[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, marraskuu 19, 2007

Kokeilussa Elisan Mobiili-Mese S60:lle

Elisa julkaisi joskus äskettäin Windows Live Messengerin mobiilisovelluksestaan S60-version useille laitteille, ja kokeilin sitä N958GB:ssä.

Ohjelma on ihan toimiva. Asennus ja sisäänkirjautuminen menivät ongelmitta, ja tärkeimmät toiminnot ovat mukana. Jotain tästä jää kuitenkin puuttumaan.

Luulen, että vikaa on käyttöliittymässä. Sovellus ei ole yhtä sulava kuin Microsoftin ja Nokian tarjoama S60-sovellus. Chattisessiot eivät avaudu samalla tapaa kätevästi välilehtiin sivutttaissuunnassa, ja kaikki toiminnot eivät edes päivity tosiajassa, vaan päivitystä erikseen klikkaamalla. Mikä järki tällaisessa nyt on? Käyttäjän oman tilan hallinta on myös viety erikseen yhden asetusvalikon taakse.

Elisan sovelluksen etu on se, että palvelun voi tilata 3,90 eurolla kuukaudessa ilman, että on huolehdittava kotimaassa datakuluista.


TeliaSonera kehuu omaa Messenger-sovellustaan siitä, että ohjelma lähettää tiedon uudesta pikaviestistä SMS:llä herätteenä, vaikka käyttäjä olisi offline. Elisan tarjoamassa palvelussa tällaista ei tunnu olevan, tai ainakaan se ei toimi N958GB:ssä.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, marraskuu 11, 2007

Nuorison Mesekännykät

Operaattorit ovat ennustaneet mobiili-Mesestä eli Windows Live Messengerin tuomisesta kännykkään nuorison hittiä. Sonerasta uskottiin tähän rohkeasti jo keväällä. "Nyt lapsetkin lähtevät kesämökille", sanoi Sonera-johtaja. Olen kirjoittanut asiasta moneen otteeseen.

Vieläkään käyttäjämääriä ei suostuta kertomaan. Jos ne olisivat kehuttavia, näin ei varmaan olisi. Kiinnostavaa on se, että alkuun Sonera perusteli tukemiaan Nokian S40-malleja ja muiden valmistajien malleja sillä, että ne ovat nuorison suosikkeja.

Kun viimeksi kysyin asiasta, sanottiin ettei Messengeriä ole tarjottu eniten toivotuille puhelimille. Eikö operaattori tunnekaan suomalaisen nuorison kännykkäkantaa?

Soneran sivuilla voi hakea Mobiili-Mese-palvelua omalle kännykälleen. Toivotuimpien viiden kärki on tällä hetkellä Suomessa Nokia N73, N70, 6288, 6630 ja N95. Suurin osa on siis (vähän) malleja, ja N95 taas Nokian selvä hittituote ostovoimaisissa maissa. Kiinnostavaa on, ettei toivotuimpien TOP-10-listalla ole yhtään QWERTY-näppäimistöllä varustettua laitettua. Ehkä se ei olekaan niin tärkeää, vaikka toisin olen arvellut.

Vaikuttaakohan myös palvelun hinta? 5,90 €/kk voi tuntua kiinteänä maksuna kalliilta, jos kännykkälaskut ovat muuten 10–20 €/kk.

TeliaSoneran palvelu on lanseerattu ensimmäiseksi ymmärtääkseni Ruotsissa, mikä voi selittää laitekantaa.

Tunnisteet: ,

perjantai, syyskuu 14, 2007

Elisaltakin Mese-palvelu kännykkään

Sonera lanseerasi loppukeväästä Mobiilimesen eli Windows Live Messengerin useille nuorten suosimille kännyköille. Soneran johto ennusti siitä kesän hittiä, koska "nyt lapset lähtevät mielellään mökille, kun Mese tulee mukaan."

Olen yrittänyt udella käyttäjämääriä, mutta niitä ei ole haluttu kertoa. Ilkeämielinen voisi ajatella, etteivät käyttäjämäärät vielä ole kehuttavia.

Joka tapauksessa Elisakin kiinnostui Windowsin pikaviesteistä ja avasi oman palvelunsa äskettäin. Siitä tiedotettiin tänään.

Elisa tukee alkuun vasta kuutta Nokian Series 40 -mallia. Sonera tukee tällä hetkellä pitkää listaa Series 40 -malleja ja reilua kymmentä Sony Ericssonin Javaa pyörittävä luuria.

Molemmat ovat luvanneet myös S60-versiot. Series 40 -mallit valittiin ensin, koska operaattorit tietävät, mitä malleja kansalla on eniten käytössään.

Minulla on edelleen käytössä Nokia E70:ssä Microsoftin ja Nokian tarjoama S60-sovellus, jota käsittelin aiemmin.

Tunnisteet: , ,

torstai, elokuu 23, 2007

Windows Live for S60 virallisesti julki

Tänäaamuna tuli virallinen tiedote Windows Live Messengeristä S60:lle. Sitä tarjotaan alkuun 11 maassa, mukaan lukien Suomi.

Tiedotteen mukaan palvelu laajenee myös Series 40 -malleihin myöhemmin.

Kirjoittelen erikseen lisää, jos virallinen julkaisu eroaa jotenkin aiemmin kommentoidusta.

Päivitetty klo 09:07: Lehdistötiedotteessa annettu web-osoite ei olekaan vielä toimiva. Hopihopi korjaaamaan.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, heinäkuu 25, 2007

Kokeiltua: uusi Windows Live Messenger for S60

En edes yritä päivittää aiempaa merkintää aiheesta, vaan jatkan siitä. Tämä blogien kautta leviävä softa on siis vuotanut jonkinlaisesta testijakelusta Ruotsista. Kyseessä on aivan toimiva Windows Live Messenger for S60 (3rd Edition), ja vielä erinomaisen hyvä ohjelma.

Lisää kuvia ohjelmasta ...

Käyttöliittymä on selkeä ja muistuttaa aitoa Windows Liveä. Sisäänkirjautumisen jälkeen näkyvät oletuksena verkossa olevat kontaktit, mutta myös offline-kontaktit saa esille. Pikaviestien tila aukeaa nimeä klikkaamalla, ja useampia keskusteluita voi avata rinnakkain. Avattuun keskusteluun voi myös kutsua uusia keskustelijoita.

WLM for S60:ssä on aiemmista toteutuksista puuttuneita hienouksia, kuten helppo tapa lähettää kuvia ja muita tiedostoja. Siirrettävien tiedostojen koolle on rajoitus, ilmeisesti jossain megatavun luokassa, varmaankin tiedonsiirtokulujen takia.

Ohjelma toimii niin Soneran mobiilidatalla kuin kotini NAT:n takaa WLAN-verkossa. WLM for S60 tukee sisäänkirjautumista kolmessa tilassa: Online (vapaa), Busy (varattu) ja Appear as offline (näytä uloskirjautuneelta).

Asennuksessa tulee joku käyttö- ja sopimusehtojen hyväksyntä, jossa ääkköset eivät näy kunnolla. Kukapa nyt noita lukisi, joten asialla ei ole väliä. Itse ohjelma asentuu ja toimii hienosti suomenkielisenä.

Pikaviestien kirjoitustilassa on loki taaksepäin selaamiseen, mutta edellisten istuntojen keskusteluita ei ohjelman kautta näe.

Live Messenger for S60 tuo myös Live Mailin (aka Hotmailin) S60:n viestivalikkoon. Minulla ei ole Hotmail-postilaatikkoa, joten tuota en kokeillut.

Päivitetty 25.7. klo 21:12:

Otan vähän kehuja takaisin sen verran, että moniajon kanssa tuntuu olevan edelleen ongelmia N95:ssä. WLM for S60 ei pysy kauaa päällä taustalla, vaan on hetken kuluttua sammunut. Idea siitä, että pikaviestit tavoittaisivat mobiilisti, ei oikein tällaisenaan toteudu.

En tiedä onko ongelma N95:n muistinhallinnassa vai WLM:ssä. Kaveri Ilari raportoi E90-kokemuksistaan, ettei samaa ongelmaa olisi.

Tunnisteet: , , ,

Windows Live Messenger taas S60:lle... tai sitten ei

(Päivitetty 25.7.2007 klo 15:31. Ohjelma osoittautui toimivaksi ja turvalliseksi, joten tein uuden blogimerkinnän ja päivitin tätä, ks. alemmas.)

Aiemmin käsitellyt Windows Live Messengerit S60:lle Microsoftin ja Nokian sivuilla ovat lakanneet minulla ainakin toimimasta. Ohjelma pyytää maksamaan 10 RMB/kk eli noin euron kuukaudessa palvelusta, mutta maksu ei edes Suomesta toimi. Jokin versio on siis edelleen jaossa Nokian Hong Kongin sivuilla, mutta se ei toimi pitkään.

Nyt ohjelmaa pukkaa taas uutta kautta, tällä kertaa S60-aiheisessa blogissa. Softa herättää kuitenkin kysymyksiä. Miksi sitä ei levitetä Microsoftin tai Nokian sivujen kautta? Miksi ohjelma haluaa korvata jotain S60:n järjestelmätiedostoja (kommenttien perusteella)? Miksi käyttäjät valittavat, ettei se tunnu edes toimivan?

Minulla ainakin varoituskellot soivat, enkä aio ohjelmaa asentaa. Toivottavasti joku F-Securessa ehtisi tutkia tämän tapauksen. Tunnusmerkkien perusteella kyseessä saattaisi olla WLM:n nimissä levitettävä haittaohjelma tms. Tämä kannattaa ainakin tarkistaa virusskannerilla ennen asentamista.

Voisi olla fiksu veto Nokialta tarjota Windows Live Messenger täällä länsimaissakin. On hassua hakea jotain softaa jostain Hong Kongin saitilta.

Päivitetty 25.7.2007 klo 15:31:

Näköjään Microsoftilla ja Nokialla ollaankin jo fiksuja, ja Windows Live Messengeriä ollaan tuomassa Euroopassakin S60:lle.

F-Secure testasi ohjelman toimivaksi ja turvalliseksi pyynnöstäni, kun epäilin sitä mahdolliseksi haittaohjelmaksi, ja kommenteissa kerrottiinkin, että tämä on testilevityksessä Nokian Ruotsin sivuilla. Ohjelma toimii myös suomenkielisenä.

Sitä en tiedä, mitä kautta WLM for S60 on vuotanut blogeihin, joten en aio itse levittää tiedostoa tietenkään.

Kaveri vahvisti ohjelman toimivan E90:ssä, ja minä kokeilin N95:ssä.

Tunnisteet: ,

lauantai, helmikuu 24, 2007

Ilmaisia puheluita S60-kännykällä

Olen kokeillut eilen ja tänään ensimmäistä kertaa Fringiä. Se mainittiin kommenteissa ainakin jo viime syyskuussa. Moni lukijakin on softasta vinkannut. Hyvä että viimein asensin.

Fringin avulla olen nyt ensimmäistä kertaa soittanut ilmaisen puhelun MSN:ään ja Skypeen Symbian-kännykällä töissä WLAN-verkossa. Se toimi yllättävän hyvin. Kotona on WLAN-tukiasema hetken rikki, joten kokeilin vasta Soneran 3G-verkossa.

MSN:ään ja Skypeen soittaessa vastapuolen puheesta sai hyvin selvää. Jostain syystä se kuitenkin kuului tosi hiljaisella. Jouduin pyytämään keskustelukumppania siirtymään lähemmäs mikrofonia tai lisäämään mikrofonin herkkyyttä.

Hauskasti Fring näyttää kontaktilistassaan myös kännykän yhteystiedot. Kun klikkaan kontaktia, ohjelma kysyy soitetaanko GSM- vai SkypeOut-puhelu. Yleensä GSM-puhelu on järkevämpi, mutta toiseen maahan soittaessa SkypeOut tulee halvemmaksi. Etäisyyden tai maiden rajojen merkitys jää pois.

E70:lle lataamani softa ilmoitettiin preview-versioksi. Siitä kenties johtuu, ettei esimerkiksi MSN-puheluihin (minun suuntaan) vastaaminen onnistunut. Kontaktien ääkköset eivät näy oikein.

Sekin hämää, että minulla on monet nimet Fringissä kolmesti, kännykän, MSN:n ja Skypen yhteystiedot. Ohjelma voisi tarjota mahdollisuuden yhdistää yhteystiedot yhden nimen taakse, joista sitten valitsisin mihin haluan soittaa. Haluaisin myös itse nimetä yhteystiedot. Ihmisillä on pikaviestimissän uskomattoman sekavia aliaksia.

Olisi myös kiva, jos MSN- ja Skype-kontakeja voisi lisätä suoraan Fringin kautta. On vähän hankalaa lisäillä kontakteja PC:n kautta.

Vielä Fringin käyttäminen ei ole niin mutkatonta, että se korvaisi GSM-puheluita. Tosin kun seuraavan kerran on tarvetta soittaa ulkomaille, saatan kokeilla Skypeä tai SkypeOutia Fringin avulla.

Huomasin lisäksi, että Fring on ihan toimiva MSN/Live Messenger -pikaviestin. Se edellinen lakkasi taas toimimasta. Fring jää siis E70:een, ja seuraan sen kehittymistä.

Kaikki MSN:n ja Skypen ominaisuudet eivä toimi Fringssä, kuten kuvapuhelut.

Tunnisteet: , , , , ,

sunnuntai, joulukuu 17, 2006

Mesettääkö sinun kännykkäsi?

Viime viikolla Oulun yliopistossa oli kiinnostavan tutkimuksen väitöstilaisuus, joka jäi medioissa melko vähällem huomiolle. Siis minä ainakin missasin tiedotteen. Maikkari näemmä uutisoi asian.

En ehtinyt vielä syventyä tutkimukseen, mutta mietin silti pika- ja SMS-viestejä ja sähköpostia kännykässä. Tiedotteesta sain käsityksen, että sähköposti olisi tutkijan mukaan korvaamassa tekstiviestit, Japanin esimerkkiä seuraten.

Tästähän on ennenkin puhuttu. SMS-viestit ovat olleet operaattoreille hyvä tulonlähde, joten kuluttajien sähköpostia kännykässä ei ole suureen ääneen rummutettu. Oikeastihan operaattoreiden ei tarvitse välttämättä edes lanseerata uusia teknisesti palveluita, vaan monille kuluttajille riittäisi tieto, että nykyiset laajakaistaliittymien ohessa tulevat IMAP4- ja POP3-postilaatikot voisi viedä kännykkään sellaisenaan.

Vaan onko sähköposti kätevämpi kuin SMS, tai ainakaan korvaava? Jotenkin arvelen, että ne ovat viestimuotoja eri tarpeisiin. Sähköpostilla ei tavoita yhtä nopeasti kuin tekstiviestillä, eikä perillemenoon voi vielä samalla tapaa luottaa. Ei vaikka vastaanottaja olisi ammattikäyttäjä.

Arvelen, että nouseva viestimuoto ovat pikaviestit. Kännykkävalmistajat ja operaattorit eivät ole onnistuneet kehittämään tähän uskottavaa standardia, joten pikaviestien hevikäyttäjillä, nuorilla standardi on "Mese" eli Microsoftin Live Messenger (aiemmin MSN Messenger).

Joidenkin nuorisotutkimusten mukaan pikaviestit voivat olla nykyisille koululaisille ja opiskelijoille sähköpostiakin tärkeämpi viestintämuoto. Siihen viittasi ainakin Habbo-tutkimus taannoin.

Vasemmalla Live Messenger S60:ssa ja oikealla (eri aikaan tosin) Windows Mobilessa, molemmissa Microsoftin tarjoamana.

Kun pikaviestejä pääasiassa lähetellään Windowsissa, on luonnollista haluta samat kontaktit ja viestit mukaan kännykkään. Saako Microsoft tästä kilpailuetua Windows Mobilellle? Ehkä saa, kenties ei. Aiemminkin mainitsemani Windows Live Messengerin S60-versio toimii hyvin Nokian laitteissa ja vielä Microsoftin tarjoamana.

Sekä S60- että WM 5.0 -versiot toimivat jo melko kätevästi. Jos esimerkiksi lähetän viestin matkalla, suljen ohjelman kännykässä ja palaan "Meseen" Windowsissa, saan poissaollessani minulle tulleet viestit. Isoin ero softissa on se, että Microsoftin ohjelma tulee WM5:n mukana, S60-versio ei tule S60:n mukana.

Minua ihmetyttää, että kännykkävalmistajat ja operaattorit tyytyvät seuraamaan pikaviestejä sivusta. Uskovatko ne vielä OMA:n avoimeen standardiin? Ilmeisesti teleinsinöörit eivät ole huomanneet, että teinien standardi on jo "Mese". Viiden vuoden päästä se on useimpien työelämään tulevien nuorten aikuisten standardi.

Saunalahti tarjoaa pikaviestejä. mutta tietääkseni ne perustuvat OMA:n standardiin, jota kukaan muu ei Suomessa tue. Tunnustaako joku käyttävänsä palvelua?

Live Messenger ja muut internet-pohjaiset pikaviestimet tuovat sellaisenaan operaattoreille dataliikennettä, mutta ilmeisesti se ei riitä. Ne ovat tottuneet, että SMS:ssä joka viestistä tulee rahaa. Sellainen sopii aika huonosti internet-taustaisille pikaviestimille.

Voittaako siis nuorison suosion se, joka laittaa Microsoftin "Mesen" kännykkään? Kohta voi tulla kiire tarjota Mese-sukupolvelle sopiva kännykkä.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, marraskuu 22, 2006

Windows Live Messenger S60:lle

(Päivitetty 22.11.2006 klo 01:29. Korjauksia ja täydennyksiä.)

Kiitos tästä vinkistä Aki Saurimaalle. E-Series-blogissa kerrottiin, että Microsoftin sivuilta saa Windows Live Messengerin S60 3rd Edtionille. Se vaikuttaa vieläpä olevan natiivi Symbian-softa.

Asennus sujui helposti ja kielivaihtoehtona on myös englanti. Softa käynnistyy suht nopeasti, ja login-tiedot voi tallentaa ohjelmaan. Pikakokeilun perusteella softa toimii ainakin E70:ssä sekä pysty- että vaakatilassa, ja kuulin toimivan myös N73:ssa.

Softa ei näytä keskustelijoiden kuvia, ei tue tiedostojen jakamista tai puheviestejä ja on muutenkin karsittu toteutus työpöytäsoftasta. Uusin aito Windows Mobile -julkaisukin taitaa olla kehittyneempi. Vaan onhan tämä toisaalta parempi kuin useimmat S60:lle saatavat pikaviestimet. Huonossa tarjonnassa on helppo erottua edukseen.

Käyttäjän läsnäolotilan (Online, Busy, Away jne) vaihtaminen tuntuu hyvin hitaalta.Sitä en tiedä, miksi tätä tarjotaan juuri MSN:n Kiinan-sivuilla. About-tiedoissa tekijäksi ilmoitetaan MMIM Interactive Co. Ltd.

Oma ajatusleikki: yrittääkö Microsoft saavuttaa Kiinan pikaviestimarkkinat Nokian S60-alustan kautta?

E-Series-blogissa tosin väitettiin, että softa olisikin maksullinen kahden kuukauden päästä.

Tunnisteet: , ,

perjantai, kesäkuu 24, 2005

MSN Alerts ja mobiililaitteet

Jo aiemmin mainitsemassani WM 5.0 -esittelyssä oli maininta MSN Alerts -palvelun tuomisesta puhelinten pikaviestimeen. Tämä kuulostaa aikalailla yhdentekevältä, mutta voisi pitkälle kehitettynä avata kiinnostavia mahdollisuuksia.

Kun nykyisellään joku kaverini tai tuttavani kirjautuu Xbox Liveen tai pelaa siellä jotain, kertovat MSN/Windows Messenger tästä saman tien. Tulevaisuudessa palvelussa on Xbox 360:n myötä pelien lisäksi "kodin viihdekeskuksen" ominaisuuksia.

Palvelun kautta voisi vaikkapa lähettää teksti- ja kuvaviestejä kavereiden puhelimiin, jakaa kuvagallerioita tai kutsua ihmisiä pelaamaan. Koska olohuoneen sohvalla ei yleensä ole näppäimistöä tai muuten kätevää tekstinsyöttötapaa, olisi puhe tässä varmaankin luonteva tapa viestiä. En ole tosin varma, tukeeko WM 5.0:n Messenger jo puheviestejä.

Kodin viihdelaitteiden hiljalleen avautuvien rajapintojen ja verkkoliitäntöjen kautta voisi vaikkapa ajastaa digiboksin tallentamaan tallentamaan illan suosikkiohjelmat kiintolevylle tai verkkoon. Jos boksissa olisi GSM-radio ja SIM-korttipaikka, sitä voisi ohjata tekstiviestein. Viesti TALLENNA 1 19.30 60 tallentaisi kanavapaikalta #1 ohjelmaa tunnin ajan klo 19.30 lähtien. Tämä ei ole mitenkään fiksu käyttöliittymäesimerkki, mutta silti jotain sensuuntaista kaipaisin nykyisin turhan vajaakäytössä olevalle tallentavalle digiboksilleni.

Jokunen päivä sitten vierailin kaverin luona, jolla on kotona itse viritetty Linux-pohjainen VDR-kone ja web-pohjainen etähallinta sille. Sen kautta voi kännykällä tai PC:llä ajastaa tallennuksia, lukea ohjelmaopasta (ja myös tallentaa ohjelmia sieltä) tai jopa katsoa tallennettuja ohjelmia palvelimen kiintolevyltä, jos kaista vain riittää, lähinnä siis WLAN-verkoissa. Itse en osaa (lue: jaksa toistaiseksi opetella) tuollaista rakentaa, mutta epäilemättä valmiit tuotteistukset ovat myös tulossa. Tässä kuviossa Microsoftilla on teknisesti hyvät mahdollisuudet tavoittaa kännykät, kodin mediapäätteet tai pelikonsolit sekä PC:t.

Milloinkohan nähdään ensimmäinen digiboksi, joka osaa muutenkin hyödyntää langattomuutta ja mobiililaitteita kuin vastaanottaa kuvia Bluetoothilla? Jos boksiin saisi Ethernet- ja/tai WLAN-liitännät (riittävän halpaa jo?) ja rajapintoja auki (hankalaa tekijänoikeussyistä?), voisi purkille virittää kiinnostavia toimintoja.

GSM-radion ja SIM-slotin laittaminen elektroniikkalaitteeseen varmaankin vaatisi mielekkäästi toimiakseen operaattoreilta dual-SIM-liittymiä tai erityisiä kuukausinaksuttomia "konelittymiä".

Tunnisteet: ,

torstai, joulukuu 16, 2004

AOL-, ICQ-, Jabber- ja MSN-client Nokia 9300/9500:lle

Eilen tuli ilouutinen pikaviestintää Series 80:lle odottaneille, IM+ on julkaistu Nokia 9300/9500:lle . Lisäsin jo softan trial-version tasaisen varmasti kehittyvään Series 80 -tarjontaamme. Softan tuotearvio aukeaa tosin vain lehden tilaajille. Jostain lehtineekerinkin on tienattava leipäjnsä. ;-)

Vähemmän kärsimättömien kannattanee silti odotella Agile Messengerin Series 80 -versiota, siitä on näillä näkyvin tulossa lupaavampi. Tekijät eivät ole vielä vahvistaneet tuleeko softasta ilmainen Series 60 -version tapaan.


Tunnisteet: ,

keskiviikko, elokuu 04, 2004

Pikaviesti- ja puhepalvelut toimivat

Tässä vaiheessa voi jo melko varmasti ennustaa, että pikaviestinnästä (instant messaging) on tulossa yksi mobiililaitteiden voittajapalveluista. Käytän itse Pocket PC:ssä (ja satunnaisesti Smartponessa) mukana tulevaa MSN Messengeriä ja Nokian Series 60 -laitteissa mainiota Agile Messengeriä. Huomaan, että pikaviestimistä on tullut minulle oikeasti työväline.

Esimerkiksi usein aloitan päivän lukemalla sähköpostit ja tuoreimpia uutisia sekä lähettämällä webissä julkaistavaksi pari uutista kotona. Työkaverin kanssa voimme keskustella esmes lähettämästäni tekstistä tai uutisaiheista. Myöhemin aamupäivällä yhteys ei katkea konttorille siirtyessä, vaan yhteydenpito voi jatkua. Tauot eivät sinänsä olisi vakavia, mutta pikaviestimestä on tullut paljon hyödyllisempi, kun se ei rajoitu fyysisesti kotitoimistoon tai työpaikalle. Kannettavat tietokoneet eivät aja samaa asiaa, koska niitä ei raahata joka välissä mukana. Yhteyksien nopeutuessa viestintä ei rajoitu vain tekstiin. Esimerkiksi PocketSkype toimii WLAN- ja UMTS-verkoissa erinomaisena VoIP-softana.

Matkapuhelinvalmistajien kannalta tilanne on kiinnostava, koska niiden on taiteiltava kuluttajien ja operaattoreiden intressin välissä. Operaattoreille kelpaa toki lisääntyvä dataliikenne, mutta siitä ei pidetä, jos samalla erikseen laskutettavien MMS-, SMS- ja Push-to-talk (PTT) -palveluiden käyttö vähenee. Esimerkiksi MMS:n alku on ollut sen verran kallis ja teknisesti heikkotasoinen, etten olisi varma kuluttajien äänestävän sen puolesta.

Tunnisteet: , ,