[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, joulukuu 18, 2008

Intellisyncin jättämä markkinarako

Nokian Intellisync Mobile Suite on tiensä päässä, ja asiakkaiden on vaihdettava toiseen ohjelmistoon. Julkistuksen yhteydessä kerrottiin, että Nokia tekee yhteistyötä muun muassa IBM:n ja Microsoftin kanssa.

Tuo yhteistyö Nokialla on ollut yhtiöiden kanssa ennenkin. Sen luonne kuitenkin muuttuu, kun Nokia lopettaa yritysten mobiilisähköpostin myymisen. Muutos näkyy Suomessakin nopeasti.

Microsoft ja Nokia ovat pyörittäneet ainakin Kauppalehdessä isoa koko sivun mainosta, jossa kerrotaan maksuttomasta mobiilisähköpostista Nokia E71:lle. Kampanja jatkuu webissä.

Viesti perustuu Nokian tarjoamaan Mail for Exchange -ohjelmaan, jonka saa laajasti S60-alustalle. Nokia on lisensoinut ohjelmaan Microsoftin Activesync-protokollan tuen, jota myös Windows Mobile -laitteet ja esimerkiksi Sony Ericssonin älypuhelimet käyttävät.

Microsoftin ja Nokian sähköpostin mainontaa

Microsoftin ja Nokian kokosivun mainos Kauppalehdessä viime viikolla. (Suurennokset aukeavat klikkaamalla.)

Sitä mainos ei näytä kertovan (tai en ainakaan löydä sitä pikkupränttinä), että Exchangen mobiilituen maksuttomuus riippuu siitä, onko käytössä käyttäjä- vai laitekohtainen lisenssi.

Laitekohtaisia lisenssejä on käsittääkseni ainakin julkishallinnossa ja tehtaissa. Koneita on vähemmän kuin käyttäjiä, koska kaikilla ei ole omaa konettaan, ja sorvin ääressä ollaan kahdessa tai kolmessa vuorossa. Toimistotöissä taas jokaisella on yleensä omat koneensa ja puhelimensa, joten käyttäjäkohtaiset lisenssit Exchangeen ovat yleisempiä.

Monia on kiinnostanut myös se, millaisia eroja on maksuttomassa Mail for Exchangessa verrattuna vaikkapa Sevenin yritysversioon. Ymmärtääkseni Sevenin etuja ovat yhä tietoliikenteen pakkaus – roaming-kuluja ajatellen – ja postilaatikoiden salaus tietoturvamielessä.

Siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota, pääseekö mobiilisovelluksella muuhun kuin Inbox-kansioon (Saapuneet). Entä siis alikansiot tai yleiset kansiot (Exchangen Public folders)? En ole vielä nähnyt ratkaisua, jolla pääsisi kaikkiin Exchange-kansioihin.

Olen saanut monta sähköpostia ja lukenut foorumikommentteja, joissa on kyselty, kannattaako Sevenistä nyt enää maksaa, kun MfE tarjoaa samaa tai melkein samaa maksutta. Microsoftin ja Nokian mainonta varmaankin lisää mielenkiintoa MfE:hen.

Entä terästyykö Microsoftin Windows Mobile -viesti? Nyt vaikutelmaksi jää mainoksen perusteella, että Nokia E71:n Symbian S60 kelpaa Microsoftin mielestä aivan yhtä hyvin yrityskäyttöön. Windows Mobile on ollut edellä Exchange 2007:n uusien ominaisuuksien hyödyntämisessä, mutta tuoreimman MfE:n suhteen en ole varma tilanteesta.

Samalla Nokia lopettaa Intellisyncin laitehallinnan tarjoamisen, ja tässä tarjonnassa ainakin Fromdistance on aktivoitunut Suomessa.

Intellisyncin poistumisen markkinasta on herättänyt joitakin kilpailijoita tiedotusvälineiden suuntaan. Pari juttua Suomen mediasta:
Nokia on ilmoittanut Intellisync-siirtymäajaksi vuoden tai pari, tuen laajuudesta riippuen. Se ei kuitenkaan koske uusia, ensi vuonna markkinoille tulevia laitteita.

Yrityksillä alkaa siis olla hieman kiire siirtyä uuteen laitehallintaan ja mobiilitoimistoon, jos palvelut aiotaan tarjota myös uusiin laitteisiin.


* * *

Niin ja sitten on se Microsoftin kilpailijakin ... IBM. Lotus Domino ja Notes ovat yhä olemassa, vaikka sitä eivät kaikki huomaakaan.

Lotus Notes julkaistiin S60:lle sentään, mutta en tiedä miten aktiivinen IBM on asiassa asiakkaidensa suuntaan. Median edustajana on saanut olla kumman rauhassa.

Tunnisteet: , , ,

perjantai, marraskuu 14, 2008

Noka E63:n hinta herättää keskustelua

Nokian tämän viikon Eseries-julkistus on monellakin tapaa kiinnostava. Se on huippusuosituksi nousevan tai ainakin Suomessa jo nousseen E71:n edullisempi ja karsitumpi versio. E63:sta puuttuvat "isoveljeen" nähden integroitu GPS ja HSDPA-yhteydet. Kamera on vaihdettu 3,2 megapikselistä 2 megapikseliin. Koko on suunnilleen sama, ja akkutehossa ei ole eroa. E63:ssa on parempaa 3,5 mm kuulokeliitäntä.

E63:n hinnasta on syntynyt paljon keskustelua. Suositushinnaksi Nokia ilmoittaa 385 € Suomessa. Kansainvälinen hinta ennen veroja ja operaattoritukia on 199 €. Se tarkoittaisi noin 243 €, jos päälle lasketaan Suomen 22 prosentin arvonlisävero. Onko Suomessa varaa ottaa muuta maailmaa paremmat katteet, vai mistä ero johtuu?

E63:n hintaa suhteutetaan tietenkin E71:een, joka maksaa Suomessa keskimäärin 443 € Hintaseuranta.fi:n mukaan. Tietysti hinta uutena on eri asia kuin pitkälle markkinoilletulon jälkeen.

Nähtäväksi jää, mihin hintaero lopulta asettuu. Minusta sen pitäisi olla aika suuri, jotta kannattaa jäädä ilman GPS:ää ja HSDPA:ta. Hintoja kannattaa myös seurata, koska E63:n suositushinnan ja halvimpien E71:n myyntihintojen väliin näyttää jäävän vain 50 €.

Nokia E63:sta on julkaistu ensimmäiset ensivaikutelmat, mutta ei sellaisia juttuja, joista vetäisin vielä johtopäätöksiä.

Tunnisteet: , ,

tiistai, heinäkuu 01, 2008

Nokia E71: Kartat hajosivat

Jatkoa eiliseen blogimerkintään. Tarkoitus oli kommentoida GPS-käyttökokemuksia, mutta se meni vähän reisille. Vielä tuntemattomasta syystä johtuen osa E71:een asennetuista softista hajosi. Esimerkiksi Jaiku katosi asennetuista ohjelmista kokonaan, ja Nokia Maps ei suostunut käynnistymään. Se vaati uudelleenasennusta.

Uudelleenasennus ei kuitenkaan auttanut, joten palautin laitteen alkuperäiset tehdasasetukset (komennolla *#7370#). Sekään ei auttanut, vaan Nokia Maps valitti edelleen, että ohjelma pitää asentaa uudelleen.

Päätin kokeilla asentamista puhelimen muistiin microSD-muistikortin sijaan. Se ei ollutkaan tarpeen, vaan Nokia Maps käynnistyi poistettuani muistikortin. Korttikin tuntuu taas toimivan alustettuani sen. Otaksun, että ongelmat aiheutti jonkinlainen muistikortin korruptoituminen, mutta tarkemmin en tiedä.
* * *

GPS-kokemuksia sain sen verran, että Sports Tracker sai ulkona GPS-sijainnin alle 10 sekunnissa A-GPS:n avulla. Se myös tallensi kävelylenkkini reitin aika tarkasti, eli hyppimistä ympäriinsä ei jäänyt lokitiedostoon ja matkan pituus (~6,5 km) tallentui oikein.

Kävelylenkin lopuksi menin lähikauppaan ja pistin ohjelman pauselle. Ulos tullessani klikkasin Continue, mutta jostain syystä en saanut GPS-fixiä enää uudelleen.

Saatan siis joutua perumaan aiempia kehuja softan bugittomuudesta myöhemmissä kommenteissa. Nyt lähinnä lisäilen tulevan lomamatkan ravintolapaikkoja ja muita osoitteita kartalle.

Tunnisteet: , , ,

maanantai, kesäkuu 30, 2008

Ensivaikutelmia Nokia E71:stä

Olen käyttänyt nyt kolme päivää Nokia E71:tä, joka ei julkistuksen yhteydessä juuri synnyttänyt intohimoja. Nyt olen eri mieltä. Nokia on onnistunut aika monessakin suhteessa.

E71 on "Blackberryn muotoilua" eli 4:3-kuvasuhteen näyttö yhdistettynä pieneen peukalolla (tai osin kahdella kädellä) hallittavaan näppäimistöön perustuva laite.

Näppäimistön suomen kielen versiolla kirjoittaa yllättävän nopeasti lyhyet tekstiviestit ja sähköpostit. Ääkköset ja @-merkki sekä tärkeimmät erikoismerkit (:, ?, / jne) tulevat helposti. (Oikealla olevassa PR-kuvassa ei ole Suomi-näppäimistö, joten siinä ei ole ääkkösiä.)

E71 on mukavan ohut, ja metallinen ulkonäkö vetoaa minuun. Runko on tukeva, eikä laite natise ja nitise. Kameran laatu on parempi kuin E70:ssä ja E51:ssä, mutta kovin epäteräviä kuvia olen toistaiseksi saanut. Minkäänlaista autofokusta ei ilmeisesti ole lainkaan. Linssin suojusta ei ole, ja kamera on pienessä ulokkeessa, joten naarmuuntuminen lienee edessä.

Muotoilussa miellyttää se, että Blackberry-desiginin ärsyttävästä leveydestä on päästy eroon. E71 vain tuntuu oikean kokoiselta kädessä. En pitänyt tästä muotoilusta edeltäjissä (E61 ja E61i), mutta ei tule heti esille valittamisen aihetta fyysisessä toteutuksesa. Näyttö tosin pieneni 2,8 tuumasta (E61 ja E61i) 2,36 tuumaan, eli kaikki eivät varmaan tykkää tästä kompromissista.

Nykyisessä työpuhelimessani E51:ssa kaipaan parempaa kameraa ja GPS:ää. E71 tuo molemmat. GPS:ää en ole tosin vielä saanut kunnon testiin, joten sen osalta on katsottava asia myöhemmin.

E71:n multimediaominaisuuksia en ole kokeillut. Ajoin kuitenkin JBenchmark 3D:n ja HD:n, ja näiden tulosten perusteella multimediapuoli on samaa tasoa E51:n kanssa eli vaatimaton. Sen verran testasin, että MP3-musiikki soi taustalla ongelmitta.


E71:n QWERTY-näppäimistö Suomi-mallissa. Kirjaimet pystyy näppäilemään yhdellä kädellä, jos on tarkka peukalo. Isot kirjaimet vaativat vaihtonäppäimen (@-mekin vieressä) takia kahden käden otteen. Numeronäppäimiä ei ole erikseen, vaan vaativat vas.alanurkan näppäimen pitämisen pohjassa. Näppäimistö on pieneen tilaan nähden toimiva.

Softassa on tehty joitakin hyviä uudistuksia. Kalenteri näyttää viimein koko päivän kerralla esikatselutilassa (Series 80:n tapaan) ja päivänäkymääkin on parannettu.


S60-kalenteriin on tehty parannuksia kuukausi-, viikko- ja päivänäkymään. Sitä en vielä päässyt testaamaan, hajoaako se yhä liian suureen määrään tapahtumia. Ei kännykän tarvitsekaan olla arkisto.

Tunnetuimpien nettipalveluiden (Gmail, Windows Live Mail, Yahoo! jne) sähköpostiasetukset saa netistä esitallennettuna (tunnus ja salasana vain annetaan) ja niin edelleen.

Sähköpostiohjelma on tosin yhä sama vanha kuin vuosia. HTML-viestien tukea ei ole, ja käyttöliittymä voisi olla ammattimaisempi esmerkiksi esikatselutilan avulla.

Kamerasovellus on sama kuin E90:ssä eli näyttää samalta kuin Nseries-malleissa, mutta Galleria (kuva- ja videokokoelmille) on edelleen sama vaatimaton. Toivottavasti Nokia joskus luopuu tästä Eseries- ja Nseries-mallien keinotekoisesta erottelusta.

Jännin uudistus on uusi Vaihda tilaa -linkki, jolla voi tehdä kokonaan erilliset perustilan ja sovellusten valikoimat esimerkiksi työ- ja vapaa-ajan käyttöön. Harmillisesti tätä ei tosin saa automatisoitua profiileihin tai ajastettuna, mutta vaihtaminen käy yhdellä napin painalluksella.


Työ- ja vapaa-ajan hallintaa. E71:ssä (ja myös E66:ssa) pystyy vaihtamaan ulkonäkön, aloitusvalikon sovellukset ja näytetävät tiedot yhdellä klikkauksella. Työajalle duunipostit ja kalenteri, vapaa-ajalla MP3-soitin ja yksityiset sähköpostit.

Puhelimen softa (v.100.07.76, 08-06-2008) tuntuu jo tässä vaiheessa nopealta ja vakaalta. Muistiongelmia ei ole ollut, vaikka monet softat (Jaiku, Nokia Maps, MP3-soitin, ruutukaappari ja web-selain) ovat samanaikaisesti ajossa.

Nokian tähän asti onnistunein E-sarjalainen E51 saa kovan haastajan. Jos nyt saisin valita, ottaisin empimättä E71:n.

Nokia E71 -arvioita muualla:

Tunnisteet: ,

sunnuntai, kesäkuu 29, 2008

Käyntikortit ja tekstit talteen kameralla

Olen oikeastaan jo lomalla, joten kuukauteen ei tarvitse skannailla kenenkään käyntikortteja. Huomasin kuitenkin uuden softan Nokia E71:n mukana, josta pari kommenttia.

Multiscanner-ohjelma tulee siis ainakin Nokia E66:n ja E71:n mukana. Se käyttää kameraa käyntikorttien skannaamiseen. Tämähän on jo vanha idea, jota ei ole vain koskaan oikein saatu käytännössä toimimaan. Ei käyntikortin kanssa päästä yleensä optimaaliseen valaistukseen, joten kuvista tulee heikolla kameralla liian suttuisia tietojen lukemseen.

E71:n kameralla Multiscanner toimii auttavasti. Kokeilin kahdella englannin- ja suomenkielisellä kortilla. Neljästä kortista en onnistunut tosin kertaakaan lukemaan yhtäkään täydellisesti. Joko sain nimen oikein, tai puhelinnumeron sähköpostiosoitteen, mutten yleensä kaikkia. Tiedot voi korjata skannauksen jälkeen, ja korteista saa myös halutessaan kuvatiedoston talteen.

Skannauksen voi tehdä nopeasti yhdessä vaiheessa tai tarkemmin kahdessa vaiheessa. Tarkistamalla rajauksen voi parantaa tulosta.

Skannauksen onnistumiseen näyttää vaikuttavan kameran lisäksi se, miten hyvä valaistus on ja onnistuuko pitämään kättä vakaasti paikallaan kuvauksen ajan.

Ohjelmassa on mys Text scanner -toiminto, mutta sillä onnuistuin aika huonosti saamaan mitään tolkullista talteen. Englanninkielisestä tekstistä sain ehkä puolet, mutta suomenkielisestä en sitäkään.

Tekstiä skannatessa originaali kuvatiedosto kannattaa jättää talteen, koska koko tekstiä tuskin saa kerralla talteen.

En ole huomannut ohjelmaa vielä muissa Eseries- tai Nseries-malleissa, mutta Aasiassa on S60-puhelinten mukana jaettu jotain ohjelmaa. Se leviää Nokian Moshissa. En tiedä, onko kysessä sama ohjelma, tai sen vanhempi versio, tai kokonaan eri ohjelma. Sen pitäisi toimia eri S60-malleissa.

Jatkossakin käytän kännykän kameraa työvälineenä, kuten olen aikoinaan jo E70:n osalta todennut ja myöhemmin toimittajan työvälineitä pohtiessa.

Tosin kauempaa kuvatessa onkin pakko olla jo laadukas digikamera isolla linssillä, jos haluaa saada Powerpointit sunmuut talteen. Tiedotustilaisuuksissa aina luvataan, että "ei tarvitse kirjoittaa ylös, saatte nämä sähköpostitse". Totta, mutta ehkä vasta viikon päästä, ja pari slidea voi jäädä pois. On siis parasta kuvata tärkeät tiedot talteen.

Myöhemmin sitten lisää Nokia E71:stä ja S60:n uudistuksista.

Tunnisteet: ,