[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, joulukuu 07, 2008

Nokia 5800 voitti kosketuspuhelinten vertailun

Katsaus joulukuun ensimmäiseen viikkoon. MikroBitti vertaili kosketuskännykät ensimmäisten joukossa Suomessa, ja mukana olivat Apple iPhone, HTC Touch Pro, Nokia 5800 XpressMusic, Samsung TouchWiz ja Sony Ericsson Xperia X1. Jutusta selviää hyvin laitteiden markkinatilanne, joskin Samsung Omnia ei ollut harmillisesti ehtinyt mukaan.

Parhaiten testissä menestyivät Apple, Nokia ja Sony Ericsson. Nokia ylsi toimituksen valinnaksi ja sai kehuja ominaisuuksistaan ja käyttöliittymästään (jota kutsutaan virheelliseksi Series 60:ksi).

Käyttöliittymä saa jutussa kehuja, vaikka kuvien perusteella (esimerkiksi keskeneräisistä kuvakkeista päätellen) kyseessä näyttää olleen minunkin kokeilemani aika varhainen versio. Sen sijaan web-selaimen käytettävyyttä kritisoidaan, mistä olen samaa mieltä.

Apple taas saa miinusta App Store -rajoituksista ja operaattorilukituksista. Sony Ericssonissa näytön tarkkuus on etu, mutta joissain sovelluksissa myös tekee käytön hankalaksi. Ääkkösten hankala syöttäminen ihmetyttää, vaikka SE etukäteen kehui tekevänsä tämän mallikkaasti. Ilmeisesti kustomointi maksaisi liikaa.

HTC ei yllä kärkeen sormipohjaisen käytettävyyden heikkouden takia. Windows Mobile Professional (eli PocketPC) on yhä pohjimmiltaan se kynäohjattava alusta, jonka päälle HTC on rakentanut omat toimintonsa. Microsoftilla on minusta kiire tuoda aidosti sormin hallittava käyttöliittymä Windows Mobileen.

MikroBitin irtonumeron voi ostaa netissä (7 €). Maksutta saatavana ovat nettijatkot, joissa on esitelty kosketuspuhelinten eri sovelluksia.

Tunnisteet: , , , ,

lauantai, huhtikuu 28, 2007

Läppärin korvaajat vertailussa

Jatkona aiempaan kirjoitukseen tungusta kännykän ja läppäreiden väliin, All About Symbian on julkaissut kiinnostavan kevyen vertailun Nokia E90:stä vs. HTC Advantage X7500:sta, jotka ovat tämän hetken tehokkaimmat Symbian- ja Windows Mobile -leirin edustajat.

AAS tietenkin katsoo asiaa vahvasti Symbianin eduksi, ja arviot ovat kirvoittaneet kommentteja perään.

HTC Adantage on käsittääkseni tulossa Suomeenkin. 3GSM:n aikaan Brightpointin arvio kuluttajahinnaksi oli melkoinen 1300 €. Tuolla rahalla saa jo peruskannettavan ja -kännykän erikseen.

Molempia laitteita koskettaa se, voiko tällainen laite tehdä läppärin tarpeettomaksi. Minä luulen, että taskussani mobiililaitteen sietokynnys menee jossain 150 grammassa tai ainakin alle 200 grammassa niin kauan, kun raahaan joka arkipäivä läppäriä joka tapauksessa mukana.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, huhtikuu 11, 2007

Läppärin ja kännykän väliin on tunkua

Älypuhelin, multimediatietokone tai PDA ei korvaa täyttä kannettavaa PC:tä, mutta noiden väliin yritetään tunkea vielä yhtä laitekategoriaa, ultra-mobile PC:t.

Ero PDA:han tai vastaavaan laitteeseen on ainakin ehta Linux- tai Windows XP/Vista -käyttöjärjestelmä. Haittapuolena on melkoinen hinta-arvio: US€2000 (~1490 €).

Kiinnostavasti myös mobiililaitteiden valmistajat yrittävät tunkea markkinarakoon, kuten HTC. Se julkisti USA:ssa CTIA Wireless -tapahtumassa ensimmäiseksi UMPC:ksi kutsutun laitteensa. Se ei tosin taida olla Intelin ja Microsoftin virallisten speksien mukainen, mutta idea näyttää kummasti samalta.

Nämä kaiketi kilpailevat suoraan Nokia E90:n kanssa, joka on kännykäksi liian iso ja raskas. Nokian viesti on se, että kommunikaattori riittää usein kannettavan sijasta mukaan otettavaksi, vaikkei kannettavaa voikaan kokonaa korvata. Jotkut yritysjohtajat ovat tosin jo väittäneet toisin.

Näin konsultti- ja tutkimusyhtiö Strategy Analytics arvioi tuoreltaan HTC Shiftiä:
The Shift appears to be an exceptionally well crafted device that we see occupying a sweet spot in several important ways. This 3.5G device may not be the first UMPC to distance itself from the category’s strictly Intel, strictly WiFi ‘Origami’ origins, but it is graced by HTC’s exceptionally strong ties with both Microsoft and mobile operators, and will benefit from HTC’s formidable production scale economies and distribution network.
HTC julkisti 3GSM:ssä myös Advantage X7500:n, pykälää pienemmän laitteen, jossa on vielä Windows Mobile. Siinä on iso näyttö ja avautuva kansi, joka kiinnitetään toisessa asennossa magneetin avulla näppäimistöksi laitteelle. Hinta-arvio Eurooppaan on muistaakseni 1300 €.

Kumpaakaan en ole päässyt vielä kunnolla kokeilemaan, mutta välittömiä haluja ei ole syntynyt. Tässä painaa arkinen realismi tosin. En maksaisi läppärin hintaa mobiililaitteesta, eivätkä nämä kuitenkaan riittäisi korvaamaan läppäriä. Kenelle tällaiset sitten on suunnattu?

Ensivaikutelmia "läppäreiden haastajista":

Tunnisteet: , , ,