[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, toukokuu 04, 2008

Mobiililaajakaistan hypeen realismia

Mobiilioperaattoreista ainakin DNA ja Elisa markkinoivat kiinteähintaista mobiilidatan pakettejaan "mobiililaajakaistana", ja myös TeliaSoneralla on tarjolla kiinteähintainen paketti. 384 kbit/s paketin saa alle 10 eurolla kuukaudessa.

Digitodaystä luin uutisen, jossa viitattiin Tekniikan Maailman testiin. Ostin ja luin artikkelin (8 s., PDF, 3€). Tulokset eivät ole yllättäviä. Sen saa sivujen kautta ainakin klikkaamalla lehtiarkistoa ja lisäämällä artikkeli ostoskoriin numeron 9/2008 kohdalta.

Artikkeli kertoo, että GPRS- ja EDGE-yhteyksillä nopeudet jäävät hitaiksi, ja mobiililaajakaistan lupaukset toteutuvat vain 3G-verkoissa taajamissa.

TM ajo testiä varten 2500 kilometriä Helsingistä Kilpisjärvelle ja osin eri reittiä takaisin. Juttu ei kuitenkaan vastaa kysymykseen siitä, miten laaja 3G-peitto taajamissa lopulta on.

Myönteistä on, että testissä mitattiin myös latenssia eli viiveitä. Elisalla vaihteluväli oli suurin, 80–485 ms. DNA:lla mitattiin 85–225 ms ja TeliaSoneran liittymällä 93–182 ms. Jutussa vähätellään selvästi vasteaikojen merkitystä toteamalla, että niillä on merkitystä pelaajille.

Todellisuudessahan GPRS-viiveillä mikä tahansa web-surffailukin on PC:lle tarkoitetuilla web-sivustoilla tuskallisen hidasta.

Nopeusmittauksissa parhaat hieman yli 2 Mbit/s enimmäisnopeudet saatiin Elisan ja TeliaSoneran liittymillä, ja DNA:n kerrotaan jääneen alemmas. jonkinlaiset tiedostojen latausnopeudetkin oli laskettu: DNA: 748 kbit/s, Elisa: 898 kbit/s ja TeliaSonera: 874 kbit/s, mutten saanut laskutavasta selkoa. Uplink-nopeudet vaihtelivat välillä 14–19 kbit/s.

Artikkeli ei siis tuo yllätyksiä tekniikan tunteville. On kuitenkin hyvä, että TM kokeili asiaa käytännössä ja kansantajuisesti.

Kuten maaliskuussa arvelin, mobiililaajakaistan markkinoinnin ongelmaksi voi osoittautua mobiilidatan markkinointi samoin termein kuin kiinteän laajakaistan. TV-mainoksissa ihmiset surffaavat läppärillään kesämökin laiturilla. Tuo on toteutumassa oikeasti vasta sitten, kun HSPA/UMTS 900 MHz peittoa saadaan laajasti Suomeen.

Harmillisesti TM:n jutussa ei testattu lainkaan @450-verkkoa. Se olisi ollut kiinnostavaa nopeuksia ja vasteaikoja ajatellen.

Todellisuus on, että jos yhteys toimii, nopeus on analogisen modeemin tasoa ja vasteaika tekee surffailustakin sietämätöntä.

Tunnisteet: , ,

torstai, toukokuu 01, 2008

Kova vääntö mobiilitaajuuksista

Euroopan Unionin ja Suomen tietoliikennerintamalla on odotettavissa jännittäviä aikoja, kun ratkaisuja tulevaisuuden radiotaajuuksista tehdään. Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) tiedotti viime viikolla työryhmämietinnöstä taajuuskaupalle, joka uutisoitiin medioissa laajasti niin, että LVM ajaa huutokauppaamista Suomeen. Asia on melkein päinvastoin.

Luin LVM:n raportin Markkinaehtoinen taajuushallintomalli (PDF), kun nyt vappuna oli aikaa. Alla mainitut sivunumerot ovat papereista, eivät PDF:stä. Riski on, että analyysini ampuu myös huti, sillä arviot ja tiedot ovat vielä kovin keskeneräisiä.

Taustalla on EU-komission pyrkimys lisätä niin sanottua markkinaehtoista taajuuksien jakamista, eli huutokauppaamista tai muuten kaupallisin perustein jakamista. Unioni haluaisi Eurooppaan eri lähteiden mukaan 3–5 isoa mobiilioperaattoria nykyisten paikallisten toimijoiden sijaan. Näitä olisivat ainakin Orange (France Telecom), T-Mobile ja Vodafone.

EU:ssa uskotaan, että muutama vahva operaattori voisi kilpailla maailmanmarkkinoilla amerikkalaisten ja kiinalaisten operaattoreiden kanssa. Kyseessä ovat isojen EU-maiden taloudelliset edut.

Suomen markkinasta tulisi siinä rytäkässä merkityksettömän pieni sivualue. Sitä eivät halua suomalaiset operaattorit tai viestintäministeriö. Raportti vihjaa monessa kohtaa, että taajuuksien kaupallistamista pidetään ongelmallisena. Hintavertailujakin on siitä, miten telehinnat ovat asettuneet eri maissa (ks. s.22).

Toinen riski on, että huutokaupan myötä amerikkalaisten ja aasialaisten operaattoreiden bulvaanit voisivat myös päästä valloittamaan Euroopan ilmatilaa. Suomessa on huolehdittu, että EU:ssa ei ole huomioitu tätä riskiä.

Suomeen kohdistuu EU-tason poliittisia ja viranomaispaineita, koska tämä on viimeisiä Länsi-Euroopan maita, joissa 3G-toimilupia ei ole huutokaupattu, vaan jaettu viranomaisen kauneuskilpailuna (ks. s.10–11).

Nykyisessä hallitusohjelmassa on kirjattu, että taajuuksien käyttöoikeuksien myöntämistä voidaan "maltillisesti kaupallistaa", mutta kuitenkin niin, että "taajuuksien käyttöoikeuksien myöntäminen säilyy kansallisissa käsissä".

LVM:n työryhmä siis vastaa EU:n vaatimuksiin toimintamallilla, jonka kanssa voitaisiin elää kansallisten intressien näkökulmasta, jos taajuuksia aletaan kaupallistaa – todennäköisesti EU:n kovasta painostuksesta johtuen.

Työryhmän ehdotuksessa saattaa piileä ovela porsaanreikä. Se nimittäin ehdottaa taajuuskauppaa sallittavaksi nimenomaan 2,5–2,69 GHz:n alueelle, jonne voitaisiin jakaa kolme LTE-tekniikan (Long Term Evolution) ja yksi mobiili-WiMaxin verkkojen toimilupa 15 vuodeksi huutokaupalla tai niin sanotun "kauneuskilpailun" ja korotetun toimilupamaksun yhdistelmänä.

Raportissa kuvataan, että kotimaiset toimijat olisivat tästä taajuusalueesta kiinnostuneita (ks. s. 30–31). Siinä myös sanotaan, että osan kiinnostus riippuisi siitä, toteutuuko taajuuskauppa.

Käymieni taustakeskusteluiden perusteella näyttää siltä, että suomalaiset operaattorit pitävät tuota taajuusväliä liian korkeana laaja-alaisen peiton rakentamiseen, ja enemmän toiveita asetetaan alhaisemmille 700–900 MHz:n taajuuksille (kuten Verizon on tekemässä USA:ssa) tai 1800–2000 MHz:n alueelle,

Huomionarvoista on, että taajuuksien kaupallistamista esittävä raportti ei mainitse lainkaan alhaisempia taajuuksia.

Radioverkkoasiantuntijat voivat täsmentää, mutta perusperiaate on se, että alhaisemmalla laajuudella on halvempaa rakentaa laaja-alaista valtakunnallista peittoa. Jo nyt operaattorit toivovat, että 900 MHz:n tekniikalla UMTS-/HSPA-verkot saadaan laajennettua koko Suomeen.

Tietenkään suomalaiset 3G-operaattorit eivät halua luopua nykyisistä 900, 1800 ja 2100 megahertsin luvista, mutta katseet kohdistuvat erityisesti tulevaisuuden verkkoihin ja taajuustarpeisiin.

Kännykkäverkkojen LTE-tekniikka on yhä kehitysvaiheessa, eikä ole vielä varmaa, mille taajuuksille se eri markkinoilla asettuu. Euroopassa jotkut maat ovat tukeneet +2,5–2,6 GHz tekniikkaa. Suomessa on toivottu, että ainakin pohjoismaat ajaisivat alhaisempaa taajuutta.

Suomalaiset 3G-operaattorit ovat jo päättäneet jatkaa WCDMA-kehityspolkua ja edetä LTE:hen.

Optimistisin kuulemani arvio on, että LTE-verkkoja ja -päätelaitteita voisi olla kuluttajilla vuosina 2012–2015, mutta päätöksiä käytettävistä radiotaajuuksista toivotaan jo ensi vuonna. Mobiili-WiMaxiin ei ole ilmaistu suurta mielenkiintoa, vaikkei sitä ole suljettu poiskaan.

Nykyisten HSPA-verkkojen kehitys ei ole päättymässä. Sinne on tulossa xDSL-liittymistä tuttua channel bonding- ja MIMO-tekniikoita, joilla voidaan kasvattaa kapasiteettia sisään- ja ulospäin. Tavoite on päästä kymmeniin megabitteihin sekunnissa päätelaitteissa ihan käytännön olosuhteissa. Nyt uusimmat Elisan 7,2 Mbit/s nimellisnopeuden HSDPA-verkot lupaavat noin 5 Mbit/s nopeuksia käyttäjille asti.

Tunnisteet: , ,

lauantai, maaliskuu 01, 2008

Suomen "mobiililaajakaistat"

Tällä viikolla saatiin uusia arvioita niin sanotun mobiililaajakaistan käyttäjämääristä Suomessa, kun DNA Finland julkisti Taloustutkimuksella terttämänsä selvityksen tuloksia.

DNA:n selvitysten perusteella Suomessa on tällä hetkellä reilut 200 000 mobiililaajakaistaa, kun määritelmäksi otetaan kiinteähntainen, eli lankaverkkojen hinnoittelumallien mukainen liittymä. Edellisen Viestintäviraston markkinakatsauksen 3/2007 luku oli yli 400 000.

Eroa selittää se, että Viestintäviraston katsauksessa lasketaan mukaan myös ei-kiinteähintaiset, esimerkiksi vaikka 20 tai 100 megatavun datapaketit. Selvitykset eivät muutenkaan ole vertailukelpoisia, koska viraston luvut perustuvat operaattoreiden ilmoittamiin tietoihin kuluttaja- ja yritysliittymistä, DNA:n selvitys taas reilun 1000 vastaajan kyselyyn.

DNA:ssa uskotaan vahvasti kiinteähintaisen mobiilidatan kasvuun. Selvityksessä Viidennes niistä, joilla ei vielä ole tällaista palvelua, ilmoitti harkitsevansa hankintaa. Nyt osuus kaikista vastaajista oli vasta kuutisen prosenttia. DNA laskee siis, että 200–300 tuhatta ihmistä aikoo hankkia liikkuvan laajakaistan tänä vuonna. Silloin käyttäjämäärä nousisi noin puoleen miljoonaan.

Operaattoreilla on markkinointi hallussa, mutta 3G-verkkoihin panostamisessa olisi vielä parantamisen varaa. Pk-seudullakin törmää helposti vielä siihen, että puhelin putoaa 2G-tilaan. Vasteajat ja nopeudet eivät pysty vakaina. Minun kotonani Espoossa saa juuri ja juuri 3G-tilan pysymään päällä, vaikka tämä on suht tiheästi asuttua kerrostaloaluetta.

Kuluttajille markkinoidaan nyt langatonta yhteyttä samoin termin kuin DSL-liittymiä. Rohkenen ennustaa, että tämä aiheuttaa isoja ritoja kuluttajaviranomaisille, kun todellisuus selviää asiakkaille.

Operaattorit tosin yrittävät parantaa 3G-peittoalueitaan. Elisa ja TeliaSonera ovat jo tiedottaneet tavoittelevansa 80–90 prosentin väestöpeittoa, ja DNA kertoo laajentamisaikeistaan ensi viikolla.

DNA:ta voi onnitella onnistuneesta markkinoinnista DNA Mokkulan kanssa. Se on osoittautunut kuluttajille paljon tunnetummaksi kuin mobiililaajakaista, liikkuva laajakaista tai varsinkaan... USB-modeemi. Pelkästään Huawein toimittamaa mallia tuotiin Suomeen tietääkseni viime vuonna yli 100 000.

Minäkin harkitsin tuollaisen USB-palikan ostamista, mutta sainkin sitten yhteyden viimein toimimaan uuden HP:n kannettavan ja Nokian puhelinten kanssa.

Tunnisteet: , , ,

torstai, helmikuu 14, 2008

Meidän 3G on parempi kuin teidän

Elisa tiedotti eilen tilaamastaan selvityksestä, jonka mukaan Elisan 3G-verkko on parempi kuin kilpailijoiden DNA:n ja TeliaSoneran. Meinasin ensin ohittaa koko tiedotteen olankohautuksella, mutta kirjoitin siitä lopulta keskusteltuani mittauksen tehneen ECE Ltd:n johtajan kanssa.

Elisa ei julkaissut netissä raporttia kokonaisuudessaan, vaan pelkän yksisivuisen tiivistelmän (PDF). Tiedotusvälineet saivat pyynnöstä kattavamman 16-sivuisen teknisen raportin. Mahdollisuudet arvioida selvityksen tasavertaisuutta operaattoreiden kesken eivät ole kovin helpot.

Tällaiset selvitykset ovat kuitenkin kiinnostavia, jos ne saavat operaattorit panostaman verkkojensa kuuluvuuteen ja peittoalueisiin. DNA tai TeliaSonera eivät ainakaan vielä ole kiirehtineet tyrmäämään Elisan omakehua, mutta eivät ne myöskään halua niitä julkisesti vahvistaa. Ehkä hiljaisuus toimii tässä parhaiten.

Helpointa kritiikissä on tarttua siihen, millä perusteella Elisa on valinnut selvityksen 52 paikkakuntaa. Se perustelee, että valinnat tehtiin väestötiheyden mukaan.

Asiasta syntyi vilkkaasti keskustelua Digitodayssa, josta voisin lainata nimimerkki Operaattoreilla eri strategiat kirjoitusta:

"Soneralla on tehty strateginen valinta säästää 3G-investoinneissa. Elisalla on tehty päätös olla ykkösiä 3G:ssä. Sonera on pyrkinyt lyhyen tähtäimen tulosoptimointiin, Elisalla tavoitteena on markkinajohtajuuden saavuttaminen parhaan palvelun avulla. Molemmat yhtiöt ovat pääässeet osatavoitteisiinsa. Sonera on parantanut tulosta mutta samalla menettänyt järkyttävän määrän post-paid asiakkaitaan. Elisa on laajentanut 3G:sä maan kattavimmaksi ja hivuttautuuu Soneran rinnalle ja ohi."
Näinhän usein kuulee sanottavan, että TeliaSonera on vähentänyt "Ruotsin vallan alla" panostuksiaan Suomeen ja keskittynyt kannattavuuden parantamiseen.

Toisaalta Sonera myös päivittää viimein verkkoaan Suomessakin HSDPA-aikaan miljoonainvestoinnein, tiedotteidensa mukaan ainakin.

Jää nähtäväksi, onnistuuko Elisa tekemään "mobiililaajakaistasta" menestysbisneksen sekä jättämään DNA:n ja Soneran selvästi taakseen. Joulukuussa Sonera sai hetken lisää armonaikaa, kun Viestintävirasto jätti julkistamatta Q3:n markkinaosuusluvut.

Tunnisteet: , ,

maanantai, tammikuu 14, 2008

Nopea 3G yleistyy, mutta matkaaja ei juhli

Kännykkäalan kattojärjestö GSA tiedotti äskettäin, miten nopeat HSPA-verkot yleistyvät ympäri maailmaa. Kymmenet operaattorit ovat päivittäneet lähes 170 verkkoa HSDPA-tekniikkaan, joista suurin osa 3,6 Mbit/s nopeuteen, mutta osa tukee järjestön keräämien tietojen mukaan myös seuraavan vaiheen 7,2 Mbit/s yhteyksiä.

Kiinnostavasti ensimmäiset parikymmentä operaattoria ovat ottaneet käyttöön myös HSUPA-tekniikan, eli mobiilidatan uplink-kaistan parantamisen 384 kilobitistä sekunnissa ensin 1,5 megabittiin sekunnissa. Uplinkin kasvattaminen hyödyttää esimerkiksi sähköpostin liitteiden tai kännykkävideoiden lähettelyä.

Suomessa Elisa on päivittänyt HSPA-verkkoaan HSUPA-aikaan Ericssonin tekniikalla syksystä lähtien. Päätelaitteet ovat vielä vähissä, mutta joitain PC-datakortteja ja USB-modeemeja on kaupoissa myynnissä.

Kriittisempää näkökulmaa asiaan saa telecoms.com-verkkojulkaisun jutusta, jossa selvitellään analyytikoiden näkemyksiä siitä, miten operaattorit mahtavat päivittää uusiin verkkoihin. Epäselvää näyttää olevan vielä se, uskovatko operaattorit saavansa jonkun bisneshyödyn HSUPA-päivityksistä, ja kuinka moni mahtaa päivittää.

Verkkotoimittajat korostavat sitä, että HSxPA-päivitykset tulevat softana. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ne annettaisiin maksutta. Lisäksi ainakin Suomessa suuri osa operaattoreiden tukiasemista on runkoverkkoon nähden yhden 2 Mbit/s yhteyden päässä, joten radioverkon kaistan lisääminen ei yksin riitä.

Liikematkaajan ja turistin kannalta murheellista on, että mobiilidata on yhä sikamaisen kallista, jopa 8–12 euroa megatavulta.

Suomalainen asiakas on tässä poikkeuksellisen heikoilla, koska Elisalla tai TeliaSoneralla ei ole riittänyt haluja tai osaamista neuvotella edullisempia mobiilidatan vaihtoehtoja verkkovierailijoille. Poikkeuksen muodostaa osin Saunalahti, joka on neuvotellut 1,5 €/Mt datahinnat 34 maassa kytkypakettien asiakkailleen.

Tunnisteet: , ,

perjantai, marraskuu 02, 2007

Sonera nostaa Mobiili-TV-kaistaa

TeliaSonera esitteli torstaina mediamseminarissaan lehdistölle kaikenlaista taustatietoa. Siinä yhteydessä huomasin, että Mobiili-TV-sovellusta on päivitetty tukemaan HSDPA-verkkojen UMTS:ia korkeampia nopeuksia. Korkein bittivirta näytti lähetteissä olevan 299 kbit/s, kun UMTS-laitteille on tarjottu vain 90 kbit/s.

Sonera demosi sovellusta yli 50" televisiolla Nokia N95:n TV-ulostulon kautta, eikä kuva nyt erityisen hyvä terävä tai sulava ollut. Oli se kuitenkin parempi kuin sama UMTS-verkossa kokeillessani. Tulevaisuudessa kännykästä saa ulos HD-tason kuvaa, jos Broadcomia on uskominen. Ja kenties ne mobiiliprojektoritkin toteutuvat? Näistä saadaan kiinnostavia mahdollisuuksia.

Minä en ole tilaillut palvelua säännölliseen käyttöön. En näe pointtia maksaa 10 €/kk TV-sisällöstä, jonka saan ison TV:n kautta maksutta. Ulkomaanmatkojen jälkeen tosin usein katson TV-uutiset matkalla lentokentältä kotiin. Siihen riittää 2€/pvä tilaus.

Edelleen aika monet palvelut muuten olettavat, että liittymänhaltija myös maksaa palvelun käytöstä. Tämä estää aika monelta suomalaiselta uusien palvelun kokeilun, jos niitä ei halua tai voi laittaa firman piikkiin.

Tunnisteet: , ,

tiistai, lokakuu 30, 2007

Kilpailu lisääntyy mobiilidatassa, mutta ...

TeliaSonera tiedotti tänään tuovansa kuluttajamarkkinoille kiinteähintaiset 384k-, 1M- ja 2M-datapaketit. Tämä oli odotettu ja toivottu uutinen. Tuotekehitysjohtaja Pasi Mehtonen oli ainakin minulle jo aiemmin antanut ymmärtää, että julkistus on vain ajasta kiinni.

Tarjonta ja teoriassa kilpailu siis lisääntyvät, mutta oikeutetusti voi ihmetellä, miten operaattorit päätyvät muutaman euron tarkkuudella samoihin hintoihin?

Tietoviikon uutinen epäilee operaattoreita hintakartellista. Pointti on validi, mutta mitään viranomaislähdettä tai muuta substanssia uutinen ei anna. Minusta jutun pitäisi olla enemmänkin "uutiskommentti" tai toimittajan "näkökulma" kuin uutinen.

Klikkaa suurennosta varten

Operaattorit ovat yllättävän samaa mieltä siitä, mikä on kiinteähintaisen mobiilidatan hinta, vaikka markkina on vasta syntymässä.


Viestintäviraston mukaan Suomessa oli kesäkuun lopussa 355 000 kiinteähintaista mobiilidatapakettia tai "mobiililaajakaistaa". Tässä ovat mukana yritysten liittymät.

TeliaSonerassa uskotaan, että markkinakasvu tulee seuraavaksi lähinnä 3G-kannettavista.

Mitä tulee "mobiililaajakaistaan", houkuttelevimmat lienevät 512k- ja 1M-paketit. Verkot pystyvät 3G-peittoalueella usein näihin nopeuksiin, mutta hinta on selvästi 1M- ja 2M-nopeusluokkia alhaisempi.

Tunnisteet: ,

torstai, syyskuu 20, 2007

Jobs tehosyöpöistä 3G-piireistä

Taisin aika moneen kertaan arvella täälläkin, että iPhone tulisi Eurooppaan 3G-versiona. Olin siis väärässä. Applen Steve Jobs puolusti 3G-tuen puuttumista liian suurella virrankulutuksella:

Mr. Jobs said Appe had decided against making the phone compatible with the faster third-generation mobile networks because the chip sets for 3G-compatible phones used up battery power too quickly. “They’re real power hogs,” he said in London, adding that it might take until late next year for the technology to advance enough to make a 3G iPhone.

Jobsia lainasi Lontoon tiedotustilaisuudesta esimerkiksi New York Times. Verkkojulkaisu MacNN julkaisi sieltä videonkin. Se on vähän epäselvä, mutta ymmärrettävissä.Millaisia kehitysaskeleita on luvassa ensi vuonna siis? Lisää milliampeeritunteja akkuihin? Jobs viittasi 3G-piirien virrankulutukseen.

Toisaalta, onhan Jobs oikeassa siinä, että 3G-puhelinten akkukesto 2G-malleihin verrattuna on nykyisin surkea, kun taas iPhonen kaltaisessa laitteessa pitkä akkukesto on tärkeä asia.

Jobs sanoi, että ennen kännyköiden akut olsivat tarjonnaat viidestä kuuteen tuntia puheaikaa, kun 3G-kännyköissä olisi otettu takapakkia kahteen tai kolmeen tuntiin.

Tunnisteet: , ,

torstai, syyskuu 06, 2007

HP esitteli puhelimia ja PDA-malleja

HP julkisti siis New Yorkissa viisi uutta iPAQ-mallia pitkän hiljaiselon jälkeen. Minut yllätti se, että vain kaksi noista on data- ja puheyhteyksillä varustettuja, ja kolme on perinteisiä PDA-julkistuksia ilman data- ja puheyhteyksiä.

Kollegani raportoi New Yorkista, mutta hänen jutustaan ei selviä, miksi suhde on tämä. Luulisi, että nykyään kannattaisi laittaa edes (E)GPRS-tuki kaikkiin yrityskäyttöön suunnattuihin malleihin.

Ensimmäinen 3G-/HSPA-malli HP iPAQ 614 Series Business Navigator näyttää Nokian yrityskännyköiden haastajalta. Se on periaatteessa nykyinen 514-malli, mutta 3G-tuella. Kilpailuetuna siinä on integroitu GPS.

HP iPAQ 614 Series Business Navigator -puhelin

HP iPAQ 914 Series Business Messenger taas on selvästi samaa genreä Motorola Q/Q q9:n, Nokia E61i:n, Palm Treon ja RIM Blackberryn kanssa.

PDA-julkistuksia on kolme. HP iPAQ 114 Series Classic Handheld näyttää pressikuvalta tavalliselta PDA:lta, siltä kuolevalta tuoteryhmältä. Siinä on kuitenkin melko tehokas 624 MHz suoritin ja 3,5" QVGA-näyttö, eli kännykän kumppanina varmaankin hyvä PDA.

Harmi, että Pocket IE on surkea web-selain, vaikka näyttökoko olisi mikä. Saahan siihen kuitenkin Opera Mobile -selaimen.

HP iPAQ 214 Series Enterprise Handheld herättää muistoja ja saa minut vähän syttymään. Se on selkeästi HP iPAQ hx4700:n seuraaja, joka on HP:n tähän asti tehokkain kämmenmikro. Seuraajassakin on 4,0" VGA-näyttö, tehokas 624 MHz suoritin, ja tällä kertaa 64+256 Mt sisäistä muistia.

HP iPAQ 214 Series Enterprise Handheld

HP:n tuote navigointi- ja viihdekäyttöön on iPAQ 314 Series Travel Companion, joka on siis nykyisen rx5900 Travel Companionin suora seuraaja. Se on integroidulla GPS:llä varustettu laite, joka tuli ainakin Suomessa autoasennuskitin kera. Ymmärsin, että tuote kävi aika hyvin kaupaksiksin, koska tämä yhdisti onnistuneesti PDA:n ja itsenäisen PND:n (personal navigation device) edut.

Viime keväänä HP:n mobiilipuolen johtaja selitteli, että 3G-tukea ei vielä tuoda, koska nykylaitteissa akkukesto jää liian heikoksi. Tänä vuonna HP siis julkisti kaksi 3G-mallia HP iPAQ 614 ja 914, mutta onko jotain merkittävää kehitystä akkukestossa sitten tapahtunut? Se jää nähtäväksi. HP iPAQ 514, joka tukee E(GPRS)-yhteyksiä, on saanut kehuja hyvästä useiden työpäivien akkukestostaan.

Viime syksynä GPS:llä varustettujen PDA-laitteiden myynti oli selvästi kasvussa, mutta HP:n laitetoimitukset vähenivät. Haastattelemani Gartnerin analyytikko arvioi, että HP tarjosi liian vähän vastinetta kilpailijoita korkeammille hinnoilleen, eikä ulkonäkökään erottunut muusta tarjonnasta.

Enää HP ei käytä HTC:tä alihankkijanaan (kuten 3GSM:ssä kerrottiin), mutta uutta kumppania ei ole huomatakseni julkistettu. En ole tietenkään nähnyt vielä uusia malleja livenä, mutta pressikuvissa ulkonäkö on ihan ok. Musta on turvallinen valinta, kun haluaa näyttää perushyvältä.

Tunnisteet: , , , ,

perjantai, elokuu 31, 2007

Suomi taas 3G-kehityksen kärjessä

Elisa tiedotti eilen tarjoaansa tästä syksystä alkaen HSUPA-tekniikan avulla nykyistä 384 kilobittiä korkeampia teoriassa enintään 1,4 Mbit/s mobiilidatayhteyksiä päätelaitteesta verkon suuntaan.

Päivitykset ovat näillä näkymin tulossa koko 3G-peittoalueelle vasta ensi vuoden alussa, mutta tälläkin aikataululla Suomi näyttää pääsevän ykkösvaiheen HSUPA:aan ensimmäisten maiden joukossa maailmassa ja ilmeisesti aivan ensimmäisenä Pohjoismaissa.

Uusia nopeuksia pääsee hyödyntämään vasta harva, kun nykyiset HSPA-kännykät ja PC-datakortit eivät tekniikkaa tue. Tuotteita on odotettavissa vielä tänä vuonna.

Minä olen kaivannut lisää nopeutta eniten kannettavan kanssa töitä tehdessä ja kännykällä kuvia Flickr:iin ja blogiin lähettessä. Tosin työkännykkäni Nokia E70 onkin vasta UMTS-tasoa.

Elisalle tämä on tärkeä imagomielessä, koska se on nyt jatkuvasti TeliaSoneraa edellä niin hinnoittelussa kuin verkkopäivityksissäkin. Elisassa uskotaan "laajakaistan tuomiseen joka taskuun", kun taas ruotsalasten johtamassa TeliaSonerassa Suomen markkinaan investoidaan varovaisemmin. Tässä kenties näkyy se ero, että Elisa toimii kotimarkkinassaan.

Mobiilidatas tarjonnassakin TeliaSonera erottuu kilpailijoistaan, koska se ei tarjoa kuluttajille suunnattua kiinteähintaista mobiilidataa, aka mobiililaajakaista. Muilta sen saa alkaen noin kympillä kuussa.

Kiinnostavaa on sekin, että Elisan 3G-laajennusta toimittaa nyt Ericsson. Kysyin asiasta yrityksistä uutisjuttua varten. Suomen Ericssonin Janne Laitala kutsui Elisan 3G-kauppaa merkittäväksi päänavaukseksi ja Elisan Eetu Prieur sanaili varovaisesti, että on normaalia käyttää useampaa verkkoyhtiötä.

Julkisuudessa NSN:n luottamusmiehet ovat tilittäeet, että väenvähennykset ja epävarmuus tulevasta ovat vieneet yhtiön sekasortoiseen tilaan.

Menettääköhän yhtiö kauppoja nyt paljonkin? Ainakin Nokian talousjohtaja Rick Simonson myönsi sijoittajien konferenssipuhelussa elokuun alussa, että epävarmassa tilanteessa tilauksia on tullut odotettua heikommin.

Tunnisteet: ,

tiistai, kesäkuu 26, 2007

900 MHz:n 3G kaipaa potkua

Mobiilioperaattoreiden kattojärjestö GSM Association peräänkuuluttaa Aasian, Afrikan ja Euroopan päättäjien sopivan 900 MHz:n HSPA/UMTS:n taajuuksista, jotta 3G-peittoa voitaisiin rakentaa erityisesti kehitysmaiden maaseuduille.

The greater range of radio waves in the lower spectrum band and their ability to provide better coverage in buildings would enable operators to achieve much broader 3G coverage, particularly in rural areas. The study shows that a 3G network in the 900MHz band would achieve up to 40% greater coverage than a 3G network in the 2100MHz band for the same capital expenditure.
Suomella ei kerrankin ole mitään hävittävää, sillä valtioneuvosto hyväksyi täällä jo viime kesänä UMTS 900 -verkkojen rakentamisen.

Minulta oli mennyt kokonaan ohi, että Nokia itse asiassa jo julkisti ensimmäisen WCDMA900-tekniikkaa tukevan kännykkänsä Nokia 6121 classicin tiedotteen mukaan.

Vielä Nokia Networksin aikoihin yhtiöstä arvioitiin, että ensimmäinen WCDMA900-tukiasema tulisi markkinoille Q2/2007:n aikana, mutta NSN:n aikana en ole vielä kuullut tästä mitään. Suomi ei varmasti pysty yksin ajamaan tekniikkaa läpi, joten laaja tuki Euroopassa ja naapurimantereilla on tarpeen.

Olisihan kivaa, jos Suomessakin 3G-kännykät toimisivat edes niillä kaikilla paikkakunnilla, joilla 3G-kytkypaketteja myydään.

Tunnisteet: ,

perjantai, kesäkuu 22, 2007

Yrityksen bitti on arvokkaampi kuin kuluttajan

Kun syystalvella 2004 Elisan ja Soneran kaupalliset 3G-verkot avattiin, oli jo puhetta QoS:sta eli palveluntason määrityksistä erityisesti yritysasiakkaille. Operaattorit kertoivat, että tämä on yksi UMTS-verkkojen etu GSM/GPRS-verkkoihin verrattuna.

Kauan sitä saatiinkin odottaa. Elisa tiedotti eilen aloittavansa elokuun alussa yritysten kiinteähntaisten datapakettien (eli "mobiililaajakaistan") priorisoinnin kuluttajien mobiilidataa tärkeämmäksi.

Puhelut ovat edelleen verkossa tärkeämpiä kuin dataliikenne, mutta paljon muita teknisiä seikkoja priorisoinnista ei kerrottu kilpailusyistä. Tietääkseni Elisa hyödyntää HSPA/UMTS-verkkojen QoS-ominaisuuksia eli priorisoi yritysten pakettidataa jo radioverkossa, mutta sitä ei ole siis virallisesti vahvistettu.

"Haluamme varmistaa, että kun mobiililaajakaista on vahvassa kasvussa, yritysten liiketoimintakriittinen liikenne saa parhaan mahdollisen tason", osastopäällikkö Anita Ovaska Elisasta perusteli työminälleni muutosta.

Kyse lienee siitä, että maaliskuun loppuun mennessä hankituista 350 000 kiinteähintaisista mobiilidatapaketeista suurin osa on yrityksillä, ja nänä odottavat nyt jonkinlaista palveluntasoa 20–55 euron kuukausimaksun vastineeksi.

TeliaSonera seuraa Suomessa perässä, siitä olen varma. Ajoitus riippunee asiakkaiden painostuksesta ja siitä, miten nopeasti kapasiteetin koetaan olevan tiukilla. Työsuhdeliittymäni on Soneralta, joten en voi sanoa pahastuvani kehityksestä.

Ja jos priorisointi alkaa oikeasti näkyä yhteyksien laadussa, seurannee tästä se, että edistyneet käyttäjät kikkailevat liittymälleen tavalla tai toisella Y-tunnuksen. Noinhan moni teki siihen aikaan, kun DNA:lta sai ainoana kiinteän datapaketin ja vain yrityksille, ja hinta taisi olla 99 markkaa kuukaudessa.

Tunnisteet: ,

lauantai, kesäkuu 16, 2007

Nokia E90 -arvioita lisää

Työnantajani julkaisupoliittisista syistä johtuen en voi tarinoida tänne omia E90-käyttökokemuksiani, mutta muualle sopii linkittää. Keskiviikon Taloussanomissa julkaistu Nokia E90 -arvio on näemmä luettavissa webissäkin. Lisäksi Matkapuhelininfossa alkaa kertyä E90-käyttökokemuksia.

Taloussanomien jutun kirjoittaja kertoo käyttäneensä laitetta kuukauden eli toukokuun alusta lähtien. Tuo vähän ihmetyttää, koska E90 oli tietääkseni silloin vielä selkeästi protovaiheessa. Yleensä Nokia ei ole luovttanut protoja toimittajille talon ulkopuolelle.

Nokia E90 näyttää saavan netissä kehuja tarkasta näytöstään (800 x 352 pikseliä), kohtuullisesta QWERTY-näppäimistöstään, melko tehokkaasta suorittimesta esimerkiksi HSDPA:n ja WLAN:n hyödyntämiseen, pääasiassa yhtensopivuudesta S60-ohjelmien kanssa ja melkein kaikista teknisistä herkuista yhdessä laitteessa.

Pyyhkeitä sen sijaan on annettu 9300i:tä isommasta koosta, massasta (210 g) ja siitä, että GPS-sijainnin saaminen kestää totutusti minuutteja. Myös akkukeston riittävyys vaikuttaa epäilyttävän.

Nokia E90:stä näkee, että Nokia on panostanut siihen. Laite on vankkarakenteinen, eikä se natise tai klonksu. Tästä seuraa myös edeltäjää (9300/9300i) raskaampi masssa.

Eniten olen kuullut epäilyjä siitä, onko kommareiden aika jo ohi, kun useimmilla on joka tapauksessa mukanaan varsinainen kannettava, ja älypuhelimen halutaan sitten olevan kevyempi. Toisaalta jotkut ovat sanoneet, että kommari korvaa tarpeen läppärille.

Laitehan maksaa yhtä paljon kuin perustason läppäri, mutta se tuskin lienee ongelma niille, joiden työelämän statukseen tällainen laite kuuluu. Eikä kukaan kysele, vaikkei käyttäjä hallitsisi muuta kuin puhelut ja tekstiviestit.

Tunnisteet: , , ,

torstai, toukokuu 03, 2007

Saunalahdelta halvempia datapaketteja

Saunalahti on laskenut 3G-/GPRS-datapakettien hintoja, koska tähän asti ne eivät ole oikein käyneet kaupaksi. Uudet hinnat ovat tiedotteessa, mutta otetaan ne nyt tännekin downlink-nopeuksineen:

Mobiililaajakaista 128 kbit/s: 9,95 €/kk
Mobiililaajakaista 512 kbit/s: 14,95 €/kk
Mobiililaajakaista 1 Mbit/s: 19,95 €/kk
Mobiililaajakaista 2 Mbit/s: 29,95 €/kk

Uudet hinnat eivät aiheuta sydämentykytystä, kun aiemmin kuluttajia hemmoteltiin lyhytaikaisella kovemmalla tarjouksella: 2 Mbit/s ja 9,95 €/kk. Kuinka moni teistä tarttui aiempaan tarjoukseen?

On kiinnostavaa nähdä, vaikuttavatko nämä uudet hinnat DNA:n tai TeliaSoneran hintoihin. Elisa näyttää edelleen jatkavan "kahden brändin" tarjontaa Saunalahden kautta.

Soneran hinnastossa datan aikaveloitukset tai Data Teho -lisäpaketit ovat sekavuudessaan omaa luokkaansa. Minä ainakaan en tajua noista yhtään mitään. Lisänä ovat vielä perinteiset megatavupaketit. Miksi pitää olla näin sekavaa?

Nyt firmaliittymässäni on siis 150 Mt/kk paketti, joka ainakin on selkeästi ennustettavissa ja hahmotettavissa.

* * *

Tällä hetkellä en tajua miksi 3G-operaattorille ylipäätään kannattaisi maksaa 1 Mbit/s tai 2 Mbit/s datapaketista, kun useimmiten nopeudet jäävät 384 kilobittiin, tai yhteys putoaa kokonaan (E)GPRS-tilaan.

Kiinteän verkon liittymissä näin surkeaa palveluntasoa ei hyväksyttäisi. Mobiiliverkoissa mitä tahansa saa mainostaa laajakaistaksi. Nykyisillä 3G-verkoilla 1M- ja 2M-paketit aiheuttavat kuluttajille varmasti pettymyksiä, kun todellisuus valkenee.

Kenties operaattorit laskevat, että noita 1M- ja 2M-paketteja ostavat lähinnä yrityskäyttäjät, joilla on läppärissä datakortti. Kiinteä kuukausimaksu on helppo budjetoida, eikä aiheuta yllätyksiä kotimaassa.

Lopuksi pahoittelen negatiivisuuttani, mutta Soneran 3G-verkon ongelmat oikeasti ärsyttävät. Vaan pidetään se keskustelu tuolla aiemmassa jämpässä.

Tunnisteet: , ,

tiistai, toukokuu 01, 2007

Soneran "Verkko varattu" – osa III

Kollegat Töölönlahdella ovat näemmä törmänneet myös ongelmiin Soneran 3G-verkon kanssa, kuten Jaakko kirjoittaa.

Täällä olen tuskaillut asiaa äskettäin ja aiemminkin.

Samaan aikaan toisaalla. Jokunen aika sitten Soneran johtajat oikein erikseen kehuivat tiedotustilaisuudessa, kuinka Soneralla on edelleen Suomen paras kännykkäverkko. Sitä on kauhean vaikea uskoa, kun edes peruspalvelut eivät toimi kunnolla.

Olen aina välillä vaihtanut Nokia E65:n ja E70:n kanssa GSM-tilaan, koska silloin ongelmia ei tunnu olevan. Jaakon ehdotuksesta taidan myös kokeilla, josko pakettidatayhteyttä taustalla auki pitävien softien (nyt: Fring ja Jaiku) ottaminen pois käytöstä auttaa.

Tunnisteet: ,

perjantai, huhtikuu 13, 2007

Sonera ja "verkko varattu" - osa II

Viimeksi joulukuussa valittelin, että Soneran 3G-verkossa noin joka viides puhelu tuntuu epäonnistuvan "Verkko varattu" -virheilmoituksen kera.

Minusta tuntuu, ettei tilanne ole ainakaan parantunut. Joinakin päivinä tuntuu, että ruuhkaisimpaan virka-aikaan soitellessa aamuisin tai iltapäivällä jo joka kolmas puhelu epäonnistuu edellämainittuun tai Yhteysvirhe-ilmoitukseen.

Muutamana päivänä olen joutunut pakottamaan kännykän GSM-tilaan, kun töiden tekeminen ei muuten onnistu. Samoiten viime viikolla Espoossa Isossa Omenassa piti vaihtaa GSM-verkkoon ennen kuin sain puheluita läpi. Yksittäistapaukset eivät tunnu enää yksittäisiltä kuvion toistuessa. Ilkeämielinen voisi jopa sanoa, että ehkei Suomen perusinfraa olisi kannattanut sittenkään myydä Ruotsiin.

Ilmoitin näistä joskus Soneran tekniseen aspaan, mutta ei siellä tietysti mitään myönnetty, vaan pyydettiin päivittämään puhelimen softa.

Ja kun viimeksi väitettiin, että kyse olisi puhelimesta, en oikein suoraan usko. Saan samoja ilmoituksia Soneran verkossa Nokia E65:lla ja E70:llä sekä Sony Ericsson W880i:llä.

Miten muilla, onko vastaavia ongelmia? Tai vielä parempi, miten asiaa voisi tutkia ja vikaa paikallistaa?

Tunnisteet: ,

sunnuntai, huhtikuu 01, 2007

Kun piuha menee poikki

Minulla on molemmissa koneissa (pöytä-PC kotona ja työkannettava) määritettynä kännykkä varayhteydeksi Bluetoothilla ja USB-kaapelilla. Tämä kannattaa, vaikkei pöytäkone kuljekaan koskaan mukana.

Viritys osoittautui taas hyödylliseksi, kun kotoa katkesi jostain syystä ADSL-yhteys. Eiväthän katkokset arkisia tai pitkiä ole, mutta varalinja on silti kätevä.

Taannoin tuskailimme kollegoiden kanssa Kalastajatorpalla, kun päiväksi vuokratun Hilton Berlin -kabinetin dnawlan-verkko ei toiminut käytännössä lainkaan. Kannettavani ja kännykkäni UMTS-yhteys pelasti tilanteen. WLAN-hotspoteja tunnutaan harvoin mitoittavan ja testaavan kunnolla.

Minulla on kotona kaksi Linksysin reititin- ja WLAN-tukiasemapurkkia, yksi FON:lle ja toinen yksityisverkolleni. Saatavana on useita sellaisiakin reitittimiä, joissa voidaan käyttää 3G-verkkoa varayhteytenä. Sellaista en ole raskinut vielä kotiin hankkia. Kännykkä riittää varayhteydeksi, kun asetukset ovat valmiina.

Nyt olen verkossa N95:n, USB-kaapelin ja DNA:n HSDPA-yhteyden kautta. En ole mitannut nopeutta, mutta IRC (SSH/putty), web ja kaikki toimivat hienosti. Latenssikin tuntuu pieneltä. Windowsissa ping www.ficix.fi ilmoittaa vasteajaksi vain 122 ms.

Tunnisteet: , ,

torstai, maaliskuu 29, 2007

HSDPA vs. WLAN

On nähtävissä, että kokonaan kiinteähintainen mobiilidata yleistyy, ja kuukausimaksu määräytyy enimmäisnopeuden mukaan; 128k, 384k, 512k, 1M, 2M jne.

Luulen, että kuluttajat ovat useammin valmiita maksamaan kohtuullisen kiinteän kuukausimaksun mieluummin kuin epävarman aika- tai dataperusteisen veloituksen. Hinnoittelumallihan on tuttu kiinteistä verkoista.

Kuluttajalle operaattorin HS(D)PA tai kodin ja työpaikan WLAN voivat siis jatkossa olla melko tasavertaisia valintoja. Kumman käyttäjä valitsee ja onko sillä väliä?

Yksi näkökulma asiaan on tiedonsiirron nopeus. Mitä nopeammin musiikkikappale, web-sivu tai videotiedosto avautuu, sen parempi. Tämän vuoksi teinkin pari yksinkertaista kokeilua. Kumpi itse asiassa on nopeampi yhteys kännykkään tai onko eroa lainkaan?

DNA / HSDPA


ADSL 4M/640k / WLAN

Vaikka kyseessä onkin vain yksi testiohjelma ja parina päivänä kerätyt tulokset, vaikutelmani käyttökokemusten pohjalta ovat samansuuntaiset. Kodin WLAN tuntuu pari pykälää nopeammalta kuin DNA:n tai Elisan 3G-verkko. Soneran verkossa sain prointernet-asetuksilla (ks. kommentit) vielä heikompia lukuja Espoossa ja Helsingissä, tiedä sitten pitäisikö Soneran HSDPA:n vielä edes toimia.

Operaattorin verkon käyttöä perustelee helppous. Asetuksia ei tarvitse säätää, sama yhteysosoite toimii aina ja kattavuus on parempi kuin etsiä WLAN-pisteitä.

Selkeästi N95:n nopea suoritin on hyödyksi, koska vanhoissa Symbian-laitteissa (erityisesti Nokia 9500:ssa) tuntui yhtä hitaalta käyttää WLAN:ia kuin (E)GPRS:ää.

Tunnisteet: , ,

torstai, maaliskuu 22, 2007

Kenellä on nopein 3G-luuri?

JBenchmarkin tekijät julkaisivat uuden Java-softan, jolla voi selvittää miten nopeasti kännykkä ja operaattori lähettävät ja ottavat vastaan mobiilidataa. Ohjelman saa helposti kännykkän WAP-selaimella (wap.jbenchmark.com).

Hirveän suuria johtopäätöksiä tuloksista ei varmaankaan voi vetää. Minua kiinnosti kokeilla tätä lähinnä siksi, että usein on mietityttänyt kuinka nopeasti mobiililaitteet pystyvät käsittelemään tietoa ja miten nopeutta voidaan hyödyntää sovelluksissa.

Pikakokeiluilla olen päässyt Nokia E70:llä Soneran UMTS-verkossa reiluun 350 kilobittiin sekunnissa sisäänpäin ja 100 kilobittiin sekunnissa ulospäin. Ajattelin kokeilla vielä toisillakin päätelaitteilla ja erityisesti HSDPA-malleilla DNA:n ja Elisan verkoissa.

JBenchmarkin sivuilla on myös muita Java-testiohjelmia 2D- ja 3D-grafiikan mittaukseen. Hieno ominaisuus on mahdollisuus lähettää tulokset verkkoon ja verrata niitä toisten käyttäjien tuloksiin samoilla ja eri laitteilla.

Tunnisteet: ,

lauantai, maaliskuu 10, 2007

Mobiilidata ei kiinnosta massoja

Viikon kiinnostavin mobiilimarkkinaan liittyvä uutinen (vaikka itse sanonkin) oli TKK:n COIN 2006--2007 -tutkimus, jonka tuloksia on julkisesti nähtävänä netissä. Katsokaa erityisesti PDF-kalvot Mobile Data Adoption in Finland 2005-2006 (Antero Kivi / TKK).

Niistä selviää, että viikoittain 3G-/GPRS-mobiilidataa käytti vasta 10,6 prosenttia kuluttaja- ja yritysliittymien käyttäjistä syyskuussa 2006. Ero vuoteen 2005 oli vain kolmisen prosenttiyksikköä. Toisaalta vuodessa tuli noin 100 000 edes satunnaista mobiilidatan käyttäjää lisää.

Mittauksen keskimääräiset tiedonsiirtomäärät viime vuonna näyttävät yllättävän alhaisilta, 0,29 Mt/viikko kuluttajaliittymillä ja 0,89 Mt yritysliittymillä, eli noin 1,16 ja 3,5 megatavua kuukaudessa. Tiedä sitten paljonko keskiarvo kertoo, jos osalla dataa ei liiku juuri yhtään ja vähemmistöllä vaikka kuinka paljon.

Toisaalta liikenteen kokonaismäärä lähes nelinkertaistui vuoden 2005 34 teratavusta, joten ne jotka mobiilidataa käyttävät, ovat lisänneet käyttöään tuntuvasti. Kenties tässä näkyvät kannettavat PC:t, joissa on integroitu tai PC-korttina asennettu 3G-yhteys?

Kytkykauppa siis uudisti laitekantaa, mutta jostain syystä suuri massa ei ole vielä innostunut dataominaisuuksista. Mahdollisuuksia ovat vaikka sähköpostit, pikaviestit, web-palvelut (kuten joukkoliikenteen aikataulut), mutta jokin taitaa vielä tökkiä. Datan hinta? Laitteiden käytettävyys? Palvelutarjonta?

TKK:n mittauksissa selvisi myös kiinnostavia seikkoja päälaitteista (otosmäärä: neljä miljoonaa mobiililiittymää). Päätelaitteiden ominaisuuksia syyskuussa 2006 / 2005:
 • Pakettidata (GPRS): 60% / 51%
 • EDGE: 25% / 11%
 • WCDMA (UMTS): 8% / 0,5%
 • HSDPA: 0,1% / 0%
 • WLAN: 2% / 0,7%
 • Java: 56% / 46%
 • Värinäyttö: ~58% / ~47%
 • Kamera: ~31% / ~19%

(Noin 10%:n osalta laitteista ominaisuuksia ei tunnistettu, joten virhemarginaali on leveä.)

Minulle pisti ensimmäiseksi silmään WLAN-päätelaitteiden vähäisyys siihen nähden, miten paljon niistä puhutaan. Java-tuen olisi voinut kuvitella olevan yleisimpikin. Mitä muuta kiinnostavaa voisi huomioida?

3G-päätelaitteiden lisääntyminen lienee suureksi osaksi kytkykaupan ansiosta, mutta kiinnostava kysymys on, milloin uudistunut laitekanta näkyy palveluiden käytössä?

Syksyllä kommentoin vuoden 2005 tuloksia TKK:n LEAD 2004--2005 -tutkimuksen pohjalta. Silloin Nokian markkinaosuudeksi Suomessa arvioitiin aktiivisista liittymistä 87 prosenttia. Myöhemmin sama arvio julkistetaan ymmärtääkseni viime syksyltä.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, maaliskuu 07, 2007

2 Mbit/s 9,95 €/kk

Saunalahdelta kiinnostava tarjous (kiitos vinkistä Ville Kariselle), kännykkädata 2 Mbit/s asti vain 9,95 €/kk. Tarjous on voimassa tosin vain 31.12.2007 asti (3G-kytkyasiakkaat) tai 12 kuukautta määräaikaisesti (muut liittymät).

Nopeasti lukemalla en havaitse tarjouksessa mitään epäilyttävää koukkua.

Merkitseeköhän tämä pelinavausta mobiilidatan hintakilpailuun? Elisan ja Saunalahden kiinteät (ilman tiedonsiirtorajoituksia) datapaketit ovat olleet melko kalliiita, ottaen huomioon 3G-verkkojen vaatimattoman peiton, mutta DNA ja Sonera eivät ole tohtineet vielä edes paljastaa HSDPA-hintojaan.

Tosin DNA on arvioinut 2 Mbit/s mobiilidatan hinnaksi noin 50 €/kk.

On kiinnostavaa nähdä, millaisilla hinnoilla DNA ja Sonera lähtevät mukaan "mobiililaajakaistaan".

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, helmikuu 28, 2007

HSDPA-kännyköiden kisa 2007

Ensin vähän off-topicia. TeliaSonera Finland järjesti eilen Helsingissä "lehdistöseminaarin". Se tarkoitti tiedotustilaisuutta, jossa uutiset eivät ollleet vielä yksityiskohdiltaan hiottuja. Minun lisäksi paikalle ehtivät Kuntalehti, monet Talentumilta, Yleisradio ja HBL.

Kutsu ehkä hämäsi? Sellaisia terveisiä kollegoille, että kyllä sieltä hyvää uutiskamaa sai Ravintola Pörssin lounaan lisäksi.
* * *

Siis aiheeseen. Sonera siis kertoi valokuituverkon laajennustensa lisäksi HSDPA-päivityksistä. Johtaja Pasi Mehtonen perusteli päivitysaikataulua nyt sillä, että HSDPA-päätelaitetarjonta on kypsynyt. TeliaSoneran maalis-huhtikuun kaupallinen aloitus osuu sopivasti samoihin aikoihin Nokia N95:n kanssa. Vaan eihän se ole ainoa tai edes ensimmäinen.

Päätin nopeasti tarkistaa, mikä julkistettujen HSDPA-mobiililaitteiden tilanne oikeastaan on.

Mitä yhteistä ja eroa näillä on? Kaikki valmistajat kehuvat mobiililaajakaistaa ("mobile broadband"). Luulen, että tärkeitä erottavia tekijöitä ovat:

 • Näytön koko ja tarkkuus. Sopiiko laite web-surffailuun?
 • Suorittimen nopeus ja muisti. Riittääkö vääntöä avata vaikka tämä blogi ilman, että selain kaatuu tai käyttäjä nukahtaa odotellessa? Pystyykö laite todella käsittelemään enintään 1,8 -- 2,0 Mbit/s dataa?
 • Miten hyvä web-selain? Pelkkä "tekstiselain" ei tuo nopeuden etuja esille.
 • Bluetooth-dialup tai USB-kaapeli. Sopiiko kannettavan käyttäjälle ja miten nopean yhteyden kannettava saa?

Tähänastisten kokemusten perusteella esimerkiksi HTC TyTN:stä veikkaan, että eniten HSDPA:sta saa alkuun hyötyä nopeissa S60- ja Windows Mobile -laitteissa, joissa riittää vääntöä "laajakaistan" hyödyntämiseen.

Puhelintyyppissä puhelimissa (heh?) hyöty voi olla sekin, että kannettavalleen saa toivottavasti nopeamman ja alhaisemman vasteajan (peräti <100>

Tunnisteet: , ,

maanantai, helmikuu 19, 2007

3GSM-poimintoja sieltä ja täältä

Mitkä olivat mielestänne tämän vuoden 3GSM:n kiinnostavimmat julkistukset? Entä pettymykset? Inspiraation lähteeksi pari 3GSM-kuva- ja videolinkkiä:

Minulle 3GSM:n kiinnostavimpia julkistuksia ja löytöjä olivat tänä vuonna LG:n Prada-malli (jota sai ajoittain jonottaa päästäkseen kokeilemaan), Motorolan Motorizr Z8 ja MotoQ q9, Nokia E65 ja E90 Communicator sekä Sling Player WM5:ssa ja S60:ssä

LG:n Prada-kännykässä kiinnosti iPhonesta matkittu (onkohan samalta alihankkijalta jopa?) muotoilu ja kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä. Oli kiva nähdä ja kokeilla, tuskin jaksaisin arkikäytössä.

LG Prada -kännykkä matkii Apple iPhonea

Motorolan julkistuksissa ihmetetyttää se, että firma suoltaa sekalaisesti Symbian-, Windows Mobile- ja "Java-/Linux-kännyköitä", ja osa perustuu vielä yhtiön vanhempaan P2K-alustaan. Eikö johonkin keskittyminen helpottaisi kumppaneiden elämää?

Nokia E65 näytti vähemmän tylsältä kuin nykyiset E60 ja E70. Muotoa ja värejä on vähän rohkeammin. On jännä huomata, että uusissa E-sarjalaisissa mallimerkintä on etupaneelissa (kuten N-sarjalaisissa on ollut alusta lähtien).

E90 Communicator ei ole erityisen nätti, mutta vielä enemmän epäilyttää raskaus. E90 tuntui raskaalta, ja speksien mukaan se onkin 210g. E90:een on nyt laitettu mukaan "kaikki mahdollinen". Veikkaan, että perästä seuraa massaltaan ja ominaisuuksiltaan kevennetty malli.

Toivottavasti E90:n S60-toteutusta vielä viilataan, sillä messuilla esitellyssä versiossa esimerkiksi päävalikossa on 800 pikselin levvisestä päävalikosta suurin osa tyhjänä hyödyntämättä.

Nokia E61i, Nokia E65 ja E90 Communicator

Samsungilla oli mieletön määrä malleja esillä, joissa oli DVB-H:ta, HSDPA:ta ja toisaalta tyylikästä muotoiluakin. Uusi ohutmalli näytti ja tuntui hyvältä kädessä.

Sony Ericsson ei julkistanut Barcelonassa mitään, vaan ständeillä esiteltiin edellisviikon julkistuksia.

Ja HP esitteli viimein iPAQ-kännykän, joka näyttää kännykältä. Ulkonäössä tai spekseissä ei tosin ollut mitään jännittävää, jolla HP olisi kahminut kauheasti mediahuomiota. IPaq-pomon haastattelusta sain irti sen, että aikovat kuitenkin haastaa esimerkiksi Nokian yrityskännykät.

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,

sunnuntai, helmikuu 04, 2007

HSDPA-nopeuskisaa Suomessa

Kuluneen viikon kiinnostavin tapahtuma oli minusta DNA:n HSDPA-lanseeraus, josta oli toki kerrottu jo aiemmin.

DNA aikoo siis tarjota keväällä 512 kbit/s, 1 Mbit/s ja 2 Mbit/s nopeusluokat. Uplink on 384 kbit/s. DNA:n mukaan enimmäisnopeudeksi tulee 3,6 Mbit/s joskus kevään mittaan.

Näiden hintoja ei vielä paljastettu (vastoin kuin odotin), mutta 2M/384k nopeusluokan hinnaksi arvioitiin tiedotustilaisuudessa 50 €/kk. Saa nähdä, onko muissa nopeusluokissa tulossa jonkinlaista kilpailua Elisan kanssa, vai sattuuko oikea hinta osumaan alle euron heitolla samaan suuruusluokkaan.

DNA:n HSDPA:ta pääsee kokeilemaan jo hankkimalla 384 kbit/s datapaketin (Matkanetti 384), joka toimii HSDPA-nopeuksilla huhtikuun loppuun asti.

Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Janne Laitala arvioi tilaisuudessa, että teoreettisen 3,6M-nopeuden verkossa käytännön nopeus voisi olla päätelaitteen suuntaan 800 kbit/s -- 1,5 Mbit/s. Laitala tosin lisäsi, että jos käytetään kiinteästi asennettua pistettä (kuten HSDPA-WLAN-reititin kuvassa alla), nopeudet voivat olla parempia.

Varayhteys kotitoimistoon. Ericssonin Janne Laitala vilautti uutta HSDPA-WLAN-reititintä.

Nyt kokemukset jakoon. Millaisia nopeuksia olette saaneet HSDPA-datakorteilla ja -kännyköillä? Vieläkö Bluetooth-linkki hidastaa dialup-yhteyksiä?

Voin kertoa omia kokemuksia Elisan verkosta Helsingissä sen verran, että HTC TyTN:llä sain muistaakseni USB-kaapelin kanssa dialupilla 570 kbit/s ja Optionin datakortilla hetkeksi noin 900 kbit/s, keskimäärin jotain 300 -- 500 kbit/s. Molemmat siis Windows XP SP2:ssa ja NetMeteriillä arvioituna.

Datakorttien lisäksi ensimmäiset HSDPA-kännykät Suomessa ovat HTC TyTN, Motorola Razr V3xx ja Samsung SGH-Z560. Nokia N95:n on määrä tulla maaliskuussa.
* * *

Hauskana nyanssina DNA ja Elisa muuten väittelevät siitä, onko Elisa päivittänyt kaikkia tukiasemiaan UMTS:stä HSDPA:han. DNA:n johdon mukaan Elisa ei olisi päivittänyt kaikkia tukiasemiaan, minkä Elisa taas kiistää.

Kisaa käydään myös verkoissa, kaiketi. Vaikka onhan tämä pieni markkina. DNA:n johto sanoi valinneensa Ericssonin 3G-toimittajakseen, koska sen tukiasemat tarjoavat parhaan yhteyksien laadun.

Laitala sanoi tiedotustilaisuudessa, että "kaikki operaattorit" ovat Suomessa Ericssonin asiakkaita. 3G-lanseerausten tiedotustilaisuuksien perusteella Elisan ja TeliaSoneran WCDMA-verkkojen ykköstoimittaja on kuitenkin Nokia. Meneehän sinne verkkoon kuulemma monenlaista rautaa.

DNA:n purkit olisivat softalla päivitettävissä (Laitalan mukaan) teorettiseen 14,4 Mbit/s nopeuteen asti, mutta uplinkin nostaminen (HSUPA) vaatisi rautapäivityksiä. Ja kai niihin tukiasemiin pitää jossain vaiheessa viedä piuhalla tukevampaa bittiputkea .

Sekä DNA että Elisa muistavat korostaa, että TeliaSoneran HSDPA-verkko on avautumassa viimeisenä. Sonera ei ole vieläkään julkisesti kertonut milloin. Soneran mukaan ratkaisevaa on HSDPA-päätelaitteiden saatavuus.

Tunnisteet:

keskiviikko, tammikuu 24, 2007

Kätevä LTE UTRAN tulee

Elisan 3G-verkko on ollut jo hyvän aikaa HSDPA-ajassa. Tänään selvisi, että DNA avaa HSDPA-verkkonsa helmikuussa. DNA:n hinnat tai nopeusluokat tulevat julki 1.2.2007 verkon avautuessa.

TeliaSonera ei ole ehtinyt vielä mukaan, mutta tuskin se voi hirveän pitkälle enää siirtää HSDPA-päivitysten julkistamista. Ilmeisesti päivitykset saa nykyisiin UMTS-tukiasemiin melko helposti, kun sekä Elisa että DNA ovat ilmoittaneet ajavansa HSDPA-päivitykset kerralla koko 3G-peittoalueelle. Loppuvuodesta kai puhutaan myös HSUPA-päivityksistä, eli myös viimein uplinkin nopeutumisesta.

Eikä hehkutus jää tähän. Kun HSPA-verkot ovat jo tätä päivää, kolmen viikon päästä 3GSM:ssä alkanee, kuten Prosessori ennakoi joulukuun lopussa, 3,9G:n eli Super-3G:n eli LTE UTRAN:n hehkutus. Ja huomatkaa, miten termit muuttuvat entistä kätevimmiksi oppia.

Jos palaa vielä tähän päivään, HSDPA-päätelaitteet ovat ainakin Suomessa vähissä. Mieleeni ovat tulleet datakorttien lisäksi vain HTC TyTN ja Samsung SGH-Z560. Nokia N95 saapunee kevään aikana.

On kiinnostavaa nähdä, miten laitteissa riittää vääntö kasvavien nopeuksien hyödyntämiseen. TyTN:llä olen kuullut saavutetun parhaimmillaan lähes megabitin tiedonsiirtonopeuksista päätelaitteen suuntaan. Kokeilu on tietysti hankalaa, kun ei tiedä päätelaitteen ja verkon osuutta. Millaisia palveluita mobiililaitteilla sitten käytetään 2010?

Tunnisteet: ,

maanantai, lokakuu 09, 2006

HSDPA leviää kivasti

Operaattorit ja verkkotoimittajat, erityisesti Ericsson ja Nokia (Siemens) Networks, ovat vakuutelleet HSDPA-päivitysten helppoutta ja taloudellisuutta. GSM Associationin tuoreiden lukujen perusteella vaikuttaa siltä, että väitteissä on myös perää.

Vaikka kaupalliset HSDPA-lanseeraukset ovat alkaneet varsinaisesti vasta tänä vuonna, GSA:n mukaan HSDPA-verkkoja on käytössä jo 39 maassa ja noin puolessa maailman 123 WCDMA-verkoista. Järjestön mukaan 121 verkkoa 55 maassa on sitouduttu siirtämään HSDPA-aikaan.

Minulle vielä yllättävämpi luku on julkistettujen HSDPA-päätelaitteiden määrä, 58 laitemallia 18 valmistajalta. Tätä ei ole helppoa uskoa Suomessa, kun HTC TyTN taitaa olla toistaiseksi ainoa päätelaite täällä datakorttien lisäksi.

Alkuvaiheessa suurin osa päätelaitteista ja verkoista tukee enintään 1,8 megabittiä sekunnissa (sisäänpäin), tai vähemmänkin. Jotkut hehkuttavat kuitenkin jo 3,6 megabittiä sekunnissa. En ole päässyt tarkistamaan lupauksia käytännössä vielä.

Tekniikkaakin kiinnostavampaa on minusta se, että monissa maissa operaattorit (kuten Suomessa Elisa/Saunalahti) ovat HSDPA-lanseerauksen myötä tuoneet ainakin optioksi samanlaiseen hinnoittelun kuin kiinteän verkon maailmassa, eli kiinteä kuukausimaksu nopeusluokan mukaan.

Kun HSDPA-tuki on tulossa osaksi seuraavaa Intel Centrinoa, tulee myös kannettavien langattomista nettiyhteyksistä houkuttelevampia lähivuosina. Minä ainakaan en ole jaksanut koskaan raahata PC-datakortteja mukanani.

Vaan mikä on se hintataso operaattorilta, jolla "langaton laajakaista" lähtee tosissaan leviämään? Onko Elisan 40 €/kk ja enintään 1 Mbit/s nopeudesta realistinen hinta, ja kuinka laaja peittoalueen pitäisi olla? Tai kuinka paljon roaming-hinnoittelun älyttömyys vähentää kysyntää Euroopassa? Ei tässä kai vielä aivan kuluttajatuotteesta puhuta.

* * *

Lopuksi: Kuinka moni muuten muistaa ajan, jolloin Sonera oli Suomessa "edelläkävijä" verkkojen päivityksissä ja uusissa palveluissa? Siitä on jo melkoisesti aikaa.

Tunnisteet: , ,

perjantai, helmikuu 18, 2005

3GSM:n satoa: 3G tulee viimein, oikeasti

Jopa oli matka. Cannesissa ei ehtinyt montaa tuntia hengähtää tai tarpeeksi nukkuakaan, enkä siltikään ehtinyt kaikkiin tilaisuuksiin tai päässyt näpräämään puoliakaan laitteista. Taktiikka olikin yrittää arvata muutamia kiinnostavimpia tilaisuuksia ja kiertää messuhalli pari kertaa.

3GSM 2005:n perusteella tulossa tänä ja ensi vuonna on:

 • Ericssonilta HSDPA-toimituksia vielä tänä vuonna, ensin nopeudet päätelaitteille (puhelin/datakortti) 3,6 Mbit/s, myöhemmin +5 Mbit/s ja 9 Mbit/s.
 • HP iPAQ h6500 Mobile Messenger: GPRS- EDGE-, Bluetooth-, QWERTY- ja GPS-ominaisuuksilla varustettu uudenlainen PDA. Julkistus huhtikuussa ja myyntiin ilmeisesti kesällä.
 • HP:ltä puhelinominaisuuksiin keskittyvä älypuhelin vuoden loppuun mennessä.
 • Microsoftin Windows Mobile 2005 -julkistus myöhemmin. Ei tapahtunut vielä 3GSM:ssä.
 • Motorolalta ja i-Matelta Skype-puhelin.
 • Nokialta ennakkoon spekuloitu 6680, eli 6630:sta parannettu versio kahdella kameralla ja fiksummalla ulkonäöllä.
 • Nokian 3G- eli WCDMA-kommunikaattori vielä tänä vuonna.
 • Samsungilta ainakin yksi WCDMA-puhelin Suomeen. Eurooppaan tulossa kolmen ja viiden megapikselin kamerapuhelimet vuoden loppuun mennessä.
 • Siemensiltä HSDPA-datakortti kannettaville tänä vuonna. Ilmeisesti päätelaitenopeus on alkuun 3,6 Mbit/s.
 • Sony Ericsssonilta uusia 3G-luureja (K800 ja Z800) sekä WCDMA-datakortti kannettaville.

Alla on myös muutamat kuvat & kuvatekstit.

Tein viisi web-uutista 3GSM:stä:

Tunnisteet: