[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, joulukuu 08, 2008

Google Android -kännykkä Suomeen

Googlen avoin Android-alusta kiinnostaa ainakin kehittäjiä. Britanniassa laitetta kokeilleet tuttavani ovat kehuneet käyttöjärjestelmää miellyttäväksi, mutta HTC:n ensimmäistä laitetta vielä kömpelöksi ja rumaksi. Minä en ole päässyt kokeilemaan sen enempää laitetta kuin ohjelmistoakaan, joten en osaa kommentoida arvioita.

Hintaa Android Marketista tilaamiseen tulee US$399 laitteen osalta ja US$25 kehittäjäksi rekisteröitymisestä.

Googlen Android-sivuilla kuitenkin kerrotaan, että Android-luurin saa nyt 18 maahan, sisätäen Suomen. Kertokaa kokemuksistanne, jos olette jo tutustuneet tähän tai aikeissa tilata kehityslaitetta.

Sehän tässä tulee taas väkisin mieleen, että miten operaattorit ja palveluntarjoajat osaavat päättää, mille alustalle ja selaimille jatkossa palvelunsa suuntaavat. Alustoja tulee vain lisää.

(via Kennun Jaiku-feedi)

Tunnisteet: ,

maanantai, joulukuu 01, 2008

Android-puhelimesta ensivaikutelmia

T-Mobile G1:stä eli HTC:n valmistamaa Google Android -puhelinta ei saa virallisesti Suomessa luultavasti ennen ensi kesää, mutta laitteita on jo tilailtu ja tuotu tänne netistä. Kenneth Falck on näemmä julkaissut kokemuksiaan blogissaan. Käyttöliittymä saa varovaisesti kehuja, mutta Androidin SDK eli kehitystyökalut eivät Kennun mielestä ole vielä Googlen laatukriteerien tasolla.

Toinen näkökulma käyttöliittymään. Fjordin konsulttina työskentelevä Christian Lindholm on myös kommnentoinut Android-kokemuksiaan. Hän työskenteli aiemmin Nokiassa muun muassa S60-käyttöliittymän ja Lifeblogin parissa.

Muualta Androidista löytyy kosolti arvioita netistä.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, marraskuu 09, 2008

Riittää sitä Googlellakin töitä

Kännyköiden softa-alustan rakentaminen ei ole ihan pikku juttu, ja bugeja jää. Googlen Androidissakin riittää vielä töitä. ZDnetin blogissa kerrotaan vakavasta bugista, melkeinpä huvittavuuteen asti. Käyttäjää ei tosin huvita, jos ohjelmiston testaaminen on jäänyt pahasti kesken.
When the phone booted it started up a command shell as root and sent every keystroke you ever typed on the keyboard from then on to that shell. Thus every word you typed, in addition to going to the foreground application would be silently and invisibly interpreted as a command and executed with superuser privileges.

Kuulostaa pahalta, alustan vakauden ja tietoturvan kannalta.

En ole vieöä päässyt kokeilemaan HTC G1:stä, elin sen kummemmin en osaa Androidin käytettävyydestä sanoa. Laitteen luonnossa nähneet suomalaiskolegani ovat kehuneet käyttöliittymää hienoksi, mutta laitetta rumaksi.

Tunnisteet: ,

lauantai, lokakuu 04, 2008

Google Android -odotukset kasvavat

En ole pahemmin kirjoittanut Googlen Androidista, koska en ole päässyt näkemään niitä missään oikeasti. Netissä on kosolti videoita ja hehkutusta senkin edestä.

Google ja T-Mobile ovat päästäneet monet jo kokeilemaan HTC:n valmistamaa T-Mobile G1:stä käsissään, katso esimerkiksi Engadgetin juttu.

G1:stä pääsi kokeilemaan myös suomalaistuttuni, joka kuvasi käyttötuntumaa "kuin iPhoneksi, mutta laitteessa on myös avautuva QWERTY-näppäimistö". Kosketusnäytöllä pystyi jo koskettamaan kuvakkeita, selaamaan kuvia ja muita tiedostoja iPhonen tapaan ja "pyyhkäisemään" pysty- ja vaakasuunnassa siten, että moni on vakuuttunut.

Yhtään HTC:n Android-kännykkää ei tietääkseni ole vielä käynyt Suomessa, ainakaan Googlen ulkopuolisissa käsissä, joten laitetta on vaikea saada käsiinsä edes hetkeksi.

Vaan miten mahtaa käydä mobiilialustojen sirpaloitumisessa? Kohta on media- ja älypuhelimissa Blackberryä, Linuxia, Symbiania ja Windows Mobilea siihen malliin, että palveluiden kehityskustannukset kasvavat. Tai sitten on tehtävä valintoja. On jopa spekuloitu Androidin ja Symbianin yhdistämistä ja nykyisen Symbianin lähtölaskentaa.

Toistaiseksi en ole löytänyt aiheesta kovin kattavaa analyysiä, vaan jokainen katsoo asiasta omasta näkökulmastaan, usein tietyn markkina-alueen painotuksilla vieläpä.

Tässä vaiheessa tumtuu olevan paljon kysymyksiä ja vähän vastauksia.

Tunnisteet: , ,

maanantai, syyskuu 01, 2008

Android-kännyköistä tulee totta

En ole oikein tiennyt miten suhtautua Google Androidiin, kun se kehittyi huiman nopeasti huhuista julkistukseen ja heti perään viivästyspuheisiin.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Google on saanut kasaan kännykkäalustan uskomattoman nopeassa ajassa. Engadgetissa ja muualla on julkaistu kuvia HTC Dreamista, joka on ilmeisesti määrä lanseerata T-Mobilen verkossa USA:ssa vielä tänä vuonna.

Ensimmäiset kuvat, kuinka aitoja sitten ovatkaan, eivät juuri herätä innostusta. Laite näyttää ulkoisesti Pocket PC -puhelimelta parin vuoden takaa.

Netistä löytyy Googlaamalla Android+video paljon pätkiä käyttöliittymästä, mutta minä ainakaan en osaa niistä päätellä vielä mitään.

Kiinnostavaa on aikanaan nähdä, tuoko Android jotain uutta kuluttajille helppokäyttöisyydessä tai muuten. Vai onko etu Linux-pohjaisuudessa ja helpossa sovelluskehityksessä esimerkiksi operaattoreille? Älypuhelinten alustakirjo ainakin kasvaa. Kilpailua tulee lisää, mutta riittääkö Androidille ja muille mobiili-Linuxeille, iPhonelle, Symbianille ja Windows Mobilelle softaa?

Tunnisteet: ,

perjantai, elokuu 22, 2008

GPS-älypuhelimet yleistyvät, mutta entä palvelut?

Viikko sitten brittiläinen tutkimusyhtiö Canalys tiedotti raportistaan huhti–kesäkuun älypuhelinmarkkinasta EMEA-alueella (Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa). Canalysin mukaan GPS-laitteiden osuus oli jo 38 prosenttia älypuhelimista.

Laitepuolella tilanne alkaa olla siis aika kehittynyt paikannus- ja sijaintipalveluille, mutta näkyykö tämä jo palvelutarjonnassa? Olen vähän skeptinen. Useimmat softafirmat tarjoavat vain autonavigointia ja sitäkin raskailla tilausmalleilla.

Jos en tiedä missäpäin tarvitsen karttoja ja navigointia seuraavan kerran, miksi tilaisin palvelun vaikkapa kuukaudeksi juuri Keski-Eurooppaan?

Jalankulkijan navigoinnista on puhuttu, mutta tässä ovat vielä näytöt saamatta. Kuluttajat eivät yleisesti halua maksaa mistään, mutta mainosmarkkinoitakin yritetään vasta herätellä.

Kuluneella viikolla San Franciscossa en käyttänyt Apple iPhonea tai Nokia E71:tä nähtävyyksien ja ravintoloiden etsimiseen, koska Google Mapsin käyttö olisi ollut liian kallista. Sen sijaan hain paikat kannettavalla PC:llä hotellihuoneessa. Nokia Maps olisi varmaan toiminut, jos olisin ladannut kartat jo etukäteen Suomessa.

Google Mapsin ongelma on yhä se, että kaikki pitää ladata verkon yli, mikä taas maksaa vähintään euroja megatavuja kohti.

Kohtuuhintainen datasiirto ja pienissä erissä tilattavat palvelut voisivat vauhdittaa GPS-pohjaisten palveluiden markkinaa. Yhdelläkään laite- tai softavalmistajalla ei tunnu olevan vielä kaikki palaset kasassa.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, elokuu 03, 2008

Google Mapsiin joukkoliikenneopasteet

Google Maps ja Google Maps Mobile ovat saaaneet uudistuksia. Nyt palvelu lupaa joukkoliikenneoppaita 60 kaupungissa, alkuun lähinnä Kanadassa ja Yhdysvalloissa, mutta on mukana myös jo pari linjaa Euroopassa. Toivottavasti joukkoliikenteen opasteiden saatavuutta laajennetaan nopeasti.

Google Maps Mobilessa pitäisi tulla parannuksia myös GPS-käyttöön, ja Symbian-/S60-versiossa näytössä pysyy nyt ilmeisesti taustavalo päällä käytön aikana.

Edelleenkään Google ei tarjoa netistä tai PC:n kautta ladattavia karttoja. Sen vuoksi ohjelmaa ei voi juuri hyödyntää ulkomailla, ainakaan suomalaisille saatavilla operaattoreiden paketeilla.

Tunnisteet: , , ,

keskiviikko, heinäkuu 30, 2008

Android- ja Symbian-huhuista

Mökkeillessäni uutiset maailmalla ja Suomessa ovat kummastelleet sitä, että J. Gold & Associatesin analyytikko arvioi Googlen Androidin ja Symbianin yhdistymisen alkavan 3–6 kuukauden sisään. Alkuperäinen juttu oli Information Weekissä.

Nokian Converstations-sivuilla on tyrmätty "virallisena linjana" se, että Symbian olisi yhdistymässä Androidin kanssa. Tietoviikon uutiskommentissa on jo vedetty johtopäätelmiä, ettei Ambiania tai Symroidia ole luvassa. Ei varmaan tuolla nimellä olekaan, mutta muuten en olisi aivan varma.

Minulla ei ole asiasta mitään sisäpiirin tietoja, mutta pari asiaa jutuissa on tähän asti minusta missattu.

Ensinnäkin mitään kahden suuryrityksen isoa alustahanketta ei toteutettaisi näin lyhyessä ajassa.

Toiseksi, Nokia vannoo pitkään nykyisen C++-pohjaisen Symbian-alustan ja kehitystyökalujen nimeen viimeiseen asti, vaikka pidemmän aikavälin aikeet olisivat toiset. Muutenhan operaattoreiden, sovelluskehittäjien ja muiden sidosryhmien tuki nykyiselle alustalle loppuisi liian aikaisin.

Otetaan esimerkki menneestä. Muistan hyvin, miten vuoden 2006 alussa ja kiihtyvästi puolivälissä Nokiaa lähellä olevien IT-talojen ja alihankkijoiden ihmiset tuntuivat olevan aivan varmoja, että silloinen kommunikaattoreiden Series 80 (S80) -alusta jää pois. Kirjoitin siitä useasti, muun muassa kesällä 2006.

Julkisesti asiaa ei kuitenkaan myönnetty. Soitin useasti Nokian viestintään ja minulle pokkana väitettiin vielä pari viikkoa ennen Nokia World 2006 -tapahtumaa, että Series 80 jatkaa. Tapahtumassa se yhtäkkiä muuttui, siis tämä "official word". Tekninen alustaratkaisu vaati tietenkin enemmän aikaa, ja siitä oli viestitty läheisimmille kumppaneille pidempään.

En ole katkera, vaikka minulle puhuttiinkin peetä. Viestinnän on sanottava ulospäin mitä on sovittu. Pointti on se, etten antaisi kovin suurta painoarvoa sille, mitä juuri nyt medialle viestitetään asiassa.

Linux ja Symbian ovat haastattelemieni asiantuntijoiden mukaan niin kaukana toisistaan teknisesti, että analyytikon spekulaation toteutuessa kyse ei olisi niinkään "yhdistymisestä", vaan siitä, että Symbianin nimi vain annettaisiin jollekin Linux-pohjaiselle alustalle, tässä tapauksessa Androidille.

Nokiassa ei varmasti vaihdeta Symbiania Androidiin tai muuhun Linux-pohjaiseen alustaan ennen kuin se on kaupallisesti ja teknisesti perusteltua. Molemmissa puolissa näyttää olevan vielä isoja epäselvyyksiä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö S60-brändin alustan alla voisi tulevaisuudessa sykkiä Linux, oli se sitten Androidiin perustuva tai ei.

S60:n taas voi katsoa tarkoittavan nyt samaa kuin Symbian, koska Symbianin eri käyttöliittymäversiot (S60, UIQ tai MOAP[S]) yhdistetään.

Otaksun Nokiaa kiinnostavan seurata läheltä, millainen Androidista kehittyy. Jos tätä edistää julkistaa jonkinlainen yhteistyö Googlen kanssa, se varmaan tapahtuu aikanaan – kenties juuri puolen vuoden sisään.

Tunnisteet: , , ,

tiistai, heinäkuu 29, 2008

Kenttäkokeilussa Google Maps ja Nokia Maps

GPS yleistyy kivasti, mutta laitteen mukana tulevista tai erikseen saatavista softista riippuu, mihin paikannusta ja sijaintitietoa voidaan hyödyntää.

Minulla on ollut käytössä Nokian karttasovellus (Maps) alusta lähtien, mutta en ole toistaiseksi pitänyt mielekkäänä maksaa siitä. En aja omaa autoa, ja satunnaiseen käyttöön Nokia Maps 2.0:n hinnasto tuntuu liian kalliilta tai sekavalta.

Nokia Maps 2.0 autonaavigaattorin tilasta. Kartta jää etenkin E71:ssä surkean pieneksi, ja kuva-alasta suuri osa käytetään turhiin mustiin palkkeihin. Navigointi jää puheopasteiden varaan.

Nokia E71:ssä Nokia Mapsin sai kuitenkin aktivoitua koeajaksi maksutta. Se on ollut mukana nyt parilla reissulla, joten olen saanut tuntumaa. Autonavigointi tuntuu toimivan melko hyvin, kunhan "fixin" ottaa ennen matkalle lähtöä. Sijainti löytyy varmimmin, jos laite on etupenkillä ja kojelaudulla. Takapenkkiläisenä sijainnin varmistaminen oli epävarmaa, vaikka 3–5 satelliittiakin löytyi.

Kun nappasin E71:ssä paikannuksen päälle kesken matkan, meni pahimmillaan 30 minuuttia ennen kuin se pystyi sanomaan, missä mennään. Näin siis metsän keskellä. Samasta paikasta TomTomin erillinen autonavigaattori sai "fixin" heti.

Google Maps Mobilea kokeilin Apple iPhone 3G:llä ja Nokia E71:llä. Siitä ei selvästikään ole navigaattoriksi, mutta ilmaiset opasteet ovat ihan toimivat. Satunnaisen tarpeeni kanssa tulen toimeen näilläkin. Ongelma on tosin käyttö ulkomailla. Google Maps siirtää hetkessä megatavuja, ja se on verkkovieraillessa liian kallista.

Nokia Mapsissa arvostan mahdollisuutta ladata kartat etukäteen kännykällä tai PC:n kautta. Sen ansiosta ulkomailla tarvitsee siirtää vain vähän tietoa.

Se raja ei ole kuitenkaan ylittynyt, että pääasiassa jalankulkijana tai takapenkin matkustajana maksaisin Nokia Mapsista. Tämä vaatisi lyhyitä tilausjaksoja ja paremmin jalankulkijalle optimoituja karttoja.

Mainoksissa on jo tarjottu Nokian GPS-malleja vuoden navigoinnin kera. Kenties suunta on tämä, että navigointipalvelu paketoidaan laitteeseen mukaan.

Silloin kuluttaja saa kiinteän hinnan, joka on tiedossa etukäteen. Nokia näyttää kuitenkin ensin yrittävän myydän navigointipalveluita – Navteqistahan maksetaan sentään lähes kuusi miljardia euroa.

Google Maps Apple iPhone 3G:ssä (yllä) ja Nokia E71:ssä Reittiopasteet ovat yllättävän hyvät ilmaisohjelmaksi.

Kiinnostavaa on seurata, laajentaako Google karttasovellustaan myös navigaattoriksi tuomalla ladattavat kartat ja jopa ääniopasteet.

Vielä vuosi sitten Google Mapsin tuotepäällikkö Giorgio Scherl kertoi uutisjutussani, ettei Google Maps Mobilea nähdä kilpailijana GPS-navigaattoreille. Se oli kuitenkin silloin. Sen jälkeen moni asia on muuttunut. Ohjelman S60-versio julkaistiin, ja se toi GPS-tuen.

Kartat näyttävät aika vaikuttavilta Apple iPhone 3G:n 3,5 tuuman näytöllä. Se on käynyt selväksi, että vielä iPhone 3G:stä ei ole GPS-navigaattoriksi, johon Nokia Maps 2.0 sentään jo pystyy, vaikkakin ajoittain vain auttavasti.

En ihmettelisi, jos Apple ja joku kumppani tuovat laitteelle täysiverisen GPS-navigoinnin Google Mapsin satunnaisen karttahaun rinnalle. Laitteen 8/16 Gt muistissahan olisi tilaa riittävästi kartoille.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, helmikuu 24, 2008

Google-haut S60-alustalla

Googlen mobiilihaku on tähän asti ollut suosimani tapa tehdä nettihakuja kännykällä. Mitään erityistä osoitetta ei tarvitse muistaa, sillä Google ohjaa tähän jo osoitteesta www.google.fi.

Mitäköhän tietoa kännykällä useimmiten haetaan? Minä en ainakaa tiedä. Kuvan esimerkkitilanne ei ole aito.

Googlen mobiilipalveluita (mobile.google.com) selatessa huomasin, että listaan oli ilmestynyt uusi S60-sovellus. Se tuo pitkään toivomani mahdollisuuden saada hakukenttä S60:n perusvalikkoon. Vaatimuksena on, että laitteessa on Edit- tai Ctrl-näppäin, eli esimerkiksi N82:ssa haku on avattava asennettujen sovellusten kautta. Sen sijaan taas N95:ssä ohjelma toimii, kuten olettaisikin.

Sovellusta on käsitelty tarkemmin esimerkiksi All About Symbianissa ja Phone Magissa.

Olen pitkään ihmetellyt, miksi Google, Microsoft ja Yahoo eivät tarjoa hakupalveluitaan suoraan S60- ja Windows Mobile -laitteden käyttöliittymiin ilman, että asiasta on julkistettava isoin fanfaareihin Virallinen Yhteistyö Laitevalmistajan kanssa.

Virallisen Yhteistyön nimissä julkistettiin MWC:ssä, että Google-haku tulee Nokian Mobile Search (Haku) -ohjelmaan mukaan. Ohjelman 4.0-versiossa tuota ei vielä ole kokeiltavissa suomalaisella N95:llä.

Peruskännyköissä tilanne on tietysti toinen, koska valmistaja hallitsee tiiviimmin rajapintoja ja ratkaisee, kuka voi integroida palvelunsa ohjelmistoon.

Vaan kukapa tekeee ensimmäiseksi hakupalvelun, jonka kautta löyttää nopeasti puhelinnumerot (ihmiset, yritykset jne) ja paikalliset palvelut sekä netistä haettavat tiedot karttoihin ja sijaintitietoon (GPS-paikannuksen tai GSM-verkkojen avulla) yhdistettynä ja kuluttajalle maksutta? Sellainen palvelu näyttää vielä puuttuvan.

Tunnisteet: ,

maanantai, helmikuu 11, 2008

Ei tullut WOW-efektejä Barcelonasta

Pitkästä aikaa Suomesta käsin seurattuna Barcelonan kännykkämessut eivät tarjonneet elämyksiä. Olivatko tuotejulkistukset oikeasti vähän tylsiä, oliko odotukset ladattu erityisen korkealle vai onko ongelma vain se, etten täältä käsin tietenkään aisti fiilistä?

En osaa sanoa, mutta seurattuani tänään useammatkin kännykkäfirmojen webcastit ja luettuani monta kymmentä tiedotetta, ei oikein mikään erityisesti iskenyt. Nokian uudet S60-julkistukset olivat niin odotettuja, erityisesti ennakkoon vuotanut N96, etteivät jaksaneet sävähdyttää.

Tosin N96:ssa ilahdutti erityisesti se yksityiskohta, että laitteen saa pöytäjalustaa vasten niin, että tv-ohjelmien ja videoiden katselu onnistuu pitämättä laitetta kädesä. Nokia selvästi kuuntelee palautetta.

Melkein tärkeimmältä tuntui Beta Labsissa julkaistu Nokia Maps 2.0. On kiinnostavaa päästä kokeilemaan, miten pitkälle jalankulkijan navigointia on tässä jo mukana.

Nokialta olisi kai toivottu konkreettisempia uutisia internet-palveluiden aikatauluista. Ovi-portaalin kerrottiin avautuvan Q2 2008:lla ja 10 uutta maata (kuten Suomi) saa Music Storen vuoden puoliväliin mennessä.

Myöskään S60 Touch UI -laitetta ei tullut, vaikka sellaista moni odotti näkevänsä. Nokian johto sanoi selvästi, että koketusnäytön tuki halutaan tuoda kunnolla S60-alustaan, eikä sooloilla yhden laitteen kanssa.

Sony Ericssonin uudet Cybershot- ja Walkman-mallit eivät liiemmin tarjonneet yllätyksiä, vaikka uudistuksia on tehty. Uudet G700 ja G900 tekevät UIQ:sta "yhden käden" käyttöliittymän, mutta aivan hetkessä en käyttöliittymää ja valikkorakennetta tajunnut.

Sen sijaan Xperia X1 herätti tosissaan mielenkiintoa, mutta sitä ei ollut muista malleista poiketen vielä tänään median kokeiltavissa Helsingissä. Kiinnostukseni perustuu muiden kokeiluihin.

Samsung julkisti kahdeksan mallia, älypuhelimia ja tyylikkäitä peruspuhelimia. Niiden suhteen odotan, että pääsen kokeilemaan omissa käsissä.

Google Androidista näin juttua vasta Gizmodossa, ja se oli odotusteni mukaisesti hyvin raakileisena alustana esillä.

Kiinnostavaa oli se, että uusia Symbian- ja Windows Mobile -julkistuksia tuli toistakymmentä ainakin viideltä eri valmistajalta.

Saitteko jostain päivän julkistuksista erityisesti kicksejä?

Tunnisteet: , , ,

lauantai, helmikuu 02, 2008

Garmin Nüvifone ja muita GPS-sovellutuksia

En kommentoinut täällä Garmin Nüvifonea, mutta eipä siitä paljon muuta tiedetäkään kuin tiedotteessa ilmoitetut tekniset speksit. Navigaattorivalmistaja yrittää kasvaville GPS-älypuhelinten markkinoille, joskaan minulle ei ole selvinnyt, onko tässä jokin ladattavat sovellukset ja moniajon mahdollistava käyttöjärjestelmä.

Muita speksejä piisaa; Bluetooth, 3G (HSDPA), integroitu GPS, 3,5 tuuman näyttö, jonkinlainen kamera sekä sovelluksina navigaattorin lisäksi ainakin sähköposti ja web-selain. Hintaa ei kerrottu. Monet ovat epäilleet, pystyykö Garmin puristamaan hinnan riittävän alas, kun volyymit ovat pakostikin alkuun pieniä.

Garminin GPS-kännykkä näyttää pressikuvissa lupaavalta.

Googlen Androidin ohella Garmin Nüvifone on monen kiinnostuksen kohteena reilun viikon päästä Mobile World Congress (ent. 3GSM) -messuilla. Analyytikot ja media haluavat nähdä, onko näistä uusista aluevaltauksista toimivia laitteita nähtävillä, vaiko vain esitteitä ja videoita.

Toinen kiinnostuksen kohde ovat kosketusnäytöt ja uudet käyttöliittymät. Ainakin Nokian odotetaan jo esittelevän S60:n kosketusnäytöllä ohjauksesta ja käyttöliittymästä jotain konkreettista. En tosin tiedä, miten se toteutuisi, jollei sitten sellaisia N-sarjan malleja jo julkisteta. Suurella todennäköisyydellä julkistetaan.

Minua kiinnostaa erityisesti se, miten nopeasti alkaa näkyä muitakin GPS:n sovellutuksia kuin autoilijoiden navigointi. Siinä on vielä hidasteena karttojen epätarkkuus. Sellainen kartta ei palvele jalankulkijaa, joka ei tunne pikkukatuja tai neuvoo kiertämään kaikki puistot ja muut avotilat.

Tai milloinkohan suomalaiset palveluntarjoajat lähtevät GPS-aikaan? Hakemisto- ja karttapalveluita on, mutta ne eivät näytä vielä hyödyntävän GPS-sijaintia. Kenties on vielä syytä odottaa, että GPS:ää on useammilla mukanaan.

Tunnisteet: , ,

maanantai, tammikuu 28, 2008

Uutisia Linux-kännyköiden rintamalta

Spekulaatiot siitä, mihin suuntaan Google kehittää Linux-pohjaista Android-alustaansa, kiihtyvät. SysopenDigian Linux-kännykän prototyypin kehityksessä mukana ollut johtaja Tuukka Turunen arvioi perjantain Tietoviikossa, että Androidista on tulossa peruspuhelimen (feature-puhelimen) alusta. Juttu on myös netissä.

SysopenDigia tekee läheisesti yhteistyötä Nokian kanssa. Syksyllä yhtiö kertoi tutkivasa Trolltechin Linux-pohjaista Qtopia-alustaa ja sitä, miten avoimen lähdekoodin komponentit soveltuvat älypuhelimen rakentamiseen.

Silloin Turunen kertoi haastattelussani, että yhtiö haluaa olla valmiina, jos kännykkävalmistajat lähtevät Linux-kännyköihin. Ratkaistavana on ollut muun muassa se, miten kaupallisia ja suljettuja komponentteja voidaan yhdistellä avointen GPL-lisensoitujen komponenttien kanssa.

Sattumaa tai ei, tänään Nokia tiedotti ostavansa Trolltechin, jonka tärkein tuote on muun muassa KDE:ssä käytetty Qt-kehitysalusta. Trolltech tunnetaan kuitenkin kännykkäpuolella juuri Linux-kännykästään Greenphonesta ja Qtopia-käyttöliittymästään. Nokia tarjoaa Trolltechistä yli 100 miljoonaa euroa, eli kyse on merkittävästä yrityskaupasta.

Minulta on vielä hahmottamatta se, mitä tämä merkitsee kännykkäbisnekselle. Jos kohta on eri valmistajilla Android-, Qtopia-, Symbian S60-, Symbian UIQ- ja Windows Mobile -puhelimia sekä valmistajakohtaiset alustat vielä päälle, ohjelmien ja palveluiden kehityskustannukset uhkaavat kasvaa.

Toisena kehityssuuntana palvelut rakennetaan suosiolla web-selaimessa toimiviksi. Myös Java-midletit voivat tuoda apua alustojen sekamelskaan.

Tunnisteet: , ,

lauantai, tammikuu 12, 2008

Google-kalenteri kännykkään

Työpaikallani Googlen web-sovellukset ovat jossain määrin korvanneet firman tarjoamat viralliset IT-sovellukset, koska tarjonta ja tarpeet eivät ole kohdanneet. Kirjoitin näistä työblogissa viime keväänä.

Yksi web-sovellus on Google Calendar. Yksinkertaisen kalenterin etu on helppo uutistyön jakaminen kollegoiden ja avustajien kesken sijainnista ja verkosta riippumatta. Puute on kuitenkin ollut synkronoinnin puute. Olen joutunut käyttämään selainta nähdäkseni tulevat keikat ja muut varaukset kännykässä.

Tuttavan vinkistä löysin kuitenkin äskettäin GooSyncin, jonka ansiosta Google-kalenterin varaukset ovat nykyisin ajan tasalla myös S60-kalenterissa. Asetukset sai helposti tilattua SMS-viestinä. Tähän mennessä palvelun ilmaisversio on riittänyt.

Googlen omassa kalenterissa on teoriassa mahdollisuus kalenterimuistutuksiin tekstiviestillä (esimerkiksi 60 min etukäteen), mutta rekisteröinnin onnistumisesta huolimatta en ole saanut näitä muistutuksia SMS-viestinä.

Tunnisteet:

torstai, joulukuu 20, 2007

Ilmainen Nokia Maps heikkenee?

Kauppalehti kertoo tänään, että Nokia olisi poistanut N95:ssä ilmaisesta Nokia Mapsista GPS-sijaintitiedon. En vielä löytänyt aiheesta keskustelua. Jos GPS-sijainnin näyttäminen on poistettu karttasovelluksesta uusimman N95:n firmwaren myötä, otaksuisin sen koskevan muitakin laitteita.

En osaa sanoa, olisiko maksuttoman sovelluksen karsiminen hyvä siirto. Se saattaa saada monet tilaamaan maksullisen navigointipalvelun. Se voi myös aiheuttaa sen, että käyttäjät unohtavat koko ohjelman ja vaihtavat esimerkiksi Google Maps Mobileen.

Minusta Nokia Maps ei ole vielä niin hyvä palvelu jalankulkijalle tai turistille, että maksaisin siitä. Missä tahansa olen sitä kokeillutkin, esimerkiksi nähtävyyksiä, ravintoloita ja muita palveluita on listattu liian vähän. Eikä tiekartta juuri palvele kävellen liikkuvaa.

Tunnisteet: , ,

torstai, marraskuu 29, 2007

Google Mapsiin uusi paikannustoiminto

Google-blogi kertoi mobiilisovelluksen päivityksestä, joka tuo jonkinlaisen GSM-soluverkkoon perustuvan paikannuksen.

Kokeilin uuden softan S60-versiota Elisan ja TeliaSoneran liittymillä. Helsingin Munkkivuoressa tarkkuus tuntui olevan lähimmillä zomauksella noin 100 metrin luokkaa.

Helsingin ydinkeskustassa sovellus näytti kahdessakin pisteessä sijainnin melko prikulleen oikein. Espoolaisessa nukkumalähiössä tarkkuus on taas rutkasti huonompi. Sovellus näyttää nyt sijaintini hetkestä riippuen 200–500 metriä väärin.

Mihin näin epätarkkaa paikannusta voi hyödyntää? Ei tämä ainakaan GPS:n tarvetta poista, mutta ei kaikissa laitetteissa välttämättä koskaan ole GPS:ää käytettävissä. Lisäksi GSM-solukko- tai WLAN-paikannus voi täydentää GPS:ää sisätiloissa.


Punainen piste on on oikea sijaintini. Valkoisella näkyvä isompi pallero kertoo, missä Google Maps Mobile arvioi minun olevan. Väli on noin 300 metriä linnuntietä.

Google haluaa tehdä kartoista aktiivista haku- ja mainostilaa, joten palveluiden ja yritysten löydettävyys paikallisesti on tärkeä asia. Vielä en osaa sanoa, miten pitkälle ja tarkasti Google pystyy opastamaan jalankulkijaa.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, lokakuu 14, 2007

Mobiilihakujen vaihtoedot syynissä

Mobiilihakuja tarjotaan yleensä hotellin, ravintolan tai jonkun muun palvelun etsintään. Millaista tietoa ja miten kännyköillä sitten oikeasti etsitään? En muista, onko näitä selvitetty Suomessa, mutta itse etsin useimmiten kateissa olevia osoitteita ja puhelinnumeroita sekä joskus jotain satunnaisia töihin liittyviä tietoja.

Kaikenlaisia palveluita ja sovelluksia on tarjolla, mutta suurinta osaa en käytä juuri koskaan. Miksi näin on? Erillisten sovellusten ongelma on se perinteinen. Kuvake on jossain alavalikon takana listan keskivaiheilla. Eihän ohjelmaa edes muista, kun kuvakkeita on kymmeniä. Hakutyökalun ei pitäisi olla näin syvällä piilossa.

Esimerkkinä vaikka Nokian Haku-ohjelma S60:ssä, joka tukee nyt tosin vain Yahoo!:ta ja Windows Liveä. Ohjelmalla voi hakea tietoa myös sisäisesti kännykästä, mutta nettihakuihin se tuntuu liian vaivalloiselta.

Eikö Google halua Nokian hakuohjelmaan vai Nokia halua Googlea? En tiedä. Minä en halua ohjelmaa, joka ei anna valita. Sen sijaan kännykän sisäinen tiedostohaku on käytössä. "Missä olikaan se viesti Oulun-keikasta..."

Oonien web-palveluiden ongelma taas on huono optimointi mobiililaitteen näytölle ja selaimelle. Esimerkiksi Elisan portaalissa (wap.elisa.net) haku on kahden linkkitason alla Etsi-valikossa, ja linkki vie Googlen mobiilihakuun.

Miksei hakukone olisi aina kännykän päävalikossa? Näin on jo Windows Mobile 6.0:ssa usein – operaattorin ja valmistajan valinnoista riippuen. Otin esimerkkikuvan HTC:n Today-näkymästä.

Microsoftin Windows Live -haku tuntuu siinä jotenkin rikkinäiseltä. Esimerkiksi haku "ranskalainen ravintola" tuo vain pari hittiä.

HTC:n monen välilehden Today-valikko WM6:ssa (Pocket PC) on sangen hieno ja käytännöllinen. Windows Liven mobiilihaku sen sijaan ei tunnu löytävän juuri mitään Suomesta.

Suosikki on nykyisin Googlen mobiilihaku, johon käyttäjä ohjataan myös, kun S60-selaimella tai Pocket IE:llä (ja monilla muilla mobiiliselaimilla) yrittää osoitteeseen www.google.fi tai -.com.

Olisi kätevää, jos Googlelta saisi edes hakupalkin S60:n tai WM:n päävalikkoon. Google voisi tarjota sellaisen, tai Nokia voisi tuoda integroidun tuen hakukoneille S60-alustaan Windows Mobilen tapaan. WM:ssa on tosin tarjolla oletuksena vain Windows Live -haku.

Vastoin kuin http://www.google.fi/, suomalainen www.fi ei edes yritä tunnustaa mobiililaitteita, vaan näyttää saman Pocket IE- ja S60-selaimille kuin PC:llä. Olisikohan parasta antaa käyttäjän valita?

Minusta on penseää, että kännyköiden ja niiden käyttöjärjestelmien valmistajat sekä operaattorit yrittävät kontrolloida sitä, mitä hakukoneita pitäisi käyttää. Tosin onhan tilanne osin sama vielä PC-maailmassakin.

Eivätkä vaihtoehdot loput tähän. On paikallisia hakemisto- ja hakupalveluita, kuten Eniro ja Fonecta. Niillä taas on omat sovelluksensa ja web-palvelunsa. Tiedonhaun hallinta ei ole ihan yksinkertaista.

Tunnisteet: , , ,

lauantai, lokakuu 13, 2007

Google Maps S60:lle GPS-tuen kera

Google on julkaissut Google Maps for Mobilesta uuden natiivin Symbian-version, jossa on GPS-sovittimien tuki käyttöjärjestelmän kautta. Ohjelma tukee ymmärtääkseni niin integroituja GPS-sovittimia kuin Bluetooth-GPS-sovittimia.

Julkistus ei tule yllätyksenä, sillä Google Mapsin tuotepäällikkö sanoi jo kesällä kehitystyötä tehtävän Nokian kanssa. S60-version näyttää saavan, kun mnee osoitteeseen www.google.com/gmm S60-selaimella.

Päivitetty klo o1:48: Asensin ohjelman E70:een, ja ainakin Bluetooth-GPS-tuki toimii. Ominaisuudet eivät ole yhtä kattavat kuin MGMapsissa aikoinaan, mutta hyvä alku. Google Mapsin haku on vielä aika heikko, sillä se tuntee esimerkiksi Espoosta tai Helsingistä tosi heikosti ravintoloita.

Käytettävissä ovat edelleen tie- ja satelliittikartat. Liikennetietoja (ruuhkat jne) ei näytä Suomesta vielä olevan saatavana.

Haulla voi etsiä ravintoloita, hotelleita ja muita palveluita, mutta luettelo on vielä yllättävän suppea. Kaupunkien TOP-50-ravintoloista suuri osa puuttuu.

Google Maps for Mobile tarjoaa reittihaun, mutta ohjelma ei Googlen mukaan yritä kilpailla GPS-navigaattoreiden kanssa. Katuosoitteet näkyvät edelleen osin ruotsiksi, mutta haku tuntuu silti toimivan suomeksi.

Myös All About Symbianissa oli ensivaikutelmia.

Tunnisteet: , ,

lauantai, syyskuu 22, 2007

Google-kikka mobiilipalveluiden etsimiseen

F-Securen blogissa vinkattiin, että haulla inurl:paypal voi etsiä phishing-saitteja. Tätä voi soveltaa muuhunkin. Erilaisia suomenkielisiä mobiiliaiheisia sivuja sekä mobiilipalveluita löytyy haulla inurl:mobiili. WAP-palveluita löytyy, kun lisää inurl:mobiili AND inurl:wap . Ja haustahan voi parametrillä (esimerkiksi -autot) rajata pois vikaosumat, jos niitä tulee liikaa.

Mihin tätä voisi hyödyntää? Jos sitä etsii vaikka viineistä kertovaa mobiilipalvelua, saattaisi lykästää.

Otan mielelläni vastaan vinkkejä hakurimpsun parantamiseksi.

Tunnisteet: ,

Googlen kännykkäverkon suunnitelmat

Hesarin sivuilla on lyhyt uutinen amerikkalaisten IT- ja talousmedioiden pitkään veivaamasta aiheesta, eli maan 700 MHz -taajuuden tarjouskilpailusta, jossa myös Google on mukana..

Googlen pääjohtaja Eric Schmidt vahvisti Googlen havittelevan 700 MHz -toimilupaa jo elokuun puolivälin jälkeen. USA:ssa asia on saanut mediossa paljon huomiota kesästä alkaen, ja vastustustakin on tullut. Artikkeli on muuten sitten aika sekava, enkä ymmärtänyt argumentteja Googlea vastaan.

Suunnitelma olisi ilmeisesti kokonaan avoin ja julkinen verkko, johon päätelaitteet voisivat liittyä ilman erityistä operaattorisopimusta. Se vähentäisi kivasti operaattoreiden valtaa maassa, jossa CDMA-operaattoreilla on vahva ote kuluttajista.

En ole seurannut asiaa, koska se vaatisi, että olisi fyysisesti USA:ssa asiassa kiinni. GigaOM:ssaa on selvitys taustasta, eli taajuusalue on ilmeisesti vapautumassa analogisilta TV-lähetyksiltä USA:ssa vuonna 2009. FCC ilmeisesti haluaa avoimen verkon ilman nykyistä operaattoreiden tiukkaa kontrollia asiakkaisiin ja käytettäviin palveluihin.

Suomessa minusta Digitan @450-verkon (Flash-OFDM) toimintamalli on moderni ja nykyaikainen. Verkko- ja palveluoperaattorit on eroteltu, joten yksi yhtiö ei saa täyttä valtaa asiakkaista.

Kyseessä on aito IP-verkko, ja operaattorit tarjoavat pohjimmiltaan bittiputken. Ne voivat tarjota lisäpalveluita, kuten puhetta, mutta niin voi kuka tahansa muukin. Eikö tässä olisi hyvä toimintamalli USA:n 700 MHz verkollekin?

Tunnisteet:

tiistai, heinäkuu 17, 2007

Gmail-kalenterin synkkaus

Moni käyttää Googlen kalenteria pääasiallisena työkalunaan, koska se on ilmainen ja käytettävissä missä tahansa webissä. Minua on häirinnyt, ettei kalenteria saa synkronoitua kännykkään, mutta on sekin näemmä mahdollista.

GCal Sync on kevyt Java-sovellus, jonka ilmoitetaan toimivan kymmenissä eri kännykkämalleissa. Kokeilin ohjelmaa pikaisesti S60:ssä (N95), eikä vielä toimi aivan ongelmitta.

Kalenterimerkinnät heittävät parillla tunnilla ja tuplaantuvat toisella synkkauksella, mutta nämä ovat korjattavissa Options-valikon säädöillä. Sen sijaan ääkkösten rikkoutumisen en löytänyt lääkettä vielä. Kehittäjä varmaan ottaakin mielellään vastaan palautetta bugeista.

Toinen vaihtoehto on kuulemma GooSync.com, joka on ainakin tässä vaiheessa maksuton ja rekisteröidyttävä palvlu. On tietty aika kyseenalainen juttu, kannattaako omaa tunnustaan ja salasanaansa tallentaa mihin tahansa paikkaan.

Parempi varmaan olisi, jos Googlen kalenteri tukisi suoraan SyncML:ää.

Minulta jäävät nämä viritykset vielä käyttämättä, silä pidän kalenterin nyt vain yhdessä softassa, ja se on työpaikan Exchange. Tosin keikkakalenterimme on hetken ainakin Googlen systeemissä.

(via usenet / s.v.matkapuhelimet)

Tunnisteet: , ,

perjantai, kesäkuu 29, 2007

Kokeilussa Google Maps for Mobile

Kokeilin eilen nopeasti uutta suomenkielistä Google Maps for Mobilea. Se näyttää viimein katuosoitteet ja reittiopasteet suomeksi, ja myös osoitteita, palveluita ja yrityksiä voi hakea suomen kielellä.

S60 / N95

S60 / E90 (klikkaa suurennokset)

Ohjelma toimii sujuvasti myös perustason Java-puhelimissa, mutta mitä isompi näyttö, sitä vaikuttavampi ja käytettävämpi kokemus on. Erityisen hienolta ohjelma näyttää E90:n 800 x 352 pikselin laajakuvanäytöllä, vaikka käyttöliittymää ei olekaan vielä optimoitu E90:n näppäinjärjestykselle.

Google Maps ei ole pisteestä toiseen opastava navigaattori, eikä siitä tuotepäällikön mukaan olla sellaista tekemässäkään. Aika lähelle ohjelma kuitenkin pääsee, sillä tekstiopasteiden avulla löytänee jo perille vaikka hotelliin tai ravintolaan. Vielä noita palvelu- ja yritystietoja ei kuitenkaan ole kovin kattavasti. Googlen ja Eniro yhteistyö ilmeisesti korjaa tätä.

Harmillisesti ohjelma ei tue vielä Nokian laitteiden integroitua GPS:ää tai edes Bluetooth-GPS-sovittimia. Haastattelin eilen uutiseen Google Mapsin tuotepäällikköä, joka lupaili GPS-tuen olevan tuloillaan.

Minulla olisi ohjelmalle varmaankin eniten käyttöä ulkomailla loma- ja työmatkoilla, mutta siellä datakustannus tulee ongelmaksi. Google Mapsiin ei pysty lataamaan edes peruskarttoja muistikortille. Mitä nyt olen kokeillut, yhdellä satelliittikuvan latauksella siirtyy E90:een jo noin 600 kilotavua. Ja jos datasiirto maksaa tavalliset 8–11 € megatavulta, homma ei toimi.

Lisäksi on tietysti Mobile GMaps, jota tässäkin blogissa on sivuttu aiemmin.

Tunnisteet: ,

lauantai, toukokuu 26, 2007

GPS-turistikierros nettiin

Tein pienellä porukalla perjantaisen syntymäpäiväni alkuun kierroksen Suomenlinnassa, ja siis Walhallaan syömään. Viihtyisä paikka ja hienot maisemat. Ulkomaisia vieraita vaikutti olevan paljon.

Keksin hauskan käyttötavan GPS:lle. Kun Sports Trackerin tai muun ohjelman pistää tallentamaan reittinsä (esimerkkinä kierros Suomenlinaan), voi sitten jälkikäteen tutkailla tätä Google Earthillä tai Mapsilla. Alla sama kierros blogimerkintään upotettuna, kokeilen toimiiko.


(Käytin tähän valmista pulautinta, kun en jaksanut tutkia Googlen Javascript-ohjeita.)

Hienoiten KML-datat näkyvä Google Earthissä, joka tarjoaa matkan varrelta muidenkin ottamia kuvia. Yhteisöllisyyden idea on kiva, mutta kuvat välittävä Panoramio on hidas ja hankala käyttää. Suomenlinnasta kuvia näyttää olevan Suomesta erityisen paljon.

Kesällä otan siis GPS-palikan mukaan Italian reissulle, joten voin sitten jälkikäteen tutkailla reittejä Venetsiassa ja muualla. En tiedä vielä, mikä tässä on hyöty, mutta on hauska asettaa itsensä maailmankartalle.

Vielä kivempaa olisi, jos saisin jokaiseen ottamaani kuvaan tallenettua sijainnin GPS-paikannuksen tai ainakin GSM-verkon paikannuksen pohjalta. Mitenköhän se onnistuisi helpoiten? Sekin olisi kiva, jos Nokia Mapsissa voisi tallentaa reittinsä ja saada tiedot ulos KML.tiedostona.

Tunnisteet: , ,

maanantai, huhtikuu 09, 2007

Uudistunut Google Mobile

Google on päivittänyt mobiilihakunsa, jossa on tekstihaun lisäksi linkit Googlen sähköposti- ja uutispalveluiden mobiiliversioihin. En aivan heti hahmottanut, mitä uutta osoitteessa www.google.com/m olevassa palvelussa on uutta jo aiemmin toimineeseen palveluun www.google.com/xhtml nähden. Tai ehkä nämä ovat samat palvelut eri osoitteissa ja eri kehitysvaiheissa?

Aiempaan nähden uutta molemmissa osoitteissa on tuo paikallishakemistojen haku ("local listings"), mutta se ei tunnu löytävän vielä Suomesta tai muualta Euroopasta mitään.

(via AAS)

Tunnisteet:

maanantai, maaliskuu 12, 2007

Google Phone -spekulaatiot

Googlen ympärillä huhutaan ja spekuloidaan niin paljon, ettei puoliakaan tule otettua tosissaan. Välillä Google on kehittämässä omaa selaintaan tai jopa käyttöjärjestelmää. Sitten Google aikookin korvata perinteiset käyttöjärjestelmät web-palveluillaan.

Google on julkistanut mobiililaitteille ainakin haku-, kartta- ja sähköpostisovellukset sekä mainosmyyntiä, mutta viime päivinä on uutisoitu Google-kännykkähuhuja. Olenkohan missannut jotain, kun en ole lähtenyt mukaan?

Olen yhtä skeptinen kuin Hesarin taloustoimittaja Jyrki Alkio sunnuntain blogikommentissaan. Olen ymmärtänyt, että Googlen tavoite on saada palvelunsa ja softansa miltei jokaiseen kännykkään, mutta onko siinä onnistumiseksi tehokkainta lähteä itse laitevalmistajaksi? Voisi kuvitella, että asia on melkein päinvastoin.

Tähän asti olen ihmetellyt, miten varovasti esimerkiksi Googlen mainiota mobiilihakua on tuotu kännyköiden käyttöliittymiin.

Operaattorit haluavat pitää kiinni siitä, että kuluttajat aloittaisivat surffauksen jatkossakin niiden portaalien kautta. Operaattori ei halua olla vain bittiputki internet-palveluihin, vaikka siitä kohtalosta puhutaankin.

* * *

Millainen sitten on hyvä hakupalvelu kännykässä parin vuoden päästä? Se ainakin osaa kertoa GSM- tai GPS-paikannuksen perusteella lähellä olevat palvelut, opastaa perille, mahdollistaa yhteydenoton yhdellä klikkauksella puhelinnumeroon tai sähköpostiosoitteeseen ja avaa yhteyden paikallisiin yhteystietoihin, kuten GSM- ja yritysnumerot. Eikä palvelu maksa käyttäjälle mitään, vaan on mainosrahoitteinen.

Googlen kautta ei ainakaan vielä löydy paikallisia yhteystietoja kaikkialla, joten uskon Eniron ja Fonectan kaltaisten paikallisten toimijoiden mahdollisuuksiin saada oma siivunsa ilmoitustuloista.

Tunnisteet: ,

lauantai, huhtikuu 01, 2006

Mobiilin webin tunnukset

Russell Beattie pohti blogissaan .mobi-päätettä mobiilisivuille. Nykyisin mobiilisivuille ei ole kunnollista standardia, joten Googlen mobiilihaulla tietoa etsimällä voi päätyä hyvin erilaisiin navigointielementteihin. Jotkut toimivat kännykässä, toiset eivät.

Jotkut ovat jo kokeilleet .mobi-päätettä, esimerkiksi 3GSM-messut, Ericsson ja Nokia. Näistä osoitteista käyttäjä näemmä vielä ohjautuu eteenpäin. Eweekissä oli syksyllä kiinnostava artikkeli siitä, millaiset vaatimukset .mobi-sivustoille pitäisi olla, ja voiko domainin hallinnoija ylipäätään puuttua sivujen sisältöön.

Mitäköhän tästä pitäisi ajatella? Tavallaan on hyvä, että mobiilisivut tunnistaa jo osoitteesta. Toisaalta voisi toivoa, että kun mihin tahansa palveluun menee, sivut mukautuisivat selaimeen.

Yksi .mobi-päätteen etu on helppo tekstinsyöttö. Olisi paljon kivempi kirjoittaa kännykän selaimeen www.ytv.mobi kuin aikataulut.ytv.fi/reittiopas-pda/fi/ .

Vaan kun navigoin vaikkapa yrityksen sivuille, haluanko nähdä pelkän tekstiversion vaiko kenties Operan selaimella täydet sivut? Tämäkin riippuu siitä, millaista tietoa haen ja millainen selain on käytössä. Käyttäjää ärsyttää, jos päätöstä ei saa tehdä itse.

Tunnisteet:

keskiviikko, tammikuu 11, 2006

Kokeiltua: Yahoo! S60-puhelimissa

Nokialta Yahoo!:lle siirtynyt Christian Lindholm hehkutti blogissaan Yahoo!:n uutta palvelua S60-puhelimille. Miehellä on tietysti oma etu kyseessä, mutta päätin silti tutustua palveluun. En suuresti yllättynyt, että Nokia-miehen siirtyminen Yahoo!:lle voisi merkitä, että yhtiö on tuomassa markkinoille palveluita S60-alustalle.

Palvelu onkin sangen kiinnostava, sillä se tuo puhelimeen kokonaisen ryhmän Yahoo!:n palveluita. Käyttäjä voi jopa vaihtaa puhelimen ulkoasuteeman Yahoo!:n näköiseksi. Päävalikon kautta aukeavat yhdellä klikkauksella esimerkiksi hakukone, kuvapankki, pikaviestit ja sähköpostit sekä uutiset ja muut web-palvelut.

Valitsin asennuksessa kotimaakseni Ison-Britannian, koska Suomea ei vielä -- kenties koskaan -- tueta. Tällaisenaankin sovellus kyllä toimii, ja Yahoo!-tunnuksen voi hankkia suomalainenkin.

Idea on päävalikossa vähän sama kuin Elisan Mobi-valikossa, mutta Yahoo! ei ole yrittänyt estää ja piilottaa muita sovelluksia ja palveluita, vaan melko näppärästi integroinut palvelun S60-alustaan. Elisa Mobissa minua ärsytti yritys korvata S60:n päävalikko, jolloin muita ohjelmia tai palveluita ei enää päässyt helposti käyttämään.

Edelleen tosin koen, että tiedonhaussa Googlen XHTML-hakusivu on parempi kuin Yahoo!:n yritys. Yahoo! on kuitenkin onnistunut paketoimaan koko palvelupotrettinsa helposti kännykällä käytettävään muotoon. Esimerkiksi pikaviestisovellukseen pääsee sekä päävalikon että oman kuvakkeensa kautta, ja ohjelmalla voi lähettää myös kuva- ja ääniviestejä Agile Messengerin tapaan.

Tunnisteet:

keskiviikko, joulukuu 21, 2005

Gmail Mobile myös suomalaisilla liittymillä

Hesarin 5G-blogikommenteissa ja Tietoviikon blogissa on keskusteltu siitä, että Gmailin mobiilipalvelu toimii jo suomalaisissa kännyköissä ainakin Soneran liittymällä. En ole itse vielä kokeillut, koska luen Gmailin posteja kännykän POP3-lukuohjelmalla (120 min välein päivitettynä).

Kokeilin nopeasti Gmail Mobilea itsekin, S80/Opera ja Sonera 3G-verkon ja koti-WLAN:n kautta, latautui ok, tosin hitaasti. S60:n peruselaimella DNA:n 3G-verkossa ei tunnu latautuvan lainkaan.

Kuten joku huomasikin, myös tavallisen tekstipohjaisen Gmailin pitäisi toimia kännykkäselaimilla, mutta se aito ja oikea perustuu JavaScriptiin ja XML:ään eikä siksi oikein lataudu peruselaimilla.

Tunnisteet:

keskiviikko, marraskuu 30, 2005

Ravintola läheltä ja ajo-ohjeet, kiitos

Kävin eilen lounaalla Route 66:n Pohjoismaiden markkina-alueen johtajan kanssa ja tutustumassa lyhyen automatkan verran heidän uuteen softaansa. Route 66 haluaa Suomessa haastaa selvän markkinajohtajan Navicoren. Route 66 taas laskee olevansa Canalysin lukujen pohjalta selvä markkinajohtaja jo Euroopassa.

Kiinnostavaa oli huomata käytännössä, että navigointiohjelmalle voi kertoa yhdellä klikkauksella etsivänsä ravintolaa suhteessa sijaintiinsa, joka tulee tarkasti GPS-vastaanottimelta. Tavallisissa hakupalveluissa määritetään yleensä vain kaupunki, joten sadoista tuloksista pitää jaksaa kaivaa ne, jotka sijaitsevat riittävän lähellä. Helsingissä tuon ehkä viitsii vielä tehdä, muttei suurkaupungeissa.

Navigointiohjelmissa on tällä hetkellä liian vähän nähtävyys- ja palvelupaikkoja (PoI, Points of Interest), ja niiden on melko hankalaa pysyä ajan tasalla paikallisessa tarjonnassa. Tällä alueella Fonectan ja Eniron kaltaiset paikalliset toimijat ovat vahvempia.

Ennustan, että kännykkähauista tulee aidosti toimiva ominaisuus sitten, kun joku yhdistää haku- ja paikannusominaisuudet. Esimerkiksi Enirolla ja Fonectalla on jo kännykässä toimivat hakupalvelut, mutta ne eivät hyödynnä tietoa päätelaitteen sijainnista GPS- tai GSM-datan perusteella. Mikään ei pakota tekemään kaikkea itse, vaan navigointi- ja paikannussoftien tekijät voisivat yhdistää pakettejaan.

On kiinnostavaa nähdä tuleeko jonkinlaista paikannusta Saunalahden julkistamaan Kartturiin, sillä operaattorillahan on aina tieto päätelaitteen sijainnista. Taajamissa tukiasemien tiheyskin lienee riittävän tarkka järkevään paikannukseen.

Hakutekniikoissakin on kovasti eroa. Eniron paikallishaku ei löytänyt puhelimella mitään hakusanalla "venäläinen ravintola", vaan minun piti osata antaa ravintolan nimi (kuten Saslik tai Troikka). Vastaava Googlen mobiilihaku tuottaa valideja tuloksia ensiyrittämällä.

Tunnisteet:

tiistai, elokuu 09, 2005

Googlen ja Nokian uudet mobiilihaut

Google on näemmä yhdistänyt vanhat Palmien ja Pocket PC:iden tekstihakunsa ja avannut uuden PDA-haun, jonka päivitin ainakin omiin puhelimiini ja PDA-linkkeihin (linkki blogin sivupalkissa).

Kokonaan uusi hakupalvelu on Nokian julkaisema Mobile Search, josta kirjoittelen enemmän saatuani vähän kokemuksia.

Tunnisteet:

maanantai, heinäkuu 18, 2005

Google-mainostuloja blogista

Lomaillessani posti oli tuonut kotiin kirjeen Googlelta, noin 150 USA:n dollarin shekin. Siinä ovat mainostulot tästä blogista aikaväliltä marraskuu 2004 - toukokuu 2005.

Nyt yritän selvittää miten shekki on kannattavinta lunastaa, jotta koko raha ei menisi pankin palkkioon. Lähetin myös Googlelle palautetta, että eikö rahoja voisi toimittaa EU-tilisiirtona IBAN-tilinumerolla, sellainen mahdollisuus on ilmeisesti jatkossa tulossa.

Hilujahan tässä pyöritellään, mutta tälläkin rahalla kattaa ainakin palvelimen ja sähköpostini vuosittaiset ylläpitokulut.

Tunnisteet:

perjantai, heinäkuu 01, 2005

Puhelimella surffaajan yksityisyydestä

Asia on oikeastaan vanha, sillä ensimmäiset maininnat tästä löydän vuosilta 2003 ja 2004, mutta minulle tämä pisti silmään vasta nyt. Luin Janne Jalkasen blogikirjoituksen, jonka mukaan Elisan WAP-GPRS-yhdyskäytävä välittää eteenpäin matkapuhelinten numerot millä tahansa HTML- tai WAP-sivulla vieraillessa.

Kokeilin Jannen tekemää testisivua DNA Finlandin, Saunalahden ja Soneran liittymillä WAP-GPRS-asetuksilla (mitenkään niitä suosimatta, vaan näiden liittymät nyt vain sattuivat löytymään puhelimista). Kaikilla sivu avautui, mutta numeroa paljastavaa X-MSISDN-headeria ei välittynyt mukana. Jannen sivun blogikommenteissa taas moni raportoi, että Saunalahtikin välittäisi WAP-yhdyskäytävältään puhelinnumeron.

On tietysti selvä, että operaattori tietää asiakkaan puhelinnumeron ja että numero välittyy tämän omille palvelimille, mutta miksi numero pitää lähettää kenen tahansa HTML- tai WAP-sivulle? Kuuluuko tämä tehdä näin? Pikakyselyllä asiasta tuntui olevan erilaisia näkemyksiä, joidenkin mielestä speksit vaativat WAP-yhdyskäytävältä numeron välittämistä, toisten mielestä eivät vaadi.

Nopealla Google-haulla en saanut muuta selkoa asiaan kuin että monissa WAP-proxyissä on mahdollista valita välitetäänkö numero kaikille palvelimille vaiko vain tietyille (kuten operaattorin omalle).

En osaa olla tästä kovin huolissaan, mutta on kiinnostavaa, että operaattoreiden käytännöt vaihtelevat Suomessakin, vaikka yleensä yksityisyyteen liittyvät asiat ovat olleet tarkasti määriteltyjä ja suunnilleen samalla tapaa toteutettuja. Puhelimen käyttäjän taas on hyvä tiedostaa mitä tietoja paljastaa itsestään netissä surffatessaan puhelimen käyttöjärjestelmän ja selaimen sekä IP-osoitteen ja operaattorin lisäksi.

Tunnisteet:

sunnuntai, toukokuu 08, 2005

Blogger Mobile

PÄivitetty 9.5.2007: kl 00.32: ei toiminutkaan vielä)

Google on näemmä paljastanut mobiilin Bloggerin, johon voi lähettää kuvia MMS-viestillä tai sähköpostitse (SMTP). En ole itse vielä käyttänyt säännöllisesti mitään mobloggaussoftaa, koska käytän jatkuvasti eri laitteita, ja mikään alustariippuvainen ratkaisu ei siksi ole houkutellut.

Blogger Mobilessa tekstit ja kuvat lähetetään sähköpostitse, joten sen luulisi toimivan tässä mielessä hyvin. Tuossa näyttää voivan myös liittää mobiilibloginsa olemassaolevalle tunnukselle. Vielä systeemi ei tunnu toimivan ainakaan Soneran GPRS:llä (MMSC:n tai SMTP:n kautta), sillä sain sähköpostiin tällaisen virheilmoituksen:

Blogger post failed
Your mobile provider (fep17.inet.fi) is not yet supported.


Blogger-viestin lähetys ei toimi myöskään Googlen Gmail-palvelun SMTP-palvelimen kautta:

Blogger post failed
Your mobile provider (wproxy.gmail.com) is not yet supported.


Meinaakohan Google saada tästä operaattoreilta rahaa (esimerkiksi osan GPRS-liikenteen tuotosta) vai onkohan kyse palvelinten rajamisesta vain roskapostin välttämiseksi? Kenties kyse on vain teknisestä ongelmasta, kun lähestys ei mennyt perille edes Gmailin SMTP:n kautta.

Kiitos linkistä menee Akille.

* * *


Ja vaikkei tuo Blogger Mobile tunnu vielä toimivan, voi kuvia lähettää ja julkaista Bloggeriin siis Mail-to-Blogger-palvelun kautta, jota itsekin testaan jo moblogissani.

Tunnisteet:

tiistai, maaliskuu 08, 2005

Gmailin HTML-versio avoimemmaksi

Tämä asia on osin jatkoa syksyn yksi web kaikille laitteille -kirjoitukselleni.

Googlen mainiota Gmail-sähköpostia on pitkään pystynyt lukemaan POP3-protokollaa (ja sen salausta) tukevilla puhelimilla, mutta monesti olisi kätevintä käyttää vain selainta. Tämä ei ole tähän asti onnistunut, sillä Gmail tuntui hyväksyvän vain työasemaselaimet. Kokeilin eilen uudelleen vinkin perusteella ja totesin, että sisäänkirjautumaan pääsee nyt ainakin Microsoftin Pocket Internet Explorerilla. Nokian kommareiden Operallakin login-sivu näkyy (alempi kuva), mutta jää jostain syystä jumittamaan varmenteiden kanssa, enkä pääse salasanan antamista pidemmälle.

Google ei kuitenkaan ole halunnut tai saanut kevytversioon kaikkia toimintoja, esimerkiksi asetuksia ei voi vaihtaa, suodattimia ei voi luoda, englannin kielen oikoluku ei toimi ja osoitteiden automaattitäydennys on pois käytöstä.

Vielä ollaan siis aika kaukana siitä, että web-sivut älykkäästi tunnistaisivat erilaiset päätelaitteet selaimineen ja tarjoaisivat näille optimoidun käyttöliittymän. Teknisestihän tämä ei olisi mahdotonta, koska mobiiliselaimet voidaan melko varmuudella erottaa yksinkertaisesti User Agent -kentän perusteella. XHTML:n ja dynaamisten tietokantapohjaisten sivupohjien avulla taas voitaisiin jättää esittämättä kiinteän leveyden elementit (esimerkiksi isot mainokset, kuvat ja taulukot) ja näyttää vain esimerkiksi otsikko- ja sisältötekstit ja haut ym. lomakkeet.

Jollei koko sivustoa haluta tai osata rakentaa älykkäästi erilaisille päätelaitteille, voitaisiin käyttäjä ainakin ohjata oikeaan paikkaan. Jos nykyisin menen esimerkiksi puhelimen XHTML-selaimella osoitteeseen www.nokia.com (tai vaikka www.tietokone.fi), en suoraan pääse perille kevytselaimelle optimoituun versioon, vaikka sellaiset ovat näistäkin palveluista olemassa, eikä näiden saatavuudesta edes kerrota käyttäjälle. Teksti- ja WAP-versiot pitää osata erikseen hakea jostain, usein PC:n selaimen avulla.

Tunnisteet: