[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, heinäkuu 21, 2007

Apple iPhone vs. Nokia E61i ja SE W950i

Itsekukin on varmaan lukenut netistä riittävästi iPhone-arvioita, mutta minun tekee mieli linkittää vielä yhteen. All About Symbianiin kirjoittava Steve Litchfield on vertaillut videollaan Applen hypetettyä laitetta Nokia E61i:een ja Sony Ericsson W950i:hin.

Yrityskännykkä E61i:n valinta tuntuu epäloogiselta, kun suorempi kilpailija olisi tietysti multimediapuolen N95. Arvostelija perustelee sillä, että Applen Steve Jobs olisi haukkunut E61i:tä jonkinlaiseksi älypuhelinten muovileluksi.

Tunnisteet: , ,

torstai, kesäkuu 28, 2007

Konvergenssin viisi haastetta

Nokian UI-guruna tunnettu ja Yahoo!:n mobiiliyksikköä vetänyt Christian Lindholm kirjoittaa fiksuja ajatuksia. Hän on listannut viisi konvergenssin (eli laitteiden yhdentymisen) vihollista, jotka ovat hänen mielestään seuraavat:
  1. Markkinointi
  2. Akunkesto
  3. Fyysinen käytettävyys / ergonomia
  4. Tekstinsyöttö
  5. Muisti
Minun mielestäni akuuteimmat näistä ovat ainakin Nokian 3G-, GPS- ja WLAN-laitteissa akunkesto ja muisti. Akku loppuu kameraa, GPS:ää tai nettiyhteyksiä käyttäessä hetkessä, ja ainakin työmatkoilla nämä ominaisuudet on siksi jätettävä käyttämättä. Koti- ja työympäristössä tilanne on helpompi, kun seuraava latauspiste on tiedossa.

Muisti on myös paha ongelma, ja tämän kanssa kitsastelussa Nokia on tehnyt ja tekee edelleen hallaa koko S60:n tulevaisuudelle. Mitä iloa on moniajosta ja hienoista navigaattoreista ja selaimista ym. sovelluksista, kun ne jo yksinään pyöriessään sammuilevat muistin loppumisen takia. Tai muistinhallinta ainakin pettää jatkuvasti. Syyllä ei ole käyttäjän kannalta väliä.

Fyysinen koko ja käytettävyys voivat olla myös ongelma, mutta N95 on osoittanut, että melkein kaikki herkut voidaan pakata kohtuullisen kokoiseen laitteeseen – tosin tässä tapauksessa tekstinsyötön kustannuksella.

Tunnisteet: , , , , ,

keskiviikko, kesäkuu 20, 2007

Älyttömät älypuhelimet vs. iPhone

Applen Steve Jobs on arvostellut nykyisiä älypuhelimia epävakaiksi, hankaliksi käyttää ja turvattomiksi. Apple iPhonen on määrä muuttaa tämä.

Miltä kilpailutilanne näyttää? En osaa yhtään sanoa, koska en juuri vietä aikaa Yhdysvalloissa. Kansainvälisesti ajatellen All About Symbian on tehnyt kiinnostavan taulukkovertailun tarjonnasta ominaisuuksineen.

Mukana ovat Nokia E61i ja N95, Palm Treo 750 ja Sony Ericsson M600i.

Arviot iPhonen menekistä kiihtyvät, kun lanseeraus USA:ssa lähenee. On ainakin ihailtava, miten paljon Apple onnistuu haalimaan ilmaista media-aikaa. Onko yksikään perinteinen kännykkävalmistaja pystynyt koskaan samaan?

Tietenkään arviot eivät ole vain myönteisiä. Tutkimusyhtiö IDC on arvioinut, että iPhonen menekkiä rajoittanevat erityisesti laitteen kalleus ja riippuvaisuus yhdestä operaattorista.

Tunnisteet: , , , , ,

maanantai, helmikuu 19, 2007

3GSM-poimintoja sieltä ja täältä

Mitkä olivat mielestänne tämän vuoden 3GSM:n kiinnostavimmat julkistukset? Entä pettymykset? Inspiraation lähteeksi pari 3GSM-kuva- ja videolinkkiä:

Minulle 3GSM:n kiinnostavimpia julkistuksia ja löytöjä olivat tänä vuonna LG:n Prada-malli (jota sai ajoittain jonottaa päästäkseen kokeilemaan), Motorolan Motorizr Z8 ja MotoQ q9, Nokia E65 ja E90 Communicator sekä Sling Player WM5:ssa ja S60:ssä

LG:n Prada-kännykässä kiinnosti iPhonesta matkittu (onkohan samalta alihankkijalta jopa?) muotoilu ja kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä. Oli kiva nähdä ja kokeilla, tuskin jaksaisin arkikäytössä.

LG Prada -kännykkä matkii Apple iPhonea

Motorolan julkistuksissa ihmetetyttää se, että firma suoltaa sekalaisesti Symbian-, Windows Mobile- ja "Java-/Linux-kännyköitä", ja osa perustuu vielä yhtiön vanhempaan P2K-alustaan. Eikö johonkin keskittyminen helpottaisi kumppaneiden elämää?

Nokia E65 näytti vähemmän tylsältä kuin nykyiset E60 ja E70. Muotoa ja värejä on vähän rohkeammin. On jännä huomata, että uusissa E-sarjalaisissa mallimerkintä on etupaneelissa (kuten N-sarjalaisissa on ollut alusta lähtien).

E90 Communicator ei ole erityisen nätti, mutta vielä enemmän epäilyttää raskaus. E90 tuntui raskaalta, ja speksien mukaan se onkin 210g. E90:een on nyt laitettu mukaan "kaikki mahdollinen". Veikkaan, että perästä seuraa massaltaan ja ominaisuuksiltaan kevennetty malli.

Toivottavasti E90:n S60-toteutusta vielä viilataan, sillä messuilla esitellyssä versiossa esimerkiksi päävalikossa on 800 pikselin levvisestä päävalikosta suurin osa tyhjänä hyödyntämättä.

Nokia E61i, Nokia E65 ja E90 Communicator

Samsungilla oli mieletön määrä malleja esillä, joissa oli DVB-H:ta, HSDPA:ta ja toisaalta tyylikästä muotoiluakin. Uusi ohutmalli näytti ja tuntui hyvältä kädessä.

Sony Ericsson ei julkistanut Barcelonassa mitään, vaan ständeillä esiteltiin edellisviikon julkistuksia.

Ja HP esitteli viimein iPAQ-kännykän, joka näyttää kännykältä. Ulkonäössä tai spekseissä ei tosin ollut mitään jännittävää, jolla HP olisi kahminut kauheasti mediahuomiota. IPaq-pomon haastattelusta sain irti sen, että aikovat kuitenkin haastaa esimerkiksi Nokian yrityskännykät.

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,