[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, toukokuu 01, 2008

Kova vääntö mobiilitaajuuksista

Euroopan Unionin ja Suomen tietoliikennerintamalla on odotettavissa jännittäviä aikoja, kun ratkaisuja tulevaisuuden radiotaajuuksista tehdään. Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) tiedotti viime viikolla työryhmämietinnöstä taajuuskaupalle, joka uutisoitiin medioissa laajasti niin, että LVM ajaa huutokauppaamista Suomeen. Asia on melkein päinvastoin.

Luin LVM:n raportin Markkinaehtoinen taajuushallintomalli (PDF), kun nyt vappuna oli aikaa. Alla mainitut sivunumerot ovat papereista, eivät PDF:stä. Riski on, että analyysini ampuu myös huti, sillä arviot ja tiedot ovat vielä kovin keskeneräisiä.

Taustalla on EU-komission pyrkimys lisätä niin sanottua markkinaehtoista taajuuksien jakamista, eli huutokauppaamista tai muuten kaupallisin perustein jakamista. Unioni haluaisi Eurooppaan eri lähteiden mukaan 3–5 isoa mobiilioperaattoria nykyisten paikallisten toimijoiden sijaan. Näitä olisivat ainakin Orange (France Telecom), T-Mobile ja Vodafone.

EU:ssa uskotaan, että muutama vahva operaattori voisi kilpailla maailmanmarkkinoilla amerikkalaisten ja kiinalaisten operaattoreiden kanssa. Kyseessä ovat isojen EU-maiden taloudelliset edut.

Suomen markkinasta tulisi siinä rytäkässä merkityksettömän pieni sivualue. Sitä eivät halua suomalaiset operaattorit tai viestintäministeriö. Raportti vihjaa monessa kohtaa, että taajuuksien kaupallistamista pidetään ongelmallisena. Hintavertailujakin on siitä, miten telehinnat ovat asettuneet eri maissa (ks. s.22).

Toinen riski on, että huutokaupan myötä amerikkalaisten ja aasialaisten operaattoreiden bulvaanit voisivat myös päästä valloittamaan Euroopan ilmatilaa. Suomessa on huolehdittu, että EU:ssa ei ole huomioitu tätä riskiä.

Suomeen kohdistuu EU-tason poliittisia ja viranomaispaineita, koska tämä on viimeisiä Länsi-Euroopan maita, joissa 3G-toimilupia ei ole huutokaupattu, vaan jaettu viranomaisen kauneuskilpailuna (ks. s.10–11).

Nykyisessä hallitusohjelmassa on kirjattu, että taajuuksien käyttöoikeuksien myöntämistä voidaan "maltillisesti kaupallistaa", mutta kuitenkin niin, että "taajuuksien käyttöoikeuksien myöntäminen säilyy kansallisissa käsissä".

LVM:n työryhmä siis vastaa EU:n vaatimuksiin toimintamallilla, jonka kanssa voitaisiin elää kansallisten intressien näkökulmasta, jos taajuuksia aletaan kaupallistaa – todennäköisesti EU:n kovasta painostuksesta johtuen.

Työryhmän ehdotuksessa saattaa piileä ovela porsaanreikä. Se nimittäin ehdottaa taajuuskauppaa sallittavaksi nimenomaan 2,5–2,69 GHz:n alueelle, jonne voitaisiin jakaa kolme LTE-tekniikan (Long Term Evolution) ja yksi mobiili-WiMaxin verkkojen toimilupa 15 vuodeksi huutokaupalla tai niin sanotun "kauneuskilpailun" ja korotetun toimilupamaksun yhdistelmänä.

Raportissa kuvataan, että kotimaiset toimijat olisivat tästä taajuusalueesta kiinnostuneita (ks. s. 30–31). Siinä myös sanotaan, että osan kiinnostus riippuisi siitä, toteutuuko taajuuskauppa.

Käymieni taustakeskusteluiden perusteella näyttää siltä, että suomalaiset operaattorit pitävät tuota taajuusväliä liian korkeana laaja-alaisen peiton rakentamiseen, ja enemmän toiveita asetetaan alhaisemmille 700–900 MHz:n taajuuksille (kuten Verizon on tekemässä USA:ssa) tai 1800–2000 MHz:n alueelle,

Huomionarvoista on, että taajuuksien kaupallistamista esittävä raportti ei mainitse lainkaan alhaisempia taajuuksia.

Radioverkkoasiantuntijat voivat täsmentää, mutta perusperiaate on se, että alhaisemmalla laajuudella on halvempaa rakentaa laaja-alaista valtakunnallista peittoa. Jo nyt operaattorit toivovat, että 900 MHz:n tekniikalla UMTS-/HSPA-verkot saadaan laajennettua koko Suomeen.

Tietenkään suomalaiset 3G-operaattorit eivät halua luopua nykyisistä 900, 1800 ja 2100 megahertsin luvista, mutta katseet kohdistuvat erityisesti tulevaisuuden verkkoihin ja taajuustarpeisiin.

Kännykkäverkkojen LTE-tekniikka on yhä kehitysvaiheessa, eikä ole vielä varmaa, mille taajuuksille se eri markkinoilla asettuu. Euroopassa jotkut maat ovat tukeneet +2,5–2,6 GHz tekniikkaa. Suomessa on toivottu, että ainakin pohjoismaat ajaisivat alhaisempaa taajuutta.

Suomalaiset 3G-operaattorit ovat jo päättäneet jatkaa WCDMA-kehityspolkua ja edetä LTE:hen.

Optimistisin kuulemani arvio on, että LTE-verkkoja ja -päätelaitteita voisi olla kuluttajilla vuosina 2012–2015, mutta päätöksiä käytettävistä radiotaajuuksista toivotaan jo ensi vuonna. Mobiili-WiMaxiin ei ole ilmaistu suurta mielenkiintoa, vaikkei sitä ole suljettu poiskaan.

Nykyisten HSPA-verkkojen kehitys ei ole päättymässä. Sinne on tulossa xDSL-liittymistä tuttua channel bonding- ja MIMO-tekniikoita, joilla voidaan kasvattaa kapasiteettia sisään- ja ulospäin. Tavoite on päästä kymmeniin megabitteihin sekunnissa päätelaitteissa ihan käytännön olosuhteissa. Nyt uusimmat Elisan 7,2 Mbit/s nimellisnopeuden HSDPA-verkot lupaavat noin 5 Mbit/s nopeuksia käyttäjille asti.

Tunnisteet: , ,

perjantai, maaliskuu 30, 2007

Visio multikasta vuonna 2009

Millainen on Nseries-multimediatietokone tai lempinimeltään "multikka" vuonna 2009? Nokia Multimedian johtaja Anssi Vanjoki esitti tänään Elisan tiedotustilaisuudessa yhdenlaisen vision spekseistä.

Vanjoen esityskalvossa vuoden 2009 Nseries-laitteessa voisi olla:
  • 10 megapikselin kamera
  • 100 Gt tallennustilaa
  • 10 Mbit/s langaton datayhteys
  • HD-tason videon tuki
  • 3D-pelit
  • Paikannuspalvelut (GPS:n kanssa?)

10 Mbit/s langaton yhteys toteutunee mobiili-Wimaxin, HSPA:n tulevien vaiheiden tai viimeistään LTE:n (aka Super-3G:n tai 3,9G:n) myötä.

Vanjoen visio (tai kenties, suunnitelma?) vuoden 2009 laitteesta vaikuttikin vihjeeltä Internet Tabletin kehityssuunnasta.

Mitä ominaisuuksia te haluaistte vuoden 2009 mobiililaitteeseen? Alla on minun toiveitani.

* * *

Minä lisäisin Vanjoen listaan nykyistä selvästi tehokkaamman akun, modulaarisen rakenteen ja jalustan, jonka avulla laitteen saa pysymään pystyssä kuvien ja videoiden katselua ajatellen.

Nokia N800:ssa tuollainen jalusta taisi ollakin jalan muodossa, ja N92:ssa, N93:ssa ja N93i:ssa kuuluu perusrakenteeseen.

Modulaarisuutta toisi esimerkiksi tarpeen mukaan kiinnitettävä QWERTY-näppäimistö, kenties jalustalla kiinni laitteeseen tai langattomasti Bluetoothilla. Nokialla on jo yksi Bluetooth-näppäimistö, mutta se oli liian heiluva ja hutera, eikä kunnon jalustatukea päätelaitteelle saanut.

Tai miten olisi 4-7 tuuman ulkoinen LCD-näyttö, jonka kautta voisi katsoa DVB-H-lähetyksiä tai lentokoneessa elokuvia ja TV-sarjoja? Ulkoiset kauittimet onkin jo keksitty, joten kuvapuoli olisi luonnollisesti jatkoa. Jos näytössä olisi kosketussensori, se toimisi myös kirjoitus- ja piirtoalustana.

Olisi myös hyvä saada helposti kuva langattomasti tai piuhalla mobiililaitteesta televisioon tai videotykkiin. N93:n, N93i:n ja N95:n TV-ulostulo on askel tähän suuntaan.

* * *

Kiinnostavasti Vanjoki kutsui Nseries-laitteita pariin otteeseen multikaksi. Hän käytti myös ilmaisua multimediatietokone. En tiedä kuka multikan ensimmäisen kerran keksi, mutta uusi termi se ei ole. Hesari kirjoitti multikasta webortaasissaan jo vuonna 1999.

Myös TKK:n sivuilla on kirjoitettu multikasta samana vuonna. Tässä blogissakin multikka vilahti aiemmin (ks. kommentit), mutta ei tarttunut silloin(kaan).

Termi "multimediatietokone" on minusta liian kankea ja pitkä, mutta kännykkä tai puhelin eivät kerro nykylaitteista paljoakaan. Tässäpä olisi nimikilpailun paikka. Ehkä multikka tulee taas?

Tunnisteet: , , , ,

maanantai, helmikuu 12, 2007

3GSM-rumba alkaa

Kohta lennän Barcelonaan, jossa kuuluu odottavan melko mallikkaat kelit. Pahoin pelkään, että kovin live-raportointia tänne blogiin ei tule, koska tärkeysjärjestykseni ovat kutakuinkin saada:
  1. Riittävästi uutisia.
  2. Kohtuullisesti yöunta.
  3. Kiertää riittävästi messuhallissa, eikä juosta vain haastattelusta ja tiedotustilaisuudesta toiseen.
  4. Uutiskommentteja lehden blogiin.
  5. Jotain omaan blogiin?

Aiemmista vuosista muistan, että jo vaiheen 2. saavuttaminen tekee tiukkaa. Vaan kyllähän uutiset kirivät kaikkialle uutismedioiden kautta.

Tämän vuoden teemoja ovat ainakin Nokian yrityskännykät, Windows Mobile 6.0, esitteleekö Motorola jotain uutta (ei tiedotustilaisuutta Barcelonassa), 3G-verkkojen seuraavat vaiheet (HSPA-versiot ja LTE), operaattoreiden hinnoittelumallit (kohti kiinteähintaista dataa?), mitä mobiili-TV:stä tulee sekä musiikki- ja videopalveluiden hype.

En varmaan kauheasti jaksa käydä iltakekkereissä, mutta jos joku haluaa tavata ja lukee tätä Barcelonasta, MoMo-illassa on aikomus piipahtaa.

Työmatkavarusteet: digikamera, MP3-soitin (haastattelujen taltiointiin), kännykkä, vara-akku kännykkään, varakännykkä, jatkojohto, verkkopiuha, kuulokkeet, kannettava ja kannettavan vara-akku. Sitten vain toivon, että nekin tulevat perille, jotka joutuvat ruumaan.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, tammikuu 24, 2007

Kätevä LTE UTRAN tulee

Elisan 3G-verkko on ollut jo hyvän aikaa HSDPA-ajassa. Tänään selvisi, että DNA avaa HSDPA-verkkonsa helmikuussa. DNA:n hinnat tai nopeusluokat tulevat julki 1.2.2007 verkon avautuessa.

TeliaSonera ei ole ehtinyt vielä mukaan, mutta tuskin se voi hirveän pitkälle enää siirtää HSDPA-päivitysten julkistamista. Ilmeisesti päivitykset saa nykyisiin UMTS-tukiasemiin melko helposti, kun sekä Elisa että DNA ovat ilmoittaneet ajavansa HSDPA-päivitykset kerralla koko 3G-peittoalueelle. Loppuvuodesta kai puhutaan myös HSUPA-päivityksistä, eli myös viimein uplinkin nopeutumisesta.

Eikä hehkutus jää tähän. Kun HSPA-verkot ovat jo tätä päivää, kolmen viikon päästä 3GSM:ssä alkanee, kuten Prosessori ennakoi joulukuun lopussa, 3,9G:n eli Super-3G:n eli LTE UTRAN:n hehkutus. Ja huomatkaa, miten termit muuttuvat entistä kätevimmiksi oppia.

Jos palaa vielä tähän päivään, HSDPA-päätelaitteet ovat ainakin Suomessa vähissä. Mieleeni ovat tulleet datakorttien lisäksi vain HTC TyTN ja Samsung SGH-Z560. Nokia N95 saapunee kevään aikana.

On kiinnostavaa nähdä, miten laitteissa riittää vääntö kasvavien nopeuksien hyödyntämiseen. TyTN:llä olen kuullut saavutetun parhaimmillaan lähes megabitin tiedonsiirtonopeuksista päätelaitteen suuntaan. Kokeilu on tietysti hankalaa, kun ei tiedä päätelaitteen ja verkon osuutta. Millaisia palveluita mobiililaitteilla sitten käytetään 2010?

Tunnisteet: ,