[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, toukokuu 31, 2008

Lisää pikseleitä ja halvalla

LG:n tuore lanseeraus KC550-puhelin on saanut paljon huomiota maailmalla. Viesti on selvä: todennäköisesti halvin viiden megapikselin kamerapuhelin tähän asti, jonka suositushinta on 310 €.

Kyseessä on pressikuvan perusteella melko nätti liukukantinen malli (slider), ja edullista hintaa selittävät ainakin 3G-tuen puute ja pieni sisäinen tallennusmuisti (25 Mt). MicroSD-korttipaikka on kuitenkin mukana.

Lehdistötiedotteen mukaan ominaisuuksia ovat Schneider-Kreuznachin optiikka, kuvanvakain, automaattitarkennus, salama ja niin edelleen.

Skeptinen epäilee, voiko laitteessa oikeasti olla aito kuvanvakain, vai onko kyse jostain ohjelmallisesta jiposta? Onko salama esimerkiksi aito xenon-flash vai joku LED-valoviritys (joka voi sinänsä olla hyvä sellaisnaan)?

Ylipäätään vierastan ajatusta tunkea mahdollisimman paljon pikseleitä. Jopa varsinaisissa taskukokoisissa digikameroissa saa terävämpiä kuvia, kun pudottaa erottelukykyä 7–10 megapikselin enimmäisresoluutiosta.

Samoiten olen huomannut, että myös Nokian parhaissa kamerakännyköissä, ainakin N82:ssa N95 8GB:ssa, saa terävämpiä kuvia pudottamalla pikselimäärää.

LG:n lanseeraus pakottanee kuitenkin kilpailijat reagoimaan hinnat ja pikselit edellä, ja valokuvaamisen laadun kannalta vääristynyt markkinointi jatkuu.

Tunnisteet:

keskiviikko, huhtikuu 30, 2008

Huh mikä kännykkäbisnes

Tällä viikolla Strategy Analytics (SA) julkaisi kiinnostavaa tutkimustietoa, jossa näkyy selvästi kännykkäbisneksen nopeat muutokset vuodesta 2006 tammi–maaliskuulle 2008.

SA:n mukaan Nokia on kasvattanut vuodesta 2006 osuuttaan 34,7 prosentista lähes 41 prosenttiin, kun taas entinen markkinakakkonen Motorola on pudonnut lähes 22 prosentista 9,7 prosenttiin.

Osuuttaan ovat kasvattaneet kivasti eteläkorealaiset LG ja Samsung, mutta myös SonyEricssonilla on mennyt hyvin. Viime vuoden lopulla SE:n vauhti kuitenkin kangerteli, minkä takia LG onnistui ohittamaan sen ja kirii jo kolmossijan Motorolaa.

Strategy Analytics arvioi, että Nokia, Samsung ja LG kasvattivat markkinaosuuttaan tammi–maaliskuussa 2008. Häviäjiä olivat Apple iPhone, Motorola ja SonyEricsson.

Strategy Analyticsin webistä näyttää löytyvän vain maksullinen raportti, mutta Googlaamalla se löytyy monilta sivuilta.

Vaan tuskinpa Nokiassa voidaan juhlia hyvää menestytä pitkän aikaa. Myynti USA:ssa laskee edelleen, ja älypuhelimissa markkinaosuus on laskenut yli 50 prosentista enää 44 prosenttiin. Nämä ovat imagotappioita.

Nokian kännykkätarjonta on myös ollut alkuvuoden aika tylsää. E-sarja ei ole uudistunut aikoihin ja N-sarjaan on tulossa N96 mahdollisesti vasta syksyllä. Muutamat julkistukset ovat olleet niin kuivia, etten ole viitsinyt edes uutisoida niitä.

Noita arkisia kännyköitä tietysti myydään eniten, mutta kalliimmat multimedialaitteet ja älypuhelimet ovat oikeasti ne puheenaiheet, jotka pitävät tuotemerkin julkisuudessa — kuten Apple iPhone.

Jopa Suomessa iPhone näyttää saavan enemmän tai yhtä paljon näkyvyyttä kuin Nokian tuotteet, vaikkei sitä edes saa täällä. Apple julkistanee 3G-mallin kesäkuussa, ja kohu pyyhkäisee taas alleen hetkeksi kaiken muun.

Realismin nimissä on todettava, että ainakin SA:n mukaan iPhone-kännyköiden myyntivauhti on hetkeksi laskenut; loka–joulukuun 2007 noin 2,3 miljoonasta 1,7 miljoonaan tammi–maaliskuussa 2008. SA arvioi, että iPhone ei ole myynyt odotetusti Euroopassa korkean hinnan takia.

Olen myös positiivisesti yllättynyt LG:n ja Samsungin tarjonnan kehittymisestä. Laitteet näyttävät hyviltä ja ominaisuudet ovat kehittyneet. Molempien ongelmana ovat yhä karmeat omat käyttöliittymät. Laitteet ovat myös turhan kalliita vastaavien speksien Nokian tarjontaan verrattuna. Se varmaan nostaa jo kehityskustannuksia, kun on niin monta käyttöjärjestelmää.

SonyEricssonin Cybershot- ja Walkman-perusmallit myyvät hyvin, mutta nykyisten UIQ-mallien vetovoimasta en ole vakuutunut. Käyttöliittymä on vaikea jopa minulle, vaikka olen niitä harjoitellut ja yrittänyt oppia. Jos EXPERIA X1 menestyy, en ihmettelisi, jos SE vaihtaa kokonaan Windows Mobileen.

Motorolasta en osaa arvioida paljoakaan. Se ei ainakaan julkistanut kännyköitä, jotka toisivat jotain helpotusta tilanteeseen. Ja miten helppoa on kehittää jotain kekseliästä ja toimivaa, kun yritys irtisanoo tuhansia ja kännykkäyksikköä silpotaan erilleen? Yleisin veikkaus näyttää olevan, että Motorolan kännykät voivat enää vain päätyä jonkun ostettavaksi. Romahdus oli tajuttoman nopea.

Tunnisteet: , , , , ,