Mobiililaajakaistan hypeen realismia
Mobiilioperaattoreista ainakin DNA ja Elisa markkinoivat kiinteähintaista mobiilidatan pakettejaan "mobiililaajakaistana", ja myös TeliaSoneralla on tarjolla kiinteähintainen paketti. 384 kbit/s paketin saa alle 10 eurolla kuukaudessa.
Digitodaystä luin uutisen, jossa viitattiin Tekniikan Maailman testiin. Ostin ja luin artikkelin (8 s., PDF, 3€). Tulokset eivät ole yllättäviä. Sen saa sivujen kautta ainakin klikkaamalla lehtiarkistoa ja lisäämällä artikkeli ostoskoriin numeron 9/2008 kohdalta.
Artikkeli kertoo, että GPRS- ja EDGE-yhteyksillä nopeudet jäävät hitaiksi, ja mobiililaajakaistan lupaukset toteutuvat vain 3G-verkoissa taajamissa.
TM ajo testiä varten 2500 kilometriä Helsingistä Kilpisjärvelle ja osin eri reittiä takaisin. Juttu ei kuitenkaan vastaa kysymykseen siitä, miten laaja 3G-peitto taajamissa lopulta on.
Myönteistä on, että testissä mitattiin myös latenssia eli viiveitä. Elisalla vaihteluväli oli suurin, 80–485 ms. DNA:lla mitattiin 85–225 ms ja TeliaSoneran liittymällä 93–182 ms. Jutussa vähätellään selvästi vasteaikojen merkitystä toteamalla, että niillä on merkitystä pelaajille.
Todellisuudessahan GPRS-viiveillä mikä tahansa web-surffailukin on PC:lle tarkoitetuilla web-sivustoilla tuskallisen hidasta.
Nopeusmittauksissa parhaat hieman yli 2 Mbit/s enimmäisnopeudet saatiin Elisan ja TeliaSoneran liittymillä, ja DNA:n kerrotaan jääneen alemmas. jonkinlaiset tiedostojen latausnopeudetkin oli laskettu: DNA: 748 kbit/s, Elisa: 898 kbit/s ja TeliaSonera: 874 kbit/s, mutten saanut laskutavasta selkoa. Uplink-nopeudet vaihtelivat välillä 14–19 kbit/s.
Artikkeli ei siis tuo yllätyksiä tekniikan tunteville. On kuitenkin hyvä, että TM kokeili asiaa käytännössä ja kansantajuisesti.
Kuten maaliskuussa arvelin, mobiililaajakaistan markkinoinnin ongelmaksi voi osoittautua mobiilidatan markkinointi samoin termein kuin kiinteän laajakaistan. TV-mainoksissa ihmiset surffaavat läppärillään kesämökin laiturilla. Tuo on toteutumassa oikeasti vasta sitten, kun HSPA/UMTS 900 MHz peittoa saadaan laajasti Suomeen.
Harmillisesti TM:n jutussa ei testattu lainkaan @450-verkkoa. Se olisi ollut kiinnostavaa nopeuksia ja vasteaikoja ajatellen.
Todellisuus on, että jos yhteys toimii, nopeus on analogisen modeemin tasoa ja vasteaika tekee surffailustakin sietämätöntä.
Tunnisteet: Flash-OFDM, HSDPA, UMTS