[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, joulukuu 18, 2008

BlackBerry-markkinoinnilla töitä Suomessa

Kanadalaisen Research In Motionin (RIM) BlackBerry on vahva tuotebrändi Yhdysvalloissa ja monissa Euroopan maissa, mutta Suomessa sitä ei vielä tunneta.

Kuukauden kevennyksenä poiminta tavismediasta:
Riihimäen vankilassa tuomiotaan suorittava Pönkä on vaatinut muun muassa oikeutta pitää hallussaan tietokonetta, tulostinta, matkapuhelinta, Blueberry-päätelaitetta, MP3-soitinta, nyrkkeilysäkkiä ja ...

Tunnisteet:

lauantai, elokuu 02, 2008

Kilpailutilanne mobiiliwebissä

Apple iPhonen menestystä on hehkutettu sillä, että se on näkynyt joissakin mittauksissa USA:ssa kärjessä web-käytössä. AdMob on julkaissut kiinnostavia kansainvälisiä tuloksia, joita arvostettu mobiilialan bloggaaja Russell Buckley on kommentoinut blogissaan (via All About Symbian).

Sieltä kannattaa katsoa AdMob Metrics -raportti (PDF, 244 kt, 16 s.), jossa on kiinnostavaa tietoa laitevalmistajien ja käyttöjärjestelmien yleisyydestä AdMobin seuraamilla yli 5000 mobiilisivustolla Aasiassa, Euroopassa ja USA:ssa. Sivustojen liikennemäärä yli tuplaantui heinäkuusta 2007 kesäkuuhun 2008 AdMob Metricsin mukaan.

Nokia jyrää noin kolmanneksen osuudella mobiilikävijöistä maailmanlaajuisesti, ja Aasiassa osuus vaikuttaa olevan vielä suurempi. USA:ssa se on näissäkin luvuissa heikoilla, esimerkiksi iPhonen perässä, ja jostain syystä juuri Britanniassa Sony Ericsson on ollut käytetyin merkki.

Kaikkiaan mobiilisivustojen liikenteestä noin neljännes tuli älypuhelimiksi luokitelluilta laitteilta. Suosituin maailmanlaajuisesti näyttää olleen Nokia N70, eli vanhahko 3G-malli, jota on ollut vielä äskettäin kytkykaupassa.

Applen osuus on näissä kansainvälisissä luvuissa vain 1,4 prosenttia, hieman suurempi kuin Windows Mobile -valmistaja HTC:n 1,1 prosenttia. Yksittäisissä laitteissa Apple iPhonellä on 17. sija, mutta näissä tilastoissa eivät ole mukana vielä iPhone 3G:n käyttäjät.

Kyse on siis AdMobin seurannassa mukana olevista mobiilisivuista. Mittaus ei kerro, miten paljon esimerkiksi iPhonen Safaria tai S60-selainta käytetään tavallisilla PC-käyttöön tehdyillä sivuilla. Omat arkipäivän kokemukset antavat olettaa, että laitteilla käytetään molempia.

Russell Buckley käsittelee kirjoituksessaan Windows Mobile -laitteiden heikkoa menestystä mittauksessa ja sitä, miten Microsoft mahtaa tilanteeseen reagoida. Yhtiön johto on julkisuudessa myöntänyt jääneensä 10 prosenttia 20 miljoonan Windows Mobile -lisenssin myyntitavoitteestaan päättyneellä tilikaudellaan.

Älypuhelimissa Symbian oli raportin mukaan vahvin (58%), ja RIM:n Blackberry ja Windows Mobile jakoivat toisen sijan (13% molemmilla). Apple iPhone sai 5%.

AdMobin tilastojen perusteella mobiilimainonta on käynnistynyt vahvimmin USA:ssa, ja Eurooppa tulee kaukana perässä. Jopa Afrikka on lähes samoissa luvuissa, vaikka laitekanta ei ole yhtä kehittynyt.

Suomessa tuskin menee yhtään paremmin siitä päätellen, miten vähän mobiilisivuilla vasta näkee mainoksia. Ei sivustoihinkaan ole juuri panostettu, joten tilanne tuskin kohenee hetkessä.

Tunnisteet: , , ,

perjantai, toukokuu 23, 2008

Paljon Blackberryjä ja Palmeja USA:ssa

Alan vasta selvitä kuluneen viikon Las Vegasin työkeikasta. Oli taas kiinnostavaa havainnoida amerikkalaisten kännyköitä sen suhteen, näkyykö maassa lainkaan Nokian ja Sony Ericsson laitteita tai millaisia älypuhelimia kuluttajilla näkyy.

Peruspuhelimia en juuri tunnistanut, paitsi etteivät ne simpukkamallit näyttäneet New Yorkissa JFK.lla ja Las Vegasissa ainakaan Nokian tuotteilta.

Älypuhelimet ja PDA-tyyppiset laitteet olivat selvästi Palm Treo -sarjaa tai RIM Blackberry -malleja. Jännää oli katsella, miten monet kirjoittelivat pika- tai tekstiviestejä soittamisen sijaan.

Useimmilla näytti olevan juuri "Blackberry-mallinen" laite, jota näprättiin kahden käden otteella (Nokian tarjonnassa siis E61, E61i ja E62). En ole koskaan tottunut tuohon muotoiluun, mutta makunsa kullakin.

Kiinnostavaa oli sekin, että useimmilla näin paksulla ulkoisella antennilla varustetun mallin. Laitteet näyttivät sen takia turhan isokokoisilta.

Kännyköiden yleinen toimivuus ainakin 900/1800/2100 MHz -päätelaitteella oli surkeaa tasoa. Suuri osa puheluista tai tekstiviesteistä ei mennyt läpi. Hotellihuoneessa, ravintoloissa jne joutui hakeutumaan ikkunan viereen saadakseen kenttää. Ehkä USA:ssa sitten vain pitäisi olla GSM 850 MHz -laite tai peräti CDMA-kännykkä.

Jonkin verran näin myös Apple iPhoneja ja Windows Mobile -laitteita. Nokian tai muiden valmistajien Symbian-laitteita ei juuri tullut vastaan. Tätä vasten ei olekaan ihme, että maailman amerikkalaisissa internet-yhtiöissä kohtakaan lähinnä Applesta, Googlesta ja Microsoftista.

Vierailin myös 'Stripillä' eli Las Vegas Boulevardilla sijaitsevassa Fashion Mallissa (ostoskeskuksessa) sijaitsevassa ostaakseni Apple iPhonen, mutta ne olivat lauantaina loppu. Uusi tiedustelu maanantainakaan ei auttanut; laitteet olivat yhä loppu. Näin iPhone jäi siis hankkimatta.

Olisin vienyt sen töihin, omaan käyttöön en enää ensimmäisen sukupolven laitetta ostaisi, kun 3G-malli kuuluu tulevan julki kesäkuussa.

Tunnisteet: , ,

lauantai, tammikuu 26, 2008

Nokia Intellisync Lotuspheressä

Käsitykseni on pitkään ollut se, että Microsoft Exchange tarjoaa paremman tuen kalentereiden, yhteystietojen ja sähköpostien viemiseksi älypuhelimiin ja kämmenkoneisiin kuin Lotus Domino. IBM Lotuspheressä selvisi, että Microsoft on ainakin osannut markkinoida asiat paremmin.

En tietenkään ole päässyt kokeilemaan asioita vielä käytännössä. IBM:n Lotus Softwaren johtajat kuitenkin vakuuttivat, että mobiilisynkronoinnin tuki on tarjolla niin Blackberry- kuin Windows Mobile -laitteille. Symbian-tuki sen sijaan näyttää jäävän kolmansien osapuolten varaan.

Mobiililaitteiden palveluita esittelikin tapahtumassa toistakymmentä yritystä, yhtenä niistä Nokia. Intellisync Mobile Suite ja Device Management olivat esillä näkyvällä paikalla.

Kuten jo kommentoin työblogissa, Lotus Softwaren johtaja Michael Rhodin kiisti väitteet siitä, että IBM olisi Microsoftia jäljessä tällä alueella. Hän väitti, että Microsoft vain hypettää enemmän. Näkökulma on tietysti erilainen amerikkalaisella kuin eurooppalaisella.

IBM:lle tärkeintä näyttää olevan panostaa yhteistyöhön RIM:n Blackberry- ja Windows Mobile -laitteiden kanssa, kun taas ainakin eurooppalaiset median edustajat kyselevät Symbian-tuen perään. Tosin IBM tiedotti jonkinlaisesta tietopaketista mobiililaitteiden tuesta, mutta tämän konkreettinen merkitys ei selvinnyt.

Tämän tarkemmin tilanne ei vielä selvinnyt, koska en ole kokeillut laittaa pystyyn ainuttakaan Lotus Domino -palvelinta koskaan. Rohkenen kuitenkin arvata, että IBM julkaisee Exchangen Activesync-protokollan kaltaisen rajapinnan mobiililaitteiden helppoon synkronointiin.

Nokia Intellisync and Lotus DominoNokian Intellisync Mobile Suite vaikutti aivan samalta kuin jos taustalla olisi Exchange, eli kalenterit, yhteystiedot, sähköpostit ja muut palvelut samassa valikossa.

Ohjelmaa esitelleen Nokian edustajan mukaan ohjelmisto myös tukee sitä, että taustalla voi olla sekä Exchange- että Lotus Domino -palvelin.

Yllätyin kuitenkin siitä, miten vähän Nokia tapahtumassa näkyi. Yli 7000 it-asiantuntijalle ja -päällikölle sekä sovelluskehittäjille olisi ollut tilaisuus kertoa mobiilituen saamisesta Dominoon. Sen sijaan Nokialla oli vain mutama esittelijä ständillä. Sen tason edustajaa ei ollut, joka olisi voinut antaa edes haastattelun.

IBM:n mukaan Lotus-käyttäjiä on maailmassa noin 140 miljoonaa, joten olisihan siinä mahdollisuuksia tuoda esille mahdollisuuksia ja samalla vahvistaa brändiä ammattilaisten keskuudessa USA:ssa.

Tunnisteet: , , ,

keskiviikko, tammikuu 16, 2008

Apple julistautui USA:ssa toiseksi älypuhelimissa

Applen Steve Jobs hehkutti MacWorld 2008:n avausesityksessään (ks. webcast) , että iPhone on noussut toiseksi älypuhelimissa USA:ssa RIM:n Blackberry-laitteiden jälkeen.

Jobsin mukaan iPhonea on myyty noin 20 000 päivässä, neljä miljoonaa laitetta tähän asti. Tämä tuo Jobsin mukaan 19,5 prosentin markkinaosuden RIM:n (39%) perässä. Seuraavat ovat Applen mukaan Palm (9,8%), Motorola (7,4%) ja Nokia (3,10%). Muiden osuudeksi jää jakaa noin viidennes.

Älypuhelinten markkinaosuudet USA:ssa (Q3 2007)

Apple julistautui USA:n älypuhelinarkkinoiden kakkoseksi viimeisellä neljänneksellä RIM:n jälkeen. Lähde: Gartner.


Applen markkinaosuusarviota perustuu Gartnerin arvioon kolmannen neljänneksen (heinä–syyskuun) myyntimääristä. "Älypuhelimen" määritelmä olisi tietysti tiedettävä.

Muuten, huvittava yksityiskohta. Apple julkisti iPhonelle softapäivityksen, jonka myötä laitteella voi lähettää tekstiviestin kerralla useille vastaanottajille. Jotenkin sitä on tottunut ajattelemaan tällaisen aivan kännykän perustoiminnoksi. Jobs esitteli uutta ominaisuutta innoissaan.

Nokialle viides sijoitus olisi karmaisevan huono, jos USA:ta ajatellaan internet-palveluiden ja uuden tekniikan trendimaana. Toisaalta se muodostaa vain 15 prosenttia maailman kännykkämarkkinasta, ja kuuluu olevan vajoamassa talouden taantumaan.

Jopa amerikkalaisissa blogeissa ja uutismedioissa huomaa sen, että Nokia mielletään halpojen peruspuhelinten valmistajaksi. S60-tarjontaa ei juuri tunneta.

On kiinnostavaa nähdä, saadaanko S60-tarjontaa lisättyä USA:ssa. Nokian USA:n johto on vahvistanut Reutersille, että Pohjois-Amerikkaan räätälöityjen mallien määrää lisätään.

Tunnisteet: , ,

torstai, syyskuu 13, 2007

Scott McNealyn kännykkä

Aaamun Hesari-katsaus jatkuu. Ihan sattumalta vain. Lehdessä on toinenkin kiinnostava haastattelu (€), jossa Sunin toinen perustaja ja nykyisin hallituksen puheenjohtaja Scott McNealy kertoo näkemyksistään verkottuneista laitteista ja tietokoneista.

Lainaan McNealyn sanoista pari kohtaa, kun ovat siellä maksullisella puolela:

"Kun olemme tietokoneella, käytämme suurimman osan ajasta selainta. Käytämme siten jonkun toisen konetta", McNealy sanoo.

....

"Pc ei ole tietokone. Verkko on se tietokone. Me olemme hokeneet tätä 1980-luvulta asti."

...

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun ulkomaille lähtiessäni jätin kannettavan tietokoneeni kotiin. Aikataulut, yhteystiedot, sähköpostit ja puhelimeni, kaikki ovat tässä pienessä laitteessa"


Tuo kuulostaa aika samalta kuin mistä Nokian Anssi Vanjoki on puhunut jo kai parisen vuotta. McNealyn laitteen merkki tosin on vähän väärä.

Blackberry näyttää kovasti tulleen pelkästä sähköpostilaitteesta S60:n ja Windows Mobilen tontille, ja RIM kutsuukin niitä näemmä webissään jo älypuhelimiksi (smartphones).

Esimerkiksi tämän vuoden Blackberry 8800 näyttää samanlaiselta laitteelta kuin Nokia E61i/E62, Motorola Q/Q q9, Palm Treo 750 (eri variaatioineen) jne. Siinä on myös integroitu GPS.

Blackberry on saanut myös jonkin verran näyttävää sovellustukea. Esimerkiksi Google Mapsin tuotepäällikkö kertoi kesällä Suomessa, että Google Maps Mobile tukee Blackberryn GPS:ää. Tuki on tulossa myös muillekin alustoille.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, kesäkuu 17, 2007

Windows Mobilen myyntivaltit

Elisan ja TeliaSoneran otettua Suomessa Windows Mobile -päätelaitteet valikoimiinsa on niin Nokia ES:n kuin yritysten IT-väkeä kiinnostanut, millä noita HP:n, HTC:n ja Samsungin laitteita sitten yrityksiin kaupataan.

Microsoft on amerikkalaiseen tapaan tehnyt oikein vertailutaulukon (PDF), jossa kuvin ja ominaisuustaulukoin esitellään Windows Mobile 6.0:n etuja RIM Blackberryyn ja S60 v3:een verrattuna. Ne on koottu siten, että yrityksissä olisi käytössä Exchange 2007, jonka uusimpia mobiilitoimintoja vasta WM6 tukee.

Nämä esityskalvot olen nähnyt useaan otteeseen Microsoftin asiakas- ja mediatapaamisissa, joten myyntiargumentit ovat tällä hetkellä selvillä. Ensi vuoden alussa julkistetaan varmaankin Windows CE 6.0:aan perustuva seuraava vaihe (Windows Mobile Photon), mutta sen uudistuksista en ole nähnyt vielä luotettavia tietoja. Poimin osan tiedoista omaan taulukkooni.

Löytyykö virheitä? Minä rohkenisin väittää, että Outlookiin tallennetut tehtävät (Tasks) synkkautuvat S60:n muistiinpanoihin, mutten ole varma tarkoitetaanko tuossa samoja tietoja.

Osa eroista on myös makuasioita. Monet pitävät vain hyvänä, jos kännykän sähköpostiohjelma ei näytä HTML-viestejä.

Tai keksittekö peräti ominaisuuksia, joita on Blackberryssä tai S60:ssä, muttei Microsoftin käyttöjärjestelmässä?

Elisan ja TeliaSoneran johtajat perustelevat WM-laitetarjontaa yritysten kysynnällä, joten on kiinnostavaa nähdä, saako Microsoft piakkoin näyttäviä referenssiasiakkaita Suomessa.

Operaattoreita tietysti kiinnostaa mahdollisuus myydä yrityksille esimerkiksi mobiilisähköpostia ja Exchangea sovellusvuokrauksella (ASP) kuukausimaksua vastaan.

Tunnisteet: , ,

tiistai, huhtikuu 17, 2007

USA:n odotuksia: iPhone vs. N95

Engadgetissa jatkuu vuoden halutuimpien ja odotetuimpien tuotteiden äänestäminen. Tätä kirjoittaessa kuluvan vuoden odotetuimmaksi vempaimen äänestyksessä on johdolla Apple iPhone (7136 ääntä, 55,6%). Nokia N95 tulee kolmantena (533 ääntä, 4,2%).

En ole iPhonea päässyt kokeilemaan, joten en ainakaan lyttää sitä. Sen verran uskallan sanoa, etteivät tekniset ominaisuudet herätä innostusta, enkä oikein usko kosketusnäyttöön pääasiallisena (tai ainoana) käyttötapana. Vaan ehkä iPhone muuttaa kaiken?

N95 on USA:ssa jo myynnissä, ja se näyttää saaneen tekniikkablogin lukijoilta kiinnostuneen vastaanoton (linkki1, linkki2).

Kuten täälläkin mainittiin, Engadgetin matkapuhelinten äänestyksessä Nokia ei päässyt edes ehdolle voittajaksi, mutta älypuhelinten kategoriassa Nokia N93 sijoittui neljänneksi. Suosikiksi valittiin Blackberry Pearl. Toinen ja kolmas olivat HTC Hermes ja Motorola Q.

Tunnisteet: , , ,

keskiviikko, maaliskuu 14, 2007

Sähköpostiasetusten helppoudesta

Jokunen päivä sitten Strategy Analytics tiedotti käytettävyyslabransa selvityksestä, jossa kokeiltiin POP3-postilaatikon luomisen helpoutta Blackberry Internet Servicen, Outlook Mobilen, S60 3.0:n ja UIQ 3.0:n postiasetusten kanssa.

SA:n testiryhmän mielestä parhaiten suoriutui Outlook Mobile, jonka avulla kaikki saivat luotua postilaatikon. Windows Mobile oli testaajien mielestä helppokäyttöisin ja nopein (sähköpostilaitteena). Toiseksi parhaiten suoriutui S60, kolmanneksi UIQ ja heikoimmin Blackberry.

S60-postiohjelma ja Outlook Mobile saivat kehuja "wizardista", joka opastaa postilaatikon luomisessa.

Mitä ihmettä, eikö Blackberryn pitänyt olla helppokäyttöisyyden
perikuva? Blackberrystä sanotaan:

"None of the participants were able to setup an email account on the BlackBerry device without assistance. Every participant felt it was counterintuitive to be required to access the web browser in order to setup a new email account."

Testatut laitteet olivat BlackBerry Pearl, Nokia E61, T-Mobile Dash (aka HTC Excalibur) ja Sony Ericsson P990. Testiryhmässä oli 16 käyttäjää.

Kysyin jälkikäteen kommentteja S60:stä. Se sai kehuja vaihe vaiheelta opastavasta postilaatikon määrittämisestä ("wizard"), mutta sen sijaan kritiikkiä tuli asetusten löytämisestä ja termistä "mailbox", joka sekoitettiin kännykkäoperaattorin viestipalveluun ja puhepostiin (voicemail?).

Minä olen saanut postilaatikot helposti luotua niin S60-, UIQ- kuin Windows Mobile -laitteissa, mutta olen myös auttanut asetukset monien kavereiden ja tuttavien laitteisiin. Eniten vaikeuksia tuntuu olevan hahmottaa, mitä kuuluisi laittaa saapuviin (incoming) ja lähteviin (outbox, SMTP) palvelinasetuksiin.

Eniten minulla on ollut vaikeuksia SMTP-asetusten kanssa, koska ne määritetään yleensä postilaatikkokohtaisesti, vaikka todellinen tarve vaatisi yhteysosoitekohtaista määrittelyä. Pikaratkaisuna olen käyttänyt Gmailin SMTP-palvelinta, joka toimii eri verkoista (käyttäjätunnuksella ja salasanalla autentikoituimalla).

* * *

Mitenköhän muuten nykyisin on, jos vaikkapa tavis tai yrittäjä kävelee satunnaiseen kännykkäoperaattorin kauppaan, onko myyjällä aikaa, halua ja osaamista neuvoa sähköpostilaatikon luomisen kanssa? Tällaista olisi varmaan syytä ihan empiirisesti kokeilla. Vai autetaanko vain operaattorien omien palveluiden kanssa?


Tai jos tavis kysyy, saanko tavallisen kotipostilaatikkoni kännykkään, yritetäänkö hänelle väkisin myydä joku erillinen kännykkäsöhköposti ja siihen uusi osoite (tyyliin 0401234567@pp7.inet.fi)?

* * *
Vähän aihetta sivuten, Microsoftin Mobile Dayssä esiteltiin tänään uutta Outlook Mobilea Windows Mobilea 6.0:ssa, yhteistyössä Exchange 2007:n kanssa. Siellä tuli esille hienolta vaikuttavia juttuja, joita en ole vielä Symbian-ratkaisuissa nähnyt.

Uutta minulle olivat ainakin viestien "liputtaminen" (flag) palvelimelle (esimerkiksi "tärkeät"), Out of office -viestin asettaminen etänä, jaettujen kalenteiden kontaktien varaukset ("onko Kari vapaa huomenna klo 13:00-13:30?"), vanhojen viestien haku palvelimelta (esimerkiksi lähettäjän, vastaanottajan tai aiheen perusteella) ja tuhottujen viestien siivoaminen.

Tunnisteet: , , ,

perjantai, syyskuu 22, 2006

Nokia E62 ja USA:n valloitus

Päivitetty 23.9.2006 klo 01:09. Palm Treo 650:n hinnasta oli tippunut yksi numero.)

Jatkona aiempaan, Nokia- ja USA-aiheeseen Yahoo!:n finanssisivuilla on kiinnostava artikkeli Nokia E62:n USA:n valloituksesta.

Eurooppalaisen näkökulmasta Nokia on älypuhelimissa markkinajohtaja, mutta USA:ssa sen Symbian-laitteita myydään ja tunnetaan paljon, paljon vähemmän. Artikkelin mukaan 70 prosenttia näistä "smart converged" -laitteista olisi siellä MotoQ:ta, RIM Blackberryä ja Palm Treoa.

Siinä misssä tekniikkajulkaisut yleensä vertaavat ominaisuuksia, tässä artikkelissa katsotaan hintaa operaattorin kautta hankittuna:

  • (HP iPAQ hw6515a: US$599,99, ilman operaattoria)
  • Motorola Q: US$199
  • Nokia E62: US$150
  • RIM Blackberry Pearl: US$199
  • Palm Treo 650: US$299

USA:ssa kilpaillaan siis tiukoilla hinnoilla operaattorisopimuksissa, ja Yahoo!:n analyytikkolähteiden mukaan juuri edullisempa hintoja on kaivattu, jotta USA:n kehittyneiden laitteiden markkina kasvattaisi osuuttaan.

Eurooppalaisen kateutta hintoihin vähentää se, että noista puuttuvat 3G- ja WLAN-verkkojen tuki. MotoQ on tosin CDMA-laite, joten sen nopeuksia en osaa arvioida.

E62:sta on julkaistu jo jonkin verran arvosteluita, joista osa on hyvinkin positiivisia:

"Nokia’s E62 smartphone is spectacular. There — I said it. I've been using one for a few weeks now and I'll go out on a limb to say that it may just be the best smartphone around." -- Gary Krakow, MSNBC
"The Nokia E62 certainly isn't for everyone, but with its powerful productivity apps, connectivity options, and solid call quality, the smart phone will make a good addition a corporate user's arsenal." / CNET News.com Reviews " -- Bonnie Cha, CNET

Nokiasta saattaa tulla USA:n markkinoiden kannalta kiinnostavia uutisia ensi viikolla, kun tiedotustilaisuus pidetään tiistaina New Yorkissa. Se keskittyy sivujen perusteella Nseries-tuotteisiin.

Tunnisteet: ,

lauantai, elokuu 19, 2006

HP lisää panoksia älypuhelimiin?

Helsingin Sanomissa oli torstaina ja perjantaina uutisjuttu (linkki ilmaiseen online-versioon) siitä, että tietokoneyhtiö HP lisää panoksia älypuhelimiin. Tiedän, ettei HP aiheena ole innostanut blogissani, mutta olen kuitenkin seurannut asiaa niin läheisesti ja pitkään, että haluan kommentoida. Ja kukas minua estäisikään.

Hesarin jutussa ei ole skuuppia, jos nyt kauheasti uutta tietoa muutenkaan. HP:n "puhelimen sisältävät kämmenmikrot, jotka eivät ole puhelimia", ovat olleet olemassa pitkään. Jutussa mainitut GPS- ja sähköpostiominaisuudet eivät ole uutta nekään -- edes HP:llä.

"On aika helppo päätellä, mihin olemme menossa", divisioonan teknologiajohtaja Phil McKinney sanoo Hesarille ja jatkaa: "Mobiliteetti ja kämmentietokoneet ovat meille strategisesti tärkeä aloite."

Muuta toimittaja ei ilmeisesti saanutkaan McKinneystä irti, eikä teksti vastaa tärkeisiin peruskysymyksiin miten, mihin, milloin ja miksi HP juuri nyt panostaa.

Jyrki Alkio kirjoittaa myös: "Sähköpostikännyköissä selvä ykkönen on tätä nykyä kanadalainen RIM Blackberry-malleillaan". Lähdettä tälle arviolle ei anneta. Tutkimusyhtiöistä esimerkiksi Canalys laskee, että RIM Blackberryt ovat kaukana kärjestä. Myös Gartner ja IDC ovat laskeneet, että Nokia johtaa globaalisti "smart converged devices" -segmenttiä, eli sitä jossa mukaan lasketaan S60-laitteet.

Kysymys siis kuuluu: Miten sähköpostikännykkä määritellään? Esimerkkinä, eurooppalainen kuluttaja tai yrittäjä lukee IMAP4- tai POP3-sähköpostinsa vaikka Gmailin tai operaattorin postilaatikosta esimerkiksi Nokian S60-laitteella tai Sony Ericssonin UIQ-laitteella. Ovatko nämä sähköpostilaitteita? Pitääkö olla erikseen tilattu "mobiilisähköposti"?

Ymmärrän, että sanomalehdessä pitää yksinkertaistaa, mutta lähde pitäisi antaa, kun kyse on tulkinnanvaraisista arvioista. Ja kämmenmikro- ja älypuhelinarviot tosiaan ovat.

Tiedoksi muuten, että HP ilmeisesti uskaltaa viimein kutsua hw9600-sarjan iPAQejaan älypuhelimiksi, koska Suomessakin monet työntekijät ovat saaneet, tai erään työntekijän kommentin mukaan, joutuneet ottamaan sellaisen työkäyttöön.

Hesarin toimittaja arvioi, että HP:llä on hyvät edellytykset menestyä älypuhelimissa yrityksille. Minä rohkenen vielä epäillä tätä kolmesta syystä.

Ensinnäkin niin kauan, kun edes HP:ssä ei täysin tiedetä kenelle ja miten tuotetta profiloidaan, tai ainakin asiasta tulee ristiriitaisia viestejä medialle, en usko sen nousevan PDA-vehkeiden marginaaliasemasta.

Toiseksi, iPAQ:ien akkukesto, käyttöliittymä (puhelimena) ja luotettavuus ovat vielä kaukana Symbian-laitteista. Yrityskännykän on pakko toimia myös puhelimena.

Kolmanneksi HP on jo tekniikassa, kuten näyttötarkkuudessa ja 3G-tuen puuttumisessa, jopa Fujitsu Siemens Computersin Pocket Looxeja sekä HTC:n ja saman valmistajan operaattorimalleja jäljessä.

Todettakoon lopuksi, että pidän kuitenkin peukkuja HP:n menestykselle. Ei ole hyvä, jos Symbian pääsee älypuhelimissa monopoliasemaan. HP on yksi firma, jolla on resursseja tarjota vaihtoehtoja.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, elokuu 09, 2006

PDA:t kuihtumassa lopullisesti

Kun perustin tämän blogin keväällä 2004, PDA:t olivat vielä jossain määrin elinvoimainen tuoteryhmä. Kun tänäpäivänä katsoo vaikkapa Gartnerin arvioda PDA-markkinoista, on kiinnostavaa havaita, että mukana ei ole juurikaan niitä laitteita, joita ennen kutsuttiin PDA:ksi tai suomeksi kämmentietokoneeksi.

Tosin olen aika varma, että suomalaisistakin enintään 5% on koskaan omistanut perinteistä PDA:ta ilman kännykkää, joten hirveistä massamarkkinoista ei ollut kyse. Ylempien toimihenkilöiden ja nörttien lelut ovat vain vaihtuneet.

En muista, että yksikään valmistaja olisi tuonut Suomen markkinoille perinteistä PDA:ta ainakaan loppuvuoden 2005 jälkeen. Palmin LifeDrive taisi olla viimeisiä? Sekin on kuulemma jo vedetty Euroopan markkinoilta.

Sen sijaan nyt Gartnerin PDA-luvuisa mukana on HP:n, Nokian, Palmin, RIM:n (Blackberry) ja monien muiden PDA- ja puhelinyhdistelmiä, jotka ovat "data centric" ja "usually operated with two hands".

Lopputuloksena syntyy aika kiinnostavia lukuja, kun esimerkiksi Nokian tuotteista PDA-segmenttiin päätyvät juuri kommarit ja E61. Suomessakin aika moni media lähti uutisoinnissa "Nokian kämmentietokoneista".

Ovatko kommarit siis kämmentietokoneita suomeksi? Ovatko ne eri segmenttiä kuin älypuhelimet (smartphone)? Onko vaikkapa E60 älypuhelin ja E6 kämmentietokone? Tai SE M600/P990i? Tai ketä edes kiinnostaa? Tutkimusyhtiöitä kiinnostaa, koska ne luokittelevat näitä, ja rajausten mukaan markkinaosuudet voivat heitellä kymmenillä prosenttiyksiköillä.

Gartnerin arvioiden perusteella perinteisten PDA-valmistajien (HP, Palm ja pienemmät) toimitukset ovat laskussa. Nokian lasku selittynee sillä, että kommunikaattorit eivät enää menneet kaupaksi yhtä hyvin, vaan osa asiakkaista on jo odotellut uudempia E-sarjan laitteita tai muiden valmistajien vehkeitä.

Mion kasvanutta myyntiä Gartner selitti hyvällä valikoimalla GPS-paikannuksella varustettuja malleja.

Harmillisesti ilmaisesta osuudesta eli tiedotteesta ei näe Acerin, Dellin, Toshiban ym. PDA-valmistajien laitetoimituksia ja markkinaosuuksia, vaan ne jäävät tuonne muiden osioon. Se nähdään, että yksikään "muista ei yksinään saanut ainakaan yli 4,4%:n osuutta.

En ajatellut kuitenkaan tiputtaa "PDA:ta" blogin nimestä pois, vaan kaiketi sitä voi ajatella minä tahansa "henkilökohtaisena digitaalisena apurina".

Tunnisteet:

tiistai, lokakuu 25, 2005

Canalys: Nokia selvä ykkönen älypuhelimissa

Tutkimusyhtiö Canalys on julkaissut raportin ja tiedotteen älypuhelinten markkinaosuuksista maailmalla vuoden 2005 kolmannen neljänneksen aikana.

Nokia on Canalysin mukaan edelleen selvä ykkönen, ja kaukana perässä tulevat Palm, RIM Blackberry, Motorola ja HP. Palmia vauhdittivat Palm Treo 650 -sarjan puhelimet ja HP nousi takaisin TOP-5:een iPAQ hw6500 -sarjan laitteilla. Kyse ei ole vain GSM/GPRS-yhteyksistä, vaan integroitu GPS on Canalysin mukaan houkutellut ostajia.

Canalysin arvio markkinaosuuksista

Canalys arvioi hyvin myyneiksi Nokian puhelimiksi 3G-mallit 6630, 6680, N70 ja N90 sekä vanhemmista edullisempi 6600.

Suhteellisesti nopeimmin kasvoivat Motorolan älypuhelintoimitukset, jonka Linux-puhelin on myynyt hyvin Kiinassa, arvioi Canalys.

Tunnisteet: ,

tiistai, huhtikuu 19, 2005

Handango palkitsee parhaat softat

Moni alan lehti ja verkkokauppa järjestää vuosittaisen äänestyksen, jossa valitaan vuoden parhaat softat, laitteet, laajennukset tai parhaat tuotteet. Nimekkäimpiä näistä on Handangon Champion Awards. Edustettuna ovat suosituimmat alustat ja käyttöjärjestelmät: BlackBerry, Palm OS, Series 60, UIQ ja Windows Mobile (Pocket PC ja SmartPhone).

Handango julkisti äskettäin yleisöäänestyksen pohjalta finalistit, joista alan harrastajista ja ammattilaisista koostuva raati valitsee voittajat. Voittajat saavat näkyvyyttä, ja kauppa saa toivottavasti asiakkaita.

Suomessa puuttuu edelleen se hyvä mobiilipeli- ja softakauppa, tai ainakaan se ei markkinoi itseään näkyvästi.

Tunnisteet: ,

maanantai, tammikuu 31, 2005

PDA- ja älypuhelinmarkkinat Q4/2004

Tutkimusyhtiö Canalys on julkaissut tuoreimman raporttinsa "älykkäiden" laitteiden markkinoista vuoden 2004 viimeisellä neljänneksellä. Alla on joitain poimintoja Q4/2003:een verrattuna:
  • kämmentietokoneissa nousua 5%.
  • älypuhelimet nousussa 101%
  • Nokia toimittanut 5 miljoonaa älypuhelinta Q4:n aikana.
  • PalmOnen älypuhelintoimitukset nousivat 101%, kämmentietokoneiden toimitukset laskivat 6%.
  • RIM:n (Blackberry) ja Fujitsu Siemensin kasvu yli 200%.

Yhteensä PDA- ja älypuhelinlaitteita toimitettiin Calalysin arvion mukaan maailmassa 10 902 320 kappaletta Q4:n aikana, josta Nokian osuus 45,4%, PalmOnen 13,8%, HP:n 8,0%. ja RIM:n 7,6%.

Tunnisteet:

maanantai, tammikuu 03, 2005

Joitain havaintoja Floridasta

Olin lomalla laiskempi kuin odotinkaan, joten en tehnyt varsinaisesti muistiinpanoja tai muuta konkreettista tutkimustyötä. Jotain havaintoja kuitenkin tein ihan vain pitämällä silmiä auki.

Mainokset lehdissä ja ikkunoissa

Eniten joulun alla ja jälkeen mainostettiin Motorolan simpukkamalleja. Toiseksi eniten näin liikkeissä PalmOnen Treo-malleja ja toisaalta erilaisia RIM Blackberry -malleja. Hinnoista en osaa sanoa mitään, koska nämä olivat kaikki operaattorisopimuksia, eikä ehtoja, puheluhintoja tai sopimusaikoja edes mainoksissa ilmoitettu.

Kiinnostavaa oli, että useimpia puhelimia myyntiin jo operaattorin nimellä, mutta osassa näkyi lisäksi valmistajan nimi. Esimerkiksi Sprint PCS Vision Video Phone taisi olla Motorolan malli, kun taas yksi Sprint PCS Vision Camera Phone olikin Nokia 6230.

Nokialaisista näin eniten kaupoissa ja lehdissä malleja 6230, 6810/6820 ja 6620. Muilta valmistajilta näin simpukkamalleja, mutten erottanut tarkkoja malleja, eikä niitä edes lukenut. Joitain minulle melko vieraitakin merkkejä mainostettiin isojen operaattoreiden mainoksissa, kuten Audiovox.

Kiinnostavaa oli, että operaattorit olivat nimenneet puhelimet aika mielivaltaisesti, sillä moni videokuvaukseen kykenevä puhelin oli vain Camera Phone, ja toisia taas myytiin Video Phone -nimellä.

Lehdissä ja operaattoreiden myymälöissä näkyi yllättävän paljon erilaisia Pocket PC -puhelimia, joita ei Suomessa juuri näe laajasti myynnissä. Microsoft on onnistunut saamaan näitä sopimusvalmistajien kautta operaattoreiden valikoimiin.

Mitään aivan uusia trendejä en nähnyt, eivätkä esimerkiksi Samsungin liukukansimallit näkyneet Miami Beachin trendikkäässtä katukuvassa mitenkään. Ilmeisesti clamshell-huuma jatkuu edelleen.

Puhe ja tekstiviestit

Amerikkalaiset eivät ilmeisesti vieläkään ole SMS-kansaa, sillä en nähnyt kuin muutaman ihmisen näpyttävän tekstiviestejä. Nekin saattoivat olla turisteja. Puheluhinnat taas ovat aika kalliita turisteille, joten muuten turistien näki näpyttelevän paljon viestejä. 30 senttiä viestiltä on kohtuullisempi kuin yli pari euroa minuutilta.

Kiinnostavaa oli, että monet amerikkalaiset puhuivat pitkiä höpötyspuheluita. Esimerkiksi baarissa ja uima-altaalla tuntui joku olevan aina äänessä. Yksi keskusteli kiinteistövälittäjän kanssa, toinen jauhoi tyttöystävänsä kanssa, joka oli hotellihuoneessa sisällä. Ilmeisesti amerikkalaisilla on yleisesti flatrate-sopimuksia tai hyvin anteliaita puheaikapaketteja.

GPRS

Jouduin käyttämään GPRS:ää aika usein työasioissa ja jäljittäessäni netistä Thaimaassa kadonnutta kaveria. T-Mobilen GPRS maksoi Soneran verkkovierailun kautta 60 senttiä per 50 kilotavua, eli sikamaisen paljon. Se tekee megatavun hinnaksi noin 8,5 euroa.

Ilahduttavaa oli, että GPRS toimi käytännössä kaikkialla Miamissa, Miami Beachissä, Orlandossa ja vielä Key Westissä asti. Yhteyksien laatu ei ollut aina yhtä hyvä kuin Suomessa, mutta ainakaan pätkimistä ei juuri ilmennyt.

Nokia 9500 kiinnosti

Luin työsähköposteja ja näpyttelin lomapäiväkirjaa N9500:lla. Tämä herätti selvästi kiinnostusta, ja moni amerikkalainen tuli hotellissa ja muualta kysymään mistä olen puhelimen saanut. Vastasin, että "from Finland". Se oli "cool". Jenkit kyselivät milloin puhelin tulee heillä myyntiin, arvelin että ilmeisesti Q1/2005:n aikana.

9500:n lähin kilpailija USA:ssa on Motorola Mpx, ja muutama pitikin 9500:aa liian isokokoisena. Toisaalta Mpx:n QWERTY-näppäimistö on vastaavasti aika paljon pienempi.

Nintendo DS

Vakaa aikomukseni oli ostaa USA:sta Nintendon uusi käsipelikonsoli, mutta se oli yksinkertaisesti myyty loppuun useimmista löytämistäni kaupoista. Kävin ainakin viidessä EB Gamesin ja muissa liikkeissä. Niissä arveltiin, ettää NDS:ää olisi saatu vielä joulukuun loppuun, mutta ei tullut ajoissa.

Muutamassa liikkeessä oli NDS:ää tosin saatavana, mutta hintaa oli isketty 250 dollaria + verot yhden mukana tulevan demon (Metroid Prime) kanssa. Pelikaupoissa hinta oli 149 dollaria + verot.

Nintendon mukaan DS:ää onkin myyty miljoonia kappaleita ennakkoon.

Tunnisteet: