[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, elokuu 31, 2008

Kommunikaattorin haastajia tulee lisää

Olen mielenkiinnolla huomioinut, että markkinoille on tulossa ja tullut useita Nokian E90-kommnunikaattorin tyyppisiä laitteita, eli QWERTY-näppäimistöllä ja laajakuvanäytöllä varustettuja älypuhelimia.

Nopeasti tulevat mieleen esimerkiksi HTC:n tuoreet Windows Mobile -mallit S740, Touch Pro, Diamond Pro sekä ensimmäinen Android-malli HTC Dream. Etelä-Koreasta taas tulevat USA:n markkinoille LG VX1000 Voyager (CDMA) ja Samsung Glyde (CDMA).

Vastaavia QWERTY-malleja on odotettaviss myös muilta valmistajilta. Sony Ericsson Xperia X1 on myös näillä näkymin tulossa vielä tänä vuonna. Myös HP:lta odotetaan syksymmällä uutta avautuvalla QWERTY-näppäimistöllä varustettua iPAQ-mallia.

Missä ovat Nokian uutuudet? Kommunikaattoreiden tarjonta ei ole uudistunut sitten E90:n tulon, vaikka kevyempää ja pienempää E80:tä odotettiin melko varmana julkaisuna aika piankin, mutta mitään ei ole näkynyt tai kuununut huomatakseni sen jälkeen.

Kenties Nokia luottaa tässä kategoriassa "Blackberry-muotoiltuun" Nokia E71:een. Siinä on kuitenkin aika pieni näppäimistö ja näyttö kilpaillakseen näiden raskassarjalaisten kanssa.

En ole päässyt kokeilemaan näitä uusia laitteita vielä kunnolla. IFA-messuilla nopeasti näprättynä HTC:n uudet Diamond- ja Touch Pro -mallit näyttivät lähinnä lupaavilta.

Hyvät tekniset speksit eivät niissä lopulta ratkaise, vaan käyttöliittymän helppous, nopeus ja vakaus ovat melkeinpä tärkeimmät tekijät. Windows Mobile Professionalin (aka Pocket PC:n) peruskäyttöliittymä ei oikein enää riitä, kun on kokeillut HTC:n kosketuskäyttöliittymää.

Tunnisteet: , , ,

lauantai, huhtikuu 05, 2008

Nokia E51: WLAN-ominaisuuksissa takapakkia

Työkännykäkseni vaihtui Nokia E51, josta pidän noin yleensä ottaen kovasti. Olen kuitenkin ihmetellyt ensivaikutelmien jälkeen sitä, mihin ovat kadonneet S60:stä vähän tunnettu ominaisuus yhteysosoiteryhmät.

Niistä löytyy Google-haulla muutama maininta suomen kielellä, joista kaksi linkkaa tähän ja työblogiini, ja englanniksi (access point groups) vähän enemmän tuloksia.

Niiden avulla saattoi laittaa 3G- ja WLAN-asetukset järjestykseen siten, että kotona ja töissä käytettiin oletusarvoisesti WLAN-verkkoa, ja muualla taas operaattorin verkkoa. Asetuksen sai määritettyä ainakin S60-selaimeen, mutta sähköpostiohjelma ei sitä tukenut.

Toteutus oli vielä kohteliaasti ilmaistuna kehityskelpoinen. Pudotettiinko ominaisuus tämän takia pois S60 3rd Edition FP1:n myötä? Kuulin parilta Nokia E90:n käyttäjältä, että siinäkään ei ominaisuutta olisi.

Vainoharhaiset voisivat epäillä, että jotkut mobiilioperaattorit eivät ole pitäneet ominaisuudesta, ja se olisi siksi jätetty pois. En usko siihen, koska tässä tapauksessa Nokia jättäisi WLAN:n varmaan kokonaan pois, kuten E52:n kanssa tehtiin AT&T Wirelessille USA:ssa.

Oletteko keksineet jotain kolmannen osapuolen tarjoamaa ratkaisua tähän? En nyt tarkoita yritystason infraa, vaan jotain edullista (tai vielä parempaa: ilmaista) ladattavaa softaa.

Vielä Nokia E70:ssa sain 3G- ja WLAN-asetukset järjestykseen kotona, töissä ja muualla liikkuessa.

WLAN:sta on hyötyä,jos käytössä ei ole rajoittamatonta datapakettia. Ja vaikka olisikin, esimerkiksi kartat, podcastit, musiikkikappaleet ja videot saisi ladattua nopeammin.

Erikoista on, että Nokian laitepuoli lisää WLAN-tukea laitteisiin, mutta softapuoli ei tee hyödyntämistä kovin helpoksi. WLAN on kuitenkin jo lähes vakio-ominaisuus Nokian S60-malleissa.

Tulevaisuus saattaa olla valoisampi. Yhdellä Symbian-saitilla väitetään, että yhteysosoiteryhmät tulevat takaisin S60 3rd Edition FP2:n myötä. Tämä ei kuitenkaan auta E51:n ja E90:n omistajia, jos FP-päivitystä ei poikkeuksellisesti tule firmware-päivityksenä.

Tunnisteet: , , ,

lauantai, helmikuu 16, 2008

Nokia E90 vilahti haastattelutallentimena

Nokia ei tietenkään voi kehittää S60-alustaa yksittäisten ammattiryhmien tarpeiden mukaan, mutta esimerkiksi toimittajan kannalta on tapahtunut ilahduttavaa kehitystä.

Yksi tärkeimmistä on S60 3rd Edition FP1:n mukana tullut parannettu Äänitys-sovellus (Recorder), jolla voi tallentaa muistikortille jo tunnin WAV- tai AMR-muotoista ääntä. Windows Mobilessa sama mahdollisuus on ollut jo pitkään, mutten ole oikein oppinut käyttämään sitä.

Useimmilla ammattitoimittajilla on myös erillinen äänitallennin, mutta usein se unohtuu tai tarve on spontaani. Ohjelmaa voi käyttää sekä ulkoisena mikrofonina että puheluiden tallentamiseen. Sovellus piippaa taustalla viiden sekunnin välein. Minun haastattelujani se ei ole häirinnyt.

Tyypillinen tilanne on se, että olet jättänyt soittopyynnön, ja haastattelu syntyy juuri, kun istut taksissa matkalla seuraavalle keikalle.

Muistiinpanoja tehdään myös kynällä ja paperillakin, mutta äänitallenne on toimittajan oikeusturvan kannalta tärkeä varmistus.

Lisää samasta aiheesta aiemmassa blogimerkinnässä.

Joku työntää Nokia E90:ä Susan Ruususen lähelle tallentaakseen spontaanin haastattelutilanteen. Kuva on Yle TV1:n klo 20:30 uutislähetyksestä.

Tässäkin olisi vielä tietysti parantamisen varaa, jotta kyseessä olisi aidosti ammattilaisen työkalu. Nyt tallentaminen loppuu aina 60 minuutin kohdalla. Myös saapuvat puhelut ja jotkut muutkin toiminnot keskeyttävät tallennuksen. Lisäksi tallenteen voi liian helposti vahingossa perua tai poistaa.

Kiinnostavaa on nähdä, onko erilaisten ammattiryhmien työkaluista tulossa jossain vaiheessa merkittävä osa älypuhelinten softatarjontaa.

Tunnisteet: , ,

maanantai, tammikuu 28, 2008

Huhuja korjatusta Nokia E90:stä

Blogit kohisevat siitä, että Nokia E90:stä olisi viimein tulossa korjattu versio, jossa näppäimistön ja näytön suunnittelumoka olisi korjattu. All About Symbian linkkasi toiseen blogiin, jossa on tästä väitetystä "E90 v2:sta" kuvakin.

Kyse on siis ollut siitä, että noin kuukauden käytön jälkeen E90:n iso sisänäyttö on naarmuuntunut, koska se on ottanut kiinni näppäimistöön.

Nokia ei ole tiedotusvälineille myöntänyt ongelmaa, vaikka vika on ollut esimerkiksi lainalaitteessa, joka on kiertänyt toimittajilta toiselle. Mikrofonivika sen sijaan myönnettiin, koska se saatiin jo aiemmin korjattua.

Nokian Flagship Store Helsingissä on myöntänyt asiakkaille ongelman, muttei ole pystynyt aiemmin tarjoamaan korjausta. Kenties siis nykyiset asiakkaat saavat jatkossa tuon korjatun mallin takuuvaihdossa. Nokia E90 on sen verran kallis laite, että takuuvaihto lienee paikallaan, jos korjaus on kohta tiedossa.

Tunnisteet:

sunnuntai, tammikuu 13, 2008

Kännyköiden näyttötarkkuudet

Joni Koski kyselee tuolla naapuriblogissaan, että kyllästyttääkö jo QVGA-resoluutio (240 x 320/320 x 240) kännyköissä, kun aiemmin Nokiakin näytti kokeilleen jo isompia tarkkuuksia (lähinnä 352 x 416/416 x 352).

Minusta esimerkiksi Nokia E70:ssä ongelma on tuon korkeamman erottelukyvyn takia kirjasinkoko monissa sovelluksissa, erityisesti sähköposteissa ja webissä. S60:ssä ei ollut riittävästi säätöjä kirjasinkoolle noinm tarkalla näytöllä.

Sopiva tekstikoko riippuu näöstä, ja siksi säädettävyys onkin tarpeen. Minun huonolla näölläni 352 x 416 on vähän liikaa parin tuuman näytöllä. Enkä ole ainoa, sillä työpaikallani E70 on yksi firman tukemista puhelimista, ja yleisin rutinan aihe on ollut liian pieni kirjasinkoko.

Nokialla on isommat näyttötarkkuudet E90:ssä (800 x 352) ja N810:ssa (800 x 480). Korkea resoluutio toimii etenkin jälkimmäisessä, koska näytöllä on kokoa 4,13 tuumaa. Siltikin joudun suurentamaan kirjasinkokoa selaimessa.

E90:ssä taas tuntuu siltä, ettei S60:tä ole vielä optimoitu hyödyntämään korkeaa näyttötarkkuutta. Esimerkiksi perustilassa (idle) suuri osa ruutualast jää käyttämättä, ja muissakin valikoissa vanha S60 tuntuu olevan vain venytetty 800 x 352 pikseliin. Kieltämättä esimerkiksi Nokia Mapsissa ja web-selaimessa tarkka näyttö on vaikuttava.

Toisaalta, en mitenkään vastusta korkeampia resoluutioita, kunhan se ei pienennä tekstikokoja. HP iPAQ hx4700 oli aikoinaan suosikkini PDA-laitteissa, koska se tarjosi VGA-näytön neljän tuuman näyttökoolla. Kirjasinkoko oli sopiva ja säädettävissä riittävästi. Sen seuraja on syksyllä julkistettu iPAQ 214 Series Enterprise Handheld, jota ei ole vielä saatu ainakaan Suomeen.

Vaan entäpä kuvan ulostulo? Jos mobiililaitteessa olisi esimerkiksi HDMI-liitäntä, voisi kuvia ja videoita katsella isolla televisiolla hyvällä erottelukyvyllä. 720p-ulostuloon kykeneviä älypuhelimia saattaa tulla jo loppuvuodesta, jos Broadcomin hehkutusta on uskominen.

Tunnisteet: , , , ,

maanantai, joulukuu 03, 2007

Joko on pikkukommunikaattorin aika?

Nokia julkistaa huomenna uusia tuotteita. En ole ehtinyt seurata venäläisten ja muiden huhufoorumeita, mutta odotettavissa lienee lisää Nseries-laitteita (joista useampikin GPS-tuella), kenties viimein E90 Communicatorin kevennetty ja pienempi pikkuveli ja sitten jotain köyhien maiden tuotteita. Onko parempia arvauksia?

Lähteeni analyytikko- ja tukkufirmoissa sanovat, että E90:stä on aivan varmasti tulossa kevennetty versio. Nokian viestinnästä taas sanottiin, että uudesta kommunikaattorista ei ole suunnitteilla pienempää versiota. Voihan olla, että pikkukommu tulee siis ilman "Communicator"-leimaa. Eihän myöskään Nokia 9300(i) ole kommu, vaan älypuhelin.

Huomisessa tilaisuudessa oletettavasti kuullaan myös lisää N-Gage-pelisovelluksen lanseerauksesta, joka siirtyi joulukuulle. Ja kenties Nokia Music Store laajenee?

Kommenteissa saa jatkaa spekulaatioita.

Tunnisteet: ,

lauantai, lokakuu 20, 2007

Nokia E90 sai A-GPS-tuen

All About Symbian kertoo, että Nokia E90 on saanut uusimman firmware-päivityksen myötä tuen A-GPS:lle (Assisted GPS), joka ainakin N95:ssä nopeuttaa huomattavasti "fixin" saamista. Suomeksi esimerkiksi Nokia Mapsissa ja Sports Trackerissä käyttäjän paikantaminen onnistuu huomattavasti nopeammin, parhaimmillaan alle 30 sekunnissa.

En ole moneen kuukauteen käyttänyt E90:tä, mutta yritän ehtiä perehtyä siihen uusimman firmwaren kanssa taas pian. Blogikommenteissa ja Jaikun kautta on tullut monia aihe-ehdotuksia.

Tunnisteet: , ,

torstai, lokakuu 04, 2007

Lisää QWERTY-kännyköitä

Nokia ja Sonera kertoivat keskiviikkona Pohjoismaissa tehdystä 1000 vastaajan kyselytutkimuksesta yritysjohdolle ja ylimmille toimihenkilöille. Sen mukaan reilut 40 prosenttia Pohjoismaiden ja puolet Suomen johdosta lukee sähköpostia kännykällään. Paljon numerodataa oli tiedotteessa.

Yhtenä hidasteena sähköpostin tuomiselle, ja toisaalta tärkeänä ominaisuutena mainittiin näppäimistöt. Onkohan QWERTY-kännyköitä tähän nähden yllättävän vähän Nokian valikoimissa? Keskihintaluokassa on E61i ja E70 jäämässä pois. E90 taas on selkeästi yläpäässä, hinnan ja koon puolesta.

Minä ihastuin tilaisuudessa E51:een, jota näpräsin ensimmäistä kertaa. Vielä enemmän toivomuslistalla olisi E70:n seuraaja, koska olen kokenut E70:n näppäimistön aika hyödylliseksi. Sellaista ei ole luvattu, enkä edes tiedä onko E70 käynyt edes kohtuullisesti kaupaksi.

Sitten ovat nämä Blackberry-tyyliset sormi-QWERTY:t, kuten Palmin Treossa, Samsung i600 ja uusi i780, HP:n uusissa iPAQ:ssa, HTC:n mallit, Nokia E61i ja monet muut. En mitenkään muista kaikkia. Näppiäimistö menee pieneen tilaan, mutta näppäimet ovat ahtaassa.

Tai ehkä toinen vaihtoehto onkin ostaa älypuhelin ilman näppäimistöä ja hankkia Bluetooth-QWERTY-näppäimistö. Ajatus tuli Smartphone Show #44:sta (via AAS). Minä en ole toistaiseksi vakuuttunut. Tähän asti kokeilemani näppäimistöt ovat olleet heiluvia ja huteria muovileluja.

Kiinnostava seikka on se, että QWERT-näppäimistöjä tuodaan lähinnä bisneskännyköihin, vaikka yleisen käsityksen mukaan juuri mesettävä ja tekstaava nuoriso voisi olla myös kiinnostunut.

Tunnisteet: ,

tiistai, syyskuu 04, 2007

HTC TyTN II Eurooppaan

HTC TyTN IIHTC:n luultavasti kaikkien kaikojen hehkutetuin Nokian kommunikaattorin haastaja on saanut seuraajan, joka julkistettiin myös Euroopan markkinoille. HTC TyTN II:n virallinen hinta-arvio Suomessa on 895 euroa, esimerkiksi Verkkokauppa.com:ssa 830 €.

Harva hankkii kannettavan tietokoneen hintaista kännkkää, mutta yrityksiin näitäkin kuuluu ostettavan.

Uutta näyttää olevan ainakin integroitu GPS sekä uudistettu kotivalikko ("HTC Home"). Käyttöjärjestelmä on tietty Windows Mobile 6.0 Profesional (Pocket PC).

Ircissä ja nettifoorumeilla olen lukenut sangen monien ennakkotilanneen TyTN II:n. Yksi vaikutin on se, että Nokia E90:n ilmeisen kiireinen S60-toteutus on osoittautunut pettymykseksi ja Nokiassa on vielä yritetty piilotella teknisiä ongelmia.

Tunnisteet: , , ,

maanantai, elokuu 27, 2007

Varavirtaa matkoille mukaan

Nokia julkisti tänään pariknn uutta GPS-tuotetta ja Bluetooth Stereo -laitteita, mutta kiinnostavin on minusta tämä uusi laatikko Nokia Power Pack DC-1. Edes tiedä, mikä se suomeksi on, kenties varaava matkalaturi.

En löytänyt vielä speksejä, mutta tiedotteessa sanotaan virtaa varastoituvan kolmen 950 mAh akun edestä. Digitodayn mukaan mitat ovat 86 x 86 x 30 mm ja massa 175 g.

Tuollainen boksi voisi olla kätevä matkustellessa, kun kännykästä tuppaa matkustaessa loppumaan jatkuvasti akku. Esimerkiksi kesällä N95:n kanssa lomaillessa jäivät monta kertaa kuvat ottamatta ja reitti tallentumatta Sports Trackerillä, akku hyytyi kesken kaiken.

Laitteen 2 mm akkuliitin tarkoittanee tätä uudempaa pientä liitintä, eli tuota ei taida voida käyttää esimerkiksi Nokia E70:n kanssa.

Ihmettelen kuitenkin hintaa, 105 € ennen veroja, eli Suomessa veroineen 128 €? Se kuulostaa aivan poskettomalta. Paljonkohan tällaisen valmistaminen maksaa? Näin reilua ylihinnoittelua on vaikea ymmärtää, kun Nokia saa jatkuvasti badwilliä E- ja N-sarjalaisten heikosta akkukestosta, tai kääntäen siitä, etteivät nykyakut vain riitä kaikille ominaisuuksille.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, elokuu 08, 2007

Nokian E90:n naarmuvikaan korjaus

Meinasin unohtaa; aiemmin käsittelemääni Nokia E90:n suunnittelumokaan saa nyt apua huolloista, kertovat käyttäjät Matkapuhelininfossa.

Viestien perusteella ymmärsin, että huollossa säädetään saranoita siten, ettei osa näppäimistä enää osu näyttöön naarmuja aiheuttaen. Kommenttein perusteella vikaan pitäisi saada korjaus ainakin Nokian Aleksanterinkadun myymälän kautta.

Siihen en nähnyt vahvistusta, saavatko naarmuuntuneiden laitteiden käyttäjät tilalle uudet kuoret.

Tunnisteet:

keskiviikko, heinäkuu 25, 2007

Kokeiltua: uusi Windows Live Messenger for S60

En edes yritä päivittää aiempaa merkintää aiheesta, vaan jatkan siitä. Tämä blogien kautta leviävä softa on siis vuotanut jonkinlaisesta testijakelusta Ruotsista. Kyseessä on aivan toimiva Windows Live Messenger for S60 (3rd Edition), ja vielä erinomaisen hyvä ohjelma.

Lisää kuvia ohjelmasta ...

Käyttöliittymä on selkeä ja muistuttaa aitoa Windows Liveä. Sisäänkirjautumisen jälkeen näkyvät oletuksena verkossa olevat kontaktit, mutta myös offline-kontaktit saa esille. Pikaviestien tila aukeaa nimeä klikkaamalla, ja useampia keskusteluita voi avata rinnakkain. Avattuun keskusteluun voi myös kutsua uusia keskustelijoita.

WLM for S60:ssä on aiemmista toteutuksista puuttuneita hienouksia, kuten helppo tapa lähettää kuvia ja muita tiedostoja. Siirrettävien tiedostojen koolle on rajoitus, ilmeisesti jossain megatavun luokassa, varmaankin tiedonsiirtokulujen takia.

Ohjelma toimii niin Soneran mobiilidatalla kuin kotini NAT:n takaa WLAN-verkossa. WLM for S60 tukee sisäänkirjautumista kolmessa tilassa: Online (vapaa), Busy (varattu) ja Appear as offline (näytä uloskirjautuneelta).

Asennuksessa tulee joku käyttö- ja sopimusehtojen hyväksyntä, jossa ääkköset eivät näy kunnolla. Kukapa nyt noita lukisi, joten asialla ei ole väliä. Itse ohjelma asentuu ja toimii hienosti suomenkielisenä.

Pikaviestien kirjoitustilassa on loki taaksepäin selaamiseen, mutta edellisten istuntojen keskusteluita ei ohjelman kautta näe.

Live Messenger for S60 tuo myös Live Mailin (aka Hotmailin) S60:n viestivalikkoon. Minulla ei ole Hotmail-postilaatikkoa, joten tuota en kokeillut.

Päivitetty 25.7. klo 21:12:

Otan vähän kehuja takaisin sen verran, että moniajon kanssa tuntuu olevan edelleen ongelmia N95:ssä. WLM for S60 ei pysy kauaa päällä taustalla, vaan on hetken kuluttua sammunut. Idea siitä, että pikaviestit tavoittaisivat mobiilisti, ei oikein tällaisenaan toteudu.

En tiedä onko ongelma N95:n muistinhallinnassa vai WLM:ssä. Kaveri Ilari raportoi E90-kokemuksistaan, ettei samaa ongelmaa olisi.

Tunnisteet: , , ,

perjantai, heinäkuu 20, 2007

Nokia E90:n suunnittelumoka paljastui

Kaveri näytti eilen harmistuneena Nokia E90 -luuriaan, jonka näyttö ja runko ovat naarmuuntuneet. Ensimmäisessä myyntiversiossa vaikuttaa olevan sellainen suunnittelumoka, että kannen sulkiessa näppäimistö osuu näyttöön.

Esimerkkikuvia naarmuuntumisesta on netissä nähtävänä useilta käyttäjiltä.

Tässä näkemässäni laitteessa näytön alareunassa on yläreunan näppäinten kohdalla ja vieressä rungossa jo selvästi näkyvät naarmut.

Nokian asiakastuesta oli neuvottu yhdelle asiakkaalle toimittamaan laite huoltoon. Omistaja ei vielä tiedä, korjataanko tämä jotenkin vai vaihtuuko uuteen. Kaverilleni sanottiin huollosta, että voi laitteen palauttaa, mutta todennäköisesti sille ei tehdä mitään.

Matkapuhelininfon foorumin E90-keskustelussa väitetään, että E90:stä olisi jo tehty hieman korjattu versio, jossa näppäimet eivät enää osu näyttöön. Tuosta on siis ristiriitaisia tietoja vielä. Tilanne selvinnee piakkoin.

Miuulla oli E90 testikäytössä kesäkuussa kolmisen viikkoa, ja siinä ajassa näyttö ei ehtinyt naarmuuntua. Kommnenttien perusteella siihen menee parista viikosta kuukauteen, varmaan käyttötavoistakin riippuen.

Tunnisteet:

torstai, heinäkuu 19, 2007

Nokian GPS-luureihin tuntuva parannus

Onnistuin tänään viimein päivittämään N95:n Nokian Software Updaterilla. Kuten moni oli vihjannutkin, uusin versio (v12.0.0.13 19-06-07) tuo merkittävän päivityksen paikannusominaisuuksiin, sillä nyt laite saa "fixin" jopa alle 10 sekunnissa, yleensä alle 30 sekunnissa.

Kokeilin tätä tänään Nokia Mapsilla ja Sports Trackerillä. Molempien käytettävyys parani tuntuvasti. Ero on niin iso, että N95 nousi heti henkilökohtaisessa arvostuksessani ostettavaksi suositeltavien listalle (paikannuksen suhteen siis – muuten N95 on jo ollutkin suosikkini).

Miten parannus saatiin aikaiseksi? Nokia ainakin tiedotti tänään tuovansa AGPS:n (Assisted GPS) tuen jatkossa kaikkiin GPS-laitteisiinsa. Päivitetty 20.7. klo 12:44: 6110 Navigatorissa se jo ilmeisesti onkin.

E90:n osalta ei päivityksen aikataulua vielä vahvistettu. Kuulemma Nokialla on jo sisäisesti AGPS-tuki E90:n beta-softassa, joten myös se saanee päivityksen.

Nokia Maps ja Sports Tracker näyttävät nyt kysyvän lupaa AGPS:n hyödyntämiseen. Ominaisuuden saa myös pois päältä esimerkiksi ulkomailla käyttäessään. Siirtyviä tiedonsiirtomääriä en vielä laskenut, eikä niillä kotimaassa yleensä olekaan väliä.

Oletettavasti tulevaisuudessa integroidut GPS-vastaanottimetkin kehittyvät herkemmiksi, mutta tässä vaiheessa ohjelmallinen ja verkkoyhteyttä hyödyntävä AGPS tunuu hyvältä ratkaisulta käytettävyyden parantamiseen.

Vielä on kokeiltava, vaikuttaako softamuutos jotenkin paikannuksen tarkkuuteen autossa tai kävellessä.

Tunnisteet: , , ,

torstai, kesäkuu 28, 2007

Konvergenssin viisi haastetta

Nokian UI-guruna tunnettu ja Yahoo!:n mobiiliyksikköä vetänyt Christian Lindholm kirjoittaa fiksuja ajatuksia. Hän on listannut viisi konvergenssin (eli laitteiden yhdentymisen) vihollista, jotka ovat hänen mielestään seuraavat:
 1. Markkinointi
 2. Akunkesto
 3. Fyysinen käytettävyys / ergonomia
 4. Tekstinsyöttö
 5. Muisti
Minun mielestäni akuuteimmat näistä ovat ainakin Nokian 3G-, GPS- ja WLAN-laitteissa akunkesto ja muisti. Akku loppuu kameraa, GPS:ää tai nettiyhteyksiä käyttäessä hetkessä, ja ainakin työmatkoilla nämä ominaisuudet on siksi jätettävä käyttämättä. Koti- ja työympäristössä tilanne on helpompi, kun seuraava latauspiste on tiedossa.

Muisti on myös paha ongelma, ja tämän kanssa kitsastelussa Nokia on tehnyt ja tekee edelleen hallaa koko S60:n tulevaisuudelle. Mitä iloa on moniajosta ja hienoista navigaattoreista ja selaimista ym. sovelluksista, kun ne jo yksinään pyöriessään sammuilevat muistin loppumisen takia. Tai muistinhallinta ainakin pettää jatkuvasti. Syyllä ei ole käyttäjän kannalta väliä.

Fyysinen koko ja käytettävyys voivat olla myös ongelma, mutta N95 on osoittanut, että melkein kaikki herkut voidaan pakata kohtuullisen kokoiseen laitteeseen – tosin tässä tapauksessa tekstinsyötön kustannuksella.

Tunnisteet: , , , , ,

sunnuntai, kesäkuu 24, 2007

MS Office -asiakirjoja mobiilisti

Osassa mobiililaitteita on voinut avata ja jopa käsitellä MS Office -tiedostoja pitkään, mutta kuinka moni oikeasti hyödyntää näitä ominaisuuksia esimerkiksi kommunikaattoreissa tai Pocket PC -laitteissa, pienemmistä älypuhelimista nyt puhumattakaan? Olen ollut aika skeptinen.

Torstaina koin kuitenkin myönteisen ahaaelämyksen. Ominaisuudet ovat kehittyneet. Tein työpäivän jälkeen haastattelun ravintolan terassilla, koska konferenssipuhelu oli otettava New Yorkin ajassa. Avasin tiedoteluonnoksen 10 minuuttia ennen puhelua E90:llä, kirjoitin omat kysymykseni uuteen .doc-tiedostoon ja kirjoitin siitä myös uutisluonnoksen. Taustalla oli aika myös S60-selain, jossa haastateltavasta tietoja. Moniajo kerrankin kesti.

Toimittajan työkalupakki olisi ollut vielä täydellisempi, jos puhelu olisi mennyt äänitiedostona talteen muistikortille. Olen ostanut CallRecorderin E70-työpuhelimeen, mutta lainalaitteeseen en yleensä jaksa sitä asentaa.

Koostamani Word-asiakirja ainakin avautui ongelmitta sunnuntaina OpenOffice.org:lla ja MS Office 2003:lla, mutta ei siinä ollutkaan mitään leipätekstiä ja otsikoita kummempaa.

Aikoinaan kirjoitin myös 9500:lla lentokoneessa yhden 2500 merkin testijutun, joka oli pahasti myöhässä. Sormethan siinä tulivat kipeiksi, mutta läppäristä oli jo matkan jälkeen akku loppu.

Pari kertaa olen myös availlut ja tallennut Excel-taulukoita S60- ja Windows Mobile -softilla, ja kokemukset ovat huonot. Yksinkertainen graafikin tuntuu menevän helposti rikki. E90:n mukana tuleva softa läpäisi tämän testin. Taulukon numerodata, laskentakaavat (kertolasku) ja graafit eivät menneet tallennuksessa rikki. Tämän isompia hienouksia en ole edes yrittänyt.

Näppituntuma on se, että asiakirjat on hyvä saada auki, mutta käsittely pienellä näppäimistöllä ja ruudulla raastaa hermoja.

Tunnisteet: , ,

tiistai, kesäkuu 19, 2007

Nörtit pettyivät E90:een

Käytätkö esimerkiksi ohjelmia Emacs, Irssi, Pine ja Putty? Siinä tapauksessa voi kiinnostaa havainto, ettei E90:ssä ole enää Esc-näppäintä.

Nokia E90:n vs. 9500:n näppäimistöt

E90:n skandinäppäimistö 9500:n vastaavan rinnalla.

Aika monet Unix-ohjelmat perustuvat Ctrl-Alt-näppäinyhdistelmiin tai Escape-näppäimeen. Sen verran minäkin kokeilin, että Putty for Symbian OS asentuu E90:een, mutta screenien ja muiden toimintojen hallitseminen Irssissä ja Pinessä on aika hankalaa. Tosin Puttyssä pystyy joitain näppäinyhdistelmiä (kuten Ctrl-A-D) lähettämään erityisten pikakomentojen kautta.

Toivottavasti Puttyä kehittävä Petteri Kangaslampi keksii tilanteeseen jonkun elegantin ratkaisun. Kenties jotain E90:n muista näppäimistä voisi käyttää Esc:n korvikkeena?

Tunnisteet: ,

lauantai, kesäkuu 16, 2007

Nokia E90 -arvioita lisää

Työnantajani julkaisupoliittisista syistä johtuen en voi tarinoida tänne omia E90-käyttökokemuksiani, mutta muualle sopii linkittää. Keskiviikon Taloussanomissa julkaistu Nokia E90 -arvio on näemmä luettavissa webissäkin. Lisäksi Matkapuhelininfossa alkaa kertyä E90-käyttökokemuksia.

Taloussanomien jutun kirjoittaja kertoo käyttäneensä laitetta kuukauden eli toukokuun alusta lähtien. Tuo vähän ihmetyttää, koska E90 oli tietääkseni silloin vielä selkeästi protovaiheessa. Yleensä Nokia ei ole luovttanut protoja toimittajille talon ulkopuolelle.

Nokia E90 näyttää saavan netissä kehuja tarkasta näytöstään (800 x 352 pikseliä), kohtuullisesta QWERTY-näppäimistöstään, melko tehokkaasta suorittimesta esimerkiksi HSDPA:n ja WLAN:n hyödyntämiseen, pääasiassa yhtensopivuudesta S60-ohjelmien kanssa ja melkein kaikista teknisistä herkuista yhdessä laitteessa.

Pyyhkeitä sen sijaan on annettu 9300i:tä isommasta koosta, massasta (210 g) ja siitä, että GPS-sijainnin saaminen kestää totutusti minuutteja. Myös akkukeston riittävyys vaikuttaa epäilyttävän.

Nokia E90:stä näkee, että Nokia on panostanut siihen. Laite on vankkarakenteinen, eikä se natise tai klonksu. Tästä seuraa myös edeltäjää (9300/9300i) raskaampi masssa.

Eniten olen kuullut epäilyjä siitä, onko kommareiden aika jo ohi, kun useimmilla on joka tapauksessa mukanaan varsinainen kannettava, ja älypuhelimen halutaan sitten olevan kevyempi. Toisaalta jotkut ovat sanoneet, että kommari korvaa tarpeen läppärille.

Laitehan maksaa yhtä paljon kuin perustason läppäri, mutta se tuskin lienee ongelma niille, joiden työelämän statukseen tällainen laite kuuluu. Eikä kukaan kysele, vaikkei käyttäjä hallitsisi muuta kuin puhelut ja tekstiviestit.

Tunnisteet: , , ,

tiistai, toukokuu 15, 2007

Nokia E90 -arvioita

All About Symbian on julkaissut ilmeisesti ensimmäisenä Nokia E90 -arvion työkäytössä ja multimediaominaisuuksista.

My-Symbian julkaisi arvostelun E90:stä jo helmikuussa, ilmeisesti nopeasti proton perusteella.

Näihin Symbian-fanisaittien arvioihin on tietty suhtauduttava varovaisesti.

Tunnisteet: ,

lauantai, huhtikuu 28, 2007

Läppärin korvaajat vertailussa

Jatkona aiempaan kirjoitukseen tungusta kännykän ja läppäreiden väliin, All About Symbian on julkaissut kiinnostavan kevyen vertailun Nokia E90:stä vs. HTC Advantage X7500:sta, jotka ovat tämän hetken tehokkaimmat Symbian- ja Windows Mobile -leirin edustajat.

AAS tietenkin katsoo asiaa vahvasti Symbianin eduksi, ja arviot ovat kirvoittaneet kommentteja perään.

HTC Adantage on käsittääkseni tulossa Suomeenkin. 3GSM:n aikaan Brightpointin arvio kuluttajahinnaksi oli melkoinen 1300 €. Tuolla rahalla saa jo peruskannettavan ja -kännykän erikseen.

Molempia laitteita koskettaa se, voiko tällainen laite tehdä läppärin tarpeettomaksi. Minä luulen, että taskussani mobiililaitteen sietokynnys menee jossain 150 grammassa tai ainakin alle 200 grammassa niin kauan, kun raahaan joka arkipäivä läppäriä joka tapauksessa mukana.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, huhtikuu 11, 2007

Läppärin ja kännykän väliin on tunkua

Älypuhelin, multimediatietokone tai PDA ei korvaa täyttä kannettavaa PC:tä, mutta noiden väliin yritetään tunkea vielä yhtä laitekategoriaa, ultra-mobile PC:t.

Ero PDA:han tai vastaavaan laitteeseen on ainakin ehta Linux- tai Windows XP/Vista -käyttöjärjestelmä. Haittapuolena on melkoinen hinta-arvio: US€2000 (~1490 €).

Kiinnostavasti myös mobiililaitteiden valmistajat yrittävät tunkea markkinarakoon, kuten HTC. Se julkisti USA:ssa CTIA Wireless -tapahtumassa ensimmäiseksi UMPC:ksi kutsutun laitteensa. Se ei tosin taida olla Intelin ja Microsoftin virallisten speksien mukainen, mutta idea näyttää kummasti samalta.

Nämä kaiketi kilpailevat suoraan Nokia E90:n kanssa, joka on kännykäksi liian iso ja raskas. Nokian viesti on se, että kommunikaattori riittää usein kannettavan sijasta mukaan otettavaksi, vaikkei kannettavaa voikaan kokonaa korvata. Jotkut yritysjohtajat ovat tosin jo väittäneet toisin.

Näin konsultti- ja tutkimusyhtiö Strategy Analytics arvioi tuoreltaan HTC Shiftiä:
The Shift appears to be an exceptionally well crafted device that we see occupying a sweet spot in several important ways. This 3.5G device may not be the first UMPC to distance itself from the category’s strictly Intel, strictly WiFi ‘Origami’ origins, but it is graced by HTC’s exceptionally strong ties with both Microsoft and mobile operators, and will benefit from HTC’s formidable production scale economies and distribution network.
HTC julkisti 3GSM:ssä myös Advantage X7500:n, pykälää pienemmän laitteen, jossa on vielä Windows Mobile. Siinä on iso näyttö ja avautuva kansi, joka kiinnitetään toisessa asennossa magneetin avulla näppäimistöksi laitteelle. Hinta-arvio Eurooppaan on muistaakseni 1300 €.

Kumpaakaan en ole päässyt vielä kunnolla kokeilemaan, mutta välittömiä haluja ei ole syntynyt. Tässä painaa arkinen realismi tosin. En maksaisi läppärin hintaa mobiililaitteesta, eivätkä nämä kuitenkaan riittäisi korvaamaan läppäriä. Kenelle tällaiset sitten on suunnattu?

Ensivaikutelmia "läppäreiden haastajista":

Tunnisteet: , , ,

keskiviikko, maaliskuu 28, 2007

Nokia E90 -ensituntuma

Lisää Nokia-ensitestejä, tänään ilmestyneessä Tietokone-lehden maaliskuun numerossa on ensiarvioni E90 Communicatorista.

Se on juttuformaatin mukaisesti protovaiheesta, eli softavikoja ei etsitty tai muutenkaan päästy vielä lopulliseen tuotteeseen. Lähinnä jutussa tulee yleisvaikutelmaa. E90 vaikuttaa hillitöntä massaa lukuunottamatta sangen lupaavalta.

Lehden saa netistä (7 €) tai vaikka sitten kirjastosta, kuten joku taannoin huomasi muistuttaa.

Tunnisteet:

maanantai, helmikuu 19, 2007

3GSM-poimintoja sieltä ja täältä

Mitkä olivat mielestänne tämän vuoden 3GSM:n kiinnostavimmat julkistukset? Entä pettymykset? Inspiraation lähteeksi pari 3GSM-kuva- ja videolinkkiä:

Minulle 3GSM:n kiinnostavimpia julkistuksia ja löytöjä olivat tänä vuonna LG:n Prada-malli (jota sai ajoittain jonottaa päästäkseen kokeilemaan), Motorolan Motorizr Z8 ja MotoQ q9, Nokia E65 ja E90 Communicator sekä Sling Player WM5:ssa ja S60:ssä

LG:n Prada-kännykässä kiinnosti iPhonesta matkittu (onkohan samalta alihankkijalta jopa?) muotoilu ja kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä. Oli kiva nähdä ja kokeilla, tuskin jaksaisin arkikäytössä.

LG Prada -kännykkä matkii Apple iPhonea

Motorolan julkistuksissa ihmetetyttää se, että firma suoltaa sekalaisesti Symbian-, Windows Mobile- ja "Java-/Linux-kännyköitä", ja osa perustuu vielä yhtiön vanhempaan P2K-alustaan. Eikö johonkin keskittyminen helpottaisi kumppaneiden elämää?

Nokia E65 näytti vähemmän tylsältä kuin nykyiset E60 ja E70. Muotoa ja värejä on vähän rohkeammin. On jännä huomata, että uusissa E-sarjalaisissa mallimerkintä on etupaneelissa (kuten N-sarjalaisissa on ollut alusta lähtien).

E90 Communicator ei ole erityisen nätti, mutta vielä enemmän epäilyttää raskaus. E90 tuntui raskaalta, ja speksien mukaan se onkin 210g. E90:een on nyt laitettu mukaan "kaikki mahdollinen". Veikkaan, että perästä seuraa massaltaan ja ominaisuuksiltaan kevennetty malli.

Toivottavasti E90:n S60-toteutusta vielä viilataan, sillä messuilla esitellyssä versiossa esimerkiksi päävalikossa on 800 pikselin levvisestä päävalikosta suurin osa tyhjänä hyödyntämättä.

Nokia E61i, Nokia E65 ja E90 Communicator

Samsungilla oli mieletön määrä malleja esillä, joissa oli DVB-H:ta, HSDPA:ta ja toisaalta tyylikästä muotoiluakin. Uusi ohutmalli näytti ja tuntui hyvältä kädessä.

Sony Ericsson ei julkistanut Barcelonassa mitään, vaan ständeillä esiteltiin edellisviikon julkistuksia.

Ja HP esitteli viimein iPAQ-kännykän, joka näyttää kännykältä. Ulkonäössä tai spekseissä ei tosin ollut mitään jännittävää, jolla HP olisi kahminut kauheasti mediahuomiota. IPaq-pomon haastattelusta sain irti sen, että aikovat kuitenkin haastaa esimerkiksi Nokian yrityskännykät.

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,

sunnuntai, joulukuu 10, 2006

Nokia E90 -ensituntuma

Olen ollut viikonlopun offline, joten tämä meni ohi tähän asti. My-Symbian.com hehkutti Nokia E90:tä ensivilkaisujutussaan, joka sitten poistui sivuilta. Se löytyy kuitenkin edelleen Googlen välimuistista (kiitos linkistä Mikko Kaarelalle). Kuvia en ole nähnyt vielä missään.

E90:ksi väitetyn laitteen tarkka näyttö ja softien ajaminen kahdella puolella kuulostavat ainakin aivan uusilta asioita. Myös integroitu GPS toisi kiinnostavia mahdollisuuksia sovelluksille.

Tunnisteet:

maanantai, joulukuu 04, 2006

S60-kommunikaattori vahvistettu

(Päivitetty 4.12. klo 12:48. Originaali juttu webissäkin.)

Huomasin vasta eilen töissä käydessä Tietoviikon, siis painetun lehden, uutisen Nokian S60-kommunikaattorin vahvistamisesta. En voi linkittää siihen, koska ainakaan vielä tähän mennessä Tivi ei ole julkaissut skuuppiaan webissä. Tivin juttu olikin lehtuosiossa, ja tänään se on julkastu web-uutisenakin.

S60-kommunikaattori vahvistettu

S60-kommunikaattoreiden ominaisuuksista kertoi ensimmäisenä perjantain Tivi, joka haastatteli Antti Vasaraa Amsterdamissa.

Vaan tiedottajiahan saa kaiketi tärkeissä asioissa häiritä viikonloppunakin, joten sain tehtyä oman uutisen.

Tässä vaiheessa tiedämme uusista S60-kommuista virallisesti seuraavaa:
 • Eseries-laite
 • S60-alusta
 • EDGE, UMTS ja WLAN
 • QWERTY-näppäimistö ja laajakuvanäyttö eli form factor säilyy
 • markkinoille ensi vuonna

Emme vielä tiedä virallisesti:

 • mallinimeä (E80/E90?)
 • milloin sitä saa tai
 • S60- ja Symbian-versiota (oletettavasti Symbian 9.3 ja S60 3rd Edition FP1)

Unohdinko jotain?

Tunnisteet: ,

sunnuntai, lokakuu 08, 2006

Series 80:n viimehetkistä

Nokia piti kuluneella viikolla Technology Media Briefing -tapahtuman, jonne en valitettavasti päässyt. Olin ehtinyt jo aiemmin ilmoittautua Motorolan Pariisin-keikalle. Oli muuten hauska sattuma, että ne osuivat tasan samoille päiville.

Tilaisuudessa puhuttiin S60-alustan tulevaisuudesta. Medioita seuraamalla muodostuu käsitys, että kommunikaattoreiden eli Series 80 -alustan elinkaaren päättyminen hiljaisesti myönnettiin. Otan esimerkin Tietoviikon perjantain numerosta (6.10.2006, #33, s. 2).

Tivissä on Omalla nimellä -kommenttina havainto:

"Vuonna 2004 yhtiön Powerpoint-kalvoilla vakuuteltiin Series 80 -alustan olevan 'here today and to say'. Nyt puhutaan tuesta. Se on aivan eri asia kuin alustan aktiivinen jatkokehittäminen.

Moni uskookin, että seuraava sukupolven kommunikaattori pyörii muiden yrityspuhelinten lailla S60-alustalla ..."

Uudesta paljastuksesta ei ole kyse. Muun muassa tässä blogissa ja Hesarin tekniikkablogissa Series 80 -alustan kehityksen päättymisestä kirjoitettiin ja keskusteltiin jo aiemmin.

Miksi sitten Tivin juttu on toimittajan kommenttilaatikko eikä uutinen? Syy on se, että Nokian ES- eli yritysratkaisujen yksikkö ei viesti asiasta medialle kovin avoimesti. Ilmeisesti Series 80:n dumppaamista ei haluta sanoa ääneen, koska 9300i on vielä aktiivinen tuote.

NES on viestinyt ainakin muutamille suurasiakkailleen ja kumppaneilleen siirtymisestä S60-alustaan sekä 9300:n ja 9500:n valmistuksen loppumisesta. Medialle tai sijoittajille tätä ei myönnetä ääneen.

Enemmän epävarma käsitykseni Nokian yrityspäätelaitteiden tulevaisuudesta tosin ulottuu paljon pidemmälle kuin ensi vuoteen, jolloin oletettavasti näemme E-sarjan ensimmäiset kommareiden seuraajat. Siihen palaan myöhemmin.

Tunnisteet:

perjantai, kesäkuu 02, 2006

Kommunikaattoreiden tulevaisuudesta

All About Symbian -sivustolla vaikuttava Steve Litchfield on julkaissut näkemyksensä Nokian kommunikaattoreiden tulevaisuudesta. Hän arvelee, etteivät kommut perustuisi enää jatkossa Series 80:een, vaan E-sarjalaisten tapaan S60:een.

Hahmotelmassa tulevaisuuden kommunikaattorin näytön resoluutio olisi 416 x 352 pikseliä. En usko samaan, koska S60-blogilähteen mukaan tuota näyttötilaa ei enää tueta S60 3rd Edition Feature Pack 1:stä lähtien. Sen sijaan blogikirjoituksessa mainitaan resoluutiot QVGA, HVGA ja VGA. Näistä HVGA eli 640 x 240 pikseliä vastaisi aika pitkälti nykyisten kommujen "laajakuvanäytön" (640 x 200 pikseliä) kuvasuhdetta.

Nokia ei ole varsinaisesti luvannut uutta kommunikaattoria, mutta toukokuun puolivälissä NES:n johtaja Antti Vasara sanoi E50-julkistuksen audiocastissa, että Eseries-mallistoon on tulossa myös high-end-laitteita, kun Eseries-kommunikaattorista kysyttiin.

Minusta tuntuisi loogiselta, että E-sarjankin kommunikaattoreiden alusta perustuisi S60:een. Toisaalta aika monet yritykset ovat panostaneet Series 80 -ohjelmistoihin jo. Nokia ei ainakaan toistaiseksi ole julkisesti myöntänyt S80-alustan "sulauttamista S60:een", kuten Series 90:n kanssa tehtiin.

Olen ymmärtänyt, että Nokia 9300:n ja 9500:n valmistus loppuu tämän hetken suunnitelman mukaan vielä tänä vuonna, mutta 9300i:n valmistus jatkuisi pidempään. Kolmansien osapuolien softatuen kannalta on kiinnostavaa nähdä millä aikataululla siirtyminen kokonaan S80:stä S60:een tapahtuu, jos sitä siis nyt on vielä lopullisesti päätettykään.

Tunnisteet: ,