[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, helmikuu 02, 2008

Garmin Nüvifone ja muita GPS-sovellutuksia

En kommentoinut täällä Garmin Nüvifonea, mutta eipä siitä paljon muuta tiedetäkään kuin tiedotteessa ilmoitetut tekniset speksit. Navigaattorivalmistaja yrittää kasvaville GPS-älypuhelinten markkinoille, joskaan minulle ei ole selvinnyt, onko tässä jokin ladattavat sovellukset ja moniajon mahdollistava käyttöjärjestelmä.

Muita speksejä piisaa; Bluetooth, 3G (HSDPA), integroitu GPS, 3,5 tuuman näyttö, jonkinlainen kamera sekä sovelluksina navigaattorin lisäksi ainakin sähköposti ja web-selain. Hintaa ei kerrottu. Monet ovat epäilleet, pystyykö Garmin puristamaan hinnan riittävän alas, kun volyymit ovat pakostikin alkuun pieniä.

Garminin GPS-kännykkä näyttää pressikuvissa lupaavalta.

Googlen Androidin ohella Garmin Nüvifone on monen kiinnostuksen kohteena reilun viikon päästä Mobile World Congress (ent. 3GSM) -messuilla. Analyytikot ja media haluavat nähdä, onko näistä uusista aluevaltauksista toimivia laitteita nähtävillä, vaiko vain esitteitä ja videoita.

Toinen kiinnostuksen kohde ovat kosketusnäytöt ja uudet käyttöliittymät. Ainakin Nokian odotetaan jo esittelevän S60:n kosketusnäytöllä ohjauksesta ja käyttöliittymästä jotain konkreettista. En tosin tiedä, miten se toteutuisi, jollei sitten sellaisia N-sarjan malleja jo julkisteta. Suurella todennäköisyydellä julkistetaan.

Minua kiinnostaa erityisesti se, miten nopeasti alkaa näkyä muitakin GPS:n sovellutuksia kuin autoilijoiden navigointi. Siinä on vielä hidasteena karttojen epätarkkuus. Sellainen kartta ei palvele jalankulkijaa, joka ei tunne pikkukatuja tai neuvoo kiertämään kaikki puistot ja muut avotilat.

Tai milloinkohan suomalaiset palveluntarjoajat lähtevät GPS-aikaan? Hakemisto- ja karttapalveluita on, mutta ne eivät näytä vielä hyödyntävän GPS-sijaintia. Kenties on vielä syytä odottaa, että GPS:ää on useammilla mukanaan.

Tunnisteet: , ,