/9500:lle

Eilen tuli ilouutinen pikaviestintää Series 80:lle odottaneille, IM+ on julkaistu Nokia 9300/9500:lle . Lisäsin jo softan trial-version tasaisen varmasti kehittyvään Series 80 -tarjontaamme. Softan tuotearvio aukeaa tosin vain lehden tilaajille. Jostain lehtineekerinkin on tienattava leipäjnsä. ;-)

Vähemmän kärsimättömien kannattanee silti odotella Agile Messengerin Series 80 -versiota, siitä on näillä näkyvin tulossa lupaavampi. Tekijät eivät ole vielä vahvistaneet tuleeko softasta ilmainen Series 60 -version tapaan.


Tunnisteet: ,

keskiviikko, elokuu 04, 2004

Pikaviesti- ja puhepalvelut toimivat

Tässä vaiheessa voi jo melko varmasti ennustaa, että pikaviestinnästä (instant messaging) on tulossa yksi mobiililaitteiden voittajapalveluista. Käytän itse Pocket PC:ssä (ja satunnaisesti Smartponessa) mukana tulevaa MSN Messengeriä ja Nokian Series 60 -laitteissa mainiota Agile Messengeriä. Huomaan, että pikaviestimistä on tullut minulle oikeasti työväline.

Esimerkiksi usein aloitan päivän lukemalla sähköpostit ja tuoreimpia uutisia sekä lähettämällä webissä julkaistavaksi pari uutista kotona. Työkaverin kanssa voimme keskustella esmes lähettämästäni tekstistä tai uutisaiheista. Myöhemin aamupäivällä yhteys ei katkea konttorille siirtyessä, vaan yhteydenpito voi jatkua. Tauot eivät sinänsä olisi vakavia, mutta pikaviestimestä on tullut paljon hyödyllisempi, kun se ei rajoitu fyysisesti kotitoimistoon tai työpaikalle. Kannettavat tietokoneet eivät aja samaa asiaa, koska niitä ei raahata joka välissä mukana. Yhteyksien nopeutuessa viestintä ei rajoitu vain tekstiin. Esimerkiksi PocketSkype toimii WLAN- ja UMTS-verkoissa erinomaisena VoIP-softana.

Matkapuhelinvalmistajien kannalta tilanne on kiinnostava, koska niiden on taiteiltava kuluttajien ja operaattoreiden intressin välissä. Operaattoreille kelpaa toki lisääntyvä dataliikenne, mutta siitä ei pidetä, jos samalla erikseen laskutettavien MMS-, SMS- ja Push-to-talk (PTT) -palveluiden käyttö vähenee. Esimerkiksi MMS:n alku on ollut sen verran kallis ja teknisesti heikkotasoinen, etten olisi varma kuluttajien äänestävän sen puolesta.

Tunnisteet: , ,