[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, lokakuu 04, 2008

Google Android -odotukset kasvavat

En ole pahemmin kirjoittanut Googlen Androidista, koska en ole päässyt näkemään niitä missään oikeasti. Netissä on kosolti videoita ja hehkutusta senkin edestä.

Google ja T-Mobile ovat päästäneet monet jo kokeilemaan HTC:n valmistamaa T-Mobile G1:stä käsissään, katso esimerkiksi Engadgetin juttu.

G1:stä pääsi kokeilemaan myös suomalaistuttuni, joka kuvasi käyttötuntumaa "kuin iPhoneksi, mutta laitteessa on myös avautuva QWERTY-näppäimistö". Kosketusnäytöllä pystyi jo koskettamaan kuvakkeita, selaamaan kuvia ja muita tiedostoja iPhonen tapaan ja "pyyhkäisemään" pysty- ja vaakasuunnassa siten, että moni on vakuuttunut.

Yhtään HTC:n Android-kännykkää ei tietääkseni ole vielä käynyt Suomessa, ainakaan Googlen ulkopuolisissa käsissä, joten laitetta on vaikea saada käsiinsä edes hetkeksi.

Vaan miten mahtaa käydä mobiilialustojen sirpaloitumisessa? Kohta on media- ja älypuhelimissa Blackberryä, Linuxia, Symbiania ja Windows Mobilea siihen malliin, että palveluiden kehityskustannukset kasvavat. Tai sitten on tehtävä valintoja. On jopa spekuloitu Androidin ja Symbianin yhdistämistä ja nykyisen Symbianin lähtölaskentaa.

Toistaiseksi en ole löytänyt aiheesta kovin kattavaa analyysiä, vaan jokainen katsoo asiasta omasta näkökulmastaan, usein tietyn markkina-alueen painotuksilla vieläpä.

Tässä vaiheessa tumtuu olevan paljon kysymyksiä ja vähän vastauksia.

Tunnisteet: , ,

lauantai, elokuu 23, 2008

Symbianin lähtölaskenta

Nyt tulee vähän vanhaa asiaa, mutta lomien jälkeen olen matkustellut ja muuta. Kesällä Nokian uudessa insideblogissa oli yhden työntekijän henkilökohtainen näkemys Symbianista.

Näin Janne Jalkanen kommentoi Symbian Foundation -kuvion jälkeen (korostukset omiani). En tiedä hänen työnkuvaansa Nokiassa, mutta Symbiania Jalkanen näyttää seuranneen ainakin pari vuotta.

An inside (personal) view of the Symbian deal

"The problem with Symbian is that very, very few people touch it for fun. So I believe that while we can open source it, it is going to be very difficult to get people participate out of their own free will, unless we are prepared to make very serious refactorings to the entire system.

Still, it is going to keep Symbian in the game a little longer. While many people dislike it ..."

* * *

"It also suits well with our Qt and chips strategy. By making Symbian open source, we make ourselves less dependent on it, which means that we can continue building value in the upper layers instead of the plumbing ..."


En tiedä miten yleisiä Jalkasen näkemykset ovat Nokiassa. Se että ne ylipäätään julkaistaan Nokia Conversations -sivuilla, voi kertoa siitä, että Symbianin lähtölaskenta on alkanut. Nimi voi tietenkin säilyä, mutta onko tekninen alusta enää parin vuoden päästä nykyinen Symbian, vai kenties jokin Android-pohjainen toteutus tai muu Linux?

Heti ei varmasti tapahdu mitään. Nykyisen Symbianin markkinaosuus älypuhelimissa on vahva RIM:n Blackberryä, Microsoftin Windows Mobilea ja Applen OS X:ää vastaan. Symbianiin on uskottava, jotta palvelu- ja softatuki säilyy.

Apple iPhonen App Store näyttää osoittavan, että softaa voi syntyä helpommin ja nopeammin. Sitä on myös ladattu ja ostettu aika kivaan tahtiin.

Nähtäväksi jää, onko operaattoreilla ja muilla yrityksillä halua ja varaa kehittää palveluita useille alustoille, vai onko väkisinkin edessä useiden alustojen pudotuspeli.

Symbian Foundationiin on julkistuksen jälkeen liittynyt ainakin 150 organisaatiota. Tukea on siis luvattu. Mutta onko kahden vuoden päästä valmistunut käyttöjärjestelmä nykyinen S60-pohjainen Symbian, vai teknisesti jotain aivan muuta?

Kilpailun voi ratkaista sovelluskehityksen helppous tai laitekanta. Jälkimmäinen on tähän asti suosinut Symbiania.

Tai kenties mobiilit web-sovellukset kehittyvät niin paljon, ettei alla olevalla alustalla ole väliä. Toistaiseksi hajonta eri alustoihin näyttää vain lisääntyvän Javasta, .NET:stä ja web-widgeteistä huolimatta.

Muualla alustoista ja softakehityksestä:

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, heinäkuu 30, 2008

Android- ja Symbian-huhuista

Mökkeillessäni uutiset maailmalla ja Suomessa ovat kummastelleet sitä, että J. Gold & Associatesin analyytikko arvioi Googlen Androidin ja Symbianin yhdistymisen alkavan 3–6 kuukauden sisään. Alkuperäinen juttu oli Information Weekissä.

Nokian Converstations-sivuilla on tyrmätty "virallisena linjana" se, että Symbian olisi yhdistymässä Androidin kanssa. Tietoviikon uutiskommentissa on jo vedetty johtopäätelmiä, ettei Ambiania tai Symroidia ole luvassa. Ei varmaan tuolla nimellä olekaan, mutta muuten en olisi aivan varma.

Minulla ei ole asiasta mitään sisäpiirin tietoja, mutta pari asiaa jutuissa on tähän asti minusta missattu.

Ensinnäkin mitään kahden suuryrityksen isoa alustahanketta ei toteutettaisi näin lyhyessä ajassa.

Toiseksi, Nokia vannoo pitkään nykyisen C++-pohjaisen Symbian-alustan ja kehitystyökalujen nimeen viimeiseen asti, vaikka pidemmän aikavälin aikeet olisivat toiset. Muutenhan operaattoreiden, sovelluskehittäjien ja muiden sidosryhmien tuki nykyiselle alustalle loppuisi liian aikaisin.

Otetaan esimerkki menneestä. Muistan hyvin, miten vuoden 2006 alussa ja kiihtyvästi puolivälissä Nokiaa lähellä olevien IT-talojen ja alihankkijoiden ihmiset tuntuivat olevan aivan varmoja, että silloinen kommunikaattoreiden Series 80 (S80) -alusta jää pois. Kirjoitin siitä useasti, muun muassa kesällä 2006.

Julkisesti asiaa ei kuitenkaan myönnetty. Soitin useasti Nokian viestintään ja minulle pokkana väitettiin vielä pari viikkoa ennen Nokia World 2006 -tapahtumaa, että Series 80 jatkaa. Tapahtumassa se yhtäkkiä muuttui, siis tämä "official word". Tekninen alustaratkaisu vaati tietenkin enemmän aikaa, ja siitä oli viestitty läheisimmille kumppaneille pidempään.

En ole katkera, vaikka minulle puhuttiinkin peetä. Viestinnän on sanottava ulospäin mitä on sovittu. Pointti on se, etten antaisi kovin suurta painoarvoa sille, mitä juuri nyt medialle viestitetään asiassa.

Linux ja Symbian ovat haastattelemieni asiantuntijoiden mukaan niin kaukana toisistaan teknisesti, että analyytikon spekulaation toteutuessa kyse ei olisi niinkään "yhdistymisestä", vaan siitä, että Symbianin nimi vain annettaisiin jollekin Linux-pohjaiselle alustalle, tässä tapauksessa Androidille.

Nokiassa ei varmasti vaihdeta Symbiania Androidiin tai muuhun Linux-pohjaiseen alustaan ennen kuin se on kaupallisesti ja teknisesti perusteltua. Molemmissa puolissa näyttää olevan vielä isoja epäselvyyksiä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö S60-brändin alustan alla voisi tulevaisuudessa sykkiä Linux, oli se sitten Androidiin perustuva tai ei.

S60:n taas voi katsoa tarkoittavan nyt samaa kuin Symbian, koska Symbianin eri käyttöliittymäversiot (S60, UIQ tai MOAP[S]) yhdistetään.

Otaksun Nokiaa kiinnostavan seurata läheltä, millainen Androidista kehittyy. Jos tätä edistää julkistaa jonkinlainen yhteistyö Googlen kanssa, se varmaan tapahtuu aikanaan – kenties juuri puolen vuoden sisään.

Tunnisteet: , , ,

keskiviikko, kesäkuu 25, 2008

Symbian muuttuu avoimeksi ja keskittyy

Eilen Nokia sekä useat muut Symbianiin panostavat kännykkävalmistajat ja operaattorit kertoivat, että Symbian Limited -yhtiö siirtyy kokonaan Nokian omistukseen, ja Symbianista tulee useiden käyttöliittymien sijaan yksi alusta. Asiat on kerrotttu Nokian tiedotteissa ja suomeksi uutisissa.

Ensimmäinen tunne oli se, että nyt Symbianista tulee nykyistäkin vahvemmin Nokian alusta. Iltapäivällä katsoin webcastin tiedotustilaisuudesta ja sain käsityksen, että ainakin tässä vaiheessa Motorola ja Sony Ericsson, – nykyiset UIQ:n omistajat – sekä Samsung, Texas Instruments sekä NTT DoCoMo ja Vodafone pitävät siirtoa hyvänä. Symbian Foundationin nettisivuilla on lista mukaan ilmoittautuneista yrityksistä.

Nokian intressi on, että mahdollisimman moni laitevalmistaja ja operaattori tukee Symbiania. Muuten kilpailijat valitsevat Googlen Androidin tai Microsoftin Windws Mobilen. Nokia ei voi siis kaapata kehitystä kokonaan omiin käsiinsä, vaikka Symbianin työntekijöistä tulee siis Nokian työtekijöitä.

Käsitin tulevaisuuden olevan sellainen, että Symbianin kehitys keskittyy Symbian Foundationiin, joka on kenelle tahansa avoin ja voittoa tavoittelematon säätiö. Jäsenyys maksaa US$1500 vuodessa. Jäsenyyttä ei vaadita Symbian-softakehittäjiltä.

Iso muutos on se, että laitekohtaiset lisenssit (nykyisin US$2,5-5 per laite) poistuvat. Tämä on vahva strateginen isku Googlen Androidia ja Windows Mobilea vastaan. Androidin etuna on pidetty sitä, ettei lisenssimaksuja peritä. Microsoftille taas on mennyt US$14 jokaisesta myydystä Windows Mobile -laitteesta Strategy Analytics -tutkimusyhtiön mukaan.

Lisenssimaksujen poistuminen on vshvasti Nokian etu, koska se toimittaa eniten Symbian-laitteita.

Muutos johtanee siihen, että Symbianin langat ovat nykyistäkin vahvemmin Nokian käsissä. Devices-yksikön johtaja Kai Öistämö vakuutteli moneen kertaan tiedotustilaisuudessa, että nykyiset S60 3rd Edition -sovellukset ovat eteenpäin yhteensopivia tulevan Symbian Foudation -pohjaisen alustan kanssa.

Microsoft on menossa samaan suuntaan Windows Mobilessa siltä osin, että se yrittää viimein luopua useista käyttöliittymäversioista tulevissa versioissaaan – mahdollisesti jo Windows Mobile 7:ssä ensi vuonna.

Vodafonen johtaja Guido Arnone sanoi tiedotustilaisuudessa, että operaattorin kannalta ongelma on tuettavien alustojen suuri määrä. Vodafonella niitä oli enimmillään yli 70. Tähän ilmeisesti saadaan helpotusta Symbianin osalta. Muutenhan alustojen hajaantuminen näyttää jatkuvan.

Kiinnostavaa on nähdä, tuodaanko uuteen avoimeen Symbianiin myös jotain UIQ:sta ja Japanissa käytetystä MOAP(S):stä, vai tarkoittaako julkistus käytännössä sitä, että muut käyttöliittymät kuin S60 vain heitetään pois. Virallisesti viesti on se, että parhaat palat otetaan mukaan.

Tiedotustilaisuudessa sanottiin, että siirtymäaika vie pari vuotta. Motorolan johtaja Alan Mutricy totesi, että vielä ensi vuonna markkinoille tulee uusia UIQ-laitteita. Haasteellista on, jos vanha ja uusi malli elävät rinnakkain vuoteen 2010 asti. Liikkuva maali laitevalmistajille kahden vuoden ajaksi kuulostaa mahdottomalta yhtälöltä.

Nokian ja Symbianin johtajat kehuivat tiedotustilaisuudessa, että Symbianiin panostavia softakehittäjiä on jo neljä miljoonaa. Sitä ei täsmennetty, miten tämä on laskettu. Jää nähtäväksi, auttaako kehityksen keskittyminen S60:een tässä tavoitteessa, ja miten Symbianin muuttaminen avoimen Eclipse-lisenssin alaisuuteen vaikuttaa asiaan.

Kriitttisimmät ovat arvioineet, että tämä on Symbianin viimeinen puolustustaistelu ennen kuin Nokia vaihtaa älypuhelimissaan Linuxiin.

Yritin tiedotustilaisuuden Q&A:ssa saada läpi kysymykseni siitä, miten Symbian Foundation suhtautuu Trolltechin Qt-kehitysympäristöön. Siihen ei tullut vielä selkoa.

Tunnisteet: , , , ,

tiistai, kesäkuu 03, 2008

Nokian Linux-kännykkähuhut kiihtyvät

Nokian talousjohtaja Rick Simonson vahvisti taannoin, että Nokia on tuomassa markkinoille aikoinaan puhelimella varustettuja Linux-laitteita.

HS kertoo tuoreeltaan lähteitä nimeämättä, että niitä on luvassa jo ensi vuoden puolella.

Paljon ei vielä tiedetä. Onko kyseessä uusi Maemo.org-kehitysympäristöön perustuva Nokia N8xx Internet Tablet integroidulla 3G:llä? Sellaisesta on annettu vahvoja vihjeitä jo viime syksynä – muualla ehkä huomaamattani aiemminkin. Entä Trolltech Qtopia Otopia Phone Edition -laite? Niitä on jo markkinoilla, joten lanseeraus onnistuisi varmaan aika nopeasti.

Tai kenties jopa Google Android -laite? Tätä en pidä todennäköisenä, koska Google on tulossa vahvasti Nokian kilpailijaksi internet-bisneksissä.

Eniten minua mietityttää se, jos Nokia aikoo todella tuoda jonkin Linux-toteutuksen Symbian S60:n rinnalle, miten hallitaan alati kasvavaa mobiilialustojen kirjoa. Vai onko tarkoitus, että valtaosa palveluista ja sovelluista haetaan web-pohjaisena?

Nimetön lähde kommentoi blogissani taannoin, että ajan mittaan Linux korvaa kokonaan Symbianin, ja S60-brändin alla oleva käyttöjärjestelmä vain vaihtuu. Käyttöliittymähän voitaisiin pitää samana siltä osin kuin hyväksi koetaan.

Valitettavasti tuntosarveni eivät riitä aistimaan, mihin suuntaan Nokia tässä haluaa.Sekalaisia viestejä tulee eri suunnista. Toivottavasti kehittäjäyhteisö saa selkeämpää viestiä.

Linux-keskustelua on ollut tässä blogissa kosolti aiemmin.

Tunnisteet: ,

perjantai, huhtikuu 25, 2008

Älypuhelimet nopeusjärjestykseen

Futuremark julkisti tällä viikolla kiinnostavan uuden softan, joka lupaa älypuhelinten suorituskykytestejä useiden alustojen välillä, tässä vaiheessa siis Linuxille, Symbianille ja Windows Mobilelle. Futuremarkin mukaan tämä uusi SPMark antaa nimenomaan vertailukelpoisia tuloksia alustojen välillä.

Softalla on siis määrä saada kokonaisarvio laitteen ja ohjelmiston suorituskyvystä. Jos rauta on sama, ohjelman pitäisi kertoa ohjelmiston tehonkulutuksesta. Futuremarkista kerrottiin, että näistä tiedoista ollaan kiinnostuneita niin kuluttajia kuin alan yrityksiä varten.

Monen alustan benchmark-työkalu voi tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kännykkävalmistaja voisi testata eri käyttöjärjestelmien ja laitteistojen suorituskykyä.

Toistaiseksi kuluttajan kannalta kiinnostavin mobiili benchmark-ohjelma on JBenchmark eri versioineen. Se toimii Java-pohjaisena useimmissa mobiililaitteissa, ja käyttäjien saamista mittaustuloksista on rakentunut mittava tietokanta nettiin.

Tietotekniikkamedioilla tällaine työkalu voisi tarjota mahdollisuuden saada riippumatonta tietoa eri alustojen ja suorittimien suorituskyvystä. PC-puolella on ollut itsestäänselvää, että jonkinalainen tehokäppyrä – enemmän tai vähemmän yleistettävissä oleva, mutta jotain kuitenkin – julkaistaan testien yhteydessä.

Uskon ja toivon, että kuluttajapuolella Futuremark menee tällaisen web-palvelun suuntaan. Se on oiva tapa saada kuluttajat ja yritykset kiinnostumaan suorituskykyeroista.

Nythän mobiili-Linux on vasta marginaali-ilmiö, ja 10–20 eri alustaversion tukeminen on liki mahdotonta. Voisi kuvitella, että ala keskittyy siten, etä pari parhaaksi kehittynyttä Linux-variaatiota menestyy. Linux-kännykkäalustojen sirpaloitumisesta keskusteltiin huhtikuun MobileMondayssa Helsingissä.

Tunnisteet: , ,

maanantai, huhtikuu 07, 2008

Avoin lähdekoodi MobileMondayssa

Tämän meinasin missata kokonaan, MobileMondayn huhtikuun esitykset. Luvassa on tänään asiaa avoimesta lähdekoodista mobiililaitteissa ja -softissa.

Ohjelman mukaan paneelikeskusteluun osallistuvat Ari Virtanen Nokiasta, Miko Nieminen Nomovokista, Joonas Lehtinen IT Millistä, Pauli Kuosmanen COSS:sta, Petteri Holländer Digiasta ja Sampo Nurmentaus Movialista.

Mikä tässä on kiinnostavaa? Ainakin se, voisiko avoimen koodin yhteisöjen avulla lisätä mobiilisoftan tarjontaa ja miten Linuxin tuominen käyttöjärjestelmäksi vaikuttaisi asiaan. Entä miten open source sopii yhteen laitteiden kaupallisen ja patentoidun koodin kanssa?

Maksuton tilaisuus alkaa Molly Malonessa Helsingissä klo 17:30. Nettisivuilla pyydetään ilmoittautumaan etukäteen.

Tunnisteet: ,

maanantai, tammikuu 28, 2008

Uutisia Linux-kännyköiden rintamalta

Spekulaatiot siitä, mihin suuntaan Google kehittää Linux-pohjaista Android-alustaansa, kiihtyvät. SysopenDigian Linux-kännykän prototyypin kehityksessä mukana ollut johtaja Tuukka Turunen arvioi perjantain Tietoviikossa, että Androidista on tulossa peruspuhelimen (feature-puhelimen) alusta. Juttu on myös netissä.

SysopenDigia tekee läheisesti yhteistyötä Nokian kanssa. Syksyllä yhtiö kertoi tutkivasa Trolltechin Linux-pohjaista Qtopia-alustaa ja sitä, miten avoimen lähdekoodin komponentit soveltuvat älypuhelimen rakentamiseen.

Silloin Turunen kertoi haastattelussani, että yhtiö haluaa olla valmiina, jos kännykkävalmistajat lähtevät Linux-kännyköihin. Ratkaistavana on ollut muun muassa se, miten kaupallisia ja suljettuja komponentteja voidaan yhdistellä avointen GPL-lisensoitujen komponenttien kanssa.

Sattumaa tai ei, tänään Nokia tiedotti ostavansa Trolltechin, jonka tärkein tuote on muun muassa KDE:ssä käytetty Qt-kehitysalusta. Trolltech tunnetaan kuitenkin kännykkäpuolella juuri Linux-kännykästään Greenphonesta ja Qtopia-käyttöliittymästään. Nokia tarjoaa Trolltechistä yli 100 miljoonaa euroa, eli kyse on merkittävästä yrityskaupasta.

Minulta on vielä hahmottamatta se, mitä tämä merkitsee kännykkäbisnekselle. Jos kohta on eri valmistajilla Android-, Qtopia-, Symbian S60-, Symbian UIQ- ja Windows Mobile -puhelimia sekä valmistajakohtaiset alustat vielä päälle, ohjelmien ja palveluiden kehityskustannukset uhkaavat kasvaa.

Toisena kehityssuuntana palvelut rakennetaan suosiolla web-selaimessa toimiviksi. Myös Java-midletit voivat tuoda apua alustojen sekamelskaan.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, marraskuu 07, 2007

Kommentteja Google-liittoumasta

Mitä pitäisi ajatella Google Androidista, hakukone- ja internet-yhtiön uudesta kännykkäalustasta? En ole vielä aivan hahmottanut asiaa kokonaisuudessaan. Jos et ole lukenut kaikkia uutisia, etkä jaksa penkoa niitä läpi, Gizmodo tiivisti tärkeimmät seikat hyvin.

Hyvää lienee se, ettei kännyköiden käyttöjärjestelmiin ja ohjelmistoihin näytä syntyvän yhden valmistajan määrävää markkina-asemaa, kuten on käynyt PC-työasemissa. Ja onhan Symbianin ja S60:n osuus jo älypuhelimissa jo lähes määräävä.

Yksi looginen tapa katsoa asiaa on se, ketkä ovat mukana ja eivät ole. Mukana ovat laitevalmistajista HTC, LG, Motorola ja Samsung, mutta mukana eivät ole vielä ainakaan Nokia ja Sony Ericsson. Nokiasta kommentoitiin Reutersille, ettei mukaan lähtemistä pidettäisi mahdottomana.

Androidin kerrotaan perustuvan Linuxiin ja Apache v2 -lisenssiin. Näyttää siltä, että Symbian ja Windows Mobile saavat Linuxista konkreettisen haastajan, jos Googlen alustaan perustuvia tuotteita tosiaan tulee jo ensi vuonna.

Miten markkinaosuudet kehittyvät? Yhden arvion (vai pitäisikö sanoa "arvauksen") esittivät IDC:n analyytikot New York Timesille (ks. taulukko vasemmalla).

Olennaista on huomata, että liittoumaan mukaan ilmoittautuneilla laitevalmistajilla ei ole ollut tähän asti yhden alustan strategiaa. Esimerkiksi Samsungilla on niin Symbian- (S60) kuin Windows Mobile -malleja. Motorolalla on Symbianin ja Windows Mobilen lisäksi jonkinlaisia sulautettuja Linux-malleja. Tuskin myöskään HTC luopuu hyvistä Windows Mobile -laitteistaan.

Lisäksi mukana käyttöjärjestelmien kisassa ovat ainakin RIM Blackberry ja Apple iPhonen OSX. Mobiilipalveluiden kehittäjillä ja testaajilla riittää ainakin töitä, ja palvelutarjonnan kehityskustannukset eivät taida ainakaan laskea. Tuskin mikään laitevalmistaja tai operaattori pystyy enää keskittymään yhteen alustaan. Saapa nähdä miten kauan Nokian ja Sony Ericssonin Symbian-keskeisyys jatkuu.

Tunnisteet: , ,

perjantai, lokakuu 19, 2007

Nokia N810:een toivotaan 3G:tä

Tuore Nokia N810 Internet Tablet näyttää herättäneen paljon keskustelua. Monet ovat innostuneet julkistuksesta, mutta yleisin narinan aihe näyttää olevan integroidun 3G-yhteyden puute.

Tämä oli puheena myös, kun kävin tutustumassa N810:een. Tein siitä erillisen uutisen. Suhtautuminen kännykkäverkkoihin Internet Tabletissa näyttää Nokiassa muuttuneen, sillä Nokian Ari Virtanen sanoi uusia radioyhteyksiä olevan tulossa tuotesarjaan. Ensin tulee mobiili-WiMax, mutta hän kommentoi myös 3G-yhteyksiä (UMTS/HSPA).

Minun käyttökokemukseni aikoinaan 770:sta ja N800:sta olivat, että yhteyden sai muodostettua aika helposti kännykän kautta. Varsinaista puhelinominaisuutta en laitteeseen kaivannut, koska se olisi puhelimeksi turhan iso ja raskas kuitenkin.

Näppäimistö on iso askel eteenpäin, ja vielä kun jakoon saataisiin jonkinlainen PC-hallintasofta. Jonkinlaiset beta-vaiheessa olevat työkalut ovat siis kuulemma jo kehitteillä.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, lokakuu 17, 2007

Nokia N810 vaikuttaa lupaavalta

Juuri julkistettu Nokia N810 Internet vaikutti ensimmäisten kokeilujen perusteella sangen lupaavalta. Tuoreita ensivaikutelmia on työblogissani. Tein siitä myös uutisen.

Lyhyesti tiivistettynä Internet Tablet siirtyy selvästi kohti suurempia yleisöjä. N810 sai heti innostumaan, vaikka edeltäjät N800 tai 770 eivät heti sytyttäneet. Tärkein uudistus on tietysti tekstinsyöttöä helpottava QWERTY-näppäimistö.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, elokuu 08, 2007

Motorolan Linux-kännyköihin natiivisovelluksia

Motorola julkisti eilen MOTOMAGX:ksi kutsumansa ohjelmistoalustan Linux-kännyköilleen. Kiinotava uusi tieto on se, että Motorola lupaa avata kännyköitään kehittäjille entistä enemmän, ensin WebUI-ympäristön kautta web 2.0 -henkisille widgeteille ja myöhemmin myös natiivisovelluksille.

Tähän asti kohkaaminen Linux-kännyköistä on ollut vähän hassua, kun valikot ja sovellukset ovat olleet ihan samanlaiset kuin peruskännyköissä, ja moniajo on rajoittunut Java-sovelluksiin. Nyt tilanne kenties muuttuu olennaisesti. Rohkeimmat ovat arvioineet, että Linux voisi jopa korvata aikanaan "softakehittäjien painajaisen", Symbianin.

Lisätietoa pitäisi tulla Motorolan kehittäjäsivuille aikanaan.

Tunnisteet:

sunnuntai, kesäkuu 10, 2007

Elektrobitin Linux-mobiilivempain

Suomalainen Elektrobit esitteli tällä viikolla Computex-messuilla Taipeissa MIMD-tuotettaan (Mobile Internet Multimedia Device). Se perustuu Intelin MID-alustaan ja Linuxiin, jota Engadget on hehkuttanut Intelin ja Microsoftin yhdessä kehittämän UMPC:n kilpailijaksi.

Soitin Prosessorin uutisen luettuani Elektrobitille, mutten saanut juuri lisätietoja irti enkä sitten tehnyt omaa juttua. Laitteen suunnittelupalveluista tosin kerrottiin neuvoteltavan jo useiden yritysten kanssa.

Intel on arvioinut, että alusta olisi valmis kaupallistamiseen ensi vuonna. Mahdollisia asiakkaita ovat kännyköiden ja PDA-laitteiden sopimusvalmistajat, brändinomistajat ynnämuut. Kuluttajahinnoista en ole vielä nähnyt arvioita. Rohkenen arvioida, että tuskin alle 500 euroon päästään.

Elektrobitin mallin speksejä ovat näillä näkymin 4,8 tuuman ja 1024 x 600 pikselin laajakuvanäyttö sekä monenlaiset verkkoyhteydet, kuten Bluetooth, HS(D)PA, WLAN ja WiMax (mobiiliversio, oletan) sekä GPS-paikannin. Se ei vielä selvinnyt, tulisivatko kaikki herkut yhteen malliin, vai ovatko nuo siis vain Intelin tarjoamat optiot.

Löysin myös messuvideon, jossa yhtä Intel MID:iä esitellään jonkun referenssimallin pohjalta. Siinä ei tosin näytä olevan näppäimistöä, joka taas näkyy Elektrobitin MIMD:n kuvassa.Päivitetty klo 13:21: Videon perusteella esiteltävä laite vaikuttaa multimedian toistossa tehokkaammalta kuin Nokian Internet Tablet 770 ja N800. Hienosti näyttää Youtubekin toimivan, ja ikkunaa pystyy vielä liikuttamaan samanaikaisesti.

Tällä hetkellä näitä miniläppäreiden ja PDA-laitteiden välimuotoja tuntuu nyt tulevan ulos eri ohjelmistoilla varustettuna vähän joka suunnasta, kuten aiemmin mainitut HTC Shift (UMPC) Palm Foleo.

On kiinnostavaa nähdä, muodostuuko näille oikeasti markkinarako kännyköiden ja kannettavien väliin. Hinnat ainakin alkuun hirvittävät.

Tunnisteet: , ,

lauantai, toukokuu 19, 2007

Linux korvaa Symbianin

Otsikon väitettä on esitetty moneen kertaan ja eri yhteyksissä siitä lähtien, kun Nokia Internet Tablet 770 esiteltiin. Seuraaja N800 osoitti, että tuotelinjaa jatketaan.

Voisiko Linux korvata Symbianin kehittyneissä laitteissa ja kuinka nopeasti? Jos tietäisin vastauksen, tekisin aivan muita duuneja.

Sen sijaan Nokian open source -pomo Ari Jaaksi saattaa tietääkin, tai vähintään hänellä on siitä sivistynyt arvaus. Ari kirjoittaa blogissaan siitä, miten mobiili web korvautui oikealla, ja sama on tapahtumassa myös sovelluksissa:
Today, we run Linux, X, Gnome, Flash, and friends on Nokia N800. Our big idea form the start was to run – as closely as possible – a desktop Linux stack. Others will start to do the same and I predict that mobile software will thus eventually die. All we need is software that runs everywhere.
Nokia ei tietenkään voi ääneen sanoa, että Symbianista koskaan luovuttaisiin. Edes sitä ei uskallettu sanoa kuin viime tingassa, että Series 80 dumpataan, ja yhdeksi alustaksi jää S60.

Se Nokiasta on myönnetty, että Linuxista on tulossa mobiilaitteissa tärkeä. Netissä on ollut ainakin Anssi Vanjoen haastattelu Forbesille.

Kauanko menee, että Linux pyörittää myös Nokian älypuhelimia? Heitän lonkalta kolmea vuotta. Sitä ennen tulee Windows Mobile -laitteita USA:n markkinoille.

Tunnisteet: , , , ,