[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, elokuu 22, 2008

GPS-älypuhelimet yleistyvät, mutta entä palvelut?

Viikko sitten brittiläinen tutkimusyhtiö Canalys tiedotti raportistaan huhti–kesäkuun älypuhelinmarkkinasta EMEA-alueella (Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa). Canalysin mukaan GPS-laitteiden osuus oli jo 38 prosenttia älypuhelimista.

Laitepuolella tilanne alkaa olla siis aika kehittynyt paikannus- ja sijaintipalveluille, mutta näkyykö tämä jo palvelutarjonnassa? Olen vähän skeptinen. Useimmat softafirmat tarjoavat vain autonavigointia ja sitäkin raskailla tilausmalleilla.

Jos en tiedä missäpäin tarvitsen karttoja ja navigointia seuraavan kerran, miksi tilaisin palvelun vaikkapa kuukaudeksi juuri Keski-Eurooppaan?

Jalankulkijan navigoinnista on puhuttu, mutta tässä ovat vielä näytöt saamatta. Kuluttajat eivät yleisesti halua maksaa mistään, mutta mainosmarkkinoitakin yritetään vasta herätellä.

Kuluneella viikolla San Franciscossa en käyttänyt Apple iPhonea tai Nokia E71:tä nähtävyyksien ja ravintoloiden etsimiseen, koska Google Mapsin käyttö olisi ollut liian kallista. Sen sijaan hain paikat kannettavalla PC:llä hotellihuoneessa. Nokia Maps olisi varmaan toiminut, jos olisin ladannut kartat jo etukäteen Suomessa.

Google Mapsin ongelma on yhä se, että kaikki pitää ladata verkon yli, mikä taas maksaa vähintään euroja megatavuja kohti.

Kohtuuhintainen datasiirto ja pienissä erissä tilattavat palvelut voisivat vauhdittaa GPS-pohjaisten palveluiden markkinaa. Yhdelläkään laite- tai softavalmistajalla ei tunnu olevan vielä kaikki palaset kasassa.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, elokuu 03, 2008

Google Mapsiin joukkoliikenneopasteet

Google Maps ja Google Maps Mobile ovat saaaneet uudistuksia. Nyt palvelu lupaa joukkoliikenneoppaita 60 kaupungissa, alkuun lähinnä Kanadassa ja Yhdysvalloissa, mutta on mukana myös jo pari linjaa Euroopassa. Toivottavasti joukkoliikenteen opasteiden saatavuutta laajennetaan nopeasti.

Google Maps Mobilessa pitäisi tulla parannuksia myös GPS-käyttöön, ja Symbian-/S60-versiossa näytössä pysyy nyt ilmeisesti taustavalo päällä käytön aikana.

Edelleenkään Google ei tarjoa netistä tai PC:n kautta ladattavia karttoja. Sen vuoksi ohjelmaa ei voi juuri hyödyntää ulkomailla, ainakaan suomalaisille saatavilla operaattoreiden paketeilla.

Tunnisteet: , , ,

tiistai, heinäkuu 29, 2008

Kenttäkokeilussa Google Maps ja Nokia Maps

GPS yleistyy kivasti, mutta laitteen mukana tulevista tai erikseen saatavista softista riippuu, mihin paikannusta ja sijaintitietoa voidaan hyödyntää.

Minulla on ollut käytössä Nokian karttasovellus (Maps) alusta lähtien, mutta en ole toistaiseksi pitänyt mielekkäänä maksaa siitä. En aja omaa autoa, ja satunnaiseen käyttöön Nokia Maps 2.0:n hinnasto tuntuu liian kalliilta tai sekavalta.

Nokia Maps 2.0 autonaavigaattorin tilasta. Kartta jää etenkin E71:ssä surkean pieneksi, ja kuva-alasta suuri osa käytetään turhiin mustiin palkkeihin. Navigointi jää puheopasteiden varaan.

Nokia E71:ssä Nokia Mapsin sai kuitenkin aktivoitua koeajaksi maksutta. Se on ollut mukana nyt parilla reissulla, joten olen saanut tuntumaa. Autonavigointi tuntuu toimivan melko hyvin, kunhan "fixin" ottaa ennen matkalle lähtöä. Sijainti löytyy varmimmin, jos laite on etupenkillä ja kojelaudulla. Takapenkkiläisenä sijainnin varmistaminen oli epävarmaa, vaikka 3–5 satelliittiakin löytyi.

Kun nappasin E71:ssä paikannuksen päälle kesken matkan, meni pahimmillaan 30 minuuttia ennen kuin se pystyi sanomaan, missä mennään. Näin siis metsän keskellä. Samasta paikasta TomTomin erillinen autonavigaattori sai "fixin" heti.

Google Maps Mobilea kokeilin Apple iPhone 3G:llä ja Nokia E71:llä. Siitä ei selvästikään ole navigaattoriksi, mutta ilmaiset opasteet ovat ihan toimivat. Satunnaisen tarpeeni kanssa tulen toimeen näilläkin. Ongelma on tosin käyttö ulkomailla. Google Maps siirtää hetkessä megatavuja, ja se on verkkovieraillessa liian kallista.

Nokia Mapsissa arvostan mahdollisuutta ladata kartat etukäteen kännykällä tai PC:n kautta. Sen ansiosta ulkomailla tarvitsee siirtää vain vähän tietoa.

Se raja ei ole kuitenkaan ylittynyt, että pääasiassa jalankulkijana tai takapenkin matkustajana maksaisin Nokia Mapsista. Tämä vaatisi lyhyitä tilausjaksoja ja paremmin jalankulkijalle optimoituja karttoja.

Mainoksissa on jo tarjottu Nokian GPS-malleja vuoden navigoinnin kera. Kenties suunta on tämä, että navigointipalvelu paketoidaan laitteeseen mukaan.

Silloin kuluttaja saa kiinteän hinnan, joka on tiedossa etukäteen. Nokia näyttää kuitenkin ensin yrittävän myydän navigointipalveluita – Navteqistahan maksetaan sentään lähes kuusi miljardia euroa.

Google Maps Apple iPhone 3G:ssä (yllä) ja Nokia E71:ssä Reittiopasteet ovat yllättävän hyvät ilmaisohjelmaksi.

Kiinnostavaa on seurata, laajentaako Google karttasovellustaan myös navigaattoriksi tuomalla ladattavat kartat ja jopa ääniopasteet.

Vielä vuosi sitten Google Mapsin tuotepäällikkö Giorgio Scherl kertoi uutisjutussani, ettei Google Maps Mobilea nähdä kilpailijana GPS-navigaattoreille. Se oli kuitenkin silloin. Sen jälkeen moni asia on muuttunut. Ohjelman S60-versio julkaistiin, ja se toi GPS-tuen.

Kartat näyttävät aika vaikuttavilta Apple iPhone 3G:n 3,5 tuuman näytöllä. Se on käynyt selväksi, että vielä iPhone 3G:stä ei ole GPS-navigaattoriksi, johon Nokia Maps 2.0 sentään jo pystyy, vaikkakin ajoittain vain auttavasti.

En ihmettelisi, jos Apple ja joku kumppani tuovat laitteelle täysiverisen GPS-navigoinnin Google Mapsin satunnaisen karttahaun rinnalle. Laitteen 8/16 Gt muistissahan olisi tilaa riittävästi kartoille.

Tunnisteet: , ,

tiistai, heinäkuu 01, 2008

Nokia E71: Kartat hajosivat

Jatkoa eiliseen blogimerkintään. Tarkoitus oli kommentoida GPS-käyttökokemuksia, mutta se meni vähän reisille. Vielä tuntemattomasta syystä johtuen osa E71:een asennetuista softista hajosi. Esimerkiksi Jaiku katosi asennetuista ohjelmista kokonaan, ja Nokia Maps ei suostunut käynnistymään. Se vaati uudelleenasennusta.

Uudelleenasennus ei kuitenkaan auttanut, joten palautin laitteen alkuperäiset tehdasasetukset (komennolla *#7370#). Sekään ei auttanut, vaan Nokia Maps valitti edelleen, että ohjelma pitää asentaa uudelleen.

Päätin kokeilla asentamista puhelimen muistiin microSD-muistikortin sijaan. Se ei ollutkaan tarpeen, vaan Nokia Maps käynnistyi poistettuani muistikortin. Korttikin tuntuu taas toimivan alustettuani sen. Otaksun, että ongelmat aiheutti jonkinlainen muistikortin korruptoituminen, mutta tarkemmin en tiedä.
* * *

GPS-kokemuksia sain sen verran, että Sports Tracker sai ulkona GPS-sijainnin alle 10 sekunnissa A-GPS:n avulla. Se myös tallensi kävelylenkkini reitin aika tarkasti, eli hyppimistä ympäriinsä ei jäänyt lokitiedostoon ja matkan pituus (~6,5 km) tallentui oikein.

Kävelylenkin lopuksi menin lähikauppaan ja pistin ohjelman pauselle. Ulos tullessani klikkasin Continue, mutta jostain syystä en saanut GPS-fixiä enää uudelleen.

Saatan siis joutua perumaan aiempia kehuja softan bugittomuudesta myöhemmissä kommenteissa. Nyt lähinnä lisäilen tulevan lomamatkan ravintolapaikkoja ja muita osoitteita kartalle.

Tunnisteet: , , ,

tiistai, kesäkuu 03, 2008

S60-puhelimen GPS-sijainti läppäriin

Tuttu tilanne matkustavalla S60-puhelimen ja läppärin käyttäjällä: uusi paikka, eikä sijainti ole aivan selvillä? Se olisi kiva nähdä kartalla voidakseen löytää ravintoloita ja muita palveluita hotellin läheltä.

Uusi JoikuSpot Light 2.0 tuo mukanaan uuden palvelun, MapSpotin. Idea on yllä kuvattu, mutta tässä se on vasta hyvin kehitysasteella. Kun MapSpotin avaa, se kyllä näyttää sijainnin Google Maps -pohjaisena mashupina. Mitään sen kummempaa ei pääse vielä tekemään.

Asiasta hyvin perillä olevien lähteiden mukaan Joikusoft neuvottelee JoikuSpotin ja MapSpotin käytöstä useiden operaattoreiden kanssa, joten pian voidaan saada kiinnostavia käytännön sovellutuksia tälle.

Minusta olisi hienoa, jos MapSpotista saisi GPS-sijaintitiedon siten Windowsiin, että sitä voisi hyödyntää Google Earthin ja muiden vastaavien sovellusten kanssa. Siis S60-puhelinesta GPS-sovitin Windowsille.

Tunnisteet: ,

lauantai, helmikuu 02, 2008

Garmin Nüvifone ja muita GPS-sovellutuksia

En kommentoinut täällä Garmin Nüvifonea, mutta eipä siitä paljon muuta tiedetäkään kuin tiedotteessa ilmoitetut tekniset speksit. Navigaattorivalmistaja yrittää kasvaville GPS-älypuhelinten markkinoille, joskaan minulle ei ole selvinnyt, onko tässä jokin ladattavat sovellukset ja moniajon mahdollistava käyttöjärjestelmä.

Muita speksejä piisaa; Bluetooth, 3G (HSDPA), integroitu GPS, 3,5 tuuman näyttö, jonkinlainen kamera sekä sovelluksina navigaattorin lisäksi ainakin sähköposti ja web-selain. Hintaa ei kerrottu. Monet ovat epäilleet, pystyykö Garmin puristamaan hinnan riittävän alas, kun volyymit ovat pakostikin alkuun pieniä.

Garminin GPS-kännykkä näyttää pressikuvissa lupaavalta.

Googlen Androidin ohella Garmin Nüvifone on monen kiinnostuksen kohteena reilun viikon päästä Mobile World Congress (ent. 3GSM) -messuilla. Analyytikot ja media haluavat nähdä, onko näistä uusista aluevaltauksista toimivia laitteita nähtävillä, vaiko vain esitteitä ja videoita.

Toinen kiinnostuksen kohde ovat kosketusnäytöt ja uudet käyttöliittymät. Ainakin Nokian odotetaan jo esittelevän S60:n kosketusnäytöllä ohjauksesta ja käyttöliittymästä jotain konkreettista. En tosin tiedä, miten se toteutuisi, jollei sitten sellaisia N-sarjan malleja jo julkisteta. Suurella todennäköisyydellä julkistetaan.

Minua kiinnostaa erityisesti se, miten nopeasti alkaa näkyä muitakin GPS:n sovellutuksia kuin autoilijoiden navigointi. Siinä on vielä hidasteena karttojen epätarkkuus. Sellainen kartta ei palvele jalankulkijaa, joka ei tunne pikkukatuja tai neuvoo kiertämään kaikki puistot ja muut avotilat.

Tai milloinkohan suomalaiset palveluntarjoajat lähtevät GPS-aikaan? Hakemisto- ja karttapalveluita on, mutta ne eivät näytä vielä hyödyntävän GPS-sijaintia. Kenties on vielä syytä odottaa, että GPS:ää on useammilla mukanaan.

Tunnisteet: , ,

tiistai, joulukuu 04, 2007

Qualcomm ja 300M GPS-kännykkäpiiriä

Euroopasta käsin näyttää siltä, että maailman suurin GPS-kännyköiden valmistaja on Nokia, joka käyttää ymmärtääkseni Texas Instrumentsin GPS-piiriä. Nokian rakas vihamies Qualcomm yrittää näemmä puskea medialle aivan toisenlaista viestiä kehumalla toimittaneensa 300 miljoonaa GPS-vastaanotinta.

Kyse on ymmärtääkseni piiristä, jonka USA:n nykyinen E-911-lainsäädäntö edellyttää hätäpuheluita soittaessa. FCC:n sivuilta löytämästäni kuvauksesta (PDF) päättelin, että kyse on jonkinlaisesta A-GPS-toteutuksesta, eli kännykkä ottaa vastaan GPS-signaalit, jotka sitten lähetetään operaattorille sijainnin laskemiseksi.

Ilmeisesti läheskään kaikissa Qualcommin piirejä käyttävissä CDMA-kännyköissä ei kuitenkaan ole GPS-vastaanotinta aktiivisena, sillä mitkään analyytikkofirmojen arviot eivät tue noin isoa GPS-laitekantaa. Esimerkiksi iSuppli arvioi tänä vuonna toimitettavan 160M GPS-kännykkäpiiriä.

Vaan miten on, pystyvätkö amerikkalaiset operaattorit käyttämään tätä E911:stä varten Qualcommin piirisarjalle laitettua GPS:ää myös navigointi- ja paikannuspalveluihin? Vastaavanlainen säännöstö on tulossa EU-direktiivinä. Jokohan kohta GPS alkaa olla kaikissa luureissa, ja kaikki ovat paikannettavissa aina vain.

Tunnisteet:

lauantai, joulukuu 01, 2007

Jalankulkijalle omat karttansa

Kuluneen viikon kiinnostavin tiedotustilaisuuteni oli What-A-Mapin lanseeraus, jossa esiteltiin jalankulkijan karttapalvelua esimerkiksi huvipuistoille, kauppakeskuksille ja muille vastaaville paikoille, joissa on hankalaa ja tärkeää löytää perille.

Tässä vaiheessa karttoja on tarjolla aika vähän, joten on vaikea sanoa, miten hyödyllinen tästä tulee. Bisnesmalliakaan ei kovin tarkkaan paljastettu. Idea on siis se, että fyysisten opastetaulujen ja paperisten karttojen sijaan kuluttaja saakin (tai tilaa itse) SMS-viestillä tapahtumapaikan aktiivisen karttansa kännykkäänsä. Kirjoitin palvelusta uutisen, enkä toista samoja asioita tässä.

Toteutustapa on kiinnostava. Jokainen kartta on oma Java-sovelluksensa. Eli Itäkeskus saa oman sovelluksensa. Samoiten saisi vaikka Iso Omena, jos se lähtisi mukaan.

Karttoja voi zoomata, ehkä. En saanut aivan selkoa siihen, milloin zoom toimii. Esimerkiksi Otaniemen kartassa ja QVGA-laitteella zoom toimii */#-näppäimillä samaan tapaan kuin Nokia Mapsissa.

Opastetauluilla isoissa tiloissa on kaksi tehtävää. Ne kertovat, missä olet, ja mistä palvelut löytyvät. Ensimmäinen on yhtä tärkeä, ja sen toimivuudesta en tässä ole vielä varma.

Ilmeisesti sovellus osaa hyödyntää GPS-sijaintia ulkotiloissa. Kokeilin sovellusta N95:llä, eikä se tosin tuntunut hyödyntävän GPS:ää. Tiedotustilaisuudessa tätä demottiin siten, että oman kartan sijainti näkyi myös suhteessa Google Mapsiin.

Sisätiloissa tuo ei tietenkään toimi. Kenties WLAN-paikannus aikanaan ratkaisee ongelman? Ekahau, Nokia ja monet muut kehittelevät WLAN-tukiasemiin perustuvaa paikannusta.

What-A-Mapilla on myös web-työkalu, jolla tehdä omia karttoja kuvapohjista. Ajatus on, että ottamalla vaikka kuvan opastetaulun kartasta, voisi sopia sinne tapaamispaikat ja muita kiintopisteitä.

Sitä en vain tajunnut, että jos menen vaikka kavereiden kanssa huvipuistoon, kuka ottaa repustaan läppärin ja alkaa rustata karttaa? Kokeilin kuitenkin työkalua. Otin noin 1100 x 1000 pikselin ruutukaappauksen Google Mapsista ja laitoin sinne kiintopisteeksi kotini. Parin minuutin päästä sain jo tilattua oman karttani tekstiviestinä kännykkään. Kokoa tiedostolle tuli noin 1,4 Mt.

Voi olla, että minua luovemmat ihmiset keksivät web-työkalulle käyttöä. Kenties monenlaisista kuvista voi tehdä karttapohjia.

Käyttökohteita kartoille: huvipuistot, kauppakeskukset, messukeskukset, laskettelurinteet, lentokentät ja niin edelleen. Zoomaustasoja on useita. Yksittäisen pisteen kohdalta aukeaa linkki, josta pääsee palvelun sivuille tai soittamaan puhelun. Esimerkkikuva on Otaniemestä.

Tunnisteet: ,

torstai, marraskuu 29, 2007

Google Mapsiin uusi paikannustoiminto

Google-blogi kertoi mobiilisovelluksen päivityksestä, joka tuo jonkinlaisen GSM-soluverkkoon perustuvan paikannuksen.

Kokeilin uuden softan S60-versiota Elisan ja TeliaSoneran liittymillä. Helsingin Munkkivuoressa tarkkuus tuntui olevan lähimmillä zomauksella noin 100 metrin luokkaa.

Helsingin ydinkeskustassa sovellus näytti kahdessakin pisteessä sijainnin melko prikulleen oikein. Espoolaisessa nukkumalähiössä tarkkuus on taas rutkasti huonompi. Sovellus näyttää nyt sijaintini hetkestä riippuen 200–500 metriä väärin.

Mihin näin epätarkkaa paikannusta voi hyödyntää? Ei tämä ainakaan GPS:n tarvetta poista, mutta ei kaikissa laitetteissa välttämättä koskaan ole GPS:ää käytettävissä. Lisäksi GSM-solukko- tai WLAN-paikannus voi täydentää GPS:ää sisätiloissa.


Punainen piste on on oikea sijaintini. Valkoisella näkyvä isompi pallero kertoo, missä Google Maps Mobile arvioi minun olevan. Väli on noin 300 metriä linnuntietä.

Google haluaa tehdä kartoista aktiivista haku- ja mainostilaa, joten palveluiden ja yritysten löydettävyys paikallisesti on tärkeä asia. Vielä en osaa sanoa, miten pitkälle ja tarkasti Google pystyy opastamaan jalankulkijaa.

Tunnisteet: , ,

tiistai, marraskuu 27, 2007

Sports Trackerille hieno web-palvelu

Kokeilin viime viikonloppuna Nokia Sports Trackerin beta-vaiheessa olevaa web-palvelua, ja sehän vastasi juuri tarpeeseen. Suoritukset saa hienosti webissä näkymään kartalla. Palvelussa käytetään nyt kartoissa Google Mapsia, mutta tulevaisuudessa kenties Navteq-omistuksen myötä Nokian omaa rajapintaa.

Liikuntani syksyllä on ollut aika vähissä, mutta lähetin S60-sovelluksen kautta webiin vanhoja tietoja. Ensin se ei vaikuttanut toimivan, mutta sovelluksen päivittämisen jälkeen vanhatkin suoritukset latautuivat.

Web-palvelussa on kätevää sekin, että kännykästä vietyjä suorituksia pääsee korjaamaan, eli jos esimerkiksi kävelylenkin aika on tallentunut väärin, saa tämän helposti korjattua.

Web-palvelussa on hienoa se, että tietonsa voi jakaa kavereidensa kesken tai vaikka kaikille. Tietosuojasyistä monikaan ei varmaan halua lenkkiä kotioveltaan kaikkien nähtäväksi, mutta muuten jakaminen on kiva idea ja toimii paljon paremmin kuin aiemmin käsin sählääminen Google Earthin tai Mapsin kanssa.

Tiedot siirtyvät kännykkäsovelluksesta webiin ilman PC:tä ja heti suorituksen yhteydessä. Tunnus ja salasana on vain tallennettava kerran.
Kattava esittely Sports Trackerin web-palvelusta on Eseries-blogissa.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, marraskuu 04, 2007

Työntekijät valvontaan GPS-kännyköillä

Uutiset maailmalta kertovat, että Japanissa harkitaan avainvirkamiesten seurantaa GPS-kännyköiden avulla maasssa ilmenneiden virkamiesten lahjontaepäilyjen takia.

Ajatellaanpa, että tulevaisuudessa Suomessakin suuressa osassa kännyköitä on GPS-paikannin. Sisätiloissa paikannus voisi perustua WLAN-verkkoon.

Muitakin sovelluskohteita on. Vanhempia voisi kiinnostaa nähdä, missä lapset ovat. Tai aviopuoliso. Enää ei voisi väittää olevansa työmatkalla Brysselissä ja lentää viikonlopuksi Portugaliin golffaamaan tai Alpeille laskettelemaan.

Oletan, että lainsäädäntö EU:ssa ja USA:ssa estää tällaiset ainakin kuluttajien osalta. Kun kyseessä on yrityksen työntekijä ja työpaikan päätelaite, voi seuranta olla perusteltuakin.

GPS-paikannuksesta voi saada myös tuottavuushyötyjä. Taksit voidaan ohjata lähimmälle asiakkaalle, lähin huoltomies tai myyjä asiakkaan luo ja hälytysajoneuvot heti kohteeseen. Osa näistä on jo käytössäkin.

Mihin te vetäisitte seurannan rajan? Antaisitteko sijaintinne lapsille, vaimolle tai esimiehelle tietoonne? Vain työajalla tai vain vapaa-ajalla?

Tunnisteet:

lauantai, lokakuu 20, 2007

Nokia E90 sai A-GPS-tuen

All About Symbian kertoo, että Nokia E90 on saanut uusimman firmware-päivityksen myötä tuen A-GPS:lle (Assisted GPS), joka ainakin N95:ssä nopeuttaa huomattavasti "fixin" saamista. Suomeksi esimerkiksi Nokia Mapsissa ja Sports Trackerissä käyttäjän paikantaminen onnistuu huomattavasti nopeammin, parhaimmillaan alle 30 sekunnissa.

En ole moneen kuukauteen käyttänyt E90:tä, mutta yritän ehtiä perehtyä siihen uusimman firmwaren kanssa taas pian. Blogikommenteissa ja Jaikun kautta on tullut monia aihe-ehdotuksia.

Tunnisteet: , ,

lauantai, lokakuu 13, 2007

Google Maps S60:lle GPS-tuen kera

Google on julkaissut Google Maps for Mobilesta uuden natiivin Symbian-version, jossa on GPS-sovittimien tuki käyttöjärjestelmän kautta. Ohjelma tukee ymmärtääkseni niin integroituja GPS-sovittimia kuin Bluetooth-GPS-sovittimia.

Julkistus ei tule yllätyksenä, sillä Google Mapsin tuotepäällikkö sanoi jo kesällä kehitystyötä tehtävän Nokian kanssa. S60-version näyttää saavan, kun mnee osoitteeseen www.google.com/gmm S60-selaimella.

Päivitetty klo o1:48: Asensin ohjelman E70:een, ja ainakin Bluetooth-GPS-tuki toimii. Ominaisuudet eivät ole yhtä kattavat kuin MGMapsissa aikoinaan, mutta hyvä alku. Google Mapsin haku on vielä aika heikko, sillä se tuntee esimerkiksi Espoosta tai Helsingistä tosi heikosti ravintoloita.

Käytettävissä ovat edelleen tie- ja satelliittikartat. Liikennetietoja (ruuhkat jne) ei näytä Suomesta vielä olevan saatavana.

Haulla voi etsiä ravintoloita, hotelleita ja muita palveluita, mutta luettelo on vielä yllättävän suppea. Kaupunkien TOP-50-ravintoloista suuri osa puuttuu.

Google Maps for Mobile tarjoaa reittihaun, mutta ohjelma ei Googlen mukaan yritä kilpailla GPS-navigaattoreiden kanssa. Katuosoitteet näkyvät edelleen osin ruotsiksi, mutta haku tuntuu silti toimivan suomeksi.

Myös All About Symbianissa oli ensivaikutelmia.

Tunnisteet: , ,

tiistai, lokakuu 02, 2007

Kartta- ja navigointisovelluksia tulee lisää

Nokia siis maksaa 5,7 miljardia euroa Navteqista, karttojen ja näihin liittyvien palveluiden toimittajasta. Kuuntelin eilen Nokian sijoittajasivuilta konferenssipuhelun, ja päällimmäiseksi jäi karttojen ja paikkatietojen laajentuminen aivan uusille alueille.

Nokia Multimedian johtaja Anssi Vanjoki painotti, että autonavigointi on vasta alkua GPS-sovelluksille. Paljon muutakin voidaan tehdä. Jatkossa kuvat, videot ja jopa ihmiset saavat omat sijaintinsa julki. Vanjoen mukaan voimakkain kasvu tulee jalankulkijoiden sovellusalueilta.

Nokian Sports Tracker on jo nykyisellään sovellus, joka huutaa karttatietoja mukaan. Nyt ohjelmassa näkyy pelkkää sinistä viivaa sen sijaan, että kulkureitit näkyisivät aidosti kartalla.

Nähtävyydet Venetsiassa, patikointireissu vuoristossa, interrail-reissu junalla Euroopan halki. Nämä olisivat esimerkkejä tarpeista, joissa voisi olla kysyntää karttojen ja sijaintitiedon yhdistämiselle.

Entä mitä karttafirmojen keskittyminen Nokialle (Navteq) ja TomTomille (Tele Atlas) merkitsee kartta- ja navigointilaitteiden ja -softien bisnekselle? Sitä yritin spekuloida työblogissa.

Tähän aikaan ensi vuonna Nokialla on määrä olla kymmeniä GPS-laitteita. On jännä seurata, miten kilpailijat reagoivat markkinajohtajan liikkeisiin, tai kärsiikö kilpailu karttajakelussa.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, syyskuu 30, 2007

Nopeusvalvonnan paljastaminen on jo bisnes

HS:n internetin kirjeenvaihtajan sivuilla on tuore juttu autojen GPS-navigointilaitteista ja siitä, että netistä saa PoI-pisteinä poliisin kiinteiden nopeusvalvontakameroiden sijaintipisteet.

Käyttäjät keräävät koordinaatit vapaaehtoisesti. Yritykset eivät ole vielä huomanneet touhun kaupallista potentiaalia.

Ylivoimaisesti kysytyin POI on kameratolppien sijainnit sisältävä tiedosto, jota on ladattu jo lähes 200 000 kertaa.

Tämähän ei pidä paikkansa. TomTom myy näitä pisteitä, muistaakseni kuukausimaksullisena palveluna. Navigointifirman Suomen myyntijohtaja myös kertoi palvelusta tiedotustilaisuudessa taannoin. "Tämä myy kuin häkä jostain syystä Suomessa", luonnehti Jukka Tiitinen.

Sitä en tiedä, kuinka paljon (jos yhtään) helpompaa on ostaa valvontakameroiden pisteet palveluna kuin hakea tiedot käsin harrastelijoiden nettisivuilta. Tai saakohan nämä liikenneturvallisuuden lisääjät (heh) jostain Nokia Mapsiin, Navicoreen jne?

Kiinnostava kysymys on, lisääkö tieto kameroiden sijainnista kaahailua vai parantaako se liikenneturvallisuutta? Aiheesta oli väittelyä työblogissani, jossa hehkutin mahdollisuutta. Uskottavia perusteluita on molemmille. Jotkut poliisitkin suhtautuvat asiaan varauksellisen myönteisesti.

Tunnisteet: ,

lauantai, syyskuu 29, 2007

Nokia Maps 1.0 toimii sittenkin

Palaan täällä ja työblogissa käsittelemääni asiaan. En saanut Nokia Maps 1.0:aa ensin asennettua Nokia E70:een, mutta eilen se sitten onnistuikin. Aiemmin asennus jumiutui johonkin virheilmoitukseen, mutta se oli ilmeisesti joku satunnainen häikkä.

Näemmä nimimerkki veekoo oli jo kaksi viikkoa sitten kommentoinut ohjelman asentuvan E70:een.

En edelleenkään tiedä, miksei E70:lle ja useille muille S60 3rd Edition -malleille tarjota ohjelmaa Nokia Mapsin sivulla, vaikka ohjelma tuntuu toimivan ongelmitta. Ilmeisesti vanhempia malleja ei vain haluta enää tukea virallisesti

Hain siis Nokia Mapsin sivuilta E65:lle tarjotun version, ja ohjelma toimii E70:ssä ja Bluetooth-GPS-navigaattorin kanssa. Tärkein muutos näyttää olevan se, että GPS-signaalin tila näkyy nyt suoraan kartta- ja navigointitilassa. Uudessa versiossa on myös navigointipalvelussa kolmen päivän maksuton kokeiluaika.

Olen kuullut useilta käyttäjiltä kokemuksia, että smart2go.com:sta saatava versio toimii myös Windows Mobile 6.0:ssa, vaikka vain 5.0 onkin virallisesti tuettu.

'

Nokia Maps näyttää nyt GPS-tilan kätevästi heti kartta- ja navigointitiloissa.

Tunnisteet: ,

Samsungilta S60- ja Windows Mobile -puhelimia

Samsung julkisti Pohjoismaiden markkinoille kaksikin uutta kiinnostavaa älypuhelinta, joissa näkyy edelleen yhtiön hajanainen älypuhelinstrategia, tai toisinpäin katsoen monipuolinen tarjonta.

Uusi S60 3rd Edition -puhelin Samsung SGH-i450 muistuttaa ainakin pressikuvien perusteella aika paljon Nokia N95:sta, eli se on pysty- ja vaakasuunnassa toimiva ”slider-malli”. Siinä missä N95 on "kolmois-slider", i450:n kansi liukuu kuvien perusteella vain toiseen suuntaan.

Ominaisuuksia ovat S60:n perussoftien lisäksi 3,5 mm kuulokeliitäntä, B&O:n Ice Power -vahvistin (mitä se sitten tarkoittaakin...), stereoääntä tukeva RDS-radio, Bluetooth, USB 2.0 -tuki, Mitat ovat 101 x 52 x 17,8 mm ja massa 114 grammaa. Hinta-arvio on 629 euroa, ja saatavuus marraskuulle.

Samsung SGH-i450

Päivitetty klo 19:26. Samsung julkisti myös sisarmallin SGH-i550, jossa on edelliseen nähden ainakin integroitu GPS-sovitin. Toisesta S60-julkistuksesta on lisätietoa esimerkiksi AAS:ssa. Tämän Pohjoismaiden julkistuksesta ei ole vielä tietoa.

Toinen Suomen markkinoille julkistetusta uutukainen on Windows Mobile 6.0 Professional (aka Pocket PC) -julkistus Samsung SGH-i780, joka on ilmeisesti i600:n kehittyneempi seuraaja. Se on hyvä lähtökohta, koska i600 (edeltäjineen) on ollut yksi onnistuneimpia Windows Mobile -laitteita ominaisuuksien, kohtuullisen koon ja ulkonäön välisessä tasapainossa.

Tärkein uudistus i600:aan verrattuna on integroitu GPS-sovitin. Mukaan luvataan Pohjoismaiden kartat. Tiedotteesta ei selvinnyt, millä navigointiohjelmistolla laite tulee Suomeen.

i780:ssa on pieni näppäimistö ääkkösten (äöå) kera, ja (E)GPRS- ja HSDPA-verkkojen lisäksi i760 tukee WLAN-verkkoja. Kosketusnäytön kooksi ilmoitetaan 2,55 tuumaa.

Samsung on perustellut monen alustan älypuhelimia sillä, että kuluttajilla ja operaattoreilla on enemmän valinnanvaraa ohjelmissa ja palveluissa. Useamman alustan tukeminen tosin lisää palveluiden kehityskustannuksia.

Kiinnostavasti tiedotteessa sanotaan, että i780:n saisi sekä Professional- että Standard-versioina (Pocket PC / Smartphone). Tällaista ratkaisua ei ole tainnut ennen olla, enkä aivan tajunnut miten se käytännössä toteutetaan.

SGH-i780 tulee Suomeen näillä näkymin vasta tammikuussa, eikä hintaakaan vielä kerrottu.

Samsung SGH-i780

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, syyskuu 16, 2007

Benefonin GPS-kännykät tiensä päässä

Eilen ja tänään on uutisoitu, että Benefon tai pian GeoCentric lopettaa laitevalmistuksen. Luulin, että se oli jo selvää. Itse olin otsikoinut samaa Tietokone.fi:ssä jo kolme kuukausi sitten.

Eilen asian kuitenkin vahvisti virallisesti Turun Sanomille suoraan Benefonin toimitusjohtaja Tomi Raita. Poiminta haastattelusta:

"Me olemme liian pieni yhtiö kilpailemaan kuluttajamarkkinoilla. Kännykkäkaupassa sykli on nopea ja pitäisi koko ajan tuoda uusia malleja
myyntiin. Me olimme koko ajan vähän jäljessä ja aina puuttui jotakin...."

. . .

"Lisäksi Twig-puhelimen lanseeraus myöhästyi ratkaisevasti ja
muut valmistajat, kuten Nokia saivat omat paikantimen sisältävät puhelimensa valmiiksi. Kun menet tarjoamaan tukkumyyjälle meidän laitettamme ja toisena vaihtoehtona on Nokia, ei ole epäselvää kumpi valitaan, vaikka meillä olisi miten hyvät sosiaaliset taidot tahansa."

Benefon Twig Discovery oli viime vuonna selvä pettymys niin laitteena kuin ohjelmistona. Se oli kalliin älypuhelimen hintainen peruskännykkä pienellä näytöllä, tosin GPS-tuella.

Sen sijaan vasta keväällä julkistetut älypuhelimet kuulostivat sangen nykyaikaisilta. Niiden oli määrä tulla markkinoille kesäkuusta ja nyt loppuvuoden aikana. Laitteethan olisivat olleet sangen ajanmukaisia, jos tämä olisi toteutunut.

Vaan kohtahan ainakin Nokialla taitaa olla Eseries- ja Nseries-mallistossaan keskihintaisia GPS-älypuhelimia, joita pystytään valmistamaan suurin volyymein.

Vaan missä viipyvät edelleen Motorolan, Samsungin ja Sony Ericssonin GPS-kännykät? Ohjelmistothan ovat jo saatavana Route 66:lta, TomTomilta ja monilta muilta useille alustoille. Esimerkiksi Motorola esitteli 3GSM-messuilla helmikuussa vasta Bluetooth-GPS-palikkaa, eikä haastattelemani eurooppalainen pomo lupaillut GPS-mallia ihan heti.

Tosin Motorolan CDMA-luureissa USA:ssa on se joku paikalliseen 911-hätäpuheluihin liittyvä GPS-piiri, joka on integroituna Qualcommin CDMA-toteutuksessa. Operaattorit kuuluvat hyödyntävän sitä myös kauapallisten palveluiden myymiseen.

Tunnisteet: ,

torstai, syyskuu 13, 2007

Scott McNealyn kännykkä

Aaamun Hesari-katsaus jatkuu. Ihan sattumalta vain. Lehdessä on toinenkin kiinnostava haastattelu (€), jossa Sunin toinen perustaja ja nykyisin hallituksen puheenjohtaja Scott McNealy kertoo näkemyksistään verkottuneista laitteista ja tietokoneista.

Lainaan McNealyn sanoista pari kohtaa, kun ovat siellä maksullisella puolela:

"Kun olemme tietokoneella, käytämme suurimman osan ajasta selainta. Käytämme siten jonkun toisen konetta", McNealy sanoo.

....

"Pc ei ole tietokone. Verkko on se tietokone. Me olemme hokeneet tätä 1980-luvulta asti."

...

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun ulkomaille lähtiessäni jätin kannettavan tietokoneeni kotiin. Aikataulut, yhteystiedot, sähköpostit ja puhelimeni, kaikki ovat tässä pienessä laitteessa"


Tuo kuulostaa aika samalta kuin mistä Nokian Anssi Vanjoki on puhunut jo kai parisen vuotta. McNealyn laitteen merkki tosin on vähän väärä.

Blackberry näyttää kovasti tulleen pelkästä sähköpostilaitteesta S60:n ja Windows Mobilen tontille, ja RIM kutsuukin niitä näemmä webissään jo älypuhelimiksi (smartphones).

Esimerkiksi tämän vuoden Blackberry 8800 näyttää samanlaiselta laitteelta kuin Nokia E61i/E62, Motorola Q/Q q9, Palm Treo 750 (eri variaatioineen) jne. Siinä on myös integroitu GPS.

Blackberry on saanut myös jonkin verran näyttävää sovellustukea. Esimerkiksi Google Mapsin tuotepäällikkö kertoi kesällä Suomessa, että Google Maps Mobile tukee Blackberryn GPS:ää. Tuki on tulossa myös muillekin alustoille.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, syyskuu 12, 2007

Nokia Maps uudistui

Nokia näyttää nyt uudistavan softiaan nopeaan tahtiin, myös uusilla ominaisuuksilla. Tiistaina julkistettiin uusi Nokia Maps.

Tiedotteen mukaan kohteiden ja PoI-pisteiden hakemisen pitäisi olla helpompaa, ja GPS-tilan näkyä selkeämmin graafisessa navigointitilassa.

Uudessa versiossa navigointipalvelua pitäisi päästä myös kokeilemaan maksutta kolme päivää.

En päässyt vielä asentamaan, koska ainakaan smart2go.com:ssa uutta versiota ei vielä tarjota E70:lle. Toivottavasti se on sentään tuloillaan. Tarkoitan sitä, että E70:n, N80:n ja N80IE:n näyttöresoluutio (352x416)poikkeaa muista nykyisistä S60-malleista.

Tunnisteet: , , ,

torstai, syyskuu 06, 2007

HP esitteli puhelimia ja PDA-malleja

HP julkisti siis New Yorkissa viisi uutta iPAQ-mallia pitkän hiljaiselon jälkeen. Minut yllätti se, että vain kaksi noista on data- ja puheyhteyksillä varustettuja, ja kolme on perinteisiä PDA-julkistuksia ilman data- ja puheyhteyksiä.

Kollegani raportoi New Yorkista, mutta hänen jutustaan ei selviä, miksi suhde on tämä. Luulisi, että nykyään kannattaisi laittaa edes (E)GPRS-tuki kaikkiin yrityskäyttöön suunnattuihin malleihin.

Ensimmäinen 3G-/HSPA-malli HP iPAQ 614 Series Business Navigator näyttää Nokian yrityskännyköiden haastajalta. Se on periaatteessa nykyinen 514-malli, mutta 3G-tuella. Kilpailuetuna siinä on integroitu GPS.

HP iPAQ 614 Series Business Navigator -puhelin

HP iPAQ 914 Series Business Messenger taas on selvästi samaa genreä Motorola Q/Q q9:n, Nokia E61i:n, Palm Treon ja RIM Blackberryn kanssa.

PDA-julkistuksia on kolme. HP iPAQ 114 Series Classic Handheld näyttää pressikuvalta tavalliselta PDA:lta, siltä kuolevalta tuoteryhmältä. Siinä on kuitenkin melko tehokas 624 MHz suoritin ja 3,5" QVGA-näyttö, eli kännykän kumppanina varmaankin hyvä PDA.

Harmi, että Pocket IE on surkea web-selain, vaikka näyttökoko olisi mikä. Saahan siihen kuitenkin Opera Mobile -selaimen.

HP iPAQ 214 Series Enterprise Handheld herättää muistoja ja saa minut vähän syttymään. Se on selkeästi HP iPAQ hx4700:n seuraaja, joka on HP:n tähän asti tehokkain kämmenmikro. Seuraajassakin on 4,0" VGA-näyttö, tehokas 624 MHz suoritin, ja tällä kertaa 64+256 Mt sisäistä muistia.

HP iPAQ 214 Series Enterprise Handheld

HP:n tuote navigointi- ja viihdekäyttöön on iPAQ 314 Series Travel Companion, joka on siis nykyisen rx5900 Travel Companionin suora seuraaja. Se on integroidulla GPS:llä varustettu laite, joka tuli ainakin Suomessa autoasennuskitin kera. Ymmärsin, että tuote kävi aika hyvin kaupaksiksin, koska tämä yhdisti onnistuneesti PDA:n ja itsenäisen PND:n (personal navigation device) edut.

Viime keväänä HP:n mobiilipuolen johtaja selitteli, että 3G-tukea ei vielä tuoda, koska nykylaitteissa akkukesto jää liian heikoksi. Tänä vuonna HP siis julkisti kaksi 3G-mallia HP iPAQ 614 ja 914, mutta onko jotain merkittävää kehitystä akkukestossa sitten tapahtunut? Se jää nähtäväksi. HP iPAQ 514, joka tukee E(GPRS)-yhteyksiä, on saanut kehuja hyvästä useiden työpäivien akkukestostaan.

Viime syksynä GPS:llä varustettujen PDA-laitteiden myynti oli selvästi kasvussa, mutta HP:n laitetoimitukset vähenivät. Haastattelemani Gartnerin analyytikko arvioi, että HP tarjosi liian vähän vastinetta kilpailijoita korkeammille hinnoilleen, eikä ulkonäkökään erottunut muusta tarjonnasta.

Enää HP ei käytä HTC:tä alihankkijanaan (kuten 3GSM:ssä kerrottiin), mutta uutta kumppania ei ole huomatakseni julkistettu. En ole tietenkään nähnyt vielä uusia malleja livenä, mutta pressikuvissa ulkonäkö on ihan ok. Musta on turvallinen valinta, kun haluaa näyttää perushyvältä.

Tunnisteet: , , , ,

lauantai, elokuu 04, 2007

Sports Tracker lisää liikuntaa

Joskus on pienestä kiinni, mistä tulee innostus myönteiseen, vaikkakin ehkä pieneen elämänmuutokseen. Olen saanut tällaisen pienen inspiksen Nokian Sports Trackeristä, jolla nykyisin mittaan ja seuraan kävelylenkkejäni.

Olen ollut toivottoman laiska ylläpitämään kuntoani. Sports Trackeriä kokeillakseen oli vähän pakko lähteä liikkeelle ja kokeilla erilaisia reittejä, ja näin kuuden kilometrin päivittäisestä lenkistä on tullut tapa. Ja koska ohjelmasta saa dataa ulos, olen innostunut lisäämään vauhtiakin. Tämän hetken kävelylenkkitahti on 6,5 km alle tunnissa, eli ei tässä vielä urheilukisoihin tarvitse sentään hakea.

Väite liikuntaa lisäävästä vaikutuksesta on vähän liioittelua, mutta minun kohdallani se on vaikuttanut näin, vaikkei ohjelman käyttö olekaan ollut kokoajan ongelmatonta ja tulokset tarkkoja. Niistä oli asiaa aiemmissa merkinnöissä.

Ohjelma muuten tuntuu parantuvan päivitysten myötä, joten huonoa ensivaikutelmaa kannattaa päivittää. Huomasin, että uusimmalla softaversiolla yhdstelmä Nokia E70 + LD-3W kerää ja piirtää jo melko tarkasti oikea reittiä, eikä hyppelehdi herkästi ympäriinsä.

Tunnisteet: , ,

tiistai, heinäkuu 24, 2007

TomTom nappasi kartat

Kiinnostava uutinen maailmalta ja Suomesta, navigaattorilaitteita ja -softia valmistava TomTom aikoo ostaa Tele Atlaksen. Sen karttoja käytetään ymmärtääkseni useimmissa tämän hetken navigaattoreissa.

Miten tämä vaikuttaa navigointibisnekseen? TomTomissa lienee pähkäilty, että karttatoimittaja on avainasemassa bisneksessä. Karttojen tärkeyttä korostaa se, että vain Nokia Maps / Smart2go tarjoaa kartat maksutta. Muuttaako TomTom-kauppa tilanteen? Oletettavasti heti ei tapahdu mitään, koska Tele Atlas lienee tehnyt pitkäaikaiset sopimukset nykyisten kartta-asiakkaidensa kanssa.

En osaa vielä sanoa, enkä löytänyt heti analyytikkojen arvioitakan. Kauppahinnan arvioidaan kohoavan yli kahteen miljardiin euroon, joten jotain isoa voi arvioida olevan tekeillä.

Tunnisteet: ,

GPS-navigaattori myös retkeilijöille

En tiedä mitään maastovaelluksista, suunnistamisesta, melonnasta tai veneilystä, mutta näiden harrastajat ovat innokkaita GPS-navigaattoreiden hyödyntäjiä. Onko karttoja ja softia siis tarjolla?

Sunnistaja tarvitsee aivan erityiset maastotiedot, ja veneilijä merikarttansa. Yksi Suomen maastokarttoja tarjoava softa on EasyGo Personal, mutta onko muitakin? Sitä myydään ainakin parissa kaupassa 90–100 eurolla.

Nopea Google-haku paljasti, että elektronisia merikarttoja on saatavana useilta toimittajilta, mutta en nähnyt vihjeitä muista kuin Windows PC -softista.

Tunnisteet:

sunnuntai, heinäkuu 22, 2007

Kännykkänavigoinnin suunta

Kännyköiden GPS-navigointi on vasta alkutekijöissään, mutta isoja muutoksia on jo tapahtunut. Rohkenen väittää, että ostamalla Gate5:n (ja Smart2go:n) Nokia käänsi ohjelmien suunnan heti alkuunsa.

Spekuloin jo helmikuussa työblogissa, että Nokia Mapsin julkistus tietää vaikeuksia esimerkiksi Navicorelle. Heinäkuun alussa Wayfinder osti Navicoren pois. Yrityskaupat tuskin jäävät tähän.

Tappoiko Nokia Navicoren? Ei varmaan yksinään sentään. Se vain osoitti, ettei nykyisten ohjelmien toimintamalli ole aivan optimaalinen. Se ei ole hyvä juttu, kun yritys on kasvuvaiheessa ja tappiollinen.

Canalys-tutkimusyhtiön mukaan (ks. uutinen) Navicore oli muistikortille asennettavissa kännykkänavigaattoreissa viides toukokuussa 2006.

Navicore Oy:n (eli Suomen-yhtiön) liikevaihto viime vuonna oli noin 2,6 miljoonaa euroa, ja tilikauden tulos kaksi miljoonaa euroa tappiolla. Edellisvuonna liikevaihtoa kertyi noin 1,3 miljoonaa ja sitä edellisenä vasta noin 100 000 euroa. En tiedä, minkä verran liikevaihtoi mahdollisesti oli eri maayhtiöillä, mutta voitolliseksi yritys ei yltänyt. Kasvu oli siis kovaa, kun yritys rakensi jälleenmyyntikanaviaan.

Navicoren tuotteen ongelma oli minusta liian raskas bisnesmalli, eli karttojen ja ohjelman myyminen alkaen 256 Mt muistikortilla. Aika hankala toimintatapa kuluttajalle, jos karttoja ei todella tarvitse jatkuvasti tai tiedä etukäteen, mitä karttoja lopulta hyödyntäisi. Samalla mallilla on myyty Route 66:n ja TomTomin kännykkäversioita.

Toisaalta en usko myöskään Telmapin tai Wayfinderin malliin, jossa kaikki data haetaan verkon yli. Se ei toimi vielä, kun datan verkkovierailu maksaa jopa 12 €/Mt. Paljon riippuu siitä, minkä verran ihmiset käyttävät navigaattoria kotimaassaan vs. ulkomailla. Minulle navigaattori on tärkeä juuri matkustaessa.

Pari viikkoa sitten käytin Nokia Mapsia Italiassa. Kartat hain etukäteen Suomessa ja vain PoI-tiedot latasin kännykkäverkossa. Siirretty mobiilidata jäi vain puoleen megatavuun. Tässä yhdistyvät "off-board"- ja "on-board"-navigoinnin edut.

Onkin kiinnostavaa seurata, yhdistääkö Wayfinder sovellukset vai aikooko se myydä muistikortille asennettavia ja verkosta ladattavia karttoja erikseen.

Nokia Mapsin reittiopastuksesta en ole vielä maksanut. En ole aivan vakuuttunut opasteiden luotettavuudesta ja tarkkuudesta, etenkin kävelykäytössä. Tähän asti ilmainen ohjelma on riittänyt, koska sekin näyttää kartalla reitit perille ja seuraa mukana.

Kaveripiirissäni on monta tyytyväistä Navicoren käyttäjää, joiden mukaan ohjelma on/oli niin autoillessa kuin pyöräillessä paljon luotettavampi ja tarkempi kuin Nokia Maps. En epäilekään sitä. Kalliin ohjelman ostaminen muistikortilla ei vain taida toimia.

Vaan millaisia ovat kännykkänavigaattorit parin vuoden päästä? Arvelen, että GPS-paikannin on lähes vakio-ominaisuus kännyköissä, navigointiohjelma tulee laitteen ja ainakin jonkinlaiset reittiopasteet saattavat sisältyä pakettiin, esimerkiksi vuoden lisenssi Pohjoismaissa.

Tunnisteet: ,

torstai, heinäkuu 19, 2007

Nokian GPS-luureihin tuntuva parannus

Onnistuin tänään viimein päivittämään N95:n Nokian Software Updaterilla. Kuten moni oli vihjannutkin, uusin versio (v12.0.0.13 19-06-07) tuo merkittävän päivityksen paikannusominaisuuksiin, sillä nyt laite saa "fixin" jopa alle 10 sekunnissa, yleensä alle 30 sekunnissa.

Kokeilin tätä tänään Nokia Mapsilla ja Sports Trackerillä. Molempien käytettävyys parani tuntuvasti. Ero on niin iso, että N95 nousi heti henkilökohtaisessa arvostuksessani ostettavaksi suositeltavien listalle (paikannuksen suhteen siis – muuten N95 on jo ollutkin suosikkini).

Miten parannus saatiin aikaiseksi? Nokia ainakin tiedotti tänään tuovansa AGPS:n (Assisted GPS) tuen jatkossa kaikkiin GPS-laitteisiinsa. Päivitetty 20.7. klo 12:44: 6110 Navigatorissa se jo ilmeisesti onkin.

E90:n osalta ei päivityksen aikataulua vielä vahvistettu. Kuulemma Nokialla on jo sisäisesti AGPS-tuki E90:n beta-softassa, joten myös se saanee päivityksen.

Nokia Maps ja Sports Tracker näyttävät nyt kysyvän lupaa AGPS:n hyödyntämiseen. Ominaisuuden saa myös pois päältä esimerkiksi ulkomailla käyttäessään. Siirtyviä tiedonsiirtomääriä en vielä laskenut, eikä niillä kotimaassa yleensä olekaan väliä.

Oletettavasti tulevaisuudessa integroidut GPS-vastaanottimetkin kehittyvät herkemmiksi, mutta tässä vaiheessa ohjelmallinen ja verkkoyhteyttä hyödyntävä AGPS tunuu hyvältä ratkaisulta käytettävyyden parantamiseen.

Vielä on kokeiltava, vaikuttaako softamuutos jotenkin paikannuksen tarkkuuteen autossa tai kävellessä.

Tunnisteet: , , ,

perjantai, kesäkuu 29, 2007

Kokeilussa Google Maps for Mobile

Kokeilin eilen nopeasti uutta suomenkielistä Google Maps for Mobilea. Se näyttää viimein katuosoitteet ja reittiopasteet suomeksi, ja myös osoitteita, palveluita ja yrityksiä voi hakea suomen kielellä.

S60 / N95

S60 / E90 (klikkaa suurennokset)

Ohjelma toimii sujuvasti myös perustason Java-puhelimissa, mutta mitä isompi näyttö, sitä vaikuttavampi ja käytettävämpi kokemus on. Erityisen hienolta ohjelma näyttää E90:n 800 x 352 pikselin laajakuvanäytöllä, vaikka käyttöliittymää ei olekaan vielä optimoitu E90:n näppäinjärjestykselle.

Google Maps ei ole pisteestä toiseen opastava navigaattori, eikä siitä tuotepäällikön mukaan olla sellaista tekemässäkään. Aika lähelle ohjelma kuitenkin pääsee, sillä tekstiopasteiden avulla löytänee jo perille vaikka hotelliin tai ravintolaan. Vielä noita palvelu- ja yritystietoja ei kuitenkaan ole kovin kattavasti. Googlen ja Eniro yhteistyö ilmeisesti korjaa tätä.

Harmillisesti ohjelma ei tue vielä Nokian laitteiden integroitua GPS:ää tai edes Bluetooth-GPS-sovittimia. Haastattelin eilen uutiseen Google Mapsin tuotepäällikköä, joka lupaili GPS-tuen olevan tuloillaan.

Minulla olisi ohjelmalle varmaankin eniten käyttöä ulkomailla loma- ja työmatkoilla, mutta siellä datakustannus tulee ongelmaksi. Google Mapsiin ei pysty lataamaan edes peruskarttoja muistikortille. Mitä nyt olen kokeillut, yhdellä satelliittikuvan latauksella siirtyy E90:een jo noin 600 kilotavua. Ja jos datasiirto maksaa tavalliset 8–11 € megatavulta, homma ei toimi.

Lisäksi on tietysti Mobile GMaps, jota tässäkin blogissa on sivuttu aiemmin.

Tunnisteet: ,

lauantai, kesäkuu 16, 2007

Nokia E90 -arvioita lisää

Työnantajani julkaisupoliittisista syistä johtuen en voi tarinoida tänne omia E90-käyttökokemuksiani, mutta muualle sopii linkittää. Keskiviikon Taloussanomissa julkaistu Nokia E90 -arvio on näemmä luettavissa webissäkin. Lisäksi Matkapuhelininfossa alkaa kertyä E90-käyttökokemuksia.

Taloussanomien jutun kirjoittaja kertoo käyttäneensä laitetta kuukauden eli toukokuun alusta lähtien. Tuo vähän ihmetyttää, koska E90 oli tietääkseni silloin vielä selkeästi protovaiheessa. Yleensä Nokia ei ole luovttanut protoja toimittajille talon ulkopuolelle.

Nokia E90 näyttää saavan netissä kehuja tarkasta näytöstään (800 x 352 pikseliä), kohtuullisesta QWERTY-näppäimistöstään, melko tehokkaasta suorittimesta esimerkiksi HSDPA:n ja WLAN:n hyödyntämiseen, pääasiassa yhtensopivuudesta S60-ohjelmien kanssa ja melkein kaikista teknisistä herkuista yhdessä laitteessa.

Pyyhkeitä sen sijaan on annettu 9300i:tä isommasta koosta, massasta (210 g) ja siitä, että GPS-sijainnin saaminen kestää totutusti minuutteja. Myös akkukeston riittävyys vaikuttaa epäilyttävän.

Nokia E90:stä näkee, että Nokia on panostanut siihen. Laite on vankkarakenteinen, eikä se natise tai klonksu. Tästä seuraa myös edeltäjää (9300/9300i) raskaampi masssa.

Eniten olen kuullut epäilyjä siitä, onko kommareiden aika jo ohi, kun useimmilla on joka tapauksessa mukanaan varsinainen kannettava, ja älypuhelimen halutaan sitten olevan kevyempi. Toisaalta jotkut ovat sanoneet, että kommari korvaa tarpeen läppärille.

Laitehan maksaa yhtä paljon kuin perustason läppäri, mutta se tuskin lienee ongelma niille, joiden työelämän statukseen tällainen laite kuuluu. Eikä kukaan kysele, vaikkei käyttäjä hallitsisi muuta kuin puhelut ja tekstiviestit.

Tunnisteet: , , ,

lauantai, toukokuu 26, 2007

GPS-turistikierros nettiin

Tein pienellä porukalla perjantaisen syntymäpäiväni alkuun kierroksen Suomenlinnassa, ja siis Walhallaan syömään. Viihtyisä paikka ja hienot maisemat. Ulkomaisia vieraita vaikutti olevan paljon.

Keksin hauskan käyttötavan GPS:lle. Kun Sports Trackerin tai muun ohjelman pistää tallentamaan reittinsä (esimerkkinä kierros Suomenlinaan), voi sitten jälkikäteen tutkailla tätä Google Earthillä tai Mapsilla. Alla sama kierros blogimerkintään upotettuna, kokeilen toimiiko.


(Käytin tähän valmista pulautinta, kun en jaksanut tutkia Googlen Javascript-ohjeita.)

Hienoiten KML-datat näkyvä Google Earthissä, joka tarjoaa matkan varrelta muidenkin ottamia kuvia. Yhteisöllisyyden idea on kiva, mutta kuvat välittävä Panoramio on hidas ja hankala käyttää. Suomenlinnasta kuvia näyttää olevan Suomesta erityisen paljon.

Kesällä otan siis GPS-palikan mukaan Italian reissulle, joten voin sitten jälkikäteen tutkailla reittejä Venetsiassa ja muualla. En tiedä vielä, mikä tässä on hyöty, mutta on hauska asettaa itsensä maailmankartalle.

Vielä kivempaa olisi, jos saisin jokaiseen ottamaani kuvaan tallenettua sijainnin GPS-paikannuksen tai ainakin GSM-verkon paikannuksen pohjalta. Mitenköhän se onnistuisi helpoiten? Sekin olisi kiva, jos Nokia Mapsissa voisi tallentaa reittinsä ja saada tiedot ulos KML.tiedostona.

Tunnisteet: , ,

torstai, toukokuu 17, 2007

Kokeiltua osa III: Nokia Sports Tracker

Täysin epäonnistunut edellinen kokeilu Nokian BT-GPS-palikan ja E70:n kanssa meinasi lannistaa, joten kokeilin ohjelmaa tänään vaihteeksi Nokia N95:n integroidun GPS:n kanssa. Nyt näyttää paremmalta.

Tein saman lenkin kuin aiemmin ja tavalliseen aikaan, joten metsän ja talojen aiheuttamat osittaiset näköesteet ovat samat. Pientä poukkuilua reitillä nytkin on, mutta viiva etenee sentään aika tarkalleen kävelylenkkini mukaisesti. Eniten näyttää olevan heittoa juuri korkeiden talojen vieressä tai metsän keskellä.

Sports Tracker sai myös laskettua kävelylenkin pituuden ja keston uskottavasti. Keskinopeudeksi tuli reilut kuusi kilometriä tunnissa. On tässä siis vielä varaa parantaa.

Minulla oli nyt siis Sports Trackerissä (v1.42) oletusasetukset, kuten E70:ssä. Moodiksi valitsin kävelyn, kuten aiemminkin.

Se ei ole vielä selvinnyt, miksi Sports Tracker toimi niin huonosti Nokia LD-3W:n ja E70:n kanssa. Aion kokeilla sitä GPS-suodatusta ja muita säätöjä. Moni arveli syyksi static-moodia, jota ei ilmeisesti saa vaihdettua ilman tee-se-itse-hakkerointia?

Sports Trackerillä tallentamani KML-tiedosto siirtyi ongelmitta PC:lle, mutta jostain syystä Google Maps ei suostu näyttämään sitä. Se valittaa viallisista tägeistä. Google Earthillä tiedosto sen sijaan avautuu ilman virheilmoituksia.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, toukokuu 13, 2007

Kokeiltua osa II: Nokia Sports Tracker

Edellisen merkinnän jälkeen monta kommentoijaa ilmaantui selittelemään, että käytän väärää GPS-laitetta tai olen kenties ollut paikoillani.

Ensinnäkin, Autopause-ilmoitusta tuli, vaikka olin reilusti liikkeessä. Minulla on asetuksissa oletuksena oleva 1 km/h.

Toiseksi, en tiennyt että käyttämäni Nokian LD-3W-GPS-sovitin olisi tarkoitettu vain autokäyttöön, kuten joku kommenntoijista edellä arvioi. Mikä soveltuisi kävelykäyttöön?

On vaikea uskoa, että esimerkiksi Nokia N95:llä saisi tarkempia tuloksia, kun sen integroidun GPS:n herkkyys on muuten todettu sangen heikoksi.

Tein tänään toisen lenkin. Se meni Sports Trackerin kannalta aivan pieleen. Noin 6 km kävelylenkki oli ohjelman mielestä yli 30 km.

Nyt ei onnistunut. 6 km kävelylenkki oli Sports Trackerin mielestä yli 30 km. Nokian GPS-palikka näytti saavan kokoajan signaalia.

Alkuun dataa näytti kertyvän oikein, 100, 200, 300 metriin asti jne. Jossain vaiheessa matka hyppäsi neljään kilometriin ja myöhemmin paljon enemmän. Jälkikäteen reittipisteiden karttaa katsellessa ihmettelen, mistä nuo tiedot oikein tulevat? Eikö softa mitenkään suodata täysin epärealistisia tuloksia? Ei kävelyvauhdissa hypätä 500 metriä tai pidemmälle 10 sekunnissa.

Ymmärrän, että metsä, korkeat talot jne voivat tuoda heittoa, mutta näissä tuloksissa on vakavampaa ongelmaa. Ohjelman mukaan olen hyppinyt Espoossa ympäriä Friisilää ja Kuitinmäkeä satoja metrejä sekunnissa. Eikö virheellisiä sijaintitietoja siis karsita?

Reitti on oikea, mutta Sports Tracker on laskenut mukaan 50–500 metrin heittoja. Miksei selvästi virheellisiä GPS-paikannustietoja suodateta kokonaan pois?

Kokeilen ohjelmaa vielä jollain toissella S60-laitteella selvittääkseni, onko näissä ongelmissa kyse E70:n softavioista.

Tunnisteet: , ,

Kokeiltua: Nokia Sports Tracker

Tunnustan heti, etten ole himourheilija. En ole edes siedettävä. Vaan olen vielä hetken alle 30 v. Ehkä tilanteen ehtii korjata?

Kokeilin kuitenkin Nokia Sports Trackeriä, kun moni on kommentteja kysellyt. Harvoja säännöllisiä liikuntamuotojani on noin 6,5 km lenkki kotoa ja toista kautta takaisin. Siispä Nokia E70 ja Nokian LD-3W-palikka taas pieneen olkareppuun. GPS ja ohjelma päällä, nyt näyttää toimivan.

Ensimmäinen ongelma tuli 300 metrin jälkeen, kun puhelin soi. Puhelun jälkeen E70 buuttasi. Reitti siis keskeytyi. Onneksi data ei kadonnut kokonaan.

Yksi jatkuva ongelma sen sijaan ärsytti. Vaikka GPS-palikka näytti saavan kokoajan signaalia, Sports Tracker antoi jotain Autopauselta kuulostavaa virheilmoitusta ja keskeytti tulosten ottamisen parin minuutin välein. Hämääkö liike yhteyttä E70:n ja GPS-sovittimen välillä?

Matka-aika ja sitä kautta keskinopeudet tallentuivat väärin. Matkan pituus vastaa osapuilleen käsitystäni.

Kävelylenkin jälkeen vein tiedot Google Earthiin. Heittoa kartalla on aika paljon, esimerkiksi koukeroita joita en ole lainkaan tehnyt ja metsäpoikkeamia, joissa en ole voinut käydä.

Jo Sports Trackerissä näkyi, ettei dataa kerääntynyt oikein. Noin 70 minuutin lenkki kesti ohjelman mukaan alle 30 minuttia. Keskinopeudekseni ohjelma laski 12,4 km/h. Alle puolet tuosta lienee totuus.

Jos tiedot pitäisivät edes suunnilleen paikkansa, Sports Tracker antaa kiinnostavaa dataa, kuten graafi keskinopeudesta suhteessa aikaan tai korkeuteen.

Sports Tracker antaa kiinnostavaa visuaalista ja numerodata. Tässähän kiinnostuu parantamaan suoritustaan. Tai edes lähtemään liikkeelle.

Minulta kesti hetken opetella käyttöliittymä, eli vakioreitin tallentaminen ja kierrostoiminnot. Osuin alkuun jatkuvasti Lap-toimintoon, vaikka olisin halunnut vain yksinkertaisen reitin tallennuksen. Ehkä ohjelmassa voisi olla opastava aloittelijamoodi ja pro-moodi erikseen.

Aiemmalla yrityksellä ohjelma oli jostain syystä lopettanut datan tallentamisen, olikohan sitten mennyt GPS-linkki tai muuten virhetilanne sotkenut.

Reitin tuloksineen sa tallennettuna KML-tiedostoksi, jonka voi viedä ainakin Google Earth -ohjelmaan tai katsoa Google Mapsilla webissä. Google Earthissa sain yhdistettyä katkenneet reittiosuudet, mutta koko matkalta en dataa saanut talteen. Matka-aika näkyy myös väärin. (Klikkaa suurentaaksesi.)

Lopuksi on lisättävä, että teknisistä ongelmista ja erityisesti hämäävästä jatkuvasta "autopausesta" huolimatta Sports Tracker vaikuttaa kiinnostavalta, ja on saanut skarppaamaan kävelylenkkien kanssa. Ja kyseessähän on aivan virallisestikin vasta NRC:n beta-projekti.

Tänään yritän taas uudelleen. Valmistelutoimia: E70 pakotettuna GSM-verkkoon ja kaikki taustasovellukset pois päältä. Puheluihin en vastaa.

Nokia Sports Tracker -kommentteja muualla:

Tunnisteet: , ,

lauantai, toukokuu 12, 2007

Nokia Mapsillla Högforsiin

Kollega Kari kokeili autonavigoida Nokia Mapsin ja Insmatin GPS-sovittimen opastamana Karkkilaan, tai Högforsiin, koska ohjelma ei tuntenut paikkakuntaa suomen kielellä.

Aika vähän on muuten netissä julkaistu todellisia Nokia Mapsin tai muidenkaan GPS-navigaattoriohjelmistojen todellisia käyttötestejä. Sellaiset vaativat aikaa ja resursseja. Tässä olisi sijaa lukijoiden kokemuksille ja yhteisöpohjaisuudelle, koska useampi ihminen saa paremmin tuntumaan asiaan.

Useimmat kartat ovat ymmärtääkseni navigaattoreissa Tele Atlakselta, joten neuvovatko ohjelmat yhtä hyvin perille tai keskelle metsää? Milllaiset ovat kokemuksenne kännykkänavigaattoreiden luotettavuudesta?

Tunnisteet: ,

lauantai, toukokuu 05, 2007

N95 paranee softapäivityksellä

Symbian Freak kertoo, että Nokia N95:n softapäivitys toisi parannuksia esimerkiksi roamaukseen verkkojen välillä, puheluiden äänenlaatuun, muistin loppumiseen, erityisesti still- ja videokuvaukseen, videokuvauksen ja multimediatoimintojen käynnistymisnopeuteen ja WLAN-yhteyksien vakauteen.

Matkapuhelininfon foorumissa on myös väitetty, että uudella softalla GPS toimisi nopeammin. Ensimmäisessä softaversiossa se on kokemusteni perusteella tosi hidas. Tiedä sitten mikä on piirin vs. softan osuus.

Aika isoja muutoksia, vai mitä? Ensimmäinen myyntiversio ei tainnut olla aivan valmis. Sen pohjalta useimmat mediat ovat kuitenkin joutuneet tekemään tuotearvionsa.

Minulla taisi olla tuo firmis v1.0.0.018 testissä. Olisiko pitänyt jättää mainitsematta lehtijutussa muistiongelmat ja muu epävakaus? Tein kompromissin. Mainitsin ne, mutta arvioin aiempien kokemusten pohjalta softapäivitysten korjaavan sellaiset. Lupausta ei voi antaa, koska Nokia ei vielä julkisesti listaa tunnettuja softabugeja.

Tunnisteet: , ,

lauantai, huhtikuu 21, 2007

N95:n integroitu GPS vs. Bluetooth-GPS

Täälläkin on käsitelty aihetta ja painetum Tietokone-lehden N95-tuotearviossa valittelin, että N95:n GPS tuntui kummallisen hitaalta verrattuna kokemuksiini SiRF III -piiriin perustuvista Bluetooth-GPS-palikoista.

Eilen luinkin AP Areenalta väitteen, ettei N95:ssä olekaan SiRF III -piiriä, vaan yhden piirin Texas Instrumentsin ratkaisu (NaviLink 4.0 GPS5300) kännyköihin. Nopea Googlaus toi lisää spekulaatioita muttei vahvistusta. Forum Nokian speksit eivät paljasta asiaa. Vertasin kokemuksia Nokian LD-3W:hen, jota täälläkin kommenteissa suositeltiin. Se löysi minut E70:n kanssa parhaimmillaan alle 30 sekunnissa.

Jos tämä pitää paikkansa, miksi TI:n piiri on niin paljon hitaampi kuin Bluetooth-GPS-sovittimissaa on?

Ei N95 ollut poikkeuksellisen hidas integroiduksi GPS-kännykäksi. Aiemmin olen kokeillut HP:n ja HTC:n GPS-kämmemikroja, ja niissäkin harmitti hitaus.

Asiasta mitään tietämätön voisi arvailla, ettei Bluetooth-GPS-sovittimissa käytetty ratkaisu vielä sovi fyysisen tilan ja virrankulutuksen puolesta kännykkään.

* * *

Autonavigoinnissa ei pakosti ratkaise, jos kestää enintään 5--10 minuuttia ennen kuin sijainti voidaan vahvistaa. Spontaanissa kaupunkikytössä ("missä olen?", "missä on lähin pizzeria") nopeudella on minusta iso vaikutus käyttökelpoisuuteen.

Veikkaan muuten, että aika moni tavallinen kuluttaja alkuvaiheessa pettyy rankasti kännyköiden GPS:ään. Elokuvissa ja TV-sarjoissa GPS tuntuu toimivan kaikkialla jopa metrotunneleista alkaen, paikannus tapahtuu sekunnissa ja pysyy kokoajan tarkasti mukana.

Samoiten Bluetooth-GPS:ään tottuneet voivat pettyä nykyisiin integroituihin toteutuksiin. Näin minulle ainakin on tähän asti käynyt.

Tunnisteet: , , , ,

maanantai, maaliskuu 05, 2007

Bluetooth-GPS-sovitin haussa

GPS-innostukseni jatkuu edelleen. Olen myös tartuttanut sen muutamaan kaveriin, jotka ovat kyselleet hyviä Bluetooth-GPS-vastaanottimia. Hyvä kysymys. Hintahaitari eri malleilla ja kaupoilla näyttää olevan laaja.

Sen verran minua on neuvottu, että kannattaa ehdottomasti ostaa mahdollisimman uudella piirisarjalla varustettu SiRF Star III -piirisarjalla varustettu sovitin. Lisäksi eroja on akkukestossa ja fyysisessä koossa. Joidenkin malllien mukana tulee piuha virran ottamiseen autojen tupakansytyttimestä. Kaksi jälkimmäistä ovat jossain määrin verrannollisia keskenään, koska pienimmissä malleissa on vastaavasti pienempi akku,

Minulle tärkeintä on BT-GPS-mokkulan pieni koko, kohtuullinen akkukesto ja toimivuus vaikka auton takapenkiltä tai repusta. Tässä mielessä on suositeltu Holuxin SiRF III -mallia GR-236. Hintaerot ovat melkoiset, esimerkiksi nav4all.com myy sitä hintaan 70 € ja Verkkokauppa.com hintaan 141 €. Mitä ihmettä, onko kyse tosiaan samasta mokkulasta?

Muita brändejä ovat ainakin Insmat, Navicore, Nokia Route 66 ja TomTom. Oikeasti eri malleja on vähemmän. Hintahaarukka näyttää olevan 170 € asti.

Onko raadilla suosituksia vai meinaatteko odottaa integroitua GPS:ää?

Tunnisteet: ,

sunnuntai, maaliskuu 04, 2007

Nokian kartat Windows Mobilessa

Monia on hämmentänyt se, että Nokia ilmoitti tarjoavansa maksuttomat kartat mobiililaitteille Symbian S60:n lisäksi heti myös Windows Mobilelle. Onko Nokia kännykkävalmistaja, ohjelmistovalmistaja vai palvelutalo? Sitä pohditaan kovasti.

Windows Mobile -aiheisissa julkaisuissa on muun muassa kirjoitettu, että "ei aivan Nokian Windows-kännykkä, mutta...". Myös msmobiles.com:ssa pääteltiin, että WM:n tukeminen on entistä järkevämpää.

Kartalla näkyvät katujen ja teiden nimien lisäksi kysytyimmät palvelut ja nähtävydet (PoI, Points of Interest).

Karttasoftan taustahan on se, että Nokia osti Gate5:n, joka on tarjonnut ohjelmistoaan ennestään useille alustoille.

Kokeilin siis smart2go-sovellusta HP iPAQ hw6915:ssa, jonka käyttöjärjestelmä on Windows Mobile 5.0 PocketPC. Halusin nähdä, onko WM5-versiota rampautettu S60-versioon nähden.

WM5-versiohan on näppärä! Käyttöönotto Bluetooth-GPS-sovittimen kanssa oli jopa helpompaa kuin S60-laitteella (Nokia E70). Bluetooth-GPS tosin oli jo valmiiksi luotettuna laitteena.

PocketPC toimii ihan näppärästi navigaattorisa. Kädessä pitäessä kahden käden otteella kynällä pystyy tarkasti liikuttamaan karttaa ja navigoimaan toiminnoissa.

Osoitehakuun ei tarvitse yleensä kirjoittaa koko osoitetta kohteen löytämiseksi.

Kun iPAQ on kiinni vaikka telineessä, pikatoiminnot, kuten lyhyimmän tai nopeimma reitin valinta onnistuvat nopeasti kosketusnäytön isojakuvakkeita sormella tökkäämällä.

Käyttölittymä ja kartoilla liikkuminen toimivat sulavammin iPAQ:ssa kuin Nokia E70:ssa. Nopeuseron voi tosin selittää se, että resoluution ero, E70:n 352 x 416 vs. iPAQ:n 240 x 320 (QVGA).

Käyttöliittymää ohjataan kynällä tai sormella tökkien. Oletusatuksilla ohjelma mm. näyttää kartan pimeän aikaan vastaväreissä (ks. seuraava kuva).

Kokeilin ohjelmalla simuloitua navigointia. Reittihaku opasteineen Nizzasta Monacoon kesti kaikkiaan 11 minuuttia, ja dataa siirtyi lähemmäs 5 Mt. Kartat saa onneksi ladattua PC:lle myös etukäteen. Pelkällä iPAQin (E)GPRS:llä karttojen lataaminen tuntui tosi hitaalta.

Navigaattoritilassa on 2D- ja 3D-kartat, puheopasteet, yöväritila ja muut tarpeelliset toiminnot maksutta. Varsinainen point-to-point-navigointi puheopasteineen maksaa.

Pientä säädettävää ohjelmassa alkuun oli. Vaihdon jaloista ja maileista metriyksiköihin, latasin verkosta suomenkieliset opasteet ja muuta pientä.

Näemmä myös Windowsm Mobilelle kartta- ja navigaattoriohjelmistoja tarjoavat yritykset joutuvat tosissaan panostamaan siihen, että ohjelmasta kannattaa maksaa toista sataa euroa, kun kartat, reittiopasteet ja paikalliset nähtävyydet.

Ja mikäli joku ei huomannut, kokeilin aiemmin jo ohjelman S60-versiota.

Tunnisteet: , ,

keskiviikko, helmikuu 21, 2007

Benefonin lupaavat julkistukset

Benefonin TWIG Discovery oli minulle viime vuonna iso pettymys pitkän oodotuksen jälkeen, mutta tänään Benefon julkisti lupaavalta kuulostavia uusia tuotteita.

Yhteistä kolmessa uudessa älypuhelimessa ovat ainakin integroitu GPS-vastaanotin ja Windows Mobile 6.0 -käyttöjärjestelmä. Hirveästi muuta laitteista ei tiedote vielä kerro:

TWIG Monolith

  • Windows Mobile 6.0
  • SiRF Star III GPS-siru
  • "kompakti", "tyylikäs"
  • WiFi
  • numeronäppäimistö
  • kosketusnäyttö
  • Bluetooth 1.2
  • kahden megapikselin kamera

TWIG Talisman

  • Windows Mobile 6.0
  • SiRF Star III GPS-siru
  • GSM/GPRS/EDGE -verkot kolmella taajuudella
  • 2,6 tuuman kosketusnäyttö
  • MS Officen katseluohjelmat
  • kahden megapikselin kamera
  • Bluetooth 1.2

TWIG Totem

  • Windows Mobile 6.0
  • SiRF Star III GPS-siru
  • kosketusnäyttö
  • numeronäppäimistö
  • GSM/GPRS/EDGE/HSDPA
  • PDA-ominaisuudet (MS Office Mobile)
  • Bluetooth 2.0
  • kolmen megapikselin kamera

Tiedot ovat sähköpostitse tulleesta tiedotteesta. Benefonin web-sivujen tiedotteista en samaa vielä äsken löytänyt.

Ensimmäisen TWIG-älypuhelimen ilmoitetaan tulevan saataville kesäkuusta lähtien ja muiden myöhemmin vuoden 2007 toisen puoliskon aikana. Kuvia ei julkistettu eikä saanut viestintätoimistosta (vielä ainakaan), mikä synnyttää kysymyksiä. Ovatko speksit vasta haaveita paperilla?

Nyt pitää vain toivoa, että suunnitellut laitteet ovat jokseenkin kohtuullisen näköisiä ja etteivät hinnat nouse aivan kohtuuttomiksi. TWIG Discovery on ollut minusta 590 € suositushinnallaan ominaisuuksinsa nähden aivan liian kallis.

Sitäkään en saanut tänään selville, mikä alihankkija tai sopimusvalmistaja nämä uudet TWIGit valmistaa. Siitä voi joskus päätellä, minkä näköistä tavaraa on luvassa.

Minun mielenkiintoni siis heräsi, mutta vieläkö te muut uskotte Benefoniin?

Tunnisteet: , ,

maanantai, helmikuu 19, 2007

3GSM-poimintoja sieltä ja täältä

Mitkä olivat mielestänne tämän vuoden 3GSM:n kiinnostavimmat julkistukset? Entä pettymykset? Inspiraation lähteeksi pari 3GSM-kuva- ja videolinkkiä:

Minulle 3GSM:n kiinnostavimpia julkistuksia ja löytöjä olivat tänä vuonna LG:n Prada-malli (jota sai ajoittain jonottaa päästäkseen kokeilemaan), Motorolan Motorizr Z8 ja MotoQ q9, Nokia E65 ja E90 Communicator sekä Sling Player WM5:ssa ja S60:ssä

LG:n Prada-kännykässä kiinnosti iPhonesta matkittu (onkohan samalta alihankkijalta jopa?) muotoilu ja kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä. Oli kiva nähdä ja kokeilla, tuskin jaksaisin arkikäytössä.

LG Prada -kännykkä matkii Apple iPhonea

Motorolan julkistuksissa ihmetetyttää se, että firma suoltaa sekalaisesti Symbian-, Windows Mobile- ja "Java-/Linux-kännyköitä", ja osa perustuu vielä yhtiön vanhempaan P2K-alustaan. Eikö johonkin keskittyminen helpottaisi kumppaneiden elämää?

Nokia E65 näytti vähemmän tylsältä kuin nykyiset E60 ja E70. Muotoa ja värejä on vähän rohkeammin. On jännä huomata, että uusissa E-sarjalaisissa mallimerkintä on etupaneelissa (kuten N-sarjalaisissa on ollut alusta lähtien).

E90 Communicator ei ole erityisen nätti, mutta vielä enemmän epäilyttää raskaus. E90 tuntui raskaalta, ja speksien mukaan se onkin 210g. E90:een on nyt laitettu mukaan "kaikki mahdollinen". Veikkaan, että perästä seuraa massaltaan ja ominaisuuksiltaan kevennetty malli.

Toivottavasti E90:n S60-toteutusta vielä viilataan, sillä messuilla esitellyssä versiossa esimerkiksi päävalikossa on 800 pikselin levvisestä päävalikosta suurin osa tyhjänä hyödyntämättä.

Nokia E61i, Nokia E65 ja E90 Communicator

Samsungilla oli mieletön määrä malleja esillä, joissa oli DVB-H:ta, HSDPA:ta ja toisaalta tyylikästä muotoiluakin. Uusi ohutmalli näytti ja tuntui hyvältä kädessä.

Sony Ericsson ei julkistanut Barcelonassa mitään, vaan ständeillä esiteltiin edellisviikon julkistuksia.

Ja HP esitteli viimein iPAQ-kännykän, joka näyttää kännykältä. Ulkonäössä tai spekseissä ei tosin ollut mitään jännittävää, jolla HP olisi kahminut kauheasti mediahuomiota. IPaq-pomon haastattelusta sain irti sen, että aikovat kuitenkin haastaa esimerkiksi Nokian yrityskännykät.

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,

Kokeiltua: Nokia Maps ja Bluetooth GPS

Kirjoitin toisessa blogissa Nokian maksutta jakaman karttaohjelman julkistuksesta ja ennakoin vaikeuksia Navicorelle, Route 66:lle ja TomTomille. Softaa oli heti kokeiltava, mutten ole ehtinyt taas hetkeen kirjoitella tänne.

Nokian tarjoama smart2go perustuu siis syksyllä ostettuun Gate5:n ohjelmistoon. En tutustunut siihen aiemman omistajan aikana, joten en pysty vertaamaan onko jokin muuttunut.

Vasemmalla navigointitila (puheopasteineen). Oikealla karttahaku Barcelonasta 3GSM-messujen tuntumassa.

Softa tuli saataville viime viikonloppuna, joten olen päässyt jo vähän kokeilemaan sitä Barcelonassa ja kotimaisessamissa. Tämä on iso juttu. On yllättävää miten harva on asiaa tajunnut.

En nyt tiedä tappaako Nokia kokonaan kilpailevia softia, mutta tiukille ne joutuvat. Kun näin hyvän peruskartan reittihakuineen ja nähtävyyspisteineen (PoI, Points of Interest) saa ilmaiseksi, nousee minulla ainakin kynnys maksaa softasta.

Nokia Mapsissakin pisteestä pisteeseen -navigointi maksaa, mutta palvelun voi ostaa tarpeen mukaan vaikka viikoksi tai kuukaudeksi käyttöön. Esimerkiksi Pohjoismaiden navigointipalvelu maksaa noin 6€ / viikko, 8 € / kuukausi, 60€ / vuosi tai 70 € / vuosi.

Joustavuutta tuo sekin, että kartat voi ladata mobiililaitteella 3G-/WLAN-verkon yli, tai halutessaan PC-softalla muistikortille. Kilpailevissa softissa on tähän asti pitänyt valita joko-tai.

Windows-softa on tehty .NET 2:lla. Karttojen kopiointi oli USB-muistitilassa helppoa.

Kokeilin softaa E70:llä erillisen Bluetooth-GPS-palikan kanssa. Teknisesti tämä toimii hyvin, mutta erillinen GPS-palikka ei suosi spontaania käyttöä. Toivottavasti GPS:stä tulee vähitellen vakio-omiaisuus.

Monesti GPS:ää tarjotaan vain autonavigointiin, mutta minulle Nokia Maps oli ainakin tosi hyödyllinen viime viikolla Barcelonassa. Hain sillä eri tilaisuuksien osoitteet ja arvioin, kannattaako Firan ulkopuolella oleviin tilaisuuksiin ajankäytön kannalta mennä. Tietokannassa näytti olevan myös Barcelonan tärkeimmät nähtävyydet isot maamerkit.

2D-/3D-karttatilat, yövärit sekä kartan loitonnus ja lähennys ovat tuttuja ominaisuuksia. PoI-listalla on kymmeniä kohteita.

Käyttöliittymässä Nokia Maps (Gate5/smart2go) ei vielä pärjää esimerkiksi Navicorelle ja Route 66:lle, sillä näkymä on ajoittain epäselvä ja toimintoja joutuu hakemaan valikoiden takaa.

Välilllä softa ei tunnu pysyvän GPS-palikan mukana, mutta kyse voi tietysti olla yhteensopivuusongelmasta tietyn GPS-sovittimen kanssa tai E70:n hidastelusta.


* * *
En usko, että Nokia Maps tulee arkikäyttöön E70:n kanssa. GPS-palikka ei ole aina mukana. Softa pysyy asennettuna ja jatkossa otan varmasti reissuille GPS:n mukaan. Tulevaisuudessa toivottavasti kännykässäni on integroitu GPS.

Navicoren, Route 66:n, TomTomin ym. vastaavien hinnoittelu- ja toimitusmalli (muistikortilla) on minusta liian raskas, joten voin hyvin kuvitella tarvittaessa ostavani Nokia Mapsiin navigoinnin tai kaupunkioppaat vaikka matkan ajaksi.

Nokia 6110 Navigator

3GSM:ssä julkistettu Nokia 6110 Navigator (450 € ennen veroja) sisältää GPS-sovittimen. Nyt Nokialla on siis kolme tuoretta GPS-kännykkää. Kiinnostava kysymys on, tuleekohan GPS:stä jatkossa kameran kaltainen perustoiminto? Paljonko SiRF III -piirin laittaminen maksaa?

6110 Navigatorin mukana tulee muuten vielä Route 66:n softa. Sen kehittäminen aloitettiin ilmeisesti ennen Gate5-kauppaa.

Tunnisteet: , , ,