[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, syyskuu 05, 2007

Saunalahdella 5000 WLAN-jakajaa

Olen kijoittanut täällä useaan otteeseen siitä, miten Virossa ja erityisesti pääkaupungissa Tallinnassa on onnistuttu nopeasti rakentamaan avoin WLAN-verkkojen yhteisö.

Hieman yllättäen, minulle ja varmasti monelle muullekin, Saunalahti on kasvattanut omaa Wippies-yhteisöään jo yli 5000 pisteeseen, joista yli 4900 on Suomessa. Se tarkoittaa, että Saunalahti on lähettänyt noin 5000 käyttäjille maksutonta WLAN-purkkia ja/tai reititintä.

Saunalahti ei tietenkään tee hyväntekeväisyyttä, vaan yrittää myydä yhteisön käyttäjille lisäpalveluita, kuten internet-puheluita ja lisää levytilaa ja monia muuta, joita on suunnitteilla. Ulkomallekin on yritystä päästä, ja Ruotsissa on jo joitain kymmeniä tukiasemia. Kirjoittelin Saunaladen suunnitelmista enemmän aamun uutiseen.

Tunnisteet: , ,

sunnuntai, maaliskuu 11, 2007

FON-client WLAN-kännykkään

Viime viikolla käytin Helsingin Telakkasatamassa Secgon seminaarin yhteydessä FON-tukiasemaa. Se oli huomatakseni ensimmäinen kerta Suomessa, kun olen sattumalta löytänyt FON-pisteen kodin ulkopuolelta. Sisäänkirjautuminen ja yhteys toimivat Windows-läppärillä ja IE7:llä ok.

Nyt viikonloppuna huomasin, että joku naapurini on ilmeisesti hommannut FON-purkin. Jonkun FON-tukiasema tänne ainakin kuuluu. FON-kartan mukaan aivan lähettyvillä Espoossa ei ole aktiivistä pistettä tosin. Kartta ei taida olla ihan ajan tasalla.

FON toimii S60- ja WM-alustojen WLAN-kännyköillä, mutta sisäänkirjautuminen on hankalaa. Web-selaimella on selattava login-ikkunan kohdalle. Sivustoa ei ole yhtään optimoitu mobiili- ja PDA-laitteille.

Etsi login-kenttä! FON:iin ei ole kätevää kirjautua mobiiliselaimella.

Myönnytyksenä tähän FON on julkaissut S60 3.0:lle ohjelman, jolla FON-verkkojen etsiminen ja sisäänkirjautuminen onnistuvat helpommin, jopa puoliautomaattisesti.

FON-client helpottaa sisäänkirjautumista, kun tunnus ja salasana tallennetaan ohjelmaan.

Silti tuntuisi järkevältä, että FON-sivusto tunnistaisi ainakin Symbian- ja Windows Mobile -alustojen selaimet, ja tarjoaisi näille yksinkertaisen sisäänkirjautumisen.

Sen ei täytyisi olla mitään rakettitiedettä, vaan yksinkertainen XHTML-sivu, jonka kautta jäsenet voisivat kirjautua sisään ja vieraat voisivat ostaa käyttöaikaa. Olen kokeillut nyt S60-selaimella ja Pocket IE:llä, eikä FON:n portaali tunnistanut ainakaan näitä.

Sama tilannehan on useimpien sisäänkirjautumista vaativien WLAN-hotspotien kanssa. Vieraan oletetaan käyttävän isoa näyttöä ja tuoretta Firefoxia, IE:tä tms. PC-selainta.

* * *

Ilokseni huomasin muuten, että Nokia E65:n mukana tulee uusi WLAN-työkalu S60-aloitusvalikossa. Se skannaa halutuin väliajoin WLAN-verkkoja, ja näyttää siten myös nämä avoimet ja muut hotspotit.

Pienin askelin käytettävyys siis paranee. Aiheesta on keskusteltu täällä ainakin kerran aiemmin.

Tunnisteet: , ,

maanantai, joulukuu 04, 2006

MobileMondayssa kännyköiden benchmarkeista

Tänään näyttää olevan MobileMondayn ohjelmassa FON:sta (Marko Ahtisaari), Ericssonin näkemyksistä mobiiliviihteestä (Staffan Ljung) ja Futuremarkin mittaustuloksista kännyköiden suorituskyvylle (Petri Talala). Bonuksena tilaisuudessa vietetään myös MobileMondayn pikkujouluja.

Viime kuussa esiintyjät olivat kuulemma pitäneet kalvosulkeisissaan tuote-esittelyitä, kun aiheena oli siis Windows Mobile. Toivottavasti tänään esiintyjiä on ohjeistettu ruokkimaan yleisön tiedonjanoa muutenkin.

Nyt on kiireistä töissä, mutta yritän piipahtaa paikalla. Kännyköiden suorituskyyyn mittausta olen usein harkinnut. Pitäisikö tuotearvioissa kertoa tulos JBenchMarkilla tai SPMarkJava06:lla? Mistä tulos kertoo käyttäjälle ja ovatko tulokset vertailukelpoisia päätelaitteiden välillä Voiko jatkuvuuteen luottaa? Tai entä natiivisovellusten suorituskyky verrattuna Javaan?

Näiden kysymysten takia en ole vielä ainakaan aloittanut kännyköiden säännöllistä benchmarkailua. .

Digitoday sen sijaan veti tuloksista melko rohkeitakin johtopäätöksiä: paras 3D-tulos tekee parhaan 3G-kännykän. Tänään on siis DT:n mukaan tulossa julki uusia tuloksia.

Tunnisteet: ,

lauantai, marraskuu 25, 2006

Sosialisti-WLAN nyt ilmaiseksi

(Päivitetty 25.11.2006 klo 15:17. Korjauksia ja täydennyksiä.)

Tommi vinkkasi FON:n joulutarjouksesta ruotsalaisille ja suomalaisille. FON-tukiaseman saa nyt ja jouluun asti ilmaiseksi, tosin kuriirin toimituskulut ilmeisesti joutuu maksamaan.

Minulla on ollut FON-tukiasema kotona Espoossa kesästä lähtien. Lokin mukaan vain yksi vierailija on käynyt. Ei tämä konsepti taida oikein toimia nukkumalähiöissä.

Sosialistiverkon tästä tekee se, että pidän FON-tukiasemaa Linus-tilassa. Myös Bill-moodi on valittavissa, jolloin verkkonsa jakaja saa provikat. Minä kuitenkin katson tuon yhteyden jälleenmyynniksi, jonka operaattorin sopimusehdot kieltävät.

Toisaalta pari viikkoa sitten vietin koko viikon Barcelonassa, jossa pitäisi kartan mukaa olla melkoisen paljon aktiivisia FON-tukiasemia. Koko viikon aikana en löytänyt ainuttakaan, vaikka HotSpot Finder -ohjelma oli E70:ssä skannaamassa tukiasemia.

Tunnisteet: ,

lauantai, helmikuu 25, 2006

WLAN:ia joka nurkalla

Tulin eilen kaupasta kotiin Espoon Mankkaan pientaloalueen läpi, ja Nokia 9300i:ssä oli Hotspot Finder auki. Oli kiinnostavaa huomata, että matkalla avoimia ja salattuja WLAN-tukiasemia oli ainakin parisenkymmentä. Asutusta on alueella suht harvakseltaan verrattuna kaupunkeihin.

WLAN:sta on tosissaan tulossa kotien perusinfraa. Taisin kirjoittaa sen jo vuonna 2001 hankittuani kotiin D-Linkin tukiaseman (joka muuten toimii edelleen), mutta silloin moni oli eri mieltä ja sanoi, ettei WLAN:n nopeus riitä, ihmiset ostavat kotiin gigabitin eetteriä!

Nyt Hotspot Finderin lokiin kertyi lista satunnaisia tukiasemien nimiä (SSID), mutta jos ihmiset jakaisivat verkkonsa, voisi nimi olla esimerkiksi FON tai OpenSpark. Silloin WLAN-päätelaitteen voisi määrittää muodostamaan yhteyden automaattisesti.

Vielä operaattorit eivät tarjoa kuluttajille esimerkiksi ADSL-, GSM- ja WLAN-yhdistelmäpaketteja, vaan kaupalliset hotspotit (kuten HomeRun) on hinnoiteltu ja sijoiteltu yrityskäyttäjille.

On kiinnostavaa nähdä syntyykö tämän vastapainoksi kulttuuria oman koti-WLAN:n jakamiseen tai Helsingin OpenEspan kaltaisia talkoohankkeita. Ennustan itse, ettei kotiverkkojen jakamisesta tule hittiä, jollei siihen tule OpenSparkin kaltaisia pitkälle mietittyjä kokonaisuuksia.

Paljon vaikuttanee sekin, etteivät operaattorit pääsääntöisesti salli esimerkiksi DSL-liittymien jakamista ulkopuolisille, vaikka sitä tosin onkin vaikea valvoa.

Tunnisteet: