[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, elokuu 18, 2007

SlingPlayer Mobile tulee S60:lle

Olisi aika houkuttelevaa saada TV-ohjelmat digiboksista kännykkään ja PC:lle. Nykyinen Handan CV-7800 -boksini ei sellaista tue. Päinvastoin, siinä on oikein erikseen rikottu USB-liitäntä yksisuuntaiseksi. Ethernet-liitäntää ei ole.

SlingBox olisi siis kiinnostava vaihtoehto, ja sille SlingPlayer Mobile for S60. Blogosfäärissä kohistaan, että ohjelman S60 3rd Edition -version beta-testaus laajenee USA:han. Tähän asti sovelluksen on saanut 3-operaattorin ("Tre") kautta Nokia N73:lle ja Windows Mobilelle. Nyt ohjelmaa tarjotaan siis E65:lle, N75:lle ja N95:lle SlingBoxin omistajille jenkkioperaattoreiden verkoissa.

SlingBoxia kauppaavat Suomessa Astoka ja QMC IPMedia, mutta heidän kauttaan ei ilmeisesti saa käyttöönsä S60-softaa. En tiedä miksei, luulisi sen tekevän vain hyvää SlingBoxin myynnille. Ilmeisesti tuossa on jokin valmistajan bisnesmalliin tai tuotteistukseen liittyvä juttu, jonka taka beta-testiä tehdään varovasti.

SlingMedian PR-tyyppi esitteli minulle ohjelmaa 3GSM-messuilla WLAN-verkossa, ja hienolta se näytti aiankin Pocket PC:llä. Suunniteltu yhteistyö Viasatin kanssa ei ole ymmärtääkseni vielä alkanut.

(via Darla Mack, Engadget ja monet muut)

Tunnisteet: , , ,

torstai, kesäkuu 28, 2007

Konvergenssin viisi haastetta

Nokian UI-guruna tunnettu ja Yahoo!:n mobiiliyksikköä vetänyt Christian Lindholm kirjoittaa fiksuja ajatuksia. Hän on listannut viisi konvergenssin (eli laitteiden yhdentymisen) vihollista, jotka ovat hänen mielestään seuraavat:
  1. Markkinointi
  2. Akunkesto
  3. Fyysinen käytettävyys / ergonomia
  4. Tekstinsyöttö
  5. Muisti
Minun mielestäni akuuteimmat näistä ovat ainakin Nokian 3G-, GPS- ja WLAN-laitteissa akunkesto ja muisti. Akku loppuu kameraa, GPS:ää tai nettiyhteyksiä käyttäessä hetkessä, ja ainakin työmatkoilla nämä ominaisuudet on siksi jätettävä käyttämättä. Koti- ja työympäristössä tilanne on helpompi, kun seuraava latauspiste on tiedossa.

Muisti on myös paha ongelma, ja tämän kanssa kitsastelussa Nokia on tehnyt ja tekee edelleen hallaa koko S60:n tulevaisuudelle. Mitä iloa on moniajosta ja hienoista navigaattoreista ja selaimista ym. sovelluksista, kun ne jo yksinään pyöriessään sammuilevat muistin loppumisen takia. Tai muistinhallinta ainakin pettää jatkuvasti. Syyllä ei ole käyttäjän kannalta väliä.

Fyysinen koko ja käytettävyys voivat olla myös ongelma, mutta N95 on osoittanut, että melkein kaikki herkut voidaan pakata kohtuullisen kokoiseen laitteeseen – tosin tässä tapauksessa tekstinsyötön kustannuksella.

Tunnisteet: , , , , ,

maanantai, maaliskuu 26, 2007

S60 3.0:n uusi WLAN-haku

Olen valitellut sitä, että WLAN-verkkojen hyödyntäminen on tehty S60-laitteissa liian vaikeaksi. Moni ei ole edes keksinyt, miten asetukset luodaan "yhteysosoitteiden" kautta.

Näyttää siltä, että parannusta kuitenkin tapahtuu. Nokia E65:n ja N95:n myötä WLAN-haun saa heti päävalikkoon eli "tänään-näkymään", ja laitteen voi ajastaa hakemaan säännöllisesti uusia verkkoja. Tätä kautta asetusten tallentaminen myös onnistuu, eli salasanoja ei tarvitse tallentaa moneen kertaan.

WLAN:ien etsimiselle tulee tarvetta etenkin N95:ssä, jossa on monia nopeaa tiedonsiirtoa kaipaavia sovelluksia. Video Centeriin ("Videokeskus") voi hakea videoita tällä hetkellä lähinnä Reutersin feedistä, mutta lisää lienee luvassa. Podcastit saa lattua nopeasti. Omat mediatiedostot saa jaettua WLAN-verkon yli. S60-selaimen RSS-lukija osaa päivittää otsikot ajastetusti halutuin väliajoin. Ja monet muutkin sovellukset ovat uudistuneet.

WLAN-tuen voisi silti integroida S60:een syvemmälle. Olisi hyvä, että laite osaisi aina hyödyntää kodin tai työpaikan WLAN:ia, kun sellainen on käytettävissä. Muussa tapauksessa käytettäisiin operaattorin pakettidatayhteyttä. Lisäksi sähköpostin SMTP-asetukset pitäisi kytkeä yhteys-, eikä postilaatikkokohtaisesti. Tätä ongelmaa voi kiertää nykyisin vaikka Googlen SMTP-palvelinta käyttämällä, johon autentikoidutaan Gmail-tunnuksella ja -salasanalla.

Aiemmin mainitsemani FON-client on edelleen kätevä, koska sen avulla sisäänkirjautuminen tapahtuu automaattisesti.

Ulkomailla matkustavalle WLAN-haku on jo kriittinen ominaisuus, koska operaattorit ovat ylihinnoitelleet datan verkkovierailun eikä EU ole lähivuosiin asettamassa hintakattoja.

Tunnisteet: , , ,

maanantai, helmikuu 19, 2007

3GSM-poimintoja sieltä ja täältä

Mitkä olivat mielestänne tämän vuoden 3GSM:n kiinnostavimmat julkistukset? Entä pettymykset? Inspiraation lähteeksi pari 3GSM-kuva- ja videolinkkiä:

Minulle 3GSM:n kiinnostavimpia julkistuksia ja löytöjä olivat tänä vuonna LG:n Prada-malli (jota sai ajoittain jonottaa päästäkseen kokeilemaan), Motorolan Motorizr Z8 ja MotoQ q9, Nokia E65 ja E90 Communicator sekä Sling Player WM5:ssa ja S60:ssä

LG:n Prada-kännykässä kiinnosti iPhonesta matkittu (onkohan samalta alihankkijalta jopa?) muotoilu ja kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä. Oli kiva nähdä ja kokeilla, tuskin jaksaisin arkikäytössä.

LG Prada -kännykkä matkii Apple iPhonea

Motorolan julkistuksissa ihmetetyttää se, että firma suoltaa sekalaisesti Symbian-, Windows Mobile- ja "Java-/Linux-kännyköitä", ja osa perustuu vielä yhtiön vanhempaan P2K-alustaan. Eikö johonkin keskittyminen helpottaisi kumppaneiden elämää?

Nokia E65 näytti vähemmän tylsältä kuin nykyiset E60 ja E70. Muotoa ja värejä on vähän rohkeammin. On jännä huomata, että uusissa E-sarjalaisissa mallimerkintä on etupaneelissa (kuten N-sarjalaisissa on ollut alusta lähtien).

E90 Communicator ei ole erityisen nätti, mutta vielä enemmän epäilyttää raskaus. E90 tuntui raskaalta, ja speksien mukaan se onkin 210g. E90:een on nyt laitettu mukaan "kaikki mahdollinen". Veikkaan, että perästä seuraa massaltaan ja ominaisuuksiltaan kevennetty malli.

Toivottavasti E90:n S60-toteutusta vielä viilataan, sillä messuilla esitellyssä versiossa esimerkiksi päävalikossa on 800 pikselin levvisestä päävalikosta suurin osa tyhjänä hyödyntämättä.

Nokia E61i, Nokia E65 ja E90 Communicator

Samsungilla oli mieletön määrä malleja esillä, joissa oli DVB-H:ta, HSDPA:ta ja toisaalta tyylikästä muotoiluakin. Uusi ohutmalli näytti ja tuntui hyvältä kädessä.

Sony Ericsson ei julkistanut Barcelonassa mitään, vaan ständeillä esiteltiin edellisviikon julkistuksia.

Ja HP esitteli viimein iPAQ-kännykän, joka näyttää kännykältä. Ulkonäössä tai spekseissä ei tosin ollut mitään jännittävää, jolla HP olisi kahminut kauheasti mediahuomiota. IPaq-pomon haastattelusta sain irti sen, että aikovat kuitenkin haastaa esimerkiksi Nokian yrityskännykät.

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,